BEG airport status
Aerostar postaje rumunski centar za održavanje aviona F-16 Rumunija je za sada nabavila 17 aviona F-16, postoji plan za još 36 / Foto: Igor Božinovski, Tango Six

Aerostar postaje rumunski centar za održavanje aviona F-16

Rumunsko Ratno vazduhoplovstvo (Forțele Aeriene Române, FAR) i lokalni Aerostar SA sa sedištem u gradu Bakau, potpisali su 7. avgusta protokol o saradnji kojim je ova kompanija imenovana za Centar za održavanje borbenih aviona F-16 Fighting Falcon iz inventara RV Rumunije, objavilo je 8. avgusta na svojoj veb stranici Ministarstvo nacionalne odbrane (Ministerul Apărării Naționale).

Protokol osigurava koncentraciju svih neophodnih resursa potrebnih za neprekidnu logističku podršku rumunskih F-16 i njihovih turboventilatorskih motora Pratt & Whitney F100 u jednom centru za održavanje, popravke, remont i modernizaciju smeštenog u Rumuniji koja već koristi 12 F-16 Block 15 MLU (9 jednoseda F-16AM i tri dvoseda F-16BM) nabavljenih (kao polovni avioni) od Portugala. Ove obnovljene letelice pridružile su se 53. lovačkoj eskadrili u bazi Fetešti tokom 2016-2017. u procesu kojim je konačno pokrenuta dugo odlagana modernizacija supersonične komponente RV Rumunije kojom još uvek dominiraju sovjetski borbeni avioni MiG-21 LanceR koje su modernizovali Elbit i Aerostar.

Prošlost i budućnost rumunskog RV-a / Foto: Igor Božinovski, Tango Six

Rumunija je 2019. godine potpisala za još 5 polovnih F-16A i B iz Portugala. Ovaj paket sadrži 4 jednoseda F-16A i jedan dvosed F-16B, koji će svi (osim jednog F-16A) pre isporuke Rumuniji biti modernizovani na nivo F-16AM i BM. Prva dva aviona su u Rumuniju stigla danas, dva će stići do kraja ove godine a poslednji 2021. Očekuje se da će jedini F-16A koji neće proći modernizaciju služiti kao izvor rezervnih delova za ostatak flote.

Nabavkom dodatnih 5 F-16 iz Portugala pomoglo bi se kompletiranje 53. lovačke eskadrile koja bi tada imala 16 aviona. Nove letelice će imati istu konfiguraciju M.5.2R kao i postojećih 12 rumunskih F-16 ali iz Bukurešta poručuju da će svi avioni biti dovedeni na novi nivo označen kao M.6.X.

Još dve eskadrile F-16 (svaka po 18 aviona) bi trebalo da bude dostupno RV-u Rumunije do kraja decenije a prema planu objavljenom marta 2019. za nabavku dodatnih 36 novih ili polovnih aviona sa ciljem zamene flote LanceR-a koja se trenutno sastoji od oko 26 aviona (20 jednoseda MiG-21MF i MF-75 LanceR-C i 6 dvoseda MiG-21UM LanceR-B) koji služe u 711. lovačkoj eskadrili u bazi Câmpia Turzii i u 861. lovačkoj eskadrili u bazi Fetešti.

Nabavkom dodatnih 5 F-16 iz Portugala pomoglo bi se kompletiranje 53. lovačke eskadrile koja bi tada imala 16 aviona / Foto: Igor Božinovski, Tango Six

Kao vodeća kompanija vazduhoplovne industrije u Rumuniji, specijalizovana za proizvodnju, sklapanje i integracije, integrisanu logističku podršku za širok spektar odbrambenih i vazduhoplovnih sistema, Aerostar ima nasleđe u održavanju, remontu i modernizaciji svih verzija aviona MiG-21 i impresivan portfolio od preko 4000 remontovanih letelica od 1953. godine.

Aerostar se marta 2019. godine pridružio firmi Raytheon u lancu snabdevanja za protivvazduhoplovni i protivraketni sistem Patriot i na taj način dobio mogućnost da podrži sedam baterija koje je Rumunija nabavila u najnaprednijoj ‘’Konfiguraciji 3+’’ zajedno sa neobjavljenom količinom raketa presretača GEM-T i PAC-3 MSE. Rumunska kompanija je sada u mogućnosti da izvozi delove i podsklopove u ostalih 15 država korisnika Patriota koji zajedno imaju više od 220 jedinica ovog sistema.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

AL

Tako se to radi. Mozda je malo sporo, ali je planski i temeljno. Remont i odrzavanje su osnova bez koje se ne moze racunati na borbenu gotovost(mi bi to trebali da znamo najbolje).

Odgovori
Mi

Šta je ovde temeljno i planski što prelaze sa polovnog MiG-21 na polovni F-16.Čista politička iznudjena odluka bez grama suveriniteta nad odlukom.

Me

@Miroslav Time sto prelaze na F-16 otvara im se mogucnost veceg trzista. U buducnosti ce verovatno moci da se ukljuce u remont F-16 za druge drzave, ili remont pojedinih sistema.

Sa

Ako kupuju Block 15 MLU (koji je jako slican Block 20), onda prelaze na avion koji je usao u proizvodnju iste godine koje je Mig21 prestao da se proizvodi. Pritom sigurno ne menjaju najmladji Mig21 sa najstarijim proizvedenim F16 Block 15 MLU. Cenim da je unapredjenje, kako god okrenes, ipak lici na nesto cemu je iole mesto u 2020. godini.

@Miroslav
Planski i temeljno, sta nije jasno?!
Sa MiG-21 prelaze na F-16, modernizovali MiG-21, uveliko isplanirana nabavka F-16 i njihova modernizacija za narednih 10 godina.
To se zove temeljno planiranje i organizovanje.
A ne kupljenje pokvarenih zardjalih polovnih sovjetskih aviona starih 35 godina, koji nikada nisu remontovani i to tip aviona koji nema pobedu u vazduhu nad avionom zapadne proizvodnje.
Svi koji se razumeju, znaju sta je F-16 a sta MiG-29.
Politicka i iznudjena odluka je nabavka neispravnih polovnih aviona i placanje 300 miliona za njihov remont. To je odluka banana drzave koja se ne pita nizasta i nema suverenitet.
Niko ko ima mogucnost izbora nece izabrati MiG-29 umesto F-16.

Am

A… Na šta da predju?

– na ruski Suhoj/ Mig, pri čemu zbog geografije imaju Rusiju kao pretnju? I bazu za presretanje raketa, naravno, iranskih…
– na francuski Rafal, jer su prilično frankofoni i EU ih naprosto obožava i uvažava
– na švedski Gripen jer je saradnja sa IKEA-om državni interes?
– šta ostaje… Hm… Nešto kinesko? Što je The Najgluplji potez koji neka zemlja koja planira da bude suverena može da napravi 2020 godine
– ne znam, amater sam, nešto što pravi Samsung, što ne koristi niko. Nešto brazilsko, COIN neki

Zaista, šta zemlja koja zbog geografije mora da se pazi od Rusije i koju u EU ne šljivi niko i u kojoj se nalazi USA baza za presretanje raketa treba da kupi?

Verovatno nešto kinesko i da ponovo epski promaši stranu.

Ali neće, jer je taj narod dosta pametniji od suseda, a i više voli slobodu. Imali jednog Čaušesku-a, imali Securitate, ne treba im ponovo

An

@Miroslav

Rumunija je suvereno odlučila da modernizuje svoje MiG-21 i evo koristi ih sve do danas, niko ih nije terao da ih menjaju drugim avionima. Ali sada to moraju da učine jer im ističu resursi i sa sve modernizacijom su zastareli. Jedina su istočnoevropska država koja je odradila značajnu i obimnu modernizaciju sovjetskih lovačkih aviona. Slovačka je blago modernizovala svoje MiG-29 (standard MiG-29SD) dok su ostali svoje avione iz doba hladnog rata samo prilagodili NATO standardima i imali neke blage dorade.

Rumunija je suvereno odlučila da kupi polovne F-16 od Portugalije, za razliku od Bugarske, Slovačke i pre njih Poljske koji su suvereno odlučile da kupe nove F-16 od SAD. Isto kao što su Mađarska i Češka ranije suvereno odlučile da kupe Gripena.

Ne troše milijarde na mali broj slabo opremljenih aviona kao Bugari, uzimaju nešto što je prilagođeno njihovom budžetu a što im je značajan korak unapred u odnosu na postojeću tehniku koja se mora menjati. Pritom rade sistemski, prilagođavaju svu infrastrukturu, prave centar za održavanje, pa im se verovatno neće desiti da kao Poljaci imaju prizemljene pola flote F-16.

S druge strane mi ,,suvereno“ primimo donaciju tenkova od Rusa koji oni ,,suvereno“ nama ne mogu da isporuče a i ne znam šta će nam kada mi ,,suvereno“ ne možemo da pristupimo 15% svoje teritorije…i tako dalje. Pa kad ,,suvereno“ kupimo PVO sistem od Kineza onda ,,suvereno“ idemo da se pravdamo kod ruskog, američkog, i EU ambasadora. I tako dalje.

AL

@Miroslav
Krajnje jednostavno, samo je malo duzi tekst:
Odustali su od 29ki jer nisu hteli da zavise za remont i odrzavanje od Rusije(tada u jos uvek ocajnom i neizvesnom stanju). Modernizovali 21, za kojeg su bili sertifikovani za remont ali i produzenje resursa poprilicno dobrom opremom(u glavnom boljom nego na nasim 29kama trenutno) i napravili „kratkorocno“ resenje, a zadrzali solidan kontigent u upotrebi do nabavke avione sledece gen.(nesto sto mi bez donacije ne bismo mogli)

Kupili su opet jednomotoran avion i usvojili komplet odrzavanje za njega(kao i nekada 21 i opet je stvar maksimalno kompletirana). Dobili su Link-16 kompatibilnu platformu, FBW, AIFF, HOTAS, nisanske kontejnere, SAR itd. uz to kupili sasvim solidan komplet naoruzanja. Po meni mnogo bolja odluka nego da su za iste pare kupili manji broj novih aviona bez skoro ikakvog naoruzanja(kao Bugari) ili da su kupili isti broj novih aviona, sa naoruzanjem, ali da su ostali bez novca za PVO/VOJIN. Ovako je sve uradjeno

E sad radi konteksta da uporedimo sa nama.
Mi smo imali usvojen remot za Bisove(koji su bili daleko bolji od rumunskih M/MF), ali ne i produzenje resursa! To smo imali samo za UM, zato i danas lete(ona dva za koje se mnogi bune sto lete i dalje), ali oni nemaju radar i malo ih je bilo. Za 29ke nije bilo govora da ih mozemo samostalno odrzavati(kvalitetno ne moze zapravo niko sem Rusije). Zadrzali smo Orla sa kojim se mucimo. Rumunski 21 u VZ(Orao) ulozi ima nisanski kontejner, ima odlicnu navigaciju, ima precizna navodjena ubojna sredstva i moze dejstvovati danju i nocu u svim uslovima, pritom ima radar, ima VV rakete i nadzvucan je(Orao tu opremu i mogucnosti moze da sanja). Imamo 29ke sa kojima radimo air-police misije daleko skuplje, ne mozemo sami da ih odrzavamo, pritom samo odrzavanje je daleko daleko skuplje(jer se radi o dvomotornom, dosta slozenijem avionu), a borbeno u realnim uslovima ne pruza nista znacajnije zapravo. Pozitivna stvar kod 29kie je sto se moze malo veci nalet napraviti i sto je obuka zaista dosta laksa, prosto bolji je avion.

@Sasha
Da, ali oni preko MLU programa i SLEPa imaju pristup mnogo vecem broju sati naleta nego mi sa 29kama. Obzirom da vec sada postoje 2 F-16 koji su nabili preko 10.000h bez ikakvih problema, govorimo o periodu eksploatacije od bar dve ipo decenije u slucaju Rumunije. Sto se mogucnosti tice, setite se da je Tajvan za svoje F-16A/B narucio AESA radare, samim tim mozete koristiti i AIM-120D rakete….Da nije idealno, jesu stari avioni, idealno bi bilo da su kupili nove F-16 Block52 tamo pre 10ak godina kada su jos uvek bili „jeftini“, ali boze moj. Ovako usvajaju mogucnosti, imaju komplet kompatibilnu opremu, dobro naoruzanje, a piloti im imaju sasvim solidan nalet(navodno min. 140h po pilotu).

Pe

@Miloš Apsolutno se slazem.
@Miroslav Nije jasno o kakvom „suverenitetu“ pricate.
Rumunija je clan NATO saveza, i ovo je apsolutno korak u pravcu zastite suvereniteta Rumunije.
Na zaboravite da Rumunija na svojim granicama ima rusku vojsku u takozvanoj medjunarodno nepriznatoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj republici.
Osim toga,u Rumuniji se nalaze PVO presretaci u sklopu americke anti-balisticke zastite.
Ako hocete dalje, mozete procitati o tome kako je SSSR 1949 prinudio herojskog kralja Mihajla da pobegne iz zemlje posle okupacije Rumunije od strane SSSR i drzali ih u istocnom bloku do 1991.

Mi

Naravno u Amsterdamu postoji ozbiljni remontni centar za F-16.

Gde jos Grcka, Litvanija, Poljska, Turska !? Spominje se remontni centar u Bugarskoj poput ovog u Rumuniji, ali koga briga vazno je sanjati i razmisljati o vecem trzistu.

@ Milos

A sta to Vama nije jsano kad se kaze politicka odluka !?
Vidim vi se uopste ne razumete posto imate logiku deteta od 5-10 godina.Bez neke rasprave imate rezon poput nicka zvani “PeDU“.

Vidite LM procenjuje da u narednih 10 god u Evropi 1000-1300 F-16 zahteva remont zmaja i nadogradnju avionike.Potencijalna vrednost tog trzista 12 milijardi $.To je politicka odluka iskljucivo.

A onda Srbiji prodas “deciju“ pricu o zastarelim F-16 “do Block 52“ koji navodno mlate MiG-29 gde kod stignu, sa neobracunatim remontom zmaja koji podrzava pricu 8000h do 12000h letnih casova.A za koriscenje nekog ozbilnijeg naoruzanja moras nadograditi F-16 sve iznad block 52.Sve cirka 120 mil $ po avionu.
A onda cujes kako F-16 u buducnosti (narednih 10-15 god) moze obavljati zadatke iskljucivo u pozadini F-35, sto znaci BVR naoruzanje zahteva mnogo naprednije sisteme u vazduhu.

Stvarno ne shvatam cemu edukacija sluzi, ali ocigledno igrati igrice i gledati crtane filmove ima veliki uticaj pri donosenju politickih odluka.

Bl

@Petrovic Dushan A sada malo u drugom bloku. I koja je razlika opet su u nekom bloku i neko drugi odlucuje umesto sami nikad nezavisni.
Postoi i treca alternativa a to je nepridruziti se nikakvom bloku i biti kolko tolko nezavisan a ako se ume i dobro balansirati nema lepseg.

Ja ne znam zosto se ova treca alternativa od pro natovaca uvek ignorira, a Rusija se pretstavlja kao neko ko samo nije napao i samo nato moze da vas spasi od ruske cizme.

Fact je da u nekom vojnom bloku male zemlje kao Rumunija, Srbija nista ne odlucuju i zato sam protiv uclanjivanje u bilokakvog vojnog saveza.

Mi

Andrija@
Koji gospodine savez dozvoljava apsolutni suverenitet na odluke?Da li je u istoriji postajalo takvo nešto?Ja ne znam za takav slučaj.Ako ulaziš u neki sistem prihvataš prava i obaveze, a jedna od obaveza je da kupuješ oružje isključivo od tz. saveznika samim tim on ti ograničava mogućnost izbora.To piše u nijhovom dekretu ništa nisam izmislio, a pravo je da tražiš pomoć u slučaju da te napadnu mada sad je to na testu u slučaju Turske na jednoj strani i Grčke i Francuske na drugo strani pa može se desiti da ova prava delimično budu važeća.Dakle u načelu sve stoji a u dugoročnoj praksi sve je porozno.Srbija je poručila Migove oni su to kod nas , Srbija je poručila Pancire oni su tu kod nas, Srbija je poručila Mistale uskoro stižu, Srbija poručila helikoptere h-145 oni su tu kod nas pitam ja vas zašto je ovo slabost po vašoj očiglednoj političkoj pristrasnosti?Budite objektivni valjda znate da nama amerika ni u ludilu ne bi prodala lovce, šta je po vama izbor osim da postanemo članica Nato i tad je pitanje da li bi nam dozvolili ozbiljnije nauružavanje primer su vam Albanija, Makedonija, Crna Gora , Hrvacka , Slovenija kojima se direktno savetuje da nemaju vazdušnu odbranu zemlje.

Bo

Milos

Tako prica neko ko nije citao ranije blogove T6. Prvo nije 300 iliona vec 185, a drugo ti njihovi BLOK 15 su stariji od nasih Migova, i posle nase modernizacije, daleko losiji. To sto ti pominjes ni jednu pobedu, reci mi gde je u ravnopravnoj borbi F16 pobedio MIG 29. Jer to racunas nase neispravne, i bez radara, a njihovi gomile F16 uz pratnju Avaksa. ajde molim te o cemu ti pises.

Ap

Sve sto ste napisali je netacno

Fa

Svaka čast Rumunima, odlični potezi.

A naši rusofili na aparatima. Još ne mogu da se pomire sa činjenicom da MiG-29 (posebno ne verzije koje mi imamo) ni dan danas ne bi mogle da izvedu akciju tipa „Opera“ koju su 1980 izveli izraelski Falconi i to F-16A Block 10.

„Ništa ispod block 52 ne valja“ a 29-ka ne može da prismrdi ni prvim blockovima A verzije u v-z modu. Ovim tempom „razvoja i modernizacije“ MiG-29 će biti na nivou F-16 Block 52 negde između 2096 i 2127 godine.

Još jednom bravo za Rumune. Nadam se samo da ćemo se i mi jednog dana opametiti i preći na neku verziju Falcona…

Ed

Za pojašnjenje, jer ima dosta komentara koji „lutaju“:
Rumunija je kupila preko SAD-a, od Portugala, kroz SAD-ov program prodaje „Peace Carpathian I“ 9 kom F-16 AM Block 20 i 3 kom F-16BM Block 20.
Ti avioni su originalno proizvedeni kao Block 15 varijanta, prvo su sluzili u USAF-u, a 1999.g. su prodani Portugalu iz USAF-ovih viskova.
Portugal je kupio 25 komada (Peace Atlantis II), a od toga 5 za djelove i time dopunio vec postojecu flotu od 20 komada Block 15OCU koji su kao novi isporuceni 1994.g. (Peace Atlantis I)
Odmah nakon isporuke Portugal se priključio programu modernizacije „Mid Life Update“ (MLU) kroz koji je proslo svih 40 kom. Portugalskih F-16.
Program MLU je dugoročni program modernizacije F-16 A/B generacija na aktualni nivo sposobnosti novih F-16C/D modela.
Faze modernizacije u MLU programu se nazivaju TAPE X.X.
Tako su Rumunima isporučene F-16 Block 20 MLU Tape 5.2R varijanta koja odgovara nivou avionike Block 52+ ali sa nesto manjim dometom radara i slabijim motorima.
Osim MLU modernizacije, Portugal je na njima odradio i “ Falcon UP“ program obnove strukture za produženje životnog vijeka i program unaprjeđenja F100-PW-220E motora.
Dakle Rumunski F-16 su modernih sposobnosti, mogu nositi AIM-120 C-7, AIM-9X, IRIS-T, JDAM, JSOW, Sniper pod, a imaju i HMD, HOTAS, digital terrain system, itd…
Najavljenim daljnim sudjelovanjem u MLU programu i podizanjem na Tape 6.x, dobit ce neke sposobnosti iz Block 70 kao sto su Auto GCAS, AIM-120D, JASSM-ER,…, a ovisno o spremnosti na ulaganja moguca je i ugradnja AN/APG-83 AESA radara (kao sto to radi Taiwan).

Mi

Ed

Pa covek se mora nasmejati vasim marketinskim podacima.Dakle uzmes polovan avion i sve moze zar ne ?!

Taiwan nece dobiti “neke“ sposobnosti vec veci deo flote modernizuje na standard F-16V za otprilike 122mil$ po avionu.Dakle nove su narucili Slovaci, Bahrein, Bugari, Maroko i Tajvan (66 aviona) za sad

Gde vi nalazite “fals“ podatke, evo ja cu reci kako :

– prelazak na block 70 kosta negde oko 40-60 mil $ (samo avionika i radar)
– novi “Viper“ kosta oko 90 -130 mil $
– CPFH varira na F-16 izmedju 8000 $ do 22500 $, najvaznija cinjenica u ovoj prici su rezervni delovi, “kanibalizam“ je neverovatno popularan zahvat u pojedinim RV

Rumuni posle nabavke F-16 su konacno “izlobirali“ za taj jeftiniji CFPH – sa ovim potezom iz naslova ove “debate“.Samo “skriven“ trosak je upravo CPU/FBW sitem i “jaci“/otporniji motori za koriscenje aviona prilikom VZ zadataka.

A sto se tice nabrojanog naouruzanja tek tu “Americki senat“ ima zapazenu ulogu, pa neke stvari nisu za svakoga.Ali dobro to je neka sasvim drugacija prica

Mi

Falcon

Morate pricati sa cinjenicama, to sto Izraelci rade ne moze niko osim njih uraditi Arapima.

Vrlo jednostavno imaju sisteme za protivelktronsku borbu naprednije za dve generacije od svih radara u Arapskim “rukama“.Zato izjavljenu “ tezu ili glupost“ mozete iznositi jedino u tabloidima.Tehnicki ne shvatate ili namerno zaobilazite TT upotrebu IAF.Dakle nikakav F-16 kao individalni sistem nije zasluzan za operaciju “Opera“.

Kako da ne F-16 block 52 moze parirati MiG-35, za vasu informaciju sistem na MiG-35 nadmasuje u pojedinim karakteristikama cak i RecceLite XR, samo vama pricati o TT upotrebi i paleti naoruzanja krajnje uzaludno.Vi zivite u svom svetu, necu vam narusavati isti.

Hajde sad prebolite neke cinjnice i malo vise obratite paznju na TT karakteristike raznih sistema na avionima koji poredite.Dakle tacan model pa onda poredjenje .

An

@Blagoje Krstic
@Miroslav

Da li vi mislite da Srbija, koja nije u bilo kom savezu, sposobna da samostalnije donosi svoje odluke od Rumunije ili Bugarske (ili, na drugoj strani, recimo, Belorusije)? Ili da nije možda upravo suprotno?

Da smo u savezu sa Rusima kupovali bi opremu od Rusa i niko ne bi postavljao pitanje, da smo u savezu sa Amerikancima od Amerikanaca i niko ne bi postavljao pitanje. Ovako nam SVI postavljaju pitanja, formalno ne zavisimo od nikog ali zato u suštini zavisimo od više strana i svi se nešto pitaju. I kada kupimo nešto od jednih onda se pravdamo ovim drugima ili kupimo nešto i od njih da bi napravili ,,paritet“. Kupimo H145M jer hoćemo u EU i hoćemo da se dodvorimo Nemcima, onda odma kupimo Mi-35M da pokažemo Rusima da ipak nismo odustali od njihove tehnike. Kupimo par Mistrala da se dodvorimo Makrona a onda par Pancira da se dodvorimo Putinu (a u suštini, nit dovoljno jednog nit dovoljno drugog ni za neki politički niti praktični vojni upotrebni efekat). A niko nas ne gleda kao pouzdanog partnera a kamoli saveznika. To je to ,,balansiranje“ gde hodamo jednom nogom s jedne strane litice a drugom nogom s druge dok se provalija ne proširi toliko da u nju upadnemo.

Ovo više nije hladni rat, ne postoje u Evropi otprilike dva ujednačena bloka. NATO/EU blok zahvata skoro ceo kontinent i potpuno nas okružuje. Ruski blok faktički i ne postoji, u njemu su, ko? Belorusija, Kazahstan i Jermenija? Nema čak ni jedna zemlja koja nije bivša republika SSSR, a nisu čak ni sve bivše republike SSSR kod njih! I taj ,,mini-blok“ je od nas dosta udaljen. Da smo Ukrajina, onda bi neko balansiranje imalo smisla. Za Ukrajinu recimo ima smisla da bude ili skroz u ,,ruskom bloku“ ili da balansira ali uz tešnje odnose sa Rusijom. Ovo sada što rade, antiruska politika, je totalno promašena i zato im se država raspala (još su i dobro prošli koliko su mogli da se raspadnu). Mi smo pokušali nešto obrnuto, balansiranje ali tešnji odnosi sa Zapadom, ali to ne fercera baš najbolje od zaoštravanja rusko-zapadnih odnosa od 2014. baš zbog te Ukrajine.

Inače da se razumemo ja ne opravdavam zapadnu politiku prema Rusiji i mislim da je na više nivoa pogrešna i promašena ali Srbija nije zemlja koja na to može da utiče niti koja u to treba da se meša, već treba da gledamo isključivo svoje interese.

Dalje da bi neko bio neutralan, naročito ako je mali i siromašan, to velike sile moraju da priznaju i ,,sprovode“, nije dovoljno da se tako samoproglasiš. Puna istorija onih koji su se proglasili neutralnima pa ih pregazile vojske velikih sila u međusobnim sukobima. Skoro sve neutralne evropske države su svoju neutralnost ili dobile ili potvrdile međunarodnim sporazumima. Za Srbiju toga nema niti ima naznaka da će biti.

Za neku ,,nesvrstanost“, Srbija nije više komunistička zemlja van sojvetskog bloka pa da Zapadu bude interesantna kao pokazna vežba da komunisti ne moraju biti sojvetski sateliti. Zapadni ekonomski model vlada svetom (kapitalizam). I u Rusiji i u Kini. Zapadni politički model vlada većinom Evrope, i ne postoji neka pretnja od izvoza ,,ruskog modela“ (koji je tačno…šta? Autokratija? Tu nema neke ideologije velike kao u doba SSSR). Dakle komparativna prednost Srbije u balansiranju je…?

Pritom neko da spominje neko vrhunsko umeće balansiranja u zemlji u kojoj posle svakih izbora više ambasada učestvuje u sastavljanju vlade (ili bar mora da aminuje istu) – što je više puta dokazana činjenica – je meni u najmanju ruku smešno. Naši političari umeju da ,,balansiraju“ možda u tom smislu kada idu od jedne do druge ambasade da traže podršku – unutarpolitičku – za sebe lično i za svoju stranku, za nešto na državnom nivou nisu sposobni.

Elem, u nekom velikom vojnom savezu male zemlje poput Srbije ili Rumunije vrlo malo utiču na odluke ali bar mogu dobrim delom uticati na svoju sudbinu. Van velikog saveza te zemlje i ako na papiru nezavisne ne odlučuju zapravo o mnogo toga, i mnogo manje utiču na svoju sudbinu jer mi o glavama rade ti isti savezi. Zato je bolje biti za stolom – bilo u Briselu, Vašingtonu, ili Moskvi – nego pored njega, bolje imati glas (pa makar jedan od 20-30) nego čekati da tih 20-30 odluči šta će biti s tobom umesto tebe. U tom smislu Rumunija je ,,nezavisnija“ i ,,suverenija“ od Srbije jer je članica EU i NATO.

Su

DefPost estimates of the Lockheed contract announcement: „The total value for the initial delivery order under this contract is $4.9 billion for 90 aircraft.“

„Out of the 90 jet ordered, 66 are for the Taiwan’s Republic of China Air Force (ROCAF) while the remaining 24 F-16s jets are reportedly destined for the Royal Moroccan Air Force (RMAF),“ it continues.

Isporuke će se kompletirati za 5 godina

https://www.zerohedge.com/geopolitical/taiwan-signs-deal-large-batch-us-f-16-jets-china-tensions-brink

Ed
Mi

Andrija

Hajde posto ste se potrudili izneti vasu logiku o geopolitickom kursu Srbije moram vam napomenuti sledece stvari.

Vidite ne tako davno Turci kao saveznik Napoleona su nam na bilo koji oblik ekonomskog izdizanja naseg stanovnistva u to doba slali manje pouzdane “dahije“.Pa kad nasi izaslanici “podrzani“ od lokalnog “pase“ dodju kod sultana na “savetovanje“, on po obicaju izjavi kako se “dahija“ malo zaneo u svom “senlucenju“ i gledace sto bolje umiriti sve obilke novonastalih tenzija.Istorijski gledano Turski centralizovani sistem nije bio podoban za nase podneblje – “zapad“ se tehnoloski brze razvijao, dok se Turski ekonomski sistem urusavao “sam od sebe“.

Danas imate Globalnu ekonomiju sa tehnoloski razvijenim zemljama i tehnoloski nerazvijenim zemljama.Bilo koji proizvod koji pokusavas plasirati na neko trziste mora imati isplanirani put.Samo potrosacko drustvo mora imati kupovnu moc, tako da trzista sa malom kupovnom moci su vrlo rizicna.Tacnije mogu kupovati vas proizvod u zeljenom obimu prvih 2-5 godina, nakon toga gube interesovanje za vas proizvod jer im je nedostupan bez obzira na kvalitet.Pa to uporedite sa bankama koje na takvom trzistu daju kredite sa osiguranim novcem na 5-10 godina.Ko moze garantovati izlazak nasih proizvoda na “bolja“ trzista ? Masne marze se isplate prilikom takvih egzibicija ?

Cisto kako vas ne bih davio ekonomijom, to u vojnom smislu znaci ako udjemo u NATO mi moramo uzimati “nepovoljne“ kredite kako mozemo odrzavati vojsku na njihovom standardu.Tehnoloski gledano jos poraznije, posto ne ucestvujes u razvoju, vec jedino kupujes ali u mizernim kolicinama.Sad ako oni odrade veci standard za plate vojnom kadru to je cilj !? Narod gladan, ali zato “vojska na papiru“ cveta ? Sta to bese vojna hunta ?

Obrni okreni nama dodje na isto, mi smo tako smesan subjekt u NATO.Ne pitaju nas sad sta mislimo, a sa ulaskom pojam “decentralizacija“ postaje misaona imenica u svakom pogledu.Rumuni imaju stratesku bazu, mi nemamo nista za ponuditi.Vec postaje simptomaticno za “zapadne“ zemlje u okruzenju Rusije, kako im se vestacki podize GDP.Dakle mi na dugorocne staze ne dobijamo povecanje GDP zbog prilicno “smesne“ trenutne geopoliticke lokacije.Nije isto kad neko izrazi zelju za clanstvom i kad neko pravi poseban status u clanstvu.

Glava na panju ce biti dok se parce zemlje zove Srbija, ali kakve osobine ima covek u toj Srbiji ce odlucivati o GDP.Hoce ostati orijentisan na “ Black friday – *sale “ ili ce biti neki mali faktor u nekoj “modnoj liniji“.Tako da prica kako sa clanstvom dobijamo “benefite“ ne stoji, nama se ispostvljaju vec tradicionalno samo dobro uvijeni ultimatumi.

Svajcarski modeli nama najvise odgovaraju, dosta smo mi krvarili za tudje interese.

Ed

@Mig-29
u vezi Taiwan-a, spomenu sam samo da Tape 6.5 omogucuje i izbor ugradnje AN/APG-83 kao sto to radi Taiwan u F-16V modernizaciji, a Taiwan modernizira svoje F-16 AM/BM MLU na F-16V standard.
„V“ standard je opsirnija modernizacija jer ukljucuje puno vise od Tape x.x modernizacija, recimo tu je i zamjena radara i zamjena motora ukljucena (koje nisu u paketima MLU Tape) medju ostalim.
„prelazak na block 70 kosta negde oko 40-60 mil $ (samo avionika i radar)“
ne postoji prelazak na Block 70, Block 70/72 mogu biti samo novo proizvedeni avioni. Veza izmedju F-16V i Block 70/72 je sto je prvo paket modernizacije koji se nudi za starije F-16, a drugo je novo proizvedeni avion s opremom iz F-16V standarda.

AL

@Miroslav
Zamislicemo da je to tacno sa politicke strane, ali evo striktno tehnicki govoreci koji avion bi njima(dakle njima, ne nama) bi vise odgovarao od F-16?
Pa ni jedan

Mi

Ed

Pa smesno je poput izjave “Trigera“ u popularnoj seriji “Mucke“ kako jednu metlu koristi vec 20 godina i samo je glavu zamenio 20 puta dok drsku 11 puta.

Morate racunati ulozene pare zaboga, nadam se shvatate kako je F-16 sistem zamisljen kao modularna platforma i svi njegovi pandani u klasi “lakih lovaca“.Ali ostaje kljucno pitanje koliko para je izdvojeno za “polovnu“ platformu, pri tome vrlo ocigledna je mala razlika u odnosu na novu platformu.

Isto tako morate shvatiti kako narucene modifikacije kod LM traju 2-4 godine, dok nov sistem od 4-6 godina u zavisnosti od mogucnosti proizvodnih postrojenja.

Ne znam kako je vama isto

– AN/APG-66(V)2 , APG-68(V)9 i AN/APG-83.
– AN/ALQ-211 A(V)4 i ALQ-256

Pri tome lepo vam softverski naplacuju pricu za Joint Mission Planning System (JMPS) – sto ce reci efikasnost F-16 kao sistema se podize jedino uz “naprednije“ sisteme u vazduhu.

I onda dolazimo na onu temu kako samo politicki podoban moze dobiti “novije“ sisteme i naoruzanje.

U SEAD misijama F-16 apsolutno ide kao “pozadinski“ sistem u nadolazecim dekadama.F-16V je iskorak prema taktickoj upotrebi F-35, ali kad pogledamo cenu ispadne nesto neznatno jeftiniji od F-35.

To vam je isto kao kod nas, ako se moze porediti “modernizacija Orla“ u nadolazecim dekadama, uloziti u potencijalnu platformu ili preci na novu – srazmerno svojim TT mogucnostima.

Shvatite jedna Belgija koja je ucestvovala u razvoju F-16 ima sad trenutno 54 od 160 aviona.Nije otisla na block 70, dok od jedne dekade ekonomski jaci Tajvan ide na 140 i kusur aviona.

Vas komentar je “a ovisno o spremnosti na ulaganja“, moj je “ko ima sredstava za takva ulaganja“ ? Navodno konacno cemo leteti na na necemu “pravom“, jel da !? Pa uporedimo TT karakteristike sa ostalim sistemima u upotrebi i videcemo kako “pravo“ samo ima veze sa politikom.

Ed

@Mig-29
Ja sam naveo samo cinjenice u vezi sto je to isporuceno Rumunima.
Zasto vi spominjete politiku i ko sta smije dobiti, ne znam, ja o tome nisam komentirao.
Isto tako nisam spominjao da je radar na MLU, block 50 i „V“ isti…
Cinjenica je da su ih dobili u varijanti MLU 5.2, i cinjenica je da su najavili podizanje na najnoviji MLU paket.
Koje ce naoruzanje kupiti, hoce li se odluciti na zamjenu radara ili ne, ja to ne znam i nisam vidovit.

Yo

Stvari su često mnogo jednostavnije ako se sagleda šira slika kroz prostor i vreme…
Da li su NATO članice danas bezbednije nego pre npr. 10 godina?
Da li je Rumunija bezbednija danas nego pre 10 ili 75 godina?
Da li su Rusija i Kina bezbednije danas nego pre 10 godina?
Ima novih pretnji kojima Migovi i F-16 – pa i bolji avioni nisu dorasli…
Tehnološki napredak ne znači i ukupni društveni napredak. To je vrlo često još Tesla davno potencirao i predstavlja tragičnu stranu civilizacije…
Da li su navedene zemlje (Rusija, Kina, USA, EU i posebno Rumunija iako je članica) danas više ili manje ekonomski, socijalno i sl. stabilna ili rastrzanija društva nego pre 10 godina?
Odgovori mogu biti i različiti u pojedinim slučajevima, ali ne poništavaju globalni trend.
Kada smo mi u pitanju – rastrzani između dve gravitacije sa Istoka i Zapada i sa „navijačima“ po uzoru na Grobare i Delije – kako se mi tu kotiramo? Da li smo bezbedniji i stabilniji nego pre 10 godina uprkos pijačarskoj strategiji i pristupu?
Ne radi se samo o tome da li možemo drugačije, već i da li smo sposobni za to i zašto nismo – ako nismo?
A kako se kotira npr. Švedska?
Da li je manje bezbedna nego pre 10 godina? Da li joj tehnološki progres razara ili ujedinjuje društvo…
Da je sve u statistici – istorija ne bi ni postojala – a mi bi ovde bili persijska satrapija skoro dve i po hiljade godina…

An

@Mig-29

Vaš manir diskutovanja ovde je da nabacite brdo informacija i činjenica i mišljenja o pojedinostima (koje su inače kada su tehničke stvari za vojsku i vazduhoplovstvo u pitanju jako interesantne i za mene često prosvetljujuće te ja cenim vaš doprinos zaista na ovom portalu) ali da onda ne kažete šta konkretno mislite i ne izvedete jasan zaključak.

Ako je ovde vaš zaključak da Srbija treba da bude kao Švajcarska (ne znam na šta tačno mislite pod ,,švajcarski modeli“) onda mogu samo – bez uvrede – da se nasmejem. Maltene nijedna zemlja na svetu se ne može direktno porediti sa Švajcarskom u tom smislu, a kamoli Srbija. Pritom Švajcarska je pored svoje neutralnosti duboko integrisana u zapadni sistem (od koga kupuju vojnu opremu? od Rusa sigurno ne) a ta njena neutralnost je usaglašena od strane svih velikih sila i međunarodnim sporazumima priznata vekovima unazad. Pritom, Švajcarska ima od vremena Napoleona stabilne granice, nema nikakva nerešena teritorijalna ili državna pitanja, ne koketira sa nezapadnim velikim silama (niti jedna pokušava u Švajcarskoj da ostvari neki svoj geopolitički interes) i ni na koji način ne predstavlja nikakvu geopolitičku pretnju zapadnim silama. O kapacitetu države, društva, specifičnoj evoluciji političkog sistema da i ne pričam a kamoli da to sve poredimo sa jednom Srbijom.

Ovo sa tržištima stvarno ne vidim u čemu niti vidim kako bilo ko može da ,,garantuje“ izlazak ,,naših“ proizvoda na veća tržišta. Ono što znam je da ukoliko ste članica EU onda sve firme iz vaše zemlje imaju potpun pristup svim ostalim zemljama EU tj. celom EU tržištu + svim onim tržištima sa kojima EU ima trgovinske sporazume (a njih ima mnogo) pa tako onda od sposobnosti vaših privrednika zavisi šta će i kako plasirati na ta tržišta. A ono ,,naša“ sam stavio pod navodnike jer se pitam koliko je npr. FIAT 500L ,,naš“ proizvod kada se najveći procenat komponenti uvozi – al opet u Srbiji se pravi neka dodatna vrednost i neki novac od toga ostaje, ako ništa onda bar plate radnicima. Elem pošto dolazi vreme izgleda sve većeg protekcionizma, interes Srbije je da ima nesmetan pristup bar jednom velikom tržištu (EU) umesto da ostane na vatrometini između velikih zemalja i blokova.

Ovo o siromašenju naroda i vojnoj hunti zbog ulaska u NATO ne znam kako da prokomentarišem, da li ljudi u Estoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji, Albaniji umiru od gladi zbog članstva u NATO? Koliko uopšte te države ulažu u vojsku? Pa pola NATO država ne ispunjava svoju ugovornu obavezu da ulaže 2% BDPa u vojsku godišnje. Dalje ne znam da li sada da vadim uporedne podatke za privredu Rumunije i Srbije od 2000. do danas? RO i SRB su bile otprilike na istom nivou što se tiče BDP po glavi stanovnika 2003. a danas RO (podaci za 2019.) ima $12.943 a SRB $7.420. Ako ćemo da poredimo i PPP podatke i tu nas šišaju za oko $10k.

Da se razumemo ja nisam za ulazak Srbije u NATO i voleo bi da to može da se izbegne i ulazak u NATO bi meni ostavio jako gorak ukus u ustima zbog svega što je bilo ali samo mi je muka od komentara gde ljudi tvrde kako Rumunija npr. eto nema suverenitet, ne može ništa sama da odlučuje i igra samo kako Amerikanci kažu i kako su tako jadni i potlačeni. A u stvari ljudima vrlo dobro uz stalnu tendenciju poboljšanja, nas šišaju bez problema već godinama u svakom pogledu.

AL

@Blagoje Krstic
Vojska brani ustavni poredak, slobodu i nacin zivota. To sto ste vi zamislili sta je “suvereno” ili “nesuvereno” nema veze sa realnoscu.
Svaka zemlja ima drugacije okolnosti i spram njih treba da gradi svoju politiku. Srbija i Rumunija nisu isto i ne trebamo uvek da budemo “pametni” za druge, pogotovo ne one kojima ide ocigledno bolje nego nama ;)

@Mig-29
1. Rumuniju ne interesuje komercijalna strana remonta nego kontinuitet samostalnog odrzavanja.
2. Njihovi F-16 su daleko daleko jeftiniji od novih, a ovakvi kakvi su mogu koristiti AIM-120C7. U cemu je problem? Imaju najnoviji Link-16 standard komunikacije, HMD, a uz novi tape ide i autoCAS i stasta nesto. Mogu zameniti potpuno pojacivacki sklop za solid state sistem MTBCF 10.000h, a pare uopste nisu velike.

Sta od tofa moze Mig-29? Konkretnije nas Mig-29? Ala bas nista. Sa ugradnjom Zuk radara bi bili konatrukcijski na kud i kamo istom nivou, no potencijali su dijametrano razliciti.

Uvek vriste tzv. “Leveling” kao “to nije dovoljno za buducnost” samim tim “nije dovoljno dobro” ali prijatelju sta mi koristimo? Sta ostali koriste? Ajde malo na zemlju moze?

Cena? Pa koliko su platili avione, podeljeno sa brojem raspolozivih sati naleta, pa to upotedite sa nama. Pritom mi NEMAMO usvojen remont, nemamo nisanske kontejnere, nemamo datalink, nemamo AIFF, imamo mnogo stariju tehnologiju radara i raketa.

Sta su trebali drugo da kupe? Rafal i Neuron?

O ekonomskim nebulozama necu ni da raspravljam.

Mi

Andrija

“Konkretno reci“ vrlo teska kategorija na jednom portalu kad uzmemo samo odredjeni komentar, pri tome mozda zahtevana “pozadina“ (predznanje) nije na odredjenom nivou, poenta moze biti sasvim drugacije protumacena od napisane.

Pokusacu, mada ne znam koliko se mozemo sloziti u nekim cinjenicama.“Svajcarski modeli“ podrazumevaju “direktnu demokratiju“, oni su vremenom prilagodjeni njihovoj kulturi – kad bi pokusavali odmah preci na takav sistem nase “drustvo“ (u trenutnom stanju sa svim izrazenim oblicima indirektne demokratije) automatski ce ga odbaciti.Medju prvim razlozima je najgori oblici indirektne demokratije poput industrijske korupcije – t.z.v. centralizovanim sistemima korupcije.

Vidite Svajcarska je naucila prodavati drago kamenje, nakit, satove i farmaceutske proizvode.Dakle oni su intelektualno predodredjeni na usluzne delatnosti, dok kod nas kako “postati gazda“ postaje sve vise izrazajnije.

Zato EU nije obecana zemlja za one koji nisu sposobni pronaci trziste za svoje proizvode – kroz 5-10 godina vas pojedu njihovi veliki “koncerni“.Nisu oni nesto mnogo pametniji, ali na duze staze vrlo lako pronalze slabosti indirektne demokratije u tehnoloski nerazvijenim zemljama.

Nama u ovom periodu samo odgovaraju trzista koja mogu potrazivati nase proizvode u vecim kolicinama uz sto manje marze.Tu je matematika prilicno jednostavna.

Sto se tice “vojne hunte“ ona dolazi do izrazaja tek 10-15 godina od infiltracije u sve pore jednog drustva.

Ako gledate Rumune ovo sad sa COVID-19 ce prikriti padove od 2018, ali njihov glavni izvoz u Nemacku, Italiju i Francusku nema bas svetlu buducnost.Kako bih bio precizniji auto delovi (traktorski takodje), elektricni izolatori (“dielektrik“) i derivati nafte.Samo naravno porediti ih sa potencijalnom Srbijom u EU je prilicno duga analiza.

Kako bih skratio ima Srbija potencijala, samo trenutno bolje da koketira posto oblici prisutne indirektne demokratije samo obecavaju bolje uslove u EU, dok zapravo mi njima samo predstavljamo jeftinu radnu snagu – na duze staze.Vec sad pokupise sve sto valja, dok nas natalitet objasnjava sve.

AL-41

Vidite ja vidim problem, posto u narednim dekadama ovakve sisteme ne vidim kao dominatne u vazdusnom prostoru, tehnicki gledano ista je glupost u BVR ispaliti R-77 (RVV-AE) i AIM-120C7.Shvatite sistemi koji ulaze u upotrebu do 2023 nadmasuju tehnicke mogucnosti koje opravdavate sa vise casova upotrebe.Dakle cemu nesto sto u datom trenutku ne moze odgovoriti na osnovne izazove !?

Vrlo lako se ometaju ako imate sisteme koji obmanjuju njihove glave za samonavodjenje.

Ne znam da li shvatate kako radar na oba lovca ne pravi neku prednost !? Iskljucivu prednost Rumunskog F-16 je samo oficir na AWACSU, dok inferiornost VOJIN je jedino sto je stacioniran, mogu se lakse predvideti takticki postupci.Mada opet nas VaP prilicno skucen za manevrisanje.Kao sto rekoh ranije u nekom komentaru IFF signal se moze neutralizovati.F-16V je iskorak ispred posto nova avionika pruza pilotu mogucnost sagledavanja situacije bez oficira za navodjenje.

Isto Link 16 nije najnoviji standard komunikacije u 2020.Dajte molim vas SSD MTBCF 10000h, vrlo neozbiljan komentar ! Sta povecava propusnost na magistrali !?

Ako vec tu postoje radi jedne svrhe, onda je glupo raspravljati o ceni namenjenoj buducnosti LA.Ostali su NATO, pozovu “tatu“ i on je vrlo brzo tu sa “high-tech“ stvarcicama.Postoje sistemi koji anuliraju prilicno stvari u VaP, ali mi ako ih krenemo nabavljati vrlo lako mozemo dobiti zabranu na nabavku istih.

Ovo “ekonomske nebuloze“ morate podkrepiti nekim objasnjenjem ovako nije kao sto ste napisali – a to je da “raspravljamo“.

AL

@Mig-29
Sta to Rusija sprema posle 2023 da ce naciniti aim-120C-7 i Link-16 “totalno zastarelim”? Pa nista, barem ne masovno.

Ne za nas(izvoznog kupca) nije isto lansirati R-77 i aim-120C-7, jer je R-77-1 uporediva sa aim-120C-5, a R-77 je daleko.

Ne tehnologija radara nije ni blizu ista niti mogucnosti, niti softver i prave ogromnu razliku. Da postoji plung-and-play resenje vec uveliko u prodaji za pojacivacke sklopove MTBCF 10.000h za “legacy” F-16(amp je ceo radar, ali opet jedna velika stvar skinuta sa liste odrzavanja).

Ne IFF se ne moze iskopirati, pogotovo ne “lako”.

Jeste procitali sta ulazi u novi paket modernizacije? Ti rumunski F-16 mogu preko awacs da se umreze sa saveznickim avionima iz SAD i da cine “potporu”, a samostalno ce biti tj. vec jesu dovoljno naprednj da se brane. Njih ne interesuju ofanzivni kapaciteti, a za defanzivu su dovoljno napredni i to umrezeni sa PVO i VOJIN za kog su kupili AESA radare i sve radi data-linkovano iz fabrike. Kada kupe aim-120D to ce tek biti posebna prica. Naravno da ne mogu “ugroziti Rusiju” ozbiljno, ali to nije ni poenta.

Mi takvo resenje sa Migovima i ruskim legacy sistemima ne mozemo napraviti bez da ulozilo jos vise para nego Rumunija.

An

@Mig-29

Satovi i farmaceutski proizvodi nisu uslužne delatnosti, već proizvodne. Švajcarska ima odličan uslužni sektor svakako ali i vrlo jaku industriju. Živeo sam tamo 4 godine i sarađivao upravo sa tom industrijom i obilazio neka postrojenja. Imaju npr. proizvodnju poluprovodnika. Bio u fabrici. Toliko o ,,intelektualnoj preodređenosti na uslužne delatnosti“.

Nas su već ,,pojeli“ EU koncerni. Pojeli su nas jer nam je privreda propala potpuno 90tih a i 80tih je bila loša i na rubu propasti (malo ljudi je svesno da je SFRJ bankrotirala 1982.), no 90ete su zamaskirale koliko je i prethodno stanje bilo loše. Privreda je oživljena inekcijama stranog kapitala. Da li je rađeno od 2000. najbolje kako se moglo? Daleko od toga. Ali bez EU kapitala bili bi smo nigde (ostali strani kapital je za Srbiju mnogo manje zainteresovan).

Mi imamo privredu koja je u izvoznom smislu orijentisana da opslužuje CEFTA i EU tržište. Gde to mi možemo u većem obimu i za bolje pare da plasiramo naše proizvode (koje?) ja to ne znam zaista.

Ono što vidim su oko Srbije primeri zemalja koji su ušli u EU u kojima je zbog toga ekonomski bolje.
Ta ista Švajcarska je daleko više integrisana sa EU nego Srbija trenutno. Pričali smo o spoljnopolitičkoj orijentaciji i savezima, a vi sada o direktnoj demokratiji. Na tu temu mogu da se složim s vama, samo ne vidim opet tačno na šta ste mislili kada ste rekli da su za Srbiju ,,švajcarski modeli“.

Mi

Andrija

Morate malo obratiti paznju na napisano, nista vam ne pisem kao kritiku.Proces od unikata do serijske proizvodnje zavisi od potraznje – tu se nadam se slazemo.Ako kazem “naucila prodavati“ podrazumeva se od pocetka tog ciklusa (neki satovi kod njih variraju jos od 13 veka ako se ne varam), nemaju odmah marketing strucnjake, vec prvo se opredeljuju na uslugu -prevedeno kad se pojavila potraznja gledali su kako da rese probleme korisnika koji su imali probleme sa njihovim proizvodima i dosli do nekog kvaliteta, koji rezultuje jos vecom potraznjom.To nije kao populisticki stav kod nas kako svaka roba ima svog kupca, previse smo zasnovali industriju na domace trziste i izgubili pojam o kvalitetu.Lako je biti monopolista na “sopstvenom trzistu“.

Bas na ono sto sam vam rekao, to je uvek problem sto ljudi pod rec demokratija trpaju sve u isti kos.Direktna demokratija evoluira jos od stare Grcke, ne znam sto su ljudi odbojni kad nesto trebaju nauciti, a olako daju komentar kako su upoznati sa odredjenim pojmom.

Necu vam objasnjavati mnogo, morate se zainteresovati i procitati (“Svajsarske modele“ koji datiraju iz 19 veka).Verovali ili ne imaju moc odluke bez obzira na geopoliticku situaciju.NIje im bio potreban “savez“ za :

– obligatorni ustavni referendum
– fakultativni zakonski referendum

Karikiracu – bez obzira za sta se opredeljuje vladajuca grupa (savez, orijentaciju, politiku, ekonomiju, …) gradjani i kantoni svaku odluku mogu poslati na reviziju ili promenu ako sakupe dovoljnu vecinu.Tako se korupciji koju sam vam spomenuo oduzima moc.

Primer vi kazete kako hocete izvoziti u EU jer imate vec razradjen interes, dok ja kazem kako hocu izvoziti u Rusiju jer isto imam razradjen interes.Tako vecinski “narod“ ima priliku za odluciti gde ce se izvoziti, t.j. kod mene ili kod vas imaju bolje uslove za rad ili vece plate.E zato je Svajcarska danas ono sto jeste, a sigurno nije profitirala zato sto je u EU.

Sit sam vec tih prica kako Srbija moze bolje prodavati poljoprivredne proizvode u EU nego Holandija.Ne mozemo min. za 50 godina – jer nemamo tehnologiju.Slovenci preko nasih benificija profitiraju na Ruskom trzistu (Italijani preko nasih benificija sa FIAT su hteli profitirati na Ruskom trzistu), dok mi i dalje nemamo zahtevan kvalitet u nasim proizvodima.Shvatite isto tako smo Austrougarima terali svinje gde su oni pravili mesne preradjevine i prodavali na Nemackom trzistu duplo skuplje – dok se mi nismo opametili i napravili mesnu industriju, pa se nisu mogle snizavati cene zato sto svinje prilikom transporta dobijaju bolesti i uginu.Pa smo nasli kanale kako te mesne preradjevine direktno plasirati na Nemacko trziste.

Koja spoljna politika EU moze izdignuti nasu ekonmiju !? Pa ta CEFTA i EU pokazuje zadnjih godina koliko smo neozbiljni.Ko kaze kako “neutralni“ ne mozemo potraziti trzista na kojima mozemo profitirati !? Nemojte zaboraviti mi smo jeftina “radna snaga“ trenutno u Evropi, jeste bas ce se neko sazaliti na nas i izdignuti nasu ekonomiju zato smo geografski deo Evrope.Ko jos sebi pravi kokurenciju iz hira u poslovnom svetu !?

Nikakve inekcije kao sto vi navodite vec kredite (t.j zaduzeni smo i otplacujemo dug), pri tome privatizacija odradjena katastrofalno.Desilo se da je zemljiste preslo u privatno vlasnistvo nesposobnih diletanata, dok je trebalo uloziti u tehnologiju i masine u zapustenim halama.Dok diplome od 80′ je trebalo manje “poklanjati“ i poostriti kriterijume.

Ja to tako vidim i nisam uopste neki ekonomski strucnjak, ali vrlo dobro znam sta znaci rec “kvalitet“.

Mi

Al-41

Vidite godina ulaska u upotrebu nema nikakve veze sa sa vasim objasnjenjem, takodje ocigledno necete namerno navesti modele Ruskih verzija R-77 i njihovih poboljsanjan na algoritmu i motoru.

Isto predpostavljam ne znate kako kod AMRAMM serije C5 ima samo poboljsanja na motoru, dok C7 ima datalink koji nije dvosmerni i opet poboljsani motor (mada u izvoznoj verziji samo “boost“)

Jel moguce kako nemate informacije za AIM-120-C7 to je totalno ista raketa kao AIM-120-C5.Cak sam siguran kako ne mozete objasniti poboljsanja na algoritmu koja povecavaju njegovu efikasnost na t.z.v INS (Electronic Protection Improvement Program (EPIP))

Takodje prilicno sam ubedjen kako ne znate za rizik kada avion salje signal raketi koja poseduje datalink za korekciju (a to je AIM-120D ili C8).Zato nikad to nece uraditi F-22 ili F-35, vec F-15 pa ako on nije bas prisutan uradice F-16 iz “debele“ pozadine.

Morate shvatiti takticki niko ne koristi F-16 kao neki ovde na portalu, posto takva upotreba sa individualnom radarom je kako neki kazu neopevano marketingsko “smece“.

IFF se ne kopira – sta je sa vama !? Ometanje signala vecinom se vrsi prema prijemniku, kako on ne moze dobiti validnu informaciju koja sadrzi kompletani i pouzdani IFF signal.

To sto ovde neki degradiraju Rusiju u tehnickom smislu, ocigledno ne znaju kako su Rusi svesni o mogucnostima novih sistema u SEAD misijama pa ubrzano razvijaju sisteme poput

– „Мурманск-БН“
– „Борисоглебск-2“
– „Красуха-С4“
– „Свет-КУ“
– „Инфауна“
– „Лесочек“
– „Житель“
– „Дзюдоист“
– „Заслон-РЭБ“

Rumuni se brane od koga !? Ja jedino vidim od Rusije, dok Srbija po vasem mora nabaviti F-16 zbog cega !? Da moze po potrebi biti lansirna platforma iz pozadine za Americke “perjanice“ poput Rumuna !? Mozes mislisti, letecemo na F-16 block 20 od 2020, bicemo strah i trepet sa block 52 do 2040.

Kad ce nabaviti AIM-120D, danas je 2020.Kada oni nabave te vase savrsene sisteme Amerika ce uveliko koristiti AIM-260 i CUDA rakete.

Mozemo mi mnogo toga nabaviti za manje pare, ali je “caka“ sto nam Amerika nece to dati, plase se navodno uticaja Srbije u srcu Evrope.Mozes misliti !? Evo vec sad je sve zabolela glava od te pomisli.

Sl

Miloše molim te objasni nam šta je F 16,a šta je MiG 29 ??? Evo u ime svih laika te molim da nam pojasniš tvoj komentar. Navešću ti jedan primer,ti imaš Ferari u garaži star 10 godina. Nisi imao para da ga održavaš pa su mu se probušile gume,akomulator se ispraznio,kočnice ne valjaju itd. Prvi komšija,koji sve to zna,i koji vozi novog Smarta,te izazove na trkanje i šta misliš ko će pobediti ??? Poenta svega je da smo 1999. imali F22,u stanju u kojem su bile naše 29ke,isto bi prošli. I u pravu si za Rumuniju,super je što su kupili aždaje stare 35 godina,za razliku od naših poklonjenih kanti starih 30 godina….

Odgovori
Mi

@Miloš
12 polovnih F-16 aviona od Portugalije Rumuniju je koštalo 700 miliona dolara bez modernizacije , obuke i bilo kakvog oružja.Iz ovoga se vidi da se plaća politička cena podrške a ne nekakva komercijalna gde ni u ludilu ne vredi 12 aviona starih 30 godina 58 miliona dolara svaki.Mi smo na poklon dobili 11 aviona a plaćamo za 14 aviona modernizaciju 180 miliona dolara sa dalekometnim raketama i modernizovanim radarom .Dakle nas 11 vrhunskih lovaca košta 13 miliona dolara a njih 58 miliona bez ikakve opreme i obuke.Što se tiče MIG-29 kao aviona koji nije dobiao bitku sa zapadnim avionima pa gotovo uvek u svakoj toj nazovi vazdušnoj borbi brojnost zapadnih aviona u odnosu na MIG-29 bila je najmanje trostruko veća pa logično da je teško izmeriti snagu u takvim uslovima borbe.Uzmimo MIG 21 kada su bile borbe u Vijatnamu bukvalno je razara američke Fantome dakle kad su realni jednaki uslovi borbe onda se može govoriti o mogućnostima tehnike.Ne bih želeo da ulazim u vašu političku pristrasnost ali očigledno da teško razumete spoj politike i trgovine oružjem jer najčešće u takvim uslovima kupcu se nikad u celini ne kazuje šta zapravo kupuje za svoje novce pa na kraju sam iznosi zaključak zašto je preplatio kupljenu robu.

Odgovori
AL

Sve sto ste napisali je netacno.

Al

@Milos,
potrebno je ozbiljno analizirati i nasu i rumunsku nabavku aviona. I jedna i druga su na neki nacin bile politicki motivisane,ali i planski obavljene.Tesko se mogu tako prosto analizirati.Sto se tice uporedjivanja f16 i mig29 opet je potrebno detjnije to uraditi.Tacno da mig29 nema ni jednu pobedu protiv zapadnih aviona,ali kad se bori jedan avion protiv 3-10 drugih,onda se to nikako ne moze racunati u borbu.Ni jedan zapadni avion posle Vijetnamskog rata nije vodio ravnopravnu borbu. Uvek je vodio ili proriv zastarelijih modela ili ih je bilo daleko vise.

Odgovori
Ap

A cemu f16?! Sa kim ce oni da se bore?! Koliko neodmerenih komentara, pa to je za film!!!! Sta je Rumunija dobila?! Dobila je tj dobice do kraja decenije ukipno 50 F16 dobila je da vrsi remont istih, dobila je protivraketnu stanicu…i dobice u eventualnom ratu Nato vs Rusija jedno dva Rubeza sa po 4 nukelarne glave od 150 do 300ktn….toliko o tome sta je dobila i sta ce dobiti!!!!!

Odgovori
sk

Tačno tako. RS-26 Rubezh – lepotica :)

An

U eventualnom ratu NATO vs. Rusija naša planeta odlazi dođavola, u tom kontekstu nije previše bitno koliko će se ruskih raketa sručiti na Rumuniju (koliko bi se američkih sručilo na nju da je rata bilo 70ih ili 80ih?).

A Srbija kao ,,neutralna“ u takvom ratu bi potpuno nagrabusila, što posredno što neposredno.

Smešna i tužna u isto vreme su mi ta nagađanja šta će biti u scenariju globalne nuklearne apokalipse.

AL

Evo vidim Gruzija i Ukrajina su u “nuklearnoj zimi” vec godinama, a i Turska nakon obaranja Su-24.
Pa ne ide sve odmah u nuklearni rat majku mu.

Ap

Ne moze se porediti Ukrajina i Gruzija za Rumunijom, a sto se Turske tice, Putin je tu odigrao vrhunsku partiju, posle obaranja su24 dolazi do puca u Turskoj, Erdogan opstaje zahvaljujuci Ruskoj dojavi, potom mu se Erdogan izvinjava, kupuje s400, pravi se turski tok….hocemo jos?!

Mr

Tko prvi njegova djevojka…. bar sad znamo gdje ce hrz odrzavati 16-ice!! Ionako vec smo radili sa njima iako me cudi da to nisu dobili bugari koji su kupili nove!?

Odgovori
Te

Mr.D,
Yes. Bulgarians have bought some 8 F-16s. We bought 4 bil USD Patriots, 1.25 bil USD Himars, 1 bil USD Piranhas, a lot of radars, the last being Tps-77 and so on… We have the shield, a Striker brigade is expected, MK air base…
For me, the picture is quite clear…

Te
Te

All 17 will be M6.5R.

Odgovori
Ve

Ministarstvo Odbrane Srbije pod hitno da zaposli sve internet stručnjake sa Tango siks komentara i to je to.

Odgovori
Bo

Teško da bi prošli vojnobezbednosnu proveru :D

De

Srbiji lovačka avijacija sem air polisinga,ničemu ne služi. Veoma mali broj lovačkih aviona,mala teritorija,okruženi NATO članicama,koje bi nas „pojele“,za doručak,pa makar imali i 14 Suhoja S-35. Čitam ostrašćene komentare,napaljenih „avijatičara“,pa se razmišljam da li su svesni u kojoj državi žive? Državi,koja nije u mogućnosti ni kerozin za normalan broj sati naleta da obezbedi i za to malo pilota koje imamo? Da li su svesni „stručnjaci“,koji komentarišu,koliko košta mesečno i ovo malo sati naleta koje naša avijacija ima? Srbiji, sem ovih remontovanih „kanti“,više i nije potrebno,što se tiče lovačke avijacije i to čisto da ne bi plaćali da nam drugi obavlja taj posao. Nama,kao „ostrvu“ u moru NATO država oko nas,je potrebniji slojeviti PVO,koji ne troši resurse,kao lovačka avijacija. Raketne jedinice PVO,daleko manje na godišnjem nivou koštaju,a pružaju mnogo više u slučaju sukoba. Šta mislite,koliko minuta bi opstalo na nebu naših 14 lovaca u nekom,eventualnom,sukobu sa NATO paktom? Veoma kratko i bolno bi bilo to iskustvo. Pogotovo sada,kada su i Rumunija i Bugarska i Makedonija,ama svi u tom savezu. Zbrisali bi nam lovačku komponentu za veoma kratko vreme. Ali,kvalitetni sistemi kratkog,srednjeg i dugog dometa,slojevito rasporedjeni bi mnogo bolje zaštitili nebo od 14 najsavremenijih lovaca. Evo primer….zamislite seljaka koji obradjuje 2 hektara zemlje,a kupi traktor od 90.000€? Ima li računice tu i može li da se nada zaradi? Nema šanse,pa makar živeo i 100 godina. Šalu na stranu,samo slojevita PVO i nema brige za nebo iznad Srbije.

Odgovori
Vl

Deki, ovo što ste napisali važilo bi za Srbiju pre 10 godina. Napisati ovakav komentar danas je odraz problema u najavi, kojim bi se trebao pozabaviti neko stručan za tu oblast.
Sama PVO bez avijacije ne znači mnogo (pa i ako je postavljena i u 5 slojeva)…

An

Aman, dokle više to teoretisanje o sukobu s NATO paktom? Mi ne možemo efektivno od NATO da se odbranimo pa trošili i 100x više na odbranu. Niko VS ne dimenzioniše za sukob sa NATO niti treba. To uključuje i RV i PVO. Na našoj spoljnoj politici i diplomatiji je da se 1999. više nikada ne ponovi, a ne na ministarstvu odbrane da sprema vojsku za još jedan takav rat.

Al

@Deki

RViPVO ima goriva za nalet…
Prekinite da širite dezinformacije.

De

Glavnina svrhe Rumunskog RV i PVO nije da ide protiv Srbije. To je drzava na prednoj liniji novog hladnog rata izmedu NATO i Rusije.

Znaci glavna svrhe je odbrana protiv Ruskih jedinica u Crnom Moru. A tu je F-16AM/BM (avion iz 1980ih unaprijeden na tehnologiju 1990–ih) zastarjeo.

Znam da Rumuni ocekuju da ce ih Amerikanci spasiti a sve to ovisi o koliko bilo kakav rat s Rusijom zdere Americke jedinice u sjevernoj Evropi i kakve rezerve moraju da odrzavaju protiv Kine.

An

@Dead1

U ratu Rusije i Amerike apsolutno je nebitno koliko F-16ica ima Rumunija, 36 ili 236. I da li su F-16AM ili F-16V ili pak da li imaju 150 F-35. Nadam se da vam je jasno o čemu pričate (o bukvalnom kraju sveta) ako spominjete rat Amerike i Rusije, nešto što celokupne vojne doktrine obe zemlje pokušavaju da izbegnu od 1945.

De

Andrija all dode do rata sa Rusima , ima veze ako Rumunija moze da stiti svoje nebo zato sto to znaci da drugi NATO saveznici ne moraju da salju jedinice koje bih mozda bolje sluzile u glavnoj bitci na Baltiku.

I na salu, sjetimo se sta se desilo zadnji put kad Rumuni nisu bili dovoljno dobro opremljeni. :D

An

@Dead1

Glavna bitka na Baltiku koji je u tom trenutku radioaktivna bara…mislim, zaista, o takvim scenarijima je izlišno razmišljati. Rumunija koja štiti svoje nebo, a pre toga je izrokana sa nekoliko nuklearki…vama je jasno da rat između Rusije i Amerike može jedino biti nuklearna apokalipsa i ništa drugo?

AL

@Dead1
Promasili ste poentu ulaganja u “konvencionalne snage” tj nenuklearne. Poneta nije da “ako dodje do rata sa Rusijom” nego upravo se ulaze da ne dodje do njega.

@Andrija
Ne mora nuzno svaki rat da postane nuklearan, sta vise verovatno ne bi, niti mora nuzno umesati ceo NATO cak i kada je napadnuta teritorija jedne NATO drzave(bilo je takvih presedana ranije). Ali ulaganje u RViPVO svakako dodatno smanjuje mogucnost konvencionalnog napada sto je i poenta “kolektivne bezbednosti”. Budimo realni, NATO ne moze kopneno da ugrozi Rusiju, ali ona moze mnoge njene clanice, zato i postoji taj savez.

Cisto primera radi, Rusija se vrlo lako odlucila na rat sa Gruzijom, ali bi se mnogo teze odlucili na isto sa recimo Finskom ili Svedskom iako bi na kraju 90% “pobedili” samo bi ih jako skupo kostalo. To je i poenta odbrane malih zemalja.

De

@Andrija,

Ne znaci nuklearni rat. Naveliko se prica se o ogranicenim ratovima izmedu velikih sila, narocito u Aziji ali i protiv Rusa.

To je vec i bila tema u kasnim 1970-ima i 1980-ima i zato su oba dvije strane puno razvijale konvencionalne snage koje nije bilo koristi razvijati ako je jedini rezultat atomski rat.

Po vasoj logici, nije bilo ni korist da itko u tom dobu ulaze u konvenijonalne snage. Sta ce Belgiji 160 ili Nizozemskoj 213 F-16 kad par atomskih uniste citavu drzavu.

Ali su planovi bili za konvencijonalan rat.

Ruminija je na Crnom Moru sto postaje prijednja linija izmedu Rusa i Amerikanaca (gle Ukrajinu). Turska vise nije pouzdan saveznik sto znaci da su i Bugarska i Rumunija u jako teskoj strateskoj situaciji.

Tu je i problem sto NATO/Amerika ne moze da posalje veliki broj brodova u Crno More zbog Montreux ugovora.

Ruminija ima i potencijalan problem u Moldovi/Transnistriji sto moze isto tako da pukne.

Znaci Bugarska i Rumunska trebaju imati relativno jake zracne snage i mornarice.

Kako stoje oni su jako slabi tako da u bilo kakvoj krizi prave problem NATO-u, narocito posto NATO i nema vise neku rezervu snaga u Evropi.

Te

Dead1,
First. We have no problem in Moldova. Second. That’s why we build large air bases. To benefit from the advantages assured by the F22 and the F35. And not only.

Te

We are a peaceful people, we respect Russia and their president and we only want to be left in peace.
Simple as that.

An

@ AL-41

Naravno ne mislim da svaka čarka između NATO zemlje i Rusije automatski postaje nuklearni sukob ali otvoreni direktni rat između Rusije i NATO vrlo brzo ako ne i odmah postaje nuklearni sukob.

Za sve ostalo se naravno slažem.

@Dead1

Planovi tokom hladnog rata su bili i za ,,mešani“ nuklearno-konvencionalni rat, Sovjeti su imali razređenu strategiju za desant na zapadnu Evropu koju su prvo izmbombardovali nuklearkama…ma, suludo.

AL

@Andrija
Ko vam garantuje? Ako bi NATO napao Rusiju…..hmmm mozda, ali tek kada ne bi imali drugu opciju, sto je malo verovatno jer bi ih najverovatnije ugazili u konfra ofanzivi. Nuklearno je bas poslednja opcija…kad bas nema druge. Da Rusija napadne neku granicnu NATO drzavu 99% ne bi izbio nuklearni sukob jer “nije vredno”, islo bi se na konvencionalna sredstva i obe strane bi gledali da drze konflikt “lokalizovan”. Rusija je sto se tice obrane vrlo ozbiljna i profesionalna zemlja, ne igraju se oni sa nuklearkama tek tako. Cela filozofija “kolektivne bezbednosti” je upravo to zdruzeno ulaganje, sto mislim da Rumunija jako dobro radi. To sto neki jedu ono sto se ne jede je druga prica.

E sad da treba balansirati i birati retoriku, apsolutno se slazem. Ne treba stajati na zulj velikima, pogotovo kad su blizu jer ce tu zauvek i biti.

An

@AL-41

Rusija upravo zato što je se tiče odbrane vrlo ozbiljna i profesionalna zemlja nikada neće prva napasti graničnu NATO ili EU državu. Upravo jer ne žele da testiraju namerenost SAD da zaista priđu u pomoć Estoniji ili Rumuniji ili Norveškoj ako su napadnute ili recimo Francuske i Nemačke (donedavno i UK) ako napadnu recimo Finsku ili Švedsku (kada bi neka EU zemlja koja nije članica NATO bila napadnuta, ostale članice EU bi stale iza nje, a postoje i mehanizmi za reagovanje, EU brigade, CSDP, PESCO, itd.). Zato oni čine sve što mogu da zaustave ulaz neke zemlje u EU ili NATO jer znaju da je nakon toga ta zemlja van njihovog domašaja. Zato i pizde od ideje da im na granici budu NATO članice (što je potpuno razumljivo, uopšte ja njih ništa tu ne krivim).

Možemo da zamislimo eventualno kako neka granična država NATO dobije ludake na vlasti koji odluče da izvrše harikiri tako što će prvi napasti Rusiju, i to onda ne potpada pod član 5 NATO sporazuma ali onda to i nije rat Rusije i NATO nego Rusije i neke ne znam, Poljske. Ali da se neka granična država NATO odluči na to mora biti zaista poremećena na više načina.

Rat Rusije i NATO možda ne bih odmah postao nuklearan, ali Rusi bi posegli za nuklearkama čim se osetili ugroženi (npr. Amerikanci im razbiju neke strateške sisteme konvencionalne odbrane, što je lako zamislivo), isto tako i NATO ukoliko bi Rusi krenuli da napreduju i ušli recimo u Varšavu. A da li bi se to desilo ne zavisi od broja F-16 ili F-35 koje imaju Rumunija ili Poljska, nego od sile koje bi uspela da projektuje Amerika uz podršku velikih NATO država u vojnom smislu (Francuska, UK).

Za smisao kolektivne bezbednosti i da Rumuni jako dobro rade stvari, to se sve potpuno slažem.

De

Kupovati avione proizvedene 1980-ih i moderniziani na tehnologiju srednjih 1990-ih (MLU). Ke napredak!

Dok/ako dodu sljedecih 36, vjerovatno ce ovi 16 ici u muzeje!

Odgovori
Te

Maybe the isreaeli F-16s, used in very harsh structural conditions, were much better… Do not forget Taiwan is defending himself using the same “museum pieces“.
Those portuguese F16s have barely fly and their status is very good. They can accomplish their tasks for the next 20 years. Then, they will probably reach a museum hall.

Te

Dead1,
We do not have enough money to buy Bl.70 in this moment. There are other priorities now, such as 27 Shorad systems, 138 Manpads systems, NSM for the coastal defence, all worth 3.5 bil Euro.
https://www.profit.ro/stiri/politic/document-romania-pregateste-noi-achizitii-militare-de-miliarde-de-euro-19452202?source=biziday

De

Tedy given the poor performance of western mercenary crewed Saudi Patriots and other AD assets against Houthi missiles, and given the failure of Syrian Pantsirs, BUKs and S300s to deter Israelis or Turks or failure of Pantsir in Libya, I would suggest that investment in ground based air defence is a waste of time and resources.

Even the Russians with their S400s and many other systems realise this and their main tactic of stopping enemy air power is offensive action to neutralise it, not relying on reactive ground based defence.

https://warontherocks.com/2019/09/its-time-to-talk-about-a2-ad-rethinking-the-russian-military-challenge/

But I guess ground based air defence is cheaper…though you get what you paid for,

Te

Dead1,
If you have another solution against ballistic missiles, please enlight us. Thanks.

An

@Tedy

I think that there is no good defensive solution against ballistic missiles and that the American missile defense project is mostly a waste of money (a very profitable one for defense companies of course).

The solution is offensive, to have your own ballistic missiles that will make your potential opponent think twice before firing his. This is in essence the MAD doctrine. The solution is for the missiles to never fire.

Te

Andrija,
Maybe there is not a good solution, but some solutions are worst than others.

An

@Tedy
The main advantage for Romania of the missile defense site is not the ability of the technology to intercept missiles, which is quite questionable. The main advantage is the close strategic and defense relationship this creates between Romania and the United States. In this way, Romania accomplishes more and makes itself safer than it could with 100 F-35s, but some people here do not grasp that.

In this sense, the missile base, and everything else, are a very worthwhile investment for Romania. This however has nothing to do with the actual viability of the technology, but for Romania, this is not the most important thing.

De

Regarding Taiwan they want F-35s bit aren’t allowed to buy then. Their F-16s are museum pieces but are being upgraded to Block 70 „Viper“ standard.

Romanian F-16s are upgraded to MLU standard which doesn’t offer full spectrum of capabilities offered even on 1990s vintage Block 50s neicase they never replaced the radar or other update other key aspects.

Odgovori
Te

Will come. Stay still…

De

So Romania’s plan for 2030-40s is to have an obsolete fighter force based on 50-60 year old airframes with 1990s technology?

I also forgot to mention Taiwan’s F-16s are on average 13-18 years younger than the Romanian airframes acquired from Portugal which were produced in early 1980s. Taiwan’s aircraft were produced between 1997 and 2001, Romania’s F-16s were built in 1983-84.

Taiwan wanted Block 50s but wasn’t allowed to buy them. Instead they got a bastardised Block 20 which is the less capable MLU that retained older radar etc.

In any case Taiwan’s newer aircraft are being upgraded to F-16 Block 70 and they are also buying 66 new F-16 Block 70s.

These Block 70s will have AESA radars whereas Romania’s F-16s have older less capable APG-66V2s (and F-16C/Ds have APG-68s which are more capable than APG-66)!

And those Romanian F-16s are now in an environment where the Russians have deployed Su-27SM3s and Su-30s with Irbis-E PESA radars.

Seems the Romanian strategy will be to try to hide behind its Patriot shield though as the Saudis are discovering this isn’t exactly a fruitful strategy.

Te

Dead1,
Yes. Shame on us… :)

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mečka na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

Šta danas 2024-te godine možeš da sakriješ od satelita, dronova, kamera? I naravno sva transparentnost raznih dogovora o naoružanju, međunarodnih posmatrača itd.

11. Apr 2024.Pogledaj

Sunny Boy na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Sedamdesetih je YU kupila (civilne) avione, placala ih je sunkama. Bas me zanima da li cemo sad na isti nacin platiti avione. Doduse, sunki za izvoz vise nemao, ali moze i municija. Pogotovo sto se prica o nekoj dokapitalizaciji vojne industrije. Ili je mozda ta dokapitalizacija u stvari u vezi pomenutog pogona za naoruzavanja helikoptera,…

11. Apr 2024.Pogledaj

Mislav na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

NikolaD Treba, u Rafaleu je nemalo americkih komponenti.

11. Apr 2024.Pogledaj

Galeb G4 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Bulatovic Nebojsa Izuzetan avion Rafal, ali nije za male zemlje skromnih vojnih budžeta. Preskupo održavanje, preskup nalet, preskupo naoružanje. Za te novce se realno može modernizovati celokupna Kopnena vojska i PVO, a od toga bi dobar deo novca ostao u zemlji. Za naše potrebe M 346, FA 50, HF 17 ili evntualno J 10 C…

11. Apr 2024.Pogledaj