BEG airport status
Belorusija ispituje novu raketu zemlja-vazduh modernizovanog raketnog sistema PVO Buk Nova beloruska raketa zemlja-vazduh 9M318 raketnog sistema Buk-MB3K predstavlja derivat ruske 9M317 / Foto: isečak iz video snimka televizije VoenTV

Belorusija ispituje novu raketu zemlja-vazduh modernizovanog raketnog sistema PVO Buk

Beloruski mediji imali su prilike da 27. februara na vojnom poligonu Poleskij u Gomeljskoj i Brestskoj oblasti, prisustvuju informisanju o toku i napretku ispitivanja nove beloruske vođene rakete zemlja-vazduh 9M318 čija su testiranja izvedena na istom poligonu u periodu 17. do 26. februara ove godine.

Novinarima kojima se obratio predsenik Državnog vojno-industrijskog odbora (Госкомвоенпром) Roman Golovčenko imali su priliku da se upoznaju sa ciljevima i zadacima, fazama letnih ispitivanja opitnih raketa, proverama parametara njihovog funkcionisanja kao i o rezultatima ispitivanja.

 
Letna ispitivanja opitnih obrazaca raketa 9M318 raketnog PVO sistema ‘’Buk-MB2’’ (verzija ove modernizovane varijante nosi i oznaku ‘’Buk-MB3K’’) koja je je razvijena na inicijativu opitno-konstruktorskog biroa ‘’OKB TSP’’ koji se nalazi u sastavu Goskomvoenproma. U ispitivanjima su učestvovali i pripadnici Vojno-vazduhoplovnih snaga i vojske protivvazduhoplovne odbrane oružanih snaga Belorusije.

Predsenik Goskomvoenproma Roman Golovčenko izjavio je da je ovo prva faza i glavna provera radnih sposobnosti osnovnih sistema rakete, da su to praktično bila prva konstruktorska lansiranja. Na njima je kontruktor proverio karakteristike koje su utvrđene proračunima. Ovoj važnoj fazi je prethodio ozbiljan rad na terenu, na ispitnim štandovima, tokom modeliranja i proračuna. Gоlovčenko je naglasio da su letna ispitivanja nove rakete sledeća faza u razvoju raketne nauke u Belorusiji koja ulazi u klub zemalja koje vladaju ovom tehnologijom. Takođe on je rekao da to nije samo vojna već i tehnološka sigurnost a razvojem novih tehnologija raketne tehnike stiče se vojnа i tehnološkа nezavиsnost.

Komandni centar iz koje je praćeno i kontrolisano ispitivanje raketa / Foto: isečak iz video snimka televizije VoenTV

Kako je dalje saopšteno, raketa 9M318 razvijene su u skladu sa savremenim tehnologijama, uzimajući u obzir svetska tehnološka dostignuća u oblasti raketne nauke. Prilikom konstruisanja nove rakete uvedena je jedinstvena tehnologije proizvodnje elemenata rakete od kompozitnih materijala a njen domet prilikom uništavanja ciljeva u vazduhu će se u odnosu na sadašnje tipove raketa koje su u upotrebi na sistemu Buk, povećati na 70 km.

Još jedna važna karakteristika nove rakete jeste primena aktivne glave samonavođenja koja omogućava veću verovatnoću pogađanja ciljeva, uključujući i one sa smanjenim radarskim odrazom a takođe prilikom gađanja oslobađa kanal za navođenje raketnog sistema bez potrebe čekanja uništenja cilja. Raketa 9M318 je namenjena uništavanju manevrišućih aerodrinamičkih ciljeva velike brzine, taktičkih balističkih, krstarećih, vazduhoplovnih i protivbrodskih raketa i helikoptera (uključujući i one koji se nalaze u režimu lebdenja) u uslovima intenzivnog radioelektronskog ometanja. Takođe može uništavati i ciljeve na površini mora kao i radiokontrastne ciljeve na zemlji.

Novi beloruski osmatrački radar RLS-150 takođe je korišćen prilikom ispitivanja novih raketa / Foto: isečak iz video snimka televizije VoenTV

Zanimljivo je navesti da je prilikom ispitivanja nove rakete, za obezbeđivanje sigurnosti upotrebe vazdušnog prostora kao i upravljanja procesom letnim testiranjima, formiran specijalna komandna stanica na kojoj se nalazio automatizovani sistem upravljanja (ASU) ‘’Bor-1M1P’’ iz sastava VVS i vojske PVO Belorusije. Kontrola vazdušnog prostora je za vreme ispitivanja vršena takođe vojnim radarima ‘’Vostok-D’’ i 19Ž6M koji su predavalai informacije upravljačkom punktu rukovodioca letnim ispitivanjima. Takođe korišćen je i novi radarski sistem RLS-150 koji je takođe razvijen u preduzeću NPOOO ‘’OKB TSP’’.

Rakete koje su ispitivane u zoni bezbednosti oblika paralelopipeda dimenzija 35 puta 10 i visine 6 km, nisu imale bojevu glavu a imale su četiri nezavisna sistema koji su obezbeđivali samolikvidaciju rakete u slučaju vanredniog događaja. Prema rečima prvog zamenika predsednika Goskomvoenproma Igora Demidenka koji je bio i rukovodilac letnih ispitivanja, u prvoj fazi izvršena su lansiranja sa ciljem provere silaska raketa sa lansera i izvršenja kontrolisanog leta kao i provera karakteristike potiska motora i funkcionisanje radar opreme u raketu, čvrstoća i aerodinamičke karakteristike konstrukcije tela rakete, rad sistema upravljanja pri dovođenju rakete na utvrđenu trajektoriju leta i funkcionisanje sistema samolikvidacije.

Bespilotna letelica “Berkut-VM“ / Foto: isečak iz video snimka televizije VoenTV

U drugoj fazi izvršena su lansiranja sa cilje provere zahvata glave samonavođenja rakete određenog vazdušnog cilja, u ovom slučaju to je bila bespilotna letelica ‘’Berkut VM’’. Pri tom bespilotna letelica nije uništavana već je ispitan rad sistema upravljanja pri dovođenju rakete na utvrđenu trajektoriju leta kao i upravljanje raketom tokom čitavog leta, prikupljanje i prenos telemetrijskih podataka sa opreme rakete u komandni centar.

Iz Goskomvoenproma su saopštili da su sistemi zahvata, navođenja i samolikvidacije raketa radili normalno i da su rezultati provera svih parametara pozitivni. Takođe naglašeno je da su postavljeni ciljevi dostignuti i da se može konstatovati da Belorusija raspolaže sopstvenom raketom zemlja-vazduh sa jedinstvenim karakteristika i visokim stepenom lokalizacije proizvodnje njenih komponenata, razvijenom u domaćem naučno-istraživačkom društvu ‘’OKB TSP’’ i koja se proizvodi u domaćim fabrikama vojne industrije.

Samohodno lansirno oruđe raketnog sistema Buk beloruske vojske korišćeno je za ispitivanje navođenja raketa / Foto: isečak iz video snimka televizije VoenTV

Lansiranja raketa 9M318 sa bojevom glavom na metu mogla bi se obaviti krajem ove godine ali kako je saopšteno, moguće je i pomeranje rokova jer se prethodno treba obraditi veliki broj podataka koji su dobijeni tokom prvih letnih ispitivanja, zatim izvršiti analiza, proračuni i sagledati kako su radili svi sistemi rakete i izvršiti ispravke uočenih nedostataka.

Raketni sistem ‘’Buk-MB3K’’ prvi put je prikazan na izložbi naoružanja i vojne opreme MILEX-2019 koja je maja 2019. održana u Minsku. To je potpuno nova beloruska modernizacija sovjetskog/ruskog raketnog sistema PVO Buk srednjeg dometa. Za ovaj sistem razvijen je novi radar sa fazirovanom antenskom rešetkom, novi optoelektronski sistem za otkrivanje i praćenje ciljeva koji sadrži laserski daljinomer, termoviziju i optički kanal za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Transportno-pretovarno vozilo lanser 9A319K raketnog PVO sistema Buk-MB3K / Foto: isečak iz video snimka televizije VoenTV

Takođe tu su i već pomenute rakete 9M318 sa aktivno radarskom glavom samonavođenja koje u suštini predstavljaju raketu razvijene na bazi ruske 9M317. Osim 3M318 Belorusija ima i rakete 9M38MB i 9M38MB1 koje su takođe razvijene iz ruske 9M38 za prethodnu belorusku verziju sistema Buk koja nosi oznaku Buk-MB. Sistem takođe može koristiti i ruske rakete 9M38, 9M38M1 i 9M317. Osnovni elementi sistema su samohodno lansirno oruđe 9A318K i transportno-pretovarno vozilo 9A319K za rakete koje je ujedno i lanser raketa a oba sistema su postavljena na vozila točkaše MZKT-692250 konfiguracije 8×8.

Daljina otkrivanja radarom cilja veličine lovca (uzet je kao reper MiG-29) je 130 km, daljina otkrivanja cilja veličine lovca optoelektronskim sistemo je 40 km, domet rakete 9M318 je 3 do 70 km po daljini i 0,015 do 25 km po visini, masa rakete je 815 kg, dozvoljeno opterećenje je 25G. a minimalni radarski odraz cilja koji se može otkriti radarom je 0,1 m2. Za sistem se navodi da  istovremeno može dejstvovati na 6 ciljeva ali se ne navodi na koju jedinicu se to odnosi.

 

Komentari

D

Zašto ministarstvo odbrane Srbije ne razmatra zajednički razvoj i proizvodnju ovog sistema?

Odgovori
N

@DW
Prvo zato što nemamo intelektualni potencijal, a kao drugo sve modifikacije zavise od dobre volje originalnog proizvođača i Ruske Federacije

G

Nema potrebe da se razmatra kada vec radimo neke stvari zajedno u vezi PVO-a sa Belorusima..Govroio je Miloradovic u Baranovicima veoma malo o tome..ne zele bas puno da pricaju

I

Stacemo im, to kao kada bi Mercedes zvao zastavu da rade zajedno. Ne mozemo ni finansiski ni tehnoloski niti bilo kako da im pomognemo. Kada ce tekso o Sirji, o obaranju dronova, su 24, su 22, upotrebe pvoa itd

д

Да ли се зна цена за овај модернизовани систем.

Odgovori
D

@Nikola. BUK-MB3K je potpuno novi sistem koji Belorusi rade u saradnji sa Kinezima. Ime BUK su zadržali zbog prepoznatljivosti. BUK -BM guseničar je bio modifikacija originalnog BUKa. A što se tiče intelektualnog potencijala, verujem da imamo dovoljno stručnjaka u VTI i EdPro za neku saradnju sa Belorusima.

Z

pola mil dolara

m

O kakvom intelektualnom potencijalu vi pričate? Za razvoj ovakvog naoružanja ga nemamo, a uz to nemamo ni novca.

B

Taj modernizovani Buk-MB je valjda kostao 50ak miliona, ovaj sigurno daleko vise.

D

@maxy. Ali kintu imamo da kupujemo izraelsko naoružanje? Prodali smo Komercijalnu banku zar ne? Doduše ispod knjigovodstvene vrednosti, ali šta je tu je.

N

@DW
Srbija nije mogla da razvije ni BUMBAR POVR do kraja štovje relativno lagana raketna tehnologija pa se radi na nekakvim parodija Maljutkama 2T5, i onda neko govori o saradnji u razvoju PVO sistema srednjeg do dugog dometa, pa zemljo otvori se.

I

Dw
We bought iron dome mostly for political reasons which is smart. On top of that it’s excellent for shooting down cruise missiles. The pvo must be multi layered to be effective. Serbia is full of very smart people, we are not as helpless as we think.

T

Uzmes domet puta milion i dobijes cenu, tako valjda kod rusa racunica funkcionise. Primer BUK m3 domet 70km x 1000000USD= 70.000.000USD :)

A

@Nikola
Bumbar nije završen zbog nekoliko promena TT zahteva od strane Vojske što je dalje zakomplikovalo naš problem sa žiroskopima, ako se ne varam.

D

@Nikola. Tačno da kaskamo, ali imamo samo dve opcije. Ili da naučimo da nešto pravimo ili da pričamo kako ništa ne znamo i sve kupimo od drugih. Nije sramota ne znati nego ne naučiti. Ako hoćemo da budemo vojno neutralni onda moramo da budemo i samodovoljni bar u većem delu.
U suprotnom bolje ići u NATO.

A

OKB TSP u sastavu Goskomvoenproma…Belorusija, zemlja u kojoj je Sojvetski savez i dalje živ

Odgovori
A

Da se ne zanosimo sa nasom zemljom, svi znamo sta nam treba, ali i koliko imamo para i da se to dvoje trenutno ne slazu.
Svaka cast Belorusiji za razvoj.
Malo je skupo gadjati Bukom ove maljusne dronove, ali verovatno je poenta demonstracija zahvata i dejstva na ciljeve jako malog RCS.
Nista o radaru nije receno dodatno? Jel moze sluziti i kao nisanski ili samo za osmatranje? Domet, broj meta?
Ako moze i kao nisanski da sluzi u nekom TWS modu i prati veliki broj ciljeva, to je bas „force multiplier“. Stitis jedan radar sa baterijom Pancira ili Tora, a gadjas iz 6-7-8 lansera x4 rakete(ili 6 u slucaju M3), mozda i vise. Opako po neprijatelja.
Malte ne, cela carrier strike grupa nije dovoljna.

Odgovori
W

Minimalni radarski odraz ( RCS ), koji se može otkriti radarom je 0,1m^2. He He HeHeeeeeee F-22 ima RCS 0,00014m^2 a
JASSM ~0,01. Prema tome, od ovoga nabudženog Buk-a nema vajde u odbrani od STEALTH krstarećih raketa i aviona.

A

@WEFEWOLF
Tih 0.0000xy m^2 mogu rednecima u teksasu da prodaju, meni ne.
Ako ne znate, RCS varira u odnosu na ugao zahvata, velicinu povrsine, frek. radarskog signala, tip antene, obradu signala itd. itd.
Tvrditi neku preciznu brojku, je apsurdno, jos apsurdnije je da avion koji ima mlazne motore, kabinu i vertikalne stabilizatore ima manji RCS od krstarece rakete jednu desetinu njegove fizicke velicine.

N

Заиста немам ништа против Бјелорусије, штавише али морам рећи да је Лукашенково сједење на двије столице, уствари, сједење на руској столици, па понекад устане дошло до краја. Руси финансирају Бјелорусију и то деценијама, кроз гас, кроз нафту, кроз куповину свега што се произведе у Бјелорусији, од пољопривредних производа до дампера БЕЛАЗ. Ова варијанта ракете није могла бити направљена без Русије, оно што се може наслутити је да ће Руси преко Бјелоруса да испоручују тај систем, наравно модернизован. Руси им убацују помало пара у џеп. Могуће је да ћемо ми бити један од првих корисника овог система и на тај начин формално заобићи санкције Америке, само формално.

Odgovori

Ко да превари амере?Ми и Руси?Моли Бога да нас Амери не обавесте да купујемо од њих патриот.

p

„Za sistem se navodi da istovremeno može dejstvovati na 6 ciljeva ali se ne navodi na koju jedinicu se to odnosi.“

6 TEL u jedinici koja cini ukupno 11 raznih borbenih vozila, sa pratecim tehnickim i drugim vozilima i generatorima naraste do 24 sastavna dela, oko 50 ljudi sveukupno za jednu smenu sa osnovnim tehnickim obezbedjenjem(pokretne radionice) ali bez raznih drugih vrsta obezbedjenja(intedansko/logisticko-gorivo – voda, hrana, saobracajno obezbedjenje posebno na marsu, inzinjerijsko obezbedjenje na razmestaju, protivdiverzatsko obezbedjenje, obavestajno itd. od kojih neka moraju biti stalno prisutna kod jedinice u dejstvu, pokretu i razmestanju)

RLS-150 je osmatracki radar. Modernizovani TEL MB3K ima svoj radar lepog dometa. Osmatracki radar tipa RLS-150 ili 80К6М moze komandnoj stanici dati podatke za navodjenje – proslediti koordinate cilja – koja ce ona dalje slati kao radio korekciju raketi u letu ali nije nisanski tj. ne vrsi zracenje po cilju da bi se raketa mogla navoditi na signal sa radara koji ozracuje cilj. Za ozracivanje cilja za starije tipove raketa sluzi radar na TEL-u za ovaj nov tip koji se sada testira dometa 70km nema potrebe da se zraci cilj samo radio korekcija a u finalu ide samonavodjenje.

Ima slicnosti sa S-350 kod nove rakete u pogledu navodjenja…Kao i kod S-350 sto sam pisao i opvde ce biti problem visokaa cena rakete za osnovni b/k sa novom raketom opisane jedinice za borbeni sastav treba oko 24 miliona USD samo za rakete pa * 3 dobija se da je za neki srednji b/k (1+2 u rezervi) potrebno 72 miliona USD samo za rakete. ARH skupa rabota ali nije losa dok se ne dese masovne protivmere.

@ AL-41F1
„Da se ne zanosimo sa nasom zemljom, svi znamo sta nam treba, ali i koliko imamo para i da se to dvoje trenutno ne slazu.“

Para se ima…Volje se nema i znajnje kako da se maksimalno iskoriste postojece pare…Pare i volja/znanje se pre svega ne slazu…Volje i znanja nema da se stvori dobar odbrambeni potencijal za odvracanje agresije i ostvarenje pobede u ratu sa minimalnim parama…
Za sve to ne treba odmah stotine milijardi eura/dolara dovoljno je oko 2.4 milijarde investicija za pocetak a koej i ne moraju u danu.

Dodacu i da su do sada u zadnje tri godine ulupano u VS i MUP preko 800 miliona eura a da ce ove godine to verovatno izaci na preko milijadu a da nista znacajno nije reseno a posebno nisu zaokruzene 5 najbitnijih stavki koje bi ja recimo prvo resavao pre svega ostaloga i koje bi omogucije postizanje ona dva prethodna cilja najbitnija za bezbednost zemlje, svuda se kaki za po malo sredstava i time se nista ne resava a posebno ne ono bitno.

Tako Super pume ostaju Super glupost koja je apsolutno nepotreban Srbiji – to se zove bacanje para, slicno je bacanje para i na Mi-35 bez prezident-S i prethodno jakog PVO itd…

Dakle nije samo stvar u tome da li ima para, vec i kako i kojim redosledom se trose, sta se time postize, koliki su troskovi odrzavanja, kako se planira ratna ekonomija ako do rata dodje, kolike su zalihe ubs i za koliko dana rata, koliki su efekti za bezbednost, kako nadoknaditi gubitke u sredstvima u ratu i miru, kako ih odrzavati, koliki je znacaj tih novonabavljenih sredstava u ratu i miru za funkcionisanje drzave u pogledu ostvarenja bezbednosti, da li su kolicine dovoljne za ostvarnje tih funkcija itd.

@DW

Nema veze sa Kinom. Edepro tesko da moze sada bilo sta da radi sa bilo kim na zalost…

@Nikola

Ne zavisi nista oko ovog sistema od volje RF. Nema tu intelektualnih prava koja bi mogla biti povredjena ili potrebe za nekom dozvolom.

…………………………………
Pominje se vec i potencijalni kupac – Azerbejdzan mada Belorusi su vec dobili veliki zuti karton zbog jednog dila sa njima od strane Rusije, mada za ovo im ne bi toliko zamerili…

Odgovori
N

Azerbejdžan je prošle godine kupio Aster 30 SAMP/T i VL Mica, izgleda da jedino još oni pored nas prave logističko samoubistvo mešanjem opreme.

A

Nama treba godisnji budzet MO od bar 4 milijarde da se priblizimo ispunjavanju nekih osnovnih zahteva, a to trenutno ne mozemo. Nije uopste bitno zasto kad se stanje promeniti nece sta god mi ovde raspravljali.

Kad BDP bude 200 milijardi, onda mozemo pricati o ozbiljnoj vojsci, do tad je samo velika protiv-teroristicka jedinica.

Ž

peruni

Да Вас подсетим да Белоруси за старији Бук-МБ предвиђају дивизион са три батерије, а свака батерија има по два СЛО и један лансер ракета који је уједно и транспортно-претоварно возило.

Ако се 6 циљева односи на дивизион онда је овај систем остао на нивоу Бука-М1.

Азербејџан је за сада корисник старог белоруског Бука-МБ.

AL-41F1

Радар РЛС-150 је само осматрачки радар који се može користити као радар дивизиона. На СЛО Бука-МБ3К је осматрачко-нишански радар.

V

Nikola,
biće da ste Vi večiti pesimista, što znači da vam je čaša uvek do pola prazna…
Čemu taj ton u vašim postovima?
I sami znate da nije sve crno, onako kako Vi to predstavljate u svojim postovima. Svi mi odlično znamo da nam puno opreme nedostaje, da se nema dovoljno novca, tehničkih sredstava i sposobnih kadrova, ali situacija ide na bolje, i to primetno.
Vi Nikola verovatno imate neki svoj kamičak, koji vas već odavno žulja, pa taj osećaj pokušavate sebi da olakšate, pišući crno obojene postove.
Nemojte to raditi. Na T6 je prisutno puno stručnjaka i entuzijasta koji godinama prate ovu tematiku. Niko od tih ljudi nije lud i vrlo dobro poznaje sve aspekte današnjeg i prošlog vremena. Čak i za pesimiste poput Vas dođe trenutak, kada morate priznati postojanje značajnog napredka kojega uz to karakteriše i uzlazna tendencija za neko buduće vreme.

p

@zixo

Divizioni, baterije, formacije su relativna stvar, pisao sam sta je proizvodjac MB3K zamislio kao osnovnu jedinicu sa maksimalnim mogucnostima za tu osnovnu jedinicu, sve to moze da se kroji na vise raznih nacina pocev od broja TEL-a, TELAR-a i raznih visih nivoa komandovanja itd. ali maksimalne mogucnosti koje se mogu dobiti se daju obicno za neku osnovnu jedinicu, pa sada sto ko voli da kupi – prodavac se nece ljutiti svakako ako neko uzme vise radara ili tel-a a manje telara ili nesto tome slicno i uklopi sve drugacije u neku formaciju….

Da li se to zove divizion ili baterija ili bataljon/ceta/vod – ta osnovna jedinica koju je proizvodjac dao(on to ne propisuje), to je izbor korisnika a ne neko pravilo.

Neko univerzalno pravilo o sastavu formacija ne postoji i bilo bi glupo da postoji mada postoje ljudi zavisni od propisa i sve bi da propisu do detalja kao neke fiksne velicine verovatno lakse za pamcenje cak i za ono sto ne treba a vojne formacije posebno ne treba da budu fiksne velicine vec nesto prilagodljivo vremenu, uslovima ratovanja, brojnom stanju, sredstvima koja se u njoj nalaze, efikasnosti itd. i ne treba da robuju od naziva vec prvenstveno od efikasnosti sastava.

Ja bih opisani sastav MB3K zvao baterija ili vod jer sa 6 TEL-a i ostalim vozilima mene najvise i prvo podseca na neku sada vec klasicnu strukturu pre svega artiljerijske baterije koja u sebi sada najcesce ima 6 topa a i imajuci u vidu i broj ljudi u to se nekako pre uklapa, dok divizion, pa recimo da bih ja 3 ovakve baterije sa dodatim pratecim elementima zvao divizion ili ceta a kako ce neka drzava ili vojska da ih zove je na njoj.

Uglavnom opisani sastav moze da radu o okviru jedne jedinice a da li ce se dalje usitnjavati ili ukrupnjavati je po zelji korisnika. Mozda lepse zvuci da kazemo da imamo 3 baterije koje cine 1 divizion od 6 tel-a a u svakoj bateriji samo 2 tel-a ili dve baterije sa po 3 tel-a ali to na kraju ne menja ukupan broj tel-a niti maksimalne mogucnosti jednog takvog sastava sa ukupno 6 tel-a.

U svakom slucaju potrebno je i kod MB3K imati 6 TEL-a za 6 razlicitih ciljeva a trebamo napomenuti da to ne znaci da ne moze recimo da bude lansirano recimo 12 ili cak 24 raketa na tih 6 razlicitih ciljeva znaci na svaki cilj recimo po 2 ili 4 rakete.

Cak sta vise bice lansirano u vecini slucajeva vise od 1 rakete na 1 cilj jer se time podize verovatnoca unistenja, postoje tabele koliko je verovatnoca unistenja po cilju za 1 raketu u zavisnosti od parametara cilja i cesto ona nije bas velika da se pouzdamo da na 1 cilj dodje uvek jedna utrosena raketa.

Da, Azerbejzdan je kao to je svima upucenima poznato sada vec stari korisnik-kupac Buk-a MB i njegova osnovna struktura nije nesto razlicita od MB3K te kako ce krajnji korisnik da preraspodeli osnovnu jedinicu sa maksimalnim mogucnostima i kako ce da je zove je ponavljam na njemu a sve to nema veze sa novom mogucnom nabavkom MB3K od strane Azerbejzdana koji se pominje kao potencijalni kupac pored nekih drugih drzava sto ce biti u igri za Azerbejzdan pre svega kada se nova raketa zavrsi a zuti karton od strane Rusije je bio za nesto sasvim drugo…

I za kraj Ruski BuK M3 je po meni dosta napredniji od ove beloruske kombinacije, posebno u sistemu Viking sa dodatim elementima od Antej-a sa novim raketama velike brzine i radarima sa kranom i vecim brojem kanala odnosno ciljeva koje moze da gadja i na vecim daljinama ako se koriste i rakete od Anteja kao i brze ciljeve koji vise manevrisu te je to solidni antibalisticki sistem sto MB3K nije cak i sa ovom novom raketom jer njena brzian je tu dosta limitirajuci faktor.

Jedino kod belorukog kao neka prednost se moze istaci to sto se mogu kombinovati razne rakete za Buk pocev od onih najstarijih gde je beloruski u prednosti pre svega za korisnike starog Buk-a koji bi da se modernizuju i mozda kupe stokove starih raketa koje su jeftinije ali ne i sposobnije a mozda dokupe i nesto novih raketa.

Oslanjanjem posebno na stare rakete BuK-a se sigurno ne dobija na efikasnosti i ucinku, ipak je ovo 2020 godina i novi korisnici ne treba ni da razmatraju Buk, Buk-M1 niti Buk-M1-2 kao osnovu jer ce kao Azerbejdzan brzo ukapirati nadam se ne u ratu da to nije dovoljno dobro kao neka okosnica trupne PVO sem ako to nije neki manji deo celokupnog sistema PVO i trazice novije bolje alternative da obezbede trupu od municije koja se sada lansira sa daleko vece udaljenosti i aviona koji ce leteti na vecim udaljnostima nego sto su prvi buk sistemi imali kao cilj i zadatak.

Za Srbiju bi bilo glupo da kupuje i ugovara u 2020 sa Rusijom bilo sta sem BuK M3 a sa Belorusijom bilo sta bez nove rakte dometa 70km, jednom trebamo da uhvatimo neki tehnoloski korak a ne da kasnimo jos malo pa vek a ne decenije.

Skoro, pre neki dan sam video element KuB-a na posteru a i ispod njega velikim slovima 75 (godina) na posteru gde je koriscen kao podsecanje na II sv rat – 75 godina od otadzbinskog rata u Rusiji – sta da vam kazem kada tamo sluzi kao asocijacija na secanje za II sv rat eto gde smo po tehnoloksom nivou sa nasim PVO i novi pancir tu nesto drasticno ne menja posebno u smesno malim kolicinama u odnosu na nasu povrsinu.

p

Samo da dodam da sam skraceno pisao TEL/tel a mislio na TELAR kada kazem: „baterija ili vod jer sa 6 TEL-a “ „MB3K imati 6 TEL-a “ “ jednog takvog sastava sa ukupno 6 tel-a“ „6 TEL u jedinici koja cini ukupno 11 raznih borbenih vozila“ odnosno po naski SLO, tri slova po nasem pa ga skratih gotovo svuda i na engleskom u brzini kucanja….Dakle vozilo lanser sa radarom na sebi TELAR a sto se moglo zakljuciti i iz recenice „Modernizovani TEL MB3K ima svoj radar lepog dometa.“ nasta je pisac tj ja mislio.

Posto se prethodne poruke ne mogu ispraviti sada kada sam ih procitao rekoh da ovako sebe ispravim.

Ž

peruni

Знате и сами да је код територијалне ПВО у Русији основна јединица дивизион. Скоро смо имали вест да је један пук добио чак 4 дивизиона система С-400. И то је први такав пук у ВКС.

Мислим да је 6 циљева дато за батерију али не са 6 ТЕЛАР-а.

Дивизион Бука-М2 са 6 ТЕЛАР-а и 6 ТЕЛ може истовремено да дејствује на 24 циља са по две ракете. Али у свом саставу ипак има и посебне нишанске радаре 9С36.

A

@Peruni
Generalno pravilo je da se na cilj lansira salvo od po 2 rakete i tako sve dok se 1. cilj ne unisti 2. ostane bez raketa.
Tako da broj raketa koje ima odredjeni divizon/baterija podelite sa 2 i to je broj ciljeva ukupan. Medjutim bitniji je broj ciljeva koji se u trenutnu prate i na koje se istovremeno moze dejstvovati. Tu ovi stariji sistemi kaskaju mnogo. Ne kazem da nisu upotrebljivi i da ih ne vredi modernizovati, samo kao sto ste rekli za nove korisnike, to je neisplativa investicija(npr. nas).

Ovaj novi osmatracki radar daje mnogo vecu situacionu svest i povecava vreme koje posada ima da se pripremi, ali bojim se da nije bas sjajno resenje, imajuci u vidu ono sto je Zivojin napisao da je iskljucivo za osmatranje. Znaci ostajete na nisanskom radaru telar-a, teze ih branite od AGM-88, potencijalno vam ginu operateri.

Azerbejdzanu glavni neprijatelj je Jermenija. Njihove obostrane operacije se svedu na upotrebu para-vojnih specijalnih snaga. Azerima je saveznik turska, Jermeniji Rusija tako da upotreba ovakvog naoruzanja i prosirivanje konlfikta je vec van mudrih okvira, barem po meni.
Dodatno, potencijal RV Jermenije je toliko mali cak i sa novim SU-30SM, da Azerbejdzan i sa starim PVO ne mora nista da brine.

Kao da se Srbija boji od bugarskih 8 aviona ili oni od nasih. Komicno zaista.

Sto se nas tice, HQ-16 u toj klasi mi je nekako najinteresantniji, zbog modularnosti i decentralizacije, mada i M3 ne zaostaje mnogo, a ima neke tehnicke i takticke prednosti(bolje rakete, lakse ga je maskirati za pocetak). Samo sto mi nemamo para za to. Jedna raketa je 2-4 miliona, potrebna je zaliha od bar sto raketa(a to je dovoljno za mozda dve nedelje), potreban je sistem zastite, mi sa jednom baterijom Pancira mozemo stiti samo Batajnicu i mozda jos jedan manji aerodrom i nista vise.
Ako teroristi na Kosovu od turaka dobiju neke dronove ili nesto, Tor i Pancir nam je od vece koristi.

p

@zixo

Da u rusiji je tako za teritorijalnu PVO sa S400 ali kao sto rekoh proizvodjac u sustini ne zove osnovnu jedinicu koju prodaje ni divizion ni baterija vec sistem BuK MB ili sistem BuK MB3K te kako ce kupac organizovati formaciju je na njemu a priozvodjac moze d da da predlog, razlicite vojske razlicite formacije….Ova beloruska varijanta ima cak 2 konfiguracije koje se nude kupcima kao predlozeni bataljoni koji u sebi u svojim sastavima imaju baterije koje komuniciraju odnosno medjusobno su uvezane i primaju naredjenja preko komadne stanice a razlikuje se od ruske upravo u pogledu da kazemo tako nedostatka posebnih nisanskih radara pa sve prakticno na tom nekom najnizem nivou ide iskljucivo preko TELAR-a koji je u zadnjoj inkarnaciji MB3K snabdeven sa AESA radarom(po nekim izvorima spominje se PESA ili samo FAR) dometa 130km za cilj velicine lovackog aviona tipa F-18 i 6 cilja gadja.

Prozivodjac na primer u jednoj varijanti BuK MB predlaze bataljon sa po tri baterije u kojoj svaka ima 2 TELAR i 1 TEL a u drugoj varijanti bataljon sa 2 baterije u kojoj ima po 2 telara u svakoj. TELAR salje komande TEL-u za lansiranje i upravlja na osnovu podataka dobijenih sa radara TELAR-a. Te baterije treba svatiti uslovno jer se sve svodi na mogucnost komadnog centra da medjusobno uveze do 6 TELAR-a a sada da li ce se praviti po njihovom predlogu ili sve staviti u jednu bateriju/bataljon ili cak praviti 6 baterija sa po 1 TELAR i 1 TEL ili dve baterija sa po 3 TELAR je do kupca koja mu konfiguracija odgovara a sistem moze to da podrzi. Kao sto rekoh mozda i zvuci lepse da se kaze da ima vise baterija a u praski to i nije bitno jer u svakom slucaju od komadnog mesta do TELAR-a je do 10km razmaka pa kako kome odgovara.

p

@AL-41F1

Postoji posebna dva moda rada kod BuK MB kada se ocekuje napad protivradarskim raketama gde se podaci potrebni za gadjanje preko komadnog mesta prosledjuju sa jednog TELAR-a na drugi u odredjenim intervalima pa se tako kao TELAR koji se napada(ocekuje se napad) ne koristi kao osmatracki ili nisanski radar vec samo prenosi podatke raketi sa drugog TELARA koji zraci sve to u kratkom intrevalu. Tu je bitan raspored na terenu.

Isto tako treba znati da osmatracki radar na TELAR i nisanski radar na TELAR nema isti domet, jedno je osmatranje drugo nisanjenje/pracenje cilja.

I ne spomenusmo da svaki TELAR BuK-a ima opticki sistem tako da moze da radi u pasivnom modu sto je jos jedan nacin rada kada recimo prete protivradarske rakete.

Kako cemo kod KuB i HAWK da delimo tri rakete, nema generalnog pravila ali recimo da je verovatnoca unistenja i uslovi rada ono sto opredeljuje broj lansiranih raketa i cesto to moze da bude samo 1 raketa.

HQ-16B jeste interesantan pre svega zbog cene ali ima manu koja se ogleda u mogucem ispadu nisanca ako se kupi samo jedan na 4 lansera sto ga kao kod KuB-a i drugih slicnih sitema koji zavise od 1 nisanca dovodi da je izvan igre….HQ-16 mu dodje kao mali S-300 ili S-300 prve verzije gledajuci da je sada dogurao do 70km.

BuK M3 Viking je zakon u svakom pogledu sto se tice sistema dometa oko 70-120km. Cak je i sa manjim dometom bolji za kupovinu i od sistema veceg dometa kao sto je na primer S-300 sa raketama od 200km u pogledu sansi prezivljavanja na bojistu.

A S400 bi pak menjao sa S-300V4 svakog dana ili noci kada smo mi u pitanju ako nam treba domet od oko 200km.

BuK M3 nije toliko skup a do sada je mogao da se kupi koliko je para sprcano na sve i svasta a ne i na najvaznije….

A

@Peruni
Kad je isti radar u pitanju, domet nisanskog moda je na oko 60-70% osmatrackog. Treba to uzeti u obzir ne kazem. Ne znam da li HQ-16 ima u ponudi radar kao sto ima S-400, u smislu da moze sluziti i kao nisanski i kao osmatracki(kod S-400 i kao komandno vozilo). Uz jedan sistem, morao bi se uzeti rezervni radar naravno.

Samo kad krenem razmisljati sta nama treba, ceo sistem VOJIN bi trebalo unaprediti, svaki taj osmatracki radar bi trebala da cuvaju po 2 lansera Pancira. Pa ako bi uzeli BUK, u zavisnosti od rasporeda, opet odredjen broj Pancira. Gde je putna infrastuktura(mostovi, saobracajnice), gde su industrijsko-energetska postrojenja(fabrike, skladista, elektrane, toplane)……
Kao mala smo zemlja, ali kad izracunas sta sve tu ima i koliki je to sistem, posao odbrane nikako nije mali.

Vidim da ste fan tih gusenicara, samo u praksi nama to nista ne znaci, nije taj tip terena.

p

@ AL-41F1

Kako nije tip terena? Nije teren u Srbiji za gusenicare vec za tockase, ne bih rekao, pre obrnuto, nego su gusenicari malo skuplji za voznju – kupovinu i odrzavanje pa samo zbog toga se ne nabavljaju mnogo koliko tockasi koji su u startu jeftiniji jer su upravo na tockovima…Koliko kisnih dana ima u Srbiji, koliko solidne putne mreze ima u svim delovima Srbije, koliko sneznih dana ima u Srbiji, da li smo pretezno ravnicarska ili brdsko planiska zemlja ili kombinacija i kakva kombinacija itd…Itekako su gusenicari bolji i mogu da se popnu i zavuku uvek i svuda a tockasi mogu samo o tome da sanjaju gde sve gusenicar moze da izadje i kuda da prodje….

Rat se ne odvija samo na autoputu i samo po letnjem vremenu, barem nebi tako bilo u Srbiji, cak sta vise sa auto puta pa i svakog asfalta se treba sklanjati sto brze jer tu je svako sredstvo previse laka meta za bilo kog protivnika koji ima dobro izvidjanje….Tockasi mogu pre svega da budu sekundarni u kvalitetnom PVO i to u reonima gde im se moze obezbediti da se parkiraju na cvrstom tlu ali ne i primarni jer ne mogu svuda da prodju nit da se koriste po svakakvom terenu jer bi zaglavljivali i cak se prevrtali, dakle tockasi su pre svega za neki teritorijalni PVO gde ce imati u miru stalne reone baziranja sa pripremljenim rezervnim polozajima a u ratu ce moci da manervisu korsiteci se opet u vecem broju slucajeva na kratko asfaltiranim saobracajnicama dok ne dodju na neko cvrsto tlo ali nikako da se sa njima moze obezbediti da budu svuda gde treba na svakom terenu a kamoli da uspesno prate sve sastave vojske. Na kraju sve to treba rasporediti po celoj Srbiji jer se ne moze braniti jedna deo zemlje a drugi ne….

Nemam ja protiv tockasa nista ali znam im mane i gde i kako mogu da se primene te gusenicari kada god se mogu kupiti i koristiti imaju prednost. Gusenicari mogu jednako kvalitetno da se koristee i za teritorijalni i za trupni PVO sto tockasi u drugom slucaju – trupni – ne mogu bas tako lako da ostvare.

Srbiji treba minimalno 36 Pancira da bi oformila sa njima kakvu takvu teritorijalnu minimalnu odbranu bitnijih centara a maksimalno ne postoji, medjutim ima tu i drugih resenja, ekonomski dobrih i nista losijih, meni je cak pancir u tome sporedan u nekom mom razmisljanju o nabavkama za nas a ako bi se i nabavljao bio bi medju zadnjima na listi prioriteta.

Mogu dakle neke druge povoljne kombinacije da se naprave da se ima solidan PVO a recimo da bi osnova bio upravo BuK u nekoj od najnovijih varijanti bilo Beloruska ili Ruska a oko njega neki drugi sistemi manjeg i veceg dometa a uglavnom cak jeftiniji od pancira a koji bi zavrsili dosta posla…

Cak ni S400 po meni za kvalietatan PVO nije moranje ako se dobro razradi PVO sa BuK M3 Viking kao osnovom. I na kraju pored PVO moraju se imati i neki drugi sistemi u drugim vidovima i rodovima cime se sve zajedno stvara jaka odbrana.

HQ 16 radar koji navodi rakete jeste istovremeno i nisanski i osmatracki odnosno prati ciljeve i navodi na cilj + moze se dodati poseban osmatracki na visem nivou pored komadnog mesta odnosno komandnog vozila sistema HQ 16 obicno se kao onsnova nude 3 baterije u kojima je jedan nisanac/osmatarc + 4 lansera + na sev to dodje 1 komadno vozilo + 1 osmaracki radar. Nisanski radar sistema HQ-16 je vrlo kratkog dometa do oko 85km nesto je sada radjeno da se on poveca ali ni za sada to nije ni priblizno nisancu iz sistema BuK M3 ili MB3K plus prati svega do 4 cilja sto znaci da baterija sa 12 lansera moze da gadja do 12 ciljeva sto je upola u odnosu na standardne varijante sa BuK M3.

Iz Kine a i pre pancira bi bilo pametnije na primer obaviti nabavku FK-3 i par sistema kraceg dometa, recimo FK-1000 i FM-3000 ukljucujuci i PVO topove 57/76/100mm cime bi se dobilo ekonomski efikasan PVO sa dobrim b/k NOVIH raketa i granata koje mogu zajedno pravilno grupisani da odgovore na napade masovnih naleta BPL-a, krstarecih i aviona…Recimo opisana sredstva iz Kine zajedno sa BUK M3 i topovima i onda mozemo da kazemo za nas PVO – mirno nebo im je profesija….

Ali za sve to treba imati nekoga ko zna da dobro rasporedi odredjenu kolicnu novca a ne da sa novcem neracionalno postupa i da spisku zelja nema kraja a da se za isti novac moze mnogo bolje opremiti i nesto kvalitetnije resiti od sistema koji se sada primenjuje – od svega po malo – na kraju je to veliko NISTA.

D

@ Peruni
Šta je po tebi bolja kombinacija za srpski PVO, S-350 Vityaz sa sve tri vrste raketa, 9M96E2, 9M96E, 9M100 ili BUK-M3 dodatno nabudžen raketama 9M83ME? Uzgred, sa kojih sve sajtova skupljaš informacije?

https://www.janes.com/article/89592/army-2019-new-addition-made-to-russian-viking-sam-system

A

@Peruni
Nasuprot vasem misljenju, gusenicari uopste nisu dobri za brdsko-planinski teren. Oni su pravljeni za severnu evropsku ravnicu: gomile ravnice i mocvara koje kad se nakvase i zablatnjave, moraju se preci iskljucivo gusenicama i tu su odlicni. Mi taj problem u principu nemamo jer nismo Poljska ili Ukrajina. Vojvodina nema takvu klimu da je neprohodna 3-4 meseca godisnje.

Gusenicari uvek imaju losiji prilazni ugao. O clearance-u da ne govorimo! Prosto ne mogu da se mere sa tockasima. Pa tenkovi imaju manji ugao uspona nego sto ispod prosecan SUV ima, da ne pominjem ozbiljna terenska vozila poput Unimoga. Zato se i ne koriste po planinama.

Ako i dalje sumnjate u sposobnosti savladavanja teskog terena, podsedicu vas da su Kamaz kamioni osvojili Dakar reli vise puta nego vozila bilo kog drugog proizvodjaca. U principu od kad se Rusi takmice, ostali kao da ne postoje. Zaista nemate sta da brinete sto se terena tice. Sve visinske rekorde, drze takodje tockasi.
Sta god nasa zemlja ima, Kamaz moze da savlada. Ako on ne moze, ne moze ni jednu drugo vozilo.

Ja sam misljenja, kad bude u ponudi Pancir SM, da je Buk apsolutno redudantan, ako se poseduje S-300 i obrnuto, ako se poseduje novi Buk ili HQ-16, da je S-300 redudantan i ne mora se razmisljati u tom pravcu.
To nas ceka za nekih 10ak godina, do tada ce biti svasta u ponudi, a pitanje je da li cemo mi imati novca. Ako nas neka nova svetska ekonomska kriza pogodi kao ona 2008, a hoce i to mnogo gore, nece biti novca ni za ovo sto imamo trenutno.

D

@peruni. Ja kao nešto čitao da su im Kinezi pomogli oko razvoja radara da ne bi koristili ukrajinski i oko raketnog goriva. Kinezi su im takođe pomogli razvoj Poloneza.

Odgovori
p

Kina je imala ucesce oko Poloneza prve verzije druga je vec radjena samostalno.

M

Danas se pojavio video dejstva sirijskog Buk-M2 (po navodima postera) na tursku bespilotnu. Do rusenja drona izgleda nije doslo. Da li je realno moguce da ce Buk promasiti spori dron ako ga je uzeo u zahvat??? Isti izvor takodje izvestava o obaranju jednog barjaktara i pokazuje olupinu letelice u jako dobrom stanju, dakle ako neko oce da kopira, sto bi Turci rekli – bujrum ;-)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

doktor uzbunjivac, zaludjivac budi ljubazan pa podeli podatke koje imas iz prve ruke ili nemoj vise nista

31. May 2020.Pogledaj

igor® na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@AL-41F1 "koliko bi kostala integracija data-linka poput link-16 u naš PVO?" Ne previše ako bismo išli logikom da ako već od rusa nabavljamo PVO sisteme onda da od njih nabavljamo i sisteme komande. Na primer AGAT PANORAMA u mobilnoj verziji dolazi na 2 kamiona. Istovremeno skuplja podatke sa 12 radara i nakon obrade (a obrađuje…

31. May 2020.Pogledaj

Doktor iz Nisa na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

@ Mayer Novinarka Ana Lalic je iznela ono sto je iznela tokom epidemije, imala je 3 razlicita izvora I pored toga su je pokupili...I da krivicni postupak je obustavljen. Zena je bila skroz u pravu. To sebi zbog porodice ipak ne zelim da priustim, imate moj clanak na naslovnoj strani dva dnevna lista iz aprila…

31. May 2020.Pogledaj

Aleksa Radojičić na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@Dimitrije Ako su ruski plaćenici koristili Pancir na MAN šasiji (a nisu), zašto onda ruska posada koristi priručnik na arapskom? Jednostavno, to je lokalna posada, sa upitnom obukom. Drugo, Libija pokazuje kako da ne koristite bilo koji sistem PVO, a ne da je Pancir loš. Sistem PVO bez sistema VOJIN, maskiranja, efikasne komande i kontrole,…

31. May 2020.Pogledaj

Aleksa Radojičić na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@Yoda Sirijska PVO se nije loše pokazala, imala je svoje uspehe, ali je pravila i svoje greške. S obzirom da su u građanskom ratu, da li su maksimum. Ne znam kakvi problemi sa Iranom, njihovi domaći sistemi su imali obaranje drona, ali zbog obaranja putničkog aviona sa Torom, upitno je koliko je njihov sistem uvezan.…

31. May 2020.Pogledaj

Send this to a friend