BEG airport status
LYBE 2709:30 Z 280°10KT 2000 -DZ BR OVC003 03/03 Q1019 NOSIG=
Jubilej Montenegro Airlinesa u znaku novog rekorda "Montenegro Airlines je od osnivanja prevezao više od 9,5 miliona putnika. Samo u posljednje tri godine prevezli smo oko 1,87 miliona putnika, sa ukupnim doprinosom državnoj privredi većim od pola milijarde eura od čega se prema državnom budžetu odlilo blizu 100 miliona eura." / Foto: Montenegro Airlines

Jubilej Montenegro Airlinesa u znaku novog rekorda

Montenegro Airlines prevezao je u 2019. godini ukupno 657.276 putnika, u sve tri kategorije saobraćaja. To je za 12.457 putnika ili 2% više u odnosu na 2018. godinu, pa je time prošla godina postala rekordna u 25-ogodišnjoj istoriji poslovanja, stoji u jučerašnjem saopštenju crnogorske nacionalne avio-kompanije.

– Ovaj rezultat je ostvaren sa istim brojem aviona u floti, sa oko 2% više letova i sa istim prosječnim faktorom popunjenosti putničke kabine, sve u odnosu na 2018. godinu.

U toku prošle godine zabilježili smo rast broja putnika gotovo na svim tržištima, i to od 3% na Beogradu, 10% na Parizu, 25% na Rimu, do čak 37% na Ljubljani. Podsjećamo da smo u 2019. godini ranije počeli saobraćati na tri destinacije, Sankt Peterburgu, Lajpcigu i Minhenu, uz uvođenje Hanovera kao nove sezonske destinacije. Svi prethodno navedeni podaci idu u prilog činjenici da je saobraćaj na ukupno 30-ak destinacija, 16 u redovnom i ostalo u čarter saobraćaju, optimalno i pažljivo planiran odnosno realizovan. Učešće Montenegra u ostvarenom prometu na crnogorskim aerodromima je u prošloj godini bilo na nivou od 25%, u konkurenciji od više od 50 redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija.

Posebno nam je drago što smo rekordne rezultate zabilježili u godini kada slavimo 25 godina poslovanja. Montenegro Airlines je od osnivanja prevezao više od 9,5 miliona putnika. Samo u posljednje tri godine prevezli smo oko 1,87 miliona putnika, sa ukupnim doprinosom državnoj privredi većim od pola milijarde eura od čega se prema državnom budžetu odlilo blizu 100 miliona eura.

Pored činjenice da smo u 2019. godini ostvarili rekordne komercijalne rezultate, od ključnih poslovnih ostvarenja istakao bih priznanje proizvođača aviona „Embraer“, za izuzetan rezultat tehničke pouzdanosti od 99,85% letova koji su realizovani po planu letjenja, kao i onih 0,15% nakon adekvatne intervencije. Dalje, uveli smo moderne softvere za prodaju i kontrolu prihoda, kao i tzv. „3D Secure“ standard za sigurnu on-line kupovinu. Modernizovali smo izgled kabinskog osoblja kroz nove uniforme sa tradicionalnim motivima crnogorske narodne nošnje. Prateći aktuelne trendove iz oblasti zaštite životne sredine ukinuli smo upotrebu plastičnih čaša na svim letovima. – kazao je Živko Banjević, izvršni direktor kompanije.

– Domaćinski smo upravljali prihodima i troškovima, što će pozitivno uticati na poslovni rezultat za prošlu godinu. Sa druge strane, bili smo suočeni sa manjkom resursa i drugim otežavajućim okolnostima koji su između ostalog doveli do bankrotstva nekoliko velikih evropskih i svjetskih avio-kompanija, što će se takođe odraziti na poslovni rezultat za 2019. godinu. Uz podršku vlasnika smo prevazišli poteškoće u poslovanju, a krajem godine je usvojen „Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa“, koji predstavlja osnov za dugoročno stabilno poslovanje. U potpunosti svjesni dodatne odgovornosti koju posle donošenja Zakona imamo prema Vladi i građanima Crne Gore, u narednom periodu ćemo nastaviti da kontinuirano radimo na sprovođenju Plana konsolidacije i Zakona, uz ostvarenje planiranih poslovnih rezultata, a u korist turističke i ukupne crnogorske privrede. – stoji u saopštenju kompanije.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

B

Rekordna godina – uložiš 155 miliiona evra da bi bio u plusu 13 miliona. Baš pravi rekord

Odgovori
A

Pa ako nesto ne razumijemo bolje da ne komentarisemo. Jer koliko sam ja procitao taj novac bice ulozen u periodu od ove pa narednih 6 godina, ne jednokratna uplata.

Samim tim to nema veze sa rezultatima za prethodnu godinu.

Ali siguran sam da Vasa aviokompanija Bojane posluje sa velikim plusom.

Pozdrav

r

MA je jedino rekorder po DPS kadrovima i slivanju državnih para u njega. Taj zakon je još 155 miliona eura u rupu bez dna.

Odgovori
M

Rekord od osnivanja do danas nikada nisu bili u plusu,ali sta da se radi bez drzavnih subvencija davno bi se ugasili…..

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Air Nostrum bitno lošija opcija od Aegeana

Danas iz Stockholma za Zagreb išala dva Trade Aira i jedna Croatia C3901 sa rukometkom repkom, koji je došao u 00:58, C3102 sa navijačima, koji je došao u 00:55 i OU9487 sa navijačima u 2:14 Dogovorili smo da navijači ostanu u avionu par minuta dok repka ne prođe prema prostoru za novinare jer su doslovce…

27. Jan 2020.Pogledaj

ivan1 na: Bugarska će remontovati 18 sovjetskih raketa vazduh-vazduh R-27R kojima će naoružati svoje MiG-ove 29

Izraelci su R-13 posle Sestodnevog rata uveli u naoruzanje na Mirazima posto su im Egipcani netaknute ostavili u velikom broju. Sto da ne ;)

26. Jan 2020.Pogledaj

Maxx na: Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona

Gripen je odlican avion ali novi Gripen E je skup i Amerikanci mogu da blokiraju prodaju posto Gripen ima malo elektronike iz SAD . Odrzavanje Gripena, Rafale , EF ili F16V je tesko zbog moderne i komplikovane tehnologije to mora da se uradi u zemlji porekla.

26. Jan 2020.Pogledaj

Send this to a friend