BEG airport status
Putnici koji putuju sa „Nikole Tesle“ od januara u EU sistemu obezbeđivanja aerodroma "Evropska komisija je potvrdila da je sistem obezbeđivanja u vazduhoplovstvu u Republici Srbiji uspostavljen i da funkcioniše na isti način kao i u državama članicama EU" / Foto: Tango Six

Putnici koji putuju sa „Nikole Tesle“ od januara u EU sistemu obezbeđivanja aerodroma

Od ovog januara putnici, njihov ručni i predati prtljag, kao i robne i poštanske pošiljke koji sa aerodroma „Nikola Tesla“ lete u EU neće se ponovo podvrgavati kontrolama obezbeđivanja prilikom transfera sa ovih aerodroma. Isto se odnosi i na putnike koji sa EU aerodroma dolaze na aerodrom „Nikola Tesla“ i sa njega nastavljaju putovanje ka drugim destinacijama.

Evropska komisija je u Službenom listu od 27. januara 2020. godine objavila Sprovedbenu Uredbu EU br. 111/2020, kojom se potvrđuje da Republika Srbija primenjuje standarde u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu (Aviation Security), koji su ekvivalentni zajedničkim osnovnim standardima obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i primenjuju se na aerodromima u državama članicama Evropske unije, saopšteno je danas iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

– Nakon neposredne provere koju je u oktobru 2018. godine obavio ekspertski tim EU i sprovedenih procedura odobravanja, Evropska komisija je donela pozitivnu odluku o zahtevu Republike Srbije za prepoznavanje ekvivalentnosti mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu.

Evropska komisija je potvrdila da je sistem obezbeđivanja u vazduhoplovstvu u Republici Srbiji uspostavljen i da funkcioniše na isti način kao i u državama članicama EU kao i da su mere obezbeđivanja u vazduhoplovstvu koje se primenjuju na aerodromu „Nikola Tesla“ na istom nivou kao i na aerodromima EU.

Time je napravljen prvi korak ka olakšavanju protoka putnika, prtljaga, robe i pošte sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd od čega će korist imati putnici, nacionalni avio-prevozilac Er Srbija, operater aerodroma „Belgrade Airport“ kao i vazduhoplovna industrija u celini.

Potvrda Evropske komisije da je sistem obezbeđivanja jednak kao i u zemljama EU je jasan pokazatelj uspešne implementacije EU standarda i regulative u Republici Srbiji. Ovaj veliki uspeh rezultat je saradnje Direktorata civilnog vazduhoplovstva sa svim nadležnim državnim organima i vazduhoplovnim subjekatima koji su zaduženi za primenu mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu. – navodi se u saopštenju.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

M

Ovo je jos jeda uspeh naseg Vazduhoplovnog Direktorata u sprovodjenju Evropskih standarda i priblizavanja Srbije Evropskoj Uniji Svaka cast strucnom timu koji je radio na ovom za nas vaznom projektu i uspostavljanju standarda EU

Odgovori
A

Odlična vest! Dosta se vremena gubilo u presedanju po evropskim aerodromima kada vas odmah sa aviona (ili autobusa) stave u red za skener.

Odgovori
P

Da li je neko vec leteo transferom otkako je ova mera najavljena?

Da li se vec primenjuje na transfernim aerodromima u MUC, FRA, VIE, ZRH…

Odgovori
L

Ja sam leteo 3. feb sa transferom u MUC i morali smo proci kroz skener rucnog prtljaga pre pasoske kontrole.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Letove ima samo šest aerodroma regije

Ma nije tako. Država ne može osigurati evakuaciju baš iz svakog grada za par građana koji su tamo. Stoga osigurava iz par gradova, a građani moraju tamo doputovati. Dakle, i opet postoji korištenje ili aviona na domaćim linijama, ili vlakova ili nekog drugog prijevoznog sredstva. Ovo što vi kažete bi držalo vodu da država pošalje…

27. Mar 2020.Pogledaj

Dejan na: „Niko nije rekao neću“ civilna verzija: Er Srbija JU002 vraća se u Beograd do 20 časova sa medicinskom opremom i stručnjacima iz Kine

COVID 19 vas ne pita imate li zaštitnih sredstava, medicinske opreme i lekova i kako ste ih nabavili on UBIJA ljude-nemilosrdno! Zato bih svu ovu gospodu kojoj smeta što se avioni AS šalju u Kinu pitao: Da ste oboleli od COVID 19 kojim slučajem jer bi ste tražili način da iznajmite cargo avion "jeftinije" pa…

27. Mar 2020.Pogledaj

Dragan Dubonjac na: Avia Prime: Jat Tehnika posluje redovno uprkos krizi

Vrlo zanimljiv text. Ovo je slično onome kada su Banke tražile podporu Država za vreme krize 2008. i opet će da zalegne običan radnik , to nije korektno. Mislim da je potez koji je učinila Srbija ispravan u smislu upošljavanja kapaciteta Air Srbije po pitanju pomoći iz Kine i vraćanju naših Državljana u Srbiju.

27. Mar 2020.Pogledaj

Dragan Dubonjac na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbija danas prevozi američke državljane iz Beograda do Los Anđelesa

@Milan pokazalo se u ovoj krizi da svako gleda samo sebe od toga da bi neko drugi skupljao naše i kao u ovom slučaju tuđe građane nebi bilo ništa ili samo uz velike troškove. Vaš komentar ne stoji ili je vrlo sarkastičan , lično mislim da ste ispali cinični .

27. Mar 2020.Pogledaj

Send this to a friend