BEG airport status
Bosna i Hercegovina za potrebe svojih oružanih snaga nabavlja dva višenamenska helikoptera UH-1H-II Huey II Američka Firma Bell nudi modernizovane Huey II državama sa skromnim vojnim budžetom i/ili onim zemljama koje žele da maksimalno iskoriste resurse ovog tipa helikoptera / Foto: Bell Textron Inc.

Bosna i Hercegovina za potrebe svojih oružanih snaga nabavlja dva višenamenska helikoptera UH-1H-II Huey II

Kako je u subotu 21. septembra prenela Balkanska bezbednosna mreža, u toku je nabavka dva višenamenska helikoptera Bell Huey II za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Čitav proces biće sproveden u okviru programa za izvoz naoružanja Foreign Military Sales koji podrazumeva potpisivanje ugovora direktno između vlada država a finansije će, osim iz budžeta za odbranu BiH, u iznosu od 5 miliona dolara obezbediti i Sjedinjene Države.

Biće nabavljeni helikopteri UH-1H Huey iz viškova američke vojske (U.S. Army) koji će naknadno biti dovedeni na nivo Huey II koji predstavlja opremanje starih UH-1H dinamičkim elementrima modela Bell 212. Takvo rešenje je u suštini namenjeno za države sa skromnijim vojnim budžetom i/ili za one koje žele da maksimalno iskoriste resurse ovog tipa helikoptera. Na Hjui II se između ostalog, umesto motora T53-L-13 maksimalne snage 1.044 kW (1.400 KS) ugrađuje motor T53-L-703 maksimalne snage 1.342 kW (1.800 KS).

Balkanska bezbednosna mreža dalje navodi da se nakon odobrenja nabavke helikoptera Oružane snage BiH, očekivalo da će to biti nove letelice ali je nakon analize ponuda za evropski Erbas H145 i američki Bell Huey II, Ministarstvo odbrane predložilo da se uzme američki helikopter. Maksimalna nosivost UH-1H-II je 13 ljudi ili 2.210 kg tereta. Nosivost spoljašnjeg tereta iznosi 2.268 kg. Maksimalna brzina krstarenja je 196 km/h, a dolet 455 km.

Na račun poverilačkog fonda Foreign Military Sales je već prebačeno skoro 3,5 miliona američkih dolara, a restrukturiranjem prošlogodišnjeg budžeta Ministarstva odbrane BiH je raznim uštedama u budžetskim stavkama, obezbeđeno još preko 732 hiljade dolara. Još uvek nije zvanično poznato koliko će koštati ova dva američka helikoptera ali se zna da je 22. decembra 2017. godine Veće ministara BiH odobrilo program hitne nabavke dve letelice uz trošak od nešto preko 36,6 miliona dolara bez američke donacije.

Nabavkom dva helikoptera Hjui II neće se rešiti pitanje modernizacije vojne BiH avijacije pošto je za period od 2017. do 2027. predviđena nabavka čak 8 srednjih transportnih i 15 lakih višenamenskih helikoptera. Veće ministara je još decembra 2015. odobrilo malo preko 169 miliona dolara za nabavku nove i remont i modernizaciju postojeće tehnike. Međutim, usled nedostatka novca, realizacija čitavog programa znatno kasni.

Oružane snage BiH na papiru, kako piše Balkanska bezbednosna mreža,  poseduju 4 helikoptera Mi-8MTV-1, 8 Mi-8T, 13 UH-1H Huey i 13 Gazela od kojih 7 lakih borbenih GAMA i 6 u osnovnoj verziji. Svi ovi helikopteri raspoređeni su u 1. skvadronu u Banja Luci i 2. skvadronu u Rajlovcu. U prošloj godini je, prema izveštaju o radu Ministrastva odbrane, operativnost ovih letelica bila samo 15,79 procenata. Održavanje je, zbog starosti flote (primera radi helikopteri UH-1H su stariji od 50 godina), veoma kompleksan zadatak.

Projekat remonta dela tehnike koja se nalazi u naoružanju pokrenut je još decembra 2013. godine kada je Veće ministara BiH odobrilo radove na 4 helikoptera u vrednosti od nešto preko 4,2 miliona dolara. Od tada se nekoliko puta pokušalo sa ugovaranjem remonta ali su tenderi koji su usledili poništavani zbog žalbi učesnika. Broj helikoptera je potom smanjen na samo dva, jedan Mi-8T iz 1. skvadrona i jedan Mi-8MTV-1 iz 2. skvadrona a poslednjem pokušaju 2017. godine prihvaćena je ponuda litvanske firme UAB Helisota ali je posao poništen početkom ove godine zbog žalbe kompanije Ruski helikopteri. Rok za ugovaranje je produžen do 2020. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Fi

Za te pare su mogli uzeti 3 nova H145M sa obukom, ali je evidentno američka kontrola nad MO BiH prilično čvrsta, pa će se uzeti 2 polovnjaka, pod izgovorom da već imaju obučene posade. Smiješna ova priča o američkoj donaciji, a jedan polovan helikopter naplatiše 20 miliona, bez da se iko zacrveni. :)

Odgovori
Ka

Teško je tu biti pametan kad premalo znamo?!

Fi

Katerina,

Znamo dovoljno, da nam bude jasno o čemu se ovde radi. Inače, bivša vojska FBiH je gotovo svu opremu (uključujući i ovaj tip helikoptera) tokom i poslije rata ’90tih dobila kroz donacije, uglavnom iz SAD,…i sad OS BiH ne mogu da nabave ni prikolicu, a da nije nekako vezana za proizvođače iz SAD, kao ni Bugari, ili Hrvati. Čak ne dolaze u obzir ni evropski proizvođači, što se vidi u prilično jasnoj zabrani kupovine francuskih SuperPuma. Ko god je živio u SAD zna jako dobro da tamo nema besplatnog ručka, a primanje bilo kakve pomoći/donacije, kad-tad dolazi na naplatu.

Vl

Oni bar plaćaju reket samo Amerima…

Odgovori
De

Zar se nije govorilo o 8-12 helikoptera tipa Super Puma?!? A sada svega 2 Huey II.

Odgovori
Fi

E sad, da se probudi neka novinaska radoznalost, zar se nije logično zapitati kako je to „nedostatak novca“ za helikoptere Oružanih snaga BiH, a jedan od entiteta u toj istoj zemlji nabavlja nove novcate moderne helikoptere za svoj MUP i „servis“? Kako u tom slučaju nema „nedostatka novca“? Zar vam ne proradi novinarski crv da se to malo istraži i objasni ta nelogičnost? ;-) Sretno!

Odgovori
Al

zato sto taj entitet na nesto i lici ;)
Imaju jak privatan sektor, pretpostavljam da su bilansi zdravi. Drugo je skroz pitanje da li im uopste trebaje neki od nabavljenih vazduhoplova.

Fi

Joj, Al-41F1 vidimo da nemaš pojma kako budžet BiH funkcionira i kako je i na koji način ovisan od entiteta. A ono tvoje o bilanci RS-a više ne vjeruju ni po vrtićima u Banjoj Luci.

Al

@Fishbed
Ovakvi izdaci su predvidjeni budzetom, imate excel file sajtu ministarstva finansija srpske pa precesljajte.
Komentarisali ste kako to da RS ima novca za helikoptere, a BiH na federalnom nivou nema….
Prioriteti, sta da vam kazem, ocigledno jedni smatraju da im treba, drugi bas i ne, mada govorimo o drugacijim bransama.
Ovde je rec o vojsci, dok srpska nabavlja za civilne potrebe

Ik

Ovi helikopteri su uzeti iskljucivo za potrebe SIPA-e BIH i nije isla kroz parlament BIH za odobravanje.

Odgovori
Т

Можда би и наше АВ212 купили…
Moдернизоване…

Odgovori
Al

Ja bi im to donirao. Pa nek plate Amerima remont i sta god vec.

De

BiH je primer potpuno nefunkcionalne države. A ova nabavka helikoptera iz vijetnamskog rata je školski primer. Za šta su dali novac žali Bože…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Jungle Jet na: Poslovni rezultati kompanije Embraer za 2023. godinu

Trenutni nivo Boinga bolje da ni ne pokušavaju da dostignu...

19. Mar 2024.Pogledaj

VJ na: [ANALIZA] Srbija je nabavila veliki broj vojnih helikoptera, ali najmanje onih najpotrebnijih

Da ne lete po jakom vetru, noću ionako ne mogu da lete. Znači lete samo ako je lepo sunčano, da nije vrućina i da se moliš Bogu da nešto ne otkaže. I da nisu opterećeni. Prijatelju, to je rashod. Rusku borbenu i višenamensku tehniku nećemo moći kupiti godinama, to je činjenica. Ja bi voleo kada…

18. Mar 2024.Pogledaj

VJ na: [ANALIZA] Srbija je obnovila transportnu avijaciju, ali posao nije završen: Hoće li se zameniti i najstariji avion u RV i PVO – laki transporter An-2?

Desantiranje iz aviona je potpuno prevaziđeno i to pre 50 godina. Bolje uložiti u srednje helikoptere, naravno opremljene za let u svim meteo uslovima i noću. Onda 63. ima svrhu. Kupljeni transportni avioni su bačene pare, jer je teritorija premala. Do kraja radnog veka će koštati bar 200 miliona evra, sa troškovima. Za te pare…

18. Mar 2024.Pogledaj

Vlado na: Poslovni rezultati kompanije Embraer za 2023. godinu

Mozda nisu nivo Boinga i Airbusa, ali nisu za potcenjivanje.

18. Mar 2024.Pogledaj

Dado na: Komandant HRZ i PZO za Večernji list: Hrvatski Rafali identični francuskim, paket naoružanja i dalje tajna, neće leteti samo iznad Hrvatske

Mene je sokiralo sto Hrvati uz Scalp,Hammer i Spectru dobivaju i Exocet protubrodske rakete.Sto ce Exocet kad imas otoke na koje postavis rbs i miran si

18. Mar 2024.Pogledaj