BEG airport status
SAD će iz svojih viškova donirati Albaniji tri helikoptera UH-60 Black Hawk Albanija najverovatnije dobija helikoptere verzije UH-60L / Foto: Ministarstvo odbrane Albanije

SAD će iz svojih viškova donirati Albaniji tri helikoptera UH-60 Black Hawk

Kako je u subotu 20. aprila prenelo Ministarstvo odbrane Albanije, tokom nedavne posete ministarke odbrane Oljte Džačke Sjedinjenim Državama potpisan je bilateralni sporazum o donaciji višenamenskih dvomotornih helikoptera Sikorsky UH-60 Black Hawk. Ministarka je boraveći u SAD posetila bazu McGuire-Dix-Lakehurst Nacionalne garde Nju Džersija i tom prilikom ocenila da je ovaj potez ogromna pomoć Albaniji.

– Podrška koju su SAD pružile Albaniji kroz paket podrške ne samo da modernizuje naše sposobnosti već i povećava spremnost i operativnost naših vazudhoplovnih snaga – rekla je ministarka Džačka.

U daljem saopštenju albanskog Ministarstva odbrane navodi se da će piloti i tehničari albanskih vazduhoplovnih snaga ovog leta početi obuku za korišćenje helikoptera Black Hawk i to u Nacionalnoj gardi Nju Džersija koja će takođe voditi brigu o održavanju ovih letelica.

Da će RV Albanije dobiti helikoptere Black Hawk albanska ministarka odbrane otkrila je još 8. aprila tokom intervjua za televiziju Vizion+ iz Tirane kada je između ostalog rekla da će nabavka biti deo američke vojne pomoći za Albaniju.

– Helikopteri će biti polovni ali u izuzetno dobrom i veoma funkcionalnom stanju, oni će definitivno povećati kapacitete i modernizovati flotu vazduhoplovnih snaga – objasnila je Džačka.

Najava opremanja albanskih vazduhoplovnih snaga (Forca Ajrore, FA) helikopterima UH-60 dolazi samo dve nedelje nakon što je američka armija objavila planove da se oslobodi svih svojih UH-60A Black Hawk iz Nacionalne garde do fiskalne 2022. godine i iz aktivnih snaga do 2024.

Proces oslobađanja američke vojske najstarijeg Alfa modela UH-60 i njihove prodaje na civilnom tržištu trebalo bi da ostave aktivne snage opremljene sa modelima Lima, Victor ili Mike. Prema tome, logično je za očekivati da će maloj balkanskoj zemlji najverovatnije biti odobren pristup suvišnim UH-60L.

Proizvođen između 1989. i 2007., UH-60L je opremljen sa dva turbovratilna motora General Electric T700-GE-701C i ima ugrađen sistem HIRSS (Hover Infrared Suppression System) čija je namena da hladi izduvne gasove motora dok helikopter lebdi i leti napred. Vazduhoplov ima maksimalnu nosivost od 4082 kg i kapacitet prevoženja 11 potpuno opterećenih ili 14 borbeno spremnih ili 20 lako opremljenih vojnika.

Na vazduhoplov se može montirati širok spektar naoružanja, uključujući višenamenske mitraljeze M-60 kalibra 7,62 mm, mitraljeze M-240 7,62 mm, mitraljeze GAU-19/A 12,7 mm kao i šestocevne torirajuće mitraljeze General Electric M134 7,62 mm.

UH-60L koristi sistem ESSS (External Stores Support System) koji se sastoji od dva spoljna sklopa nalik krilu koja se pričvršćuju na vazduhoplov iznad vrata teretnog odeljka. Svako ESSS krilo je opremljeno sa dva montažno-demontažna nosača. Krila su predviđena da nose po 2268 kg, i na njih se može nakačiti po jedan rezervoar sa 870 litzara goriva ikao i po jedan rezervoar sa 1700 litara goriva. Na ESSS se može postaviti do 16 raketa vazduh-zemlja AGM-114 Hellfire kao i lanseri nevođenih raketnih zrna kalibra 70 mm.

Posvećenost SAD da unapredi sposobnosti NATO savezničkih albanskih oružanih snaga je poslednji put praktično pokazana 3. aprila kada je albanskom ministarstvu odbrane u Tirani predata donacija od 37 MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) vozila Navistar Defense International MaxxPro.

– Ova nova oklopna sposobnost unaprediće albansku unutrašnju odbranu, ojačati južni bok NATO-a, i pružiti NATO kritičnu borbenu snagu koja se može rasporediti u podršci globalnim operacijama – rekla je Leyla Moses-Ones, otpravnik poslova američke ambasade u Tirani.

Osim jednog MaxxPro vozila za izvlačenje sa kranom montiranim na zadnjoj strani troosovinske šasije, sva druga vozila MRAP koja su prikazana na ceremoniji primopredaje su dvoosovinska vozila MaxxPro-Plus sa dvostrukim zadnjim točkovima.

Nedavno isporučenih 37 vozila nisu nova za albanske oružane snage pošto je marta 2017. Albanija kroz program Excess Defense Articles (EDA) već dobila tri vozila MaxxPro-Plus. Tako je nedavna donacija MRAP vozila, koja je deo pomoći američke vlade od 248 vozila za oružane snage Albanije, dovela broj MRAP-ova do 40 uz značajan broj terenskih vozila HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles koja su dostavljena prošle godine.

Video materijal posete ministarske odbrane Albanije Oljte Džačke Nacionalnoj gardi Nju Džersija:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Br

Da li sam dobro razumeo, Americka vojska povlaci do 2024.godine iz upotrebe najstariju, tj.prvu varijantu ovog helikoptera, UH-60A, a ona se proizvodila od 1977 do1989.godine. Sledeca varijanta unapredjenog ovog helikoptera sa oznakom UH-60L a koja se proizvodila od 1989 do 2007. ce biti predmet donacije Albaniji.

Odgovori
Ž

Да добро сте разумели.

St

Lepo ali sto samo 3 komada? Neka im je srecno…

Jeli tacno da hrvatska dobiva 2 UH60 na poklon i da li se zna koji model?

Odgovori
Ž
St

Hvala lepa.

ox

@Stevo Hrvatska je dobila 2 nova UH-60M. Ali tek će doći 2020 jer se sklapaju.

Mi

Neka im je sa srecom.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj