BEG airport status
Jubilej Montenegro Airlinesa u znaku novog rekorda "Montenegro Airlines je od osnivanja prevezao više od 9,5 miliona putnika. Samo u posljednje tri godine prevezli smo oko 1,87 miliona putnika, sa ukupnim doprinosom državnoj privredi većim od pola milijarde eura od čega se prema državnom budžetu odlilo blizu 100 miliona eura." / Foto: Montenegro Airlines

Jubilej Montenegro Airlinesa u znaku novog rekorda

Montenegro Airlines prevezao je u 2019. godini ukupno 657.276 putnika, u sve tri kategorije saobraćaja. To je za 12.457 putnika ili 2% više u odnosu na 2018. godinu, pa je time prošla godina postala rekordna u 25-ogodišnjoj istoriji poslovanja, stoji u jučerašnjem saopštenju crnogorske nacionalne avio-kompanije.

– Ovaj rezultat je ostvaren sa istim brojem aviona u floti, sa oko 2% više letova i sa istim prosječnim faktorom popunjenosti putničke kabine, sve u odnosu na 2018. godinu.

U toku prošle godine zabilježili smo rast broja putnika gotovo na svim tržištima, i to od 3% na Beogradu, 10% na Parizu, 25% na Rimu, do čak 37% na Ljubljani. Podsjećamo da smo u 2019. godini ranije počeli saobraćati na tri destinacije, Sankt Peterburgu, Lajpcigu i Minhenu, uz uvođenje Hanovera kao nove sezonske destinacije. Svi prethodno navedeni podaci idu u prilog činjenici da je saobraćaj na ukupno 30-ak destinacija, 16 u redovnom i ostalo u čarter saobraćaju, optimalno i pažljivo planiran odnosno realizovan. Učešće Montenegra u ostvarenom prometu na crnogorskim aerodromima je u prošloj godini bilo na nivou od 25%, u konkurenciji od više od 50 redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija.

Posebno nam je drago što smo rekordne rezultate zabilježili u godini kada slavimo 25 godina poslovanja. Montenegro Airlines je od osnivanja prevezao više od 9,5 miliona putnika. Samo u posljednje tri godine prevezli smo oko 1,87 miliona putnika, sa ukupnim doprinosom državnoj privredi većim od pola milijarde eura od čega se prema državnom budžetu odlilo blizu 100 miliona eura.

Pored činjenice da smo u 2019. godini ostvarili rekordne komercijalne rezultate, od ključnih poslovnih ostvarenja istakao bih priznanje proizvođača aviona „Embraer“, za izuzetan rezultat tehničke pouzdanosti od 99,85% letova koji su realizovani po planu letjenja, kao i onih 0,15% nakon adekvatne intervencije. Dalje, uveli smo moderne softvere za prodaju i kontrolu prihoda, kao i tzv. „3D Secure“ standard za sigurnu on-line kupovinu. Modernizovali smo izgled kabinskog osoblja kroz nove uniforme sa tradicionalnim motivima crnogorske narodne nošnje. Prateći aktuelne trendove iz oblasti zaštite životne sredine ukinuli smo upotrebu plastičnih čaša na svim letovima. – kazao je Živko Banjević, izvršni direktor kompanije.

– Domaćinski smo upravljali prihodima i troškovima, što će pozitivno uticati na poslovni rezultat za prošlu godinu. Sa druge strane, bili smo suočeni sa manjkom resursa i drugim otežavajućim okolnostima koji su između ostalog doveli do bankrotstva nekoliko velikih evropskih i svjetskih avio-kompanija, što će se takođe odraziti na poslovni rezultat za 2019. godinu. Uz podršku vlasnika smo prevazišli poteškoće u poslovanju, a krajem godine je usvojen „Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa“, koji predstavlja osnov za dugoročno stabilno poslovanje. U potpunosti svjesni dodatne odgovornosti koju posle donošenja Zakona imamo prema Vladi i građanima Crne Gore, u narednom periodu ćemo nastaviti da kontinuirano radimo na sprovođenju Plana konsolidacije i Zakona, uz ostvarenje planiranih poslovnih rezultata, a u korist turističke i ukupne crnogorske privrede. – stoji u saopštenju kompanije.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Bo

Rekordna godina – uložiš 155 miliiona evra da bi bio u plusu 13 miliona. Baš pravi rekord

Odgovori
At

Pa ako nesto ne razumijemo bolje da ne komentarisemo. Jer koliko sam ja procitao taj novac bice ulozen u periodu od ove pa narednih 6 godina, ne jednokratna uplata.

Samim tim to nema veze sa rezultatima za prethodnu godinu.

Ali siguran sam da Vasa aviokompanija Bojane posluje sa velikim plusom.

Pozdrav

re

MA je jedino rekorder po DPS kadrovima i slivanju državnih para u njega. Taj zakon je još 155 miliona eura u rupu bez dna.

Odgovori
Me

Rekord od osnivanja do danas nikada nisu bili u plusu,ali sta da se radi bez drzavnih subvencija davno bi se ugasili…..

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Da potpuno se slažem,prethodni moj komentar je baš na tu temu.. zamislite u datom trenutku transponder samo bude daljinski Ugašen

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Jedino me brine koliko je zaštićen sistem, da li primerno proizvodjač može izvršiti nekontrolisane promene recimo u nekoj SVO, promeni parametre sa SVOJ na tudje?? Tj samo daljinski ugasi..

02. May 2024.Pogledaj

Batica na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Okruzeni smo nato zemljama. Nemas bilo kakve mogucnosti izbora. Pogotovo sa prosloscu 90ih

02. May 2024.Pogledaj

Topčider na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Non stop se vrti u krug jedno te isto, bukvalno je poprimio dogadjaj izgled vasara sa jednim te istim oruzjem koje se moze nabrojati na prste obe ruke...

02. May 2024.Pogledaj