BEG airport status
Sada i zvanično: Mađarska kupuje raketni sistem PVO NASAMS Sistem NASAMS će u Mađarskoj zameniti sovjetski Kub, prvi sistemi stižu 2023. godine / Foto: Ministarstvo odbrane Mađarske

Sada i zvanično: Mađarska kupuje raketni sistem PVO NASAMS

Za potrebe svojih oružanih snaga Mađarska od norveške kompanije Kongberg i američke Raytheon nabavlja raketne sisteme PVO NASAMS, objavio je juče sekretarijat komesara Vlade Mađarske zaduženog za razvoj odbrane.

Raspoređivanjem najsavremenijih zemaljskih sistema PVO kratkog i srednjeg dometa, oružane snage će povratiti svoje odbrambene sposobnosti koje su bile izgubljene i koje će sada biti na nivou 21. veka, saopštilo je mađarsko ministarstva odbrane. U poređenju sa sovjetskim sistemima Kub koji su u službi od 1976. godine i koje treba zameniti, nova oprema će višestruko povećati veličinu branjenog područija i broj ciljeva koji se istovremeno mogu uništiti, tj. višestruko će biti uvećane mogućnosti vođenja protivvazduhoplovne borbe.

Pored toga, NASAMS može da se bori protiv vazdušnih udara koje se vrše dronovima i borbenim bespilotnim letelicama, domaća PVO do sada ili nije imala mogućnosti ili su takve sposobnosti bile vrlo ograničene, naglašeno je iz ministarstva odbrane Mađarske.

– Savremeni, zemaljski raketni sistemi PVO, koje će vojska dobiti počevši od 2023. godine, imaće ključnu ulogu u zaštiti mađarskog vazdušnog prostora. Ovo je istorijski korak, pošto mađarska PVO nije doživela takav razvoj već oko četiri decenije. Odabrali smo NASAMS kao najprikladnije rešenje koje je široko rasprostranjeno u NATO, zadovoljava zahteve SAD a koristi se i za zaštitu američke prestonice – izjavio je Maróth Gáspár, vladin komesar odgovoran za razvoj odbrane.

Prve naznake da je Mađarska odabrala raketni sistem PVO NASAMS za zamenu sovjetskih Kubova, pojavile su se početkom maja ove godine kada je Agencija za saradnju iz oblasti bezbednosti i odbrane DSCA (Defense Security Cooperation Agency) američkog Ministarstva odbrane dostavila obaveštenje američkom Kongresu o mogućoj prodaji raketa zemlja-vazduh AMRAAM i AMRAAM-ER Mađarskoj.

Američki Stejt Department je potom odobrio ovaj potencijalni posao u kome bi Mađarska između ostalog nabavila 60 raketa AIM-120C-7 i C-8 a u obaveštenju se napominje da je ova prodaja podrška mađarskoj nabavci raketnog sistema PVO NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System). Pošto je naglašeno da je osim raketa AMRAAM moguća prodaja i raketa AMRAAM-ER čiji je do sada jedini kupac bio Katar, Mađarska bi bila tek drugi korisnik ovih raketa.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bl

NASAMS, PASARS, to je to.

Odgovori
Vl

Jes’ vala skoro i da nema razlike.

Pa

Malo da razbijem famu oko „Mađara “ koju pojedini imaju I to jednim prostim pitanjem -Jeli Mađarska vojska opremljena za ratovanje u kome se protiv njih primenjuju robotizovani sistemi (jel njihova vojska stigla na taj nivo )? Kako ja vidim (a vidim dobro čini mi se ,ako ne vidim otvorite mi oči ) oni se opremaju za rat iz 20.veka i to naj savremenijim sredstvima iz tog veka i poprilično defanzivno. Da bi stupili u 21.vek moraće da me obraduju kupovinom dronova (kako vazdušnih tako i kopnenih ) .

To

@PakleniVuk
Za razliku od nas koji imamo oruzje iz 21.veka: T72, Brdm2, Oganj, Gvozdiku, Noru, M80, M84, Orla i Mig29, Kub i Nevu, Bofors na Fapu sa Strelom 2m.

И

У последње време пуно пара оде на наоружање у окружењу. Нарочито Мађарска и Румунија, боме и ми потрошисмо…

Odgovori
Zo

Opet smo počeli da zaostajemo za komisijama.Od Pancira nista uglavnom nije kupljeno.

Mi

Zar nije HQ-22 kupljen?

Ve

Da bas Srbija zaostaje za Madjarskom.Madjari proizvode svoja apc i mrap vozila,sopstvenu haubicu,imaju sopstveni razvoj bpl,vbr orudja i mnogo toga sto Srbija nema.

Mi

Vesko Zaostaje u kolicini moderne tehnike u vojsci. Madjarska borbena vozila i tenkovi iz Nemacke su svemirska tehnologija za nase, a i ovaj PvO u poredjenju sa nasom starudijom.

Br

Jel se zna mozda ukupan broj lansera? I sta sve ide u paketu, koji radari su u pitanju?

Odgovori
Na

postoje razliciti podaci ovo su neki koje ja znam

radar AN/MPQ-64 F1 unapredjeni Sentinel koji radi u X opsegu 3D radar jednom CTOC vozilo moj prevod sistem za upravljanje vatrom, vozilo sa optoelek-tronskim sistemon mavodjenja MSP500 i jedno TCC vozilo takrtcko kontrolna celija, na vozilu je montirano 6 lansera raketa AMRAAM ili AMRAAM-ER

domet u zavisnosti koju verziju rakete koristi je od 50 pa do 180km za AIM-120D mada mislim da Madjari kupuju raketu AIM-120C-7 120km, dometi raketa su kada se lansiraju sa aviona one lansirane sa zemlje imaju dosta manji domet

bateriju cini do 6 radara i 12 lansirnih vozila plus navedena vozila

AMRAAM-ER je Rayetonov program kojim ce rakete imati 50% veci domet po daljini i do 40km po visini

Podaci su dati za NASAMS 2 verzija 3 je unapredjenje svih podsistema i ukljucivanje u net centric ratovanje tj svaki podsistem treba da dobije povezan bezbed- nom IP komunikacijom

Sistem proizvodi Kongsberg i pre Madjara postoji 11 korisnika ovog sistema, verovatno bi i Hrvatska trebala kupiti 2 baterije ovog sistema

inace razvijen je iz odbacenog programa kompanije Raxeton SLAMRAAM

Slican je porodici izraelskog sistema Spyder posebno onog sa oznakom LR

Ma

Štaće nama oružje 21.
Veka.Mi smo hrabri i imamo visoke merdevine tako da lako možemo da skinemo svaki leteći tanjir, a i da ne govorim o bezpilotnim letilicama.

Sr

@Narednik I klase
Domet NASAMS sa raketom AMRAM je 25km po daljini i 15km po visini, sa raketom AMRAM-ER sto je bukvalno Evolved SeaSparrow samo sa radarskom glavom 120ke, domet je 40km po daljini. Radar je PESA.

Spyder-LR je dosta razlicit, koristi vertikalno lansiranje, bustere na raketama, AESA radar i domet je bukvalno duplo veci! To vam je kao da kazete da su Patriot i S-400 „slicni“, a nisu ni blizu jedan drugom.

Du

Po mom skromnom laičkom mišljenju Mađari daju primjer zdrave odbrambene politike.
Potpuno opremaju vojsku po najvišim standardima.
Do skoro nisu imali ni jedno savremeno oklopno vozilo a sada kupuju najnovije varijante Leoparda 2 i Linx BVP-ova,koji će se i proizvoditi kod njih.
A sada je i PVO došao na red.
A što je zadivljenje biraju samo najmodernije sisteme i sredstva i u velikim količinama.
Imaće najmodernije oružane snage u ovom dijelu Evrope.
Svaka im čast.

Odgovori
ba

Од његовог увођења 1980-их, систем је стекло шест других држава, од којих су четири чланице НАТО-а или ЕУ. Систем користи ракете АМРААМ произведене од компаније Раитеон и путем система за команду и контролу може се интегрисати са другим системима наоружања као што су топови Л-70, ракете РБС 70, противавионски системи Хавк и Патриот.

Стандардни НАСАМ систем састоји се од командно-управљачког модула ФДЦ (Центар за дистрибуцију пожара), 3Д радара АН / МПК-64Ф1 Сентинел, пасивног електро-оптичког и инфрацрвеног сензора и одређеног броја ракетних бацача контејнера АМРААМ. .

НАСАМ обично делује у мрежама на нивоу батаљона са до 12 лансирних објеката са до 72 пројектила. Батаљон може да испали све 72 ракете на више циљева за мање од 15 секунди. АИМ 9-Кс Сидевиндер и РИМ-162 ЕССМ пројектили такође могу да се испаљују из истог лансера, који може да прими до 6 контејнера. АМРААМ ракета може да погоди ваздушни циљ на удаљеност од 40 километара и максималну висину од 14 км.

АМРААМ ракете су исте као и АМРААМ ракете које се користе на борбеним авионима. Овај концепт двоструке намене ове врсте пројектила пружа оперативне предности и смањује логистичке трошкове.

Инсталације радара и лансирних уређаја могу се распоредити на широком подручју, а удаљеност између њих достиже више од 25 километара, што осигурава широку покривеност направљену са малим бројем елемената. Ова дисперзија елемената система осигурава висок степен заштите од непријатељских копнених и ваздушних напада. ФДЦ модул и радари повезани су помоћу података као што су Линк 16, ЈРЕ, Линк 11, Линк 11Б, ЛЛАПИ и АТДЛ-1.

Odgovori
Mi

Hrvatska ce isto pazariti, a verovatno i onaj radar od Lokid Martina kao Albanci. A sto se nove lovacke eskadrile tice, bolje da batale i uloze tu lovu na BPL svih klategorija.

Odgovori
fr

Hrvatska ima već 5 komada An-fps 117 Seek igloo radara, ne vjerujem da bi se išlo u kupovinu novih. Čemu?
Oni su raspoređeni širom Hrvatske; Sljeme, Ucka, Papuk, Pelješac i Borinci.

Be

Cemu?
Radarski sustav je ustrojen odavna i u funkciji.

A uz to, vidimo sve sto i ostale clanice NATOa, tj.svaka pojedina od njih.

Mi

Ondak dobro. Nisam bi informisan o hrvatskim radarima i pretpostavio sam da bi im ovako nesto fino leglo.
Pozdrav.

Vi

Ništa posebno. Plafon leta mu 15.000m smešno pa naš raspali mig29 ide 18.000m. Buk-M3 Viking je za ovu skalameriju izmislio PVO odbranu. I rusi su eksperimentisali sa R-77 koja je trebala da se ispaljuje sa zemlje ali se odustalo. Previše mali domet a previše skup projektil.

Hu

Pitanje, sta ce im to?

Odgovori
Al

I slep bi progledao. Toliko tekstova na temu ko od naših susednih zemalja šta nabavlja od naoružanja. Svi dobijaju ofanzivno naoružanje i savremenu tehnologiju radarskog praćenja i nadziranja, a sve u skladu sa geografskim položajem i svi su kompatibilni jedni sa drugim. Ono što hoću da kažem a to je da nas polako zatvaraju i da će sila biti proporcijonalno raspoređena oko Srbije i dovoljno jaka da nas rasparča. Da uzmu ono o čemu oduvek sanjaju ali ovaj put bez podrške velikih sila jel će biti zajedno dovoljno prejaki za nas. Srbija u koliko ne bude imala u posedu moćnije sisteme za odvraćanje od agresije i potencijal da tu pretnju prebaci na teritoriju neprijatelja ili u protivnom ako nije u nekom vojnom savezu loše nam se piše. Svi vaši tekstovi i naslovi upravo pišu hronologiju događaja, predviđa te i kroz ozbiljne teme poput ove nagoveštavate sutrašnjicu. Živi bili pa videli.

Odgovori
Sr

Ovo „O“ u PVO nije od „ofanzivno“ nego od odbrana.
Koje to „ofanzivno naoruzanje“ ima Madjarska, Hrvatska, Rumunija, Srbija, Bugarska? Jedino blizu tome je Sumadija, koja nije ni blizu uvodjenja u naoruzanje upravo u nasoj vojsci.

Sta vi mislite da sa eskadrilom aviona i 20 hiljada vojnika mozete „osvajati“ gusto naseljene teritorije sa vise miliona ljudi? Da, kako da ne.

Ne kazem da trebamo zabiti glavu u pesak i praviti se da ce svi doveka biti dobronakloni, ali zaista nemamo nikakvog razloga za „paniku“ i prekinite sa time. VS se oprema shodno mogucnostima drzave, apsolutno niko osim Grcke na Balkanu i okolo nema „mocniju“ vojsku od nas, ali ni blizu. To ne znaci da je nasa vojka „mocna“ nego da su njihove jos gore.

Mi

Paranoidni poremecaj licnosti.

Mi

Srbofil Rumunska vojska je veca i mocnija od VS.

Sr

@Milan
Za sad nije, jer im je „okosnica“ oklopa T-55 i generalno im je vecina opreme zastarela kao i nama. Jedino imaju dosta bolje RV zahvaljujuci Lancerima(jer smo mi na Orlovima jos uvek) ali i to je pitanje koliko dugo ce biti tako i da li ce. Ako je Srbija zaista kupila FK-3, onda ni u PVO nece biti znacajno „bolji“ uskoro.

Ma sve je to jadno i striktno defanzivno sa ogranicenim kapacitetima, niko osim Grka nema ozbiljnu vojsku sto je sramota, ali tako je, nisu nam mogucnosti trenutno vece, mozda jednog dana.

Wo

>> niko osim Grka nema ozbiljnu vojsku sto je sramota

I kao kapiram vasu poentu ne vidim zasto je to „sramota“. Ja zivim u Berlinu koji ima skro 4 miliona stanovnika na teritoriji znacajno manjoj od grada Beograda pa mi nemamo 2-3 eskadrile lovacke avijacije ali imamo BDP 10x veci od Srbije i ako smo siromasni u poredjenju sa ostalim nemackim pokrajinama…

@Milan

Nema potrebe za takvim kvalifikacijama. Svako ima pravo na svoje mišljenje.

Mi

Boža M Naravno, ukljucujuci i mene, koji smatram da ljudi koji paranojisu do te mere da svuda vide iracionalnu opasnost treba da odu kod psihologa.

Na

Madjarska je ozbiljno pocela da projektuje svoju ekonomsku u vojnu, a time i politicku moc, čime stvara uslove za teznju svoje elite pa i velike vecine naroda da se vrati u granice pre pocetka prvog svetskog rata, te teznje postoje i kod dela elita u madjarskim zajednicama van madjarske, a one su najjace u Rumuniji, Slovackoj i Srbiji. Voleli bi oni da vide i Slavoniju i Baranju opet u Madjarskoj ali tamo gotovo i da nema madjarskog stanovnistva, zatim hrvati su tvrd orah, a i nemacki dobri saveznici, tako da se scenario povratka dela hrvatske teritorije u Madjarsku nece desiti narednih sto godina, isto je i sa rumunskim i slovackim teritorijama iako tamo ima dosta madjara, sve su to neciji saveznici i clanovi EU. Jedino ko moze biti ugrozen, to je najslabiji madjarski sused, a to je Srbija i to u nekom vecem geopolitickom potresu ili kampanji svi protiv jednog poput one, poznate kao tzv. milosrdni andjeo ili one zvane aprilski rat 1941.godine, gde bi beogradski pasaluk osto da egzistira kao Srbija dok bi ostatak bio podeljen slicno kao i 1941. god. To bi se mozda desilo i 1999. godine ali Americi tada nije odgovarao duzi rat vec kratkotrajna vazdusna kampanja. Kopnena invazija bi trajala duze iz razloga spremnosti i morala vojske i naroda da se brani, kao i odnosa vojnih resursa tadasnje SRJ u odnosu na susede. Sadasnji odnos je mnogo gori po Srbiju iz razloga konstantnog neulaganja i propadanja vojske od 1990 do 2015. godine, i velikih ulaganja u vojsku nasih suseda izuzev ex JU zemalja. Tada smo raspolagali ogromnim JNA resursima, odnosno sredstvima u kopnenoj vojsci koja tada nisu bila toliko inferiorna kao danas. Ono sto je nabavljeno od 2015 do danas je dobar pocetak, ali je na nivou uzorka, tako da jedna baterija Pancira u ratnim uslovima ne znaci nista, kao ni 4 MI35. Gubitak samo jednog oruđa bi u nasem slucaju znacilo gubitak cetvrtine resursa, a gubitak dva bi znacio prepolovljavanje i kraj borbene upotrebe. U ratu se to moze desiti u samo jednom danu ili jednom satu operacija, tako da bi gubitak jednog ili dva sredstva obesmislilo celu nabavku.
Sa druge strane jesno je da Srbija nema para za velike nabavke svega nam potrebnog, ali nama koji smo nestrucni deo javnosti a koji pratimo materiju, cini se da izostaje plan po kome bi se jedna po jedna sposobnost vojske dovodila na nivo koji u bi realnim ratnim uslovima bio efikasan. Stice se utisak da se razmislja ad hok i da se tako i vrse nabavke, malo ovoga pa malo onoga, a realna upotrebna vrednost sredstava u tom broju je nikakva. Nema informacija o planiranju dodatnih nabavki sredstava koje smo nabavili u tako malom broju, koje bi dale smisao ovima nabavkama na nivou uzoraka, a za sta nisu potrebni neki ogromni finansijski resursi, a ni ljudski, pa bi jos jedna batrija Pancira, jos 6 bpl i jos 4 mi35 znacajno uticala na samu upotrebnu vrednost istih. Jedan srusen most vredi vise od svega sto sam naveo.
Sarenilo postojecih sredstava je veliko i za mnogo vecu zemlju od Srbije, kao da smo Indija.
Da ne bude samo kritika, ipak je vojska za poslednjih 5 godina dobila ono sto 25 godine pre toga nije mogla ni da sanja.

Malo se ponavljam ali smatram ovo bitnim.

Odgovori
Al

U potpunosti se slažem sa ovim što si napisao a pogotovo sa uvodom. Samo mala korekcija celo nacionalno biće mađara će biti u kompletu sa svim teritorijama za koje smatraju da polažu istorijsko pravo. Mađari su nemačke štitonoše tako da nema dileme koga će Nemačka da podrži mađare ili hrvate. Hrvati ovde nemaju nikakvu šansu. Pa sam Staljin je na kraju rata bio jako blizu da podrži vraćanje Austro-Ugarske monarhije. Ko sad garantuje da kad je EU na izdisaju, dođe do nove podele evrope. Zato jako bitno da Srbija ne izgubi kompas i da ga drži malo podalje od magneta. Zato kao i ti podržavam uvođenje novog naoružanja i vojne opreme za vojsku Srbije i u dovoljnim količinama. Pozdrav.

Du

Ala se ti nalupeta pa ostade živ… Hrvatska tvrd orah? Po čemu? A Srbija najslabija? Opet po čemu? Odnosi Srbije i Mađarske su najbolji u istoriji upravo sada, što samo po sebi ništa ne garantuje, ali Srbija nije ni malo lagan zalogaj za Mađarsku, tako da pusti te priče… Svašta

Yr

Preterani defetizam. Te okolne države su bile drastično jače vojno devedesetih nego mi sa „zalihama“ JNA. Bugari, Rumuni i Mađari su bili u VU i imali vrlo ozbiljne vojne resurse. Pustite vi tupave DSZ i ONO bajke o četvrtoj armiji u Evropi. Nismo mi i pored svih naših nedaća iz tog perioda ništa drastičnije propali vojno od njih. Gledajte borbene efektive tih država danas. Broj i kvalitet tenkova, PVO i sl. Ok, Mađari i Rumuni već polako odskaču, to stoji, ali nisu oni još stigli ne znam gde. Pritom sa Rumunijom nikada u istoriji ratovali nismo, sa Mađarima poslednjih 75 godina. Teško da ćemo opet. Naš je problem na jugu i prema tome se moramo i naoružavati. Turska je krenula u paljenje starih žarišta i za to treba biti spreman. Videli smo koji im je modus operandi i deluje mi da VS na to već reaguje analizirajući poslednje nabavke. Nije sve tako crno.

TT

Jeste da, sa vojskom od 20.000 ljudi 12 aviona i 30tak tenkova ce Madjarska da osvaja Srbiju i Rumuniju. Neverovatno sta ljudi pise ovde.. Postaje gore od informera. -.-

Mi

Kako je Hrvatska sa tri puta manjom i slabijom vojskom tvrd orah, a Srbija je slabija? Pa VS je veca i snaznija i od Madjarske vojske, a par desetina tenkova i koja baterija PVOa nece Madjarskoj dati mogucnost da krece u neke osvajacke avanture.

Vl

Neverovatno kakve nebuloze ljudi pisu, Madjarska zamenjuje staru tehniku i nista vise. I mi cemo tim tempom kada nam ekomija bude duplo veca.

Na

Zaisa ne razmem zasto mislite da ce Majarska da osvaja Srbiju, ja to nigde nisam rekao, njih zanima samo Bačka i severni Banat, Rumuniju juzni Banat i istocna Srbija, Bugare zanima jugoistocna Srbija, Hrvate Srem, a nasu braću sa Kosova zanima Pesevska dolina pa skoro do Niša. Ko iole poznaje istoriju jasno mu je da je to okupaciona podela Srbije iz drugog svetskog rata, dakle vec viđen scenario, nikakav informer news.
Zatim nigde nisam spomeno da bi bilo koja pojedinacna susedna zemlja napala Srbiju, nego da je taj scenario moguc u nekoj globalnoj zavrzlami ili potresu, gde bi neka velika sila ili savez zavrsio posao iz vazduha, a okolne zemlje podelile teritriju kao 1941. godine, pa 1999. su sve ustupile svoj vazdusni prostor i svoje baze u nadi za scenario iz 1941. godine.
Zao mi je sto pojedini komentatori ne citaju sa paznjom osnovni komentar, te se u skladu sa tim i ne rukovode prilikom pisanja odgovora. Istorija je uciteljica zivota, kaze stara maksima koju ocigledno neki ne znaju ili previđaju, sumnjam da neko toliko ne poznaje istoriju.
A sto se tice gore opisanog scenarija isti se izucavao u generalstabnoj skoli i skoli nacionalne odbrane u vreme JNA i VJ, zaista ne znam kao je sada.
Krajnje je vreme da se u Srbiji uvede uslov da politicar koji aplicira na mesto minista odbrane, policije, premijera i predsednika mora imati zavrsenu jednu takvu skolu, sto je inace praksa u nekim zapadnim drzavama.

Na

Hrvatska je tvrd orah u smislu da ima ozbiljne seveznike u USA, Nemackoj i svim zemljama NATO i EU u kojima Vatikan ima ključni uticaj, poput Poljske, Austrije,Irske, Spanije… Postoje i druge drzave na svetskom nivou koje su bliske Hrvatskoj Argentina, Brazil, Australija. Madjarskoj sigurno nije naklonjeno toliko zemalja kao Hrvatima. Madjarska i Hrvatska su deo istih integracija, EU i NATO i zato tu ne moze biti sukoba i promena granica iako bi mađari možda to zeleli. Srbija, siguran sam, nema tako cvrstog saveznika, kao sto Hrvatska ima Nemacku.
Osnovi geopolitike.

TT

Navy Ne mozes proizvoljno uzeti jedan period istorije i projektovati ga u danasnje ili buduce vreme totalno van konteksta. 1941. je Trianon bio tek nesto vise od 20 godina star, rane Madjarskog naroda su bile sveze, takodje od drugog balkanskog rata je proslo nesto vise od 30 godina, Bugarska je zelela revans i pokusaj da kompezuje izgubljene teritorije itd.. Takodje su drzave tada na vlasti imale fasisticke diktatore, a pokretac svega je bio 3. Rajh. Danas je stanje neuporedivo drugacije i prioriteti drzava takodje. Mogucnost da se 41. ponovi u potpuno jednakom scenariju i to samo prema Srbiji je nula sa jednom decimalom. Takodje to sto u nekim drzavama minorne desnicarske grupe imaju fantazije o tudjim teritorijama ne znaci da ce vlade tih drzava raditi u tom pravcu. Takodje Madjarska, Rumunija, Bugarska i Hrvatska sve imaju, medju takvim grupama, pretenzije prema dobrom delu svojih suseda, a ne samo prema Srbiji. To sto vojska razmatra svaki moguci scenario sukoba ne znaci i da je on realistican.

Go

O kojim sukobima se ovde polemiše? Sve drzave u ovom delu evrope prema zvaničnim informacijama nemaju populaciju kao jedna Nemačka, starost stanovništva je posebna kategorija gde je populacija bliža po proseku 50/im nego 20/im godinama života, a većina made populacije se iseljava sa ovog dela Evrope. U takvoj situaciji nema ko da ratuje, niti ima zbog čega da ratuje, za 15 godina polovina mozda malo manje populacije će se smanjiti, prošetajte/obidjite manje „gradove“ po Srbiji,Hrvatskoj, Rumuniji,Bugarskoj,Madjarskoj,Crnoj Gori, o BiH,Albaniji da ne pišem. Centri naselja prazni sa urušenim objektima, okolina tih istih naselja kao postapokaliptični prizori. I neko spominje sukobe i rat, jel znate da je 2020 godina? 70/80/90-te godine 20 veka su odavno prošle!

Odgovori
Vl

Paranoja.

Vi

Ništa posebno. Plafon leta mu 15.000m smešno pa naš raspali mig29 ide 18.000m. Buk-M3 Viking je za ovu skalameriju izmislio PVO odbranu. I rusi su eksperimentisali sa R-77 koja je trebala da se ispaljuje sa zemlje ali se odustalo. Previše mali domet a previše skup projektil.

Odgovori
ma

Vase bsjke tipa nece biti ratova, da li ce neko nekoga da osvaja sa 30 tenkova, 12 aviona, sa 10000,20000… vojnika i slicno ostavite za decu u zababviste. Da li ce ili nece to ne mogu da ocenjuju amateri i diletanti po ovom pitanju. Ko zna sta ce sutra biti, i sta vreme donosi? Jeste li vi proroci pa znate da ce vecito biti mir. Ako neko resi da ratuje on ce ratovati i sa 30 tenkova i 12 aviona, 20000 ljudstva ako ima neki cilj i ako proceni da je protivnik slabiji pa i sa slicnim kapacitetima. Ja bih voleo da verujem u takve bajke koji pojedini plasiraju ovde. Da li znaju ovakvi proroci sta ce biti za 5-10-15-20+godina. Svako ko je razmisljao na takav nacin i verovao u takve bajke dozivljavao je najvece ratne katastrofe kroz istoriju i ogromne zrtve. Ne mogu da verujem da je nekima potrebno ponovo prelistavanje istorije. Tako naivno razmisljanje i uverenje da su danasnje godine pitome a ne neke 70,80,90te je da ne kazem sta. Po cemu je danasnja 2020 godina pitoma bez ratova?
Izgleda da su se neka deca igrala u Nagorno Karabahu neke decje igre a ne jedan surovi rat koji je poceo preko noci i ako je tinjalo godinama. Dovoljno je da neko treci dodatno dolije ulje na vatru i eto velikog belaja.
Sve ovo sto sam napisao ne mora da bude da je sve to tacno ali ovakva naivnost i verovanje u pitome godine u stilu ko ce ratovati sa minimum naoruzanja i vojnika protiv slicne ili slabije sile je za cirkus.
I neki tamo ljudi iz sume ja bih rekao iz pecine nisu imali ni tenkove ni avione u svom vlasnistvu pa su nasrnuli na nas. Manite se tih vasih naivnih prica za decu.
Danas Madjarska jos uvek nema dovoljno vojnog arsenala ali ko garantuje da se to nece promeniti za koju godinu, to vazi za bilo koju drugu zemlju. Ko zna sta ce biti posle Orbana i ostalih u susedstvu? Ne mozemo se mi osigurati u sve to i biti ovoliko naivni. Ako je nato paktu u interesu u jednom trenutku za 10,20 godina on ce preko noci naoruzati te drzave za svoje ciljeve a mi cemo i dalje prodavati maglu ovde u svojoj naivnosti ili ima druge namere da je mir zagarantovan. Tako ne razmislja neko ko sebe smatra da je kompetentan da se bavi vojnim komentarisanjem jer je strucnjak uz tastaturu i ratove gleda na monitoru. Stvarnost je sasvim drugacija na zalost.
Vojska i vojna pitanja je mnogo kompleksnija institucija za prave profesionalce i ozbiljne drzave ne za naivne amatere.

Odgovori
Bu

Ima li bolje srednji / kratki domet PZO od NASAM-a ? Možda Izraelski SPYDER, ako se ne varam o imenu. Mađari pametno rade. Ne znam što Hrvatska čeka. O NASAMU se već godinama govori, još se nisu mrdnuli.

Odgovori
TT

Buk M3 je verovatno znatno bolji od NASAM-a ali to nije bitno za drzave koje nemaju suvernitet do te mere da bi imale slobodu izbora..

Sr

@TT
Finci su imali Buk, pa su ga povukli i kupili NASAMS jer im vise odgovrao. Ta vasa predstava „suvereniteta“ je malo iskrivljena.

Svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Prednost NASAMS je u tome sto moze biti izuzetno kompaktan(sa hamera se mogu lansirati rakete), tako da je disperzija i maskiranje najlaksa i najbolja kod njega. Pogledajte samo koliki je nisansko-osmatracki radar, u malo vece grmlje ga mozete sakriti. Takodje zahteva najmanju povrsinu za razmestanje(to je dobro objasnjeno u tesku o ratu u Nagorno-Karabahu). Takodje, ako RV vec koristi AIM-120, logistika je znatno olaksana i to jako puno znaci. Mane su mali domet po daljini u odnosu na veliku cenu projektila(oko miliona dolara).

Buk je nesto sasvim drugo i ima svoje prednosti i mane, Prednosti su veliki domet i zilavost sistema, mane su skupo odrzavanje i skupa logistika. Pa sad sta kome odgovara? Tako se to mora posmatrati.

TT

Logicno je da Finci, kome jedini protivnik moze biti upravo Rusija izbegava sisteme PvO iz iste.

Ne, moja predstava suverentita je vrlo jasno, ukoliko jedna drzava mora da pita drugu za dozvolu prilikom kupovine sistema naoruzanja onda je ta drzava u vazalnom polozaju, Moze to da se upakujeiu prepakuje kako hocete ali to je prosto ocigledno.

Naravno sve ima svoje prednosti i mane ali tehnicke karakteristike Buk-m3 su jednostavno bolje, pricam u direktnom poredjenju sistema bez drugih faktora u vidu. Naravno da je za Madjarsku koja vec ima AIM-120 taj sistem sasvim logican.

Odgovori
Sr

„Ne, moja predstava suverentita je vrlo jasno, ukoliko jedna drzava mora da pita drugu za dozvolu prilikom kupovine sistema naoruzanja onda je ta drzava u vazalnom polozaju,“

Mislite onda i na Srbiju? Pa naravno da nismo nikakvi „vazali“ i pored raznih pritsaka i „dozvola“, ali nije ni Hrvatska. Morate razumeti da neke drzave tj. narodi nesto zele, a neki ne zele, to sto je razlicito ne znaci da je jedno „bolje“, a drugo „losije“ i obrnuto, samo znaci da je drugacije i sto je sasvim u redu.

Oni zaista zele da budu u NATO i EU, to je njihova odluka, a suverenitet je kada drzava cini ono sto zeli, a ne ono sta drugi smatraju da je „suvereno“ i to je jedino merilo.

Cinjenica jeste da Srbija ima malo(mozda i dosta) siri manevarski prostor u nabavci naoruzanja i ja smatram da je to dobro, ali to ne znaci da smo ista vise, ali ni manje „suvereni“ u realnom mislu, to prepucavanje sa nase i njihove strane je bezveze.

Cisto primera radi, mi smo pristali na americka ogranicenja na 5G tehnologiju iz „sumnjivih izvora“ tj. Kine iako, verovali ili ne, imamo timove koji na tome rade vec godinama, dok Hrvatska je glat odbila to. Jel to znaci da su oni „vise suvereni“? Pa nisu.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Da potpuno se slažem,prethodni moj komentar je baš na tu temu.. zamislite u datom trenutku transponder samo bude daljinski Ugašen

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Jedino me brine koliko je zaštićen sistem, da li primerno proizvodjač može izvršiti nekontrolisane promene recimo u nekoj SVO, promeni parametre sa SVOJ na tudje?? Tj samo daljinski ugasi..

02. May 2024.Pogledaj

Batica na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Okruzeni smo nato zemljama. Nemas bilo kakve mogucnosti izbora. Pogotovo sa prosloscu 90ih

02. May 2024.Pogledaj

Topčider na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Non stop se vrti u krug jedno te isto, bukvalno je poprimio dogadjaj izgled vasara sa jednim te istim oruzjem koje se moze nabrojati na prste obe ruke...

02. May 2024.Pogledaj