[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

8. dec 2023

Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM

7. dec 2023

Kazahstan: Glasine o kupovini Rafala nisu tačne, “Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“

1. dec 2023

Rumunija dobila prve borbene avione F-16 nabavljene od Norveške

1. dec 2023

Na dohvat prstiju: Erbas obavio potpuno autonomni let helikoptera preko tableta

30. nov 2023

Španci potpisali prvi ugovor za nabavku SIRTAP drona u čijem naoružavanju može učestvovati i Srbija

30. nov 2023

Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

29. nov 2023

Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

28. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

27. nov 2023

Dva slovenačka vatrogasna aviona Air Tractor AT-802 pretvorena u amfibije Fire Boss

24. nov 2023

Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

23. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnici prikazani helikopteri Mi-35P nabavljeni sa Kipra, kupljena 22 Talesova radara, najavljena kupovina još Erbasovih helikoptera

23. nov 2023

[ANALIZA] Kineski PVO sistem HQ-17 za Srbiju: Alternativa Panciru ili prilika za širu stratešku nabavku?

22. nov 2023

Potpisan ugovor za drugi transportni avion C-27J za Sloveniju

21. nov 2023

Hrvatska preuzela prvi jednosedi Rafal

21. nov 2023

[EKSKLUZIVNO ] Nenad Miloradović o aktivnostima srpske delegacije u Dubaiju: Prisutni komandanti RV i PVO eskadrila, nastavak razgovora o novom višenamenskom borbenom avionu

21. nov 2023

Srpska kompanija „Green Power Turbine Systems“ na sajmu u Dubaiju: Predstavljeni novi projekti „drona-samoubice“ i besposadnog kargo helikoptera

20. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnicu sleteo Antonov 124, najveći vazduhoplov na svetu u serijskoj proizvodnji

19. nov 2023

RV i PVO Vojske Srbije dobilo prvog pilota koji je završio vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije

16. nov 2023

[EKSKLUZIVNO] Tango Six u najnovijem vojnom transporteru srpskog RV i PVO: Erbasov C295MW za nove sposobnosti 138. eskadrile

14. nov 2023
[FOTO REPORTAŽA] Helikopteri Ratnog vazduhoplovstva Severne Makedonije iznad Skopja
Mi-24V (Hind E) "209" iznad skopskog naselja Avtokomanda tokom preleta povodom Dana ratnog vazduhoplovstva / Foto: Igor Božinoviski, Tango Six

[FOTO REPORTAŽA] Helikopteri Ratnog vazduhoplovstva Severne Makedonije iznad Skopja

Ratno vazduhoplovstvo Severne Makedonije (Vozduhoplovna Brigada na Armijata na Republika Severna Makedonija) proslavilo je juče svoj 28. rođendan preletom devet letelica iznad Skopja.

Prvi put u njegovoj istoriji, zbog Korona virusa, Ratno vazduhoplovstvo nije organizovalo javnu proslavu u bazi Petrovec kao do sada. Ironično, jučerašnja proslava je i prva od zvaničnog pristupanja Severne Makedonije NATO-u kao njegove 30. zemlje članice 27. marta.

Prelet je obavilo sedam helikoptera: tri Mi-8/17, par Mi-24V i dva Bella 206B-3. Par Zlinova 242L pratio je helikoptere na nebu iznad Skopja koje je takođe videlo i par borbenih aviona F-16 grčkog ratnog vazduhoplovstva koji su se pored NATO „air policing“ zadatka pridružili proslavi svojih makedonskih kolega.

Prelet helikoptera iznad najviših zgrada u Skopju (142 metra) / Foto: Igor Božinovski, Tango Six

Ratno vazduhoplovstvo Severne Makedonije ustanovljeno je na papiru 10. aprila 1992. godine dok se prvi let makedonskog ratnog vazduhoplova zapravo dogodio 10 juna 1992. godine i od tada se taj datum slavi kao Dan ratnog vazduhoplovstva.

Planovi za budućnost

„209“ i „210“ preleću Skopje / Foto: Igor Božinovski, Tango Six

Prema zvaničnom dokumentu o razvoju odbrambenih snaga donetom 2018. godine Severna Makedonija planira da održi svoja dva operativna borbena helikoptera Mi-24V do 2025. godine dok će u isto vreme uložiti u flotu transportnih helikoptera ruskog porekla koji će činiti jezgro buduće Vazduhoplovne Brigade.

Očekuje se da će Mi-8MT  „305“ i „306“ biti dovedeni u letno stanje u 2021. godini za šta je planirano oko 6 miliona evra iz plana o dugoročnom razvoju odbrambenih snaga u periodu od 2019-2028. godine u kojem se takođe spominje i 50 miliona evra za bateriju PVO sistema veoma kratkog dometa (VSHORAD) ali i 216 miliona evra koji su planirani za nabavku novih višenamenskih transportnih helikoptera za period između 2024. i 2028. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bi

A mi moramo za naše mi35M da nabavimo Vitebs za odbranu helikoptera i IC mamce , sa MANPADS može inače lako da se sruši.
Čak kad koristi Ataka rakete one imaju domet 5,8km i to znači da mora da uleti u opasnu zonu.

Odgovori
Mi

A zašto misliš da nemamo Vitebsk? To što nije nakačen ne znači da ga nemamo. Možda vojska neke stvari želi da zadrži u domenu vojne tajne?

AL

Nije to jedino resenje za AMPS, mogu se i zapadni sistemi integrisati, ali svakako bi vremenom trebalo dokupiti bar neki sistem. Za sada nije potrebno kada tek usvajamo sposobnosti. Vojska do sada nije imala jurisne helikoptere. MUP odnosno DB su u sklopu JSO imali 2.

Zanimljivo da zapadni mamci bolje rade protiv zapadnih IC raketa, a ruski protiv ruskih….

Al

@AL-41F1

Zavisi od rakete do rakete. Ruski mamci su izuzetno dobri protiv poslednjih verzija AIM-9.

AL

@Aleksa Radojcic
Ako te „zakljuca“ nova Aim-9x/R-73, ne pomazu ti mamci nista. Tu se primenjuje „pre-flare“ tehnika dokle god si unutar zone dejstva.
Za helikoptere su MANPADS najveca pretnja.

Al

@AL-41F1

Onda su Ameri zaključili pogrešno. Kada je pre koju godinu F-18 pokušao da obori sirijski Su-22, on je morao da upotrebi AIM-120, jer nije uspeo da obori Suhoj sa AIM-9 upravo zbog tih mamaca.

Ma

>> Ruski mamci su izuzetno dobri protiv poslednjih verzija AIM-9.

Bas me zanima kako rade protiv AIM-9R sa pravim imaging senzorom koji ima fakticki IC/TV pasivno navodjenje.

Milan
Morate verovati na reč ali nemamo Vitebsk/Prezident-S. Osnovna prepreka pri nabavci je bila cena. Što ne znači da se naknadno ne može integrisati. Na Mi-17V-5 takođe.

Ve

@ Milan, A zašto misliš da imamo Vitebsk? To što nije nakačen ne znači da ga imamo. Volimo mi druze da lazemo sami sebe, NATO oficiri nam maltene sede u generalstabu a vi lazete sebe da mi imamo Vitebsk i jos druge uveravate u vojnu tajnu, dobri covece otvorite oci i pocnite da razmisljate svojom glavom. Sve srpske vlasti šurovale su sa NATO paktom pakujući tu saradnju u raznorazne price, samo da se ostane na vlasti, nasa skupstina je izglasala Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO-a, kojim se pripadnicima te vojne alijanse obezbeđuje sloboda kretanja i diplomatski imunitet na teritoriji Srbije, kao i druge brojne privilegije. Srbija nije ušla u NATO, ali je NATO odavno ušao u Srbiju. Vlasti su u raznim režimima sa NATO paktom odvajkada sarađivale u manjoj ili većoj tajnosti. Potpisani su akcioni plan partnerstva (IPAP) , SOFA sporazum sa NATO kojim je Srbija stavljena na raspolaganje ovoj agresorskoj organizaciji. U okviru obuke srpskih oficira definisane IPAP-om u zgradi Generalštaba Vojske Srbije odrzano je predavanje gde je NATO oficir poučavao srpske oficire o „ruskoj agresiji“ na Ukrajinu. U septembru 2015. potpisan je sporazum sa Organizacijom NATO-a za nabavku i podršku (NSPO) o „saradnji u oblasti logističke podrške” i taj sporazum je ratifikovan u skupštini Srbije. Realno govoreći, sa ova tri sporazuma, Srbija, zapravo, ni ne mora formalno da ulazi u NATO, jer ionako primenjuje osnivačke ugovore NATO-a i potčinjava svoj suverenitet NATO standardima i NATO komandi praktično u istoj meri u kojoj to čine i punopravne članice ove organizacije. Sve ostalo je više-manje samo propagandna magla i dim. Ali ako vi kazete da je Vitebsk vojna tajna onda je verovatno tako.

AL

@Aleksa Radojcic
Nije tako bilo, imate intervju pilota. On je pustio aim-9 i raketa je bila neispravna, samo je nastavila dole. Epic fail sto bi se reklo. SU-22 nije ni pokusao da izbegne. Onda je odmah prebacio na 120ku i oborio ga. Cela situacija je bila jako bizarna i izgubili su avion na jako glup nacin, idiotizam klasicni.

U fox 2 borbi se pre flate tehnika uci sada. Takva je praksa pogotovo sto se te rakete lansiraju i sa 60 stepeni razlike.
@Mayer
Mnogi jos nemaju ni aim-9x. Mamci ne rade ako je raketa vec naciljala, ali ako pustas mamce pre lansiranja onda rade, isto je i za R-73. Mnogo zeznute rakete!
Isto ukoliko je vec lansirala, moras iskljuciti forsaz iste sekunde i moliti boga da uhvati baklju. To je jedina sansa, ali mala.
Fox 2 borba je bukvalno kao 2 tipa sa nozemima u uskom hodniku. To je u sekundama gotovo

Am

Gledajući koliki je hajp za multi / hiper spektralnim imagingom u proteklih nekoliko godina, čini mi se da će flare-ovi, ma kakvi da su, potpuno izgubiti smisao u narednoj deceniji, ako ne i ranije.

Ž

AL-41F1

Da li je neko pitao pilota Super Horneta koji je oborio Su-22 zašto ponovo nije probao sa AIM-9?

Ostaje samo da verujemo da je AIM-9 “zakazala“.

Mi

@Veljko
Dobri čoveče pročitajte još jednom moj komentar pa onda iznesite ovu rafalnu paljbu i tvrdnje da lažem. Ja nigde nisam rekao da imamo Vitebsk nego sam pitao @Bird of prey zašto smatra da ih nemamo i upitao se da li MOŽDA vojska neke stvari želi da zadrži u domenu vojne tajne. Takođe sam samo izneo tvrdnju da to što nije nakačen ne znači da ga nemamo a ona, kao što vidite, stoji kao tačna jer se može kasnije nadograditi.
Elem, nema potrebe za komentarima sa ovakvim tonom, prvo lepo pročitajte šta piše. Što se tiče saradnje sa NATO, okupiranosti generalštaba i ostalo, verujem da ste u pravu. Ali kao što sarađujemo sa Rusima i vežbamo tako treba i sa NATO i sa USA i nindža kornjačama itd. Nikad ne znaš odakle ti preti opasnost a raznovrsna saradnja i vežbe su više nego korisne u potencijalnom budućem sukobu ma kog intenziteta on bio.

Bo

Prvo, mamce imamo. Drugo pogledaj antene, sto znaci da jos nesto imamo od zastite. Trece, opasna zona nije samo u 6 km, vec cim udjes u domet pvo.

Al

@AL-41F1

Za efikasnost ruskih mamaca protiv AIM-9 se zna već dugi niz godina. Ameri su ih testirali tokom osamdesetih, te su započeli sa razvojem nove verzija AIM-9 koje su trebale da budu otporne na te mamce. Ali, kao što je incident pokazao, AIM-9X ipak nije otporna na iste, što značajno smanjuje njenu efikasnost protiv ruskih aviona. Efikasnost ruskih mamaca potiče delom od toga što se međusobno razlikuju, što povećava njihovu efikasnost protiv raketa tipa AIM-9. Ostalo što ste rekli, stoji.

@Mayer

AIM-9R će biti misaona imenica za prosečnog korisnika F-16 tokom cele sledeće decenije.

Ma

@AL-41F1

Meni je tesko zamisliti kako mamci kao tackasti izvori toplotnog zracenja (ili generalno smetnje u nekom drugom „spektru“, recimo vizuelnom), mogu da prevare tragac zasnovan na FPA tehnologiji + DSP u bilo kojoj fazi upotrebe. Ako imate neki link za tu vasu tvrdnju, molim vas podelite. Prelaz sa analognih seaker-a baziranih na tehnologiji iz 60tih na ovo sto imamo danas je gigantski korak napred, jer raketa u medjuvremenu moze da identifikuje siluetu aviona sto pre nije bilo moguce. Ja se secam da sam pre bar 10 godina, ako ne i vise, imao priliku da testiram komercijalnu IC kameru za ocenu energetske efikasnosti zgrada (kolega s posla je doneo u ofis da se pohvali posto je bio freak, brat mu je prodavao takve spravice). Ta kamera je davala digitalni prikaz zgrade sa neveravatnom kolicinom detalja tako da me ne bi cudilo da rakete opremljene danasnjom tehnologijom tacno znaju prema cemu idu.

Am

@Mayer

Nisam iz avio oblasti, ali sam fiziko-hemičer.

Bio bih apsolutno začudjen da:
– postoji flare koji ima spektar kao motor aviona
– da je nemoguće napraviti 2 detektora koji bi radili u paru i razlikovali motor od mamca

Evo malo za inspiraciju

http://www.rroij.com/open-access/infrared-spectra-of-aluminum-fluorocarbon-polymer-compositionsto-thermal-signature-of-jet-engine.pdf

Ako je neki prastari detektor, sa nenormalno širokim spektrom i sa nenormalno malom rezolucijom – ok, može da ga prevari flare ili sunce.

Da danas nemaju tako nešto?
Čisto sumnjam.

AL

@Mayer
Tesko je ostvariti „lock“ sa pasivnim IR senzorom ako imate gomilu „smetnji“ koje koje gore vecom temperaturom od mlaza motora. IC navodjena raketa nije kamera, jer jedno je raditi analizu statickog objekta, drugo je navoditi raketu na cilj koji se pomera velikom brzinom. Raketa se navodi na najtopliji izvor zracenja(motor), a imaging tehnologiju koja obradjuje siluete i to uporedjuje sa nekom bazom podataka nemaju AIM-9x i R-73 jos uvek. R-74 i AIM-9x block III tek treba udju u potrebu.

DSP i dobar softver je omogucio upravo to da jednom kada raketa „zakljuca“ nju je tesko ili gotovo nemoguce pravariti mamcima.

@Zivojin
Ne znam, ja verujem pilotu jer mi zvuci potpuno realno. Oni da su hteli „sakriti“ neku neeftikasnost aim-9, ne bi je ni pominjali.

@Aleksa Radojcic
To je verovatno ruska PR kampanja da „izvuku“ makar neku korist iz ocigledne cinjenice da ne mogu zastiti svoje saveznike u vazduhu pa kao „ruski mamci su odlicni, aim-9 im ne moze nista“.
Isto kao i Ameri sto su lupetali za F-117 „otvorena vrata, ista ruta hiljadu puta“ itd. itd. a nista od toga nije bilo istina.

Ma

@AL-41F1

Relativna brzina cilja u odnosu na platformu nije velika. Te rakete zakljcavaju vise na siluetu aviona a ne na npr. motore kao tackaste izvore zracenja. Osim toga postoji mogucnost zakljcavanja pre i posle lansiranja i asistencija raketi preko radio linka. U principu recimo ASRAAM (za Python-5 ili Sidewinder nisam nasao podatke) ima senzor rezolucije 128×128 – IR focal plane array (FPA). To je prilicno malo ali dovoljno da se avion razlikuje od mamca osim ako se mamcima ili laserom ne saturura senzor do te mere da je nemoguca bilo kakva identifikacija. Onda je pitanje koliko dugo takva vrsta saturacije moze da se provede…

Al

@AL-41F1

Prvo, Rusija nema nikakve obaveze da brani Siriju od stranih sila. Rusija je isključivo u Siriji na poziv vlade da pomogne u ratu protiv pobunjenika. Ona nema obavezu ni pravo da obara turske, izraelske i američke avione tokom njihovih operacija u Siriji koje ne dovode u opasnost pripadnike ruske misije.

Drugo, znači po vama američki test piloti i američki novinari vrše propagandu za Rusiju? Naravno da AIM-9 neće biti ometena svaki put, ali to takođe ne znači da su mamci beskorisni.

AL

@Mayer
Mislim da se zbog „lock-on after launch“ sposobnosti i primenjuje pre-flare tehnika, a saturacija i jeste neka osnovna zamisao. Nisam radio ni na jednoj IR raketi, cisto diskutujem teorijski sa tacke gledista entuzijaste do duse sa nekim predznanjem(vi sa „malo“ vecim, ja dosta manjim)….ASRAM je ipak poslednja gerenacija rakete kratkog dometa, tako da verujem da je bar sto se seeker tehnologije tice, najnaprednija. Da je to bas toliko beskorisno, ne bi i najnoviji avioni nosili dispenzere mamaca, nego bi to mesto zauzela neka dodatna elektronska oprema. Mada moguce je da nisam u pravu u potpunosti, opet kazem, samo pretpostavljam.

@Aleksa Radojičić
Kako se uzme, vlada u Damasku je pozvala Rusiju kao saveznika, a ako ta ista vlada smatra da je upad SAD, Turske i Amerike nelegalan……odgovor se sam namece. Drugo je to sto niko od tih velikih sila nije lud da pocnu udarati jedni na druge, samo konkretno u vazdusnim operacijama vidi se prednost integrisanog sistema poput NATO, dok u Siriji VKS mogu raditi integrisani i veoma efikasno medjusobno, ali ne u sadejstvu sa sirijskim RV koje nema data-link, IFF i ostale sisteme kojima im Rusi mogu drasticno pomoci, tako da je sve to na dosta primitivnom nivou.

Ja prosto ne verujem da je bilo „ometanja“ i da su mamci bili u pitanju, niti da je pilot SU-22 ista preduzeo iskreno. Taj nesretni SU-22 je oboren zbog gluposti jer je presao ugovorenu zonu, valjda je racunao da ga nece gadjati obzirom na prisustvo aviona VKS iznad pa se tako i poneo, rezultat znamo.

Sto se mamaca generalno tice, naravno da ce domaci mamci bolje raditi protiv domacih raketa, jer imate tehnologiju na raspolaganju i koristite je u testiranju, dok neprijateljsku nemate. To je jos na onim vezbama nakon ujedinjenaj nemacke utvrdjeno.

No da rezimiramo, svakako smatram da je AMPS potreban nasim MI-35M, ali nije u ovoj fazi nuzan jer tek usvajamo sposobnosti, a dobro uvezbano sadejstvo sa trupama na zemlji ce biti najveci izozov. Nabavka dodatne opreme dosta manji.

ig

@AL-41F1

U pravu ste, saturacija je cilj. Moderne glave idu na siluetu tj. autopilot je čak programiran da bije po sredini letelice a ne u motore pozadi. Štos je mamcima emitovati toliku količinu „svetlosti“ da senzor ne može da razazna siluetu, to se teško postiže sa po par mamaca ali sa nekoliko može, otuda švedski BOL lanser koji baca gomilu. Nadalje je sve igra verovatnoće tj aspekta rakete u odnosu na avion i da li će mamci uspeti da naprave baraž ili ne. Tajming je tu dosta bitan.

https://www.youtube.com/watch?v=jeuAaRp4Lds

Ma

@AL-41F1

Nisam ni ja do sada konstruisao ni jednu takvu raketu ali polako, mlad sam imam jos vremena :-). Interesantno je da recimo kod IRIS-T IR focal plane array (FPA) sastoji od 128 tackastih senzora koji skeniraju vidno polje u 128 vertikalnih koraka. Dakle ko razmisli odmah shvati, nije matrica nego je kao sto i pise „array“. Za IRIS-T se navodi: „the seeker is equipped with a large target library that includes all known military aircraft, viewed from different angles. Each target has eight focus points…“. Skorija buducnost ce da vidi ja mislim full digital imaging senzor sa AI target recognition vs laserski ometaci…

ig

Na kraju videa fantastičan „anđeo“…

https://www.youtube.com/watch?v=qXhXHoVFMvI

Ma

@igor

>> autopilot je čak programiran da bije po sredini letelice

Stvar je jos komplikovanija (IRIS-T):

The seeker is equipped with a large target library that includes all known military aircraft, viewed from different angles. Each target has eight focus points. The radar proximity fuze is programmed to activate at specific points, determined by the type of aircraft, so that the missile is directed at its most vulnerable areas.

@Amater

>> da je nemoguće napraviti 2 detektora koji bi radili u paru i razlikovali motor od mamca

U stvari je to odavno strategija. Konkretno sam citao da je prva verzija Igle uvedena u prvoj polovini osamdesetih imala dualni „senzor“ koji je upravo na taj nacin pokusavao da razlikuje mamac od cilja.

Ma

Evo jos jedan kuriozitet pa zavrsavam, ovde ima jedan rad online gde se radi o konstrukciji neuralne mreze za razlikovanje cilja od mamca:
http://general-vision.com/pub3rdparty/3P_Labonte_Deck.pdf

Interesantno je sledece, mreza ima oko svega 1K neurona, posle treninga bila je u testu koji je ukljucio oko 1.5K razlcitih IC odraza situacije sposobna da pravilno filtrira cilj u oko 90% slucajeva. Uporedite sa HalloWord primerom za vestacku inteligenciju sa YT. Matrica 24×24 piksela tamo predstavlja skan cifre 0-9. Oko 16K neurona su upotrebljeni za prepoznavanje cifre!

AL

@Igor @Mayer
U svakom slucaju, najsitnija greska i pojeo si Fox 2. Kad se udje u domet tih raketa borba je mnogo opasnija i neuporedivo brze se resava nego sa Fox 1 i Fox 3, bukvalno sekunde, a HMS je ogroman multiplikator.

Am

@Mayer

Apsolutno ima smisla!

Mada deluju kao proste fore, te proste fore su redovno pobedjivale radiologe sa decenijskim iskustvom u procenjivanju toga da li je na slici tumor ili nije.

Mi

@Milan
Koliko je samo odvratna ta komunisticka retorika. „Ima ko da brine o tome“, „vojna tajna“, „ne talasaj“…
Od koga bi vojska to krila i zbog cega?!
Danas svi sve znaju, spijunira se preko satelita, NATO zna sta imamo, Rusija zna sta imamo, susedne zemlje znaju sta imamo… Od koga bi onda vojska krila? Od tebe jer si joj mnogo bitan?
Vojska prikazuje najbolje sto ima.
Te gluposti o vojnim tajnama su samo komunisticki nacin da se prikrije nesposobnost, slabost i nedostatak.

Mi

@Živojin Banković
Ne znam, jedino da pitamo sirijskog pilota?
Kada vec verujemo kako je posada svakog unistenog Pancira pijana/nesposobna/na pauzi… zasto ne bismo verovali da jedna raketa moze da zakaze?

Mi

@Aleksa Radojičić
Rusija nije U STANJU da brani Siriju od USA, Izraela, Turske itd.
Rusija nije bila u stanju da odbrani ni svoje avione, vojnike i baze od pomenutih drzava.
Cime ce to Rusi da pariraju izraelskim F-15, F-35 ili F-16?! Onim prastarim sovjetskim avionima? Posto nista novo nisu proizveli 30 godina, a staro nisu bas modernizovali.
Znamo svi i tehnolosku prednost zapadnih aviona. Cime ce onda Rusi to da obaraju?
Oni NISU U STANJU da zastite svoje saveznike. I to je cinjenica.
Pogledaj samo sta su im turski dronovi uradili. Urnisali rusku tehnologiju za sva vremena.
Izraelcima ni mocni SSSR nije mogao nista, a kamoli Rusija.
O USA da trosimo previse reci.
RV im je skoro 5 puta vece od ruskog, tehnoloska prednost je ogromna, nalet pilota neuporediv, borbeno iskustvo takodje, finansijske mogucnosti zaista neuporedive, tako da Rusi o sukobu s njima ne smeju ni da razmisljaju.

Ž

Miloš

То било најреалније када би сиријски пилот могао нешто да каже о том инциденту.

Наравно да је ракета могла заказати, а рецимо да подједанко верујем у то као и што верујем да је можда промашила.

Ja

Ne znam sta su grci tu trazili? Mozda da malo osmotre.

Odgovori
St

U americkim vojnim analizama je bilo objavljeno da je raketa promasila Su22 u siriji zbog mamaca i da se pilot udaljio da bi mogao da upotrebi amraam.takodje je pisalo da su ruski mamci prljavi u pogledu ir zracenja i da ni dva ne zrace isto…sto povecava njihovu efikasnost.
Inace mamci su poprilicno neefikasni protiv infrared imaging sensora. Ima nekih slika sa ispitivanja..verovatno tu pomazu samo laserski ometaci.
Lepo bi bilo videti efikasnost nekih ometaca protiv amraama ipak je to radar ogranicenih sposobnosti.

Am

> takodje je pisalo da su ruski mamci prljavi u pogledu ir zracenja

Nešto mi to i nema smisla.

Ako raketa gleda širok deo spektra, onda su joj manje-više svi flare-ovi i svi avioni isti, zar ne.

Ako gleda baš uski deo spektra, što li su se odlučili baš za taj, pa ih 1 od 10 flare-a prevari? Vrlo čudno, ali ajde, verujem 10%. Prljav ili ne, spektar je suma komponenti, opet su iste komponente tog spektra.

I na kraju, ako znaju za foru, onda multispektralno i nema greške.
Nemoguće mi je da u XXI veku to nisu razvili, ako je uopšte potrebno razvijati.

Ja

Nisam primetio bugare,njima tako blizak narod.

Odgovori
Al

Vise od 10 godina radim sa termalnim kamerama i mogi vam reci da je tehnologija napredovala mnogo. Vec nekoliko godina postoje sistemi koji se mogu podesavati prema velicini objekta koji se prati (broj piksela na displeju) da bi se izbegli lazni alarmi i detekcije. To je program koji je nastao u Izraelu i sada je svima dostupan. IC mamci, ukoliko se kamera dobro podesi, ne bi mogli da prevare ni opremu dostupnu civilnom sektoru danas koji ima software za analizu slike a kamoli ono sto vojska ima. Pozdrav

Am

@Aleks

Verovatno pričaju za osamdesete i rane devedesete.
Čitao sam nekada neki rad za te IC rakete, sećam se čudnog principa da su imali neku stvar koja se vrti ispred senzora smešne rezolucije (tipa 16 piksela, ne 16 MPx, 16 komada) pa da stvar koja se vrti poboljšava rezoluciju i odziv.

Moguće da je nekada davno radilo – danas teško

Ma

@Amater

Sistem sa rotirajucim kolutom koji sadrzi zareze i postavljen je ispred IC „senzora“ vam je osnovni princip koncipiran jos u Nemackoj u ratu. Taj sistem nema „rezoluciju“ u danasnjem smislu reci nego elektromehanickim putem poziciju izvora IC zracenja direktno transformise u komande raketi. Veoma detaljno objasnjenje principa rada pruza wikipedija: https://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_homing#Scanning_patterns_and_modulation

Pa

ta neka „stvar“ koja se vrti sluzi za modulaciju signala
rezolucija u mp kod ic samonavodjene rakete?

ID

Makedonski Mi24 su ofarbani kao leteći daždevnjaci…

Odgovori
С

И ја сам тако мислио о њиховој фарби,,,али пролазећи кроз Македонију у лето, а поготово јесен ова шема има смисла. Позадина има доста условно црвених нијанси како на дрвећу и жбуњу тако и у структури стена.

De

Znaci nakon 2025 Makedonsko RV gubi borbene sposobnosti kad se povlace zadnji Mi-24.

Interesantno kako drzave koje udu u NATO brzo se razoruzaju.

Odgovori
Ni

Razoruzale bi se i bez NATO. Jel mislis da ce Srbija nakon 2030 moci da odrzava 4 oklopna bataljona i cak 8 mehanizovanih? Treba zameniti vise stotina oklopnih vozila i tenkova a to ne moze ni bogatija Madjarska, tako da ce biti dobro ako budemo u buducnosti imali bar 1 oklopni bataljon, ostalo samo gola mktorizovana pesadija.

Ba

@Nikola

„Razoruzale bi se i bez NATO. Jel mislis da ce Srbija nakon 2030 moci da odrzava 4 oklopna bataljona…“

Da, hoće.

An

Kao npr. Poljska što se razoružala? Ili Rumunija? Ili Bugarska? Češka? Slovačka?

Male siromašne zemlje poput Crne Gore ili Makedonije su za NATO bitne pre svega iz geostrateških razloga – njihovim ulaskom u NATO se osigurava da su one prijateljske, savezničke zemlje čija se teritorija neće moći koristiti od strane suparnika ili protivnika (poput Rusije, ili Kine). Njihov doprinos borbenim kapacitetima alijanse je ne sekundaran, nego tercijaran. A sa druge strane su se te zemlje ,,naoružale“ moćnim saveznicima i rešile neke svoje egzistencijalne probleme što je mnogo veća stvar od toga da li imaju jurišne helikoptere. Podsetimo se zašto je Makedonija navrat-nanos nabavila Mi-24 – da bi se borila protiv albanskih separatista. Kao članica NATO ona o njima mora daleko, daleko manje da brine. Rat je bio davno, a i pitanja sa Grčkom su sada rešena, što je konačno rešilo ukupni spoljno-politički položaj Makedonije. Jurišne helikoptere, koje su inače nabavili u trenutku preke potrebe i kojih su uvek malo imali, mogu sada mirne duše da penzionišu kada im istekne rok trajanja.

Bo

Nikola. Ne moramo da imamo 4 oklopna bataljona. Za nasu okolinu dovolno je da imamo 1 bataljon modernizovanih M84 jer mnogi nece imati nista.

Bl

@Andrija
“ Kao članica NATO ona o njima mora daleko, daleko manje da brine. Rat je bio davno, a i pitanja sa Grčkom su sada rešena, što je konačno rešilo ukupni spoljno-politički položaj Makedonije.“

Ja zivim u Makedoniji, do 2003 u Tetovu preziveo sam separatiste a posle Skoplje. I mogu ti reci da tvoj zakljucak u vezi sa separatistima nije ti tacan.

Evo da uzmeno da se ponovo albanski separatisti dignu 2025 kako ce nato da intervenishe? Treba im konsenzus, a ako nato dodje da bi pomogo makedonskoj strani Albanija bi glasala protiv sto je za ocekivati. A sto se tice spoljno politickok polozaja, pa tek sada je urnisan, makedonci kao nacija prakticno ne postoje, makedonci moraju se otkazati od makedoskok jezika ako zele u EU, to je uslov Bugarske. U Makedoniji albanci su gazde prakticno, pa mozda radi toga ne bi doshlo do separatizma zato sto nije potrebam ali ne iskljucujem referendum za pripajanje celu Makedoniju nekoj federaciji zajedno sa Albaniju i Kosovo.

Mi

Kako koja.
Poljska se nije razoruzala, nego se naoruzava i to vrlo ozbiljno i pametno.
Rumunija takodje, postala je glavna vojna sila naseg „regiona“, posle Grcke, Bugarska takodje krece s naoruzavanjem…
Hrvati su se dobro naoruzali, osim onog debakla sa F-16, odlican posao rade, Crna Gora se naoruzava iako je pre ulaska u NATO planirala da skroz ukine vojsku, MKD ce verovatno nabaviti nove helikoptere, imaju vec odredjenu cifru za tu namenu.
Jedino Albanija nesto narocito ne ulaze u avijaciju, iako bi mogla mnogo, kada uzmemo u obzir velicinu drzave.
Mi dobro stojimo, ulaze se, iako nazalost u rusku tehnologiju koja je inferiorna, umesto u zapadnu.
Kakva bismo regionalna sila bila da su umesto prastarih migova nabavljeni oni Miraz 2 000 o kojima je pisao Tango Six…
Ali, dobro je i ovo u odnosu na period od pre 10 godina.
Svi prema svojim mogucnostima.

Mi

@Bob
Ko nece imati nista?!
Mi smo okruzeni NATO drzavama tako da ne vidim za koga je to u nasoj okolini dovoljno?

Cr

@ Milos
Crna Gora nikada prije ulaska u Nato nije planirala da ukine vojsku – ne znam odakle Vam ta informacija. Ideju o ukidanju vojske je lansirao nedje pocetkom 2000-ih profesor Veselin Vukotic – vodja neoliberalne ekonomske misli u ovijem krajevima. Ideja je bila toliko ozbiljna da nije ni razmatrana u crnogorskoj javnosti.
Crna Gora se ne naoruzava postovani gospodine, no sistematski razoruzava. Aviona nemamo (prodati ili se prodaju), helikopteri su nabavljeni samo protiv pozara i u sluzbu za spasavanje (presudni faktor pri nabavci je bio sto istu marku helikoptera vec koristi policija, kao i zemlja koja ih proizvodi), borbena komponenta ne postoji. PVO vecim dijelom unisten u prisustvu i zadovoljno sadisticki osmjeh bivseg ambasadora Njemacke u Crnoj Gori. Mornarica je posebno dozivjela debakl – od nje su napravili nejaku obalsku strazu, sa postojecih brodova poskidane su protivbrodske rakete, protiv podmornicki sistemi i PVO sistemi. Kopnena vojska ima solidno streljacko naoruzanje i opremu vojnika i to je sve. Vojska nam inace broji manje od 2000 ljudi pod oruzjem. Crna Gora je na pocetku Prvog svjetskog rata raspolagala sa 50 topova, danas, stotinu godina kasnije sa 12 haubica koje se upotrebljavaju u ceremonijalne svrhe. Za svakog Crnogorca sve ovo su porazne cinjenice.
Volite Vi Zapad i Nato, sve je to legitimno – ali nemojte molim Vas iznositi neprovjerene vijesti i proizvoljne ocjene po pitanju Crne Gore.
Svako Vam dobro zelim

Mi

@Crnogorac
Postovani, moje informacije su veoma pouzdane i vise puta proverene.

Ideja o ukidanju vojske po osamostaljenju CG je postojala i bila ozbiljno razmatrana.
Recimo, Milo Djukanovic licno je izjavio kako ce vojska biti potpuno ukinuta i da ce postojati samo neka vrsta obalske straze.
To se, kao sto znamo nije dogodilo.
RV se itekako naoruzava, 3 Bell 415 EP i EPI su itekako velik tehnoloski skok. Moderni helikopteri, sa najmodernijom opremom, osposobljeni i za nocne letove… Naravno da se koriste za ono sto je prioritet, a to je transport i borba protiv pozara. To su veoma napredni helikopteri, odlicno izabrani za obavljanje posla zbog kojeg su kupljeni. Verujem da znate da taj helikopter spada medju najbolje kada je borba protiv pozara u pitanju.

Nedavno je ugovorena nabavka novih Bell helikoptera, kao zamene za Gazele, sto je opet pokazatelj ozbiljnog planiranja.
Lepo je videti i da Gazele nisu prodate, a kako stvari stoje, eto vama uskoro i novih dronova posto je tender raspisan, mislim prosle godine.

Kada se to uporedi s pocetnim godinama CG nezavisnosti, kada su ispravni helikopteri Mi 8 ostavljeni da propadaju, a kasnije prodati Kazahstanu za nekoliko stotina hiljada dolara, napredak je ogroman, a i vidljiva je cinjenica da je vojska pri pocetku bila zadnja rupa na svirali, pa odjednom opet postala vazna, sto je zasluga NATO pakta.
Mornarica nikako nije unistena, Crna Gora kao mala drzava ima dosta veliku RM sa dvadesetak brodova. Velika JNA mornarica je imala 90. Niko nije ocekivao da CG odrzava podmornice.
Sve sto je skinuto, ako je skinuto, moze se i vratiti, a cinjenica da najveci brod nije izbacen iz funkcije, nego se nalazi u procesu modernizacije u moderan patrolni brod, je dokaz da RM ostaje najvazniji deo vojske.
I to je sve zasluga NATO pakta, posto bi inace svo oruzje zavrsilo ko zna gde, ali NATO nije lud da dozvoli da se clanica, ili buduca clanica razoruza, pa da kasnije oni moraju da je naoruzavaju ili stite.

Narocito pricam o RM koja je za NATO vazna zbog cuvanja Otrantskih vrata, kao i zbog angazovanja u borbi protiv pirata.

Da, vojska je mala po ljudstvu, kao i nasa.
Vasa 2 000 i jos 2 000 rezervnih.
A nasa oko 30 000…
Sta je 30 000 ljudi za zemlju od 7 miliona? Nekada je RV JNA imalo vise ljudi.
Ali, takva su „pravila“ i standardi.
Ni vi ni mi nemamo ni mogucnost, ni potrebe da trosimo sulude kolicine novca na vojsku, dok narod jedva sastavlja kraj s krajem.
Inace bih ja vrlo rado prihvatio da nasa vojska ima nekih 80 000 pripadnika, a vasa bar 10 000.
Ali, zelje su jedno…
Kopnena vojska CG je po meni sasvim dobro organizovana, akcenat je na efikasnim vojnicima, modernoj opremi i visokom nivou obuke i cestim vezbama, kako domacim, tako zajednickim sa NATO vojskama. Tu je i nabavka najmodernijih oklopnih i borbenih vozila, sto je za svaku pohvalu.
Topove je lako nabaviti, zlu ne trebalo, i ne samo topove, nego i placenike, videli smo to nazalost tokom „nasih“ ratova, oruzja ima napretek i dostupno je.
A teren u CG je takav da ceta naoruzana obicnim zoljama moze vise znaci od tenkova ili topova.
Naravno, trebalo bi poraditi na jacanju artiljerijskih snaga.

Trudim se da ne ukljucujem emocije u analizu vojski, nema tu ljubavi ni mrznje. Govorim na osnovu cinjenica koje su opste poznate i dostupne.
Mozete Vi da volite Rusiju i mrzite NATO, Vase pravo, ali ne mozete tek tako da ignorisete cinjenicu da je razlika u realnoj ekonomskoj i vojnoj moci OGROMNA, u korist NATO-a i SAD-a, kao i razlika u tehnoloskim dostignucima u vojnoj oblasti.
Rusija nije SSSR i ne moze parirati Americi, a kamoli citavom NATO savezu.
Narocito je razlika vidljiva u vazduhoplovstvu i mornarici.
Ono sto je iz nase perspektive najvaznije je to da je NATO jedini sposoban da zastiti svoje saveznike, za razliku od svih ostalih. I to je cinjenica.
Ne znam kakav je Vas odnos prema vojsci Vase drzave, ali, kao sto kazem gradjanima Srbije koji previse zanovetaju i omalovazavaju VS, nazivajuci je lovackim drustvom, uporedjujuci sa nekadasnjim mocnim armijama koje smo imali, a narocito sa nekim snaznim evropskim vojskama, kazem i Vama: uporedite ono sto se kupuje i radi sada sa onim od pre 10 godina!
Tada su i nama i vama trunuli avioni i helikopteri po aerodromima, pozare skoro da nismo imali cime da gasimo, a o nabavci neceg novog samo se sanjalo.
Vojska se ne pravi preko noci, sve sto sada imamo osnova je za neku jacu vojsku u buducnosti.
O vojsci ne treba suditi na osnovu toga ko je na vlasti, jer je to vojska drzave i naroda, e ne bilo koje partije ili pojedinca.
To je nesto sto mnogi kod nas ne shvataju.

Pozdrav, i sve najbolje.

Cr

@ Milos
Za razliku od Vas ja zivim u Crnoj Gori, i uz svu vasu informisanost i uz svo postovanje prema Vama, mnogo bolje znam sto se i kako se odje radi.
Svi ti tehnoloski skokovi, zasluga Nato pakta za razvoj nase vojske ne predstavljaju apsolutno nista. Znate li da je osnovna i prva funkcija vojske svake drzave da svoju drzavu brani, pa tek onda gasenje pozara, spasavanje, medjunarodne misije itd. Nama su medjunarodne misije prioritet pa tek onda odbrana drzave. To mozete procitati u strateskim planovima a vidi se i iz izdvajanja. Znate li da ja imam mnogo vecu platu nego recimo kapetan nase vojske? Je li to slucaj u Americi pitam ja Vas? Je li u Americi i ostalijem zemljama Nato pakta slucaj da su budzetska izdvajanja za policiju duplo veca nego za vojsku?! I onda se cude sto se cekaju redovi da se ide u misije u Avganistan? Uzged da pomenem da koliko ja znam, obaveza je clanica Natoa da pomazu zemlju clanicu i u slucaju katastrofa i vremenskih nepogoda. Godine 2017. Crnu Goru su zadesili pozari nevjerovatnih razmjera, trajali su svo ljeto i pocetak jeseni. Znate li ko se javio da nam pomogne u gasenju? Ukrajina, Svajcarska, Izrael i Bugarska. Samo je Bugarska clanica Natoa ali nijesu nam zbog toga pomogli, vec zato sto nas sa njima vezu vjekovni bracki odnosi.
Ne gajim ja iluzije postovani gospodine da nasa vojska treba da posjeduje eskadrilu SU-27 ili F-16, ali sam se bar nadao da ce zadrzati makar 4-6 komada G-4 i u nekom buducem periodu preci na isti broj Yak-130 ili M-346. Da napomenem jos nesto veoma bitno – imali smo nekoliko Mi-8 i pusteni su da propadnu, onda se razmisljalo o nabavci 4 Mi-171Sh iz klirinskog duga SSSR-a ali je bivsi premijer Luksic odlucio da od Rusa umjesto helikoptera nabavi opremu za ucionice (!!!) a onda je raspisan tender na koji je stigla samo jedna ponuda – Talijani sa AW-139. Tender je ponisten, iako iz prve ruke znam da su uslovi placanja, obuke i svega sto spada uz to bili izuzetno povoljni, mnogo bolji nego za Bell 412 (iako je i on sjajan helikopter).
Nadao sam se i kopnenoj vojsci ne od 10000 ljudi, vec 4-4500 kako su procijenili i neki americki oficiri za vezu koji su posjetili Crnu Goru 2007-me godine. Teren Slovenije nije mnogo drugaciji od Crne Gore – uglavnom planine, ali oni ne nabavljaju lako oklopljena vozila (koja ce uzgred budi receno bit koristena u Avganistanu i Iraku) nego i Patrie, Pandure a uskoro vrlo moguce i Boxere i to ne u malom broju.
Ne znam jeste li citali dugorocni plan razvoja odbrane Crne Gore iz 2015.godine? Tamo lijepo pise da su za mornaricu predvidjena 2 patrolna broda i 3 patrolna camca za brzo reagovanje. Dje se tu pominje vrtanje skinutog raketnog naoruzanja? Bice opet nabavljeno sve americko i to se uveliko zna – 2 patrolca tipa Sentinel i 3 gumenjaka, takodje americka. A Grcka kao zemlja partner na ulsku u Nato tada je procijenila da su fregate u veoma dobrom stanju, samo da jos treba naci prostora na svakoj za helikopter manje tonaze, u skladu sa Nato standardima. Ubrzo nakon toga, Grcka vise nije bila nas glavni savjetnik za ulazak u Nato, a fregate su proglasene viskom i oglasene za prodaju – cudna koincidencija zar ne mislite? Na podmornice postovani gospodine nijesam ni pomisljao, mnogo bogatija Hrvatska nije mogla da ih odrzava.
Znam da finansije diktiraju skoro sve u zivotu jedne drzave, pa i vojske. Ali dosta toga je i planiranju, stednji, prioritetima… Vojska kao ni ostali djelovi drzavnog sektora (zdravstvo, skolstvo, javne sluzbe) ne donosi profit, ali gradjani jedne drzave itekako osjete njen nedostatak. Madjarska je bila najpametnija kad je odlucila da se naoruza i opremi vojsku, pa iako su u Nato. Nece da cekaju da ih neko drugi brani.
Sto se tice ko je trenutno na vlasti a ko u opoziciji, to me bas briga. Nijesam i nikad necu biti clan nijedne partije – ja sam crnogorski nacionalista i monarhista, Crna Gora je moja jedina partija. Sve partije i lideri bilo vlasti, bilo opozicije samo gledaju da od Crne Gore uzmu sto vise, a ne da joj daju ili nesto uloze u nju. Ali oni ce proci, a Crna Gora ce ostanut.
Branjenje od strane saveznika mi je posebna poslastica, ironicno receno. Znate li da je Crna Gora u toku XX vijeka 3 puta bila napadana od strane saveznika? Prvi put u periodu od 1918. do 1920.godine kad su americke, francuske, britanske i talijanske trupe okupirale Crnu Goru iako smo bili saveznici? Djed mi je uzgred budi receno, bio u francuskom zatocenistvu i tek je 1921.godine dobio dopustenje da se vrne u Crnu Goru. Drugi put smo velikodusno i izdasno bombardovani 1943/44 kad je preko 3000 Crnogoraca glavom platilo – i tad smo bili saveznici. Treci put 1999.godine kad su prve rakete i bombe pale na Podgoricu – gledao sam CNN i BBC to isto vece: ne znaju da izgovore ime naseg glavnog grada ali vrlo dobro znaju da ga pogode, interesantno. Tako da sto se tice saveznistva niko nas nije ni pitao ocemo li uci u Nato pakt, a posljedice vidimo i vidjecemo. Sa Rusijom tako nesto nikad nijesmo imali – moralno i materijalno nas je pomagala vjekovima (onih 50 topova i 40000 pusaka u Prvom svjetskom ratu smo dobili kao poklon od Rusije).
Izvinjavam se sto sam bio preopsiran i sto sam Vas udavio nasom istorijom, tu uvijek dobijem inspiraciju :-)
Svako dobro vam zelim

Ba

Off topic:

ZA @Beduin

Pozdrav! @PeleBC je ostavio jedan zanimljiv link na drugoj temi (Libija), pa gledamo šta je. NAVODNO se radi o snimku dejstva iz LNA „Pantsira“, no lako se može desiti da je fake. Ti si nam zvanični prevodilac za arapski jezik :) (mislim da je arapski u pitanju), živio si i radio u Libiji. Da li bi bio ljubazan da pogledaš ovo i kažeš o čemu se razgovara? Da slučajno nije nekakav trening program? Fake? Svakako je zanimljiv snimak, pogledaj.

https://twitter.com/LastDef/status/1270249418579759104

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor