BEG airport status
Lokid Martin isporučio 500-ti F-35, dostignut nalet od 250.000 sati – avion i dalje ima veliki broj nedostataka 500-ti isporučeni F-35, primerak F-35A za RV SAD / Foto: Lockheed Martin

Lokid Martin isporučio 500-ti F-35, dostignut nalet od 250.000 sati – avion i dalje ima veliki broj nedostataka

Kompanija Lockheed Martin saopštila je 3. marta da je izvršena isporuka 500-tog borbenog aviona F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) i to devet godina nakon što je u pogonima fabrike u Fort Vortu u Teksasu maja 2011. započela isporuka serijskih primeraka. Osim iz SAD avioni su isporučivani i iz pogona u Italiji i Japanu u kojima se vrši finalno sklapanje (tzv. pogoni FACO – Final Assembly and Check-Out).

500-ti avion koji predstavlja primerak verzije sa konvencionalnim poletanjem i sletanjem (CTOL) F-35A serijskog broja AF-234, evidencijskog broja 18-5343, isporučen je RV SAD (USAF) i pripao je 134. lovačkoj eskadrili, 158. lovačkog puka Nacionalne garde Vermonta u bazi Berlington. Od 500 do sada isporučenih aviona, 354 je u verziji F-35A, 108 STOVL (Short Take-off and Vertical Landing) F-35B i 38 palubnih F-35C.

Do sada su USAF, Mornarica (USN) i američki marinski korpus (USMC) dobili 353 aviona, partneri u programu Joint Strike Fighter 92 aviona a kroz program Foreign Military Sales (FMS) je isporučeno 55 F-35. Lokid Martin je podsetio i da se isporuka 500-tog F-35 poklopila sa dostizanjem 250000 sati naleta aktivne flote ovih aviona u svetu koja uključuje i avione za testiranje i obuku.

U prošloj godini dostignut je rekord po broju proizvedenih aviona, iz fabrika su izašla 134 aviona (plan je bio 131), od toga su SAD dobile 81, partneri u JSF 30 aviona i 23 primerka su dobile države koje su avione nabavile prema programu FMS. Poređenja radi u 2018. godini je proizvedeno samo 91 avion a u ovioj godini je planirana proizvodnja 141 primerka sa ciljem da taj broj raste do 2024. godine od kada bi se godišnje proizvodilo 180 aviona.

F-35 se koristi iz 23 baze širom sveta a do sada je obuku prošlo više od 985 pilota kao i preko 8890 pripadnika tehničke službe. Devet država među kojima su Australija, Holandija, Italija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD koriste avione na svojoj teriotriji, osam službi je proglasilo početnu operativnu sposobnost a pet njih među kojima su RV Izraela, RV i Mornarička avijacija UK kao i RV SAD i Marinski korpusi upotrebili su avione u borbenim operacijama.

Iako je Lokid Martin nedavno otkrio da je zadovoljan procentom operativne sposobnosti odnosno stopom mogućnosti izvršenja zadatka aviona F-35, njegovi tehnički problemi uticali su na to da taj procenat još uvek nije na onom nivou koji je propisalo Ministarstvo odbrane SAD. Proizvođač tvrdi da su RV SAD prilikom izvođenja vežbi ‘’Red Flag’’ prijavile 90 procenata oprativnosti a Marinski korpus 75 procenata u pravim borbenim uslovima iznad Bliskog istoka i Avganistana.

Ipak Ministarstvo odbrane stoji iza toga da celokupna flota aviona F-35 još nije dostigla njen cilj od 80 posto spremnosti koja podrazumeva procenat aviona koji u svakom trenutku mogu obaviti najmanje jednu borbenu misiju. Januara ove godine Kancelarija direktora za operativno ispitivanje i procenu (Department of Defense’s Office of the Director of Operational Test & Evaluation) je u svom izveštaju Kongresu navela da avion ima čak 873 još uvek nerešenih nedostataka i da, iako se radi na njihovom otklanjanju, novi nedostaci se gotovo stalno pojavljuju što utiče da se njihov broj smanjuje samo u manjioj meri.

Problemi F-35 uključuju 13 nedostataka Kategorije 1 koji, prema definiciji RV SAD, mogu uzrokovati smrt ili ozbiljne povrede, gubitak ili veliku štetu na oružanom sistemu, kritično ograničiti sposobnost borbene gotovosti korisnika ili prouzrokovati prekid serijske proizvodnje.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ik

Odlican zrakoplov i vjerovatno ce biti jedan od najprodavaniji u blizoj buducnosti. Tiha patnja i zelja vecine Air Force komponenti(drzava) diljem svijeta.

Odgovori
al

Po cemu je odlican molim te? Bukvalno svaki stariji i iskusniji nezavnisni americki komentator je rekao da je avion izuzetno problematican, da ni jednu ulogu ne ispunjava kako treba..

Ovakav broj porudzbina je rezultat iskljucivo lobiranja i nema veze sa kvalitetom.

д

Уочено је 966 критичних недостатака, и то 111 „недостатака прве категорије“ и још 855 „друге категорије“.„Недостаци прве категорије“ су они који угрожавају животе и здравље посаде или других особа, носе ризик од губитка авиона и слично, а „друге категорије“ су они који се односе на неисправност одређених елемената конструкције и авионских система.Иначе одличан авион то што је најпродавани не значи ништа добро се продају цигарете,пиво,кока кола све боље од бољег.

Vo

altec
Slažem se. Jedino bih dodao da je broj narudžbi rezultat sistematskog reketarenja i presinga. F-35 je zahvaljujući lobiranju i pogodovanju postao ˝šarena laža˝ i statusni simbol NATO soldateske.

An

@altec
Nije broj porudžbina rezultat isključivo lobiranja nego je u ceo program uloženo mnogo para i već je ,,zacrtano“ koje avione u kojim vazduhoplovstvima F-35 mora da zameni…planirano je da bude tako već 20+ godina…

Nije Lokid izmislio F-35 pa lobirao da se on kupi, nego je razvio F-35 po zadatim parametrima koje je razvila američka vojska sa saveznicima.

F-35 ima ozbiljne probleme i nedostatke, ali šta mogu Amerikanci sada da urade, da kažu ,,ups, zajebali smo se, ne valja, aj sve ispočetka“? Koliko bi to koštalo i trajalo? Alternativa ne postoji, još odavno je izabran X-35 umesto Boingovog X-32, dakle nema šta da se kupi umesto F-35. Naravno da im jedino preostaje da osposobe F-35 koliko i mogu i da pokušaju da otklone i ,,ispeglaju“ probleme i nedostatke koliko god je to moguće.

Iz svega ovoga izvešće pouke, pa zaključiti da li je baš bilo pametno pokušavati za razvojem jedne platforme u više verzija koja treba da zameni toliko različitih aviona (A-10, F-16, F/A-18, Harijera i Tornado GR4). Ja mislim da nije, i da se to pokazalo kao greška (što su i priznali odustajući od ideje da na sličan način više modela helikoptera zamene jednom platformom), ali sada nemaju više izbora.

Pe

@ altec Molim Vas navedite linkove ka takvim izjavama?Koji su to komentatori?
U vezbama je F-35 rusio najbolje avione danasnjice kao sto su F-15 i F-16, a u jurisnoj ulozi je pokazao zapanjujuci preciznost,sto ima i na videu.
Najnaprednije zemlje sveta kupuju ovaj avion, ne jer nemaju strucnjaka da procene da li avion valja, vec jer su njihovi najbolji strucnjaci procenili da je avion nesto fenomenalno.

Ja

Mozda ce biti za jos desetak godina ispitivanja.

Iv

Petrovic
Come on man. Recently the f35 racked up kills on block 30 f16s. It’s going to have a really, really hard time with a f15 we. It’s easy to setup scenarios that favor the f35 when „practicing“. The exact reason they do this is to ease the concern of the nation’s paying a fortune to get this airplane. The f35 Hass some pretty impressive features but the least impressive and malfunctioning features are basically all the things a gen 4 airplane does well.

Vo

@Petrović Dušan
Ograničen dolet, mali prostor/kapacitet kesona, loša manevrabilnost, niska max brzina, izostanak podvjesa u svrhu smanjene uočljivosti, novom radarskom opremom potpuno je uočljiv, izuzetno komplexno i skupo održavanje, 30 satno međuletno održavanje, software sa bezbroj zakrpa, u intezivnom letenju potrebno tjedno obnavljanje stelt premaza, spojevi metala i kompozita nisu u frendly kohabitaciji, B i C verzije su na čekanju bez kraja ………
Hajde Dušane malo nastavi Ti, meni dopizdilo.
Ako već inzistiraš na zapadnim recenzijama pročitaj osvrt američkog vrsnog konstruktora Pjer Spreja (F-16) i sve će ti biti jasno.

Mi

Odlican kao nekada davno F 104!
I F 104 se prodavao odlicno, kupovali „saveznici“ pod pritiskom!
Samo napred vazduhoplovna industrijo Amerike! Dobar je to avion, otkonice se nedostaci, jednom!
Dokle god budete pravili F 35, nece vam pasti na pamet da pravite nesto bolje!

St

@Vortex
Кесони представљају чврсте коморе које се спуштају у воду и укопавају у тло.
Totalno moderan avion, cim se ukopava u zemlju.

Fa

A koliko li je nedostataka uočeno na Pantsiru S1 i kako li se pokazao u Siriji protiv turskih dronova, izraelskih krstarećih raketa?

Ni F-16 nije imao sjajnu reputaciju u početku pa su ga ispeglali, ne brinem za F-35 uopšte…

Ma

>> A koliko li je nedostataka uočeno na Pantsiru S1 i kako li se pokazao u Siriji protiv turskih dronova,

Da, zamislite na T6 clanak pod naslovom: „Sirija narucuje Pantsir S1 usprkos brojnim nedostatcima“. Nema teorije, jer nedostataka nema…

Ni

@Falcon
Turci nisu u Siriji uništili nijedan Pancir, to su uspeli u Libiji kada su uništili 1 Pancir LNA dobijen od UAE ali taj pancir nije bio umrežen već je delovao samostalno.

Ve

@Nikola Unistena su 2 Pancira u Siriji, objavljena su imena nekih poginulih operatera na njima, svi Sirijci, Evo vesti za drugi Pancir:“As previously reported, an SyAAF Pantsir operator was killed in a strike on the 3rd. Other deaths from the 4th include a 32-year old soldier from Karim al-Janubi (Daraa), a 6th Div soldier from Jayroud (Damascus), and a 25th Div 1st Lt. from Salhab town“. mrzi me da trazim imena, moze da se nađe na internetu…

Mi

Mislim da su za celu flotu F 35 dovoljne naše super odifikovane 29 tke i neizostavni nenadmašni Orao 2.0 ( mislim kubika). Jadni Norvežani Danci Izraelci Talijani i nemam pojma koji šta im rade Ameri pa moraju da kupuju krš krševa. Tako prolaze nepismeni siromašni slabi i jadni. Nama to nikad nisu i neće moći. Zato su Rusi i procenili da je pedesetak Su 57 za deset godina proizvodnje i više nego dovoljno kada se zna kakve krševe ameri prave oduvek. Kupujmo domaće i rusko tu je budućnost.
PS zanimljivo je da sve znate o ovom avionu a skoro ništa o SU 57. O čemu vam to govori. Meni o mnogo čemu a osnovno da rusi skoro neće zameniti ideologiju na tehniku mesom.

Ba

@Veljko

Objavljena su gdje? Na Twitter-u? Snimak turskog uništenja ovog sistema je izgleda prokazan kao falsifikat, očigledna montaža. Isto dovodi u pitanje i nekoliko drugih snimaka nevezanih za ovaj sistem o kojima se bruji u istom kontekstu.

https://www.youtube.com/watch?v=IwURAdv1KxA

Off topic. SAA uspjela da povrati onaj T-90 koji je posada ostavila na njivi, jer ga je posada džihadista u toku napada na okolinu Sarakiba…ostavila na njivi. Napeto takmičenje za nagradu „najgori vojnik“ se nastavlja.

Iv

Avion kao los , skup a prodaje se ko bomboncici!
U svakom slucaju F-35 je tu i bice okosnica mnogih rv u buducnosti a nedostatci ce se polako ispeglati. A koliko je dobar vreme ce vec pokazati.
Zivo me zanima da li ce se finci odluciti za njega , oni mi se cine kao neko ko ce prevenstveno da bira avion naspram sposobnosti.

Odgovori
Ek

Naravno da se prodaje kao „bonbončići“ kada vazalne članice NATO-a i nemaju izbor. Ili će kupiti ili sankcije.
Zapadnjački biznis model.

BB

To je sve „prodavanje cigle“

An

@Eki
Nema veze sa vazalnim statusom niti sa sankcijama. Je li Francuska kupila F-35? Nije. Je li Kanada koja je partner od početka odustala zbog prevelikih troškova? Jeste. Uvedene li su im sankcije? Nisu.

F-35 nije samo američki proizvod već je razvijen uz učestvovanje mnogih savezničkih zemalja…sklapa se u Italiji i Japanu, svuda ima dobavljača i podizvođača. Naravno da onda oni skoro svi kupuju F-35, kada su upumpali ogromne pare u njegov razvoj i kada se dobar deo tih para vraća firmama u njihovim zemljama. A i na kraju koja je alternativa za zamenu dotrajalih F-16? Neki pandan F-35ici (borbeni avion 5. generacije u tom segmentu) ne postoji.

iv

Eki ne preteruj, naravno da tu ima puno politike ali na kraju dana vecina zemalja koje kupuju su veoma bogate i bitne americi koliko je amerika bitna njima tako da je spominjanje sankcija cista glupost.
AL -41f je dobro primetio nedostatak jeftinijeg lovca koji bi bio ponudjen saveznicima kojima je F-35 i zadnje verzije F-16 preveliki zalogaj.
Ovih dana avijacija bas skup sport a nazalost tu igru naucili dobro i Rusi pa i oni klepaju sa cenam.
Nesto mi se mota u glavi, sjanom P-51 Mustangu je od ideje do prvog seriskog trebalo pola godine a F-35 od ideje do prototipa 16 godina neprestanog rada. Ludilo.

Br

@Andrija kada si spomenuo Kanadu moram da dodam jos i ovo. Drzava Kanada nije odlucila da kupi F-35 ali je do sada platila boingu 500 miliona dolara za razvoj. A kupuje polovne F-18 od Australije. Mozes sam zakljuciti kakve se igre motaju oko boingovog F-35.

Al

@BrankoK
F-35 pravi Lokid Martin, dok Boin pravu F-18 Super Hornet.

St

@BrankoK
F-35 ne pravi Boing vec Lokid Martin. Bar procitaj tekst kako treba.

St

@Andrija
Sto bi Francuska kupila F-35 kad vec decenijama imaju svoju avioindustriju i svoje avione? Mirage i Rafale.Pa nisu oni Srbija da ipak uvezu nesto sto vec ima lokalno proizvedeno, zato sto kumova forma bas to uvozi.

Ba

@BrankoK
F35 je Lockheed Martinov avion, a ne Boeingov. F18 je Boeingov.

Br

@Bane @Andrija Izvinjavam se. Pomesao sam proizvodjace F-18 i F-35. Mada je to nebitno. Bitno je da to sto F-35 je biznis a ne vojni avion. Neide mi nikako u glavu da po Kanadi ukidaju ambulante zato sto navodno nemaju para a u stanju su dati Amerikancima 500 miliona za nesto sto nece kupiti. Toliko o vazalima.

de

U tih 500 miliona je i transfer tehnologije. Nije baš da ništa nisu dobili. Mnoge zemlje su sudjelovale ali to ne znači da su sve nabavile F35.

An

@BrankoK

Kanada je na početku postala deo JSF programa jer je tako želela. Jedini kanadski borbeni avion trenutno je Hornet (u verziji CF-18) i Kanada je želela da učestvuje u razvoju i proizvodnji njegovog naslednika (F-35) što se tada (krajem 90tih) činilo kao logičan potez.

U međuvremenu je F-35 dosta okasnio, mnogo poskupeo i postavilo se pitanje da li je finalni proizvod JSF programa najbolje prilagođen kanadskim potrebama (hladnoj klimi, bazama u arktičkim pripizdinama i sl.).

Pošto su CF-18ice stare, prvo se pojavila ideja o kupovini manjih broja Super Horneta kao prelaznog rešenja dok se ne odluči koji će se novi višenamenski avion kupovati. Od toga se odustalo jer je Boing (proizvođač Super Horneta) svojim žalbama vezanim sa sektor komercijalne avijacije potpuno uništio kanadski Bombardije, pa je kanadska vlada ljutito rekla da Boingu više neće dati ni cent. Zbog toga se sada kupuju polovni avioni od Australije. Toliko o vazalnom statusu. Kanada i ako je daleko inferiorni saveznik u odnosu na SAD ima svoju suverenost i gleda svoje interese.

Što se tiče uloženih para u JSF projekat tj. razvoj F-35, one nisu bačene, jer su 144 ugovora vezanih za razvoj tog aviona dodeljeni kanadskim firmama, uz vrednost od 490 miliona američkih dolara do 2012. (podaci sa Vikipedije). Do 2023. bi to trebalo da se duplira.

Naravno da postoji lobiranje i da postoje pritisci, kada je nabavka naoružanja u pitanju uvek se pita politika. Ali eto moguće je učestvovati u razvoju F-35 pa onda odustati od kupovine istog, kao što primer Kanade lepo ilustruje.

Pe

@BrankoK Mislim da niste pazljivo procitali tekst, zapravo F-35 je vojni avion pete generacije,trenutno najsavremeniji u svetu, i pravi se u tri razlicite varijante

Br

@Andrija upravo si objasnio situaciju u Kanadi. Medjutim mislim da ti nije jasno sta se dogadja. Pare sto su Kanadjani isporucili za razvoj su pare sto gradjani placaju takse a navodno su namenjene za nabavku novih aviona, preko potrebnih da zamene stare F-18. Umesto da se trazi novi avion oni se odlucuju da te pare uloze u F-35. Sto znaci da gradjani ne dobijaju nove avione nego odredjene PRIVATNE firme obrcu zaradu sa gradjanskim parama. Jeli to nije prevara najveca u istoriji Kanade. Transfer tehnologije i ostali navodni razlozi su samo izgovori. Kanada nije napravila vojni avion od kasnih pedesetih. Za cega im sluzi transfer tehnologije? I tako dalje. Lockheed Martin nema niti jednu fabriku u Kanadi a Boing ima 3. Jedini logicni zakljucak je pljacka drzavnog budzeta.

Br

@Petrovic Dusan Ma nemoj. Koliko sam video kako leti sve mi lici na avion 3 generacije. Sto se tice cene mora da je neka 8 generacija. Za te pare bi morao da leti u svemiru. Sacekaj jos koju godinu imace karijeru kao i F-22. Dobar samo protiv transformersa.

Og

Ne sumnjam da će se dobro pokazati, ma koliko loš bio. Njegovi korisnici su ozbiljne vojske sa ozbiljnim sistemima koji mu mogu pružiti borbenu podršku.

Potencijalni protivnici će biti vazduhoplovstva manjih i siromašnih zemalja koji nemaju mogućnosti da organizuju ozbiljan sistem odbrane.

Odgovori
Ma

>> Ne sumnjam da će se dobro pokazati, ma koliko loš bio.

Da, to je relativno, mi znamo da je avion „los“ zato sto na net-u postoji oficijelni vladin dokument citiran u ovom clanku iz koga su izvucene sve informacije o stanju projekta, dostupnosti platforme, broju „gresaka“ itd. Nesto slicno ne postoji kod Rusa, Kineza, Francuza itd. Bar meni nije poznato…

AL

@Mayer
Zato sto su Kinezi komunisti, Rusi prikriveni komunisti, a Francuzi skoro komunisti. Nemaju takve mehanizme nadzora naroda koje ima vlada SAD nad sobom.
Zato su njihove institucije celovite preko 200 godina, a gore pomenuti su promenili nekoliko iteracija i oblika za to vreme.
Imaju i SAD svojih mana, korupcije, sve to stoji, samo temelji su im mnogo jaki.

Al

@Al-41F1
Ne potreban komentar. Ne postojanje transaretnosti nema veze sa ideologijom partije, već sa uređenjem zemlje, a to su dva različita pojma. Kina jeste komunistička i nije transparetna, ali to ne znači da je Iran komunistička zemlja pošto je i više od netransparetne države. Isto važi za Rusiju, za koju se može reći da je sve osim komunističke države.

Što se tiče Francuske, ja ne vidim kako je Francuska skoro komunistička zemlja. KP Francuske je daleko od svojih slavnih dana. Francuske institucije su itekako trajne i celovite, one jesu prošle nekoliko iteracija, ali to je posledica kasno otkrivenih negativnih strana skupštinskog, predsedničkog i drugih modela organizacije vlasti. Francuzi su dugo eksperimentisali i na kraju su dogurali do za njih odgovarajući mešoviti model. I Francuzima definitivno postoji transparetnost. E sad što je Rafal manje više kompletan proizvod posle 15+ godina razvoja kod kojeg su i oni mali nedostaci popravljeni posle prve verzije je jedna druga priča. Treba dodati i jezičku barijeru u pitanju Francuske, za razliku od SAD.

Ni

@Al-41F1
Американци су најтранспарентнији, њима као случајно због њихове доброте и бриге за туђе животе нешто процури. Све што је процурило, запамтите, баш све је прошло кроз руке ЦИА, ДИА и осталима, родовским службама. Ово је дио рата дезинформацијама и на њега се пуно не осврћу нити Руси нити Кинези. Оно што је Американце забринуло, баш забринуло, је нестанак јапанског Ф-35…..
Да је авион добар, то је сигурно, да је најбољи, није сигурно јер је вишенамјенски, а кад је платформа вишенамјенска онда је тешко помирити све захтјеве и приступа се компромисима.
Понајбоља универзална платформа коју су Американци произвели (иако је декларисан као авион за постизање превласти у ваздуху) је Ф-15 и није чудо што хоће да оживе тај пројекат. Вријеме ће показати, а то је својевремено објавио и један инжињер из руског института Тихомиров да је невидљивост у очима посматрача, тј. да ако ви имате могућност да учините да вас он не види онда сте успјели….. другим ријечима све је у електроници, ово је декор који скрива суштину.

Be

A da netko definira taj komunizam konacno prije nego opali k’o stari Maxim po diviziji?

Po meni je komunizam visoko centralizirani sustav upravljanja koji po defaultu ne podnosi konkurenciju.

Pod tu definiciju bi spadale drzave kao sto su Sj.Korea, Iran, sve arapske monarhije, Kina, Africke despotije….uglavnom, vecina svijeta.
Razlike medju njima ima, no glavne karakteristike su iste ma kako ih se nazivalo.

AL

@Aleksa Radojcic
Nije svaka ne-komunisticka drzava transparetna, u pravu ste, ali svaka komunisticka drzava je netransparetna. Prosto mehanizam dejstva. Rusi su jos uvek u velikoj meri imaju operativu iz tog vremena i tako rade, to ne moze niko da ospori. Ali doci ce oni vremenom do institucija i vladavine prave, to je neosporno.
@Nixon
1. Americke obavestajne sluzbe su nula bodova
2. Oni su transparetni jer im je na tim principima izgradjena drzava nakon nezavisnosti 1776 i nakon proglasenja ustava 1787. Po ugledu na taj ustav je i nas ustav pisan.
Proucite malo istoriju Amerike, pa cete shvatiti o cemu pricam. To sto ste napisali lici na nesto sto bi kakav Boris Malagurski napisao.

De

@ Ogorceni
Pa naravno da ce se pokazati kao odlican i to bas iz razloga koje ste Vi naveli! Kao, uostalom, i svi avioni koje koriste Amerikanci i NATO. Nabrajaju broj pobeda F16 u odnosu na MiG 29 a nikad se nisu nasli 1 na 1. Svaki put je F16, koji je oborio neki MIG 29 ,uz sebe imao jos gomilu drugih lovackih aviona koji su doticnu 29-ku (ili bilo koji drugi avion) napadali iz vise pravaca, uz podrsku avaksa, zemaljsko i satelitsko navodjenje, uz bolje naoruzanje i generalno bolje stanje samog aparata od onog oborenog. Jedini put kada su se nasli u identicnim uslovima je kada su se ujedinile dve Nemacke a tada su 29-ke rasturile F16 u 9 od 10 simulacija vazdusne borbe. A i tu jednu F16 je dobio kada su sve parametre postavili tako da f16 bude u prednosti! Ali u realnim uslovima isto ce biti i sa F35 i ne samo isto nego ce razlike biti jos vece! Na kraju krajeva F35 pravi ista firma koja je pravila F22 Raptor a to je definitivno najbolji avion na svetu! Dakle Lokid ume da napravi avion kako treba a ako i ne uspe bas sve kako je zamislio na pocetku kasnije oni to isprave toliko da ce biti i bolje nego sto je planirano!

AL

Sa aim-120C7, dok mu radar funkcionise, nema sta da brine, bar sto se aviona tice. To je efektivni domet od 40+ km sto je ogromno!

Protiv najnovijih gen. PVO(kako ga reklamiraju) je vec misaona imenica i to mozete zaboraviti, ali zemlje koje to poseduju se broje na prste jedne ruke(a ujedno poseduju i nuklearni kapacitet, tako da svaka agresija otpada). U principu, protiv legacy sistema ce pruziti mogucnost da sa jednom jedinom platformom RV koja poseduju F-35, obave zadatak neutralizacije komplet PVO(govorimo o starijim gen.) i to ce podici nivo borbenih sposobnosti mnogih RV na neki novi nivo. Jeste skup, ali skuplje je bilo kupiti i odrzavati EF-2000, ECR Tornado i F-16j uporedo.

No, nekako znajuci sve to, ne mogu da ne zamislim kakav bi to avion tek bio da nisu pokusali ugurati VTOL u istu platformu. Unistili su ga s time. Parts commonality bi def. dosao do zamisljenih 70 ili 80%.

I jos jedna stvar, sta ce nuditi svojim siromasnijim saveznicima kad sad i F-16 kosta preko 100 miliona? Zar nije jeftinije imati rasporedjen kontigent snaga, koje god on vrste bio, finansiran od strane lokalnih vlasti, nego da vodece sile placaju i vode racuna o tome? Makar za ,,prvi udar“? Kao da im je totalno izmaklo iz vida da za neke Bugarske je previse izdvajati 3-4 milijarde za opremanje RV dovoljnin brojem aviona?

Odgovori
An

Za siromašnije saveznike će nuditi ili polovne F-16 (kao Rumuniji) ili prodavati im malo broj novih F-16 za velike pare (kao Bugarskoj i Slovačkoj). Onda će u sledećoj iteraciji dobijati polovni F-35.

Mi

Nemoguc je danas napraviti jeftiniji visenamenski avion a da ispunjava osnovne zahteve danasnjice. To je i trebalo da bude F-35A. Da nisu pravili B i C varijantu i dalje bi po komadu bio skuplji od F-16V. Jedino bi dizajn zmaja bio bolji. Daleko bolji.

Steta..

De

Andrija nece biti polovnh F-35 mnogo godina. Ovo nije kao u proslosti kad su Amerikanci mijenjali avione svakih par a cak i svakih 20 godina. Ti F-35 ce letjeti 30-40 godia a mozida i duze prije nego sto ih Amerika pocne povlaciti.

AL

@Milos77
Ne bih se slozio bojim se.
JF-17 ima sve pojedinacne mogucnosti koje imaju najnapredniji borbeni vazduhoplovi 4. gen. samo sto ima malu nosivost i ne bas impresivan resurs zmaja.
FA-50 u koliko bi dobio AIM-120, imao bi sve mogucnosti da vrsi sveobuhvatno odbranu. Od preciznih napada na ciljeve na zemlji(sto vec ima), do odbrane VAP.
Vi kad lansirate aim-120C7 sa 6km visine, brzine od 0.8 mach i distance recimo 40km, u praksi nema mnogo razlike jer je lansirana sa F-16, Gripena ili nekog buduceg FA-50.

Da skuplji, veci avioni, daju bolju situacionu svest, radari su mozda otporniji na ometanje, vise naoruzanja nose, veci im je dolet, tako Indija koristi svoje SU-30MK, samo za male zemlje to je manje bitno od broja aviona koje ona moze u svakom datom trenutku da posalje u vazduh(ne racunamo naravno potpuno zastarele avione poput Orlova). Bolje imati 3 aviona sto nose 4 tone(jer je to po 7 VV raketa), nego jedan sto nosi 12t, npr SU-34, ali to je onda 12-14VV raketa vs 21 i gubitak jedne platforme u slucaju skupljeg aviona je procentualno mnogo veci. Kad izgubite 1/10 to je 10% borbenih efektiva, kad izgubite 1/30, to vec nije toliko drasticno.

FA-50 je delimicno u vlasnistvu Lokida, imali bi oni zajednicki sta da ponude jednoj Bugarskoj npr. pa da umesto 8, imaju 20 novih borbenih aviona, samo oni to tako gledaju trenutno. Rusiju necu ni da pominjem. Oni su se fokusirali na velike klijente, malima nude Pancire, Jak-130, tenkove itd.

Mi

AL-41F1

Zar se vama ne cini kako u vrlo skorijoj buducnosti n.p.r. 2030 imate hipoteticku situaciju kad “laki lovac“ sa unetim parametrima za presretanje u okviru svog VAP ima problem sa :

– dve rakete velikog dometa ispaljenih od strane teskog lovca koji nakon detekcije od n.p.r. AWACS dobija preko “datalinka“ parametre za opaljenje i automatski utice na zapocetu zeljenu trajektoriju
– sa podvesnom tackom na kojoj mora nositi ECM kontejner koji mora biti toliko “moderan“, t.j. automatizovan sa centralnim sistemom aviona, mora rastereti pilota od suvisnih informacija u takvim delikatnim situacijama.Dakle nesto sto ce barem pruziti
sansu u 180 stepeni.Nesto takvo odredjenog nivoa moram vam reci JF-17 i FA- 50 nemaju.
– imati problem sa blizim pretnjama na malim visinama poput podzvucih UAV koji mu mogu onemoguciti svesnost situacije, t.j. ometace komunikaciju izmedju njega i VOJIN
– imati problem sa dostizanjem visine od 10000m posto je jednomotorac i opremljen za VV borbu.

Hajde necemo valjda stvarno mesati mogucnosti “lakih lovaca“ i “teskih lovaca“. Po definiciji teski lovci mogu takticki pruziti podrsku ostalim sistemima u vazduhu, zato su :

– opremljeni boljim radarom
– dvomotorci
– vecim doletom
– vecom nosivoscu
– vecom maksimalnom brzinom

Pa sta mislite u borbenoj situaciji velike zemlje nece iskoristiti prednosti koje im pruzaju teski lovci ?

A sto se tice teme F-35 je inovacija koliko god po fizickim karakteristikama bio promasaj bez presedana.Sinomim “lightning “ nije slucajan posto ima minimum 10x vecu brzinu u deljenju informacija sa sa ostalim sistemima u VAP ili odredjenoj zoni dejstvovanja.Mogucnosti njegovog CPU i softvera su kljucna stavka koja ce povezivati ostale sisteme koji su u razvoju.

Dakle veliki uvek racunaju na dominaciju pre i posle prvog udara.
AL-41F1 ako nisi clan nekog saveza nema efikasne odbrane sa LA ako nisi sposoban u svom VAP imati barem 50 potencijalnih meta u vazduhu u okviru od 10 minuta.Takodje ako se branis sa lakim lovcima moras uracunati barem 50% sanse za njihov opstanak do trenutka kad oni mogu efikasno dejstvovati.

Zato je svetla buducnost malih zemalja jedino u nadzvucnim UAV i PVO srednjeg dometa.Vrlo lako se moze odabrati noseca platforma za LA koja moze biti poveci zalogaj velikima kad se integrise sa jeftinim nadzvucnim UAV platformama.

Mi

AL-41F1

FA-50 i JF-17 jesu jeftiniji moderni moćni avioni tipa „mini F-16, maksi F-5“, i sve bi bilo super da danas nisu drugi bolji (veći) manje vidljivi igrači a većim radarom na terenu i to svuda.
Ti avioni su super ako si mala država koja je do sada letela na MiG-21 ili F-5, ili nekog kao mi koji sigurno neće sada ili uskoro pazariti „generaciju 5 ili čak 5+“ šta god to podrazumevalo meni ili tebi.

Govorim o ogromnom broju korisnika F-16, F-18, MiG-29 za primer kojima treba zamena i „novi avion“ tehnološki iskorak i kompatibilnost u tom pravcu a možda žele nešto malo lakše i jeftinije od F-35 kao FA-50 pete generacije čemu bar ja ovde govorimo. Jednostavno danas nemaju izbora osim iskomplikovanog i skupog težeg F-35 sa kojim će dobiti pluseve ali i ograničenja i komplikacije koje ne žele da plaćaju.

Korisnici takvih aviona srednje kategorije 4te generacije imaju potrebu za odredjenom klasom i tu je po meni danas i juče nemoguce napraviti jeftinijeg manjeg zmaja a da ima i untrašnje spremike (stealth mode option) i domet i brzinu kakvu zahtevaju da zamenu, a i da bude višenamenski.

Moglo bi jedino kao čisti presretač, što bi kad bolje razmislim bilo odlično kao opcija za MiG da izbaci, ali ne i višenamenski proizvod.

AL

@Mig-29
Ne slazem se apsolutno ni sa cim sto ste napisali, ukratko. Ako bog bice T6 tu i 2030, pa cemo proveriti svoja predvidjanja u praksi. Ja castim pice/klopu ako izgubim.

@Milos77
U odbrambenoj ulozi, to da li je neki igrac manje ili vise vidljiv, ne igra ulogu ako imas dobar VOJIN/PVO ili ne dao bog nesto poput GlobalEye. Tako da, sve i kad bih imali mnogo novca, bi isao pre na kvantitet lovaca 4. gen, nego manji broj 5.(kontra onome sto su Poljaci uradili npr.) ili veci broj laksih lovaca u odnosu na manji broj teski.
Tako da avion klase JF-17 moze dejstvovati uspesno protiv bilo kog protivnika i obrnuto. Pre svega zbog paketa senzora i jako efikasnih VV raketa(ako se upotrebi kako treba naravno). Naravno uvek je bolje imati mnogo, teskih lovaca kao Indija sa svojih 200+ SU-30MKI.

Rafal je svakako tehnoloski jako blizu 5. generacije. Ima trenutno najnapredniji autopilot(tipicno za Francuze), veoma efikasne motore, smanjenog je RCS, nosivost mu je zaista ogromna, a potencijalne konf. naoruzanja bezbrojne. Nosi sve od klasicnih bombi, do krstarecih raketa srednjeg dometa. Sa svojim naprednim AESA radarom, OLS, HMS/D, nisanskim kontejnerom i avionikom pracenom ogromnim iskustvom konstruktora/korisnika i naprednim softverom, nudi nesto najblize ,,fuziji senzora“ koju reklamiraju za F-35(samo sto ovog puta zaista radi)
Postoji samo jedan problem, a to ste vec rekli cena. Ogromna cena!

Najnapredniji od tih ,,laksih“ platformi(ako se moze tako nazvati) je F-16 block 60 za UEA koji ima integrisanu gomilu senzora. Od napadno-navigacijskih sistema slicnih karakteristika nekada zasebnom LANTIRN, samo novije generacije, do gomile ometaca i sistem zastite spojenih u Falcon Eagle integrated electronics warfare suit, a na sve to moze nositi i LITENING i jos sto sta istovremeno! Radar skenirajuci teren pruza mogucnost „low level penetration“, kakvu mozda samo jos Rafal ima, a da istovremeno ima odredjen deo TR modula AESA radara za skeniranje neba i samozastitu(mada na toj visini, koja je poenta lansiranja rakete? Mozes samo mozda pobeci).

Ako tako gledate, nemoguce je napraviti jeftin avion, a da bude tehnoloski o obe uloge(napad i odbrana), pri vrhu. U pravu ste 100%.
Zaboravio sam gore u komentaru naglasiti da sam mislio prvenstveno na odbranu, jos preciznije odbranu manjih zemalja, posto je dosta laksa(barem u osnovi). Tako da jeftini avioni tu zaista imaju sta da traze, u koliko dejstvuju u kvalitetnom sistemu. Ne mora biti nista masivan, niti najsavremenije opremljen, samo sa dovoljnim mogucnostima i kvalitetno organizovan sistem. Takav sistem, barem po meni, moze posedovati mnogo veci broj zemalja od broja onih koje trenutno poseduju takav sistem(A nije sve ni u novcu). Grcka ima nista specijalan BDP, pa opet ima impresivan sistem.

Ma

@AL-41F1

Radar i raketa su bez sumnje superiorni, tu cini se nema spora, nikada nisam cuo nekoga da kritikuje radar F-35.

>> Protiv najnovijih gen. PVO(kako ga reklamiraju) je vec misaona imenica i to mozete zaboraviti,

Verovatno mislite ruskih? F-35 je za njih potpuno nedostizan. U Sirjiji S-300 i Pantsir nisu sprecili Izrael/Tursku da avionima 4. generacije vrsljaju u njihovom VAP-u. Evo recimo, iz sirijskih izvora (navode Kinezi a oni opet moguce zele da time kazu kako bi Siriji bilo bolje da kupi njihovu opremu):

the Syrian military has summarized several fatal problems of Russian-made anti-aircraft missiles: the backwardness of the electronic system leads to poor anti-jamming capabilities, the effective range is far short from what is claimed, and the system’s degree of automation is low

I ako je moguce da se radi o kineskoj propagandi ima smisla. Sve sto je opisano tipicno je za Ruse. „poor anti-jamming capabilities“ smo imali priliku da vidimo kod pantsira poslednjih nedelja.

>> the US has obtained complete performance details and lock-on codes of the S-300

Ovo je, ako je tacno, indikacija da radar nije konstruisan inherentno otporan na jamming nego sve zavisi od toga da li ce neko da provali kako radi, sto moze uvek da se desi – kroz spijunazu ili analizu. Moderan dizajn bi znacio da cak i ako 100% znate kako radar funkcionise ne mozete da ga ometate. To vam je delimicno, da pokusam da postuliram, kao zasticena komunikacija na internetu preko HTTPS/TLS. Svi mi znamo kako kriptografski protokol TLS (i kriptografski algoritmi koje on koristi) funkcionisu, ali ne mozemo da konstruisemo program koji moze probiti enkripciju u realnom vremenu. Zbog toga je danas prilicno sigurno placati karticama preko interneta ali bez HTTPS (dakle otvoreno kako se cesto komuniciralo na netu pre recimo 20 godina) bi ste u roku od par dana bili pokradeni.

Mi

Mayer

Vidite nesto ne pije vodu u vasoj prici ako se spominje BVR okruzenje

– Radar ili IRST daju prve podatke o cilju u BVR borbi
– Raketa je pravljena sa sistemom zvanim “aktivno radarsko navodjenje“ koji se aktivira u predvidjenoj ili predpostavljenoj “no escape“ zoni
– Raketa posle inicajalnih instrukcija pre lansiranja moze naknadno u toku leta dobijati podatke o meti

Posto su “moderne“ VV i “PVO“ rakete vrlo skupe verovatno predpostavljate da u njima se nalaze sve snazniji i snazniji CPU koji sistemu daje skroz drugu dimenziju.Ali algoritmi za navodjenje modernih raketa su najcuvanije tajne, posto ako ih znate vrlo lako mozete poraziti raketu posle lansiranja.

Radar funkcionise tako sto emituje i prima signal.Morat znati kako “moderan“ radar otporan na ECM ometanje ima CPU koji klasifikuje signal u par sekundi.Opet algoritam mozete “nadogradjivati“ ili “skladistiti“ sa poznatim signalima radi brze klasifikacije.

Sad vasi Kineski izvori kazu isto sto i svi ostali strucni izvori da je maksimalni domet rakete diskutabilan u BVR borbi.Pa jos kad uzmemo u obzir “vektorisan potisak“ aviona jasno je kako algoritam za predefinisanu poziciju aviona ima vecu mogucnost greske na vecim daljinama.Pa jos uzmemo u obzir kako su Rusi najvise eksperimentisali sa IRST tehnologijom 70′ mogu samo reci kako je vas komentar cista propaganda koja odise nepoznavanjem tehnologija.

F-35 ima diskutabilan i krajnje rizican “datalink“ koje druge tehnologije mogu locirati u vazduhu, tako da njegov radar uopste nije prednost koliko se “datalink“ spominje kao kljucna prednost nad ostalim sistemima aviona.

Zakljucak bi bio kako ne mozete porediti povrsno obucenog korisnika opreme na eksportnoj verziji

PS
Pazite jos nismo u prici dotakli moderne zastitne sisteme aviona koji upozoravaju pilota o potencijalnoj pretnji i aktivnim sistemima koji ometaju raketu pre “no escape“ zone

Ma

@Mig-29

>> mogu samo reci kako je vas komentar cista propaganda koja odise nepoznavanjem tehnologija

Ja posedujem solidno poznavanje tehnologija na nivou hobija. Profesionalno sam u IT-u. Vi ovde docirate vec neko vreme i svi vas manje vise ignorisu. To cu i ja da uradim jer mi se ne dopada nadobudni ton kojim nastupate.

AL

@Mayer
Da bi rakete bile superiorne, moraju postojati onda i inferiorne, ne? Da li je konkurencija inferiorna ne znam, posto R-77-1 i PL-12(one jako obecavaju) jos niko nije koristio, ali da su aim-120c7 odlicne, to jeste sigurno.

Nisam mislio iskljucivo na ruske sisteme, nego uopste. Pretpostavljao sam da ce u diskusiju doci Sirija, Izrael itd. Za pocetak Sirija trenutno poseduje 4 lansera sistema S-300PM, sa ukupno 16 raketa. Prakticno beskorisno malo, slazete se? Ni jednu do sada nisu iskoristili, tako da ne mozemo govoriti o sposobnosti istih.
Sto se Pancira tice, Sirija ima oko 80ak lansera, vecinom starije gen. Za sve ove godine rata, unisteno je, ukoliko je onaj poslednji sirijski Pancir(a ja bih 100% rekao da nije), 3 sistema ukupno. Dok ne vidim neku realnu detaljniju analizu, ne bih nista govorio, jer osim onog prvog, okolnosti ne znam. Ali znam da nikakve mere zastite nisu preduzeli.

Bez i malo namere da omalovazavam neciju borbu, sve sto su Sirijci demonstrirali je da nemaju pojma sta rade, ukratko. Hocemo li performanse M1 Abramsa bazirati na iskustvima u Jemenu? Ja sam i dalje stava da je to najnapredniji tenk trenutno(Armatu cemo preskociti iz razloga sto se niti proizvodi, niti je dokazana platforma)

Misljenje baziram na podacima koje je nase MO izdalo i sa razgovorom s ljudima koji su imali prilike da dejstvuju na stelt tehnologiju ’99.
Uocavanje uopste nije bilo nikakav problem.
Mnogi ce reci da je je to stelt prve generacije, a F-35 druge ili trece, jeste, super, ali od tog sistema PVO su se pojavile 4 gen. novijih sistema kroz 60 GODINA!

U redu je ako zakljucujete da se sistemima elektronskog ometanja moze postici mnogo, neka bude i totalna neutralizacija. Cemu onda ulaganje u stelt? Sto bacati pare ako se zastita zasniva na ometanju?

Za Kineze sve sto cu reci je da se njihova komplet PVO tehnologija bazirana na ruskoj tehnologiji koju su ili kupili ili ukrali. Koliko daleko su stigli govori podatak da su nedavno trazili asistenciju od Rusije za proizvodnju radara za rano otkrivanje i narucili sistem S-400(verovatno u nadi da kopiraju rakete). Sta dalje da komentarisemo? Oni trenutno sve sto mogu je da nude rebrendirano rusko, samo po manjoj ceni, sto je ok ako mene pitate.

д

Mayer
U Sirjiji S-300 i Pantsir nisu sprecili Izrael/Tursku da avionima 4. generacije vrsljaju u njihovom VAP-u. Напротив спречили су их да улазе у ВАП Сирије , Изрела дејствије са средоземног мора можда по некад уђе у ваздушни простор Либана.Турци су улетели у ВАП Сирије тада им је оборен Ф-4 (вероватно Панцир) и од тада не улазе.

Ma

@AL-41F1

>> several fatal problems of Russian-made anti-aircraft missiles

Prilicno sam siguran da se radi o pogresci u clanku. Naime ceo tekst je posvecen generalno PVO sistemima i kineskom pokusaju da se ponudi kao alternativa. U tom kontekstu R-77 nije bio tema nego S-300, Buk i Pantsir.

Ba

@dane

Jeste, „Pantsir“ je oborio taj Turski avion 2012. godine. Samo da dodam- to nije „samo“ F-4, radilo se o RF-4E vrhunskom izviđaču, nakrcanom najsavremenijom opremom, uključujući i opremu za ometanje neprijateljske PVO, kao i vrhunski radar za mapiranje terena.

AL-41F1

80 lansera? Mislim da se radi o daleko manje. Otkud Vam podatak da Sirija posjeduje 80 komada?

Mayer

Ispostavlja se da je vest o turskom uništenju ovog sistema obična montaža. Pogledajte link u postu gore. Ako je tako, šta onda misliti o nekom članku koji se bavi ovim? Što se sposobnosti sredstva tiče- postoje snimci kako „Pantsir“ presreće raketu BM-21 „Grad“- potražite, dron kao takav nije mu uopšte poseban izazov. U poslednjih nekoliko dana prije postizanja „primirija“ Turci su izgubili značajan broj dronova, 7 potvrđenih obaranja i preko 20 nepotvrđenih. Na kraju- ako Turska ima dominaciju na nebu Sirije, kako to da se bombardovanja avijacije SAA po pobunjenicima nastavljaju istim intezitetom? Jesu, izgubili su nekoliko letjelica, ali izgubili su i turci neke snage i opremu u bombardovanju. Preključe su ravnali neke položaje zapadno od Sarakiba, gjde su 232 turska F-16 da ih u tome spriječe? Iznad Sirije izgleda nisu. Jedno su napadi dronovima, a drugo je potpuna kontrola VAP-a. Da Turci imaju ovo drugo- 25-ta nebi mogla da ponovo zauzme Sarakib, jednostavno.

AL

@Mayer
Nisam mislio na clanak, rekli ste „radar i rakete su bez sumnje superiorni“, pa sam samo hteo reci da ne znam da li su bas superorni tj. konkretno raketa. Cepidlacim, znam, sorry.

@Banja Luka
naleteo sam negde na taj podatak, pa sam pretpostavio da je tacan. Sve u svemu, poenta stoji. Za sad 2 unistena, a godine rata su prosle.
Izgubio je i Izrael F-16I, sto ne znaci da je to los avion, naprotiv, odlican je.

Mi

Moderan opasan i žilav avion danas ne može da ne raste u ceni a razvoji istih su sve duži. . Ne samo što novi radari i fuzija softwera, oblaka, i održavanje svega košta ma koliko da je mali avion, nego što kao i naši džepni pametni telefoni sa svakom godinom dobijaju po bar jedan dodatni senzor i cena im iz godine u godinu raste!
Dobro eto slažemo se da takav budući manji avion ne može da bude višenamenski, pa ajde da kažemo da nije islkučeno da će čistokrvni lovci presretači manjih dimenzija i maksimalno napucan za tu svrhu ponovo zaživeti u generaciji 5\6 i da će biti za 20-40% jeftiniji od F-35A. Da li je i to moguće postići?
Takav avion (budući neki MiG-45 ili F-45) bi morao nositi 4 V-V rakete srednjeg dometa u trupu i dve male kraćeg kao Su-57 ispod krila u stelt spremnicima ili sa strane kao F-22 mada sumnjam da bi bilo mesta u trupu. Nikakvo naoružanje ispod krila uopšte samo po jedan rezervoar sa gorivom pod svako krilo

Jedan takav steltić bi mogao da se napravi za prevlast u vazduhu defanzivnog tipa za zemlje koje žele da zamene MiG-29\35, F-16 čisto zbog odbrane vazdušnog prostora. Takav avion bi trebao da ima brzinu i dolet bar kao FA-50 i sposobnost da odreaguje sa stajanke kao MiG-21 ili bolje.
Ne tu 5 minuta masaźa pilota i aviona dok se ne vine u vazduh kao neki danas.

Što se senzora i avionike tiče bio bi maksimalno opremljem elektronskom ECM zaštitom elektro optičkim i laserskim sistemima, dok bi radar bio manji ali dovoljno jak da pokrije domet v-v raketa (recimo do 100km). Ne bi imao 6 radara kao Su-57 ili neki budući avioni ali bi imao dobar glavni radar u nosu. Naravno imao bi najbolji IRST.
Prednost nad većim avionima bi mu bio mali radarski odraz zbog male veličine i ekstra stelt oblika i stelt izduvnikom. Morao bi da bude super letač, a ne da se muči kao neki novi danas :-)

E sad pitanje je koliko bi to sve koštalo da se napravi kao novi dizajn u paketu od 13-14m kao Gripen ali proizvod 5 generacije veoma potentnog stelt presretača. Sigurno manje od F-35.

Bio bi fantastičan konkurent Gripenu-E i F-16V i interesantan velikom broju zemalja koje NE planiraju da idu u ofanzivu i kokaju tenkove, PVO sisteme itd.
Da li bi mogao da se napravi i prodaje za sličnu ili nižu cenu?

AL

@Milos77
Za defanzivni avion, misljenja sam da zmaj ne mora nuzni biti „stelt“ tehnologije. Radis u sajdestvu sa VOJIN i PVO, u skladu tome se primenjuju taktike. Mozda nisam u pravu, ne znam. Izraelski radar u FA-50 je sposoban za daleko vise od 100km, softver mu je bas dobar, opasnu radarsku sliku daje sa mnogo podataka. Ako Block III JF-17 zaista dobije AESA radar, to ce biti onda domet od preko 150km lagano.

Jesu oni vec visenamenski. Imaju mogucnost preciznih napada na cijeve na zemlji(i na moru u slucaju JF-17), samo sto ne mogu poput FA-18, da nose po 2 bombe od 1500kg, obore Mig-23 sa aim-120 i onda izruce te bombe na cilj, pa kuci o istom trosku.
Ali dobo, danas su ti i naoruzane BPL, jurisni helikopteri….kompenzuje se to.

Mi

@AL-41F1

“ Ali dobo, danas su ti i naoruzane BPL, jurisni helikopteri….kompenzuje se to. “

Upravo tako. Ubedjen sam da cebespilotne letelice preuzeti 95% vazduh-zemlja, vazduh-more uloga. To ce znatno olaksati posao pilota pa i dizajniranje aviona buducnosti. Oslobodice se potrebe totalnog visenamenskog haosa koji danas postoji, i fokus ce se vratiti na V-V borbu.

ve

Bez obzira na sumnje u kvalitet aviona i pokazanih 13 nedostataka kategorije I , kako se navodi u tekstu,evidentna je moc USA avio- industrije kad oni za jednu godinu izbace 134 aviona ovog tipa.Rusi planiraju da do 2027, koliko se sjecam ,uvedu manje od 80 Su57 u svoje naoruzanje sto je neuporedivo manje.Bojim se da Rusija sve vise zaostaje za Amerikom u segmentu ratnog vazduhoplovstva jer mislim da Rusi u ovom trenutku nemaju vise od 500 borbenih aviona ukupno u svom arsenalu a USA samo F22 i F35 imaju preko toga broja.

Odgovori
Ma

Rusija godišnje izbaci oko 100 borbenih aviona ne bih olako potcenjivao ruse , su-57 se neproizvodi u velikim količinama iz isključivo finasiskih razloga jer avioni 4++ generacije obavljaju 85% operacija kao što bi to radio lovac 5 generacije a pritom su skoro duplo skuplji za proizvodnju.Rusi će naštancovati su-57 iz čistog marketinga jer lovci 5 generacije su generalno poluproizvodi i kod amerikanaca i rusa sa nizom nedostataka.

Ma

Rusi ce ovo, Rusi ce ono, covek ti lepo iznese brojeve ali dzaba, industrijska baza i finansijska moc USA i asociranih (da ne kazem vazalnih) zemalja je jednostavno mnogostruko veca. Rusija ne moze da nastanca nista. Dodouse i ne treba, neka ulazu u infrastrukturu i poprave standard stanovnistva.

13 nedostataka kategorije I znaci sta tacno? Safety critical? Kao neko je dozvolio da F-35 leti i ako moze svakog trena da se srusi? Da li je to vama plauzibilno? Nonsens, u USA svi mi znamo koliko ima advokata i da je svako spreman da tuzi bilo koga. I sad neko tvrdi da je vojska jednostavno prelomila preko kolena i uvela u upotrebu nesigurne avione? Pre ce biti da se radi o necem drugom, osim toga, tih skoro 900 nedostataka odnose se na celi F-35 program, sto znaci i na pratece sisteme kao npr. taj famozni cloud servis za logistiku na koji se svi zale. Ja ovde ne branim nesto (F-35) s cim nemam nikakve veze ali nije realno da su napravili stotine aviona koji su leteli 250K sati do sada sa 12 kriticnih falinki? I sam naslov ovog clanka je jednostavno smesan, eto F-35 ima stotine kriticnih nedostataka a Su-30SM o kome se ovde nasiroko i sa gustom pisalo pre par meseci nema (sic) ni jedan jedini. Koliko se procentualno srusilo Su-30 do sada a koliko F-35?

Ž

vesko

Русија тренутно у активној употреби има око 1300 борбених авиона. Од тог броја око 430 који су произведени у последњих 10 година и око 380 модернизованих.

Mayer

Ако је Вама смешан извештај канцеларије Department of Defense’s Office of the Director of Operational Test & Evaluation ја ту ништа не могу. Ми смо само пренели чињенице а Ви их тумачите по жељи.

ve

Zivojine kada govorim o broju aviona u RV Rusije ne racunam preko 200 Albatrosa,100-tak Jak 132,nisam racunao transportne avione,strateske bobmartere Tu95 i T160,nisam racunao ni taktkicke bombardere Su24/34.Racunam oko 100 Su30,manje od 100 Su 35,100-tak Mig 31 koji su u upotrebi i koji su modernizovani.Trenutno jako malo Su57.Stvarno nisam racunao Mig29 i oko 300 Su27 posto su to avioni koji su zreli za zamjenu.Da li imas podataka u kakvom su stanju ovi Su27 i Mig29 i koji je njihov tacan broj?

Al

@Mayer
Ista ta vojska je izbacivala otrovne hemikalije do pre nekoliko godina u vodne tokove koji su koriščeni za snabdevanje vodom pripadnika Vojske SAD i njihovih porodica u jednoj bazi, iako se znalo da su te hemikalije otrovne.

Ista ta vojska je ignorisala gomilu upozerenja o lošem stanju lovačke eskadrile USMC i tražila da pripadnici te eskadrile sa malo sati naleta, malo spremnih aviona, neodgovarajućom opremom učestvuju u mogućem napadu na S. Koreju i u nizu vežbi. I cela ta priča se završila sa nesrećom kada je F-18 te eskadrile sudario sa vazdušnim tankerom u noćnim uslovima. Na kraju je krivica svaljena na samog pilota i komandanta eskadrile koji je uputio gomilu upozerenja, a komanda koja je trebala da odreaguje na ta upozorenja je oslobođena bilo kakve odgovornosti.

Ovo su samo dva primera, a ima ih još samo što većina ne dobija medijski publicitet koji bi trebala, u komija je Vojska SAD pokazala otvorenu spremnost da žrtvuje zdravlje i život svojih pripadnika.

Pe

@Marko Trenutno se svaka ozbiljna avio-industrija u svetu trudi da proizvede lovac 5 generacije (Amerika,Evropa,Kina,Rusija) ne jer je „los i poluproizvod“ vec jer prevazilazi po svojim mogucnostima nekoliko puta avione 4 generacije.
Karakteristike koje odredjuju 5 generaciju su odavne jasne: osnovne crte su: stealth,motor supercruise,AESA radar
Ako letelica nema ijednu od tih karakteristika-onda je to avion 4 generacije, a ne 4++.Mada se ova oznaka koristi kao marketing,u sustini nije logicna niti tacna.
Rusija ne da ne proizvodi SU-57 „u velikim kolicinama“,vec je do marta 2020 proizvela samo jedan, sa jednostavnijim motorom 4 generacije,koji se srusio pre nego sto je prosao testiranja decembra 2019.
Kina je napravila nekih 20 aviona,a Amerika za sada ovih 500 F-35 i 187 F-22.
Ove cifre i odrazavaju realnu tehnolosku i ekonomsku moc ovih zemalja.

Pa

mister supercruise

Pe

@Petrovic Dusan
Jedini avion koji ispunjava sve karakteristike 5.generacije je f22. F35 nema superkrstarenje, a pitanje da li manevarska sposobnost odgovara 5.generaciji.

Mi

F-35 motor nema superkruz sposobnost po dizajnu! Štaviše zbog problema sa zmajem čak i forsaž sme da koristi jako kratko.
U koju ga to kategoriju svrstava po kriterijumu neophodnog supetktuza?
Nije ni važno.

Medjutim, zbog sličnih problema ( fizičkih ) ni dan danas ne može da pogadja topom kako treba i najveci inžinjeri se još uvek muče da to reše. Vreme ce pokazati koliko te vibracije tuku tog zmaja.
Bio je pretežak pa su ga „stanjivali“ da bi rezultat bio neka granica izmedju teškog i struktralno ne previše oslabljenog zmaja.

Motor F135-PW-100 izuzetne snage radi svoje..

Takodje, stelt zbog oblika i ogromnog izduvnika mu je slabiji od recimo mnogo starijeg F-22.

To što sam naveo je čista fizika i misterije nema.

Sve to ne znači da kad se udruže neće vladati nebom. Najbolji piloti će leteti što je najvažnije i izbegavaće situacije kojima nemaju bar 90% pripreme i šanse za uspeh. Para se ima i takav internacionalni program mora da se izgura do kraja jer plana B nema.

Samo je krajnje detinjasto govoriti da je najbolji avion kao solo proizvod.

Ma

Petrovic Dusan@Koliko je važno imati avion 5 generacije najbolji je primer Francuska i Nemačka koje verovatno da se slažeš nisu male i neozbiljne zemlje pa čak i preskaču tu famoznu stelt generaciju i kreću u projektovanje aviona koji oni obeležavaju 6 generacijiom i biće u upotrebi tek 2040 do tad Rafali i Eurofajteri odradjuju posao.Jasno je da vojna industrija mora da bude stalno u pokretu, a pitanje je da li je to uvek tehnološki opravdano, moje mišljenje da je veći izazov napraviti kvalitetnu bespilotnu letelicu sa mogućnostima lovca nego dalje štancovanje klasičnih lovace.Još niko u realnim borbenim uslovima nije oborio avion dalje od 60 km pa se postavlja pitanje svrha ovakvih aviona , njegova eventualna namena probijanje kroz PVO štit i napad zemljanih ciljeva ali to je imao i F117 pa svi znamo kako je prošao.Strateško oružje je garancija velikih da niko i nepomišlja da ih napadne a ove konvencijalne igračke služe da oni ostvaruju svoje ciljeve preko nas malih.

An

Mogu samo da zamisljam slatke muke pilota koji lete F-35, a tek SU-57 i F-22…
Da je dobar, dobar je, e sad da li je toliko dobar koliko ga reklamiraju to se ne zna dok se ne odmere neke ozbiljne snage i dok ne bude morao da leti cesto takve borbene zadatke.
Postoje li negde potvrdjene informacije koliko misija dnevno F-35 moze da odradi (lovackih/bombarderskih ili kombinovano, svejedno), redeploy vreme i slicno?

Odgovori
NN

Koji Marinski „korpusi“!?!? Postoji samo jedan Marinski korpus.

Odgovori
F-

Jedino što na ovom avionu valja je ta fuzija senzora ako je isteraju do kraja. Sve ostalo više nije toliko ni bitno kada se uzme u obzir da je ovo verovatno poslednji F sa ljudskom posadom.

Odgovori
Pe

F-35 je letelica buducnosti, i zaista je izuzetno maliciozno i neobjektivno isticati te „nedostatke“ bez detaljnijeg objasnjavanja o cemu se tu radi.
Ovi „nedostatci“ su vezani za softver i senzore kojima je postavljeno kao cilj nesto,sto do sada nikada nije postojalo ni na jednoj letelici u istoriji.
Upravo je u ovom domenu F-35 jako mnogo dostigao, iako ovaj cilj jos nije dostignut.
Ali svi ostali avioni na svetu uopste nemaju te mogucnosti, tako da ako F-35 ima 800″nedostataka“ onda F-16 ima 10000, a nekakvi ruski avioni kategorije 1970-ih preko 1000000 nedostataka i td.
Uglavnom, nijedan nedostatak se ne tice funkcionisanja osnovnih sistema aviona,ili naoruzanja.
I pored zelje ekipe sa Tangosix da propadne F-35 a trijumfuje nepostojeci MiG-41 ili neki drugi veliki projekti iz Rusije, realisnost je daleko drugacija, od Rusa nema ni jednog radara AESA, ni jednog serijskog SU-57 ili MIG-35,a ovde pricami o softverskom nedostatku F-35 koji se pravi i prodaje u hiljadama komada…

Odgovori
AL

Vibracije koje uzrokuju mikrofrakture u zmaju, problem snabdevanja kiseonikom, dihtovanje kabine itd. nisu softverski problemi, ali resice se. Normalna stvar.

ve

A kako se pravi i prodaje F35 u hiljadama komada kad ti ovdje fino pise da ih je ukupno proizvedeno 500?Ti si strucnjak za visoku tehnologiju i PR americke vazduhoplovne industrije ali ti je citanje slaba strana izgleda.

Mi

Mislim stvarno su ovi iz Tango six bezobrazni što omalovažavaju f35 i ovi iz kancelarije direktora za operativno ispitivanje i procenu što su potvrdili više nedostataka nego isporučenih komada, i 13 kategorije 1. Mislim, stvarno oni pojma nemaju. Molim vas Dušane da ih vi sve prosvijetlite.

Ma

Clanak je prilicno maliciozan a ton naslova je u najboljoj tradiciji tabloidnih portala gde je cilj da korisnik klikne jer je procitao nesto neverovatno. Oko 900 nedostataka se odnose na ceo program, svako ko je radio u IT zna kako to ide, imate Jiru ili neki drugi server tog tipa gde se notiraju nedostatci, otvaraju ticket-i za sve zivo i onda odredjen broj u svakoj verziji popravlja. Ja u zivotu nisam video software bez par stotina ticket-a. Ja radim na jednom softveru iz domena life science koji je COTS i dolazi od Oracle-a. Kosta milione dolara i ima stotine gresaka, pri tome mi nasim adaptacijama koje trazi business unosimo jos dodatne desetine problema. Taj software nije safety kritican ali je zbog specificnosti industrije jako bitno da nam se javnost ne popne na glavu i on podleze specijalnoj proceduri uvodjenja koju kontrolise sama drzava. Da bi to moglo da radi nama treba armija ljudi u change managementu koja kosta milione dolara godisnje. Kad se to prevede na vojni projekt nemerljivo veceg stepena kompleksnosti lako se dodje do potrosenih milijardi dolara…

Pe

Spot On! +1

mi

I Nemacka je u ww2 imala napredne avione…

De

Vrag bi znao sto je letjelica buducnosti.

F-35 ce vjerovatno letjeti i borbene iste misije kao sto sada lete F-15/-16/18/-22, A-10, B-1, B-52 a i MQ-9: bombardiranje pobunjenika i treco razrednih drzava cija su glavna oruzja AK-47, Toyota Hilux i improvizirane mine.

Amerika ne voli da se kocka sa mocnijim neprijateljima. Cak i dalje ne idu da uniste treco razrednu silu, Iran, a Kinezima su darovali Juzno Kinesko More bez iti jednog ispaljenog metka ili cak ozbiljnih diplomatskih opomena.

Mi

Implementacija Blok 4 će koštati „samo“ 22 milijarde dolara, ali bar će se tada moći reći da je postao ono što je po planu taj avion treba da bude. Skoro četvrt veka nakon prvog leta prototipa.

Ž

Mayer

Petrovic Dusan

Можете ли навести шта у чланку није тачно?

Изнесене су и цитиране званичне информације, није ваљда да мислите да Tango Six нешто као навија или је против Ф-35 или било ког другог борбеног авиона у свету?

Наведене су позитивне ствари, произведено преко 500 авиона, налет преко 250000 сати. Али су наведене и негативне а то је велики број недостатака и незадовољство Министарства одбране САД процентом борбене готовости.

Ово је само вест а не анализа борбеног авиона Ф-35.

Iv

Pa zar mislis da bi Holandija smela da napadne bilo koji zemlju pa cak i cetvrtorazrednu vojnu silu samostalno sa svim tim silnim f35. Videli smo na nasem primeru kako to funkconise, odnos snaga 100000:1 e tek tada se napada. Primer je i Turska, koja zove nato u pomoc protiv Siriskih migova 21

Pe

@Živojin Banković Naprotiv, dok gledamo kako se stvara istorija avijacije pred nasim ocima, zadovoljan sam da citam na TangoSix o glavnim dostignuca danasnjice, a ne o nekim bizarnim projektima koji decenijama ostaju na papiru, ili modernizaciji aviona iz 1970.
Jedino sto mi nedostaje u Vasem clanku je objasnjenje uzroka tih gresaka na F-35.
Izjava „ima 800…gresaka“ navodi objektivnog citaoca na zakljucak da je F-35 naprosto u kvaru.

Ma

>> није ваљда да мислите да Tango Six нешто као навија или је против Ф-35 или било ког другог борбеног авиона у свету?

Ja smatram da ovaj portal definitivno navija i par puta sam izneo taj stav. Vi napisete u naslovu da program F-35 ima „velikih nedostataka“, jer je to objavljeno oficijelno u USA. Aviona napravljeno 500, preleteli 250k sati. Ok, sutra cete pisati o npr. Mig-35 napravljenom u 5 eksprerimentalnih primeraka i sigurno necete navesti nigde nista o nekim nedostatcima, jer ih nema? Ili pre zato sto je u RF transparentnost 0 pa se takve stvari uopste ne objavljuju? Koliko nedostataka ima Su-57 koji se btw. srusio pre nekog vremena (a ovaj portal o tome nije nista napisao). Nema ni jedan ofcijelno, usao je u serijsku proizvodnju. Just my 2 cents. Na kraju sve je stvar uredjivacke politike, svako moze da ostane i cita ili da ode…

Mi

Gospodine Dusane,
Niko ovde ne tvrdi da je F 35 los avion, komentarisemo samo pisanje Americke stampe o njemu! To, da li je los ili dobar avion pokazace eksploatacija, njegov borbeni ucinak u evemtualnim ratovima.
Secam se, ne tako davno, zapad je tvrdio da je F 117 genijalan avion koji pomera granice. Znate kako se prica zavrsila, u Budjanovcima.
Posebna prica je Americka serija „100“ sa pocetka 60- tih: F 101 Vudu, F102 Delta Dager, F-104 Starfajter, F105 Tandercif,
F 106 Delta Dart.
U vreme svog razvoja, uvodjenja u oprativnu upotrebu najavljivani su kao cudo tehnike svog vremena:
Danas se niko ne seca da su uopste bili u upotrebi, samo mi stariji vazduhoplovni entuzijasti ( maketari).
Ne bih da duzim, ali spisak Americkih promasenih aviona je prilicno dug. Vreme koje dolazi odredice da li ce F 35 otici na spisak na kome su vanvremenski P 51, F 86, F 4, A 6, A 7, F 8, F 15, F16, F18 ili na spisak promasenih aviona.
Pozdrav.

Mi

Tako je,
Niko ovde nije lud da misli da je F-35 los i beskoristan avion. Ali imamo valda pravo da diskutujemo zasto nije najbolji bez da nekog uvredimo!

Neki su ovde stvarno jako osetljivi na kritike F-35, a pljuju po suhojima i migovima na svakom clanku. Sad trazite detalje o problemima F-35 a kad se detalji i napisu o pspecificnim problemima na F-35 doticni ignorisu i menjaju temu kako Rusi ne mogu ovo ili ono.

Pe

@Mile Tranzicija Nemam nameru da umanjujem ucinak posade nase PVO u odbrani zemlje,ali realno,srusen je samo jedan ikada,i to je izuzetno dobar pokazatelj za F-117A a ne kako Vi tvrdite“los“.
Nijedan bombarder u istoriji avijacije nije imao takav uspeh.
Izracunajte koliko je letova F-117 izvrsio nad teritorijom SRJ tokom 78 dana,koliko bombi bacio, i koliko ciljeva unistio?Podelite jedan jedini sruseni sa tim brtojem, i dobicete realno stanje stvari.
Ne zaboravite da je F-117A leteo u Panami u ratu,u Iraku u pravom ratu (dva puta) i tamo nikada nijedan nije srusen,iako je Irak imao 1991 daleko bolju PVO od nase.

П

Прорицање? Када почну да се распадају, биће хиљаде комада?

Pa

Mister letelica buducnosti

Pe

@ Mayer zahvaljujem na objasnjenju“gresaka“na F-35.
Zaista, MiGovi i Suhoji i ne mogu da imaju softverskih gresaka,kad su to avioni sovjetske konstrukcije 1970 i uopste nemaju savremeni kompjuter.
MiG-31 ima „kompjuter“ iz 1982 koji su Rusi „modernizovali“ tako uspesno, da se dogodilo da jedan MiG-31 srusi drugi MiG-31 tokom vezbi…
Mada, ovde ce neko tvrditi i da Rusi proizvode bolje kompjutere od Amerike…

Ma

@Petrovic Dusan

Naravno da su sovijeti i danas RF imali i koriste razlicite kompjutere. Recimo Elbrus. Legendarni poslovni mainframe IBM-360 bio je kopiran u SSSR i koristen u ministarstvima i projektnim biroima. Ako potrazite na netu „russian airborne computers“ naci cete jedan clanak iz 2001 sa mnogo informacija. Su-35 koristi kompjuter Baget, Software kompjutera IMA-BK planiranog za Su-57 bi trebalo da ima oko 5 miliona linija koda sto je uporedivo sa F-35 (ako neko misli da ce biti manje problema nego sa F-35 taj se grdno vara).

>> The IMA BK makes use of indigenous Russian multi-core microprocessors and a new indigenous real-time operating system called BagrOS-4000

E sad, u praksi je pitanje sta je tacno kompjuter? Cesto se moze kod opisa starijih aviona naci da „poseduju 10 kompjutera“ ili slicno sto navodi da se radilo o mnostvu nepovezanih uredjaja u kabini koje je ocitavao, punio podacima i davao naredbe operator – pilot. Za mene je jasno da je kompjuter jedinstven centralni racunarski sistem sa procesorima, memorijom, preiferijama u vidu senzora koji ima real time operativni sistem, dozvoljava update-ove, omogucava jednostavne rekonfiguracije itd. Moguce je da airborne kompjuteri kao recimo Argon ili Baget ne odgovaraju bas 100% tom nekom konceptu open architecture. Argon zasigurno ne, to je stari sistem za upravljanje vatrom kod Mig-31. Kada je Baget zamenio Argon u Mig-31 nevedeno je da je doticna modernizacija povecala borbene kapacitete platforme za 2.5 puta! Ako je navod tacan to govori koliko je Argon bio primitivan uredjaj i koliko moderni racunari mogu da unaprede ceo vazduhoplov. Baget je takodje odgovoran za savremeni kokpit Su-35s.

Mi

“ Zaista, MiGovi i Suhoji i ne mogu da imaju softverskih gresaka,kad su to avioni sovjetske konstrukcije 1970 i uopste nemaju savremeni kompjuter.
MiG-31 ima „kompjuter“ iz 1982 koji su Rusi „modernizovali“ tako uspesno, da se dogodilo da jedan MiG-31 srusi drugi MiG-31 tokom vezbi…
Mada, ovde ce neko tvrditi i da Rusi proizvode bolje kompjutere od Amerike…. “

Zaista veću glupost niste mogli da napišete. Dokaz da niste u stanju da održite diskusiju na realnom nivou. Aplauz 👎

Mi

Za Petrovic Dusana
Apropo Vaseg odgovora koji se tice kvaliteta aviona F117 i njegove dalje sudbine, da rezimiramo:
F117 je odlican avion stelt karakteristika koji je ucestvovao u izvrsenju velikog broja borbenih zadataka na razlicitim ratistima.
U njegov razvoj i proizvodnju je investirano jako mnogo sredstava i bio je na pragu prodaje zainteresovanim saveznickim zemljama.
To nesrecno rusenje JEDNOG aviona u ratu protiv SRJ 1999.godine je dovelo do otkazivanja dalje proizvodnje, odustajanja saveznika od njegove kupovine i prebacivanja svih raspolozivih aviona u rezervni sastav (Nacionalne garde).
Ulozena sredstva u F117 nisu adekvatno vracena ni opravdana.
Da li sam sada dobro formulisao sta se desilo sa F117, gospodine Dusane?
Eh, da nije bilo tog nesrecnog rusenja, gde bi nam bio kraj…

de

@Mile tranzicija

„To nesrecno rusenje JEDNOG aviona u ratu protiv SRJ 1999.godine je dovelo do otkazivanja dalje proizvodnje, odustajanja saveznika od njegove kupovine i prebacivanja svih raspolozivih aviona u rezervni sastav (Nacionalne garde).“

Iznosite neistine gospodine i primoravate me da vas ispravim. Tvrdite da je rusenje F117 dovelo do obustave njegove proizvodnje i kumovalo prestankom programa. Objasnite kako je to moguce ako je zadnji F117 proizveden i isporucen 1990 g., a obaranje na koje se pozivate je bilo cak 9 g. kasnije. Ukupno su proizvedena 64 F117 u periodu od 1982 – 1990.g. Avion je povucen iz upotrebe 2008.g opet 9 g. nakon obaranja koje pominjete.
Znate sta je kumovalo prestanku programa F117? Reci cu vam. Kumovao je F22!

Mi

@Deki

F-22 nije „kumovao“ nijednom stelt avionu! To je apsolutno netačno! Nikakve sličnosti u ulozi ta dva aviona ne postoje u dizajnu. F-22 je dizajniran da bude prevashodno lovac-presretač.

de

Apsolutno je tacno. Nebitna je uloga aviona u ovome. Poenta je da je F117 je prva generacija stealth aviona, a F22 druga generacija. Ja nisam govorio o ulozi vec o tehnologiji stealtha.

Mi

@deki
Pa poenta i jeste uloga tj zadatak koji avion vrsi. Namena. Ako nije iste namene onda avion ne moze da zameni drugi samo zato sto je ovaj stariji.

de

A gdje ste vi procitali da sam ja rekao da je F22 zamijenio F117 u njegovoj ULOZI?? Ja sam napisao da je kumovao prestanku PROGRAMA F117 i tu se misli kao predstavnika stealth tehnologije prve generacije, a ne da ga je zamijenio u njegovoj ulozi. Bitna razlika ! Referirao sam se na konstataciju da je rusenje F117 uzrokovalo prestanak njegove proizvodnje. Odnosno tvrdnju da je njegova stealth tehnologija tim rusenjem kompromitovana te da je program obustavljen iskljucivo iz tog razloga. Moj post je pak tvrdnja da je njegova stealth tehnologija vec ranije bila prevazidzena (iako jos u to vrijeme dovoljno djelotvorna) i dalja produkcija je zaustavljena jer je doslo do razvoja i saznanja u pogledu sljedece naprednije generacije stealth karakteristika, a ciji je predstavnik bio F22. Neki cak smatraju da je F22 zapravo treca generacija stealth aviona, a da je druga generacija bio B2. Dakle bombarder. Neka je i to tacno, to naravno ne znaci da je B2 zamijenio u ulozi F117. Ne budite toliko ograniceni u interpretaciji procitanog da vam se post mora crtati. Uloga jednog i drugog u ratnim operacijama je nebitna. Akcent je na tehnologiji nevidljivosti, a ne ulozi koju bi obavljali. Dakle sudbina F117 je bila zapecacena kad se krenulo u razvoj stealth karakteristika aviona nove generacije bez obzira bili oni lovci ili teski bombarderi. Samo treba znati interpretirati procitano, a ne davati pricitanom znacenje koje nigdje nije napisano.

Dr

@deki

Vama logika nije bas jaca strana.
F-22 zapecatio sudbinu F-117, mozda ali u necijoj bujnoj masti.

Kako to da F-15 nije otisao u penziju pojavom F-22 koji je i konstruisan kao perspektivna zamena za F-15.
Mislim gde je tu logika, da lovac F-22 penzionise stelt bombarder F-117 a ne penzionise ne stelt lovca F-15 zbog cega je i razvijen?

Vodeci se vasom logikom, sudbina F-22 zapecacena je razvojem F-35 zato sto je na njemu primenjen novi nivo steltnosti nego na F-22.
I opet vodeci se vasom logikom da nije bitna uloga i namena nekog aviona i drugo, Amerika bi trebala da izbaci iz upotrebe sve svoje avione sta ce im svi ti lovci, bombarderi i visenamenski borbeni avioni kada imaju F-35 koji je najnovija generacija aviona. Tako nekako?

Znaci prica vam je suplja da suplja ne moze biti. Jednostavno ne znate kako da objasnite cinjenicu da F-117 posle rusenja vise nikada nije koriscen u borbenim misijama, a vrlo brzo je i ceo projekat otisao u penziju, pa pisete bajke kako je F-22 penzionisao F-117 zbog toboznje prevazidjenosti steltnosti na F-117, iako je na F-22 primenjen isti nivo steltnosti kao i na F-117, s tim sto je u slucaju F-117 prilikom konstruisanja primenjena logika tkz. brusenog dijamanta to jest stelt sto vise moze dok kod F-22 i F-35 to nije slucaj.

Nakon obaranja jednog i pogotka jos dva F-117 vise nikada nije koriscen u borbenim misijama.
Tesko zakljuciti sta je dovelo do penzionisanja F-117.
Evo clanka iz americke stampe od 6. maja 1999. o ostecenju jos jednog F-117 iznad SRJ. https://imgur.com/a/Jb3f4FU
Clanak je iz digitalne arhive ACJ dnevnih novina iz Atalante, Georgia, USA.
Jos jedan F-117 pogodjen je 1.4.1999. On je tesko ostecen sleteo na aerodrom Pleso kod Zagreba.
Tu vest su objavili hrvatski mediji, a kasnije su poceli da se ogradjuju od toga, govoreci kako je to bila prvoaprilska sala.
To se poklapa ( plus pogodak jednog B-2) se izvestajima nasih jedinica PVO sa terena koje su potrvrdile 3 pogotka F-117 i jednog B-2.

E to je zapecatilo sudbinu F-117 do tada hvaljenog aviona i predstavljenog kao cudo tehnologije, nesto nevidjeno do tada (slicno kao sto danas hvale F-35), a ne F-22.

Razumem da vam je tesko da prihvate cinjenicu da je zastareli sovjetski PV sistem sahranio ‘svemoguci’ zapadni avion, i to iznad Srbije, ipak se to ne uklapa u vasu pricu o ‘svemogucoj’ americkoj tehnologiji i ‘zastareloj’ ruskoj tehnologiji.

Yr

13 nedostataka kategorije I nisu softverske začkoljice, ne idite u drugu krajnost, mada je i komentar da je avion smeće takođe notorna glupost. Avion je vrlo problematičan, i ni jedna druga država na svetu, pa ni sam SAD bez partnera, ne bi mogla da izgura ovako problematičan projekat ni dovde, ali sa ovakvim resursima izguraće ga. Moraju. Preveliki je to program da bi propao u ovoj fazi. Zagrizli su previše, žrtvovali kvalitet celog programa zarad besmislene unifikacije sa B verzijom koje je za 9 godina proizvedeno samo 38 komada. Napravili su neviđenu glupost još u postavljanju TTZ i sad muku muče. Neće SAD propasti zbog toga i izguraće ga za koju godinu do pristojne, funkcionalne letilice ali to je plafon. Sreća pa su ostali krenuli sa 5.-om generacijom mnogo kasnije pa SAD neće „izgubiti korak“. Sve u svemu, da su ušli u razvoj dva programa, jednog za USMC i drugog za ostale rodove dobili vrhunski srednji lovac 5. generacije za sebe i saveznike za pristojne pare i u pristojnom roku a marinci bi imali nešto ranga F-35B što je i dalje svetlosnim godinama ispred Herijera. Ovako su žrtvovali TTZ 95% korisnika zarad sposobnosti koju koristi šačica. Nisu Sovjeti džaba razvijali Jak-141, (čiji sistem vertikalnog poletanja F-35 koristi), zasebno od glavne linije lovaca. U startu se videlo da se sa takvim radikalnim zahtevom ne može dobiti vrhunski vazduhoplov. Samo mi uglavnom imamo navijače jedne ili druge strane koji ne vole da pišu objektivno već se bave navijanjem.

Odgovori
Fl

Yrraf
Najrealniji komentar.Nema sta dodati.Avion nije smece,ali nije ni nesto
narocito,a za sve je kriva unifikacija sa B verzijom.Hteli su i jare i pare,
a to je nemoguce.

An

Tako je, F-35B je najviše ,,unakazio“ JSF/JCA program, tj. najveći problem je bila želja da se ista platforma koristi i za STOVL avion. Nije to jedini problem, ali jeste najveći tj. uzrok većine najozbiljnijih problema na avionu…

Treba dodati da to nije bila želja samo USMC, već i Britanaca, koji su jedini Level 1 partner u programu, i koji su želeli da Tornado i Harijera zamene jedinstvenom platformom…

Mi

Ja mislim da je tu radilo lobiranje u samom početku. Sigurno se nisu pitali oni koji bi trebali da se pitaju kad su odlučili da F-35 zameni i tornadove uloge, nego neki misnisymtri odbrane tj političari. Isto je i sada sa Japanom. Odjednom im pade na pamet da treba da zameni 100 F-15 sa F-35. Mmadaaaj! To se desilo u isto vreme kad je Turska potpisala ugovor za S400! Sve to da se pomogne F-35 program.
Izuzetno je važno da što više F-35 bude rasporedjeno i umreženo po svetu za efikasnost tog proizvoda. U tome su definitivno uspeli. Kao sam avion na žalost nije ono što je mogao biti.

Fl

Andrija
Da se nadovezem-nije mi jasno zasto Britanci za Harriera hoce zamenu kategorije (skoro) 2 Maha,a zadaci su mu podzvucni.A koliko mi je poznato, F35 ionako nema mogucnost superkrstarenja pa mu ta brzina mnogo i ne vredi.
Ako mogu strategiski bombarderi biti podzvucni (B2,buduci PAK-DA i XIAN H20),mogao bi biti i Harrierov naslednik.Taj nedostatak bi omogucio konstrukciju sa drugim prednostima,pre svega aerodinamickim,bitnim za ovu kategoriju aviona.

zo

Naravno da nije savrsen..ocekivani i neocekivani problemi se resavaju tokom eksploatacije kao i kod svih ostalih tipova vazduhoplova..obimni i slozeni zadaci su postavljeni ispred aviona koji treba narednih tridesetak godina koristiti. Industrija SAD svakako je mocna i to pokazuje celom svetu ponovo..i rusi imaju mnogo problema sa novim avionom, a imaju i slabije kapacitete proizvodnje vazduhoplova..u konacnom Raptor F-22 je sada najbolji avion koji krstari nebom bez obzira sto volimo Suhoj..jedno su aeromitinzi, drugo je borbena upotreba.

Odgovori
De

F-22 je odlican pod uslovom da moze poletjeti. Taj avion je tezak za odrzananje narocito naspram starting F-15 I F-16. A F-35 je isto los I zahtjeva puno vise da re odrzi u letnom stanju. Svaka eskadrila jedva odrzava 49% avione ispravna a F-35 54%. A F-35 guta ogromne kolicine kadra za odrzananje.

Inace rojka za pra stare F-15C i A-10 je preko 70%!

Inace su F-15 I F-16 bili oko 86%-90% operativni kad su bili slicne starosti kao F-22 I F-35.

A sve ovo u mirnim uslovima. Ako jedva 50% F-22 I F-35 mogu da lete u mirnim uslovima, kako ce tek u ratnim?

Kr

Možda i ima nedostataka. Ali, sumnjam da je itko ovdje mjerodavan i da išta zna o BVR sposobnostima, što je njegova glavna zadaća – Otkriti prije nego si otkriven, i pucati prije nego drugi puca. Medjutim uz sve mane iza njega stoji jaka politika koja ima sposobnost snižavanja cijene. Jer realno EF je puno kvalitetniji, ali njegova cijena ne pada sa brojem narudžbi.

Odgovori
de

Dzabe govoris o BVR, kada ovdasnji komentatori, bar vecina njih prednost daju dog fightu samo kako bi umanjili njegovu glavnu namjenu. Ako saznaju da je losiji osim u manevarskim osobinama u npr. potrosnji ulja i to ce istaci kao manu koja ponistava sve BVR prednosti koje ima.

Kr

Već 500 isporučili. wow Rusija može samo sanjati da proda toliko vojnih aviona.

Odgovori
De

Politika je tu kralj. Amerika ima puno saveznika pa oni kupuju Americke avione.

Fl

Krme
Nije ti neki argument poredjenje sa Rusijom koja geopoliticki nije u situaciji da zavrce usi kome hoce i da prodaje avione i onima koji ih mogu napraviti sami ili kupiti od drugih.
Zasto su prekinuti projekti Lavi,Avro Arrow,Miles M52? Mislim da bi to bilo interesantna tema i za T6.

Be

Rusija manje od SAD 🤔

Hmmmmmmm

д

по броју становника дупло мања

ID

Svi mi nemamo pojma o ovim detaljima. Problemi postoje, ali se koriste i usavršavaju. Ne padaju,za sada. Za sve godine i nalet pao je jedan F 22. I Su 57 ima mnoštvo problema, od kašnjenja motora, do upitnih stelth karakteristika. Su 57 je pao tokom ispitivanja. Indija odustaje od njega. Naručeno samo 76 komada(ako imam tačan podatak).
Pošteno govoreći, sad kada bi sve pitali od svih borbenih aviona koji se proizvode na svetu (da pretpostavimo i da se Su 57 pravi sa Izdelie 30 motorima i da je uveden u naoružanje), koji bi avion najviše voleli u naoružanju srpske vojske? Ja bih glasao za F 35. Ne govorim o parama već o avionima.
Ne treba potceniti inženjersku, finansijsku i industrijsku moć ni Amerike, ni Kine ni Rusije. Kinezi još nisu stigli ali napreduju, Rusi nemaju takve finansijske resurse i imali su period propasti devedesetih, tako da su Amerikanci i dalje u prednosti. Ni meni se to ne sviđa,ali je realnost.

Odgovori

@ID

Četiri su se srušila, a dva pilota su poginula. Godinama su imali ograničenja za visinu i daljinu leta jer su piloti gubili svest, memoriju i imali su razne neurološke probleme. Problemi sa dotokom kiseonika i druge opreme, koji su izazivali probleme, su rešeni 2013, osam godina posle uvođenja u upotrebu. Takođe ga zovu „Hangar Queen“ zbog složenog održavanja. A važi za uspešan projekat. Iako je u upotrebi već 15 godina, naručuju nove f15. To govori da postoje ozbiljni problemi sa f22. Šta će sve doneti f35?

П

Рецимо температура горива, па цистерне морају да буду беле…

ID

@Boža M
U pravi si zaboravio sam za pad Japanskog F35A i pogibiju pilota. Istina, optužili su mrtvog pilota za dezorjentaciju. Klasika, optužiti mrtvog pilota, viđamo to i kod nas.
Za pad 4 ne znam, pominje se jedan 2018. u J. Karolini.
Da li misliš za udese F22?
Za probleme vezane za dotok kiseonika znam u vezi F22 i to je zvanično uzrok pada na Aljasci.
Nisam pominjao F22,već da bi velika većina stručnjaka izabrala F35 u teorisjkom slučaju da možeš da biraš šta hoćeš.
Zna se da mu je odžavanje skupo i komplikovano, siguran sam da je tako i za Su57 i za J 20. To je jako,jako sofisticirana oprema. Naravno da naručuju F15 i produžavaju rok upotrebe A10 jer su znatno jeftiniji i više nego dovoljni za terorisanje država koje nemaju odbranu ni protiv njih. Drugi razlog je što F35 strahovito kasni i ne mogu ga proizvesti u potrebnom broju, a resursi tehnike ističu. Možeš pogledati prosečnu starost F15 oko 30g.
Treći razlog je što F15 pravi Boing, pa da se uposle i oni, jer im treba više od jednog proizvođača i imaju pare za to.
Uopšte nije sporno da postoje mnogi problemi sa njim,jer mi je i konstrukcijski zadatak veoma zatevan. Oni pričaju o tome i rade na njihovom prevazilaženju. Nisam siguran da je svuda tako, mislim na objavljivanje informacija o problemima.
Samo kažem, da je bez obzira na sve, sami vrh onoga što se proizvodi u avijaciji u svetu. I pre bih ga izabrao od Su57, jer tek oko njega postoji masa nedoumica. I kada uđe u proizvodnju, planiran je prilično mali broj.
Amerikanci sami kažu da je za njihove stelt avione najopasniji
MiG 31 i dalje, zbog jedinstvenih karakteristika i brojnosti. U Zalivskom ratu je i tada prastari MiG 25 srušio F18 upravo zbog karakteristika brzine, brzog poletanje i brzog penjanja. Zbog toga mu je uspeo ući u rep u neverovatno kratkom roku posle poletanja.
Zaključak, teško da je i jedna letelica konstruisana bez problema, samo je pitanje koliko se i kakvih informacija ima o tome.

@ID

Dve pogibije su bile iz baze na Aljasci. Prvi se srušio u Nevadi pri uzletanju još 2004, a poslednji na Floridi 2012. Govorim o f22. Imaš na https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-22_Raptor#Accidents.

Ne znam da li znaš da je uragan 2018. pogodio bazu Tindal gde je baziralo 55 komada i uništio je 12 koji nisu mogli da uzlete zbog nedostatka rezervnih delova i služili su za kanibalizaciju za ostale. Mislim da taj slučaj govori da F22 nije baš najsrećniji projekat. Ako nisu u stanju da obezbede rezervne delove za avione koje su platili 380 miliona komad i to još pre dosta godina, kada je dolar vredeo više, onda nešto tu ozbiljno ne štima.

https://nationalinterest.org/blog/buzz/nearly-10-percent-americas-stealth-f-22-raptors-are-damaged-heres-why-33586

Slažem se sa tobom da je su57 velika nepoznanica i verujem da f22 ima velike kvalitete, ali problemi sa održavanjem nisu mali problemi.

Zamisli da ih neprijateljsko vazduhoplovstvo stalno izaziva da polete a izbegava borbu. Posle nekog vremena bi flota f22 bila smanjena i bez borbe zbog raznih servisa (veliki broj sati održavanja po satu naleta), a onda bi mogli da ih napadnu dok su na servisiranju. Doduše, nadam se da nećemo nikad videti takvu borbu. Jer, to bi bilo protiv jakih država tipa Rusije i Kine.

Slažem se i za mig 31. Jako dobra letelica, jedini potencijalni takmac za f22. Videćemo šta će biti sa mig 41. Možda bude neki jako unapređeni Mig 31, od novih materijala sa novom elektronikom i motorom.

@ Perica

Možete li dodatno da objasnite to za temperaturu goriva i bele cisterne?

Ik

Citajuci vase komentare, mi(Hrvatska) i vi smo super prosli, imamo odlicne zrakoplove(uzgred malo ko i zna njihovo godiste proizvodnje) sa vrhunskom prijeratnom sovjetskom tehnologijom, a zemlje zapada bacaju novac na propalu tehnologiju koja nicem nevrijedi…….:))
Zato i jesmo gdje jesmo, a klinci nam trce na taj zapad.

@ Ikar

Naveo sam samo činjenice. F15 je odličan avion. Nabavite njega, ako hoćete kvalitet i imate para za održavanje. Rafal, F16V. Otvorila se Bugarska, otvorite se i vi.

Ik

Ne postoji zrakoplov na svijetu koji ima tehnologiju F-22, Izrael jedan od najvecih kupaca americkog naouruzanja ne moze dobiti ovaj zrakoplov. PD je upravu kad kaze navedite i jednog ruskog proizvodjaca koji proizvodi cipove ili noviju softversku tehnologiju. Kinezi(imaju budjet i potencijal) su jedini koji bi u bliskoj buducnosti mogli parirati zapadnim tehnologijama.
Ja se iskreno nadam da ce rusi sa SU-27(30) napraviti neki tehnoloski napredak jer americke zrakoplovne komponente trenutno nemaju konkurencije(zato i jesu preskupi).
Sto se tice nas(Hrvatske) sabor ce odobriti samo kupovinu novih zrakoplova, ali cemo prvo sacekati da vidimo kako ce proci ova turisticka sezona(korona virus). Ako bude ko lani imacemo kune(novce) za eskadrilu novih gripen-a (10-12 zrakoplova), drzave u okruzenje vec imaju slicne komponente tako da ce i odrzavanje biti dosta povoljnije. LM i Airbus zrakoplovi su preskupi za nas, njihovo odrzavanje je prevelik finanasijski zalogaj.

Si

Prvi tip f 16 je imao ogromne probleme. Čak i film je snimljen o tome. Pa je sada ono što je. F 4 je navodno služio za „zabavu“ vjetnamskim i arapskim migovima. Ali je sasatavio zavidnu karijeru. A opet, f 104 je brzo izbačen iz američkog vazduhoplovstva. I prodavan uz velike afere sa korupcijom saveznicima u velikom broju. Služio im je dugo, ali je naneo velike žrtve pilotima i bio u osnovi jako loš. Spejs šatl je trebao da smanji cenu transporta u svemir a umnogostručio je. Itd,itd.Ipak su Ameri isterali sve te projekte. Neki su ih osakatili, neki se pokazali kao korisni. Ali svi su doneli finansijsku, i geopolitičku korist. F 35 je predstavnik jednog koncepta koji je već skoro prevaziđen dronovima. A nije baš najbolje rešenje za mirnodobskog presretača. Tako da od unifikacije neće biti ništa. Ipak, kada se bore profit , inžinjerijska efikasnost i politika svašta je moguće. U svakom slučaju ne treba ih podcenjivati, ma šta mislili o njima. Igranka i dalje traje.

Odgovori
Ž

Слажем се, замислите да је интернет постојао 60-тих, 70-тих и 80-тих и да су на њему биле објављиване званичне информације о проблемима са америчким авионима који су тада настали.

de

Ili da tih istih godina u SSSR-u (pa cak i danas u Rusiji) nije postojala tolika cenzura gdje bi izasli takvi podatci. U SAD su tih godina strucnjaci ipak mogli samostalno iznijeti svoja misljenja preko televizije, radija ili stampe i zatalasati neke stvari. Zamislite u SSSR-u da se neko usudio tako nesto. Moja poenta, postojanje kriticke misli je preduslov da se takvi nedostatci s vremenom i isprave za razliku od drustva gdje bi svako slobodno misljenje rezultiralo deportovanjem u gulag, a nedostatci pomeli pod tepih.

Pe

@Simazr buduci da je kill ratio (odnos srusenih aviona) od 1945 naovamo,oduvek bio u korist zapadnih aviona,a ne sovjetskih, zamislite sta bi bilo da je SSSR sa inferiornom tehnologijom objavljivao podatke o greskama..

Ik

Deki@
Odlican komentar.

Ž

deki

Наравно слажем се за СССР, овде говоримо о званичним проблемима борбеним авиона у САД.

И слажем се да оволико званичних информација о проблемима нигде нема као у САД. Нико не зна колико их је било код борбених авиона СССР и Русије…

Али неки мисле да Tango Six навија за руске авионе….

Ma

>> И слажем се да оволико званичних информација о проблемима нигде нема као у САД

Zasto niste to napisali u tekstu? Ovo citaju i mladi ljudi, takodje i oni medijski nepismeni. Times se stvara nerealna slika kako je sve zapadno lose (a onda i rusko super). Videcete kada vas na Kuriru/B92 budu sutra citirali, samo obratite paznju na ton clanka i komentare citalaca.

Pe

Tesko je doci do jasne slike situacije u Rusiji, jer su Rusi po prirodi teski prevaranti, i vole da prodaju maglu,i sve mora da se proveri uvek 100 puta.
Evo clanka o tome kako je MiG-29 Sirijske armije pretvoren u Stealth avion beloruskom tehnologijom, pa pobedio Turske F-16: https://voennoedelo-com.turbopages.org/turbo/s/voennoedelo.com/posts/id4131-ra7nq5aq2b1d7ksjd5qh?utm_source=yxnews&utm_medium=mobile&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews&brand=news
To ne znaci da Rusija ne proizvodi kvalitetne avione, i td, ali sigurno je da su u katastrofalnom tehnoloskom zaostatku za osnovnim tehnoloskim drzavama 21 veka.

Ma

>> Moja poenta, postojanje kriticke misli je preduslov da se takvi nedostatci s vremenom i isprave za razliku od drustva gdje bi svako slobodno misljenje rezultiralo deportovanjem u gulag, a nedostatci pomeli pod tepih.

Ja upravo tako nesto zelim nama kao drustvu, da se sme reci i da se govori i kritikuje a ne ucutkuje s nekim JNA-pravilo-sluzbe-floskulama, zaplasivanjima, etiketiranjima kao neprijatelja i sl. sto dobar deo postera ovde radi!

Pa

Mister kill ratio

Vl

Da li je moguće pokrenuti F 35 ukoliko je pukla veza ka serverima u USA?
Da li taj avion uopšte ima upotrebnu vrednost ukoliko Amerikanac promeni „šifru za logovanje“ i na taj način „kazni“ nekog ko ne igra kako on svira?
Da li neko zna koliko košta ta softverska podrška (podrška stručnih lica na licu mesta, korišćenje servera itd.)?

Odgovori
Ma

Mislim da misija nije moguca bez konekcije na Autonomic Logistics Information System (ALIS). I ako zvuci kao da se radi samo o logistici negde sam nasao da se planiranje leta, briefing/debriefing takodje rade preko toga, znaci da morate da prijavite misiju nekme u USA. Lockheed Martin je razvio ALIS ocigledno prvo za domacu upotrebu uopste ne razmisljajuci o internacionalnom aspektu ovog programa. Tako se na kraju ispostavilo da avijacija jedne Italije zavisi od cloud-a americke privatne firme. ALIS ima ogromne problem ekoji su nastali po onome sto sam ja video iz istih razloga kao bilo koji drugi gigantski softverski projekt, osim toga Lockheed Martin sigurno nema znanje i kapacitete za tako nesto pa su verovatno napravili gresku petljajuci se u IT umesto da su outsource-ovali taj deo. USA planiraju zamenu za celokupni ALIS, takodje planira se separacija podataka i servisa u oblaku po zemljama da bi recimo Holandija i Italija ili Japan imali kakvu takvu autonomnost.

da

Evo plana iz 2019:

https://nationalinterest.org/blog/buzz/f-35-set-receive-deadliest-and-most-expensive-software-patch-history-44742

Ovo je kao Goran Bregović, recikliranje starog i ponovno naplaćivanje starog kao novo.

Ma

Ne bi se slozio, jasno je navedeno sta se apgrejduje i dodaje, posle bitke svi su generali. Da li je realno i isplativo druga je stvar. Ja bi ovde da se osvrnem na ALIS koji kako stvari stoje nije moguce „spasiti“ te je predlozen novi logisticki sistem pod imenom ODIN (veoma originalno). On medjutim o clanki koji ste vi naveli nije spomenut sto znaci da ce e transfer da desi nekada u daljoj buducnosti…

П

Фармацеутске куће имају оспице кад им се спомене облак… Због података…

Ma

>> Фармацеутске куће имају оспице кад им се спомене облак

Ja radim za vodecu „kucu“ iz te branse i „oblak“ je definitivno pristigao i kod nas. Sve te IT novotarije se uvedu kad tad! AI je recimo veoma popularan i armije konsultanata pokusvaju da je prodaju gde god moze. Najcesce se radi o trivijalnim aplikacijama AI koje bi jednostavno mogle da se odrade i obicnim proceduralnim programiranjem.

da

@Mayer

Nisam želeo ići u detalje oko svega, već sam pokušao ukazati koliko je to skupo. Nisam siguran da li F35 posmatrate kao jednu od komponenti već odavno definisanog koncepta C4ISR koji sprovodi USA u sistemima komandovanja (kod nas se koristi naziv komandno informacioni sistemi – KIS) . U pitanju je prosta ideja, ali veoma složena za realizaciju: svaki borbeni i neborbeni sistem koji poseduje senzore za prikupljanje podataka iste prosleđuje na dalju upotrebu. Za njihovu obradu, integrisanje i distribuciju (po horizontali – npr. drugi avioni, BPL.. ili vertikali – npr. grupa vojnika u zoni borbenih dejstava) potrebna je ogromna računarska snaga, pa odatle i ideja o cloud rešenju kao trenutno dostupnoj tehnologiji za tako navedene zahteve. Na ovaj način obezbeđuju se sve prikupljene informacije ovlašćenim primaocima u približno realnom vremenu.
Zato je potrebno F35 posmatrati kao komponentu složenog sistema i to predstavlja američki odgovor na već prilično napredne sisteme komandovanja koje koristie Švedska i pogotovu Norveška.
A da li će biti ALIS ili ODIN potpuno je nebitno, jer su to samo tehnološke realizacije ovakvog koncepta koji će se sprovesti u narednom periodu.

da

@Mayer

Šta se želi postići sa ODIN-om, evo kratkog članka:

https://www.airforcemag.com/f-35-program-dumps-alis-for-odin/

Imajte na umu da US sve radi veoma planski, tako da Space Force predstavlja integrativnu platformu za poslove obezbeđivanja, obradu i razmenu podataka na svetskom nivou:

https://www.spaceforce.mil/About-Us/SPD-4

П

За Мајера

Приметио сам да се облак=мејнфрејм пробија. Неки бар мисле да је приватан облак или магла боља верзија.

Када исцуре битни подаци, а исцуреће, биће им ђаво крив. Или саветник=консултант ;)

П.с.
ВИ илити AI и клиничка испитивања?? Добио сам по прстима пре 8 година када сам предложио нешто слично.

ve

Zivojine kada govorim o broju aviona u RV Rusije ne racunam preko 200 Albatrosa,100-tak Jak 132,nisam racunao transportne avione,strateske bobmartere Tu95 i T160,nisam racunao ni taktkicke bombardere Su24/34.Racunam oko 100 Su30,manje od 100 Su 35,100-tak Mig 31 koji su u upotrebi i koji su modernizovani.Trenutno jako malo Su57.Stvarno nisam racunao Mig29 i oko 300 Su27 posto su to avioni koji su zreli za zamjenu.Da li imas podataka u kakvom su stanju ovi Su27 i Mig29 i koji je njihov tacan broj?

Odgovori
Pe

@vesko Rusija ima ukupno 70 SU-35C (informacija 21.02.2020. sa zvanicnog sajta korporacije koja pravi SU-35C – „Ростех“) https://lenta.ru/news/2020/02/21/su35/
SU-27 je odlican avion i dan danas, uopste nije „za zamenu“.Moderniziju se na novi standard.
SU-57 trenutno ima ne „jako malo“, vec ni jedan jedini.Prvi,koji nema motor 5 generacije, su sastavili decembra 2019, i srusio se.
Ako Lockheed-Martin proizvodi oko 180 F-35 godisnje,onda je to 15 mesecno.
Hajde da racunamo po 15 mesecno do pojavljivanja drugog SU-57?

Al

Samo da napomenem, da Rusija ima i Mig-23 koji se proizvodio do 1985.godine i Mig-25, koji se proizvodio do1984 .godine. Obadva tipa aviona su povucena iz Aktivne sluzbe u Rusiji, sto ne znaci da se u slucaju eventualne potrebe , odredjen broj ne cuva i moze staviti u sluzbu. Ne u primarnoj funkciji, ali kao pomoc kopnenim snagama definitivno, jos kada iznad njega lete lovci 4++generacije i stite ga. Kao sto je bilo i 1999.godine kod nas, Jedan avion gadja cilj, a iznad njega cijela grupa lovaca ga stiti. Pouka i za danas.

Ž

У борбене авионе морате рачунати и тактичке и стратегијске бомбардере. У број који сам навео нисам рачунао Л-39 и Јак-130.

О модернизацији ВКС Русије само писали давно, има томе и више од пет година.

https://tangosix.rs/2014/20/09/sve-modernizacije-borbenih-letelica-ruskih-oruzanih-snaga/

Ma

>> sto ne znaci da se u slucaju eventualne potrebe , odredjen broj ne cuva i moze staviti u sluzbu

Sta vi mislite koliko pilota danas u RF moze da sedne u otkonzervirani Mig-23/25 i poleti na borbeni zadatak? Potpuno nerealna prica, sorry…

Pe

@Aleksandar MiG-23 i MiG-25 ce Rusi baciti u staro gvozdje, nego taj proces kosta, a zemlje je dovoljno velika da ima gde da stoje i raspadaju se besplatno.

Ma

>> a zemlje je dovoljno velika da ima gde da stoje i raspadaju se besplatno.

ZEmlja je toliko velika a ljudi toliko nebitni da mogu da si priuste odlagaliste nuklearnog otpada na otvorenom, pogledajute samo Myak/Celjabinsk…

Mi

Obožavam američke i ruske avione iz te genetacije ali kao i njihove američke „kolege“ MiG-23 i 25 su završili karijere. Istina je da je isti slučaj i sa njihovim pilotima.

Ma

>> MiG-23 i 25 su završili karijere. Istina je da je isti slučaj i sa njihovim pilotima.

Zabavio me je zaista komentar sa reaktivacijom Mig-23. Zamislite 30 godisnjeg ruskog pilota odraslog na internetu i pametnim telefonima i obucenom na Su-30 kako (u nedostatku istih jer je izbio rat i gubici su veliki) mora da sedne u zardjali Mig-23 i krene na neprijatelja. Da ne govorimo da ih cuvaju kao mi Orlove na Batajnici.

Ja ne sporim da u RF ima ljudi koji mogu da lete na Mig-25, cenim da se Sergej Bogdan, kad se smori sa testovima na Su-57, odveze do zabacenog, zardjalog hangara i sedne u svoj omiljeni Mig-25 da napravi krug.

fa

There are still 873 specific problems in ALIS and other F-35 software (down from 917 in 2018). In fact, the DOD has announced it will replace ALIS outright, eventually.

softverski problemi, za tako komplikovan avion i filozofiju elektronike i komunikacije, ….

bez ljutnje, ali za ozbiljan avio portal, tekst je nedorečeno i pristrano napisan

Odgovori
Ž

fabijan

Текст је само вест није анализа проблема авиона Ф-35.

Нема никакве пристрасности, само чињенице и то које су свеже.

Pe

@fabijan Upravo tako, navodjenje ovih gresaka bez objasnjenja o cemu se radi, navodi na zakljucak da je F-35 tehnicki neispravan.
Navodi se istina,ali u kontekstu koji je nepovoljan za projekat F-35.
A nije tako rigorozno kada se govori o neuspesnim projektima Rusije, kao MiG-35, i SU-57,iako svi znamo da godinama Rusi ne mogu da naprave ni jedan jedini avion, a ne 500, a i da mogu-ovi avioni nemaju nista tehnoloski novo da ponude.

Odgovori
Č

Kakve veze imaju MIG 35 i SU 57 sa činjenicom da ova američka konzerva nemoze da puca iz topova što su čak mogli i dvokrilci iz 1905-e?

Du

Čovječe poguglaj nađi i počitaj šta sami Američki stručnjaci pišu o Lightningu. Ta mašina mora da se štanca reklamira i prodaje jer je mnogo para uloženo u projekat a dobilo se manje od očekivanja. Osim svih navedenih minusa najveći je cijena održavanja i niko nema jaja da se udari u prsa i prizna“ Zaletili smo se “ vrijeme aferi tek dolazi i što više ga proizvedu razočaranje biće veće.

Pe

@ Čvorović dr Ilija Nije jasno o cemu govorite?Pa F-35 ima savrsen GAU-22 Equalizer top,i po celom YouTube imate snimke kako F-35 topom raznosi sve zivo:
https://youtu.be/jay_9y0d5m8
https://youtu.be/eNN8nGlcoEg
https://youtu.be/KKdojsNJr78

Da li Vi mislite da bi jedan Izrael uveo u upotrebi avion koji „ne moze da puca iz topa“?Ili Royal Air Force Velike Britanije ?
Da li su to udruzenja amatera pa su toliko blesavi?Naivno.

Mi

Evo vam istine o F-35 topu.
https://www.popularmechanics.com/military/aviation/a30718538/f-35-flaws/

https://www.google.com/amp/s/www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-01-30/f-35-s-gun-that-can-t-shoot-straight-adds-to-its-roster-of-flaws

https://time.com/5774422/f-35-military-jet-assessment/

Dušane u tome jeste problem. Niste u stanju da prihvatite nijedan manjak ili problem programa i aviona F-35.
F-35 jeste tehnički neispravan zbog nekoliko razloga i inźinjeri rade na tome dan i noć da reše. To što mu je radar i kompjuter super nema nikakve veze sa lošim dizajnom zmaja , prevelikom težinom, vibracijama, i DA Topom koji ne radi kako treba. Rade na tom problemu bar od 2016te i ne mogu da reše verovatno jer postoji ograničenja o kojima mogžemo da nagadjamo.

Tražite specifične probleme a kad ih neko iznese onda ih preskačete, ignorišete i menjate temu na kako rusko ništa ne valja. Čak ste u stanju da kažete da neko mrzi sve američko jer kritikuje F-35. ..Wake up dude.
Ovo je diskusija o F-35 ako niste primetili a to podrazumeva i kritiku.

Br

Kao i uvek. Ovde se komentarise dali je dobar avion ili nije. Medjutim retko da neko moze to znati. Ako pogledamo istoriju i evoluciju aviona mozemo zakljuciti da su retki slucajevi uspesnog dizajna izmedju ratova. Avioni i koncept ratovanja danasnjice se prave za rat u buducnosti. Po nekom konceptu koji moze biti sasvim pogresan. Sadasnji Americki koncept se zasniva na steltu. Dali ce stelt biti vazan u buducnosti? Amerikanci misle da hoce. Poslednji ratovi su vodjeni protiv neuporedivo slabijih snaga i stelt prolazi. F-35 ako i je los avion, nece biti ni prvi ni poslednji los avion sto su pravili. Neko je ovde napisao kako se nebrinu za svoje pilote i vojsku. To nije bas tako. Istorija nas uci. Sta reci za 500 poginulih f-100 Supersabre pilota. Jos jedan navodno revolucionalni avion koji je uspesno prodavan. I niz F-1xx „uspesnih“ koji realno nisu nista znacili osim kao odskocna daska. Koliki je uticaj F-22? U knjigama buducnosti pisace bio tamo nekad neki F-22, nije nista napravio. Znaci nevredi se prepirat koji je avion bolji. Vreme ce pokazati.

Odgovori
П

Боинг 737 Макс и Ф35 – коме су сличности?

Софтверски проблеми због очајног дизајна и још горе изведбе.

Не будите наивни, ако пада Макс, немојте да мислите да Ф35 лети боље. Има боље пилоте којима је врло вероватно мука од свега, али морају да ћуте.

Odgovori
Ma

Zbog ocajnog dizajna? Ako vi imate informacije o arhitekturi softvera F-35 molim vas podelite to s nama. Hvala

П

За Макс знамо детаље.

За Ф35 знамо да потиче из исте културе развоја и да касни, колико, 5 или 10 година?

Тешко да је у питању одличан дизајн.

Ma

Ne znam sta vi podrazumevate pod dizajnom, F-35 koristi jedan COTS real time operativni sistem i jos jedan je zaduzen za displeje i navigaciju. To znači dva kompjutera za koja ja znam, kako tacno izgleda full arhitektura airborne kompjuterskig sistema ne znamo ni vi ni ja. Problemi mogu biti u implementaciji konkretnih programa, recimo drajvera za senzore itd. ali ne mora da znači da je arhitektura loša. Cesto se navodi upotreba normalnih industrijskih komponenti, veoma je moguce da se sto se hardwera tice radi o obicnom ethernet-u na optici…

П

Па дизајном бих очекивао SIL3 архитектуру.

Зато треба да користи мало више рачунара због поузданости.

Ако има само по један рачунар… То је грешка у Максу. Можда користи и само један сензор?!

Брррррр….

Lu

250 000 sati naleta……..
Nije mi jasna rusofilija pod svaku cijenu………
Ljudi koji vode ovaj profil zaista profesionalno,koliko ja to kao laik mogu da procjenim,daju informacije al su komentari tako ostraščeni kao da mi imamo ikakve veze sa ruskom vojnom silom……

Odgovori
An

U Srbiji postoji rasprostranjena odbojnost prema svemu američkom u suštini isključivo zbog bombardovanja 1999. To je uzrok i rusofilije i sinofilije – antiamerikanizam – a ne neka iskrena naklonost prema tim zemljama ili neko znanje o njima. Rusofilija je u Srbiji generalno veoma ,,plitka“.

Luka Laban
To je nalet od prosecno 500 sati po avionu, odnosno za devet godina 55 sati po avionu godisnje tj oko 1 sat nedeljno po avionu. Vecina tih letova je bez koriscenja aviona do krajnjih limita obzirom da se tek uvodi u sluzbu. Mali broj udesa je svakako za svaku pohvalu. Videcemo kako ce se razvijati situacija vremenom kada krene stvarna upotreba aviona. Otklanjace se veci deo problema u upotrebi a oni koji se ne budu mogli otkloniti ce se resiti ogranicenjem upotrebe aviona u odredjenim situacijama. Mislim da ce veliki problem biti nedostatak visoko obucenog ljudstva za odrzavanje vazduhoplova i da ce zbog toga patiti procenat raspolozivih aviona za dejstvo.
Ako je dozvoljeno zakacio bih link ka seriji tekstova o problemima sa kojima se F-35 srece:
https://www.defensenews.com/smr/hidden-troubles-f35/
Link nisam okacio jer sam rusofil a tekstovi su prilicno kvalitetni i daju uvid u probleme. Po meni bi Rusija bila u mnogo vecem problemu da su Ameri izabrali F-23 umesto F-22 ili F-35. Taj program je bio daleko ispred vremena a propao je ne zbog tehnickih karakteristika vec zbog politike.

Dr

Kao i sa americkom vojskom sto nemamo nikakve veze je l’ da, pa vam ne smeta amerofilija …

Ne znam kakva vas rusofilija spopala, sad sad porocitao komentare i kao i uvek dominira grupica natofila koji kuju u zvezde sve sto dolazi sa one strane bare i nato-a.

Neki od njih su do juce pisali ‘aviJon’, ‘divizion aviona’ itd.
Sad su od jednom postali ‘veliki strucnjaci’ za sve i svasta, posle par procitanih tekstova na Vikipediiji.
Brane F-35 kao da su licno ucestvovali u razvoju projekta JSF pa ne dozvoljavaju da se dira u njihovo cedo, i jos mrtvi-hladni pisu kako T6 ima nesto protiv F-35.
Sto bi rekli kod vas u Hrvatskoj: ‘Za ne vjerovati’.

Pe

@Luka Laban Komentari jesu bitni da se razbije mit o superiornosti „tajnog“ oruzja „tajne“ ruske tehnologije.
Ovaj mit je duboko uvrezen ne samo kod komentatora ovog bloga, vec i u vojnom i civilnom vrhu u Srbiji, kao i kod obicnog stanovnistva.
Upravo cinjenica da je SRJ imala slabo rusko naoruzanje, je uticala na odluku NATO da vojno intervenise, jer su bili sigurni da lako mogu pobediti sve, cime je raspolagala JNA ili VJ jer je to neefikasno i zastarelo naoruzanje.
Nazalost, danas nasa vlast nastavlja kupovinu vojne opreme iz Rusije, vodjena ne kritickim osvrtom na kvalitet ove tehnike, vec tim istim mitom o Ruskoj superiornosti.
Kako inace objasniti kupovinu MiG-29A u 21 veku…(jer“poklon“sa placenom sumnjivom „modernizacijom“ jeste u stvari kupovina).

Pe

@Petrovic Dusan

Da li sam Vam već jednom rekao da prestanete da odgovarate pojedinačnim ljudima u pojedinačnim postovima/odgovorima? Ako želite da odgovorite svima u temi uradite to samo jednom u jednom jedinom odgovoru.

Još samo jednom krenite da odgovarate većem broju ljudi u više postova i zauvek ćete biti banovani ovde.

П

Немојте тако, пошто су тек испоручили 500.-ти, то значи да треба да поделите 250.000 са 250 = 1000/9 година= 111/52 недеље= 2,…

Значи чак 2 сата недељно. Мало ли је? :)))

Цео пројекат F35, али и ратови у Авганистану Ираку су последица победничке еуфорије у Хладном рату. Мене чуди да нису већ почели да пројектују нову верзију са исправљеним недостацима, а и то говори много, можда чак ни Американци не могу да издрже још један програм. Превише индустријског знања је пребачено у Кину.

Mi

“ Po meni bi Rusija bila u mnogo vecem problemu da su Ameri izabrali F-23 umesto F-22 ili F-35. Taj program je bio daleko ispred vremena a propao je ne zbog tehnickih karakteristika vec zbog politike. “

Svidja mi se mnogo ovaj komentar jer se 101 posto slažem 🍻

Ma

Sve je to u redu, opasna je to mašina, ali zar zaboravljate da je to prvi avion u istoriji koji je unapred naručen i prodat pre nego je razvijen?
Čak ni sa „Eurofighter“-om nije bilo tako.

Odgovori
Lu

S 400 u Srbiji nebi znacio puno samo bi potencialnom napadacu trebalo vise sredstava da ga neutralise…Borbeni komplet takvog sistema sigurno ne bi bio neogranicen…tako da nije moguce iciuz nos svima…koegzistencija svakako ali ne premisi sukobljavanja sa igracima koji vode igru u svjetskim okvirima.

Jo

Kako bi bilo da se malo oslobodimo navijačkih predrasuda (sa obe strane) i posmatramo avion kao takav?

Ideja za ovaj avion se javlja u vreme kada su avioni postajali sve skuplje igračke. Univerzalna platforma je bila način da se uštedi na troškovima razvoja, ali i na logistici tokom upotrebe. Razvijate jedan avion, svi avioni koriste iste delove, servisiraju ih isti tehnički servisi. Nove rakete testirate i certifikujete za jednu platformu. Sve je to orgromna ušteda.

Univerzalan avion ne može da bude na nivou aviona specijalizovanog za specifičnu misiju. To je bio jedan od razloga zašto su pripadnici američkih oružanih snaga bili veoma kritički raspoloženi prema njemu i ponekad tražili i dlaku u jajetu. Mornarica dugo vremena nije mogla da se pomiri sa idejom da se na nosače postave jednomotorni avioni. Tu je i Boing upleo svoje prste lobirajući protiv ovog aviona.

Kada razvijate univerzali uređaj, uvek su veće šanse da se potkradu greške, jer radite na puno većoj listi zahteva.

Da li je F-35 najbolji avion u svakoj kategoriji? Naravno da nije, u američkim oružanim snagama postoje 3 aviona koja su bolja od njega, svaki u svojoj specijalnosti: F-22, F-15 i A-10. Međutim, F-35 je neosporno bolji od svakog od njih ako bi morali da se upotrebe van svoje specijalnosti.

Sva upoređivanja F-35 sa ruskim, kineskim i nekim drugim avionima polaze od pogrešne predpostavke da će ti avioni voditi neke duele. Amerikani imaju dva aviona sa kojima mogu da ostvare premoć u vazduhu (ili makar da pokušaju), F-22 i F-15. Zadatak F-35 bi bio da se privuče neprijateljskim radarima i sistemima PVO i uništi ih sa bezbedne udaljenosti. Ako se podignu neprijateljski avioni, tu je F-22 koji je slabije vidljiv, da pokuša da iznenadi neprijateljske avione.

Puno toga se promenilo od vremena kada su pravljeni zahtevi za F-35. Slabija vidljivost („nevidljivost“) je postala relativan pojam. Ponovo je aktuelna mogućnost da se ne nebu vodi borba za prevlast sa koliko-toliko ravnopravnim protivnikom, da vazdušni napad ne bude pokazna vežba, kao što je to bilo u prethodnih 30 godina. Za takve stvari Americi će trebati nešto kao što je F-22 ili F-15.

Pošto su idioti iz Obamine administracije prekinuli proizvodnju F-22 nakon što je isporučena polovina onoga što je bilo planirano, a uz to uništili i proizvodne linije za ove avione, obnova proizvodnje F-22 se graniči sa nemogućim. Koštalo bi jako puno para. Mogućnost za obnovu proizvodnje F-15 je zato puno realnija.

Budućnost F-35 u američkoj upotrebi je da vodi grupe bespilotnih letelica.

Odgovori
AL

USAF su vec narucili novu turu F-15ki.
@Dead1
Prvi F-15E su postigli preko 95% dostupnosti i to dok su jos bili u fazi testiranja za vreme zalivskog rata!
To je avion, klasa za sebe.

An

Jako dobar komentar koji lepo objašnjava kako će se F-35 upotrebljavati u američkoj vojsci.

Međutim treba uzeti u obzir i ostale korisnike…neki od njih svakako planiraju da koriste F-35 za borbu za prevlast u vazduhu – to su ona vazduhoplovstva u kojima trenutno F-16 vrši tu dužnost. To su Australija, Belgija, Danska, Holandija, Norveška i Poljska.

Turska je ,,proterana“ iz programa, dok Izrael, Japan, Južna Koreja i Singapur poseduju F-15 i svakako ne planiraju da ga zamene sa F-35. Italija i UK kao glavni avion za prevlast u vazduhu koriste EF2000 i on će biti zamenjen u nekom trenutku posle 2030. nekom novom platformom 5./6. generacije, a ne sa F-35. Za njih dakle može da važi ista priča kao i za SAD kada je F-35 u pitanju. Ali za ove nabrojane ostale zemlje F-35 će biti okosnica vazduhoplovstva i pitanje je kako će im se pokazati u službi. Da li će ,,žaliti“ za F-16icama? Zaključiti da je bilo bolje da pazare F-16V?

Vo

Multipraktik ne prolazi u vojnom zrakoplovstvu. Za kuhinjske aparate je O.K.

Odgovori
AL

Ne bas. F/A-18 je zamenio F-14, A-6 i AE-6B komplet.
Fenomenalan avion zaista.

An

To apsolutno nije tačno – F/A-18, Rafal, Tajfun i Gripen (i u manjoj meri Tornado, tj. Tornado je bio zajednička platforma za više varijanti) su uspešno razvijani kao višenamenski avioni od samog početka. F-15, F-16, i Su-27 su počeli karijeru kao čistokrvni lovci, ali su vremenom evoluirali u vrlo sposobne ,,multipraktik“ platforme.

Glavni problem sa F-35 je B verzija (kratko poletanje/vertikalno sletanje) i tu je zaista zbog fizičkih ograničenja postao ,,suviše multipraktik“. Da se ostalo na A i C verziji samo, F-35 bi verovatno bio daleko uspešniji pa i jeftiniji višenamenski avion.

Bu

Andrija je rekao suštinu ove priče:U razvoju i izradi dijelova za F-35 su učestvovale mnoge zemlje.Kako kaže narodna poslovica“Puno baba, kilava djeca“.F-35 je inžinjerski loše konstruisan, uz silne prepravke i astronomska probijanja budžeta, to nikad neće biti avion avionom.Sklepan je kako je sklepan, uzmi ili ostavi.Kao automobil Zastava u svijetu borbenih aviona.

Odgovori
ma

Deki

Zasto bi USAF povlacio F117 pojavom F22?
To nisu stvoreni borbeni avioni za iste misije vec su to potpuno razlicita aviona.
Nesto debelo skripi u tvom strucnom komentaru.
F117 se posle 1999te nigde nije koristio u ratnim sukobima.
Zasto bi se USAF odrekao jednog takvog aviona koji je u to vreme takodje bio pored B2 najskuplji projekat?
Da li je to samo zbog F22 ili ima tu jos nesto?

Luka laban
Da li bi se potencijalnom agresoru isplatilo da ispuca veliki broj projektila za unistenje jednog sistema S400 protiv jedne male zemlje? A sta bi tek radio sa nekom jakom dobro organizovanom drzavom i odbranom.
Mi smo sa slabasnim resursima primorali nato da ispuca veliki deo svojih kapaciteta.
Zna se sta je upotrebio protiv nas koja sredstva i koliko. Ako ti upotrebis tolika sredstva cak i strategijsku avijaciju protiv jedne male zemlje bez adekvatne odbrane onda to nije moc vec slabost. Za hemijsko oruzje i osiromaseni uranijum da ne govorim. Kako bi taj nato prosao protiv mocnog protivnika mogu da zamislim. Upotrebiti velika sredstva da bi se unistio jedan divizijon S400 ponekad nije bas pametno.

Odgovori
om

Nisam čitao komentare pa ne znam da li je netko već spomenuo.
Čisto sumnjam da F35 nema respektabilne mogućnosti ne bi ga
Izrael kupio i odlučio na njemu raditi ,otkloniti nedostatke i usavršiti ga. Toje elektroničko čudo ali softverski još problematičan stoga što ima milion inputa i sve to treba dobro posložiti.
Izrael je dobio odrešene ruke i on ćeto napravitiza Amere i njihove kupce. No ono što će za sebe napraviti neće niti Ameri dobiti.
Dokaz je Iron Dome oko kojeg se ne mogu dogovoriti i stoga će Ameri inplementirati samo prvu tranšu i više neće ništa kupiti.

Odgovori
Dr

Ispade Izrael superiorniji od Amerike i Rusije zajedno.
Ljubav na prvi pogled zbog neisporucenih Baraka…

Sto se tice Gvozedene Kupole, nije da ne mogu da se dogovore nego Izrael nece da da souruce cod za integraciju u americki sistem, odnosno daju samo kompletan sistem bez mogucnosti da Amerikanci nakace svoje radare, KIS.
Tante za kukuriku, zbog istovetnog ponasanja Amerikanaca vezano za AMRAAM, zbog cega je Izrael i razvio raketu Derby.

Zato ce Amerikanci kupiti samo dve baterije Iron Dome, kao hitno resenje, ali odustaju od nove dve i mogucnosti da Iron Dome bude uzet kao resenje za sistem za blisku podrsku od krstarecih raketa.
Pravice tender i evaluaciju na kojoj ne sumnjam da ce pobediti domace resenje.
Tesko je kod njih preci preko domaceg vojnog lobija.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

TheDictator na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Tako je. Saglasan sam da se ovde bar moze cuti druga strana price, za razliku od USA. U toj diktaturi su dva 737 MAX-a morala da padnu, a jos nekoliko zamalo da padne, kako bi se tek onda cula druga strana price.

22. Feb 2024.Pogledaj

Yrraf na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Ne razumem zašto USA, koja je država sa najvećim brojem avionskih nesreća (https://www.statista.com/statistics/262867/fatal-civil-airliner-accidents-since-1945-by-country-and-region/) proglašavate diktaturom, ali OK, svako ima pravo na mišljenje. Činjenica je da Boeing ima jaka politička leđa i da im FAA baš mnogo gleda kroz prste i da ih samo politička odluka države drži sigurnim od bankrota, ali nazvati ih diktaturom je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Rex na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Samo nije dobro kada jednu stranu priče iznese čovek imenom i prezimenom na vazduhoplovnom portalu koji ne čita baš svako u Srbiji, a drugu stranu priče iznese mainstream medij, koji se hvali kao nekom nezavisnošću i objektivnošću, i koji čitaju milioni, sa udarnim naslovima tipa ugrožena bezbednost aviona, a sve se pozivajući na anonimne izvore…

22. Feb 2024.Pogledaj

Nikola P. na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Samo da konstatujem da ova greska ne bi mogla da se desi na standardnoj pisti na aerodromu Beograd, ali na umetnutoj pisti se desila. Kada udjes u pogresan voz, onda su sve stanice pogresne...

22. Feb 2024.Pogledaj

Lucky na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

UVEK JE LJUDSKI FAKTOR!!! ZATO POSTOJE RIGOROZNE MERE U OZBILJNIM KOMPANIJAMA ,KOGA ZAPOSLJAVAJU!!! ZA TE OZBILJNE KOMPANIJE,NEKI TAMO SERTIFIKAT NE ZNACI NISTA,PILAZE SE KOD NJIH!!!NARAVNO DA JE TO ZA VAS SPANSKO SELO JER GLAVNI VEZE NEMAJU!!!!

22. Feb 2024.Pogledaj