BEG airport status
Raketni sistem PVO Buk-MB Buk-MB u sastavu PVO Azerbejdžana.

Raketni sistem PVO Buk-MB

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije mogle bi 2018. godine biti značajno pojačane raketnim sistemom 9K37 ‘’Buk’’. Tada bi iz Belorusije trebala da stigne donacija koja se sastoji od dva diviziona a najverovatnije bi to bili sistemi u varijanti beloruske modernizcije Buk-MB.

Ipak pojedinosti oko ovog posla saznaćemo nakon završetka pregovora koji počinju u maju a u kojima će biti definisano koliko će koštati modernizacija koja je i zvanično najavljena. Treba podsetiti da je prethodno prilikom posete Moskvi krajem decembra prošle godine, kada je dogovorena donacija 6 lovaca MiG-29, rečeno da će se sa Rusijom 2018. pregovarati takođe o raketnom sistemu Buk.

Air Power Australia Website
Punkt za borbeno upravljanje 9S470MB / Foto: Air Power Australia Website/Miroslav Gyűrösi

Detaljnije o Buku smo pisali kada je ovaj sistem svetu postao poznatiji po tome što je njime 17. jula 2014. godine iznad Ukrajine oboren putnički avion Boeing 777 malezijske kompanije Malaysia Airlines. Ovoga puta detaljnije ćemo se osvrnuti na, za nas interesantnu, modernizovanu izvedbu Buk-MB.

Belorusija je, kao država sa veoma razvijenom vojnom industrijom, početkom 2000.tih godina krenula u program modernizacije sovjetskog/ruskog raketnog sistema PVO srednjeg dometa tipa Buk u varijanti Buk-M1. Nosilac razvoja bila je beloruska firma ‘’Геоинформационные системы управления’’,  koja se nalazi u okviru kompanije ОАО ‘’АГАТ-системы управления’’ iz Minska. Prvi put Buk-MB je prikazan javnosti na izložbi naoružanja MILEX 2005. godine da bi prvi i za sada jedini korisnik ovog sistema, Azerbejdžan, svoje sisteme pokazao na vojnoj paradi u Bakuu juna 2013.

Ciljevi modernizacije su bili pre svega povećanje efikasnosti sistema što je postignuto zamenom stare elektronske opreme novom znatno savremenijom, povećanjem otpornosti na ometanje, poboljšanjem ergonomije kompleksa i integracijom efikasnog interfejsa za razmenu informacija i to u automatizovanom komandnom mestu 9S52M1RB. Takođe u novom kompleksu se nalaze i podsistemi koji služe za obuku kao i simulaciju borbenih operacija.

otvaga2004_buk-mb_02
Radne stanice u samohodnom lansirnom vozilu.

Najveće izmene pretrpela je elektronika punkta za borbeno upravljanje sistema (PBU) kao i samohodnog lansirnog oruđa (SOU). Kao rezultat modernizacije, osnova ova dva elementa kompleksa dobila je 80 procenata novih modernih sistema. Vozilo za snabdevanje raketama koje ujedno može i da ih lansira (PZU) ima oko 20 posto izmena. Uz obnavljanje osnovne baze PBU, SOU i PZU uz modernizaciju se dobija i remont guseničnih vozila na kojima se nalaze ovi sistemi.

Modernizovani punkt za borbeno upravljanje PBU dobio je novu oznaku 9S470MB a od svog prethodnika se odlikuje promenom izgleda radnih mesta poslužioca jer su ugrađena četiri moderna ravna ekrana na kojima se prati borbena situacija. Osim toga ugrađena je i nova komunikaciona i navigaciona oprema sa mogućnošću korišćenja sistema GPS i GLONASS.

Novo samohodno lansirno oruđe SOU sa oznakom 9A310MB kao i samohodno utovarno lansirno vozilo PZU 9A39MB su takođe dobili modernizovane radne stanice kao i elektronsku opremu koja uključuje i sisteme veze i navigacije. Na 9A310MB je integrisan i laserski daljinomer koji je razvijen u Belorusiji.

16422588_1840039169612977_2642173651077613863_o
Organizaciona šema diviziona sistema Buk-MB / Foto: OKB “TSP“

U formaciji diviziona raketnog sistema Buk-MB načinjene su određene izmene u odnosu na raniju organizaciju sistema Buk. Svaki divizion ima obično tri baterije a svaka baterija po dva samohodna lansirna oruđa 9A310M i jedno lansirno-utovarna vozilo 9A39MB. U divizionu se nalaze jedan punkt za borbeno upravljanje 9S470MB kao i jedna radarska stanica 9S18M1 ‘’Kupol-M1’’.

U izvoznoj varijanti umesto radara Kupol nalazi se ukrajinska radarska stanica 80K6M. Formacija diviziona može se menjati u zavisnosti od potreba naručioca a baterija Buka MB može dejstvovati i samostalno.

otvaga2004_buk-mb_06 Redut
Unutrašnjost komandno-štabnog mesta KŠM ‘’Redut-221’’.

U sistem je ubačeno komandno-štabno mesto KŠM ‘’Redut-221’’ a tu je i standardna oprema koju čine tehnička sredstva za održavanje i remont u šta spadaju pokretne radionice MTO 9V881MB za održavanje radio-elektronske opreme, zatim MTO-AT i ATG za održavanje vozila guseničara i točkaša. Za remont radio-elektronske opreme koriste se mašine MRTO-1 a za remont vozila MRTO-2. Od pomoćnih vozila tu je kamion za transport raketa u kontejnerima 9T243MB, kamion dizalica KS-45719, prikolice ZIP-G 9T446 MB, agregati PES-100MB i PRU-2MB.

Za cilj koji predstavlja borbeni avion domet sistema iznosi 3 do 35 km po daljini i 0,015 do 22 km po visini sa raketama 9M38M1 dok je domet za isti cilj sa raketama 9M317 (koje koristi i ruski Buk-M2) 3 do 42 km po daljini i 0,015 do 25 km po visini. Zona uništenja krstareće rakete je 3 do 26 km po daljini i 0,015 do 6 km po visini, protivradarske rakete 3 do 20 km po daljini i 0,015 do 15 km po visini, i za taktičku balističku raketu 3 do 20 km po daljini i 2 do 16 km po visini.

468005_78193847_buk-mb_djfhskj7
Optoelektronski sistem na samohodnom lansirnom vozilu / Foto: Miroslav Gyűrösi

Rakete 9M38M1 i 9M317 imaju inercijalno i poluaktivno radarsko samonavođenje a verovatnoća pogotka je 0,71 odnosno 0,78. Samohodno-lansirno oruđe 9A310MB može gađati ciljeve maksimalne brzine od 800 do 1200 m/s, radarom može otkriti cilj efikasne refleksne radarske površine od 5 m2 na daljininama do 95 km i izvršiti zahvat na daljinama do 85 km.

Poseduje optoelektronski sistem a razmak između ovog vozila i punkta za borbeno upravljanje (ili utovarno-lansirnog oruđa) je 1-5 km. Optoelektronski sistem u idealnim vremenksim uslovima otkriva i prati ciljeve na daljini do 50 km dok njegov laserski daljinomer ima domet do 20 km.

otvaga2004_buk-mb_05
Radar 80K6M.

Punkt za borbeno upravljanje 9S470MB služi za automatizovano upravljanje borbenim dejstvom diviziona sistema Buk-MB sa mogućnošću istovremene obrade podataka za do 80 ciljeva.

Ukrajinski osmatrački radar 80K6M je decimetarski 3D radar dometa do 200 km po daljini i do preko 55 km po visini. Jedan divizion Buka MB sa svim svojim elementima sposoban je da istovremeno prati i obrađuje podatke za 255 ciljeva. Ubacivanjem komandno-štabnog mesta KŠM ‘’Redut-221’’ je za dva do tri puta skraćeno vreme potrebno za upravljanje potčinjenim odeljenjima a njihova efektivnost u borbenim dejstvima povećana za 10-15 procenata.

otvaga2004_buk-mb_07 trenazer
Trenažer Buka-MB.

Po svojim karakteristika Buk-MB (koji u principu predstavlja modernizovani Buk-M1) ima slične karakteristike kao ruski Buk-M2 ali je pre uporediv sa verzijom Buk-M1-2 sa kojom deli sposobnost gađanja ciljeva na kopnu i moru na daljinama do 25 km. Nakon izvršene modernizacije proizvođač daje garanciju osnovnih elemenata sistema ne manje od 15 godina. Za obuku je razvijen elektronski trenažer sa svim pratećim sistemima a obuka ljudstva traje 1,5 do dva meseca.

Divizion Buka MB se može uvezivati sa drugim jedinicama višeg nivoa a njegov punkt za borbeno upravljanje 9S470MB se obično vezuje za komandno mesto brigade koje je opremljeno automatizovanim sistemom upravljanja Poljana-RB a u režimu radio tišine može primati informacije sa drugih radarskih stanica. Svi brigadni automatizovani sistemi upravljanja vezuju se u operativno-taktički automatizovani sistem Bor-2P ili 1M1 koji radi na nivou komande RV i PVO. Ovako integrisani sistem višestruko povećava efektivnost upravljanja i borbene primene raketnih jedinica PVO.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ne

Jel mi imamo ovakve sisteme vec u naoruzanju ili bi ovo bila novost kod nas?

Odgovori
Ob

Novost, imamo KUB-ove (naslednik KUB-a je buk)

Me

Ovakve ne. Imamo sisteme KUB iz kojeg je kasnije i nastao BUK, ali njegove performanse su značajno lošije od ovog sistema. Ova verzija BUK-a je toliko superiornija od našeg KUB-a da ne mogu ni da se porede.

М

Била би новост код нас.

Mi

Uz malo srece i volje da dobijemo barem dva divizona, dva s300, 8 mig-a i uz h145 i uz vec narucene ruske migove malo da se oporavi ratno vazduhoplovsto i pvo, naravno da je sve ovo staro osim helihoptera ali barem smo mirni narednih 10-12 godina i imacemo modernizovanih i u dobrom stanju 18 miga sto uopste nije malo. Mozda nam treba jos koji radar ali dobro…

Odgovori
Ne

Dobijamo narednih meseci i uvodimo služenje v. roka!

Pe

Koliko jedan Divizion BUKa ima lansera?

Odgovori
Ž

Имате на фотографији организационе шеме дивизиона Бука-МБ.

Дивизион има три батерије, свака батерија по два самоходна лансирна оружа и једно возило за утовар ракета које служи и као лансер (дакле без радара).

То је дакле 6 самоходних лансирних оруђа и три лансера без радара. Са укупно 48 ракета.

ev

36 ili 48?

Ž

За дејство спремно 36 а укупно 48.

Mi

To sam i ja bas gledao. 36 se vidi.
3×4 spremne za paljbu po bateriji, puta tri bateije=36 po divizijonu. . Gde se onda nalaze te ekstra 4 rezervne rakete po bateriji?

hvala.

Ž

На возилу за утовар ракета које је и лансер (ПЗУ) имате 8 ракета.

Дакле на 6 СОУ по 4 ракете и на по три ПЗУ 8 ракета.

De

Interesantan tekst, narocito informacija da je pomenuti sitem sposoban za lansiranje raketa koje koristi Ruski BUK-M2. U svakom slucaju kvalitetna i neophodna oprema. Bilo bi lepo ako bi se i sa Rusijom postigao dogovor (i ako ovaj pomenuti sa Belorusijom jos uvek nije) o nabavci PVO sistema tipa BUK, Tunguska, Tor …

Odgovori
Gr

Da li bi mi kupili od Rusa rakete 9M317 posto Belorusi ne proizvode…naravno „ganc nove“ sto bi se reklo…i koliko kosta 96 raketa 9M317…posto bi dobili dva diviziona…Sad se vidi da ce i Rusi profitirati od ove donacije..Verovatno cemo dobiti i S-300PS i tu bi kupili od Rusa rakete…

Gr

@Green Uz svo duzno postovanje,sta bi ti? Da ruska kompanija radi,trosi struju,resurse,da ruski gradjanin radi za platu,placa porez,da bi srpski gradjanin dobio za dz? Gde to moze u iole normalnim uslovima? To je moglo za vreme WW2 npr. Ameri ako i budu donirali lansere Hrvatima,jasno stavili do znanja da ce svaki projektil biti placen punom cenom. A lanser je vec sam po sebi „obsolete“…pa se i moze donirati. Normalno i tu ce Hrvati platiti sve troskove. Ko sto su platili za kiowa-e.

Ž

Ракете 9М317 би морали да купујемо од Руса. Нису нимало јефтине, око пола милиона долара.

Gr

Znaci oko 50 mil. dosta para…Jel znas koliko su Azeri platili moder. i koliko su diviziona moder.

Ž

Има инфо да су набавили два дивизиона али нисам нашао колико је то коштало.

Букове су Азери прво купили од Руса у верзији Бук-М1 а онда су они прошли модернизацију у Белорусији.

Ma

Rakete nisu jeftine , ali nisu ni skupe za jednu zemlju od 8 miliona stanovnika . Kad bi bilo manje korupcije u vlasti , mogli bi da kupimo i s-400 , samo kad bi se tajkuni oporezivali 40 % godišnje , kao što je to slučaj sa Francuskom. A ne da strane banke ne plaćaju porez , a iznose pare odavde od naših penzionera , a kada se spomene reč vojska , naš narod odmah krene sa kuknjavom kako jadna deca umiru gladna , a mi hoćemo tamo neku vojsku za Miloševićeve ratove. Pa i treba da umiru kad glasaju za engleske debile koji ih muzu već 20 godina i kada pišaju u pelene , jer ne smeju da odu do WC-a , u inostranim kompanijama koje su pritom dobile 10.000 € reketa po glavi . Rakete se ne mogu ni osetiti u budžetu , a da je vlast i privreda kako treba , mogli bi da imamo vojsku od 100.000 aktivnih vojnika i 800.000 rezervista . I to bez opterećivanja budžeta. Kako Grci imaju snažnu vojsku a nemaju ni drveta , a kamoli plodno poljoprivredno zemljište za trgovinsku razmenu . Ali njima nisu Turci vojni i ekonomski savetici , kao što su nama oni koji su nas bombardovali pre manje od 20 godina radi biološkog uništenja srpske gamadi , kako to oni umeju da kažu.

Н

Одличан текст! Да ли постоји информација о цени ове модернизације тј. колико је Азербејџан платио за своју наруџбину?

Поздрав

Odgovori
Sh

Radar 80K6M je ukrajinske proizvodnje i pitanje je da li je Belorusija uopšte u stanju samostalno da modernizuje više Bukove. Zato je i Azerbejdžanski projekat modernizacije stao na dva bataljona.

Sh

Modernizacija dva diviziona ih je koštala 73 miliona dolara. U cenu je uključena i obuka.

Н

@ Sheikh Zayeb
09:05, 10. feb. 2017.

Хвала за одговор. Цена новог Бук-М2 је 60-70 милиона долара за дивизион, тако да ова цена од +36.5 милиона долара по дивизиону (+ због инфлације) за чисту модернизацију без ракета баш и није неки супер повољан пакет. Али као замена за наше Куб-ове, дај шта даш. Биће то далеко ефикаснији систем од свега што сада имамо. Остаје нам само да чекамо неке званичне информације/цифре од надлежних.

Чуди ме да су узели украјински радар (не спорим ефикасност), кад имају домаћи КБ Радар биро. http://www.kbradar.by/en/

Поздрав

Ž

Јесте 73 милиона али без ракета. Азери су од Руса посебно набавили ракете и то по 100 9М38М и 9М317.

Могуће је увезати системе Бук и Куб.

Н

@ Živojin Banković
15:17, 10. feb. 2017.

1) Када говоримо о увезивању система Бук и Куб, да ли је у питању Куб-М4? Ако јесте, да ли је он у пракси негде извезен/модернизован? Мислим да је изведен само за потребе СССР-а, у непознатим количинама.

2) Да ли је ефикасније и економичније увезати Бук и Куб (Куб-М4?) у један систем или модернизовати постојеће Куб-ове на варијанту Куб-Квадрат какав је продат Мјанмару? Питам за твоје лично мишљење, да остане алтернатива (макар за размишљање) ако набавка Бук-МБ пропадне.

Поздрав

Sh

@Ненад Перковић
Па ни не може да буде супер-повољан пакет када укључује и нов радар, ново командно возило и систем за оптоелектронско навођење. То кошта, чак и код Украјинаца и Белоруса. Азербејџанци су платили модернизацију првог батаљона 37 милиона долара, други 32 милиона, а за 4 милке су купили потребне делове.
Ово што је Живојин написао је тачно, ракете су набављене нове из Русије.

Ž

@Ненад Перковић

Не мора да буде Куб-М4 може и Куб-М3.

Када бих набавио три дивизиона Бука ја бих повукао Куб због логистике. А његове гусеничаре искористио за нешто друго.

Am

Prelepo napisano

Odgovori
Re

Ma sve će mo dobiti,ali baš sve…naši prijatelji,a dala Bogu,nakotilo se prijatelja,Srbija opne,a prijatelj skokne

Odgovori
Gr

Belorusija nudila 3 puta do sada.Ali tvoji zuti nisu 5 para davali. Ti sad jasno?

J.

Hvala na tekstu, ali bih molio par objašnjenja, ako je moguće:

– Kakav je ukrajinski radar 80K6M u odnosu na Kupol-M1?

– Da li TELAR 9A310MB može da kontroliše KUB vozila kao što može TELAR 9A310M1-2?

– Koje rakete se koriste za ciljeve na zemlji?

Odgovori
ve

Ovo je definitnivno daleko bolje i modernije od svih pvo sistema koje Srbija ima ali mora se konstatovati da dva sistema BUK MB nisu dovoljni i da bi ih trebalo nabaviti makar jos dva ili tri uz konstataciju da se ipak radi o sistemu kratkog i srednjeg dometa tako da bez S300 nema prave PVO.Ja bih volio da se posto je BUK moderniji od KUBA ide i na kupovinu modernizovanih Neva tkz Pecora m2 sistema koji nisu mnogo skupi jer jedan sistem kosta oko 10 miliona dolara.Modernizovati postojeca dva sistema i kupiti recimo jos tri u saradnji sa Rusima kostalo bi oko 40 miliona dolara a bilo bi znatno unapredjenje.Nadam se da ce se sa razvojem R-13 i R60 nastaviti i dalje i da se uskoro moze ocekivati neki domaci PVO pasivni sistem kratkog dometa.Medjutim vrh svega je ipak S300 i to najmanje 2 diviziona.

Odgovori
s1

Azerbajdžence je modernizacija dva diviziona, sa obukom, koštala 73 miliona dolara, i to samo modernizacija, bez raketa! Pitanje je da li Srbija ima para za takvo planinarenje. Što se S-300 tiče, Bugare godišnje održavanje bataljona S-300 košta preko 20 miliona evra! Da ne govorim da je za S-300 potrebno izgraditi potpuno novu bazu i skladište raketa. Modernizacija Neva bi imala smisla, i mogla bi da se priušti.

ve

Svaki dinar ulozen u modernizaciju i osposobljavanje Vojske je dobro ulozen novac!

ve

Bjelorusija je 2,5 puta veca od Srbije i ima cak 16 diviziona sistema S300 uz dva iznajmljena diviziona S400 koji od Rusa dobijau besplatno.U zaledju ima mocnu i prijateljsku Rusiju.Kakav PVO sistem treba da ima Srbija okuzena NATO-om sa svih strana ?

S3

Mislim da je logičan odgovor.Pa da udjemo u NATO.Zašto su bosna, bugarska, madjarska, rumunija , hravatska ,crnagora ušli , a mi nećemo.
ALi svakako bi trebali da kupujemo i modernizujemo ceo sistem, prilagođen našoj zemlji i finasijama.

ve

@s300 uci u NATO ali pod uslovom i ovjerenim ugovorom da se nece nastaviti oduzimanje teritorije Srbiji i da se makar sjever Kosova vrati u okrilje Srbije.Bojim se da NATO drzave nemaju bas ideju da ocuvaju cjelovitost Srbije.

Jo

Jos samo s 300,i da opravimo migove pa da protegnemo granicu do Tokija gde joj je realno i mesto ha ha,salim se naravno :) Voleo bi naravno da dodje i s300 u nekoj modernijoj varijanti,i nekako verujem da hoce,ali i ovaj buk mb je pitan iskorak za nas,iskorak od najmanje 20,30 god.

Odgovori
RW

Gosn Živojine, šta je to „izvedba“? Mani se kroatizama.

Odgovori
Ž

Реч изведба је српска реч.

П

Кроатизам? Па то је србска реч( намерно сам написао „б“).
Извести-извођење-изведба.

St

Dobra vest !
Odlična analiza Bankovicu !
Odlicna stvar za Pvo !

Odgovori
To

kako ja to vidim,taj buk i slicni pvo sistemi su bacanje para.mi smo ostrvo u nato moru i po logici samo sa njima mozemo da udjemo u sukob,a tu ne pomaze ni buk ni s 700.migovi su nesto drugo.baciti tolike pare na predizborni marketing je ludost.

Odgovori
Ra

Ispada otprilike tacno to sto kazete. Isto vazi i za MiG-ove. Ogromna sredstva u odrzavanje a vajda u pretpostavljenom sukobu, skoro pa nikakva. Realno ovaj sistem PVO nije za ,,air-policing,, ne lazimo se. Kupuje se za rat. Ako se ne potrose ,,milijarde,, (ili pokloni nam se u cilju geostrateskog menjanja strane, sto Srbija nece!) i ne popuni se i osposobi PVO pa i lovacka avijacija na nivou ,,Svetsko,, (ruske) a ,,Nase,,…. imacemo ogromne troskove za ovu bankrot-zemlju i poraz garantovan u buducem ratu. Zaboravite varijantu da cemo neki sukob sa ,,dronovima terorista,, imati ili sa nekom okolnom zemljom ,,jedan na jedan,,.
Nama je ukupno vojno i unustrasnje stanje mnooogo gore nego slavne 1999.

bo

Da li su Buk-MB i drugi raketni sistemi PVO ruskog porekla postali imuni na protivradarske rakete zapadne proizvodnje ili ih nece smeti ukljucivati da ne bi bili unisteni kao za vreme bombardovanja1999god.

Odgovori
Pr

Pitanje svih pitanja je to ! Ako se bace pare i u nabavku i u odrzavanje, a citaoci su rekli koliko kosta ovo drugo, da bi ih nove rakete i tehnologije ,,ometanja,, izbacile iz stroja za dva tri ratna dana, onda je to lose ,,pazarenje,,. Trebao bi T6 da napise neki tekst o mogucnostima Nato-zapadnih zemalja za elektronsko ometanje i uopste tzv. kontrabatiranje moguceg protivnika. Jedno je ruska i njene saveznicke zemlje u okruzenju koje imaju ceo dijapazon sredstava za ta vazdusno-protivvazdusna ratovanja, a drugo Srbija sa jednim ,,Pukom,, PVO srednjeg dometa, ako i bude ceo Puk i ako uopste stigne sve ovo…

Ž

Ниједан систем у свету није имун на противрадарске ракете. Произвођач Бука као и фирма која их модернизује тврди да Бук може гађати и противрадарске ракете.

De

Naravno da se mogu “ukljucivati“ kao sto su i ’99. Kako bi inace oborili F16 i F117 da ih nisu koristili :)? Ne radi se o pobedi u slucaju nekog sukoba, radi se o osposobljavanju vojske gde bi u slucaju sukoba neprijatelju bila pricinjena znacajna materijalna steta, te zbog toga potencijalni agresor biva odvracen od potencijalnog napada. Valda vam je jasno da se sve vrti oko novca, a ako ce steta biti vece od dobiti onda se odustaje od takvih akcija. Zasto Ameri nisu napali Iran, Venecuelu ili S.Koreju? Oni napadaju samo zemlje sa slabom PVO odbranom a koje imaju sta da ponuke, kao sto su nafta pre svega. U nasem slucaju novac Albanskog lobija, drzava marioneta na Balkanu i besplatna vojna baza…

Ne

Ni jedan PVO sistem nije dovoljan sam po sebi. On mora da bude zaokruzen i slojevit. Kao sto je Zivojin rekao imunost na PSR nema ni jedan sistem sam po sebi. Protiv PSR se brani pasivno i aktivno taktickim radnjama, imitatorima zracenja i sistemima kao sto su tor i slicni. Kombinacijom svega ovoga se stvara itekakva zilavost sistema PVO, a posebno ako je deo njega i sistem velikog dometa koji po nosacima PSR moze dejstvovati pre njih. Komentare tipa da PVO (ARJ komponentu) ne bih ni komentarisao jer je izricu ljudi koji u potpunosti ne razumeju ovu tematiku.

J.

Da li Austrija i Švajcarska imaju PVO? Obe su neutralne zemlje, okružene članicama NATO. Da li Amerikanci imaju apsolutnu nadmoć u vazdušnom prostoru nad Amerikom? Zašto se onda vazdušni prostor iznad Vašingtona brani zemaljskim sistemim PVO? Zašto su, u vreme inaguracije Donalda Trampa, dodatno pojačali sisteme na zemlji – kada su mogli da podignu 200 F-22?

Ne

Izvinjavam se nedostaje deo teksta u mom komentaru. Svakako sam mislio da je ARJ jednako bitan deo PVO sistema kao i RV. Jedno bez drugoga ne ide.

П

Нису. Али Бук,Тор,Панцир их могу обарати. Плус што је већи домет против-радарске ракете то је ракете већег габарита. Почетна брзина је око 2,5 маха. А ни оне нису имуне на ометање.

Ma

Nema teorije da radar moze da bude upaljen tokom dejstava NATOa. On bi se palio povremeno i kratko dovoljno da se raketa ispali. Onda bi menjao poziciju.
Koliko god da je modernizovan ipak je to tehnologija 80 tih godina. Ali dobro ce da nam dodje.. :)

Ni

J za tvoju informaciju usa nema 200 F-22 nego 178 kom. Ako su svi u letnom stanju..

Mo

Gospodine Živojine, kao i uvijek odličan stručan i sažet tekst, uživancija za čitati. Jeli možda znate koliko stoji godišnje održavanje ovog ili sličnih sistema, i kakvi su mu periodi održavanja, recimo da li je to nešto slično ko na avionina? Pozdrav i hvala.

Odgovori
ve

@Nebo,hajde nama koji se ne razumijemo objasni sta si htio reci sa ovom recenicom:

„Komentare tipa da PVO (ARJ komponentu) ne bih ni komentarisao jer je izricu ljudi koji u potpunosti ne razumeju ovu tematiku.“

Ne

@vesko
Izvinjavam se,nisam primetio da nedostaje deo teksta u recenici. ARJ je jednako bitan deo PVO sistema kao i RV. Jedno bez drugoga ne ide. Komentar je bio namenjen onima koji su pisali da je ulaganje u ARJ bacanje para.

Ž

Имати респектабилан систем ПВО није нимало јефтино. Дакле слојевиту савремену одбрану са РС ПВО малог, средњег и великог домета, радарима, системима за ЕИ и ПЕД, системом везе и наравно ловачком авијацијом.

Овде је неко од читалаца изнео информацију да Бугаре годишње одржавање једног дивизиона С-300 кошта 20 милиона евра.

Odgovori
Ne

Bilo bi dobro da citalac da link ili izvor koji navodi da je godisnje odrzavanje diviziona C-300 20 miliona evra. To je poprilicno nerealna cifra, osim u slucaju da nisu menjali neku/neke od kljucnih komponenti sistema, a to svakako nije redovno odrzavanje.

Sh

@Nebo
Cenu godišnjeg održavanja sam čuo od samih Bugara 2014. Šta je tu nerealno? Ako podrazumeva amortizaciju radara i ispaljivanje sa Šable s’ vremena na vreme, to je još i vrlo konzervativna procena.

Ne

Ako je uracunata organizacija i izvrsenje gadjanja na Sabli onda moze da dostigne tu cenu obzirom na cenu raketa, meta i ostale logistike. Ne znam koliko puta godisnje odrzavaju takva gadjanja (s’vremena na vreme). Opet mislim da se prilikom kupovine obezbedjuje kontigent delova za amortizaciju akvizicijskih i nisanskih radara kao i ostalih sklopova za potreban broj casova rada.

Sh

@Nebo
Da, ali kupljeni su 1989. Pre četvrt veka. Ne ispaljuju S-300 svake godine, ali opet, nije nerealno, jer je sistem kompleksan, samim tim i skup.

Mi

Jos jednom veliko vala Živojine na jos jednom veoma informativnom clanku. Uvek pisete o aktuelnim temama. Prava stvar za na amatere citaoce u pravi cas ?.

Hteo bih vas zamoliti za postojeci link (ili mozda ideja za vasu jednu od sledecih tema) o nasoj prtiv vazdusnoj odbrani. Koliko kojih sistema imamo, koliko ih je i kad modernizovano na koji nacin, i koliko su integrisani medjusobno. Specificno o raketnim sistemina.
Hvala unapred.

Odgovori
Ž

Поуздану информацију о томе колико којих ракетних ПВО система имамо и колико их је модернизовано тешко да можете наћи на интернету или у литератури.

Зна се да имамо активна два дивизиона са системом С-125 “Нева“ и три дивизиона са Кубом. Од трупне ПВО постоји нека незванична информација о 54 Стреле-1М и 6 Стрела-10М.

Mn

Ako je istina da imamo samo to sto je Zivojin nabrojao znaci i da nemamo pvo, ovo sto je navedeno je dobro jedino za mozda helihoptere ili avione koji lete na 2-3 km i malom brzinom. To smo imali i 99 pa smo lepo prosli

Za

Pazi Mn, domet u ,,dobrim okolnostima,, max. ovoga je 42 km teoriski. U odlasku i manje. To koliko se taktickim i tehnickim ,,radnjama,, moze suprostaviti puno mocnijem agresoru ipak spada u grafu Zelje!

Koliko imamo PVO nije nikakva tajna bar u Srbiji :)) Imamo kao sto ste rekli dva diviz. (modernizovana kao, a na sta ne znam) Neva i ta tri diviziona Kub-asha. Za ovo ne treba ko zna kolika vojno-obavestajna delatnost… jedino malo ,,prijatelja,, u redovima PVO.

Realno bez slojevite, odlicno uvezbane, sa rezervama sredstava, odlicno komandovane PVO, sto sve uzasno kosta, nemamo nikakve sanse cak i da dobijemo ova dva diviziona (zastarelih vec) Buk-ova, sa svakim puno jacim neprijateljem. Nazalost, svaka varijanta sukoba i fizionomija tog sukoba u kojem mozemo biti ukazuje na to: Nadmocni neprijatelj.
Sve ovo pod varijantom da se zeli uspesan ishod rata. Ako se pravi ovo zbog politike i ,,da imamo PVO,, onda Ok. Podrzavam. Aj se zezamo uz ,,drzavne (narodne) pare,,!

Ac

ovo piše na sajtu vojske asrbije:

Батерије од по шест оруђа калибра 40 mm Л/70, ласерско-рачунарском групом bofi и осматрачко-аквизицијским радаром М85 жирафа (Ericsson Griaffe М75 на домаћем камиону ФАП 2026 БДС/А) налазе се у саставу дивизиона ПВО у бригадама КоВ и авијацијским базама Војске Србије. Оруђа и електроника су шведског порекла и осамдесетих година представљала су врх светских технолошких достигнућа. И данас су то ефикасна средства за одбрану од нисколетећих циљева.

Ob

@Živojin Banković

Zasto mi ne postavimo nase S-125 Neve na sasije od tenka T-55 i tako ih maksimalno unapredimo, bar to sto imamo a ne koristimo da upotrebimo za nesto pametno, to je i Kuba uradila sa svojim Nevama ali i Dvinama?!

Ra

pre svega potrebnoje da znamo da ozbiljne pvo nema bez sistema.kad kazem sistem nemislim na gomilu orudja razlicitog dometa nego sistem koji funkcionise kao ziv organizam i to sve vreme.ili makar skup manjih,medjusobno povezanih u jedan veliki.sta hocu da kazem,1999 sam licno prisustvovao situaciji kad nato bp.letelica nadlece,tri dana zaredom,nadlece bateriju 20/3 i bateriju 40mm m70 lru i ovi je uopste ne primete.cetvrti dan,kad se spustila jako nisko,otvore vatru i krenu da je promasuju za 100m.u takav ,,sistem,,ne treba ulagati.

Odgovori
Za

Znam Rastko :))) I za taj i za slicne slucajeve. Ali se pravim ,,naivan,, u komentarima , da bi se ,,strucnjaci,, iznalupali i zapenjavili pohvala Vladi, Vojsci srPskoj i ,,mocnom,, naoruzanju koji sledi ako ga ,,vojnici i oficiri,, u 5 ili 6 mesecu trudnoce i sa menzisima mogu upotrebiti :)))

Da, SISTEM, a sistem pocinje od Kadrova, Duha i Duhovnosti. A taj ,,menstrualni,, sistem NE POSTOJI NI U RUSKOJ, NI BELORUSKOJ NI KAZAHSTANSKOJ ARMIJI! Izgleda ga nema ni u Izraelskoj armiji u obimu i na specijalnostima kako bi srPske ,,djokice,, vojne HTELE!

Vidis, nije sve u tehnici, nesto je i u Kadru i BOGU !

Zato… nemoj da se cudimo jednog dana Pobedi neke ,,kosovske,, vojske nad ovim ISMEVANJEM OD TRADICIJE I CASTI STO SE NAZIVA VS (u tom smislu i RV-PVO)

La

Dobro sad tradiciju imamo (naravno pozitivnu i negativnu), sto se tice tehnologija zna se gde nam je trenutno mesto.

Sto se tice sistema i kadrova -“izem“ ti sistem gde niko nije odgovoran, kazne se prolongiraju i sve se gura pod tepih zarad carsije koja ima sta da procita u zutoj stampi(posto strucni mediji nepostoje ili su slabo zastupljeni).Naravno kadrovi tek u danasnje vreme zahtevaju vise treninga, strucne osposobljenosti i iznad svega tehnoloskih inovacija.

U losoj verziji moze podsecati na ove optimiste iz prilozenog video snimka kad starijom Ruskom tehnologijom hoce da obore malo moderniji Ruski helikopter – ne ide to bas samo kupi, bez zena i iskoristi uz pomoc Boga.
https://www.youtube.com/watch?v=JAqMvVxMsas

PS
KRET nije dzabe jedan od vaznijih investicija ROSTEC korporacije, zato ne znam cemu ismevanje pokusaja saradnje sa Ruskom i Beloruskom stranom

Odgovori
To

iskreno,mislim da nista,od svega navedenog, nikada nece sticiu srbiju.cisto marketinski potez..

Odgovori
Vl

Mnogi od vas cincare pa bi da prave od pračke avion . Neka vam kažu stručnjaci koliko je koštao projekat orao .Šta vas briga odakle državi pare (naravno budimo objektivni) država je dužna da nabavi sredstva da bi se odbranila .Vaša priča liči : idem na more sa jugom 45 proizvedenog 85g. sa 109evra na jedno 10 dana .
Budimo mudri ,odbrana košta . Mi nemamo novaca da bi ga uzalud trošili al budimo svesni da bez min.5 miljardi evra nismo ništa uradili (plašim se samo gurnuli prst u oko) a sa 1ili2 sistema s300 bili bi im poligon koi oni žele za ispitivanje. Znam , unapred mišljenje večine . Hajmo računicu ,kolika je šteta bila u NATO bombardovanju oko 300 miljardi evra („svega“) plus 23%teritorije (za nju nema procene) plus zagađena teritorija (tiha smrt) i stres i poniženje .
Pa jel puno 5miljardi evra . Nije !!! Ako 5miljardi podelimo na 30 -35 godina dobijamo140-170 miliona evra godišnje. Jel sada puno !? Nije !!! Nažalost neophodno je kao što su hleb i mleko koje kupujemo svaki dan,da nisu nebi ih kupovali.
Min . Pvo odbrana:
6-7sistema S 400
Buk m3 .12 -14 sistema
Tor m2 6-7
Pancir s2 6-7
Vebra
Plus licenca za deo proizvadnje .
Održavanje raketnih sistema je naj jeftinije u odnosu na ostale sisteme odbrane.

Odgovori
La

Vladice u pravu si,sa tim sistemima tesko da bi se i NATO usudio da nas napadne,ali nazalost to su puste zelje..

Ma

Super ali kosta ima ovde problema sa ekonomijom

Odgovori
Bo

Nadam se od nekoga da dobijemo belorusija, Russija, Azerbardzan ili Kineska kopia Buk m1 a izgledaju ko buk3 rakete su u kutijama. Kinezi imaju svoju kopiju Tor m1/2 sistema , bolje da ih pitamo koliko kostaju dva nova diviziona jer ako uzmemo donaciju onda ipak remont i modernizacija se plati , mozd su Kinezi jeftiniji onda.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Sivi na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

YPT da su smjeli, bazu iz koje je poletio taj F16 bi poravnali Iskanderima. To bi bio adekvatan odgovor. Ili 2-3 Kinzala po Istanbulu. Kao sto rade po Kijevu i Harkivu. Samo se stislo malo kad imas s druge strane clanicu NATOa. To za Siriju si u pravu. Nikome nista. Ko da se i nije…

18. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Vas Kamov je komarac za pozare. Sve je suho i stihije su duge i brze. Niti imate iskustva sa time niti tehnike za takve pozare ali u svakom slucaju lijepa gesta.

17. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Gdje ima rijeka i jezera, ne govorim o moru vec o drzavama koje nemaju more a to je sada Makedonija, BiH, Slovenija,... i puno njih gdje je hrvatski kanader ugasio pozare i gasio duboko u kontinentu. Hrvatska je top u EU i dalje zracne protupozarne zastite. Razvili smo posebnu strategiju. Tu ne treba dvojiti

17. Jul 2024.Pogledaj

Nesa na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Kod Golupca je Dunav najširi ,ali je problem konstantni vetar ,a drugo ima puno panjeva i drugih predmeta koju voda nosi sa sobom.

17. Jul 2024.Pogledaj