BEG airport status
Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje? Crnogorci mogu da sleću u Srbiju, Srbi ne smeju da prelaze granice Crne Gore / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

Crna Gora je najavila otvaranje svojih granica za građane nekoliko zemalja nakon prvog talasa Korona krize ali među njima se, kako objašnjavaju zbog epidemiloškog kriterijuma, još uvek ne nalaze građani Srbije. Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije uveo je juče „meru reciprociteta“ kojom je zabranjeno sletanje komercijalnom vazdušnom saobraćaju iz Crne Gore, štiteći tako nacionalnu avio-kompaniju Srbije od iznenadnog debalansa na tržištu prevoza putnika avionom između dve zemlje.

Crna Gora tvrdi da mera još nije počela da se primenjuje i da će iz nje biti izuzete države kako krenu sa poboljšanjem epidemiloške situacije, dok je srpska televizija N1 u svom prilogu navela da se crnogorski epidemiološki kriterijum ipak ne primenjuje na sve zemlje podjednako.

Pored očigledne političke pozadine sukoba dve države jučerašnja eskalacija, po svemu sudeći, nije isključiva krivice Srbije. Element vazduhoplovno-političkih odnosa u „sukobu“ takođe nije zanemarljiv i pravno-formalno Srbija je tu „čista“.

Kako Tango Six saznaje, mnogo pre odluke o otvaranju granica i u vreme konstantne zategnutosti koja traje već mesecima, Er Srbija je uputila zahteve civilnim vazduhoplovnim vlastima Crne Gore za odobrenje letnjeg reda letenja. Na zahteve im, suprotno dosadašnjoj rutinskoj praksi, sredinom marta i maja, nije odgovreno dva puta. Navionalna avio-kompanija Srbije odgovor do danas nije dobila. Sa druge strane, takođe rutinski, pregovori oko slotova između Er Srbije i Aerodroma Crne Gore u vezi novih letova  završeni su na obostrano zadovoljstvo ali je prvi put u odnosima na relaciji Er Srbija – crnogorske vazduhoplovne vlasti došlo do zaostoja. Crnogorska strana ne odgovara na zahteve.

Ukoliko se zabrana Crne Gore efektivno i primeni, to će u vazduhoplovno-komercijalnom segmentu dovesti do značajnog debalansa između dve nacionalne avio-kompanije. Naime, budući da bi zabrana ulaska za državljane Srbije u Crnu Goru važila na svim graničnim prelazima, Montenegro erlajnz bi mogao da leti za Beograd dok bi Er Srbija mogla da leti za Podgoricu i Tivat ali bez prevoza srpskih državljana već samo crnogorskih. Taj debalans bi stavio Montenegro u prednost i faktički neravonopravan položaj ako gledamo komercijalni aspekt odnosa. Na primer, Montenegro bi imao prednost u odnosu na Er Srbiju jer bi imao ranije letove i bolji red letenja za deo lokalnog tržišta koje bi moglo da putuje a koji po principima poslovne konkurencije dve kompanije dele.

Aerodorm „Nikola Tesla“ počeo je sa komercijalnim operacijama / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Zbog ovoga je došlo do eskalacije i kako je sinoć Blic prvi javio, DCV je obavestio Montenegro erlajnz da im je suspendovano pravo sletanja:

„U skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID – 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju Imajući u vidu da su navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio – prevozniku za obavljanje međunarodnom javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio- prevoziolaca registrovanih u Republici Srbiji“.

Navedeni „Pravilnik o izdavanju odobrenja stranom avio-prevoziocu za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom“ u članu 13. i stavu 1. kaže:

„Ako strana država u postupku izdavanja odobrenja za obavljanje javnog avio-prevoza domaćim avio-prevoziocima postavlja uslove ili ograničenja koji su stroži od uslova propisanih u Republici Srbiji, Direktorat može da primeni recipročne mere u postupku odlučivanja o zahtevu za izdavanje odobrenja avio-prevoziocima kojima je ta država izdala sertifikat vazduhoplovnog operatera (AOC). Ako je potvrđenim međunarodnim ugovorom na uopšten način predviđena mogućnost korišćenja saobraćajnih prava pod uslovima koji su povoljniji od uslova utvrđenih propisima država potpisnica ugovora, Direktorat može da primeni povoljnije uslove na avio-prevozioce iz države strane ugovornice, pod uslovom da avio-prevozioci Republike Srbije imaju jednake mogućnosti za obavljanje iste vrste avio-prevoza za teritoriju te države.“

Pravilnik je usvojen 22. januara 2019. godine. Mnogo pre aktuelnih trzavica sa Crnom Gorom. Takođe, treba napomenuti da je Srbija ovde odigrala samo na legalističku vazduhoplovnu kartu i nije zabranila prelazak granica kopnenim i rečnim putem državljanima Crne Gore. Građani Crne Gore takođe mogu sleteti u Srbiju bilo kojom drugom avio-kompanijom.

Montenegro erlajnz je juče izdao saopštenje sa nadom za deeskalaciju situacije ali i tvrdnjom da su odluke zvaničnog Beograda političke:

– Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavijestio je kasno danas Montenegro Airlines da se  suspenduje pravo slijetanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije  na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”. Montenegro Airlinesu predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama  prema svim evropskim destinacijama i mi ćemo tom zadatku biti posvećeni. Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje dio naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice COVID19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju. – stoji u saopštenju.

Montenegro erlajnz je svejedno planirao početak svog letenja nakon korone između 1. i 15. juna (i to prvo za Srbiju) tako da vremena za deeskalaciju i prodaju karata ima na obe strane.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

ah

ja bas nisam shvatio u cemu je MA u prednosti osim u terminima koji su nedavno dogovoreni „na obostrano zadovoljstvo“

Odgovori
Ba

U prednosti je jer ovakvom odlukom CG vlasti, Air Serbia se stavlja u podredjen polozaj u odnosu na MA, samim tim narusava se konkurentnost. MA ovim potezom potencijalno gubi najvrce trziste, tako da im ovo ne treba 😐

ah

pa nije AS i MA kriva za stanje sa koronom!!
usput, isto ogranicenje za Srbe trenutno ima ceo svet osim 4 zemlje

Dj

Možemo iz Srbije u Hrvatsku, Švajcarsku, Nemačku, Grčku, SAD.. ali ne možemo u CG..

Al

Bojim se da dajete paušalne ocjene jer tako pretpostavljate, a niste provjerili izvore podataka:

TESTIRANIH
223.771 Srbija
63.682 Hrvatska
9.104 Crna Gora

TESTIRANIH NA MILIJUN STANOVNIKA
32.133 Srbija (većina testova je obavljena u zadnjih 16 dana)
15.623 Hrvatska
14.422 Crna Gora

OBOLJELIH
11.227 Srbija
2.244 Hrvatska
324 Crna Gora

OBOLJELIH NA MILIJUN STANOVNIKA
1.612 Srbija
550 Hrvatska
513 Crna Gora

UMRLIH
239 Srbija
101 Hrvatska
9 Crna Gora

UMRLIH NA MILIJUN STANOVNIKA
34 Srbija
25 Hrvatska
14 Crna Gora

Ovo za Italiju nema smisla unutar Europske Unije obzirom da su sve statistike unificirane, rade se po istom obrascu i nema mogućnosti makinacija. Po tome je EU najpoznatija.

Jedina „muljaža“ je činjenica da je 10.5. u Srbiji bilo samo 140.592 testova ili 20.189 testova na milijun stanovnika, a novih testova je u zadnjih 16 dana bilo 83.179, dok je u Hrvatskoj u isto vrijeme bilo tek 18.796 novih testova. To znači da je Srbija intenzivirala testove nakon što je pandemija esktremno opala.

Mi

@Alen
A kakve to veze ima sa temom? Poljska nije u boljoj statističkoj situaciji pa je za njene građane otvorena CG!

An

@Alen

,,Ovo za Italiju nema smisla unutar Europske Unije obzirom da su sve statistike unificirane, rade se po istom obrascu i nema mogućnosti makinacija. Po tome je EU najpoznatija.“

Ovo nažalost nije tačno. Zemlje EU uopšte ne rade statistiku za COVID-19 po istom obrascu. Čak ni ko je oboleo (zbog manjka testiranja, pa se oni netestirani neki vode kao da su inficirani, a neki kao da nisu, na osnovu simptoma), a tek kod uzroka smrti je pravi kuršlus. Mogućnosti za mahinacije, ili jednostavno za teško uporedivu statistiku zbog različitih kriterijuma, su prilično velike. Bolest je nova i ne postoji evropski standard još uvek.

Ovo je odličan članak:

https://www.politico.eu/article/coronavirus-the-challenge-of-counting-covid-19-deaths/

koji upoređuje načine brojanja smrtnih slučajeva u različitim evropskim zemljama. Imate tabelu gde se navode razlike između nekih od zemalja.

U toj tabeli takođe imate poređenje sa dodatnim mortalitetom (excess deaths) za ovu godinu. Dakle uzme se očekivani broj smrti za ovu godinu, bez korone, pa se poredi sa ukupnim smrtima registrovanim do sada (od bilo kog uzraka). Onda vidite koji je procenat tih smrti zvanično upisan kao smrt od koronovirusa.

Naravno, ne može se odmah zaključiti da je smrtnost ove godine skočila samo zbog koronavirusa – smrtnost može skočiti iz milion razloga. Ali, s obzirom na restriktivne mere opšteg karantina, koje su smanjile i širenje drugih infekcija (grip itd.) i umanjile opštu aktivnost drastično što je dovelo do manje smrti od npr. saobraćajnih nesreća, povreda na radu i slično, smrti od koronavirusa bi trebalo da objašnjavaju većinu dodatnih smrtnih slučajeva, npr. 80% ili više. Nažalost postoje je i indirektne smrti nezaraženih, npr. ljudi koji se plaše da idu u bolnicu u vreme pandemije, pa umru od nečeg što u redovnim prilikama ne bi (srčani udar, skok šećera itd.).

I kada se uporede te 2 vrednosti, vidi se u tabeli da postoji ogromna varijacija. Npr. u Holandiji samo 48% dodatnih smrti za ovu godinu su zvanično od koronavirusa. U susednoj Belgiji međutim 93%, u Švedskoj 90%, u Francuskoj 86%. U Španiji pak samo 67%. Belgiju kritikuju zbog velikog broja smrti (bili su po smrnosti u nekom trenutku 1. na svetu ako se dobro sećam), Švedsku zbog slabih mera koje navodno izazivaju mnogo veću smrtnost. Ali kada pogledamo ovo, ispada samo da Belgija i Švedska mnogo tačnije beleže smrti od koronavirusa, dok npr. Holandija i Španija (i Austrija, gde je poklapanje 57%) ogroman broj onih koji su verovatno umrli od koronavirusa beleže pod nekim drugim uzrokom smrti.

Napomena: članak je od 30. aprila, dopunjen 2. maja.

Tako da vidite, varijacija u statistici unutar EU itekako ima (a tek izvan EU), i sva statistika o ovoj bolesti trenutno je prilično varljiva. PCR testiranje i onako samo daje sliku o trenutno zaraženim među testiranima (a daje i lažne pozitive kada se testiraju izlečeni, jer PCR detektuje RNK virusa, a izlečeni neko vreme nakon prestanka infekcije i dalje imaju u sebi delove ,,mrtvog“ virusa, tj. njegove RNK), pravu sliku ćemo imati tek kada se urade masovne serološke studije.

,,Jedina „muljaža“ je činjenica da je 10.5. u Srbiji bilo samo 140.592 testova ili 20.189 testova na milijun stanovnika, a novih testova je u zadnjih 16 dana bilo 83.179, dok je u Hrvatskoj u isto vrijeme bilo tek 18.796 novih testova. To znači da je Srbija intenzivirala testove nakon što je pandemija esktremno opala.“

Ne znam šta je tu muljaža sa srpske strane, testovi su intenzivirani kada je to postalo moguće. Vi sada u Srbiji možete da se testirate na zahtev (PCR) za 6000, a od ponedeljka i serološki test za 1200. U Kanadi npr. ovo nije moguće, jer nema dovoljno testova – i dalje. To što je u Srbiji bilo mnogo više testova u poslednjih 16 dana nego u Hrvatskoj je za Srbiju pozitivno, a za Hrvatsku negativno. Pandemija je opala ali nije nestala, kolektivni imunitet i dalje ne postoji, mogućnost drugog talasa je velika. Primer Južne Koreje nam kaže da je što šire testiranje ključ za brzu i efikasnu kontrolu zaraze. Tamo je vrlo rano mogao da se testira ko hoće (na zahtev, da plati, pa ako je pozitivan, refundiraju mu novac). Još uvek nije vreme za opuštanje i države treba da streme ka tome da i dalje testiraju još više ljudi.

Al

Milers:
Ja uopće ne govorim o odluci Crne Gore, kao ni o činjenici da je dobar dio država također zatvoren za građane Srbije, a ne samo Crna Gora. Niti smatram da je Crna Gora pametno postupila ovim banom, pa je samim time ni ne branim.

Nego samo iznosim podatke kao demantij Djapeu.

Andrija, svakodnevno radim u Europskoj Uniji, moj business je, nažalost, vezan uz tonu borakratskih procedura, administracije i statistike Europske unije. I znam kolike su picajzle, koliko baš sve unificiraju, od prokletih natpisa, upustava za sigurno jedenje kikirikija, preko GDPR-a i dimenzija krastavaca, do podataka koje moramo slati i to samo i isključivo na jedan način, njihov način. Za najbanalnije stvari ispunjavaju se stotine stranica izvješća, podataka, brojki. Europska Unija i Eurostat su mašinerija za prikupljanje unificiranih podataka na temalju kojih jedan ured u Bruxellesu odlučuje što morate saditi, a drugi kako uništiti nepotrebne viškove. Stoga teza o muljarenjima u Europskoj Uniji stvarno ne drži vodu.

Nije sporno da Srbija sada može, pa čak i nije nelogično da sada više testira. No, upravo zato to nije argument koji se pokušava lansirati, tj. da sada „opravdava“ bitno lošije rezultate pandemije velikim brojem testova. Sada ispada „mi smo testirali bitno više, pa zato imamo i više slučajeva“. Nije istina, Srbija testira više u zadnje vrijeme kada je pandemja u silaznoj putanji, pa je i broj oboljelih manji. Stoga i ovaj arugment ne drži vodu.

Dj

Alene, Srbija ima 28 umrlih na milion stanovnika a ne 34.

Dj

Takodje, ima 1,293 slučaja na milion stanivnika a ne 1.612.

Al

A vi ste te podatke izvukli od kuda?

Dj

Podaci za sve zemlje su dostupni na: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Al

Ja sam svoje potake izvukao iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Mislim da je to relevantniji izvor. Po ovom koji Vi citirate je

OBOLJELIH NA MILIJUN STANOVNIKA
1.302 Srbija
547 Hrvatska
516 Crna Gora

Dakle i po ovom Srbija ima dva i pol puta više oboljenih na milijuna stanovnika više od Hrvatske ili Crne Gore.

Dj

Podaci su apsolutno isti i na sajtu WHO i Worldometers.info. Dakle, Srbija ima 28 preminulih na milion stanovnika i na sajtu WHO a Hrvatska 25.

Dj

U gornjem tekstu ste napisali da Srbija ima 1.612 slucajeva na milion stanovnika. Sada ste napisali tačan broj 1.302. Ali, sve ovo nema veze sa temom pa ne bih više.. Sve postoji dostupno svakome na par klikova. Veliki pozdrav.

bl

Crna Gora procijenila da još nije vrijeme da otvori granice za državljane Srbije jer je Srbija država s najviše zaraženih, a ovisi o turizmu šta je tu sporno, dok se Vucic smijao na pocetku Corone drugi su zatvorili na vrijeme granice i zaustavili sirenje zaraze, Vucicu i Srbiji uvijek netko drugi kriv.

Odgovori
Mi

A poslali 2 aviona svojih građana da nastave studiranje u Bg i primaju građane CG koji svakodnevno dolaze!? Interesantno

Vl

Germanija na primer, procentualno ima poveke. Se cudam kolku CG e kratkovida. Izgleda deka egoto ja ogranicuva inteligencijata. Pozdrav od Makedonija.

ah

@Milers
bio tv snimak koji u Srbiji nije objavljen, kada su izlazili iz aviona u Beogradu….
Svi se deklarisu kao Srbi
A Srbija ima zakon kojim placa besplatno studiranje svim Srbima na svetu….(hm, za Srbe iz Srbije to ne važi)

svoje gradjane primaju sto je normalno, ali ako dolaze iz rizicne zemlje ima postupak…
Sve isto kao i u Srbiji ….

Dr

@aha

Srbija nema nikakav zakon kojim placa besplatno studiranje. Postoje stipendije za srpske studente iz nekoliko drzava, u tu kategoriju ulaze uglavnom studenti koji nemaju finansijskih mogucnosti da se skoluju.
Svi drugi studenti placaju skolovanje, pa cak i drzavljani Srbije nista tu nije besplatno, pa tako i studenti iz C. Gore i oni placaju studiranje, iznajmljuju stanove itd.

@blackjack

Bice da su drugi ‘malo’ skrivali stvarne podatke o broju zarazenih i umrlih od korone. Znamo kako se to radi pogotovo u zemljama koje zive od turizma, uradis par stotina testova dnevno i logicno je da ces imati manje zarazenih. Zato se Italijani i bune, znaju vrlo dobro kako su druge drzave dosle do toga da su ‘corona free’.
Tako je onomad i pojava velikih boginja u SFRJ odjednom suzbijena da bi se spasila turisticka sezona na Jadranu, a cim je sezona prosla zabelezeni su novi slucajevi zarazenih od velikih boginja…

Dr

Ukupni broj zarazenih ne zavisi od zdravstvenog sistema. To zavisi od postovanja uvedenih mera. Uspeh i sposobnost zdravstvenog sistema se ogleda u ispesno izlecenima i procentu preminulih. Tako da je besmisleno gledati brojeve zarazenih nego da li epidemija u toku ili na zalasku. Nije istina da su Srbi „smijali“ dok su drugi uvodili mere. Jos jedno prekrajanje istorije. Sam Crnogorski premijer je rekao da je Srbija prva uvela mere na Balkanu i zatvorila granice. Sto se tice crnogorskih studenata, skoro svi oni imaju srpsko drzaljanstvo. Skoro trecina Crna Gore ima dvojno drzavljanstvo.

Ra

Pa u Srbij isu ljudi testirani a ne kao u Crnoj Gori ili Hrvatskoj gde se pokušavaju štimovati rezultati kako bi se pokušalo sa spašavanjem turističke sezone…Makijavelizam i licemerstvo i još se kao prave kako im nešto nije jasno…Samo recipročno i to uvek treba tako postupati…Previše Srbija toleriše raznima…

Ra

Kriterijum Crne Gore je 25 zaeazenih na 100.000 stanovnika. Zato ne mogu Srbi u CG. A Poljaci imaju 28 zarazenih na 100.000 i oni mogu u CG. Naravno da je sve ovo politicka odluka. Litije, izbore u CG i Srbiji…

Odgovori
ah

Vučić i ti koristite UKUPNI broj
a Evropa i Crnogorci broje TRENUTNI broj
npr Nemačka po Vučicevom brojanju ima 32 (ukupno do sada) a po sadasnjem stanju ima 12 na 100.000

Vl

@aha „TRENUTNI broj“ treba da e vo odnos na brojot na TESTIRANI/1M vs. brojot na naselenie/1M. Mnogu drzavi ja maskiraat tocnata brojka so namaluvanje na testiranjata. Pozdrav od Makedonija.

Do

Pozdrav za Sidnej iz B. Luke!

Fr

Ova prica kako drugi testiraju manje pa zato i manje imaju zarazenih je tipican primjer da se sakrije vlastiti neuspjeh i losiji rezultati u poduzimanju mjera protiv zaraze. Valjda se testiraju sumnjivi slucajevi. Ne testiras random bez ikakvog plana. Ako imas manje ljudi sa potencijanim simptomima manje ces imati potrebe i za testiranjem. Hrvatska je na pocetku pandemije testirala mnogo vise nego Srbija. Kad je virus stavljen pod kontrolu i broj sumnjivih slucajeva smanjen, smanjena je i potreba za brojem testiranih. Podsjecam da je Hrvatska zatvorila svoje granice u vrijeme kada su Slovenci zbog toga upucivali diplomatske note Hrvatskoj, meanwhile u Srbiji pandemiju proglasavaju najsmjesnijim virusom na svijetu i vlast otvoreno poziva vlastite gradjane u shoping u Italiju??? Zbog takve neozbiljene reakcije jednostavno prihvatite da ste u regionu zemlja koja se najlosije borila sa pandemijom! To sto vam vlast prosipa pricu da su drugi naizgled bolji jer nesto skrivaju je samo pokusaj vlastitog skrivanja lose reakcije na pandemiju.

Odgovori
Zo

Čoveče , pa Srbija i dalje testira 3000-4000 ljudi dnevno a zaraženih bude tridesetak u proseku. Novih teških slučajeva više nema a na respiratoru ima 12 pacijenata u celoj državi.o Čemu ti pričaš?

Fr

Pa pricam upravo to da nema potrebe za toliko testiranja? Gore covjek govori kako drugi zavrazliku od Srbije prikrivaju rezultate i kako imaju manji broj zarazenih jer manje testiraju sto je stupidna logika. Sta tebi nije jasno u mom komentaru??

Jo

Zox, slažem se sa tobom.

Mi

Naravno i zato Grci otvore granice a CG zabranjuje a vaše podatke bi uzeo sa rezervom morate sezonu spasiti

Fr

Uzimaj ti s rezervom sta god hoces. Hrvatska vec treci dan nema niti jednog zarazenog. Jos je ukupno 96 ljudi ostalo zarazeno. Za jos koji dan virus nece biti prisutan nikako.

An

Zapravo random testiranje je vrlo poželjno, jer je izgleda veliki broj zaraženih virusom asimptomatičan. Njima ne bude ništa, ali mogu da zaraze druge koji se onda ozbiljno razbole a neki nažalost i umru. Bilo bi idealno kada bi mogli svakog stanovnika zemlje da testiramo.

Takođe, i kod onih koji razviju simptome oni se ne pojave odmah (ili možda nisu jaki), a u međuvremenu oni šire zarazu. Takođe, lakše će se izlečiti onaj koji zna da je zaražen dok još nema simptome ili dok su blagi, nego neko shvati da je zaražen tek kada simptomi postanu ozbiljni. I zbog toga je dobro testirati ljude bez simptoma ili sa blagim simptomima.

U Americi broj testoviranih konstantno raste, a % pozitivnih testova opada. Mislite li da treba da prestanu sa testiranjem? Naravno da ne trebaju.

Osim što pomaže kod lečenja i kontrole zaraze, što šire testiranje omogućava skupljanje više informacija, i bolje razumevanje virusa, što će nam pomoći da se bolje pripremimo za eventualni drugi talas.

U Srbiji sada postoji testiranje na zahtev, što je vrlo pozitivno.

Fr

U Hrvatskoj testovi na zahtjev postoje odavno. Ponavljam Hrvatska jenteszirala vise od Srbije kad je to bilo potrebno. Kad je pandemija stavljena pod kontrolu i potreba zabtestiranjem.je smanjena. U Hrvatskoj najveci broj zarazenih u jednom danu je bio 91. Sad je ostalo jos 96 ukupno aktivno zarazenih i kroz 10 tak dana virus ce biti potpuno eliminiran.

Al

@France

Reci Koreji da je random testiranje glupost….

U osnovi, sve balkanske zemlje su posao uradili dobro, pogotovo kada uzmemo u obzir stanje zdravstva.

Mi

Svaka vam cast za komentar. Uboli ste 100%. I ja pricam da mi srbi nikako da shvatimo da smo mi sami krivi. Nasa nedisciplina. Pre desetak dana idem gradom, niko ziv masku nema. U vreme najvece zaraze kojekakvi se sepure kako njima korona nista ne moze. Gastarbajteri se vrate u Srbiju pa se onda sepure po kafanama. Pa nije svet glup pa da to sve ne vidi. E kad naucimo (ako ikad naucimo) da se ponasamo civilizovano onda ce i drugi da se ophode drugacije prema nama.

ve

Frane jesi li ti epidemiolog ili virusolog?

Ma

Mislim da su sve drzave prosle slicno, ne vidim ja tu sad hrvatsku ili crnogorsku superiornost. Inace recimo Hrvatska ce Srbiji da stavi rampu jer je epidemioloska situacija tako losa ali ce naravno nekih 100K gradjana Srbije sa hrvatskim drzavljanstvom moci da ulaze i izlaze. Slicno je i u BiH gde ce 15% stanovnistva smeti u Hrvatsku a ostali nece sto sa epidemijom neka nikakve veze nego pre sa rasizmom i diskriminacijom.

Fr

Aleksa Radojicic

Glupost je random testiranje u jeku epidemije. Tad je potrebno testirati i pohvatati zarazene i njihove kontakte. Osim ako se stvar otela kontroli i vise ne mozete pratiti kontakte onda vam i ne preostaje nista vec random testirati sve i svakog.

pa

@Petar Vojinović mimo teme SpaceX i Nasa lansiraju šatl sa dva kosmonauta na međunarodnu kosmičku stanicu . A Ruski avioni su imali treći susret u Sredozemnom moru sa Američkim avionima. To su današnje „hit novosti “ ovo sa dnevnom političkom prepucačinom je samo posledica toga . Ja bi više pažnje (ili bar istu) dao tome je je geostrateški bitniji. Ne mogu da komentarišem „rat omanjih korporacija “ koji je direktna posledica nečeg što ih obe nadilazi.

Odgovori
ZZ

Vuce
Otkazali poletanje zbog vremena na T-18 na zalost
Petre
Prepisuju vas po medijima previse.

BB

A vidi, sve je to dio istog rata, nije ovo skuvano u Podgorici. A nije ni od juče.

Fr

Testiras onoliko za koliko imas potrebe. Odnosno koliko imas sumnjivih slucajeva sa simptomima i onih kojinsubu kontaktu s njima. Ako takvih nemas puno normalno je i da testiras manje.

Odgovori
Dr

Apsolutno netačno. Testira se što je više moguće ljudi, jer je većina pacijenata asimptomatična, ni ne zna da je zaražena. Zemlje kojima ekonomija zavisi od turizma kao što su CG, Hrvatska i Albanija teže da prikažu situaciju boljom nego što zaista jeste, a to se najlakše radi malim brojem testiranih… Smrtnost sve govori:

SLO 7,3%
HR 4,5%
SRB 2,1%
BIH 6,2%
MK 5,9%

U svetu je svuda smrtnost oko 1,9%, a Srbija je najbliža tom procentu jer je najviše testirala. Ostali odstupaju zbog malog broja testiranih.

Zo

Pa to je logika! Kažeš da više nema potrebe za testiranjem i imaš najbolje rezultate ili testiraš pedesetak ljudi , nađeš tri zaražena i pohvališ se rezultatima.

Gi

Nije tacno, testira se svako ko je bio u kontaktu sa zarazenim osobama kako bi se dalje sirenje izbeglo. I sigurno je da treba jako veliki broj ljudi da se testira. Uglavnom je velika vecina ljudi u Srbiji koja je pozitivna na covid, imala blagu formu bolesti, neki cak nisu ni osetili nista a pozitivni su. Da li se kod vas u hrvatskoj kriju podaci, siguran sam da da, ali iskreno me to ni najmanje ne dotice. Pricate o nekakvim merama, a Srbija je ta koja je uvela najteze mere za sprecavanje sirenja. Elem, hrvatska uopste nije tema sada.
Sto se cg tice, svaki vid bojkota cg vlasti bih uzvrati sa duplo restriktivnijim merama. Kada je trebala pomoc, aparati, medicinska oprema prvo su se nama obratili. Kada je trebalo hrane, zita, kvasca itd opet su sesvi prvo nama obratili. Tako da, muka mi je vise okolnih zemalja koji gledaju da nadju svaki nacin kako bi pokusali Srbiji da napakoste, da uvedu neke lose mere po nas. Zabole me za vase more, ionako letujem u Grckoj, Turskoj i Egiptu. Uvrsticu jos i Spaniju i Italiju u moje destinacije i zdravo. Ne zelim jedan dinar da ostavim hr ni cg, toliko ste mali u vasim merama i odlukama da mi se to sve gadi, prevazilazi granice svakog ukusa. Recite javno da Srbi nisu dobrodosli kod vas da vam ostave pare, i cao.
Vracam se na milogoru. Totalna zabrana ulaska u drzavu svim njihovim drzavljanima koji se nisu izjasnili kao Srbi do daljnjeg. Totalno su mi normalne odluke nase drzave. Srbija sa 7,5M stanovnika da cuti i trpi okolne parohije, bili bismo totalno nenormalni da nismo odgovorili na mere.

Fr

Apsolutno netacno. Ne testira se napamet vec zarazeni i njihovi kontakti. Akonse testira tako kako govoris onda ce te svi biti testirani u jednom.momentu, a to se nece dogoditi. Koga briga sto ste uveli najstroze mjere kad nisu dale rezultat jer se ne provode niti je drzava sposobna i organizirana da osigura njihovo provodjenje. Zbog vlastite nesposobnosti provodjenja mjera drzavni aparat verbalno napada vlastite gradjane da su ovakvi i onakvi. Kod nas premijer da izadje i vrijedja gradjane sutra bi odletio na izborima samo zbog toga. Vas ce jos i pobijediti.

Fr

Dr.

O kavom procentu smrtnosti ti govoris? Hrvatska ima dva i po puta manje umrlih od Srbije. Ima li srbija 2 i po puta vise stanovnika.?

Mi

@Frane
Bili bi korektni kada bi izbacili podatak koliko uvezenih slučajeva ima Hrvatska a koliko Srbija, kao što znate u Srbiju se u jeku pandemije vratilo stotine hiljada građana iz Evrope koji su u mnogome doprinjeli širenju zaraze. Kao što znate nisu vaše mjere idealne jer je aerodrom u Zagrebu radio skoro sav period i odlično znate za let Frankfurt-Zagreb tako da nemojte molim vas da nas učite nego se o sebi zabavite.

Be

Sto, Austrian propada????

Vl

Frane
Jedan prost primer…
Majka jedne moje koleginice je pre par dana trebala u bolnicu na neki lakši zahvat. Reč je o starijoj ženi sa približno 80 godina starosti. Inače, u Srbiji se sve osobe koji trebaju ići u bolnice testiraju.
Bila je pozitivna na kovid i ako živi izolovano (jedini kontakti su sa poštarom koji donosi penziju), a nije imala bukvalno ni jedan simptom. Da li bi takva osoba bila uopšte testirana u Hrvatskoj ili CG?
Treba napomenuti da su odmah testirani i svi članovi porodice i kontakti.
Koleginica nije bila pozitivna…
Trenutni pozitivni u Srbiji su iz radnog okruženja a 80% ih nema NIKAKVE simptome. Inače ti ljudi ne bi ni bili testirani u nekoj od okolnih zemalja.
Treba li uopšte i napomenuti da je četvrtina umrlih u Srbiji posledica nemara direktora doma za stare u Nišu. Da su se držali propisanih mera, broj umrlih bi bio oko 150.

ma

Vlad: ako je ta logika da saljes žene u Italiju zbog smiješnog fejsbuk virusa pa povecas broj testiranja tek nakon sto epidemija prodje toliko pametna – zašto Srbija ima toliko zaraženih i mrtvih?

Mi

@Max
A zašto Hrvatska ima tako veliki broj mrtvih u odnosu na zaražene?

Fr

Milers

I u Hrvatsku su se vratili gradjani ali je drzava ipak bila dovoljno organizovana da sprovede njihovu obaveznu izolaciju. Pri tome mjere za sprijecavanje pandemije nisu bile tako rigorozne kao kod vas niti smo morali trpjeti jos i silovanje u mozak od strane vlasti na konferencijama za novinare. I opet rezultati protiv sirenja virusa su bolji.

Fr

Vlad

Da bila bi i jest testirana svaka takva osoba.

Vl

Frane
A zašto onda tvrdite da se u Hrvatskoj testiraju samo oni sa simptomima? U Hrvatskoj se ne testiraju svi kontakti bolesne osobe već samo oni koji imaju simptome. To ste Vi napisali…
Kod nas je obrnuto. Da je koleginica bila nekim slučajem pozitivna, sve nas bi testirali bez obzira da li imamo simptome.
Zanimljive će biti analize statistike zemalja u okruženju za prvo polugodište 2020 godine. Koliko sam razumeo, procenat zaraženog stanovništva varira u zavisnosti od mera (da, računa se procenat, a ne broj testiranih – zaraženih). Jedan od indikatora je i broj umrlih, ali ne ovaj koji plasiraju pojedine države, već onaj prosečni (po godinama).
Sve države na ovim prostorima su imale uvedene slične mere, genetika stanovništva nam je ista, istorijat vakcinacije i načini lečenja takođe…
Procenat populacije koja je zaražena virusom na osnovu svih dosadašnjih analiza, treba da je isti za sve države bivše Jugoslavije.
Stvar je samo u tome da li se radi dovljan broj testiranja (zbog otkrivanja asimptomackih nosilaca zaraze), a i kako se zavode svi preminuli u ovom periodu.
Vrlo brzo, već za par meseci će se tačno znati koje države šteluju podatke, a koje to ne rade…
Razumem da je turistička sezona u pitanju i da treba spasiti šta se spasiti može, ali onda treba ćutati, a ne provocirati druge…

Vl

max
Srbija ima 2.1% mrtvih u odnosu na broj zaraženih. Procenat bi bio još manji da su pojedinci radili svoj posao i sprečili unos virusa u dom za stare u Nišu. Četrvtina umrlih je iz tog doma.
Naspram Srbije, Hrvatska ima 4.6% umrlih na broj zaraženih.
Imamo istu genetiku, istoriju vakcinacije, zdravstvo. Od kuda onda ova razlika?
Ako se primeni logika, realan broj zaraženih u Hrvatskoj je između 5500 i 6000.

Fr

Vlad

Samo par komentara iznad jasno pise u mom postu kako se testiraju zarazeni i njihovi kontakti. Neshvatljiv je vas pokusaj kad to moze svako da vidi sta je ko napisao!

Fr

Vlad

Hrvatska je imala nesrecu da je virus poharao dva staracka doma. Otud veci broj mrtvih koji je pokvario procenat u odnosu na broj zarazenih. Jos uvijek mi je neshvatljivo kako tvrdite da sam napisao kako se ne testiraju kontakti zarazenih kad sam u nekoliko postova jasno naveo i to upravo iznad vaseg komentara kako se testiraju. Doista neshvatljivo !

RA

&Giovanni
Sve si dobro rekao i apsolutno si u pravu. I ja više od 15 godina ne idem na more u Crnu Goru, nego u Grčku, Tursku, Kipar, Španiju, Italiju, tako da mogu da zadrže zabranu za ulazak građana Srbije i narednih 10 godina, tako su me ‘pogodili’ svojom odlukom, prosto su smešni i opterećeni Srbima i Srbijom. Tek će posle ove sulude Milove odluke da se desetkuju turisti iz Srbije. Ko jednom ode u Grčku na more, taj više nikad ne ide na more u Crnu Goru i Hrvatsku.

Al

U Hrvatskoj su se testirali svi koji su dolazili u bolnice na operativne zahvate ili su trebali boraviti u bolnicama. Dakle, ova gospođa iz primjera bi se također i u Hrvatskoj testirala. I kad bi se ustanovilo da je zaražena testirali bi se apsolutno svi koji su bili sa njom u doticaju.

Mi

@aha
Nema nikakve procedure za građane CG kad dolaze iz Srbije.

Odgovori
BB

A opšte je poznato da samo trebaš da se deklarišeš kao montenegrin i korona ti ne može ništa.

П

Ово је најбољи коментар :))))))

Може и Карадажаним – Карадаг, црно брдо на турском ;)

Gi

@Frane
Druze, upravo ti to i govorim. Ako sam ja npr zarazen, a procenjuje se da je period inkubacije 7-14 dana jel tako, to znaci da svi ljudi koji su bili samnom u kontaktu trebaju biti testirani jer su potencijalno zarazeni. Uzgred, ne znam kojim se poslom bavis i ne bitno je. Ja npr sam svakodnevno u kontaktu sa minimum 30ak ljudi ako ne i vise. Radim komercijalni posao i stalno sam na terenu. Obilazim kupce moje robe itd. Znaci da me veliki broj ljudi okruzuje, sto znaci da ako sam ja zarazen da treba veliki broj ljudi da se testira. Sasvim je logicno po meni barem da se testira veliki broj stanovnistva, ali dobro, svako neka gleda u svoje dvoriste i neka resava svoje probleme.
Sto se nesposobnosti vlasti tice ja nisam kompetentan da komentarisem, manje-vise sam apolitican, ali jedno je sigurno. Vasa vlast je takodje idiotska i itekako nesposobna, covek koji vam vlada sada toliko mrzi Srbiju da je imao cak i najgore moguce izjave svojevremeno. Elem, imam poznanike iz hr, i vrlo sam obavesten pravim stanjem a ne internet prikazima stanja kod vas. Ne cvetaju ni vama ruze, vece plate od nas prikazane na papiru i nisu toliko vece (ne interesuje me nekakva statistika sa interneta! ). Ja polazim od sebe i od ljudi koje poznajem iz hr, radimo slicne poslove pa sam upoznat sa time.
Sto se covid tice, totalna glupa tema za raspravljanje, neka svako uvodi mere i reaguje kako zeli, da li ce se lagati ili ne neinteresuje me. Znam gde sigurno necu na letovanje duzi vremenski period nevezano za koronu i broj obolelih, broj testiranih itd…
Zivi bili…

Odgovori
Fr

Pa upravo zato Hrvatska je imala mnogo manje takvih osoba koje su bile u kontaktu sa zarazenim i zato je testirala manje. U Srbiji se virus pojavio kasnije nego kod nas i tad je Hrvatska znatno vise testirala od vas. Kad je stavljeno pod kontrolu i upraceni svi kontakti potreba za testiranjem se smanjila. Broj umrlih je 2 i po puta manji.

Mi

@Frane
Broj umrlih u odnosu na broj zaraženih je mnogo veći u Hrvatskoj i šta to znači, zatajilo vam zdravstvo, zar nije to loša reakcija države?

Vl

Milers
Ne, to upravo znači da nisu otkrili sve asimptomatske nosioce zaraze iz razloga manjeg broja testiranih, tj tamo su testirali samo one sa simptomima. Umiru ugroženi i to je isti procenat na ukupno zaražene (s obzirom da nam je istorijat vakcinacije, genetika i zdravstvo slično).
Ako se ta formula primeni, ispada da je stvaran broj zaraženih u Hrvatskoj između 5500 i 6000, što je onda u realnim okvirima u odnosu na broj stanovnika.
Realno, osećao bi se mnogo sigurnije u državi koja radi na otkrivanju asiptomatskih nosioca pošto su registrovani oboleli pod stalnom kontrolom dok ovi drugi mogu zaraziti svakoga u nekom megamarketu, restoranu i sl. O ovome treba da dobro razmisle svi koji žele da putuju u takve države i da se adekvatno zaštite.

Mi

@Vlad
Ja i spomenuh da smatram da oni to možda rade namjerno da bi sezonu spasili i tako navodno se efikasno bore protiv korone. Ali nije to moje neka rade šta hoće, prosto ne mogu da slušam ove pametnjakoviće koji nam sole pamet tipa vidite brojeve kako smo mi to uspjeli a vi pojma nemate, većina država i sposobnijih i razvijenijih od komšija se guše od količine zaraženih a oni izgleda najpametniji i ovde pamet prosipaju.

Fr

Da zarazenih ima vise i broj mrtvih bi bio veci i to pokazao tako da je vasa logika samo prazna prica.

Be

Nasumicno testiranje nema smisla u vrijeme pandemije.

Nasumicno testiranje ima smisla 45 dana nakon prestanka pandemije.

Odgovori
Č

Čisto pitanje za razmišljanje u ovoj gunguli, koliko bi montenegro potrajao ako bi se obustavili svi letovi za bgd i ASL i MGX na 6 meseci i pored kraja epidemije? ASL bi bila na gubitku zbog transfernih i u TGD bi uskočio brže bolje WZZ i RYR ali mislim da bi to bio poslednji ekser za MGX? Šta mislite?

Odgovori
Г

Ја сам се некако надао да једна обична вест неће изазвати толико коментара, али се појавило много стручњака за епидемију у неколико суседних нам државама. Како се десио и један случај када толико знамо и толико смо самосвесне и дисциплиновани? Није ми јасно. Ипак десило се и то прилично. И наравно, идеална прилика да меримо ону ствар, само овога пута чија је мања. Не разумем потребу да неко покушава да одбрани једну чисто политичку одлуку руководства ЦГ? И та одлука неће остати на снази дуго, јер би ме другачија ситуација веома изненадила. Циљ одлуке је једноставан. Испровоцирати одговор Србије који би владајућој гарнитури у ЦГ донео још један мандат на изборима. Не помињем имена политичара јер су се свима попели на главу па да не сматрам. И то је јасно као дан. Одговор Србије, по мени логичан. Наштетиће и Монтенегру и Ер Србији. Заправо неће, јер ће одлука бити повучена на време.
Сад мало епидемија. Где год је неко умро а није му било време, није добро рађено. Није довољно добро рађено. Колико је добро или лоше рађено најбоље знају лекари, они коју су директно радили. Вероватно ће бити много студија и радова на ту тему па ко воли читаће. Лепо би било да смо сви научили нешто из тога, јер је за све нас ово нова ситуација. Баш зато, играти се бројевима је, најблаже речено, ружно, јер третира људе и људске животе као статистику. Ту сам изненађен коментаром Алена јер је ушао у нешто што није његова сфера. Званични подаци су на званичном сајту, ко воли нека изволи. ЕУ јесте унифицирана за све што је Ален набројао и још много тога, али за ову ситуацију није. Нити у начину реаговања, нити у статистици броја преминулих. Мислим да ћемо се око тога лако сагласити. Пун интернет доказа за то. Лично мислим да с обзиром на улагања у здравствене системе држава коментатора овдашњих, да су све државе прошле одлично. Поредимо се мало са много богатијим и видећемо зашто. То да је пандемији на крају, па питајте рецимо Бразилце. Код нас јењава али је далеко од краја. Није ми јасна потреба потписника Фране да доказује како је Хрватска идеално прошла кроз епидемију? Прво, игра бројки је варљива, а друго, претпостављам да живи у Хрватској, па онда само треба да буде срећан због те чињенице. Да ли неко брани туризам бројкама? Могуће и легитимно. Морално? Хммм, економија и морал не иду заједно. Мене су рецимо чудили Бугари. Пошто имам пријатељицу у Софији, ја јој рекао свака вам част, успевате одлично! Њен одговор ме је изненадио. По њеним речима, могао си приватно да се тестираш и са позитивним тестом одеш у неку од државних установа на даље поступање. Државна институција не признаје тај тест већ само свој. Тестирају те само ако имаш симптоме, а у статистику улазиш само ако си случај за лечење у болници. У противном, кући, самоизолација и нема те у званичној статистици. Да ли је то противзаконито? Вероватно не. Морално? Можемо да дикутујемо о томе. Који је циљ тога? Претпостављам заштита здравствено система са смањењем преоптерећена и наравно заштита економије кроз размишљање о туристичко сезони. Да ли још нека држава ради тако или слично? Нити знам нити ме занима. Знам да политичари у Србији навијају да се остане у земљи, и све изјаве иду у том смеру. Остали, па такође гледају себе али, уз економију, није никад лоше да се укњижи и неки политички поен. Ко ће како економски проћи? И то ће се штеловати по потреби, али ће то најбоље да знају они директно погођени. Све у свему, уби ме несаница па сам се расписао. Скоро ми један пријатељ из Визера рече, у уобичајеном разговору и анализама, златно доба авијације је трајало прилично, од неке 2008, сад је време да се мало стрепимо док се точак не заврти поново. А и прилика да се мало спустимо на земљу у сваком смислу. Занимљиве речи, барем мени. Нама с има остаје да се чувамо, уз жеље свима за добро здравље.

Odgovori
mi

Svaka čast, glas razuma.

AL

Samo mi je zao sto je drzavni vrh Srbije uopste komentarisao i reagovao na provokacije kao deca u 7. razredu. Trebali su samo uvesti mere koje smatraju da su adekvatne i precutati kada su cutali i na mnogo gore stvari do sada.

Fr

Nije moja namjera bila da dokazujem superiornost Hrvatske u borbi protiv virusa iako jest prosla gotovo idealno u broju zarazenih. Da se razumijemo niti Srbija nije prosla lose. Ali moja namjera jest upravo da reagiram na izjave pojedinih komentatora ovdje koji su nasjeli na izjave zvanicnika Srbije koji optuzuju druge drzave oko sebe koje su bolje reagirale od njih samih i cije rezultate nipodastavaju navlacenjem vlastite statistike oko broja testiranih koja nije relevantna. Mnogi ovdje su nasjeli na to i ponavljaju uporno i pokusavaju druge da ubijede u to. Mozda ste u Srbiji vec navikli da niko ne smije reci nista protiv onog sto vlast objavi ali shvatite da to ne vrijedi za nas druge van Srbije. To je ono sto vi ne shvatate i ne vidite i sto je najtragicnije da ste taoci jednog covjeka i njegove politike koja ce sve uciniti da se prikaze boljima od drugih iako realno to nije u ovom slucaju. Statistika zarazenih i nazalost umrlih u ovom slucaju nije bila bitna. Ljudi, izgubili ste kriticku svijest spram vlasti! Zar ce glava odletjeti ako neko kaze kako podaci koje vlasti u Srbiji plasiraju nisu losi ali ipak su nesto slabiji u odnosu na region. Zar su vas toliko ubili u pojam da trpite i vrijedjanja na konferencijijama za novinare. Nisu ljudi ni u Hrvatskoj discipliniraniji od vas u Srbiji ali je drzava ipak organiziranija da gradjane navede da postuju mjere.

Mu

Osim što njihov direktorat ne odgovara na zahtev Er Srbije, takođe valja napomenuti da Montenegro Erlajnz duguje ogromne pare Kontroli letenja koja je još uvek zajednička firma sa Crnom Gorom. Unazad se nekoliko godina taj dug prolongira i reprogramira i oni još uvek ne plaćaju dogovorenim tempom. Učešće u Kontroli letenja je zanemarljivo malo u poređenju sa ulaganjem u njihovu infrastrukturu. Ko koči da ta firma bude samostalna, verovatno crnogorski kadar u Srbiji. Zamislite da im smenimo sve direktore, profesore, lekare itd, itd. Oni od rođenja gledaju u Srbiju kao u rođenu zemlju, tu su se preselili, zaposlili i ovde žive. Više je njihovih stanovnika ovde nego u Crnoj Gori. I posle smo im mi krivi i kukaju na nas. Sramota. Ako hoćemo da nas poštuju u svetu – samo reciprocitet i tvrd stav prema svim pitanjima. Kako svi nama tako i mi njima.

Odgovori
Vl

Evo ukratko prikazanog problema. Kod nas se trenutno veliki broj (moguće i oko 5000 osoba) vode kao oboleli, iako imaju negativan prvi test. Čeka se isti takav drugi test da se proglase zdravima. Skoro 80% od tih ljudi je bez bilo kakvih simptoma zaraze, tj saznalo se za njih samo zbog velikog broja testiranja.
Lično, osećao bi se mnogo sigurnije u državi koja radi na otkrivanju asimptomatskih nosioca zaraze…
Države poput Crne Gore i Hrvatske ne zasnivaju analize na realnoj prisutnost virusa u populaciji drugih država (zasniva se na odnosu između broja dnevnih testiranih i otkrivenih zaraženih slučajeva) već procenjuju na vrlo čudan način, tj na osnovu broja aktivnih slučajeva (kod nas skoro 90% takvih čeka drugi negativan test da bi se proglasili zdravim).
Uz sve to, Hrvatska i CG takve slučajeve (asimptomatske nosioce zaraze) ne evidentiraju u dovoljnoj meri (zbog malog broja testiranih). Zašto se to radi nije teško zaključiti…

Odgovori
Al

Moja vrlo dobra prijateljica je imala Covid-19. Procedura je slijedeća u Hrvatskoj:

Test pozitivan
Hospitalizacija
Test negativan
Nakon toga 30 dnevna izolacija
Ponovo negativan test
Tek onda proglašena izlječenom.

Ma

koliki je stvarn broj smrtnih slucajeva prema vasem misljenju/proceni?

Odgovori
Fr

Vlad

Ne govorite istinu i to svako moze vidjeti.
Vratite se na moj post gdje pise jasno da jasnije ne moze pisati kako se „testiraju oszarazeni i njihovi kontakti“!
Zasto tako providno iznosite neistine kad je moj komentar samo malo iznad vaseg i jasno pise sta sam naveo sto svako moze da vidi! Zaista je neshvatljiv vas pokusaj??

Odgovori
Mi

Dajte novinarima podatke i neka objave ima ih koji to jedva čekaju, nije mi ozbiljno da to izjavljujete na sajtu koji sa tim veze nema.

Odgovori
Dr

“Da li stvarno neko veruje u zvanicnu statistiku o broju umrlih? Neka novinari izvuku broj narucenih limenih sanduka u periodu epidemije i videcete da je samo u Nisu broj mnogo mnogo veci.“

Ako vec imate dokaze za to sto trvrdite, zasto ih ne predocite javnosti?
Ovo me podseca na vreme velikih poplava i tada su neki tvrdili kako Obrenovcem plutaju lesevi, kako se lesevi spaljuju u Zelezari ili gde vec, pa kad su usledila hapsenja bilo je ‘ ma samo smo malo salili’.

Odgovori
Mi

@dr
Bezuspješno pokušavam da nađem, možda je vlast blokirala, ne znam. Pa hajde vi stavite te podatke o kojim govorite ili me uputite na neki trag. Ja nisam od onih koji slijepo vjeruju vlasti ali zašto da vjerujem vama!? Stavite podatke da vidimo jer u pravu je Drina, bilo je priča prilikom poplava pa na kraju ništa.

Odgovori
Ma

@Mayer

>>Pribliznu cifru za Nis znam ali to cu da ostavim vise rangiranim po cinu da objave

Pa ja onda smatram da ne treba da pisete nista o tome nego bolje ostavite „vise rangiranim po cinu“ da „objave“…

Odgovori
Pa

doktor uzbunjivac, zaludjivac
budi ljubazan pa podeli podatke koje imas iz prve ruke
ili nemoj vise nista

Odgovori
Ma

>> To sebi zbog porodice ipak ne zelim da priustim

Ako je to tako onda ne znam sta vi svi cekate. Da dodju po vas? Ja znam sta bi radio na vasem mestu, a veteran sam i jos se nisam se razduzio :-).

Odgovori
Mi

@dr
A koji je onda smisao vaših komentara ako se bojite!? Ili nam dajte nešto konkretno ili nemojte ništa komentarisati, nema smisla jer to bez konkretnih podataka je „mlaćenje prazne slame“. Ana Lalić je bar bila hrabra. Ja da imam neke podatke ja bi ih objavio a da se bojim ne bi ni riječi o tome prozborio! E sad vrlo je upitno ko ste vi i kakve su vam namjere!?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pilot320 na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Razlika je sto je EASA dozvola napravljena za Evropsko tržište, time ga štite, dok kod nas u Srbiji dobijes ICAO dozvolu koja je priznata u Aziji, Arici. ( Svuda osim u Evropi) Za konverziju polažeš 13 indentičnih predmeta. Samo uzimanje para.

02. Dec 2023.Pogledaj

Star_tr na: Kazahstan: Glasine o kupovini Rafala nisu tačne, “Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“

@Feline Istina njihovi avioni nisu borbeno dokazani, ali zato ostatak njihove vojne industrije ime svega za ponuditi, od tenkova, oklopnjaka, artiljerije... A važno je i da bi se održavanje te tehnike moglo raditi preko Poljske koja polako postaje Europski centar južnokorejske vojne opreme.

02. Dec 2023.Pogledaj

Borna na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

ICAO je medjunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo, te sve zemlje koje su clanice ICAO-a, moraju imati dozvole uskladjene sa ICAO regulativom, a EASA je EU organizacija( nasljednica JAA, koje je Srbija bila clanica). Recimo da ICAO propisuje neki "minimum" kojih se sve zemlje clanice moraju pridrzavati. EASA ima jos nekih dodatnih uvjeta, slicno je i…

02. Dec 2023.Pogledaj

Marko na: Španci potpisali prvi ugovor za nabavku SIRTAP drona u čijem naoružavanju može učestvovati i Srbija

Čisto sumnjam da Srbija izvan NATO-a, a slizana s Rusima i Kinezima, može upasti u ovo. Ako se uspije - svaka čast!

02. Dec 2023.Pogledaj