BEG airport status
Prvi probni letovi grčkih borbenih aviona iznad Severne Makedonije Grčka će pored neba Albanije i Crne Gore, biti zadužena i za čuvanje vazdušnog prostora Severne Makedonije / Foto: RV Grčke

Prvi probni letovi grčkih borbenih aviona iznad Severne Makedonije

Piloti borbenih aviona Ratnog vazduhoplovstva Grčke izveli su preključe ujutru prve probne letove iznad Severne Makedonije što predstavlja početak priprema za izvršavanje zadataka kontrole vazdušnog prostora koje su Grčka i Severna Makedonija dogovorile početkom aprila ove godine.

Tada je saopšteno da će grčki lovci započeti zaštitu makedonskog neba kada ova bivša jugoslovenska republika postane članica NATO što bi moglo da se dogodi do kraja godine.

Probni letovi izvršeni su višenamenskim borbenim avionima F-16 Block 52+ iz sastava 337. eskadrile ‘’Fantasma’’, 110. borbenog puka, grčkih Taktičkih vazduhoplovnih snaga koja je stacionirana u vazduhoplovnoj bazi Larisa, u centralnoj Grčkoj.

Makedonska novinska agencija MIA prenela je izjavu iz Ministarstva odbrane Severne Makedonije da su letovi izvršeni u okviru priprema i ostvarivanju uslova Republike Severne Makedonije iz oblasti avijacije kao ravnopravnog člana sistema kolektivne bezbednosti.

U Ministarstvu odbrane je potvrđeno da su izvršena dva preleta kako bi se testirali radari i komunikacija odnosno da bi se proverilo da li postoje sektori koji nisu pokriveni sistemom za osmatranje što bi moglo da napravi nepotpunu radarsku sliku. Grčki list Ekathimerini preneo je informaciju da će se u narednih nekoliko meseci probni letovi nastaviti.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

iv

Ima li lepse kamuflaze na avionima od Grcke!?! Uniforme u RV su im isto jako lepe!

Odgovori
Al

Slovacki Migovi 29, narocito onaj „tigrasti“ UB, izraelski F-16I i F-15, SU-30SM iz mornarice RF, francuski Mirazevi 2000. Nekako ovi skroz sivi mi nisu zanimljivi

Ž

Грчки Ф-16 нису скроз сиви, имају тробојну маскирну шему.

ID

Jedna od lepših šema farbanja.
Ali, ukusi su ukusi.
Nekom se sviđa i policijski H145 plavo beli, a meni je bzv.

Fi

Grci su preuzeli maskirnu shemu sa američkih mornaričkih F-16N, koji su glumili crvene u školi Top Gun i drugim mornaričkim „agresorskim“ eskadrilama. ;-)

Ni

Policijski H145M nisu plavo beli nego plavo sivi (metalik)

Ma

Ima srpska šema na migovima je jako lepa.Ovo su Nato standardi farbanja .Naši migovi prelepo izgledaju.

Mi

NATO standardi u svemu pa i u bojenju, a ponosni i povredjeni Srbi neće ni po koju cenu u tu organizaciju. Nije šija nego vrat. Ali političke klime ove ili one u ona i ova vremena kunu se u neutralnost iako je jasno svima da je prečica za EU u koju nas svi vode preko NATO. To su učinile sve zemlje istočnog lagera ili ti logora pa i sve banana države bivše SFRJ. I kada CG i SM uđu u EU Srbija ce i dalje otvarati poglavlja.Ma da li je moguće da amo samo mi samo pošteni pametni i radimo u svom interesu. Da jedina razlika je u tome da smo se samo mi na..z.li da nas vaspitavaju silom.Sve je NATO pocev od organizacije komandovanja pa do ćinova. Pa i modernizacija legendarnih 29 tki se svodi na usklađivanja uređaja veze sa NATO standardima. Lagati druge nije lepo ali lagati sebe je groteskno.

iv

Fishbed slicnost se zavrsava da su pitanju tri nijanse, Grcka maskirna sema je jedinstvna. Sive varijante su mi uzasno monotone!

Al

@MIslim dakle ne postojim.
EU hoce da ga se oslobodi(barem ove bitne drzave), Rusija hoce da ga ukine, Kina hoce da ga unisti i pored toga vi stvarno mislite da ce NATO kao takav da prezivi jos 50 godina?

Mi

&Al-41 Za 50 godina ko živ ko mrtav pisao sam u sadašnjem vremenu značajnom za sadašnje generacije. A sto se tiče baba vanginih metoda biće da je za nas pitanje hoće li biti Srba za 50 godina u ovom obliku i sadržaju jer tarabici nam prorekose šljivinu senku za smještaj. I da i posle legendarnog poraza 1389. osmanima je jos skoro 70 godina trebalo da izbrišu srednjovjekovnu Srbiju kao državu sa istorijske scene. Zanimljiva je historija istorije naše povijesti nauka pa kada dodaš demografiju pa ekonomiju sociologiju i psihologiju mase eto ti ga sad.A bez uticaja stranog faktora u posljednjih 200 tinak godina davno bi smo bili u ambisu, bezpredmetno je nabrajati.

Aj

@Mislim dakle ne postojim
Naravno da Srbija ne treba niti ce ikada uci u nato. Stav gradjana Republike Srbije po pitanju ulaska Srbije u nato, i o samom tom savezu, je vise nego kristalno jasan. Kome se ne svidja, eno mu Albanije ili Hrvatske, ja cu mu platiti kartu u jednom smeru.
Takvi kao ti, da su ziveli u vreme drugog svetskog rata, prvi bi stali uz Hitlera!

op

A zašto Srbija ne patrolira iznad Makedonije??!! Kada već imamo tako snažnu avijaciju i 10 aparata MiG-29, a u najavi je još nekoliko.

Odgovori
Do

Lepo pose da ce grcki lovci zapoceti patroliranje kada Makedonija postane punopravna clanica NATO pakta. Srbija je trenutno ,,neutralna“.

ID

Hvala što me nasmeja.

Fi

Čim uđete u NATO možete o tome.

ZZ

Problem Srpskih migova je sto u tranutnoj verziji nisu jos popravili rucnu pa je tesko smotati a da ne uletis u vazdusni prostor Bugarske, Albanije ili Grcke.

ja

Za njihovu povrsinu doviljna je i Lasta 95

Al

Mozda zato sto mi imamo jednu eskadrilu, a Grcka samo 10 puta toliko…

I

A zasto bi Srbija, sa skromnim resursima u poredjenju sa grckim, patrolirala iznad Severne Makedonije? Sta bi mi imali od toga, osim sto bi bezveze trosili sopstvene resurse?
Na kraju krajeva, Severna Makedonija zeli da postane deo nato saveza. Tako da je logicno da im Grci vrse air policing.
Sta Severno Makedonci misle o tome sto im grcki avioni lete iznad glava, e to je vec drugi par opanaka.

Al

Mislim da je nama sasvim dovoljno da patroliramo iznad nase Srbije.

Odgovori
Vo

Šta će se desiti ako grčki lovci naruše suverenitet i teritorijalni integritet vazdušnog prostora Srbije dok patroliraju iznad severne granice našeg južnog suseda Severne Makedonije? Trebalo bi to regulisati na najvišem nivou tj. predsjednik Vučić i onaj Cicipas može i Zaev da gleda da se ne dogodi turski scenario kao onomad iznad Egeja posebno sada kada nam je avijacija ojačala…

Odgovori
Pe

Paaaaa zar ih neće presresti srpske remontovane 29-ke sa Batajnice?

To neće i ne može „regulisti“ ni Srbija, ni Vućić, ni Grčka, ni Tsipras, nego o tome odlučuje Air and Missile Defence Committee unutar NATO-vog Military Committee-a, a zadužen je za organizaciju i izvršavanje zadaća AP kroz sustav NATINAMDS.

Pravila (RoE) prilikom izvršavanja i provođenja tih zadaća (A-Scramble) su jasna i striktna i provode se u zaštiti ZP baltičkih država, Islanda, Albanije, Slovenije, Crne Gore i u buduće Sjeverne Makedonije, ukratko svih punopravnih članica NATO saveza koje nemaju tu deklariranu vlastitu sposobnost.

Citiram: NATO members assist those Allies who are without the necessary means to provide air policing of their own.

Al

Desava se da lovci jedne drzave „zakace“ prostor druge, proslog leta su Hrvatski Migovi 21 uleteli cak do Novog Grada u Republiku Srpsku…Ako zemlje nisu u ratnom ili „polu-ratnom“ stanju kao npr. Grcka i Turska, nikom nista.
Pa ne mislite valjda da ce neko zbog takve gluposti praviti problem? Ljudi smo majku mu

Go

Jednom davno, kada sam bio klinac, pitao sam – „dokle u visinu je nasa „teritorija“ i dobio odgovor – „onoliko koliko mozes da kontrolises“.

Tako da, osim ako ne dodju do Vranja, verovatno necemo ni primetiti…

Ma

Pre jedno dve-tri godine spremamo se da poletimo sa Kule u Vrscu (paraglajderisti). Najavili letenje, sve po propisu. 20-ak minuta nakon sto smo dobili odobrenje da letimo, na oko 1000m (po slobodnoj proceni) prolece AN-26 i odlazi ka Beloj Crkvi. Zovemo Batajnicu da vidimo o cemu se radi. Da smo poleteli odmah nakon dobijanja dozvole mogli smo biti na visini na kojoj je proleteo avion.
Sa Batajnice dobijamo odgovor da nemaju pojma ko je to i da ce da provere i jave. U medjuvremenu An-26 se vraca nazad slicnom putanjom. Sa Bataje dobijamo informaciju da je sve ok i da je izgleda rumunski An malo zalutao. Da im nismo javili ne bi imali pojma.
Hocu da kazem da ako Grci i udju kod nas, slaba vajda da ce neko da skapira na vreme.

Pr

S vremena na vrijeme HRZ zatraži i dobije dozvolu preleta preko BiH između Osijeka i Dubrovnika ili Splita, da uštede sate i gorivo, nije to ništa neuobičajeno

@Al-41F1

Regioni nemaju ništa sa politikom Država u ovim stvarima

Zu

Sa koliko radara i koji tip VS nadgleda vazdusni prostor RS. Ja sam čuo sa max 4 ako su svi ispravni (oni američki dva naša i dva kupljena polovna od Slovenaca neki tip ant ili slično ). Jel istina da je radar kod Nisa tako pozicioniran na padini prema auto putu (video se iz kola)da ne vidi skoro ništa u Bugarskoj a onaj u Kacarevu od Fruske gore ne vidi pola Hrvatske.

Ni

Sve i da grcki avioni zalutaju u srpski VAP, nasi MiG-29 ih verovatno ne bi presreli. Ipak mi sa Grcima imamo veoma dobre mogu slobodno reci i prijateljske odnose, kao i sa Rumunima, iako su oni u nato a mi ne. Ne gledajte to kroz prizmu grcko-turskih odnosa i njihovog medjusobnog bockanja u vidu povrede VAP-a jednih ili drugih.

Ni

Neće se desiti ništa. Skoro dva meseca pre ne bas puno vremena a po odluci jednog bivšeg vrlo viskog vojnog rukovodioci koji je usput ostao upamćen po formalizma i narušavanju medjuljudski odnosa, po snegu i ledu celo RV i PVO je jurilo neke x a da na kraju nisu bili sigurni da li uopste postoje jer ih niko ne vide golim okom pa ni namenjeni piloti. Ko hoće da vjeruje neka vjeruje ko neće ne mora. A možda ih je samo neko ložio da pokažu koliko su sposobni ili ti suprotno.

Odgovori
Д

Ко је од 1992 контролисао ваздушни простор Македоније.

Odgovori
Mi

&ajd ne mlati. Pa o tome sam i pisao. Odnosno stav gradjana na jednu stranu a činjenice iz prakse današnje vojske na drugu. Evidentno je da je vojska organizacijski i u svakom drugom smislu usklađena sa NATO i da se ta saradnja i dalje produbljuje šta god gradjani mislili o tome. Sada bilo kako bilo uputstvo koje definise operativno planiranje (ili ti proces odlučivanja u VS) je NATO. Brigadna organizacija vojske je NATO. Čak vam je i Orao i G4 projektovan u velikom obimu po Mil standardu još onda. Hej pa ni na vojnim kartama vise niste crveni nego plavi a čak su vam i simboli NATO. Prvi i glavni podoficiri su vam NATO izmišljotina bas kao u npr Hrvata Albanaca ili mrskih Amerikanaca a povremeno ih instruiraju srdjinti iz nacionalnih gardi SAD.. O i versoa služba je tu bas ko u Amera ili Britanaca da olakšaju patnje mirnodopske ( za sada još ne i ratne) vojsci. Učionice i kancelarije su pretvorene u crkve jer vojnika nema a glavno orudje profesionalnih vojnika su trimer i metla. Vojno školstvo je uskladjeno sa bolonjom pa se školuju menadžeri u odbrani a predmet pesadijsko naoružanje sa nastavom gadjanja je fakultativan (budi Bog snama). Strane jezike svi komandno stabni i generalstabni oficiri uče po NATO standardu. Nema napretka bez engleskog. Podoficiri sa prave od profesionalnih vojnika u Pančevo na kursevima bas kao u NATO. Generalštab se sastoji od tzv dziova( od J1 do J9) operativni sastavi od sova brigade od beova a školske jedinice od želva (od anglizma treining ili vezba) sve bas kao u NATO.Srednje vojne škole ste ukinuli jer vam zapad nije dao da školujete decu i da ih istovremeno naoružavate.Vise ne postoji ni borbena gotovosti već operativne i funkcionalne sposobnosti po kojima se ocenjuje vojska usklarjeno sa NATO procedurama. Ja nisam rekao da je sve ovo dobro već sam konstatovao činjenice. Možda ovo sve nije tačno i lažem .Očigledno je da oni koji sve to ne vide i najgore ne žele da vide će morati možda da emigriraju u Kinu Mongoliju Rusiju ili Mjanmaru kada se opasulje i otrezne kako bi bili srecni. I sada sam ja po tebi izdajnik a ništa od ovog nisam potpisao ni uredio.Kako god meni je sve jedno jer sam dovoljno star da ne mogu da vise računaju na mene u još jednom unapred izgubljenom ratu. Ajd u zdravlje i veseli bili. PS. Nije lepo da vredjas rodjen sam u Srbiji odakle su mi i preci, deda mi je izašao iz rata kao zastavnik JA preko 35 godina nosio opasač i bio na “našoj strani”. Služio 4 države i pet vojski odlikovan ako je i to bitno. NATO me je jurio 99. kao i ostale pri čemu smo imali ulogu legitimnog cilja. A da sada sam tačno na Jadranu u Hrvatskoj sa Bg tablicama i niko me ne dira. Jel to izdaja.

Odgovori
Pe

Kada smo već kod f16 šta se ispostavilo na kraju,jel oboren pakistanski?

Odgovori
iv

Kako stoje stvari nije. Indijci ispali papci.

pr

Al-41F1 mislio si reći iznad Bosanskog Novog u Bosni i Hercegovini…..

Odgovori
Д

Не мислио је онако како је рекао,онако како тај град зову његови становници

Al

To je kao da ste rekli „nije Podgorica nego Titograd“…
Gradovi menjaju imena, nije neka nova pojava. Novi Grad ga zovu moji prijatelji sto su rodjeni tamo, odatle mi i info(snimak, video). Nije bas iznad grada, nego neka sela pored je zakacio, zaboravio sam tacno no nije ni bitno, poenta je bila da nece niko ratovati zbog toga, greska k’o greska nije strasno

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

Kamo sreće da se osnuju Evropske bezbedonosne snage umesto Natoa.Tu bi nam bilo mesto,samo nek saradjujemo ipak smo mi Evropa,ali teško da se Evropa ratosilja Amerikanaca.

29. Nov 2023.Pogledaj

Aps na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@Slawa Ruska armija je danas najobucenija najspremnija i jedina koja bilo kad i bilo gde moze da se suprostavi bilo kome! Odmah posle njih moze biti tj ono sto je od nje ostalo ukrajinska armija..... Diletantski komentari tipa da Rusi gube su bas kako sam napisao diletantski!

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant Here is better GAO report on availability of F-35 up to 2022 https://www.gao.gov/assets/gao-22-105995.pdf

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant How's GAO (United States Government Accountability Office) sound like a reliable source? It is very easy to learn all available info about F-35 program from more reliable sources. Of coarse F-35 is more capable plane in many aspects than F-16 and F-15, but it is loaded with problems that in my opinion make itvery…

29. Nov 2023.Pogledaj

Crni na: Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

@VS S4 Nisam siguran da mu je mirnodopski "track record" nešto preterano sjajan, mada nije ni preterano loš. Ako dobro pamtim, od 2000-te do danas su tri J-22 izgubljena u udesima i nije bilo gubitaka pilota. Ne znam kako stoje stvari u SFRJ, tu ih je verovatno više izgubljeno (lično sam poznavao jednog pilota koji…

29. Nov 2023.Pogledaj