BEG airport status
Rusija obnovila letna ispitivanja novog transportnog aviona Il-112V Il-112V je zamena za An-26 čija će vojna i civilna flota biti povučena iz upotrebe početkom 2020-tih / Foto: UAC

Rusija obnovila letna ispitivanja novog transportnog aviona Il-112V

Tačno dve godine od prvog leta, prvi prototip novog ruskog lakog vojnog transportnog aviona Il-112V ponovo je poleteo 30. marta (to je ustvari bio tek drugi let) čime je, nakon pauze koja je bila neophodna za ozbiljniju i obimnu doradu letelice, nastavljen program letnih ispitivanja. Kako je saopšteno iz ruske ‘’Ujedinjene vazduhoplovne korporacije’’ (UAC, OAK) avion je poleteo sa aerodroma voronješkog preduzeća ’’VASO’’ (Voronjež-Pridača) a tokom leta koji je bio uspešan i koji je trajao 30 minuta provereni su režimi rada pogonske grupe, stabilnost i upravljivost vazduhoplova kao i rad njegovih osnovnih sistema.

Prvi zamenik generalnog direktora UAC, koji je ujedno i generalni direktor kompanije ‘’Il’’ (Il – Iljušin) Sergej Jarkovoj izjavio je da se od prvog leta Il-112V kada su bile proverene glavne aerodinamičke karakteristike, radilo na doradi svih sistema aviona i smanjenju mase vazduhoplova (izveštaji govore da je bilo u pitanju oko dve tone, prim. autora), što je omogućilo predaju aviona na preliminarna ispitivanja koja se izvode zajedno sa Ministarstvom odbrane.

Jarkovoj je takođe rekao da se istovremeno vrše pripreme za serijsku proizvodnju do 12 aviona godišnje što će zadovoljiti potrebe Ministarstva odbrane i obezbediti stabilan obim posla preduzeću ’’VASO’’. Drugi prototip koristi se za zemaljska statička ispitivanja a u toku je proizvodnja trećeg i četvrtog primerka.

Il-112V je prvi vojni transportni avion koji je nakon raspada SSSR-a konstruisan u Rusiji, a 100 procenata njegovih komponenata je ruske proizvodnje. Motore TV7-117ST proizvodi kompanija ‘’Klimov’’ koja je deo korporacije UEC odn. ODK (United Engine Corporation), sistem automatskog upravljanja isporučuje preduzeće KRET, a konstrukciju zmaja, elemente hidraulike i elektro-napajanja holding ‘’Tehnodinamika’’. Avion je namenjen za prevoz i desantiranje vojnika, transport naoružanja i vojne opreme i ostalog tereta maksimalne mase do 5000 kg.

Il-112V je projektovan korišćenjem naprednih digitalnih tehnologija a kao glavne karakteristike letelice navode se mogućnost autonomnog korišćenja sa neopremljenih ili slabo opremljenih aerodroma i neasfaltiranih poletno-sletnih staza, upotreba u teškim klimatskimm uslovima, mogućnost automatskog prilaza aerodromima koji imaju minimalno II kategoriju ICAO a navigaciona oprema takođe obezbeđuje prilaz aerodromima koji nisu opremljeni odgovarajućim radiotehničkim sistemima (ILS, VOR/DME). Od ostalih performansi spominje se da je krstareća brzina 470 km/h a dolet sa maksimalnim opterećenjem 1200 km.

Il-112V će u ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama zameniti transportere An-26 koji će se, zajedno sa civilnom ruskom flotom, povući iz upotrebe početkom 2030-tih. Ministarstvo odbrane Rusije je pre nekoliko godina iskazalo potrebu za 60 aviona Il-112V ali je za sada prošle godine potpisan ugovor za dva opitna aviona koji bi trebali biti predati na državna ispitivanja ove godine dok bi prvi serijski primerak mogao biti isporučen 2023.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

de

Evo odlično rješenje za našu vojsku.

Odgovori
Sa

A sto ne bi uzeli nesto malo renomiranije, ili nam se gleda repriza Mi-36? Sto da ulecemo dupetom gde drugi jos nisu ni nogom…

Kr

наведите један разлог зашто је авион идеалан за нас када се о њему ништа не зна

Ne

@Kriticar, u tekstu su navedene performanse, jedan razlog.
Obucenost tehnicara za servis istocne tehnike, drugi razlog.
Kupovina bez politickih ucena, treci razlog.
Cena istocne tehnike VS zapadna, cetvrti razlog.
E sada, ukoliko mislite da znate bolje od ruske vojske i strucnjaka koji nameravaju da sa ovom letelicom zamene an26, navedite Vi bar jedan razlog zasto ne.
Takodje ukoliko je Vas stav “ sve rusko je lose“ svaki dalji komentar je suvisan.

Tr

@Kriticar iz Kapelskih Kresova

Pa eto, u Srbiji svi misle da sve znaju, svi su vojni, medicinski, politicki, sportski strucnjaci. 5 miliona trenera, generala, doktora, inzenjera itd itd. Ali se zato davimo u sopstvenom djubretu, unistavamo svoju zemlju, prirodu i svoj narod, sto neznanjem, sto bahatoscu i sebicnoscu..

Vo

Po meni treba ici na proverena, kvalitetna resenja, koja su vec prepoznata od raznih razvijenih zemalja, kao sto je novi C295.

Nabaviti bar 4 takva aviona, i pored toga msm da bi bilo pametno kupiti ili preuzeti od ersrbije jedan A319 zarad prevoza nasih mirotvoraca i ostalih misija od drzavnog interesa.

Uz to naravno uzeti dodatne Mi35m, H145m i Mi17v5.

Sr

@Nemanja
1. performanse su nista posebno, niti su ispitane do kraja i navedeno da je da je letelica pretrpela velike izmene, proizvod je totalno neproveren.
2. „obucenost“ ne znaci nista, jer je sasvim novi tip letelice, usvaja se sve od nule.
3. Ni jedna kupovina nije bez politicki ucena, manje ili vece vrste.
4. Istocna tehnika nije jeftinija od zapadne, dobar proizvod je skup, los je jeftin, nije bitno gde ga kupis.
5. Ruski strucnjaci nisu dali svoj sud o tom avionu jer tek treba da krene na drzavna ispitivanja.
6. Stav da je sve rusko „odlicno“ je podjednako neosnovan kao i onaj da je „sve lose“.

Ne

@ Srbofil Postovani, priznajem da sam laik sa skromnim poznavanjem ove tematike, pa bih Vam bio zahvalan na dodatnim inf.
1. Da li performanse zadovoljavaju potrebe VS?
2.Da li bi tehnickom osoblju koje je skolovano na istocnoj tehnici bilo potrebno isto vremena i resursa za usvajanje znanja od „0“ kao i za neki zapadni pandan?
3.Da li bi ste naveli koje su politicke ucene bile nametnute prilikom skorasnjih akvizicija( Pancir, mi35,mig29…)?
4.Da li bi ste ukoliko imate, podelili uporedne podatke o cenama za npr…
Ak103 Vs M4a
T90 Vs M1A1
kao i za ono relevantnije za ovu temu
Mig35 Vs F16
S400 Vs Patriot
5.Apsolutno se slazem sa Vama da prvo treba sacekati sud ruskih strucnjaka i ispitivanja! Ali izvesno je i da ce ova kupovina sacekati bar jos neko vreme.
6.Ispravite me ako gresim ali ne mogu da nadjem gde sam naveo da je “ sve rusko odlicno“, pa Vas molim da ukoliko ste voljni odgovore na gore navedena pitanja date neostrasceno jer jedino za koga ja navijam je Srbija.
Unapred hvala

Sr

@Nemanja
VS nije definisala nikakve TTK za transportni avion i upitno je u kom smeru ce se ta komponenta razvijati i da li ce. O performansama ovog aviona ne mozemo da pricamo, jer on nije gotov! Dakle, ne znamo ih i kako onda uopste mozete da govoriti o nekim razlozima da VS „ceka“ na ovo, jer toboze Rusi nesto planiraju s njime?

Ovo je skroz nova platforma sa motorima koje VS nije imala u sluzbi, sve je od nule i ne pravi nikakvu razliku sto je neko, nekada, nesto radio sa Antonovima. Ako cemo o „iskustvu“, sa motorima iz familije C-390 mehanicari i inzenjeri u Srbiji imaju veliko iskustvo, sto opet ne mora biti nikakav kriterijum za taj proizvod ako on VS ne odgovara i obrnuto.

Cene slicne tehnike sa istom namenom su priblizne, nema nikakvih drasticnih razlika. Razlike su kada poredite tehniku koja se skroz drugacije koristi, kao npr. M1Abrams i T-90. Jel znate uopste kako izgledaju oklopne brigade SAD i Rusije? Skroz drugi koncept, definise i skroz drugi pristup i konf. same tehnike, samim tim i cenu.

Da rezimiramo, o avionu ne znamo nista, o toj komponenti u VS jedva da imamo neku ideju kako ce se razvijati, a vi govorite o cenama, iskustvu….Jednostavno covek(Kriticar) je u pravu: Nema ama bas ni jednog jedinog razloga da razmatramo ovaj avion.

Ako i bude nesto iz te klase, verovatno ce se ici na Spartana ili C295 uz moljenje da dobijemo neku fabriku za sarafanje necega jer nam je to priopritet.

Ž

Srbofil

Како знате да ВС није дефинисала ТТК за транспортни авион? Немојте бити сигурни у то…..

ne

..hahaha ovo je kopija C 130 kao da si smanjio herkulea nekoliko puta..ali bas.

Al

Bilo je samo pitanje vremena kada ce se ovako nesto pojaviti…
Sad ce biti zanimljivija utakmica!

Odgovori
Va

Stalno problemi sa tim avionom(

Odgovori
Ja

Bas lep avion treba sacekati jos koju godinu i onda naruciti par komada.

Odgovori
du

Ovakva dva-tri bi zadovoljila sve nase potrebe.Mogli bi da se koriste u padobranskoj brigadi ili za neke druge stvari po potrebi.

Odgovori
Ni

@duka
Padobranska brigada (zapravo ojačana četa sa oko 250 ljudi) nije stvarno padobranska, tokom ratova se koristila samo kao laka pešadijska jedinica. Šta će njima avioni, osim za vežbanje, ionako je to skup sport što je neko rešio da održava bespotrebnu padobransku četu. Zapravo ne znam da li je neka vojska od maja 1941.izvela negde padobranski desant u ratu.

Pe

Overlorn, Market Garden, Musketeer, Magistral, Just Cause …
https://en.wikipedia.org/wiki/Airborne_forces

Pe

*Overlord

@Nikola

Jun 1944, Operacija Overlord, pa posle masovno Holandija, mart 1945 16.000 padobranaca u jednom danu u Severnoj Nemačkoj. Posle u Koreji, pa u Vijetnamu, Suec- Francuzi i Britanci, Indija protiv Pakistana zadnji put 1984, Istočni Timor- Indonezija, Grenada- SAD (1983), Panama (1989), Rendžeri 2001 zauzeli aerodrom u Kandaharu za kratko vreme- skočili padobranom, Irak-(2003), Pakistanci u Afganistanu( 2009), Francuzi u Maliju (2013).

Po

@Nikola
Mnogo desanta je bilo, čak i na Kosovu u oslobađanju i deblokadi nekog sela koje su izvele „Crvene berekte“ sa dva helikoptera i desant najpoznatiji u HR kada su izvukli iz kasarne 170 ljudi, isto desantnim helikopterima. Ne znam kako ne znaš bar za ova dva.
Avion ovagkvog tipa nam je potreban.

Al

@Nikola

Padobranske operacije izvedene od padobranskih i specijalnih jedinica tokom DSR posle maja 1941.
1.) Nemačka: specijalne operacije tipa spašavanja Musolinija i Drvar
2.) Japan: padobranske operacije tokom osvajanja današnje Indonezije 1942. i na Filipinima 1944
3.) SSSR: Padobranska operacija na nivou korpusa tokom bitke za Vijazmu tokom zime 1942
4.) Zapadni saveznici: brojne operacije tokom bitke za Severnu Afriku, Siciliju i Italiju od nivoa tima specijalaca, preko padobranskih bataljona, do čitave padobranske divizije. Na zapadnom frontu, padobranske operacije su izvedene prilikom invazije Normandije i južne Francuske, u Holandiji (čuvena operacija Market Garden) i prilikom prelaska Rajne (operacija Versiti). Na kraju, zapadni saveznici su padobranske operacije imali i u bitki za Novu Gvineju, Filipine i Burmu.

Posle DSR, VD i specijalne jedinice su izvršile vazdušno-desantne operacije iz aviona i helikoptera u: Koreanskom ratu, Indonežanskom ratu za oslobođenje, Prvom indokineskom ratu, u nekoliko indo-pakistanskih ratova, Sueckom ratu, Vijetnamu, u različitim ratovima u južnoj Africi, obe invazije Avganistana, invaziji Grenade, Paname i Iraka, kao i 2013. godine, kada su francuski padobranci izveli borbeni skok u Maliju.

Vo

@Nikola
Slažem se u potpunosti! Treba biti racionalan. Vojska je skup sport, a vojna avijacija preskupa. Samo bih upitao ove dokone „glasnogovornike“ kako zaraditi tolike novce.
Nek te spodobe zarade novce, a onda može i zadnja budala kupiti iako se ne razumije. Angažira savjetnika.

@Poskok

Nikola je mislio na desante sa padobranom, helikopterski su mahom bez padobrana.

Al

@Vortex

Racionalna stvar je da država ima kakve takve transportne sposobnosti u vidu transportnih aviona i helikoptera, jer je vazdušni transport najosnovniji zadatak svakog RV danas.

du

@Nikola @Stojko@ Ostali
Avion jos nije prosao sva ispitivanja, ali Rusi svakako njim planiraju da menjaju an-26 tako da smo u slicnoj situaciji.A po meni do tada ne bi bilo lose da nabavimo koji an cisto da premostimo do novog aviona.Da ne pricam da bi nam ih Rusi verovatno dali kao donaciju…
Da se ne lazemo, ima na zapadu dobrih, proverenih aviona i ako nase rukovodstvo moze da ih nabavi, nemam nista protiv…
63. od nedavnk ponovo brigada i radi se na povecanju sastav.Jako dobra i potrebna jedinica kao i 72 za specijalne operacije.Nike zadatak padosa da samo skace padobranom prilikom desanta, pa ako to ne rade po vama treba ih ukinuti.Oni su kao prvo elitna jedinica koja je obucena za sve tipove borbi i kao takva nam je preko potrebna.Na Kosovu se pokazala odlicno i drzala je najnepristupacnije delove planina na granici sa albanijom.A da ne spominjem kakav strah su izazivali kod siptara pri samoj pomisli da se bore sa njima…

OS

Nikola
Vi ste stvari nazvalu pravim imenom, tako je, ono sto danas zovemo 63.padobranska brigada je zaista ojačana četa.
Njen ratni put od 1990, je započeo tako sto su prvo korišćeni kao aerodromska pešadija na vojnim aerodromima u Sloveniji i Hrvatskoj, koliko znam u Bosni nije učestvovao ni jedan njen aktivni pripadnik, a na kosovu su njeni delovi zaista korišćeni za popunjavanje praznina na linijama, dakle kao laka pešadijska, za patroliranje po dubini, dakle kao vojna policija i samo u malom broju slucajeva za navođenje artiljerije sto je zapravo trebao da bude zadatak izvidjačkih četa koje su bile potcinjene komandama korpusa. Te 1999. godine brojno stanje jedinice je na nivou bataljona, a borbene zadatke su uglavnom izvrsavali oficiri i podoficiri, sticeni su vojnici na odsluzenju vojnog roka.
Dakle 63. Padobranska brigada nikada nije upotrebljena kao vazdusnodesantna jedinica, a ni kao diverzantska jedinica sto bi trebalo da joj bude osnovna namena, bar po tome kako se zove. Za to naravno nisu krivi njeni pripadnici.
Jedino se ne slazem sa vama oko ukidanja jedinice, ne bih je naravno ukinuo ali treba doktrinarno resiti sta sa njom. Ako ce biti diverzantska jedinica, onda i moze da ostane na nivou čete, sa timovima sposobnim da iskoce na neprijateljsku teritoriju, objekat i ispolje diverzantsko dejstvo, samo joj onda treba promeniti ime u 63 diverzantsku četu, kojom treba da komanduje mlad i sposoban major ili kapetan I klase.
Druga opcija je da se stvarno uloze ozbiljna sredstva u jedinicu, da se brojno stanje dovede na nivo brigade i da bude vazdusnodesantna pesadija, gde bi se moralo ozbiljno uloziti i u sredstva vertikalnog transporta i transportne avione. Postoji samo jedno pitanje da li nama to treba, da li postoje realne sanse da se jedna tako velika jedinica desantira iz vazduha ako je prevlast u VAPu uglavnom na suprotnoj strani. Mislim da su vazdusnodesantne snage privilegija velikih sila.

Vo

@ Aleksa Radojčić
Obzirom na valičinu i kompaktnost teritorije transportna avijacija je nepotrebna. Svi bi bili generali i glumatali silu. Sve to košta. Nesrazmjerno velika vojna sila iscrpljuje zemlju, a zemlja bez pristojne stope rasta BDP-a nema budućnost.

St

Mislis da 2050. kupimo neki An-26 koji su povuki iz upotrebe?

Odgovori
iv

Hm, mozda da ih dobijemo u donaciji a „samo“ platimo remont?

Al

@duka 1) to što nosi ime brigada je komedija jer ih brojčano nema ni za bataljon.
2) avion još nije prošao ni testiranja, čak ni Rusi nisu sigurni da li ga žele dok ne završe sva testiranja
3) za ove ostale pametnjakoviće, većina borbenih skokova koje ste nabrojali a desili se nakon WW2 su helikopterski desanti, iz helikoptera, ne aviona, tako da vam avion nije potreban.
4) za Radojičića, Nemački desant u spašavanju Musolinija nije padobranski skok, već su koristili jedrilice da se spuste na planinu.

Al

@Aleksandar

Sa obzirom, da se kod nas 63. koristi za vertikalni manevar i avionom i helikopterom, ločično je navesti, pogotovo pošto se padobranski skokovi mogu izvesti i iz helikoptera. Ili npr. tačno je da su u Rodeziji padobranci primarno koristili helikoptere, ali je u operacijama učestovala i transportna avijacija. Drugo, da korišćene su jedrilice, ali su jedrilice bile jedan od načina za dostavljanja pripadnika padobranskih jedinica tokom DSR, tako da šteta ne navesti.

Bo

Aleksandar
Pa ne sluzi transportni avion samo za padobrance. Jednostavno treba ga imati i tacka.

St

@ivan1
Remont i padobrane, ako uracunamo inflaciju oko 850 miliona.

Sr

Stajni trap kao na Spartanu dosta blizu, a relativno visok trup, verovatno je „zeznutiji“ za sletanje od starog Antonova. Mimo toga, rampa, krila, motori, gabariti, sve to deluje onako „skolski“. Siguran sam ako se ulozi dovoljno novca, da ce biti dobra masina.

Ovi ljudi sto odmah navaljuju da drzava kupi…..ne znam sta da kazem osim da se to nece desiti i da je jako glupo sto VS svakako da zna.

Odgovori
Lo

Polako ljudi, šta odmah skačete. Niko nije rekao da moramo kupiti ovaj avion odmah sutra. Pa naravno da će se sačekati završetak testiranja pa tek onda razmatranje može doći u obzir. Iskreno i ja bih volio da to bude ovaj avion kad za to dodje vrijeme. Ali o tome odlučuje struka i politika, a ne mi.

Odgovori
ma

2 x Mi26 i resen problem i za padobrance i transport svega u vojsci sto treba prebciti bilo gde u zemlji ili komsiluku, i gasi vatru i mocno izgleda na aerodromu kad ceka utovar. Za misije ako ih bas ima toliko da vojska treba da salje stotine nasih vojnika negde cesto polovni 319 bar ih sad ima puno na trzistu.

Odgovori
Iv

Avion kome je u odnosu na projekat bilo potrebno smanjiti masu dve hiljade kilograma. Zanimljivo i veoma diskutabilno. Kakve li su mu tada bile performanse kada su sada ovakve. Los proracun mase preduslov za lose performanse.

Odgovori
Ni

Avion neće biti uveden u upotrebu u Rusiji dok ne prođe kroz sito i rešeto. Mislim da Vojsci Srbije trenutno trebaju neke druge stvari, a da se sa transportnim avionima može sačekati oko 5 godina, a tada šta se bude nudilo, premda uvijek treba imati na umu dostupnost rezervnih dijelova u slučaju „teških“ vremena.

Odgovori
Sr

@Nixon
Ne moramo nista spekulisati oko „teskih vremena’ imali smo ih ’92/3/4/5 i sta se desilo? Nigde nikoga! Isto bi bilo i sada zato na taj deo ne racunajte.

Al

Pravi avion za nas. Kad prođe sve testove i provere jedno 4 kom da se nabavi. I to u inat hejterima. Pozdrav.

Odgovori
An

Da, najbolje je milione državnog novca trošiti ,,u inat hejterima“.

Svašta se ovde može pročitati.

Al

Andrija dušebrižniče a šta bi ti nabavio a pritom da nisi zgrabio iz budžeta. Da bi bio koliko toliko svoj na svome moraš da ulaže u svoju vojsku. Sloboda nema cenu. A hejtere sam naveo sve one koji mrze za sve što dolazi iz Rusije. Možda si i ti samo se prikrivaš kroz brigu za budžet. Da su naveli neki zapadni avion iste klase kod tebe bi odmah bilo para.

Sa

Aleksandre, svakako da se kupuje iz budzeta, ali jadna ta drzava koja „u inat“ trosi pare. Inace ima pravo da se brine za budzet, on ga puni. Kao i ti, i ja. Ja ne bih da mi krcme pare „u inat“. Sta god da se kupuje, voleo bih da cujem zasto. Ne moze da bude nista „pravo za nas“, ako nije proslo testove i provere. Kada prodje, moda moze biti „pravo“, a Srbija nije u toj poziciji da bude cak ni medju prvim kupcima, jer nemamo ljude za bacanje. Kada nakupuju oni koji imaju, pa vidimo da je nesto pouzdano, onda mozemo da pricamo.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Sivi na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

YPT da su smjeli, bazu iz koje je poletio taj F16 bi poravnali Iskanderima. To bi bio adekvatan odgovor. Ili 2-3 Kinzala po Istanbulu. Kao sto rade po Kijevu i Harkivu. Samo se stislo malo kad imas s druge strane clanicu NATOa. To za Siriju si u pravu. Nikome nista. Ko da se i nije…

18. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Vas Kamov je komarac za pozare. Sve je suho i stihije su duge i brze. Niti imate iskustva sa time niti tehnike za takve pozare ali u svakom slucaju lijepa gesta.

17. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Gdje ima rijeka i jezera, ne govorim o moru vec o drzavama koje nemaju more a to je sada Makedonija, BiH, Slovenija,... i puno njih gdje je hrvatski kanader ugasio pozare i gasio duboko u kontinentu. Hrvatska je top u EU i dalje zracne protupozarne zastite. Razvili smo posebnu strategiju. Tu ne treba dvojiti

17. Jul 2024.Pogledaj

Nesa na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Kod Golupca je Dunav najširi ,ali je problem konstantni vetar ,a drugo ima puno panjeva i drugih predmeta koju voda nosi sa sobom.

17. Jul 2024.Pogledaj