BEG airport status
Vučić: Кompletirana isporuka artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir; u pitanju jedna baterija izvozne verzije S1E Borbeno oruđe 72V6 sistema PVO Pancir-S1 / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vučić: Кompletirana isporuka artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir; u pitanju jedna baterija izvozne verzije S1E

Na konferenciji za medije održanoj 4. marta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je kompletirana isporuka baterije artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir-S1E iz Rusije. On je dodao i da Srbija ni od koga to nije krila kao i da su sada performanse Vojske Srbije značajno unapređene a da je borbena gotovost i operativna sposobnost višestruko uvećana.

Time je zvanično potvrđeno da je Srbija nabavila samo jednu bateriju Pancira a to se moglo zaključiti i na osnovu broja isporuka. Mediji su prethodno izveštavali da je na vojni aerodrom ‘’Pukovnik-pilot Milenko Pavlović’’ kod Batajnice  teški transportni avion An-124 ‘’Ruslan’’ ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga sletao četiri puta i to 22, 25. i 27. februara kao i 3. marta.

Baterija sistema Pancir obično ima 10 do 13 vozila i to 4 do 6 borbenih oruđa 72V6, dva do tri vozila za transport i pretovar raketa 73V6, komandnog vozila, stanice za remont 2V110, stanice za kontrolu tehničkog stanja i dijagnostiku 66R6 i vozilo za podešavanjа 65Ju6. Uz nabrojane elemente baterije se mogu nabaviti mobilni trenažer 9F676-2 i simulator 9F676-1, stanica za ispitivanje raketa 9V684 ali i baterijski radar 1RL123.

Takođe bitno je napomenuti da je predsednik Srbije naveo da je isporučena izvozna verzija Pancir-S1E. Ovakva oznaka mogla se pročitati i u Službenom vojnom listu broj 4 od 27. januara ove godine u kome je u tabeli formacijskih mesta navedena artiljerijsko-raketna baterija (arb) za protivvazduhoplovna dejstva (PVD) Pancir-S1E.

Daljim pregledom tabele može se videti da će arb imati komandno odeljenje, artiljerijsko-raketni vod sa dva artiljerijsko-raketna odeljena kao i odeljenje za tehničko održavanje i snabdevanje. Na osnovu ovoga se može zaključiti da je pored borbenih oruđa 72V6 i sasvim sigurno vozila za transport i pretovar raketa 73V6, Srbiji isporučena i komandna stanica kao i logistička vozila.

Komentari

G

Lep početak. Nadam se da neće ostati samo na jednoj bateriji, jer je previše malo ali za početak odlično. Nama treba barem jedno 6-7 baterija plus još jedan sistem srednjek dometa. Po mom mišljenju buk m2. I više nam me treba što se tiče pvo. S300/S400 je sasvim ne potrebno za nas.

Odgovori
A

Slazem se sa vasim komentarom, samo bih dodao malu ispravku. PVO BUK M3 u 250. brigadu i umesto KUB-ova uvesti Beloruski PVO BUK MB

A

Mislim da je PVO BUK M3 mnogo bolji, ali je i skuplji.

M

M3 ! :-)

A

Slažem se sa vašim komentarom. Imam samo malu ispravku. Smatram da bi bilo odlično da za 250 brigadu nabavimo BUK M3, a da KUB-ove zamenimo Beloruskim BUK MB.

N

A šta ako umesto Buka stigne iz Izraela Barak 8

s

Neka normalna upotreba diviziona je 2-3 voda sa po 2 borbenih vozila 72V6 i 1 vozila za transport i pretovar raketa 73V6 (ide 1 na 2 borbena vozila i deo su diviziona), dok divizion ima komandno vozilo, stanice za remont i kontrolu tehničkog stanja i dijagnostiku, kao i osmatracki radar. Ostali elementi su deo sistema odrzavanja i obuke, ali bi ih trebalo uzeti po najmanje 1 vozilo… Ukupno, divizion sa 3 voda bi cinila 12-13 vozila, plus 3 vozila sistema odrzavanja i obuke koji ne bi bili deo diviziona.
Sto se Srbije tice, sa 4 leta doslo je 8 do 12 vozila (36m je duzina kargo dela An-124, a sama duzina vozila u divizionu je do 10.5m).
Time, moglo je doci 4-6 borbenih vozila koji su srz sistema, dok je upitno da li ce se koristiti ruski osmatracki radar ili ce se koristiti jedan od postojecih AN/TPS-70 koji su delimicno modernizovani. Svakako, ako je i doslo manje borbenih vozila, a nabavljena su ostala vozila, lako je dopuniti divizion sa dodatnim borbenim vozilima.

Odgovori
Ž

Дивизион би требало да чине батерије а не водови.

У Службеном војном листу се и спомиње артиљеријско-ракетна батерија са водом и одељењима.

S

Ja sam prevodio sa ruskog i arapskog…

d

Znaci baterijski radar ipak nije nabavljen?

Odgovori
P

Turska je unistila 8 Pancira u Siriji dronovima, po danasnjim izvestajima u ruskim sredstvima masovnog informisanja:
https://m.lenta.ru/news/2020/03/10/pantsirs/

Odgovori
A

Rusi su demantivali, istecena su dva Pancira od cetiri koliko ih ima u toj Sirijskoj provinciji. Ostali Panciri su kod Damaska

S

Potvrdjena su samo 2 kojima su osteceni borbeni moduli i sama VKS je javila da su novi moduli na putu i da ce sistemi biti operativni. Napadnuti su „rojevima“ mini bespilotnih letelica koje su manje i povoljnije, ali i nose manje eksploziva koji slabije dejstvuje.
Sirija je samo 4 borbena vozila u okviru posebne baterije prebacila u Idlib. Ostali su juzno ili oko Damaska.
Sama USA je izjavila da su najmanje 3 snimka CDG istih udara, dok su u 2 slucaja dati udari po sistemima pogodjenih u Libiji (a po tipu radara na borbenom vozilu).

M

Piše ti kepo da je to objavila turska televizija i Erdogan. Jel ti umeš da čitaš uopšte?
Za koga ti navijaš?

Gde su dokazi 8 obirenih Pancira ako i imaju tako moćne dronive ti Turci, zašto ne snime bar koji needitovani snimak. Ja sam video sam dva i to jedan više liči na nameštaljku sa vrtećim pravougaonikom tipa :

https://defence-blog.com/army/israel-trains-to-destroy-russian-made-air-defense-systems.html

Ajde Dušane daj nam snimke tih 8 uništenih Pancira! Ili bar 7, ili 6 ili 5 ili 4 ..

Širiš samo Erdoganovu propagandu. Sa druge strane ima mnogo obirenih Turskih dronova u Siriji i Libiji i slike da biraš.

Sem toga nismo mi Sirija.

Y

Nisu dostavili ni jedan jedini verodostojan snimak za te tvrdnje. Na prvom snimku utvrđeno je da je u pitanju Pancir UAE koji je dat Haftarovim snagama u Libiji, na drugom u trenutku pogotka menja se kadar, nestaju tragovi točkova a kamion se bukvalno dezintegriše, što je nemoguće pogotkom lake rakete sa drona. Treći snimak je gađanje rashodovanih Rolanda u Iraku. Možda je neki i skinut ali na onim snimcima to se ne vidi a 8 nije sigurno jer rezultati ofanzive govore o žestokom poraz Turske i njenih proksija. Jedini potvrđeni gubici Pancira u Siriji su dva komada pogođena od strane IAF. Pritom sistem je radio samostalno a ne okviru baterije (što nije preporučljivo) a što naši očigledno izbegavaju jer je nabavljena i komandna stanica i u oba slučaja uhvaćen je van dejstva jer ga je posada bukvalno ostavila na ledini posle dejstva. Pored svega, gubitak od dva sistema od 50 u 9 godina krvavog rata i to protiv najboljeg vazduhoplovsta na svetu uz obaranje stotina KR i dronova (što mu je primarna uloga) je vrhunski rezultat. Navedite bilo koji drugi sistem (osim Tora) iste klase koji može da mu parira? Pogledajte plejadu zapadnih sistema koji su zakazali u gađanju saudijskih rafinerija i USA baza u Iraku. Pancir se u istim ili sličnim situacijama pokazao drastično efikasnijim. Jedina mana ove nabavke je mali broj naručenih, a izbor je vrhunski za kratkometnu PVO i za moderno ratište ( veliki broj dronova i KR).

Ž

Министарство одбране Русије је то негирало, саопштили су да је Сирија у Идлибу користила 4 Панцира и да су оштећена два која су враћена у оперативно стање.

А о уништењу 8 Панцира је говорио турски председник Ердоган.

M

Kakva manipulacija, recite da je to prenesna izjava Erdogana koju je dao turskim sredstvima informisanja. Očigledno vam je znanje ruskog jako slabo uprkos godinama tamo provedenim.

G

Pancir je uspio unistiti jedino Izrael i to samo 1 komad.Za to postoje dokazi,slike i jasni video snimci.
Turci nisu unistili ni jedan Pancir u Siriji.
Nemoj da siris dezinformacije…

V

Petrovic Dusan,
Onaj čuveni snimak uništenja Pancira u Siriji od strane Turskog drona, na kraju će izgleda ispasti teška podmetačina. Seckanje snimka i ostali detalji (tragovi točkova, ekspozija itd), ukazuju na tešku montažu, a sam navodni „Pancir“ po nekim izvorima nije Pancir već jedan njegov zapadni pandan.
S obzirom da je oko Idliba vladalo pravo rasulo u Siriskoj armiji, dva oštećena Pancira samo dokazuju da su Sirijci imali više sreće nego pameti. Pitanje je i kakvu štetu na Panciru može da izazove onako mala raketica sa drona.
Pominju se dejstva i jedinica za elektronsko ometanje i gubitak gomile Turskih dronova, nakon čega su prestali da lete.

д

Petrovic Dusan ту је смо цитирана изјава Ердогана да је турска унуштила 8 панцира, то је рекао у Бриселу. ако желиш да нас информишеш о чему пишу руски медији наведи извештаје да је турска армија за време операције у Сирији изгубила око 40 беспилотних летелица различитог типа и да је у тим дејствима Бук-М2 су укупно лансирао 25 ракета.
Том приликом је оборенo 20 непријатељских беспилотних летелица. Две летелице су успеле да се спасу упркос оштећењима, док су три ракете промашиле захваћене циљеве.

N

@PD
Рече Ердоган, и утече, одмах послије тога је освануо у Москви тражећи – многи ће рећи молећи Русе да зауставе офанзиву. Руси су стали, и Сиријци, наравно то је геополитика.
Не знам са којим српским новинама бих упоредио Ленту. Чињница је да су изгубили на професионализну, нарочито послије 2014. године, очигледно по жељи финансијера.

N

@Dusan Petrovic
Turska nije u Siriji uništila nijedan Pancir. Turci pored snimaka iz Libije prikazuju čak i snimke iz video igrica.

J

Zasto nemamo bas ni jednu sliku niti video te isporuke?Nije valda da sad odjednom se igramo prikrivanja.

Odgovori
A

Vojska se uozbiljila.

t

bice bice cubaju za predizbornu gala predstavu

M

@Živojin

Da li se zna koliko je vojska platila ovu jednu bateriju tj specifican paket koji smo izabrali? (makar okvirno)
Hvala.

Odgovori
Ž

Званично се не зна а оквирно то може коштати 100-120 милиона долара.

Наравно немамо још детаља која су тачно возила узета и колико је набављено ракета.

A

Okvirno oko 80 miliona $.

M

Hvala, nadam se da cemo saznati nesto vise o tome, i da ce se kupovina nastaviti tako jednom godisnje. ..

Odlican je to sistem za nas. A i idealan za za skidanje dronova. Treba samo biti spreman i sa planom za razne situacije.

A

@Milos77
Idealan za skidanje dronova je sistem elektronskog ometanja. Nema smisla spucati raketu od par stotina hiljada, na Dron koji mozes napraviti za 100$. Eventualno za ozbiljne dronove, ali ako su oni u igri, znaci da ti je VAP vec ociscen i imas vece probleme.

N

@AL-41F1
Raketa za Pancir je $40,000. Mislim da je ova kupovina za Srbiju debeli promašaj, pogotovu ako se ne kupi sistem većeg dometa. Pancir se dokazao sposobnim jedino u odbrani većih sistema PVO, sve ostalo u šta ljudi misle da ga koriste je samoubistvo za posadu, uzgred topovi su mu skoro pa beskorisni.

M

Mislio sam iskljucivo na veće ozbiljnije dronove poput Bajraktara, Ripera, Anke-s etc..
ECM jeste idealno ako moze, ali ako je otporan mora se nečim koknuti, jel!

A

@Nikola
Mi smo kupili poslednju verziju Pancira koja jos, osim u zastiti ruske vazd. baze nigde nije koriscena, a tamo je korsicena vrlo uspesno. Cak su i rakete sistema Grad oborene(poput Iron dome).
Raketa Pancira ne moze da kosta 40.000 jer Igla kosta 80k

Svi veci sistemi(izuzev poslednje verzije S-400) su manje-vise beskorisni bez Pancira jer ih poklopi HARM.

Nema Srbija para da kupi ozbiljnu PVO.

B

I koliko smo kupili, 4 ili 6 lansera? A jel pominjan mozda broj raketa?

Odgovori
V

Kupljeno je 6 lansirnih uz predviđena prateća vozila.
Za rakete za sada nema podataka.

N

Dobro je za pocetak, ocekujemo nove isporuke.

Odgovori
Y

Sad samo da držimo palčeve danje stigla i komandna stanica i radar za nadzor pa da barem ta jedna baterija funkcioniše kako treba i da se posade obučavaju na pravi način i da se najzad krene u izgradnju sistema a ne samo stihijske nabavke. Lako je nabavljati dodatne baterije ako je sve postavljeno kako treba. Ako razvuku ovih 6 lansera da glume svaki za sebe PVO sistem onda smo bacili pare.

Odgovori
e

Nadamo se da je samo prva u nizu baterija.

Odgovori
F

С’тиме можемо да бранимо аеродром и део Нове Пазове. :D

Odgovori
A

“Jer tako smo u mogucnosti”

U

Prvih par minuta sukoba.

W

Iiii šta dalje ??? Neće valjda ostati na 6 Pancira. Šta je sa spominjanim Buk-M2, se odustalo od njega zbog eventualnih sankcija ili ne ? Ili da neće možda David’s Sling da kupe ?????

Odgovori
A

Iskreno sam za pocetak ozbiljne saradnje sa Uzraelcima. Njihova vona tehnika, a posebno elektronika su medju najboljim na svetu. Ruska tehnika je kvalitetna, ali tu uvek postoji opasnost sanjcija i problema nabavke u kriznim momentima. Mislim da od Izraelaci imamo mnooogo da naucimo, a i dobo ih je imati na svojoj strani. Kad sa nekim saradjujes, on ti je partner pa mozda i prijatelj…

M

Pa neće valda!
M3! :-)

R

David Sling nije jeftin a mislim da mora USA da dozvolu jer je ipak Raytheon jedan od učesnika u proizvodnji i razvoju.

A

@Aleksandar I
iz prve ruke vam mogu reci da vecina gradjana Srbije nema pojma koliko nas Izrael vuce za rukav da nam pomogne i sta nam sve nude, a koliko nasi politicari gledaju da im gurnu prst u oko gde god stignu! Samo nastavljaju dokazano neuspesnu politiku bivse Jugoslavije(one komunisticke, ne prve)

N

@Realista
Naravno da ce USA dati saglasnost jer njima odgovara da Srbija ne kupuje rusku opremu. Uzgred ja bih se pre kladio da cemo nabaviti Barak 8 ER i MR dometa do 130km.

A

Mislim da su Bugari prijavili sad tokom isporuke ovog sistema 20 preleta preko njihovog vazdušno prostora. Evidentirali su dva tipa ruskih transportnih aviona. Tako da je pretpostavka da je ovo velika isporuka i možda sa još kojim sistemom. E da samo da pojasnim da je prijavljeno tih 20 preleta iz pravca Rusije. Da se ne računa povratak. Pa da malo podjarimo znatiželju. Šta je sve došlo…………. Kako god nam bilo neka je sa srećom. Pozdrav.

Odgovori
Ž

Нема велике испоруке и нема другог типа система.

То никако не би могло да прође непримећено.

A

Pošto je Bugarska u NATO ima obavezu da sve prijavljuje a između ostalog i ovo. Registrovali su više preleta iz pravca Rusije ka Srbiji uz korišćenje različitih transportnih aviona. Ja nisam vidovit pa da sa sigurnošću kažem šta je u njima ali uz ovoliku broj aviona nije stigla 1 baterija Pancira. To sam hteo da kažem. Bez ljutnje.

Ž

Нема љутње, мислим да су то само Ваше жеље да смо узели више од једне батерије Панцира.

Али то на жалост није тачно. И Танго Сикс је још пре годину-две имаоминформацију да се узима само један батерија.

А можете слободно дати неки извор који потврђује да је било више од ова 4 доласка авиона.

Није лако данас сакрити долазак великих транспортера.

И да Вас подсетим да би у тих 20 авиона могло да стане 40-60 возила система Панцир што би могло да кошта 700-900 милиона долара.

A

Izvinjavam se, mala tastatura, a veliki prsti…

Odgovori
k

Ова куповина Панцира је тотални промашај, Патриот је права ствар….систем који се доказује од Пустињске олује па до легитимне акције Сатанске Арабије против Хута…а у блиској будућности ваља размислити о набавци Ф 35,који су са својих 1000 погрешака и забраном кориштења израелских апарата против сиријских С300 канти идеалан авион.
Дакле, закључак је слиједећи, докле год западни партнери и њихови ботови по порталима и форумима лају против наоружавања ВС, знајте да је је Србија на правом путу.

Odgovori
L

Samo nedajte Vulinu da cacka…..

Odgovori
L

Mi ovdje možemo samo da nagadjamo ovo ili ono. Nemamo pojma kakva je strategija razvoja vojske u buduće. Ako neko misli da će se čitava teritorija braniti ovim sredstvom grdno se vara. Znamo mi jako dobro za šta je prvenstveno namjenjen ovaj sistem. Pa sad dali je malo ili dovoljno ovih sistema za to nešto ocijenite sami.

Odgovori
d

zanimljivo bi bilo znati broj raketa, ali to svakako nikad nećemo saznati, ali ono što bi se moglo znati jeste
– koliko je posada / ljudi obučeno za rad?
– koje je vrijeme potrebno da bi posada u potpunosti ovladala u rukovanju
– da li postoji nagovještaj da li bi mogli da učestvuju i kad na nekom bojevnom gađanju – tipa šabla u bugarskoj

Odgovori
A

Miloš77@
kad sam napisao BUK M3 mislio sam, jer je to nov, kvalitetan PVO sistem srednjeg dometa. Politicki nam verovatno nebi dozvolili da nabavimo S300 ili S400, a i oni su (pogotovo S400) za nas mnogo skupi. Ipak sam pre za dobar nov sistem koji će dugo da nam služi (nadam se u miru) nego za neki polovni S300 koji se više i ne proizvodi. Novo je ipak novo.
Kad sam mislio na BUK MB mislio sam da je dosta jeftiniji od
BUK M3, ali je daleko bolji od KUB-ova koje sad imamo.

Odgovori
M

Slažem se.
Ipak ako bi se i desilo to bi bile manje narudzbine pa bi zamenjivao Nevu vise nego Kuba.
Evo lepe infografije o poredjenju dosadasnjih modela.
https://i.imgur.com/ccPHZEM.jpg

S

Slazem se da je Buk m3 prava stvar mada kao sto su na nekim forumima diskotovalo pametno bi bilo napraviti neki svoj osiromaseni divizion u cilju ustede i osiguranja zastite vise gradova- ipak domet i kanalnost Buk m3 dozvoljavaju efikasnu odbranu i u nekoj osiromasenoj formaciji. A Buk m2 je vec ozbiljno u godinama. Takodje pametno bi bilo poveriti zamenu neva nekom drugom sistemu a ne buku da se ne bacaju sva jaja u istu kosaru….a pantsir za neku lokalnu odbranu posebno od dronova…

M

U medijima se komentariše kako je ovo samo jedna baterija, pa kad se doda na prste kupovina H145, Mi17, Mi35 i slično, ne znam šta bi se dobilo da je nabavljeno recimo 3-4 baterije Pancira ili 2 eskadrile Mig 29, 20 H145, još Mi35-ica itd. Bilo bi oruđa na stanju ali je pitanje da li bi bilo obučenih posada, pilota, tehničara za održavanje, hangara, goriva. Dobar deo tih sredstava bi samo stajao i krckao resurs. Zato bi u narednih par godina trebalo ovo što je uzeto maksimalno koristiti za obuku i uvežbavanje taktike upotrebe, uvezivanja sa postojećim sistemima a kad se steknu uslovi i dovoljno obučenih posada, dokupiti još. Mislim da se, ako je to tako zamišljeno, ide u dobrom pravcu.

Odgovori
A

Apsolutno se slazem sa vama. Veca nabavka bi verovatno pravila i dodatni politicki problem pogotovo kad je u pitanju oruzije iz Rusije.

A

Zato sto to gradjani placaju, a ne vojska.
Mogu i da ne kazu stvari poput broja raketa, mozda i bolje, nije problem, ali bilo bi lepo za pocetak kad bi rekli zasto su im pala 2 aviona i zasto su im ljudi poginuli i da li/ko je odgovoran za to?

Ili da kazu koliko planiraju da plate modernizaciju LA.
Vise znamo koliko je Rumunija potrosila na svoje avione i to u evro, nego sto znamo o rodjenoj zemlji.

Odgovori
D

Da li neko ima bilo kakvu predstavu o ceni ovoga što je vojska Srbije kupila ? Ako sam dobro razumeo cela baterija je stigla iz četiri puta ? Koliko to ovih kamiona može da stane u jedan Ruslan budući da cela baterija ima najmanje deset vozila ?

Odgovori
1

Ne znam da li zapreminski može, ali sudeći po tonaži, ja bih rekao da su dolazila po 3 vozila plus ostala oprema.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Milos S na: Indirektna najava promene načina obuke državnih pilota helikoptera: Ružić predložio Vulinu obuku pilota Helikopterske jedinice u Vazduhoplovnoj akademiji?

@Meda Draz ja sam bio sportski padobranac u aeroklubu iz Kikinde. Nekada je sve to finansirala vojska. Sada finansiraš sam ili nadjes sponzora 😀mada neznam kako to izgleda i zašto bi te neko tu uopšte finansirao. Što se tiče skokova ako imaš dozvolu možeš da prodješ za oko 30 tak eura po skoku . Ako…

26. Jan 2022.Pogledaj

Mile na: Kosovske bezbednosne snage dobijaju američke bespilotne letelice RQ-20 Puma

Ozbiljno dobri lako prenosivi dronovi sa fenomenalnim karakteristikama , očigledno ih neko dobro savetuje kako da se nauružavaju .Ista firma pravi i dronove kamikaze u slučaju takvih nabavki što nije isključeno ovo može da bude ozbiljan problem za našu vojsku.Danas neki kosovski ministar je demantovao nabavku 40 dronova već 4 , da li se neko…

26. Jan 2022.Pogledaj

Slavko na: Indirektna najava promene načina obuke državnih pilota helikoptera: Ružić predložio Vulinu obuku pilota Helikopterske jedinice u Vazduhoplovnoj akademiji?

Meda Draz, za padobranstvo znam, prvi skok između 130 -150 evra, svaki naredni oko 50. Potrebno je 5 do 7 skokova sa prinudnim otvaranjem, nakon toga prelaziš na samostalno otvaranje padobrana uz povečanje visine (sa tim nešto raste i cena skoka). Nakon upisanih 50 skokova stičeš uslova za polaganje - Sportki padobranac A nivo. Dakle…

26. Jan 2022.Pogledaj

Feline na: Kosovske bezbednosne snage dobijaju američke bespilotne letelice RQ-20 Puma

@Ivkos Samo 4 minijaturna drona (40 dronova se prividelo nekom novinaru), i već trka u naoružanju? I veruješ da će U.S of A ikome iz ex-YU da proda/pokloni išta od ozbiljne opreme?! Komentara bez… Znaju oni da bi BAŠ sve upotrebljivo završilo u Turskoj…

26. Jan 2022.Pogledaj

Zulum na: Američki Zastava Film izgubio strpljenje čekajući Toma Kruza: Top Gan (realna verzija)

Ne zaboravi Top Gun Anthem by Harold Faltermeyer. Film vjerovatno neće ispuniti očekivanja. tko želi gledati 60 godišnjake kako igraju odbojku na pijesku.

26. Jan 2022.Pogledaj

Send this to a friend