BEG airport status
Rumunija svojim prvim sistemom PVO Patriot pojačava istočno krilo NATO saveza Rumunija je za sada naručila 4 sistema (baterije) američkog raketnog sistema PVO Patriot / Foto: Anthony Sweeney / U.S. Army

Rumunija svojim prvim sistemom PVO Patriot pojačava istočno krilo NATO saveza

Elementi prvog raketnog sistema zemlja-vazduh dugog dometa Raytheon Patriot isporučeni su Rumuniji ovog meseca, saopštilo je 19. avgusta na svojoj veb stranici rumunsko Ministarstvo odbrane (MApN, Ministerul Apărării Naționale).

Navodeći da će sistem PVO Patriot služiti Ratnom vazduhoplovstvu Rumunije (FAR, Forțele Aeriene Române), iz MApN je rečeno da će primljena oprema i materijali biti prevezeni u Nacionalni centar za obuku PVO ‘’Brigadni general Ion Bungesku’’ (Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu“) u bazi Capu Midia gde će se poligon za PVO u drugoj polovini oktobra ove godine koristiti za primopredajna testiranja. Nakon toga će uslediti zvanično uvođenje u upotrebu prvog sistema PVO Patriot 74. puka PATRIOT koji se nalazi u bazi Mihai Bravu.

74. puk PATRIOT koji je osnovan 1. decembra 2018. potčinjen je 1. brigadi PVO „General Nicolae Dăscălescu“ (Brigada 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu“) čija je komanda u Bukureštu. Ovaj puk će tokom 2021. godine uz pomoć američke vojske organizovati kolektivnu obuku posada sistema Patriot kako bi se osoblje za rukovanje i održavanje upoznalo sa specifičnom konfiguracijom primljene opreme koja je identična sistemima Patriot u službi američke vojske.

Moguću prodaju sedam raketnih sistema PVO Patriot Rumuniji, u okviru programa Foreign Military Sale (FMS), SAD su odobrile 10. jula 2017. godine. Prema dokumentaciji koju je objavila američka agencija DSCA, paket maksimlane vrednosti od 3,9 milijardi dolara obuhvata 7 modernizovanih vatrenih jedinica Patriot Configuration 3+ koje se sastoje od: 7 radarskih setova AN/MPQ-65, 7 upravljačkih stanica za praćenje ciljeva AN/MSQ-132, 13 antena na jarbolima, 28 lansirnih stanica M903, 56 raketa Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T), 168 raketa Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) i 7 agregata Electrical Power Plants III.

U razgovorima koji su usledili Rumunija je odlučila da nabavi sedam novoproizvedenih sistema PVO Patriot Configuration 3+ zajedno sa pripadajućom glavnom opremom, sredstvima transporta, materijalima, delovima, opremom za održavanje, municijom, početnim paketom logističke podrške i uslugom obuke, kriptografskom i specijalnom opremom, a sve prema sporazumima sa američkim kompanijama Raytheon i Lockheed-Martin. Prvi sistem Patriot je plaćen maja 2018. godine a usledila su i dodatna tri sistema koje je Bukurešt platio novembra iste godine.

Patriot je isključivo odbrambeni sistem koji je oslonac odbrane NATO saveza od balističkih raketa, krstarećih raketa, naprednih borbenih aviona i bespilotnih letelica. Osim Rumunije, još 15 drugih država širom sveta zavisi od Patriota u zaštiti svojih građana i oružanih snaga, uključujući SAD i 6 drugih evropskih zemalja: Nemačku, Grčku, Holandiju, Španiju, Poljsku i Švedsku.

Rumunija ima široko razvijen sistem protivvazduhoplovne odbrane, za vazdušno osmatranje i kontrolu vazdušnog saobraćaja oslanja se na radarsku mrežu koju čine 5 stacionarnih radara Lockheed Martin AN/FPS-117E(T) i tri (plus dva naručena) mobilna dalekometna AESA 3D osmatračka radara Lockheed Martin AN/TPS-77 koji rade u L-opsegu (1.2GHz do 1.4GHz) sa dometom od 470 km i 19 mobilnih 3D taktičkih radara Lockheed Martin AN/TPS-79(R) koji rade u S-opsegu (2.7GHz do 2.9GHz) dometa 111 km. U službi RV Rumunije radari AN/TPS-79(R) se koriste za tzv. popunjavanje praznina tj. „gap filler“ (GF) koja pomažu vojnoj i civilnoj službi kontrole i upravljanja vazdušnim saobraćajem u daljem unapređenju nacionalne tzv. RAP slike (Recognised Air Picture).

Opremanjem sistemima Patriot, RV Rumunije će značajno povećati svoje odbrambene i odvraćajuće kapacitete, obezbeđujući bolju odbranu nacionalnog kao i vazdušnog prostora NATO. Nov sistem će zameniti 5 baterija sistema PVO S-75M3 Volhov/Dvina (NATO: SA-2 Guideline) i verovatno 32 lansera samohodnog sistema PVO srednjeg dometa 2K12 Kub (SA-6 Gainful) koji se nalazi u službi 50. raketnog puka PVO „Andrei Mureşianu“ (Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu“) koji je stacioniran u bazi Florești i 53. raketnog puka PVO „Tropaeum Traiani“ (53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani“) baziranog u mestu Medgidia kao i u 61. raketnom puku „Pelendava“ (Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava“) baza Slobozia, koji su svi podređeni rumunskim Kopnenim snagama (Forțele Terestre Române – FTR).

Patrioti RV Rumunije će služiti zajedno sa 8 sistema PVO srednjeg dometa MIM-23 I-Hawk PIP III (78 vozila i 213 raketa) koje je Rumunija nabavila od Holandije 2004. godine za 23,5 miliona evra.

Budući da su aranžmani vezani za Patriot sada u toku, Rumunija se usredsređuje na potrebu za zamenom inventara raketnih sistema PVO malog i veoma malog dometa (SHORAD/VSHORAD) Kopnene vojske. U tom cilju planirana je nabavka 21 novog i savremenog NATO interoperabilnog sistema čije je procenjena vrednost 2,3 milijarde evra. Oni bi trebali zameniti postojeće 4 baterije (16 lansera i 8 utovarivača raketa) mobilnih raketnih sistema PVO 9K33M3 Osa-AKM (NATO: SA-8B Gecko Mod-1), potom 288 domaćih lakih prenosivih raketnih sistema PVO CA-94 i CA-94M (licencno proizvedenih sovjetskih sistema 9K32 Strela-2 [SA-7a] i 9K32M Strela 2M [SA-7b]) kao i 48 samohodnih sistema PVO CA-95, varijante sovjetskog sistema 9K31 Strela-1 (SA-9 Gaskin) koji umesto uobičajnog BRDM-2 koristi vozilo TABC-79 konfiguracije 4×4.

Rumunska protivvazduhoplovna odbrana se takođe oslanja i na protivavionsku atiljeriju (PAA, AAA) koja takođe može biti podložna nadogradnji. Najmoderniji sistem je dvocevni vučni PA top Oerlikon Contraves GDF-003 kalibra 35 mm koji je lokalno poznat kao Viforul a od kraja 90-tih u Kopnenoj vojsci služe 72 ovakva topa. Država takođe ima 43 (36 operativna plus 7 u skladištu za delove) bivša nemačka Flugabwehrkanonenpanzer Gepard samohodna protivavionska topa (SPAAG) takođe kalibra 35 mm. Povrh svega, Rumunija i dalje poseduje veliku količinu vučnih protivavionskih oruđa ZU-2 2×14.5 mm, A436 Model 1980/88 2×30 mm i S-60 kalibra 57 mm.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Yo

Možda bi eventualno rashodovani Kubovi nama bili interesantni – ako već imamo dobar svoj paket modernizacije – i ako su za male pare…

Odgovori
ID

Nije valjda da veruješ u priču o „paketu“ modernizacije i da je „najblji u svojoj klasi“?
To su priče za Pink i Informer.
To je isto kao modernizacija tenka M84.

Yo

Masmediji su „žene od sultana“ – vulgarizovana propaganda koja probrane kiti tuđim perjem – za pare…
Teško da imaju uticaja na struku koja je, navodno, rešila da modernizovane Kubove zadrži u stroju čak i u slučaju nabavke novih i modernih sistema – dokle god je to moguće.
Očigledno da vide neki potencijal u njima – a takav stav zasigurno ima određenu težinu kada dolazi od vojske koja je bila izložena vazdušnim udarima NATO…
A modernizaciju tenka M-84 npr. Rusi hvale na nekim svojim prestižnim portalima – uz konstataciju da bi mogla prevazići i modernizovani T-72 – ako se izvedu sve faze i integrišu predviđeni podsistemi…
Šta je tačno istina – pokazaće vreme – ali su naši izgleda uspeli da supstituišu deficitarne delove za Kubove i prošire mu značajno dijapazon dejstva i u uslovima intenzivnog ometanja i vazdušne prevlasti protivnika itd..
Zapravo je njihova modernizacija dugo jedan od vrhunskih prioriteta vojske…

В

Румуни су сила човече
Грци и с 300 и патриот
Лагана прича
И шта кажу наши,регионална сила?
Хахаха

Odgovori
ID

Grci se graniče sa Turskom, a ona je jako agresivna. Čim ojačaju napadaju nekoga, sada je Sirija. 1974 je to bio Kipar.
Tada Grke nije spasila vojska, već savezništvo sa Englezima i Amerima,inače nebi bilo ni jednog na Kipru. Grci su potpuno svesni pretnje koju imaju na istoku. Ali su bili pametni, rešili se komunista, ojačali vojsku, posebno avijaciju i PVO.
Za svaki slučaj.
Da su bili komunisti i pod Rusima, sada bi bili bez 80% ostrva i ko zna koliko tertorije.
Treba učiti od njih, prvo početi od patriotizma. Ne možeš naći jednog Grka koji bi dao centimetar teritorije bilo kome, a kod nas …
Sada i Rumuni ojačavaju državu, jer na zapadu imaju Orbana koji ima pretenzije. To samo mi ne vidimo pa su nam Orban i Erdogan prijatelji.

En

Meni je tuzno sto oni zapravo sluze Americkim interesima, tolika zemlja a kicmu nema, nego radi ono sto joj Amerikanci kazu…jadno

al

Upravo tako… Koliko god sam za nabavku nove tehnike, nisam ni protiv modernizacije postojece ako ima smisla i rezona, sve sto doprinosi podizanju operativnosti pozdravljam ali isto tako ne mogu da ih smislim (vrhovnog i malog od vojske) kad pocnu da trabunjaju da smo sila u regionu, da smo ovo – ono… Nemam ja problem ni sto se nabavlja na kasicicu – sve je to veliko za nas, pogotovo sredstva koja nismo do sad imali.

OK mi je i dil sa Rusima oko MIG-ova, za relativno malu lovu su produzili vek LA ali su i tada bombardovali sa 4+++++, pa novi MIG-ovi, pa Zhuk 3 radar (vrhovni lupio), pa gorece nebo, pa vise niko ne sme da nam ovo -ono…

Vojsku treba obnavljati i unapredjivati ali ne treba oko toga praviti dnevnopoliticki rijaliti. Ali izgleda takvo vreme doslo…

AL

@Enigma
Cim neko kupuje/saradjuje sa SAD odmah „sluzi njihovom interesu i nema kicmu“. a da nije mozda da oni uz pomoc Amerike jacaju svoje interese? To nikome nije palo na pamet…..?

Jesmo li mi „sluzili Francuskom interesu“ kada smo izbili sa vojskom na granicu danasnje Austrije i Slovenije i prisajedinili Vojvodinu? Nema bez saveznika nista, jednostavno i jednoj Britaniji trebaju, kamoli malim balkanskim drzavama.

Ja

AL41F1 To saveznistvo nas je i dovelo ovde gde jesmo narocito sa Britancima

Ni

@ID
Grcka i Turska igraju lobisticku sah partiju kod ‘vladara sudbina’ i sa time su se pomirili odavno zato su u boljoj situaciji od nas. Grci su izgubili deo Kipra zahvaljujuci Englezima i Amerima, kao sto sad podrzavaju Tursku u Siriji, tako su im dali signal da okupiraju deo Kipra 1974.
Kipar je kupio S300, ali je pod pritiskom morao da ga se odrekne i preda Grckoj vojsci u zamenu za BUK.

NI

ID a Grcka mirna ko ovca nije agresivna nikako…..citas istoriju mozda ???

St

Nasi kazu, da imaju daleko daleko vise izgrađenih autoputeva, sta je i istina. I putevi znace za jaku mobilnost vojske. Drugo Srbija bi odresila kesu koliko sutra za S-400, imala bi 90% podraku naroda za to ali jednostavno nesme da ga kupi tj. moze da ga kupi ali bi se suocili sa perfidnim sankcijama koje nama obicnim građanima nebi bile vidne na oko, posredno bi jih osetili. U razpolozljivim tenkovima sa posadama smo sila naspram okolnih zemalja.

De

Pa kava kva je to sila Rumunska?

Glavni borbeni avioni su 20-ak moderniziran MiG-21M/MF (tu je saida i 16-17 F-16AM/BM – avioni proizvedeni u ranim 1980-ima modernizirani sa tehnologijom 1990ih). F-16 do sada nije cak mogao da leti air policing (zato su morali kupiti dodatnih 5 aviona) tako da je glavni borbeni avion MiG-21 Lancer.

Rumunsko RV je u tako losem stanju da ih podrzavaju NATO drzave sa rotacijom aviona (kao sto rade u Litvi, Estoniji i Lituaniji koji i nemaju lovacke avione).

Glavni tenk je lokalna varijanta T-55 i to jako losa verzija (TR-85 i mali broj boljih TR-85M). Ti tenkovi su jako lose kvalitete sa puno problemima, a zastarijeli su bili vec 1980-ih a kamoli 2020-e. Glavno oklopno vozilo je lokalna verija zastarijelog BMP-1(MLI-84, neki broj moderniziran). Samohodnih haubica nema.

O mornarici da se i ne prica:

– Glavne fregate Type 22 i korvete Tetal nemaju ikakve raketne sisteme. To su u biti patrolni brodovi.

– Treca fregata Mărășești nema protiv avionsko raketno oruzje a protiv brodsko raketno naoruzanje je zastarijeli P15 Termit. Brod je inace lose kvalitete.

– Jedina podmornica nije aktivna vec 25 godina.

– Jedine korvete s protu-brodskim raketama su 3 korvete Tarantul za zastarijelim P15 Termit.

Znaci jedina svrha njihove mornarice u borbi je da je buzaju Rusi (ili Turci)

Sada usporedi to s Turskom ili Grckom a kamoli Rusijom!

Te

Dead1,
Yes. We have no tanks, but we have 3000 plus Spike missiles instead. The MLI 84M is a quite potent machine. Zimbru, the BTR80, is not bad also. Even TAB C79 is fairly good.
The frigates will be modernised and armed by Naval Group as an off-set for the 4 corvettes contract.
We will receive the first Himars system soon and with the Larom system, we have a quite good precision strike capability. The field artillery is ok also.
The NMS aquisition was announced. The Shorad and Manpads systems also.
The 2900 Iveco military contract was signed and the Iveco factory construction has started this week.
We have also the Piranha V. We have a quite good integrated air defence. The Puma Socat may be old, but it is stil ok.
Our troops are good profesionals, with great experience.
It is not very good, but not bad also. Anyway, better than you.

Te
De

Tedy , MLI-84 Still has same problem of poor protection/armour as BMP-1. BTR80 & TAB 79 offer extremely limited capability.

Has the naval contract for corvettes been signed? Last I heard there was problems but that was last year.

In any case the point was not to bag out Romania bit contest the notion that Romania is some sort of regional power.

Te

Dead1,
Of course it’s not. Naval Group has been declared winner. There were some trials made by another competitor.
Mli 84M1 has a weak armour by modern standards, but a good engine, electronics and weaponry. It still has a value.

Me

Kupovina FK -3 je odlican posao za razliku od ovog ( reketiranje Nato clanica)!
Mozda bolje resenje uzeti savrseni S-350.

Odgovori
AL

Pogledajte koliko opreme je kupljeno…..Da bi postigli taj nivo interoperabilnosti i uvezanosti FK-3 i LA, morali bi potrositi isto, zapravo verovatno i vise novca nego Rumuni….nije bas sve tako kao sto se cini na prvi pogled.

Mi smo kupili 3 baterije sa po 3 lansera, oni 7 sa 28 lansera plus vise radara, verovatno i mnogo vise raketa itd…..

Ž

AL-41F1

Не знамо да ли су купили 7 батерија, за сада знамо за 4.

Al

Sta je tu tacno reketiranje? Ova mantra se ponovalja konstantno na ovoj sajtu, da li je to bugarski F16 ili rumunski Patriot sve jedno.

Americki inzinjer radi za 8-9-10 hiljada dolara mesecno dok ruski i kineski radi za 2 hiljade ako ima srece. Naravno da ce americki sistem biti skuplji. Kada se uracunaju razilke u prihodima cene sistema su skoro iste.

Te

Živojin Banković,
We have a law for 7 systems and 4 of them have been paid.
There will be 7 systems.

Mi

Da li je resen problem s preticanjem SKADova koji su imale prve verzije Patriota? Da li raketa sada aktivira bojevu glavu ispred cilja?

Odgovori
AL

Pack III rakete i modernizacija su nastale kao resenje tog problema.

Naravno ako mene pitate ja bi radije S-300/350, Aster ili David’s Sling zbog sfernog pokrica….ali dobro, ima Patriot svoje prednosti u ovom slucaju.

Ovim sistemom su dobili jako lepu zastitu svoje LA, VOJIN je ojacano i sve se lepo uveze preko Link-16 i koristi iste IFF kodove.

Nama je sve ovo i dalje preskupo.

Te

http://www.romania-actualitati.ro/jurnal_militar_din_21012017-98716

You forgot the ELM-2106 ATAR for the Hawk system .

Odgovori
Ni

Rumunija je ozbiljna država što se vojske tiče i može samo da im se čestita. Ako znamo da Rumunija ima oko 3 puta više stanovnika od Srbije, otprilike isto toliko veću površinu i skoro 5 puta veći GDP možemo da zaključimo da kada bi mi uložili srazmerno 5 puta manje novca u opremanje sa PVO sistemima dobili bi daleko više od jedne baterije Pancira i par destina Mistral raketa. Samo je razlika što kada gledate naše medije ispada da naša je naša vojska vrhunski opremljena. Pozdravljam svako ulaganje u našu vojsku, posebno PVO sisteme. Naravno da je bolje da imamo i jedan Pancir nego ni jedan, ali mi smo daleko od ozbiljne PVO. Svaka čact našim vojnicima koji su herojski i uz puno lukavstva izdržali NATO agresiju, ali je efekat kao što znamo bio dosta tanak. Zamislite sada posle 20 godina od NATO agresije, kako bi išlo sa PVO sistemima koji su 80% ostali na istom nivou kao i 1999. godine.

Odgovori
Mi

jedan zanimljiv detalj za ozbiljnu Rumuniju- imaju najveci odliv stanovnistva na Balkanu. Za 20 godina oko 2,5 miliona ljudi je otislo na zapad.

Te

Milos,
It is true, but those people never ceased to have relations with their country. They come here often and send a lot of money regularely. I have many friends, even very close relatives, who live in US, France, Canada, Italy, Spain, who never stopped their relations with Ro. By contrary. We go there very often.

TT

Milose, a koliko je tacno otislo ljudi iz Srbije i to bez ulaska u EU? Plate su vece u Rumuniji 30+%, nezaposlenost manja i generalno Rumunija je ozbiljnija drzava sa izvesnom buducnoscu.

Mi

@Tedy- we have similar situation in Serbia, I am not putting Romania down, just so you know. I get pissed off at my countrymen that get to praise what others are doing while self-hating whatever goes on in Serbia. There are some processes that are pretty common both in Serbia and Romania that my countrymen do not notice- we both have large number of people leaving country, corruption, bad standard of living, etc etc. At one point of time I had more friends living abroad than i Serbia, so I understand what are you saying.
TT- druze, ako hoces dacu ti ekonomsku analizu i kretanje plata u Rumuniji i Srbiji od 2007. godine naovamo. Rumunija je mnogo veca zemlja od nas, sa 3 puta vise stanovnika, i nekim resursima koje mi nemamo kao sto je nafta, npr. Na konto 1999. i podrske NATO agresije su expresno usli u EU, bez da su stvarno sproveli reforme. Postavili su rekord za sredstva koja su nestala iz EU fondova, npr, bili su i pod istragom. A sto se tice plate- na papiru samo je malo veca nego u Srbiji. Cinjenicno stanje da smo mi u padu od 2007. do 2014., dok su oni porasli nekih 20%. Mislim da im je standard bolji nego kod nas, posto mi imamo oko 40-45% populacije koja radi za minimalac, ili u rangu 200-250evra. Ali nit su oni cvecke nit smo mi katastrofa u poredjenju s njima.

Na

sve sto je napisano je ok, svaka cast rumunima, ali 4 milijarde $ – cene oruzija vise nemaju veze sa realnoscu jeste to verovatno i najbolji ili jedan od najboljih sistema, ali je previse, pa nece gadjati Romulijance,

interesantno, ako ima indicija moze li neka od pomenu-tih raketa koje su rumuni platili da presetne ruski ponos raketu h-47

Odgovori
Na

da sam sebe dopunim i mnogo je komplikovan francuski PAMS-T ili Aster 30 gospodska stvar: radar Arabel+c2 vozilo +4 – 6 vatrenih jedinica u bateriji 20-tak ljudi,

mada su i ovi iz MBDA poludeli sa cenama

Te

Tucano,
It will be all right, my friend.
We have to keep our mind clear.

ko

Отварањем базе у Девеселу сами су себи нацртали мету на челу, ако су сандалаши у Јемену ријешили Сатанске Патриоте, са овима ће Руси ,са својим знањем и техником сигурно изаћи на крај.

Odgovori
Te

Komkom,
Even if you see us as an enemy and maybe without a backbone, how somebody here has said, I remind you that we did not recognise Kosovo, despite our main ally, the US, did it…
Best regards,

AL

@Tedy
Russia invests a lot of money in media propaganda in Serbia(not saying the US doesn’t).
I was once part of that “tribe” now I realise that it’s mostly suggestive, cheap BS based on some false pretexts. That’s where a lot of these “opinions” are coming from.

You should see some DNC bots in Serbia too. Some even claim that depleted uranium is heathy….

An

@Tedy

You will have realized by now that some people in Serbia forget that they are Serbian and think that they are Russian. It’s quite an interesting phenomenon.

Te

Andrija,
I did, my friend. I did.
Very interesting indeed.

Tu

Teddy
Firs of all, I’ll declare, I found my self to be very friendly to Romanian people. Even so, one of my best friends is Romanian by origin.
I see your acceptance of the rocket shield as an unfortunate event for the state of Romania. You have to understand that Russian people still have very fresh memories from the WW2. They are determined to not accept another Barbarossa event NEVER again.
On the other side, they see this installation as a pretext for it. Like jumping board, sort of speaking. This can not be stressed enough!
They where clear, in the case of an such event, this site and others NATO installations would be glassed first. You should’t have any doubt about it.
It would be very unfortunate for your country.
On the other hand, you can ignore this and pretend this is just bluff of theirs. I’ wondering, is this worth it ? To cease to exist as a nation because of this decision?
The answer is on your side 😊

Te

Tucano,
Russians are very good diplomats, but extremely pragmatic also.
Their diplomatic language is well known.

Te

Tucano,
Before the Barbarossa was the invasion of Poland. We lost Basarabia before Barbarossa.
We have our motives of fear, also.

Tu

Tedy
fair enough.
Even if I can’t understand this reasoning vs the magnitude of a danger. With great respect to you, I’ll live it here. Having a great sadness and worries. Hopefully, everything will be OK..

Te

Tucano,
It will be all right, my friend.
We have to keep our mind clear

Sr

@Tucano
You’re ignoring crucial facts.
First of all, the USSR had a „nog aggression“ pact with Nazi Germany. In a joint effort, they divided Poland, annexed the Baltic countries, and from 1939 all throughout WW2, tried and miserably failed to conquer Finnland. Upon annexation, they enforced a brutal repression campaign trough NKVD efforts. Up until Barbarosa, they called Hitler’s war in Europe „a bourgeoisie war led by the English“ whatever that means, all the while supplying the Third Reich with crude oil, lubricants, fuel, etc.

You may say that countries like Hungary deserved oppression because they were „Fascist“, but all of their communist resistance leaders that actually spent the war in their country, fighting, were, upon taking control replaced with „Moscow communists“ who spent the entirety od the war in an office in Russia because they would be better servants of Moscow! And what about Chezoslovakia, Poland?

You see, the USSR and Russia, are not „all innocent“ like most naive people in Serbia think. I’m not saying they are any worse than other global superpowers, in fact, they are certainly much better than China, but you have to give those events some historical context and accuracy, not just regurgitate what you were told. Any global superpower has it’s interests and uses smaller countries, especially Russia.

Maybe if NATO didn’t expand eastward, Russia wouldn’t have felt threatened? But maybe if Russia didn’t invade Georgia and later Ukraine(not saying they shouldn’t have, that was, in my opinion, a good geopolitical move for them), that the rest of Europe wouldn’t be so alarmed. Maybe if the USSR made better foreign policy decisions, eastern Europe wouldn’t feel that much mistrust in modern-day Russia? Who knows.

While I’m hoping for much better US-Russia relationships, this decision made by Romania is clearly made from a security standpoint first.

Russias, any superpower’s, guarantees are worthless so feel they need the US and NATO to be secure. Maybe they are wrong, but maybe they are right. All that’s certain is that they are doing much better now then before.

Te

Al,
I like you more as Al. :) This new one confuses me because I can not associate the new name to your person, being used with the old name.

Sr

@Tedy
Sorry, Tedy. I just got upset with the number of Serbian people who like Russia more than our natural allies like Romania, Greece, hell even more than Serbia! So I had to change my nick to Srbofil to express that I like my nation more than any other, especially semi-communist Russia, who like every empire on earth, has conflicting interests. I’m not mad at them, they’re doing what’s in their best interests, I actually like Russian culture, their history, what they historically meant to us, I’m just mad at the fact that a lot of people are brainwashed into putting Russian in front of their own interests.

The fact remains they did positive things for us, but they also did a lot of negatives, and usually, in practice, are not very honest, brotherly, nor friendly like their media proclaims. Just ask people who work in „our“(Russian owned) oil and gas company, or had any business with the Russian gov. as of late And even diplomatically they tried blackmailing us numerous times. So yeah, Srbofil it is…..

Jo

Rumunija je ozbiljna država, tri puta veća od Srbije, nije prošla kroz ratove i sankcije. U okruženju, ima dva problema. Jedan su određeni krugovi u Mađarskoj koji sanjaju o reviziji istorije i prekrajanju granica. Drugi je Moldavija, koja je veštački odvojena od Rumunije. Uz to, Poljska i Rumunija su na prvoj liniji NATO prema Rusiji. Američki interes je da ove zemlje imaju dobru PVO i ozbiljno ratno vazduhoplovstvo, srazmerno njihovim ekonomskim mogućnostima. Rumunski GDP (nominalni, jer se radi o uvozu) je pet puta veći od srpskog. Uslovi za nabavku američkog oružja su sada veoma povoljni, dobija se na dugoročne kredite. Mislim da ćemo relativno brzo u Rumuniji videti i nove američke avione.

Odgovori
WE

Srbija da kupi 3+3 sistema : Spyder™ – LR + Iron Dome. FK-3 izbiti iz glave svakom ko pomisli na njega ! 🤜>>>😐>>>🤕

Odgovori
Al

FK3 tri baterije 200 mil , 6 za 400 mil. Kineska verzija vec gadja do 200km, nasa izvozna do 125km.Sto ce reci FK3 ce za 5 godina imati domet od preko 300km uz modernizaciju radara i raketa.Uz tu kupovinu tu je i razmena tehnologije za razvoj nase rakete RLN-IC .
Hej 600 mil i 3.5 mil. FK3 is winier!!!

Odgovori
AL

Da li FK-3 povezan datalinkom sa americkim radarima koje imamo u VOJIN? Da li je ispitan na nacin na koji je Patriot? Da li je rezerva raketa i broj lansernih vozila i blizu rumunskoj nabavci? Da li je FK-3 borbeno proveren pa prosao modernizaciju? Da li se FK-3 moze uvezati sa LA istim tim data-linkom? Da li uz FK-3 ide ovoliki broj radara? Da li nam Kinezi ganrantu garantuju sigurnost na nacin na koji SAD Rumuniji? Da li FK-3 moze delovati uvezano sa saveznickim avionima(recimo Grcima?)

Ima malo vise u odbrani do dometa raketa i radara. Potreban je ipak sistem, a FK-3 def. nije deo tog sistema. Mozda je ipak bila bolja opcija polovan S-300 iz Belorusije, pa i nek kosta vise novca

An

Ako Srbiju neko napadne kada ostanemo bez raketa za FK-3 to je to, ako Rumuniju neko napadne i pre nego što potroše rakete za Patriot doći će im američka, francuska, nemačka, grčka…vojska u pomoć. Who is the winner now? Morate gledati malo šire.

Bo

Andrija

Da doci ce pomoc u okviru oruzja, a u ljudstvu, zna se. ginuce samo Rumuni. Tako da pametnom dosta.

Te

Bob,
Look at this short movie, please.
https://youtu.be/SktnIxe9di0
Thank you.

ha

Zna li itko kakav je Patriot u ulozi protiv borbenih aviona i koliki domet mu imaju rakete koje se koriste u toj ulozi? Nigdje ne mogu naći te podatke, naglasak se uvijek stavlja na protubalističku obranu i u tom segmentu ima mnoštvo podataka, kao da je uloga protiv borbenih aviona stavljena u drugi plan…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Sima na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Две године им треба да произведу једну батерију ??!!!

02. Dec 2022.Pogledaj

YPT na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Ako je po najavama, od mira nema ništa. Ima još starog gvožđa i života da se troše...

02. Dec 2022.Pogledaj

Dusan na: Uspešno okončan projekat „Biću pilot“ aero-kluba Vazduhoplovci Niša i Ministarstva odbrane

Kakva smejurija. Ne zaludjujte našu decu glupostima. Usmerite ih da budu korisni članovi društva. Da budu kreativni, stvaralački i umetnici. Pustite nas više rata i sukoba. Ne dozvolite da ovako malobrojni i dalje srljamo. Deco, naše vazduhoplovstvo je katastrofa. Letelice su stare rashodovane kante. Ne poklanjajte svoj život nikome. Ne dozvolite da završite kao gardisti…

02. Dec 2022.Pogledaj

Алекса na: Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

@Thomas Nacionalne vazduhoplovne kompanije omogućavaju dobru konektovanost, koju inače ne bi imale sa low kost kompanijama. A dobra konektavnost itekako ima uticaja na širu privredu istih tih država.

01. Dec 2022.Pogledaj

Strela na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

@Srbofil Koja ruska jedinica je obkoljena i unistena u ukrajinskom ratu? Jel ruska vojska jos uvek u Ukrajini? Jel Ruska pamet i industrija neznaju da naprave helikopter ili delove za istog? Jel Ka-52 helikopter ruske vojske koristi zapadne delove u ratu u Ukrajini?

01. Dec 2022.Pogledaj