BEG airport status
LYBE 2605:00 Z 030°03KT CAVOK 21/18 Q1020 NOSIG=
Američka Mornarica naručila novu verziju Super Horneta, Maroko i Tajvan najverovatnije kupuju novoproizvedene F-16V Tajvan bi ako mu SAD preporuče, nakon Bahreina i Slovačke, postao treći korsnik novoproizvedenih F-16V / Foto: Lockheed Martin

Američka Mornarica naručila novu verziju Super Horneta, Maroko i Tajvan najverovatnije kupuju novoproizvedene F-16V

Američka kompanija Boeing saopštila je 21. marta da je osigurala trogodišnji ugovor za proizvodnju i isporuku 78 borbenih aviona Super Hornet Block III (61 jednosed F/A-18E i 17 dvoseda F/A-18F) za Mornaričku avijaciju SAD (U.S. Navy). Vrednost ugovora može dostići do 4,04 milijarde dolara a očekuje se da će svi radovi biti završeni do aprila 2024. godine. Istovremeno Tajvan nastoji da nabavi najnoviju verziju borbenog aviona F-16 odnosno F-16V dok je prodaja ove najnaprednije varijante odobrena Maroku uz mogućnost dovođenja postojećih marokanskih primeraka na isti nivo.

Iz Boinga navode da će novi dugoročni ugovor za Super Hornet biti koristan i za Mornaricu i za kompaniju jer omogućava planiranje buduće proizvodnje a predstavnici U.S.N. izjavili su da će se ovakvim načinom nabavke uštedeti najmanje 395 miliona dolara. Pre isporuke novih aviona Block III Mornarici će prvo biti predati avioni Block II koji će biti dovedeni na ovaj standard, marta prošle godine sklopljen je ugovor o doradi prva 4 aviona za 73,2 miliona dolara. Početak masovnije modernizacije očekuje se početkom sledeće decenije a USN trenutno poseduje oko 568 F/A-18E i F.

Super Hornet Block III je vrlo sličan i nastao je na bazi verzije Advanced Super Hornet (na fotografiji).

Block III odlikuju značajno poboljšane karakteristike, mnoga rešenja preuzeta su iz projekta Advanced Super Hornet pre svega kada je u pitanju elektronska oprema, dolet, borbeni radijus kao i radarski odraz. Veoma važno je da će novi Super Horneti moći da primaju i prenose veliku količinu podataka sa drugim avionima istog tipa ali i sa letećim radarskim sistemima E-2D Advanced Hawkeye. U avione će biti ugrađeni i infracrveni sistemi za traženje i praćenje (IRST) druge generacije koji će omogućiti pilotu da otkrije ciljeve a da pri tom ne mora da uključuje radar čime bi mogao da oda svoju poziciju.

Takođe tu je i novi sistem Rockwell Collins Tactical Targeting Network Technology (TTNT) kao i napredni računar Distributed Targeting Processor Network (DTPN), oba uređaja će omogućiti da se između dva ili više aviona razmenjuju podaci koji su dobijeni od infracrvenog sistema za traženje i praćenje što će jednom avionu dati dovoljno informacija za nišanjenje coljeva. Uz DTPN ide i jedan veliki višenamenski prikazivač koji se postavlja na instrument tablu.

Planirano je smanjenje radarskog odraza primenom specijalnih premaza kao i postavljanjem tzv. CFT (Conformal Fuel Tanks) rezervoara za gorivo na gornji deo trupa čime bi se eliminisala potreba za nošenjem spoljašnjeg podtrupnog i potkrilnih tankova. Druge izmene podrazumevaju ugradnju motora general Electric F414-GE-400 sa povećanim potiskom, usavršenog AESA radara Raytheon AN/APG-79, sistema za protivelektronska dejstva IDECM (Integrated Defensive Electronic Counter Measures). Na dorađenim avionima Blok II životni vek će biti produžen sa 6000 na 10000 sati naleta.

Najsavremenija verzija F-16 najverovatnije dobija još novih korisnika. Posle Bahreina i Slovačke, SAD su odobrile moguću prodaju novoproizvedenih F-16V (Block 70/72) Maroku a izvesno je i da će se isto dogoditi i sa zahtevom Tajvana. Maroko namerava da nabavi 25 novih F-16 Blok 72 ali i da na isti nivo modernizuje svoja 23 F-16C i D Blok 52. Vrednost posla nabavke novih aviona procenjuje se na 3,79 milijardi dolara dok bi modernizacija postojećih marokanskih F-16 koštala oko 935 miliona dolara.

Osim 25 aviona Blok 72 Maroku bi bili isporučeni i brojni podsistemi, rezervni delovi i prateća oprema. Na spisku se nalazi 29 motora Pratt & Whitney F100-229, 26 AESA SABR radara AN/APG-83, 26 modularnih računara misije, 26 Link-16 višenamenskih sistema za distribuciju podataka, 26 sistema satelitske navigacije Northrop Grumman LN260, 40 sistema za prikazivanje informacija i nišanjenje na kacigi pilota JHMCS, 26 nišanskih kontejnera AN/AAQ-33 Sniper. Za doradu starijih aviona takođe su predviđeni radari AN/APG-83, između ostalog i 26 sistema AN/ALQ-213 za upravljanje protivelektronskim merama, 26 sistema za samozaštitu Harris AN/ALQ-211 i 26 naprednih sistema za raspoznavanje svoj-tuđ (IFF).

Za nove avione odobreno je i, moglo bi se reći skromno naoružanje, 30 topova M61A1 kalibra 20 mm, 12 avio-bombi Mk 82, 60 malogabaritnih GPS/INS vođenih planirajućih bombi GBU-39/B SDB (Small Diameter Bomb) i 40 aktivno radarski samonavođenih raketa vazduh-vazduh AIM-120C-7 AMRAAM.

Prototip F-16V namenjenog Tajvanu koji je prvi put poleteo 16. oktobra 2015 / Foto: Lockheed Martin/Randy Crites

Pored Maroka još jedan korisnik novoproizvedenih F-16V mogao bi da postane i Tajvan koji u sastavu svog Ratnog vazduhoplovstva već ima avione F-16 koji su dorađeni na ovaj nivo. Početkom marta ove godine Tajvan je uputio zahtev SAD za isporuku novih borbenih aviona, zvanično nije saopšteno o kom se tipu radi, navodno je prepušteno SAD da odluče koji avion je optimalan kao i da bi to mogli biti F-15, F-16, F/A-18 pa čak i F-35. Spekuliše se međutim da je u pitanju 66 F-16V a ceo posao bi navodno mogao da košta oko 13 milijardi dolara.

Isti broj aviona, samo u varijanti Block 52, Tajvan je već zatražio 2006. kada su SAD nakon odbijanja da prodaju F-35, odobrile ovaj posao. Međutim oktobra iste godine Sjedinjene Države su privremeno blokirale prodaju ovih aviona zbog toga što tajvanski parlament nije odobrio finansijska sredstva za ranije naručenu američku vojnu tehniku. 2011. godine SAD su ponovo ponudile 66 novih F-16 ali ih Tajvan ni tada nije nabavio. Umesto toga Tajvan se odlučio za osavremnjavanje svojih F-16A i B Block 20 koji su mu isporučeni između 1997. i 2001. godine i to na nivo F-16V (Viper) koji je prvi put prikazan 15. februara 2012. na avio-salonu Singapore Airshow.

Ugovor za modernizaciju 145 tajvanskih F-16 u programu nazvanom Phoneix Rising potpisan je jula 2012. a čitav posao je procenjen na oko 5,3 milijarde dolara. Radove na prva dva aviona (jednosedu i dvosedu) koji su poslužili kao prototipovi obavio je Lokid Martin, prvi je poleteo jednosed i to 16. oktobra 2015. godine. Ugovorom je predviđeno da ostali avioni budu modernizovani u Tajvanu, posao već kasni zbog problema sa softverom, dorada prva 4 aviona započela su u tajvanskoj kompaniji AIDC 16. januara 2017. da bi oni bili isporučeni tek 19. oktobra 2018. Kako je tada saopšteno njihovo uvođenje u naoružanje trajaće 6 meseci. Modernizacija svih primeraka trebala bi da bude završena do kraja 2024. godine sa godišnjim isporukama do 24 aviona.

U međuvremenu su se za modernizaciju svojih F-16 na standard F-16V odlučili i Singapur i Južna Koreja. Ministarstvo odbrane SAD je decembra 2015. godine dodelile ugovor Lokid Martinu za modernizacija 60 singapurskih F-16C i D Block 52 u vrednosti od 914 miliona dolara. Krajem novembra 2016. Lokid Martin je dobio i ugovor vredan 1,2 milijarde dolara za modernizaciju 134 južnokorejska F-16 takođe na nivo F-16V. Krajem decembra prošle godine za dovođenje svojih F-16 na standard F-16V odlučila se Grčka a prilikom kupovine novih F-16V Bahrein je ugovorio i modernizaciju 19 svojih starijih aviona.

Komentari

A

Pretpostavljam da ovih „10.000“ sati u mornarickim uslovima bi u konvencionalnoj upotrebi znacili prakticno i do 20.000 sati?
Opasan je Hornet nema sta.
Jako mocan klip iz FInske(nije super hornet, stariji brat hornet je pitanju). 1:08 avion slece na magistralu i hvata ga sajla kao na nosacu aviona!
https://www.youtube.com/watch?v=_pOkdmdHBsI
uvek sam se pitao jel to u praksi izvodljivo, izgleda da jeste.
Nesto malo o modernizaciji(imate titl na engleskom)
https://www.youtube.com/watch?v=cA6fa7VOAUo

Odgovori
i

Finski link odlican !

D

F-18 Block III prelijep vrhunski avion……….

Odgovori
H

Drago mi je da ce Grcka svojih deset eskadrila f16 maksimalno unaprediti, mada ukoliko Erdogan na kraju ipak dobije od Amerikanaca F35 a Turci su zainteresovani za 100 komada bice to najveci kontrast izmedju Turske i Grcke u istoriji vojne avijacije, decenijama su bili egal u kvalitetu aviona ali izgleda da Grci vise ne mogu pratiti taj tempo.

Odgovori
A

Samo postoji jedan ogroman problem. Grcka nije hapsila svoje pilote, nije imala vojni puc i nije joj veliki deo flote prizemljen zbog nedostatka kadrova, a u vojsci ne vlada nepoverenje. Ok avioni, ali ko ce da leti u istima i za koga?
Turska insistira na S-400(iz gore navedenih razloga), tako da je vrlo upitno sta ce biti od F-35.

E

Turska je prošle godine već dobila 2 komada F35, a prema rasporedu stižu još dva uskoro.
Ameri su od samog starta znali da će JSF program (F35) enormno koštati pa su podelili troškove razvoja i sa drugim državama. Turska je partner na programu još od 2002 godine, bilo kakvo otkazivanje je malo verovatno i mnogo bi koštalo.

Ameri su „isporucili“ Turcima 2 F-35 za obuku pilota i tehnicara i avioni su sa Turskim oznakama, obucavaju se piloti i tehnicari, ali su jos uvek u Arizoni…Po potrebi mogu tu i da ostanu.

N

Uh kako bi Super Horneti cucnuli na Ladjevcima ili Bataji…

Odgovori
M

23 marokanska aviona cena: 935 miliona.za singapur 60 aviona cena 914 miliona…ala deru ove arape

Odgovori
M

Znaci za Hrvatsku 20 kom cca 300 mil.! Pa dobro nije lose ostaje 100-200 milki za infrastrukturu i naoružanje!

N

Milan

Singapur Arapi ….. hm hm

M

Nenade lepo je napisano da Singapur placa manje za vise aviona…u tom kontekstu je napisano da deru arape.Maroko(arapi)su odrani…

N

Milane

Ok ok,krivo shvaceno.
Pardoniram.

m

Kako stvari stoje HR uskoro nece imati RV. Od nabavke aviona su odustali do daljneg..

A

Vidi se da Mornarica ima veliko poverenje u F-35C…

Odgovori
M

Znaci za Hrvatsku 20 kom cca 300 mil.! Pa dobro nije lose ostaje 100-200 milki za infrastrukturu i naoružanje!

Odgovori
v

Prvo skoci, pa reci “hop“ :)

A

To je cena kad vec postoji infrastruktura, veliki broj aim-120, aim-9, dobar deo VZ naoruzanja itd. Imate na T6 nekoliko tekstova koliko je Rumunija potrosila na polovne F-16.
Ako vam je mrsko da trazite:
„Ukupna cena koja će se platiti za ovih 12 F-16 iznosi 628 miliona evra. Od toga su avioni plaćeni 120 miliona a 508 miliona je otišlo na modernizaciju, produženje resursa, logistiku i naoružanje, obuku pilota i zemaljskog sastava. Takođe posebno je zaključen i ugovor za nabavku nišanskih kontejnera Lockheed Martin Sniper ATP od kojih svaki košta po 1,5 miliona dolara.

Još 32 miliona evra (od kojih je 20 obezbedio NATO) je potrošeno na opremanje i modernizaciju infrastrukture 86. vazduhoplovne baze Fetešti“ Saberite, pa vidite da to daleko pralazi budzet od 500 mil. Pritom radi se Block 15 varijatni, sa jednim MLU progragrom.
A evo cene za nove:
„25. juna ove godine Lokid Martin je objavio da je dobio ugovor vredan 1,12 milijardi dolara za proizvodnju 16 aviona za Bahrein“

K

Za hrvatsku 0 (nula). Ništa.

M

Jos u počecima kad se malo ozbiljnije krenulo u prići oko nabave zrakoplova vrtila se brojka do 700 mil. usd! Mislim da ce to biti konacna cijena priče….. Dali ce to biti 8 novih ili 12 do 20 block 20/30 donirani pa modernizirani to cemo vidjeti!!

A

Nesto ce morati to je sigurno, e sad pitanje sta i koliko. Malo mi je nelogicno eskadrila F-16, a da HRZ nema posten trenazni avion. Trebalo bi, po prilici stvari, nabaviti neki Hawk, AlfaJet, M-346 ili mozda cak T-50A, on bi vam resio citav problem RV u nekim razumnim finansijskim okvirima. Sto pri nabavci, sto pri eksploataciji.
Realno govoreci, takav avion bi Srbiji najvise odgovarao obzirom na trenutne finansijske kapacitete. Nesto sto moze da bude skolsko-borbeni kao sad G-4, a opet da moze air-police. Jednom platformom resi se sve

N

@ Mr.D

@ Al – 41F1

Ovo je off topic na temu ali,ipak.

Mislim da je ono najbliže istini napisao Krunoslav – 0 !

U skorije vrijeme nebo će nam čuvati Mađari. Privremeno ili trajno ,pitanje je sad.

U ovoj situaciji je glupo nadati se novim F 16 V . Čak je glupo govoriti i o donaciji / kupovini F 16 Block 30 iako je to ,ajmo reći ,realnije.
Kako bi HR javnost prihvatila bubanje 700 mil $ u stare zrakoplove ?!
Znamo kakvi su komentari padali glede starih i izraubanih Baraka.

Posebice sada kad je stani – pani u vezi brodogradnje ,a tu se vrte cifre od milijardu € !!!

Ajmo iznova pročitati koliko je Rumunjima trebalo da dobiju prve avione i dosegnu početnu razinu operativnosti eskadrile F 16 za puki air policing ?!

A mi vremena nemamo.

Pitanje PZO a srednjeg dometa je i dalje otvoreno. NASAMS , SPYDER ili nešto treće i dalje se nameću. Tu su također u pitanju stotine mil $ .

Al – 41F1 je spomenuo FA 50.
Laki trenažno borbeni zrakoplov, a koji su nam nudili Koreanci pred par god

16 kom za 750 mil $.
S obzirom da vremena nemamo,to bi bilo riješenje.
Lakše ga je usvojiti,jeftinija eksploatacija,podrška od strane KAI neupitna …….

Ili manji broj Jas 39 C/ D.

Mrke kape poput F 16 nisu zrakoplovi za zemlje poput Hrvatske.

Ajmo više spustiti ljestvicu glede želja i očekivanja i konačno biti realni.

Btw , i tih 750 milki bojim se da u ovom trenutku nemamo.
A i vrijeme curi ili je iscurilo.

Znači , kao što reče Krunoslav – 0.
Najvjerovatnije.
Bože daj ali ……..

B

Nenade,
Kad pročitam tvoj post, nekako mi se čini kao da postoje skriveni politički planovi da Italija gazduje jugom a Mađarska sjeverom (kao nekad)…

N

@ BB

U mom postu nema otvorenih niti skrivenih “’ političkih planova“’.

Ovih 4 – 5 Mig 21 što eventualno mogu poletjeti neće potrajati do 2024. Znači još pet godina.
Stoga ,ratno zrakoplovstvo nam je na izdisaju. Dali se slažeš ?

PZO imamo ali , kratkog /malog dometa i zastarjelo je.
Kakav takav sustav srednjeg dometa nemamo.
Dali je to činjenica ? Mislim da jest.

Ako dođe do situacije da više nemamo za skrpati niti dežurni dvojac na Plesu i kada čemo morati izvijestiti NATO zapovjedništvo da nismo u stanju nadzirati vlastiti zračni prostor , tko će nam ga čuvati ?

Mađari sjever , Talijani jug.
I oni i mi smo članice NATO a .
To je logično.

Grci i Talijani čuvaju zračni prostor NATO članica Albanije i Crne Gore i nema nikakvih političkih ni teritorijalnih konfuzija.

A

@Nenad
Nista bolja situacija nije bila u Srbiji. Avione je trebalo davno, ako ne zameniti, makar dopuniti brojcano(i to pre 15 godina) Dok Rusi nisu uleteli sa donacijom(na njihovu inicijativu!), opstanak nadzvucne komponente RV je bio u najbolju ruku neizvestan, dok su se milijarde(dolara) bacale na neke propale projekte i investicije koje samo u minus idu beskonacno tokom zadnjih 20 godina.
Konkretno u slucaju HR, problem je taj sto je HRZ htelo „prevelik zalogaj“. Mora bvr, mora ovo, mora ono, a trenutno nista od potrebnog znanja za isto nemaju, a ni para. T-50A je bio odlicno resenje, prvenstveno jer bi obuka isla jako glatko sto je najbitnije! Odbacen je kao „nezadovoljavajuci“. Te im nije bio dobar obican F-16, nego mora duboko modernizovani Barak. I sta ce sad? Da gledaju u keca i placu. Svakako za air-police je potrebna vizeulna identifikacija za sta je vise nego adekvatno opremljen T-50 ili nesto slicno njemu, a za ozbiljan vazduhoplovni rat je je pre svega potrebno ogromno akumulirano znanje koje niko ovde sem Grka nema jer nije spreman da plati(na zalost). O sprezi sistema da ne govorim.
Srbija na srecu sad ima osnovne kapacitete LA, neke vazduh-zemlja kapacitete imamo zahvaljujuci Orlovima koji se nekim cudom jos ne predaju i zahvaljujuci predanosti ekipi koja ih koristi, uskoro BPL i MI-35 sto je sasvim ok…. sta ce biti sa trenazerima ja ne znam, ali stanje i sposobnost tih aviona polako postaje jako zabrinjavajuca.

Za HR….jedino sto vidim kao neko moguce resenje je donacija od strane SAD-a. Da vam za tih par godina koliko treba za IOC, tu stacioniraju neku svoju eskadrilu, ako su dobre volje, samo ne nadajte se puno. Mimo toga, verovatno scenario koji ste opisali. Sto je najcrnje nije moralo da bude tako, ali neko je arogantan bio i smatrao sebe bitnijim nego sto jeste.

N

@ AL – 41F1

Neću spominjati gore navedene države poput Maroka , Tajvana …..

Slovačka.

Dali su prebogati ? Nisu.
Dali su velika i mnogoljudna država ?
Nisu.
Dakle ,država veličine cca Srbije ili Hrvatske.
Samo što su uređena država u kojoj pojam “odgovornost“’ apsolutno egzistira.
Država bez arogantnih i samodopadnih dužnosnika.

Njima nije problem ulagati i kupovati ozbiljne borbene sustave poput 14 kom F- 16 V, 9 kom UH – 60 …
Znaju što i koliko im je potrebno i kako to isfinancirati.
Bez moljakanja i iščekivanja kakve donacije ili sl.

Da smo u HR imali kakav – takav dugoročni plan razvoja oružanih snaga, ovo nam se nebi događalo.
Počevši od 2003 god. i “’nespretnog i smiješnog“’
remonta Migova u Aerostar u,pa naovamo.
I sada bismo htjeli nabubati nešto u par godina.
E pa nemože.

Uzeti nekoliko F – 16 aviona u najam i obučiti pilote za osnovu,znači air policing i tako dobiti na vremenu.
I tada dobro promisliti što i koliko trebamo i kakve su nam mogućnosti.

Samo BEZ velike pompe i bombastičnih najava.

Možda bismo tada i mogli kupiti eskadrilu aviona razine Block 50/52 .
Kada su Plenky i Krstičević već zapeli za F – ove.

D

AL41 – Srbija nije kupila novi tip aviona I to znaci da je bilo lakse vratiti lovacku aviaciju na bolje. Srbija je imala infrastrukturu, znanje I kadrove za MIG-29 koji me ipak avion 4e generacije. .

Za Hrvatsku je potrebno puno vise ulagati zato sto imaju samo infrastrukturu, pasar I znanje za MiG-21 a ne F-16 ili FA-50 ili JAS-39.

M

@ AL – 41F1
Vezano za trenažne avione, u Hrvatskoj je privatnik uvezao više G-4 i 1 G-2 (iz Crne Gore) te je ponudio MORH-u trenažu po komercijalnoj osnovi. Kao ogledni primjerak je uzet G-2 (s moderniziranom kabinom i elektronikom) uz opciju da će po potpisanom ugovoru modernizirati i G-4 na bilo koji nivo koji se zatraži. Modernizacija se trebala raditi u Osijeku, gdje bi bila i nova firma koja bi nudila održavanje i modernizaciju raznih vrsta zrakoplova (što bi bila konkurencija ZTC-u iz velike Gorice).
Ministar ugroza je to odbio tako da to čeka bolje dane.

A

@Dead1 time jos vice sramota. Da je dopuna 29ki bio ne znam kakav posao, pa da razumem odlaganje, negodovanje itd. Sreca pa su sad tu. Koincidentno mi lete iznad zgrade dok kucam.

@Medo s mora U Srbiji je ostalo dosta ekpertize i opreme vezane za G-4, pa se opet mucimo s njime. Ne znam koliko bi taj potez bio mudar HR, ali bi svakako bio odlicno privremeno resenje dok se ne kupi neki hawk, a ne sa turbo-prop na keca! Dobro je da iko i prolazi takvu obuku.

v

Ovaj potez USN je najbolja anti-reklama za projekat mornaricke verzije F35.

Odgovori
P

Stvarno odlično izgleda novi F/A-18 ili Advanced Super Hornet koji se imao prilike videti na YT-u u godinama za nama.
Najviše mi se dopada odlično uklopljen profilisani rezervoar (CFT) a generalno je Boeing bolje konstruktorski izveo rešenja za CFT i na novijim verzijama F-15ice za razliku od LM i F-16. Naravno nisu se ni Rusi u MiG-u proslavili sa grbom na 29-ci SMT te od meni dragog i simpatičnog zmaja aviona (aviona generalno) napravili krajnje nesimpatičnu letelicu.
Zanimljivo je i što LM pri nadogradnji starijih block-ova F-16 na V-varijantu (prototip sa slike) ne dodaje profilisane rezervoare. Pretpostavljam da postoji opcija te da u dogovoru sa naručiocem posla može a i ne mora imati CFT, ali je sigurno bolje da ih poseduje i smanji odraz aviona i oslobodi nosače za dodatno naoružanje.
Pozdarav!

Odgovori
А

@Propeler Zviz – Грба на СМТ не утиче на чеону површину па самим тим и мање на отпор. Погледај Ф16 и Ф18 спреда са оваквим танковима. Додуше они немају где да сакрију их. Ово на Ф18 лепо изгледа.

P

@Апок
Sve to stoji.
Naravno da je funkcionalnost prioritet ali i dalje ostajem pri tome da je vizuelni identitet znatno pogoršan (a u izvesnoj meri su sigurno istrpele i letne k-ke).
Sve je to lepo sređeno na MiG-u 35!
Pozdrav!

A

Ja se nesto ne bih slozio da je pitanje dodatnog goriva lepo reseno na Migu-35.
Po meni je najbolje uradjeno na F-15 koji sa CFT i dodatnim podkrilnim moze poprilicno natovaren naoruznjem da poleti. Ima nosace cak i na CFT
http://s00.yaplakal.com/pics/pics_preview/1/1/1/6800111.jpg
Zatim na Rafalu, koji takodje sa 3 dodatna rezervoara moze „deep strike“ misiju da obavi dok je ujedno zasticen i u vazduhu, uostalom tome i sluzi dodatno gorivo, ne samo za prelet.
https://www.dassault-aviation.com/wp-content/blogs.dir/2/files/2017/10/DA00030423_Si.jpg
Dok Mig najbolje sto moze u slicnoj konfiguraciji je na prvoj slici iz galerije
http://www.migavia.ru/index.php/ru/galereya/category/10-mig-29k-kub
Veliki napredak u odnosu na zmajeve prve generacije, pa i na SMT, ali opet zaista jako skromno u poredjenju sa Rafalom koji je slicnih gabarita.
Ne znam zasto su taj zmaj ogranicili na samo 8+1 nosac(od toga 5 za gorivo), kad sa onoliko potiska i uzgonske povrsine moze sigurno mnogo vise. Barem „dvostruke“ nosace da ima kao zapadni konkurenti ili od pre neku godinu SU-35
https://media.tangosix.rs/2017/07/IMG_4482.jpg
Konfiguracija od recimo 3 Rezervoara, nisanski kontejner, 4 R-77(recimo na dve podvesne tacke dupli nosac) i nekoliko vodjenih VZ projektila(barem 4)…e to je ono sto Mig-35 zasluzuje i sto bi sigurno i mogao

P

@AL-41F1
Moj se poslednji komentar Апок-u odnosio isključivo na MiG29 i njegove varijante sa grbom i grbicama koje mi kavare vizuelni identitet a koje su eliminisane na MiG-u 35.
Manu ima svaki…
Kod jednosede varijante 35-ice postoji dodatni rezervoar iza pilota na mestu drugog sedišta dvosede varijante
https://russianplanes.net/id245344
Slažem se da su mogli ubaciti i višestruke nosače na 35icu, a mogli su prepisati od Suhoja (Su-35S) i idejno rešenje za vazdušnu kočnicu te iskoristiti vertikalna kormila u tu svrhu.
Pozdrav!

A

@Propeler
Tu se apsolutno slazemo verovatno svi. SMT izgleda kao Kvazimodo.
Ali nemaju bas puno izbora. Ipak je zmaj prve generacije tako projektovan. Druga generacija zmaja je znatno unapredjena, samo ne dovoljno. Ne znam kako ocekuju ozbiljan izvozni uspeh kad im konkurencija nudi sta nudi, pa cak i konkurencija iz Rusije(SU-30 sa 12 nosaca i 8 ipo tona naoruzanja, za ne mnogo veci novac). Valjda dok mi stignemo na red, bice negi Mig-35SM koji ce mozda otkloniti i te poslednje boljke

B

Zar F-35 nije napravljen da zameni između ostalog i F-18? Toliko o F-35…Ni njihovi ih nece (kada im je to dozvoljeno).

Odgovori
A

@Bane
Mislim da F-35 menja samo F-18 „prve generacije“ (A,B,C,D verzije). F-18E/F će biti korišćen paralelno sa F-35 u budućnosti.

B

Naravno da je to tačno, ali pitanje je bilo ironično. Ipak, i ako ostavimo ironiju po strani, očekivalo bi se da se broj E/F varijanti ne povećava a još manje da se isti unapređuju, ako se pojavio avion sa PR-om da je bolji od svega poznatog. A onda je došla stvarnost…

M

Djelomično točno.
Ideja je da F-35 idu kao 1. val („čiste“ radare i PZO), a onda F/A-18 ili neki drugi (napad na sve ostale ciljeve).
F-35 ima premalu nosivost i preskupi nalet za napade na „manje“ bitne/opasne ciljeve.

B

Kada sam rekao tačno, mislio sam na Aleksin odgovor. On je potpuno tačan. Ali poenta nije bila u tome…

А

@Medo s mora – Да не лажемо сами себе, нису Американци улупали толике паре у Ф35 да би био допуна већ постојећим летелицама.

o

Advanced Super Hornet…Stvarno predivan avion. Ako se ne varam, Hornet nikada nije oboren.

Odgovori
T

Ako…
Prvi avion oboren u pustinjskoj oluji je f-18.
Egzekutor mig25.

M

@ Tvrtko Oboren je F-18 C u Pustinjskoj oluji i to prvog dana agresije 17.01.1990. godine raketom R-3 ispaljene sa iračkog F 7A (kineski derivat Mig-21) a ne sa mig- 25, tom prilikom je poginuo pilot poručnik Mogillo . Evo i teksta o tome sa sajta military today http://www.military-today.com/missiles/r3.htm – pasus koji se odnosi na obaranje: „Iraq is also notable for their use of the R-3 missiles in combat, though the extent of their victories with this missile during the Iran-Iraq War are unknown. However, one Iraqi F-7A managed to shoot down a US F-18C Hornet (#163502, flown by Lt. Mogillo, KIA) on January 17th 1991 during the Persian Gulf War; one of only two Iraqi aerial victories in that war.“

Odgovori
T

Markus
E jeste, bas mu je mig21 prisao na opticku vidljivost i oborio ga arheoloskom V-V raketom a da nije obavesten od strane awacsa na prisustvo protivnickih lovaca(mozda rani iracki stealth?).

Imas razne clanke o tome, mig 25, dejstvo sa hipersonicnom r-40 sa nekih 20 km daljine, pilot Zuhair Dawoud….

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Po meni je ovo pametan i logičan korak. Ne razumem zašto toliko polemike oko toga. Lično mislim da je sistem veoma sposoban i specifičan u onome što najbolje radi. Idealan je za američku vojsku rasporedjenu po bazama na Srednjem Istoku pa i u Južnoj Koreji. Čudi me jedino da do sada nisu uveli ID za…

25. Aug 2019.Pogledaj

Vlad na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Ed, pa zašto onda kupuju taj sistem od Izraelaca a ne od svoje firme?

25. Aug 2019.Pogledaj

Vlad na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

"У сваком случају добар је за заштиту војни јединица које су у сукобу са непријатељом који је на ниском технолошком нивоу и који нема велику ватрену моћ" Uloga i uspešnost ID sistema predstavljeni u jednoj rečenici. Bravo Dane. Pored Pancira, ovaj sistem nam danas uopšte nije potreban. Na šta su spali Ameri kada kupuju ovakav…

25. Aug 2019.Pogledaj

Vojislav na: Er Srbija ovog leta 140 čarter letova više nego prošle godine; Aviolet ponovo do Hurgade

Svaka pohvala za posadu i uslugu,leteli smo do Bodruma i nazad sa njima neki dan,13.8-23.8.Najbolji ste!!!

25. Aug 2019.Pogledaj

Oddball na: Američka vojska kupuje raketni sistem Iron Dome

Iron Dome je samo dio višeslojnog izraelskog sistema PVO koji ide od Dome-a, Barak-a, Arrow-a do Davidove praćke. O uspješnosti do sada ne vrijedi pričati, sistem osmatranja, javljanja, dejstva (kao i sistem obavještavanja i evakuacije civila i naselja) im je među najboljim u svijetu, šta god mi pisali. Jedino što ovaj sistem može ugroziti je…

25. Aug 2019.Pogledaj

Send this to a friend