BEG airport status
Operacija “Karabaški sanduk“: Kako je Azerbejdžan prošle godine uništavao jermensku PVO u Nagorno-Karabahu Lake transportere An-2 Azerbejdžan je koristio kao mamce za aktiviranje i otkrivanje položaja jermenske PVO / Foto: isečak iz filma ''''Nevidljivi heroji - vojno vazduhoplovne snage''

Operacija “Karabaški sanduk“: Kako je Azerbejdžan prošle godine uništavao jermensku PVO u Nagorno-Karabahu

Ruski vojni blog bmpd preneo danas sadržaj dokumentarnog filma “Nevidljivi heroji – vojno vazduhoplovne snage“ (originalni naziv Görünməyən qəhrəmanlar – Hərbi Hava Qüvvələri) emitovanog na azerbejdžanskoj televiziji ITV, o učešću Ratnog vazduhoplovstva (RV) Azerbejdžana u prošlogodišnjem 44-dnevnom ratu u Nagornom-Karabahu koji se često naziva Drugi Karabaški rat.

Film između ostalog sadrži i intervju sa komandantom azerbejdžanskog RV-a generalom Ramizom Tahirovim koji je vrlo detaljno opisao uspešne operacije azerbejdžanske strane u suzbijanju i uništenju jermenske protivvazduhoplovne odbrane nazvane “Karabaški sanduk“. Pomoć blogu bmpd u prevodu najinteresantnijih delova filma pružio je Mamed Velimamedov koji je i poslao link ka filmu.

Azerbejdžanska karta položaja i prostornih mogućnosti jermenske PVO u Nagorno-Karabahu na dan 27. septembra 2020. godine / Foto: isečak iz filma ““Nevidljivi heroji – vojno vazduhoplovne snage“

Kako se navodi, na dan 27. septembra jermenski sistem PVO u Nagorno-Karabahu imao je 24 borbena oruđa raketnog sistema (RS) Osa-AKM, 6 borbenih oruđa RS PVO Tor-M2MKM, divizion RS PVO S-125 “Neva“, tri diviziona RS PVO 2K12 “Kub“, dva diviziona RS PVO 2K11 “Krug“ (bmpd napominje da su ovi sistemi, prema jermenskim podacima, bili povučeni iz naoružanja nekoliko godina ranije, i da su služili kao mamci), kao i divizion RS PVO S-300PS (u pitanju je jedinica 99. raketnog puka PVO vojske Jermenije koji je bio stacioniran na položaju kod mesta Goris, pre otpočinjanja sukoba nalazio se u selu Šušikend).

Za suzbijanje sistema PVO jermenske strane, komanda RV Azerbejdžana razradila je operaciju pod nazivom “Karabaški sanduk“ koja se sastojala iz sledećih etapa:

1. Da bi se neprijatelj primorao da stavi u funkciju sve svoje sisteme PVO, odlučeno je da se pomoću aviona, helikoptera i bespilotnih letelica organizuje imitacija masovnog vazdušnog udara. Letelice su izvodile različite manevre i nisu ulazile u zonu dejstva neprijateljskih sistema PVO.

2. Da bi se sprečilo da neprijatelj otkrije ovaj plan, doneta je odluka da se avioni An-2 pošalju u zonu dejstva PVO, njima su upravljali piloti koji su nakon ulaska u zonu sa padobranom iskakali iz aviona.

3. Da bi An-2 izgledali kao pravi borbeni avioni, bili su punjeni različitim bombama. Ukoliko protivnik ne bi oborio ove avione, bili bi korišćeni kao dronovi-kamikaze.

4. Ovi lažni ciljevi trebali su da nateraju neprijatelja da potroši skupe rakete sistema Tor-M2MKM kojih je bilo u ograničenim količinama, taj cilj je postignut jer neko vreme, zbog nedostatka raketa, ovaj sistem nije korišćen.

5. Dronovi-kamikaze Harop, SkyStriker i Orbiter-1K kao i bespilotne letelice TB2 “Bajraktar“ koji su već bili u vazduhu, pogodili su identifikovane sisteme PVO.

6. Za podršku dejstvima bespilotnih letelica i otežavanje dejstva jermenskog sistema PVO, aktivno su korišćena sredstva elektronskog ratovanja koja su ometala rad neprijateljske PVO.

7. Uz pomoć tehničkih sredstava za sisteme PVO neprijatelja stvarani su lažni elektronski ciljevi.

8. Upotrebom raketa Spike-NLOS dometa do 30 km koje su nosili helikopteri, izvršavani su udari na sisteme PVO neprijatelja.

U filmu se navodi da je prvog dana operacije bilo moguće uništiti i do 60 procenata jermenskih sistema PVO , i da do kraja rata neprijatelj nije mogao da “otvori“ “Karabaški sanduk“.

Dokumentarni film televizije ITV:

 

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na InstagramuJutjubuTviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Cr

Da li je ovo realno da su padobranom iskakali iz An-2? Pa to je kao ona scena u prvom Indijani Džonsu.

Ako su mogli da ih prerade u dronove-samoubice, što iziskuje mogućnost daljinskog upravljanja, valjda su mogli i da ih osposobe za poletanje bez pilota?

Ostatak se manje-više uklapa u ono što smo videli prošle godine. Jermeni su progutali sve bačene udice i prošli kao bosi po trnju.

Odgovori
P.

Tako je i JRV prvi put vežbala gađanje mete u vazduhu MiG-om 21: pilot je podigao otpisnog sejbra u vazduh i onda iskočio…

B

Mnogo je jednostavnije i jeftinije napraviti samo daljinsko upravljanje nakon poletanja…

NK

Nigde se ne kaze da su imali mogucnost daljinskog upravljanja.
Dronovi-kamikaze su postajali tako sto bi jednostavno pali kada ostanu bez goriva.

St

Ovde su Izraelci odigrali največu ulogu. Oni su jim prepravili te An-2 u dronove, snabdelvali jih svime svačime za lovu a ponajviše su jim pripomagali, da se lakše približe za kasnije Iranu.

Cr

NKVD,

To onda nije adekvatan izraz. „Kamikaza“ podrazumeva makar nekakav pokušaj da se letelica planski obruši na neki cilj. Ako umesto toga letelica nasumično pada negde, šanse da se pretvori u kamikazu su u najboljem slučaju 1:100000. To nije nikakav kamikaza nego nekontrolisani leteći objekat. Stavljanje dodatnog eksploziva u nešto takvo je arčenje džebane i ništa više od toga.

St

@Strela
Nije mi jasno o kakvim prepravkama pricamo kad pise lepo da pilot dovede avion blizu cilja i iskoci iz aviona. Nakon toga sam 99,99% ubedjen da avion moze da leti pravo pomocu nekog autopilota, dok god ima goriva.
Mozda neki izraelski padobrani? Ili tako nesto?

Mi

Naravoucenije, S400 ,buk m3 ,pancir sm, Tor m2 umreženi i u sadejstvu sa sistemima protiv el dejstava jedino na duge staze mogu braniti neku teritoriju. Svaka druga improvizacija i budženje jednako je propast!

Mi

Budućnost je u stvari u EMP oruziju,niko o tome nesto veliko negovori ali svi rade na tome ………EMP od svega sto ima bilo kakvu el. U sebi pravi smece za otpad…….možda bi bilo pametno usmeriti sredstva i pamet u tom pravcu ,umesto igrati ove igre ……

Gl

Sto mi nismo od miga 21 napravili dronove?

Odgovori
St

Koji Mig-21? Odavno nemamo nijedan u letnom stanju, a ovaj sto se srusio je remontovan godinama pre toga.

B

To bi verovatno bio najskuplji dron na svetu. To uopste nije tako lako izvesti na nadzvucnim mlaznim avionima, a pre toga bi se morali u potpunosti remontovatti, a delova skoro da nema vise… Totalno neisplativo za nas. Kinezi se sada tako igraju sa svojim migovima 19, ali to su Kinezi i imaju ih verovatno vise od hiljadu…

Og

I Kinezi svoja groblja starih aviona prepravljaju u dronove kamikaze. To je nov trend, a kako će PVO da se nosi sa ovakvim i sličnim pretbjama, vreme će pokazati.

Doduše, kad bolje razmislim, mislim da PVO nije nikad ni mogao stvarno da drži korak sa naprecima u avijaciji.

Odgovori
Iv

Iskreno veliki je pritisak na PvO, problem je sto ako krene masovni napad i neko podigne npr 200 dronova i tako neke mamce, kako ces ti da znas da li je dron samoubica, obican dron, naoruzan dron? Ako krene da pucas kao na svadbi, i ispostavi se da su laznjaci, odose zalihe raketa. Nakon toga krece sledeci talas aviona, a ti nespreman. A ako ignorises napad, kolika se steta pretepi ako se ne branis, a oni se na infrastrukturu obruse. Morace neko resenje sa se nadje, jer ce PVO biti sve teze

Al

@Ogorčeni

Nije ni trebao, jer PVO nije sistem za sebe, koji vodi svoj poseban rat, već deo jednog šireg sistema koji čini (lovačka) avijacija, sistem VOJIN i centar komandovanja koji bi trebao kroz kooperaciju svih ovih posebnih jedinica da daje rezultate.

Bu

Ову игранку са Барјактарима су Турци покушали у Сирији и Либији али је број срушених дронова који су падали сами од себе након укључивања система за електронско ометање -Красуха био неприхватљиво висок.У Нагорно Карабаху је побједила техничка и бројчана надмоћ противника а сами Јермени се нису трудили баш превише да своје застарјеле ПВО системе адекватно маскирају нити да поставе бројне макете који би гађали азербејџански дронови.

Ac

Ivkos
Zato imamo boforse koji bi trebali da budu blize granici(mestu odakle se ocekuje napad),a pancire da cuvamo za kad bas dogori.

Br

@Ivkos

Ne moze samo jedna stvar biti pouzdan sistem odvracanja od napada, vec citav sistem. Viseslojni PVO svakako, ali i vise eskadrila modernih borbenih aviona, helikoptera i raznih dronova, dobri osmatracki radari i sistemi za protivelektronska dejstva, nezavisni GPS, rakete z-z makar srednjeg dometa i na kraju, trenutno najmanje vazno, tenkovi i oklopna vozila sa protivoklopnim sistemima duzeg dometa. I najvaznije od svega dobro obucena vojska, sa znacajnim rezervama municije i goriva. Sa teroristima se i sada mozemo uspesno obracunati, ali ako zelimo da stvarno odvratimo potencijalnog neprijatelja od napada, ili sve ovo, ili savez sa nekim ko vec poseduje sve to… Samo par stvari od navedenih u nedovoljnom broju ne pruzaju danas apsolutno nikakvu sigurnost.

M

Ta scena je bila u drugom filmu o Indijani Džonsu. “Shorty“ ‘n’ „Mr. Jones“.

Odgovori
Mi

Uopste nije tesko ratovati kad je jedna vojska iz 21. veka a druga iz 20.

Odgovori
Ni

@Milojko
Realno obe vojske su bile na istom nivou naoružanja, jedina razlika je bila što je Azerbejdžan kupio 10ak Bajraktara i nešto dronova samoubica. Pre 2-3 godine je ovakav scenario bio nemoguć za Azerbejdžance.

Mi

@Nikola
Vojsku ne cini samo oprema.

Ni

@Milojko
Da ne čini onda bi se rat završio jermenskom pobedom jer su Jermeni daleko bolji vojnici od Azera.

Al

@Nikola

Ako pričamo o opremi baš i ne. Azerbejdžan je prethodnih godina uložio daleko više novca u nabavku savremene opreme i modernizaciju zastarele. Jermeni i da su želeli, takav program nisu mogli da finansiraju. Rezultat je daleko modernija azerbejdžanska vojska od protivnika.

ma

Iz svega ovog se namece zakljucak da je LA neizostavni deo odbrane od pretnji iz vazduha.

Odgovori
Cr

Šta je LA ovde mogla da uradi? Da juri An-2 i dronove po nebu? Ono malo avijacije što su Jermeni podigli je oboreno jer su i Azeri dovukli svoju PVO u ratnu zonu.

Al

@Crni

Idealno, trebala je da učestvuje. Drugi problem je što Jermeni nisu imali način da unište azersku PVO.

ma

@Crni , naravno da je trebala da obara vazdusne mete , An-2 i dronove. To i jeste namena LA – lovacka avijacija, samo ti se kaze, znaci obara neprijateljske letelice da ostvari prevlast u vazdusnom prostoru. To sto Jermeni nemaju LA isto tako nemaju ni cime da dejstvuju po neprijateljskoj PVO, to je drugi problem.

Cr

madpal,

Lovačka avijacija koja ganja dronove u zoni ratnih dejstava je više nego laka meta za protivničku PVO. Izgubiti lovački avion zarad drona kojih protivnik ima u izobilju, nije baš racionalna računica. LA se valjda diže da neutrališe pretnju protivničke LA. Lov na dronove ima smisla samo ako je uspostavljena prevlast u vazduhu i nema pretnje po LA koja ih lovi. Jermeni to nisu imali pa su se ograničili na jurišnu podršku trupama na zemlji, i ni to im nije uspelo.

Iv

Problem je bila ne nespremnost vojske Karabaha, nego podcenjivanje neprijatelja. Nisu ocekavali ovako dobar i sinhronizovan napad. Isli su na to, da je vojska Azr. uvek dobijala po tamburi, pa su mislili bice tako i dalje. Drugo jako velika tona krsa ( ko zna kada remontovana) na jako malom i golom prostoru. Amaterski su se branilo, a ovi su imali dobru podrsku, do tada nepozantih bespilotnih letelica. Vezane ruke Jermenije, koja ni sama ne priznaje Karabah i koja se realno plasila napada Turske. Rusi su ih spasili u poslednjem momentu, i jos jednom im polazali, da bez pomoci Rusije, nema ni Jermenije. Prosto kao dan. Ne moze se pucati na sve sto leti, jer treba videti kakva je taktika neprijatelja. Mi smo posle par dana 1999 menjali taktiku, jer bi nam svu PVO polupali.

Odgovori
Ni

@Ivkos
Prosto je neverovatno kako pravite Jermene amaterima a sama Vojska Srbije ne bi u onakvoj situaciji izdrzala vise od 5 dana borbi pred kompletnom vazdusnom dominacijom neprijatelja i direktnom kopnenom ofanzivom.

iv

U duzno postovanje, ali…je l vi to hocete reci da su Azeri i Turska jaci od NATO ? Pa nas su gadjali sa svih strana i izdrzali smo oko 3 meseca. Ne podcenjujem ja Jermene, nego su oni podcenili Azere, jer nisu ocekivali dugotrajni sukob i spremnost Azera da uzmu deo teritorije, ocitio je i obavestajni segment zakazao. Gledao sam reportazu nekih analiticara i najveci problem je bio to sto Jermenija nije smela da se umesa direktno u sukob, jer ni sama nije priznala Karabah. Pokusali su sa ispaljivanjem Iskandera po ter. Azerbejdzana, u nadi da ce ovi da uzvrate i da imaju razlog ili da udju u rat ili da aktiviraju ODKB. Ovi nisu reagovali, ostavili ih vezanih ruku i nista u konacnici nisu mogli da urade, a da bi kasnije sa stanovista medjunarodnog prava bilo prihvatljivo. Rusi su ih spasili u poslednji cas.

Ni

@ivkos
Smešno je porediti pravi rat sa antiterorističkom operacijom na Kosovu, vi ste vodili borbe u par sela i krili se po šume dok vas bombarduju, vaša artiljerija nije smela ni da dejstvuje skoro pa nikad, uz to vas je NATO dobro štedeo. Uz to da dodamo i geografiju terena, Karabah je golež gde nema da se sakriješ nigde, a turski dronovi danas imaju daleko bolju optiku i lakše pronalaze neprijateljske položaje nego NATO 1999.

B

Ne znam kako su ih Rusi spasili kad su izgubili skoro celokupnu teritoriju.

С

Никола бар се основно обавестите о степену и обиму борби на Косову и Метохији па онда то поредите са Јерменијом

Vl

@Nikola
Ne dao ti Bog da te onako štedi NATO kao nas 1999.I kakva crna PT operacija? Protiv 19 zemalja? Ipak se bolje informiši pre nego li lupiš nešto slično. Pa šiptari su bili aperitiv pred glavno jelo, a prave operacije i rat je bio mnogo žešći bego što mnogi „junaci“ predstavljaju.

Ac

Dakle osnovni problem je kako izbeći zasićenje ovo,i ostati operabilan celo vreme.

Odgovori
Iv

Dobro pitanje. Zamisli neko te napadne sa stotinama ovakvih orudja, dronovi samoubice ,kao onaj nas Gavran i cime da se ti odbranis? Dok neke gadjas, drugi se obruse na tebe. Sta moze ovde Pasars?

Br

Istovremeni napad veceg broja dronova, dronova kamikaza, raketa tipa tomahawk i slicnih modernijih naslednika, uz znacajan broj aviona koji dejsvuju sa velikih visina je nesto sa cime se nijedna zemlja na svetu trenutno ne moze uspesno izboriti. Osnovni problem je kako ne doci u takvu situaciju. A to je moguce samo ukoliko postoje sredstva koja mogu izvesti i protivudar. Potrebno je imati i ozbiljna defanzivna orudja, kao i ofanzivna, pod broj jedan rakete z-z dugog ili srednjeg dometa, modernu avijaciju i dronove koji mogu delovati sa velikih visina i sa doletom od par hiljada kilometara. Sirija, Iran i Jermenija su igrarija u odnosu na ono sta smo mi doziveli. Ni najbolji pvo na svetu bez ostalih komponenti nas ne bi spasio od toga ponovo.

tu

Зна ли се како су се Мигови 29 показали? Претпостављам да нису пуно дејствовали, ако и уопште (в-з?) ?

Odgovori
Iv

Nisu migici dejstvovali. Rusi imaju bazu u Jerevanu, cini mi se da je 15 migova stacionirano, negde sam procitao, ali se nisu mrdnuli. Situacija je tu malo komplikovana. Najpre je pobedila prozapadna opozicija, krenulo je tu huskanje protiv Rusa, Jermenija se pocela okretati zapadu, ponajvise Francuskoj. Rusi postali ljuti. Azeri u saradnji sa Erdoganom iskoriste taj momenat, mozda uz precutnu saglasnost Rusa. Jermeni u Nagorno Karabahu bili nespremni. Ovi udare i bude kako bude. Zapad osim upozorenja nista nije uradio. Erdogan je tu dobio na popularnosti u regionu, posebno medju Azerima, jer su oni nesto kao mi i Crnogorci, samo sto se podrzavaju. Rusi pokazali da bez njima nema nista i da ce Jermenija nestati, dobili politicki naravno. Azeri uzeli deo teritorije i povratili cast. Jermeni na gubitku.

Cr

Nisu ih uopšte podizali. Probali su malo sa Su-25 i ništa nisu postigli. Mi-17 su takođe bili u akciji ali su i oni na kraju oboreni.

tu

Мислио сам на азерске мигове.

Cr

Azerima nisu trebali migovi jer su im gore leđa čuvali turski F-16. Koristili su Su-25.

NB

Moze na Youtube-u da se napravi auto-prevod… sirov, ali razumljv

Odgovori
Mi

Jedan Bajraktar nema šanse protiv jednog Tor-M2 ili jednog Pancir S1 u akciji ili teoriji.

Taktike pobedjuju bitke. Za dobre taktike treba dovoljno opreme i obučenosti.

Odgovori
Iv

Karabah je mala teritorija, manji od Kosova. Golet, Kavkaz, odealan za vazdusne udare. Da bar imaju sume, pa da su mogli da se skriju. Jermenija je tu indirektno ucestvovala, ali nesto se i nije pokazala. Navodno su ispalili par Iskandera i dejstvovalis sa S300. Ocito da sa svojom PVO , osim S , nisu mogli da pokriju Karabah. Mora da je bilo vrlo frustrirajuce. Neprijatelj napao neocekivanom taktikom, a ne onom iz Drugog svetskog rata prsa u prsa. Tu bi Jermeni, dobro ukopani , na visini bili dominantniji. Jednostavno PVO nije bila na visinj zadatka, jer su podcenili isuvise neprijatelja. Lezerno su usli, nisu ocekivali taj ishod ni tolikl trajanje borbi. Verovatno su mislili da ce to par dana da traje.

Iv

Meni nikad nece biti jasni zasto mi ne uzmemo neki kredit kod Rusa, kad se vec hvalimo osrednjim javnim dugom i recimo za pola milijarde kupimo ko ljudi jos pancira i recimo torove? I ne mucimo se vise i istiskujemo svako malo po neki komad.
Odresi kesu jednom, kupi i miran 30 godina.

Br

Tor-M2 je stvoren za borbu protiv takvih ciljeva, osnovni Pancir vec kako-tako, narocito ako nije povezan sa modernim osmatrackim radarom, ali SM ili S1M verzija je vec druga prica. Ipak, jos uvek je najbolje koristiti ih u kombinaciji, barem dok se ne razvije aesa radar za SM verziju koji se trenutno ispituje.

De

Eh pa to nije istina. I u Nagorno-Karabakh i u Siriji i Libiji su Bajraktari unistilii Tor i Pancir.

Postoji video koji pkazauje unistenje aktivnog Tor M2MK u Nagorno-Karabakh.

Taj Tor je pucao na jednu metu a nije primjetio drugu BPL. Tor je onda isao se sakriti u zgradu koja je onda udarena i Tor unisten.

Znaci Armenija je koristila dobre taktike, samo sto nije mogla da se takmici sa super modernim Azerbaijanskim taktikama, cak kad su koristili naprednu tehnologiju.

St

@Ivkos
Zato sto uzimamo kredite od kineza, turaka, azerbejdzanaca….

So

@Dead1
da, video sam taj snimak. Na zalost vidi se samo to sto gledaoc treba da vidi. Zanimljivo bi bilo videti/imati vise informacija a ne samo mali deo onoga sto se dogodilo. Tu su dejstvovala vise BPL. Tor je bio bez podrske.
Rakete Tora nisu bas jeftine i zbog toga su jermeni samo minimalni broj reketa kupili/imali.

Iako je Tor odlican sistem, sumnjam da bi bio dobar i za Srbiju.

iv

Dead 1 svako oruzje i orudje moze biti unistenio. kao sto su Bajraktari obarani, tako su i Panciri unistavani. Ne postoji nepobedivo oruzje. Cak se i Bulava interkontinentalna raketa moze presresti negde na nekoj visini. Stvar je da imas nesto, sto je aktuelno protiv sadasnjih pretnji. Nama treba jos dooosta Pancira i Tor obavezno. Domace budzevine i preradjevine takodje. Jer kad ispalis raketu, onaj u avionu ne zna , je l to modifikovana avionska frankestajn raketa ili raketa Pancira. Moras da imas svega i svacega. I skupih i jeftinih domacih raketa. Pa kad to sve ukrstis i krenes da prangijas, nije bas opusteno leteti. A dronovi su jeftini i spori. Mi ako odradimo ove nase rakte sa dometom od 10km i malo radare zbudzimo, nije to ni malo lose prtiv dronova. Bolje nego nemodernizovana Osa ili Krug. Ja sam se jednom salio pa pitao, a zasto ne mogu protivgradne rakete. Rekose ljudi, nema radar. A ja znam da smo i 99te cak i njih koristili, jer su mi ljudi pricali da je vojska ispraznila sve protivgradne stanice i odnela rakete. KAd muka natera, daj sta das.

Br

@Sol

Ukoliko nekada dodje do kupovine BUK M2/3, mislim da bi TOR sa sistemom Kupol bio obavezan kao njegova zastita. Problem je samo sto su ta dva sistema znacajno skuplja od Pancira. Ali daleko od toga da ne bi bio dobar izbor za nas. Tesko da postoje bolji sistemi za zastitu kopnene vojske.

So

@Branko

Tor je odlican sistem, to stoji. Ali ipak mislim, da nije za nas. Tor kosta oko 25milki i ima maksimalni domet od 16km po daljini i 12km po visini (bez ometanja sa strane neprijatelja). Znaci sa ometanjem moze domet da padne i na 50%. Osim dometa je cena za orudje i rakete problem.

Po mom misljenju: Fokus na BUK-M3 (d70km/v35km) sa Pancirom S1M (d40km/v18km) plus Pasars i Manpads – to je bolje ulozen novac za VS.

Mi

Ne zaboravite da su Azeri pazarili te dronove u Junu/Julu 2020, a u Septembru je krenula akcija. Naravno da su to iskusni Turci sve odradili za Azere. Nije se imalo vremena i za pazar/dopremu a niti za obuku. A kamoli za neke stvaranje strategija i sticanje iskustva.

Sinhronizacija turskih napada dronovima i drono-kamikazama sa dovoljno opreme, odlicnim taktikama i ogromnim iskustvom je obavilo posao za Azere.

Bilo je i oborenih Bajraktara (najmanje dva) i drugih bespilotnih, ali su Turci dosli i vodili rat iz vazduha prtov Armenije. Turci su agresivni i odlučni. Ne kao neke super sile da ne spominjem sad..

Armenija nije imala dovoljno moderne PVO da se odbrani, niti su imali direktnu pomoc kao Azeri.

Mi

Mozda i najvaznije jos da dodam:
Dokaz da se Bajraktar i dron-kamikaze vide na radarima Tor i Pancir je taj sto su desetine istih oboreni (Libija, Sirija, Nagorno-Karabah). Nisu ih valjda na slepo pogodili.

Dakle kolicina dobre opreme, strategije i sinhronizacija napada iz vazduha je dobila bitke.

Br

@Sol

BUK, kao i eventualno duboko modernizovani KUB su gusenicari, dok Pancir na dugackoj kamionskoj sasiji ih tesko moze pratiti van puteva, narocito na jugu Srbije. Postoji i verzija Pancira sa gusenicama, ali mislim da je on razvijen samo za Arktik i da ga nema u ponudi, a i zbog ogranicene serijske proizvodnje verovatno bi i cena bila nerealna. Takodje, nije sve u dometu i visini dejstva. TOR ima mnogo vecu efikasnost u unistenju manjih i sporijih ciljeva koji mogu proci kroz sisteme duzeg dometa od Pancira, zato i je i toliko skuplji, cak i kad je na kamionu, nije cena visoka samo zbog oklopa.
Uz to, Pancir S1m ima domet od 30km, dok SM je na 40km. Mada to i nije toliko bitno. Inace i ja ne verujem da ce TOR ikada biti kupljen, vec ce nase sisteme za odbranu kopnene vojske braniti Pasars sa raznim raketama i Strela-10 produzenog dometa. Pancir je preveliki za brda i planine.

Sto se tice unistenja Pancira i TORa u Libiji, Siriji ili Jermeniji, stvar je u tome sto su to uglavnom bila usamljena vozila, slabo maskirana, bez modernih osmatrackih radara, sa slabo obucenim posadama. Da je u pitanju bila baterija sa 6 lansera uz dobre radare, Bajraktari bi imali daleko manje uspeha. Narocito sa novijim verzijama ova dva sistema.

Ono sto bi bilo ideaqlno za nas, to je S350 i Pancir S1M za teritojilanu odbranu i Krasusha, BUK M3 i TOR-2E za kopnenu odbranu i Kupol. Uz razne „nase“ sisteme kratkog dometa. Samo sto od toga nema nista.

Le

Претпостављам да ће лажни циљеви све више добијати на важности. Штета што многе истопи смо у жељезари

Odgovori
St

Nadji na netu „ghost army“ pa ces da vidis da lazni cilj moze da bude i tenk na naduvavanje. A takav je lakse cuvati u skladistu, i prenositi po potrebi.
Maketari su 1999. pravili avione od sperploce.
Sve je to mnogo jednostavnije od cuvanja nepotrebne tehnike.

iv

Nije to neka mudrost napraviti. To se danas moze i od gume. Nadjes kreativne ljude , koji imaju malo dara za to, malo guma,malo papir , maloo drvo i plastika, par velikih hangara, uposlis ekipu i eto ti. Ne moras da nudis stare tenkove na unistenje i avione da razvlacis po livadama. Kod nas je vegetacija velika prednost. Sela su nam opustela, sume je svuda, sto jako znaci u potencijalnoj odbrani. Brdovita smo zemlja, a ima i velikh reka kao prepreka. Nama treba tako nekog oruzja kao Kornet. Skupis jake momke koji mogu da tegle, dobra uniforma sto ometa odavanje toplote, zabodu se po nekim sumama i kanalima, razbacaju na veliku povrsinu. Ubacis snajpere i cutis. Ko krene, samo bepas iz zasede. Niti te vidi , niti te cuje, samo zvizdi oko usiju. Dobro je sto smo pojacali domet na VBR, jer sa 40km iz pozadine brzo dejstvuje i bezanija, pre nego ga ulovi bespilotna.

Ro

Rat je bio farsa, sa već dogovorenim ishodom. Zašto Jermeni nisu koristili točku, iskander, su30sm. Mogli su da sravne aerodrome odakle poleću ti čuveni barjaktari, i ostali drončići. A imaš na dlanu Azerske rafinerije na obali. Rat bi se završio za par dan.

Odgovori
Al

@Rodoljub

Zato što nisu mogli da uđu u rat, ni oni sami nisu priznavali Karabak, te bi eventualno priključivanje Jermenije predstavljao čin agresije na Azerbejdžan. Pokušali su da isprovociraju Azere Iskanderima kako bi dobili osnov za ulazak u rat, ali su Azeri njih hladno iskulirali.

Drugo, PVO Azerjbejdžana je daleko sposobnija nego što mislite, što je pokalaza obaranjima jermenskih Su-25, helikoptera i Točki/Iskandera. Upitno je koliko je Jermenija stvarno mogla da se probije u azerbejdžanski vazdušni prostor i izvede potrebne udare.

Cr

Jermeni su koristili Točku i sve što su pogodili je nekoliko stambenih kvartova u Azerbejdžanu. Potvđeno je čak i ispaljivanje Iskandera ali se ne zna tačno šta je pogodio. Su-30 nisu mogli da dižu jer im još uvek nisu bili stigli kompleti naoružanja, a i da su stigli to su četiri letelice koje protiv sebe imaju azersku PVO i turske F-16. Azeri su poskidali sa neba praktično sve što su Jermeni onako neformalno podigli, a da su krenuli formalno da dižu još i ono najbolje što imaju, uskočila bi i Turska da ih nalupa dodatno. S-300 im je uništen na teritoriji Jermenije pa im je zbog toga najbolje da se pokriju ušima i ćute. Kakve crne rafinerije, da su njih gađali onda bi i Rusi digli ruke od njih pa bi dobili jedno deset puta gore batine od ovih koje su dobili. Tako im je kako im je, i mogu samo i jedino sebe da krive.

Т

Ј-21 јастреб би био много бољи дрон, мања брзина и радијус заокрета, солидан користан терет, плус полетање са траве, али…

Odgovori
Yo

Nisam gledao video, da makar ima opciju prevoda bar na engleski, ali se ne mora biti neki profi strateg da bi se shvatilo kako polupan PVO Karabaha.
Zapravo, ako sagledamo koliko tek raketa ponesu moderni avioni, a koliko ima prosečni pvo lanser, ko od njih ima veće manevarske sposobnosti da izbegne ili omete raketni ili sl. napad na sebe, za/protiv čijih raketa „radi“ zemljina teža, ko bira trenutak i mesto napada – a ko mora biti stalno pripravan da se brani – i ko zna šta još, postaje jasnije ko ima veće šanse da bude lovac, a ko plen…
Međutim, jako mi se sviđa zamisao našeg budućeg celokupnog PVO sistema koja se nazire iz prikazanih projekata na poslednjem „Partneru“ (o čemu je na ovom portalu objavljen sjajan članak), pa ako uspemo u tome – rešili smo štošta i uštedeli puno.
Ukoliko se nabave i Krasuhe (koje su najavljivane) – to je onda stvarno žilava borbena mašinerija za svaki respekt.
Još da uspemo da nakačimo po par v-v raketa na neke buduće – nazovimo ih tako – pvo-dronove koji bi lagano i nisko krstarili iznad Srbije i na komandu se brzo usmeravali i ispaljivali na zadati cilj – to je onda posebna priča koja sluti na srećan kraj.

Odgovori
Je

Ala su ih omlatili sa ovim Spajkovima NLOS , MI-24 nauržan Spajkom sa Elbitovom kacigom proširene realnosti dobra kombinacija.Na snimcima se vidi da su to daljine uglavnomsa 24-30 km, vidi se da je Azere neko dobro i strateški i taktički opremio znanjem pa onda i opremom.Odavno se zna da danas dugme ratuje ne neke herojske bajke.

Odgovori
iv

Turska ih obucila,Rusija i Izrael opremili. Kupovali su dosta poslednjih godina. Jermeni su se, cini mi se, malo pogordili, imali su neke pobede u 90 tim i mislili su da ce tako uvek biti. Drugi problem je siromastvo zemlje. ne mogu oni, i pored jake dijaspore mnogo toga da kupe. BDP je manji od BDP Albanije. Zemlja je prakticno izolovanja, bez izlaza na more. Rusi ce da pomognu, ali nije direktno drzava Jermenija napadnuta, a oni su napravili bas godinu dve pre ovoga jedan opasan zaokret ka zapadu i okrenuli Rusiji ledja. Cena je ova koju smo videli. Zna se ko su glavni igraci regiona i cija rec mora da se slusa.

Al

@Jelenko

Azerski KOV je pretrpeo gubitke u direktnim borbama sa Jermenima. Samo što je njih retko ko snimao da bi se odala potrebna počast.

Cr

Aleksa,

Azeri su izgubili duplo manje vojnika od Jermena iako je trebalo da, kao napadači, izgube duplo više. U direktnim borbama su gubici bili manje-više izjednačeni ali su dronovi jezivo masakrirali jermenske snage, kako na prvim linijama tako i u pozadini. Samo među objavljenim snimcima imaš barem 50 različitih gde dron pogađa cilj oko kojeg je grupisano 15-20 vojnika. Pronalazili su ih po rovovima, hangarima, domovima kulture…

Tačno je onako kao što je neko gore rekao: Azeri su se spremali za sledeći rat, a Jermeni za onaj prošli. Jezivu su cenu platili za tu grešku i sav prateći javašluk.

Al

@Jelenko

Moj odgovor je jasno bi usmeren na Jelenko i njegovu tvrdnju „da je herojstvo na ratištu danas bajka“, što je velika glupost za reći i potcenjivanje azerbejdžanskih žrtava i njihovog truda i zalaganja. Da li su dronovi odradili svoj deo posla, naravno da jesu, ali oni nisu jedini učestvovali u tom ratu, jer su svoje delove posla i to bez prisustva kamera istovremeno radili i pešadinci, artiljerci, tenkisti i ostali, ali eto, 90% doživljaja taj rat kroz snimke dronova, dok ih za ostale zabole ona stvar.

Sr

@Aleksa
Verovatno ce dugo kruziti mitovi kako su ovaj rat pobedili samo dronovi, kao sto do danas kruze mitovi kako je Hitlera zaustavila „ruska zima“, a ne to sto je druga strana bila bolja na operativnom nivou u svakom smislu.

Azeri su bili spremni da plate ovu pobedu debelo, i novcem i u ljudskim gubicima, bolje su se pripremili i shvatili su svoj zadatak vrlo ozbiljno.

Ne kazem da ti jadni ljudi u Karabahu nisu, ali niti imaju novca, niti neku medjunarodnu podrsku, jedino sto bi ih spasilo je nesposobnost Azera, a to se nije desilo ovaj put.

Br

Hitlera je zaustavila njegova ludost i to sto je licno on uz ludog Geringa komandovao vojskom sa par hiljada km daljine. Prva greska sto je verovao da veliki rat nece poceti nakon Poljske, mislio je da ce i to proci kao Rejnland, Sar, Austrija i Ceska, vec par godina kasnije, za tih par godina bi se mnogo bolje opremili, zatim sto je verovao da ce se Englezi predati ako ih pusti da se „dostojanstveno“ izvuku iz Dankrka, pa onda sto nije krenuo samo na Moskvu, vec je podelio vojsku u tri pravca u Rusiji i menjao planove na svakih nedelju dana i setao divizije gore dole dok nisu ostali bez goriva i logistike, ili sto je pola godine pre toga prestao sa bombardovanjem Engleske kada su bili na korak do sloma, ili sto nije ubedio Japance da sacekaaju sa svojim napadom bar nekoliko meseci… Pravio je neverovatne greske. Postoji knjiga iz 8 toma: William L. Shirer – The Rise and Fall of the Third Reich: A History of Nazi Germany. Nekoliko klasa iznad Cercilovih memoara.

Mi

Sve to stoji, samo davrurcima nije bilo stalo, ne bi bili angaživani. Izrael je bio plaćen dobro za opremu. Stizali su transportni avioni iznIzraela usred rata sa dadatnom opremom.

Rusima nije bilo stalo da niko pobedi, niti da brane nikog nego da se konflikt nastavi i dalje vojna oprema pazari. A Armenci nisu imali drugu pomoć od njih.

Sr

@Branko
Vecina zapadnih analiza se bazira na zakljucima i memoarima penzionisanih generala nacisticke Nemacke, tu je Hitler uvek kriv, zima, Sveti Petak, a NIKAD oni nisu krivi, NIKAD neprijatelj(Crvena Armija) nije bio bolji! Sto naravno nije istina.

Sta je istina? Rusi su na operativnom i stateskom nivou bili tri klase iznad Nemacke. Bili su BOLJI! Eto zasto su pobedili, ali nacistickim gamadima je ispod casti da priznaju kako su neki svinjari Sloveni pametniji i sposobniji od njih u bilo cemu, a jes(mo)u. I danas bi ih zgazili opet isto kao i tada, samo mnogo brze….

Mitovi i mitovi. Tako i u ovom ratu Dron je zasluzan, a to sto neko spuca 10 milijardi, a druga strana mozda milijardu, to nema veze….

Pocnite samo od izjave Ivice Dacica kako su nase kompanije prodale 10x vise naoruzanja Azerima nego Jermenima, a samo deo jermenskog naoruzanja je zavrsio u Karabahu, pa vidite koliki je to odnos… gde je obavestajna, logisticka, politicka podrska? Gde su kapaciteti u ljudstvu? Koliko gubitaka jedni, a koliko drugi mogu da izdrze? Gde su iskusni strani placenici? Gde je iskustvo posada tih sofisticiranih sistema?

@Milos77
Granice tih republika su nacrtane u Moskvi. Nisu crtane u Jerevanu, u Bakuu, u Ankari, u Tel Avivu nego u Moskvi. Zasto bi Moskva vodila rat da se te granice zbog nekoga pomere? Samo budali to ne bi bilo jasno. Nisu trebali ni da ulaze u taj rat nikad. Dzabe sta je pravedno, ljudski, moralno itd. to nema nikakvu tezinu u realnom svetu.

Br

@Srbofil

Pa i ne bas. Pomenuta knjiga se bazira na zaplenjenim arhivama i na zaplenjenim licnim dnevnicima oficira i njihovih sekretara, dakle na podacima koji su vodjeni pre i za vreme rata, a ne na meomarima izdatim nakon rata.
Ne bih mogao bas ni da se slozim da su Rusi bili strateski bolji i imali bolju operativnost. Staljin je vecinu iskusnih oficira smenio daleko pre pocetka rata, pa je onda prezivele vracao iz Sibira. Izvukli su ih losi potezi Hitlera i to sto su zrtvovali vise desetina miliona ljudi da bi se odbranili, sto druga strana nije mogla. A tek ratna tehnika… Uporedi samo T34 ili KV-1 sa Panzer VI Tiger, ili Tiger II ili sa Panther-om, problem je bio sto su usli u rat prerano i nisu ih imali dovoljno, vec su se najvise koristili zastareli Panzer IV tenkovi…
Ima puno tu i mitova svakako, ali nacisti su propustili vise ozbiljnih sansi da poraze i Britance i Rusiju, jos ’41, a i naredne godine kada su u dve grupe napali Staljingrad i naftna polja na jugu, opet su imali sansu. Stigli su do nebranjenog Staljingrada, pa deo cetvrte armije otisao na jug, gde pomoc trenutno nije trebala, pa kad su to ustanovili, vratili se na Staljingrad, ali stiglo vec znacajno pojacanje, a ovima na jugu je tek tad trebaala pomoc, pa su mogli samo da odseku Staljingrad ne i da ga 100% osvoje, ali to je bila vec licna stvaar za Hitlera i tako dalje… Pa i pored svih tih gresaka, najjaca sesta armija je mogla u vise navrata da se izvuce iz obruca oko Staljingrada, ali im nije bilo dozvoljeno, i tada je vec dosao definitivni kraj. Da ne pricamo da je Romel da je dobio minimalna pojacanja koja je trazio mogao da osvoji i Egipat i preko Iraka se spoji sa nemackim jedinicama na jugu koje su napadale naftna polja i tako da totalno odsece britansku vezu sa kolonijama. Ali Hitler je bio jako slab sa globalnim taktikama.

Al

@Branko

Itekako da. „Hitler je kriv“ je dosada već dobro shvaćen mit, kao i onaj o „čistom Vermahtu“. I jedan i drugi su kreirani od strane preživelih generala i oficira upravo u njihovim dnevnicima, zbog čega bilo kakva knjiga koja se delom bazira na dnevnicima bilo kog pripadnika Vermahta mora da se uzima sa velikom rezervom, jer su se oni pokazali kao jako nepouzdani svedoci. Najbanalniji primer je Hadler, koji u svom objavljenom dnevniku baca drvlje i kamenje na Hitlera za brojne „greške“, dok istovremeno lično on daje prioritet Armijskog grupi Centar za pojačanjima u jeku Staljingradske bitke. Većina „Hitler je kriv“ momenata koje ljudi ističu itekako imaju logičnu pozadinu sa kojom su se slagali i Hitler i njegovi generali.

Rusi su itekako bili bolji operativno i strateški. Problem kod čistki je u tome što nisu svi oficiri bili Tuhačevski, čak i suprotno, bili su to oficiri različitih pozadina, od „veterana“ prošlih ratova do pravih školovanih oficira. Daleko važniji uticaj čisti jeste u stanju straha koji je zavladao među oficirima, a ne u tome koje završio u Sibiru.

Rusi baš nisu imali ljudstvo da bacaju kako se misli i predstavlja.
Panzer IV tenk nije bio zastareo sve do kraja 1944. godine. Drugo, Nemci nisu imali da biraju kada će u rat. Oni su mogli da napadnu SSSR 1941. godine i osvoje potrebnu naftu i druge resurse ili da postepeno gladuju pod britanskom blokadom.

Nemci jesu gurali na jugoistok 1942. godine, ali njihov originalni cilj čitave ofanzive prema Kavkazu, da opkole i unište Ruse je propao na početku same operacije, jer su Rusi uspevali da se povuku/pobegnu i nastave otpor. Zato su nemačke armije išle na sve strane, jer su nemački generalštab i Hitler nastojali da urade ono što je planirano, da opkole Ruse i unište veći deo vojske.

Šesta armija se nije izvukla iz obračuna, jer je preovladavajuće shvatanje i kod generala i kod Hitlera bilo da nepodržano povlačenje 6. armije usred zime ima realne izglede da završi kao Napoleonovo povlačenje iz Rusije, tj. da jedino može dovesti do gubitka armije. Zato su generalštab i Hitler i 1941. god. kada su Nemci bili opkoljeni kod Moskve, a i 1942. god. kod Staljingrada, odlučili da se ukopaju, organizuju vazdušni most (što im je uspelo 1941. god što ih je ubedilo da je isti poduhvat realno moguć i kod Staljingrada) i pripreme operaciju probijanja obruča.

Romel to nikada nije mogao (pre svega jer je ta šansa nestala šest meseci pre njegovog dolaska), jer on nikada nije imao osiguranu logističku (tj. pomorsku) liniju od Italije do Libije koja bi mu omogućila da formira bazu u Libiji potrebnu za osvaja po Africi i Bliskom istoku. Nemci i Italijani su jedva snabdevali ono malo Nemaca i Italijana u Africi, a kamoli neku veću vojsku potrebnu za takva osvajanja. I na kraju krajeva, Romelov zadatak nije bio da osvaja Bliski istok, već da osigura Libiju i posredno Mediteran i Italiju.

Daleko od toga da je Hitler bio neki strateški genije, ali je podjednako daleko od toga da je on bio slab sa globalnim taktikama (pretpostavljam da pisac misli na strategiju). Kada se dublje prouči, mnoge njegove odluke su itekako bile logične s obzirom na nemačku poziciju u ratu u tom trenutku, prethodna (ratna) iskustva i opšte prihvaćena mišljenja u Vermahtu, nacistima i nemačkom društvu.

Sr

Neko potrosi 10 milijardi na naoruzanje, a neko ne potrosi…to je otp. sve sto trebate da znate.

Odgovori
An

Jako skup kvadrat/hektar u Karabahu. Srećom po Azerbejdžan imaju naftu i gas.

Bo

Jako koristan tekst. Ima osnova za pravljenje nekih paralela. Jermeni imali divizion Neve i 3 diviziona Kuba i jos 6 Tor-a na tockaskoj platformi. Mi imamo 6 Pancira, to je razlika. Plus Jermeni imali staru verziju S300 u pozadini. Mi za sad nemamo nista tog dometa. Razlika sto su Jermeni to sve zgusnuli na manji prostor i to golet, bez maskiranja.
Dosta bi tu bilo slicnosti sa nama i da nas ‘ teorijski, samo analiziramo’ napadne neka recimo Nato zemlja iz okruzenja. Savremenije opremljeni i bogatiji od nas.
Namece se zakljucak da moramo imati svoju, dostupnu i jeftiniju, proizvodnju raketa za jeftine mete i pokusaje zasicenja. Znaci uvodjenje svih varijanti opticki i toplotno navodjenih raketa RLN. Izgurati do kraja modernizaciju Kub-a, sto je opisano u prethodnom clanku.
Nabavka Krasuhe.
Dodatni Panciri su navodno naruceni i stizu. FK3 je navodno placen i stize.
Za nekakvu reprizu iz 99.-te tesko da mozemo biti pripremljeni. Zato za scenario iz Nagorno Karabaha mozemo i moramo!

Odgovori
Al

@Boban

Po svemu sudeći Neve i Kubovi su bile mete, nisu operativno korišćene. Sam Nagorno je celokupnu PVO koncentrisao oko baterija Osa i Strela-10 i pešadije sa ručnim PV raketa. Plus, naravno jermenska pojačanja sa relativno savremenijim i sposobnijim sistemima.

Mi

Jedini nacin da se odbranis od napada je da imas mogucnost da udaris napadaca po dubini njegove teritorije i naneses mu gubitke u tehnici , infrastruktiri i ljudstvu. I to tako da ga zaboli.Ako se samo branis, ti nemas inicijativu, neprijatelj ti grize PVO malo po malo i doci ce trenutak kada ces ostati bez PVO i onda si izgubio rat. Znaci ili rakete dugog dometa ili jaka avijacija. U nasem slucaju razvoj sistema Sumadija a ako ima para i Iskander od Rusa. Sve ostalo je uzaludno. Uostalom Momir Bulatovic je u jednom intervjuu rekao , dok smo imali celu PVO nekako smo se i drzali, a onda su poceli tepisi bombi po polozajima i pogibija vojnika i rusenje infrastrukture. I tu je bio kraj.

Odgovori
Ni

@ivkos
Da su oni hteli da krenu ne bi vam ni kozne gace pomogle. Da, poginulo bi par hiljada NATO vojnika ali bi vam masakrirali pola vojske kao Sadamu i razorili celu zemlju pa vi vidite ko je tu pravi gubitnik.

Yo

@Nikola

Da su ušli – plaćali bi da izađu…
Kakva tadašnja vojska, Mirko i Slavko – čast izuzecima – civili bi im uneredili nekoliko hiljada (pod)oficira…
Samo Iračani i Avganistanci znaju podmuklo, gerilski da udare sa jedinim ciljem da naprave što više štete i unište moral?
To što svi znaju o „Otpisanima“ a niko npr. o klincima koji ubaciše bombe Švabama na oficirsko veče – je samo znak neinfirmisanosti.
Nakon kasetnih u Nišu – jedva smo čekali da im vidimo beonjače… Svi do jednog.

Ni

@Yoda
Ma da, sigurno bi neko u 21. veku odlazio u partizane i četnike da se igra rata. U mom kraju to niko nije hteo ni 1941. a kamoli 1999. Malo ma je bajki.

Yo

Ma kakve šume… To je Mirko i Slavko priča…
Pokupili bi se za mesec-dva dana kada se svakodnevno na stotinak lokacija ispali po 1 metak iz snajpera… Sefte bombaški prepadi i sl…

Le

Да су кренули не би нам требале кожне гаће него много лопата. Данас Нато постојао не би. Ионако су већ поједине земље најављивале иступања и престанак учешћа. Имали су апсолутно погрешну процену ситуације на терену. Након увида су сменили Веслија Кларка јер су схватили шта би се догодило у случају копнене инвазије коју је заговарао. И данас врше притисак на сваку информацију у вези тога па и најмању. Амерички официр је тешко повређен у Власеници вероватно ручном косом, као да се догодило није. У више наврата због дејства снајпера је Бутмирски аеродром затваран, имали су и жртве. Не би то било као у филмовима.

Odgovori
Ni

Precenjivanje svojih sposobnpsti i gordost nisu neka vrlina. Dal ste vi svesni da vam je 80% vojske osim goloruke dece u karaulama bilo beskorisno, i ono malo rezervista što ste okupili su bili prisilno mobilisani lopovi koji su krali traktore i boš pumpe po Kosovu.

mi

Nikola, činjenica je da NATO 99-e nije krenuo kopneno. Zašto? Da su mislili da to mogu lako da urade – sigurno bi uradili. Pogledaj malo istoriju ove zemlje 200 godina unazad i biće ti jasno kako bi se provela bilo čija tuđa vojska na teritoriji Srbije. Nikome nije potreban novi Vijetnam, Sirija, Afganistan… Njima treba Grenada, Nikaragva, brza i jeftina intervencija, puč i gotovo. Ne treba im skupo i neizvesno okupiranje teritorije koju u perspektivi ne možeš da zadržiš, i to samo zarad nekih maglovitih geostrateških ciljeva. Još jednom: cilj im je bilo Kosovo, ne Srbija.

Ni

@milan
Opet mitovi i propaganda? Nisu krenuli zato što nisu želeli i jer im nije bilo potrebno, da su hteli krenuli bi i završili bi ekskurziju u Beogradu. Tu vašu bajku o Mirku i Slavku možete deci da pričate, a ja odlično znam činjenicu da Srbija nikad sama nije dobila nijedan rat, uvek su tu bili Francuzi i Rusi da ratuju za nju.

Sr

@Nikola
Niko sam nije dobio ni jedan rat, narocito ne protiv ogromne koalicije zemalja.

Nije realno ocekivati da Srbija pobedi ceo NATO. Isto tako treba biti realan i znati cinjenicu da prilikom kopnene invazije, NATO bi imao gubitke u prvim danima na koje nije bio spreman, niti su im ti gubici zbog nekih tamo Albanaca bili potrebni. To sto vi kazete „zavrsili bi ekskurziju u Beogradu“ ne uzima u obzir koja bi cena bila te ekskurzije? Ko bi u Evropi se slozio sa time(ako ne racunamo Nemacku koja je jedva cekala)?

Pitajte bilo kog americkog vojnika iz tog perioda i reci ce vam da Srbija nije Irak i da Srbi nisu Iracani….niti smo bili, niti cemo biti.

Ja prvi ne volim mitomaniju i gluposti, to da smo mi nesto „porazili NATO“ ili „posramili“ ali jos vise ne volim te Ceda Jovanovic statove kako smo mi niko i nista i nikad nista nismo uradili, to nije istina, tako da batali to.

Zvati narod koji se odazvao VJ „lopovima“ je nekulturno i cisto sumnjam da bilo kome od tih ljudi uzivo u lice smete da kazete tako nesto.

Zu

„Pogledaj malo istoriju ove zemlje 200 godina unazad i biće ti jasno kako bi se provela bilo čija tuđa vojska na teritoriji Srbije.“

https://www.youtube.com/watch?v=UCsLI5QfsUs

Ni

Malo ili nimalo se pominje ustupanje Izraelskih obavještajnih informacija o jermenskim pozicijama. Ima izvora koji kažu da su izraelske rakete Spike i dronovi Harop bili na direktnoj vezi sa izraelskim centrom na jugu Azerbejdžan. Napad na sistem S 300 koji je bio na granici Jermenije je izveden pomoću LORE.
Nedavne napetosti na Iransko – Azerbejdžanskoj granici idu u prilog prisustvu Izraelaca.
Naravno, rat nisu dobili Izraelci nego Azeri, iskoristili su ono što imaju na pravi način i u trenutku kad je to bilo realno.

Odgovori
ID

Ovaj rat je pokazao dve stvari. Ulogu dronova i po tome je prvi rat 21. veka, velika lekcija svim vojskama. Pored nespremnosti Jermena, objektivno nije bilo lako pretpostaviti šta će se desiti.
Drugo, Jermanija je imala respektabilnu PVO,na papiru. Ovaj rat je pokazao svu manjkavost ruskih PVO sistema. Sada svi govore da jedino mogu se braniti sa kompletnim setom PVO sistema od S400 do Tora. Naravno, uz siseteme za protivelektronsku borbu. TO košta milijarde i milijarde evra. Sa rokom zastarevanja koji može biti kratak. Pored toga, ekspornte verzije ruske tehnike su značajno lošije. Strategija obrane od napada iz vazduha mora drastično da se menja, da li je EMP rešenje i kako od toga zaštiti svoju tehniku, videćemo.
Sigurno je i da bi Su30 pomogli,ali nisu hteli da ih koriste.

Odgovori
Al

@ID

Ne postoji manjkavost ruskog PVO-a. Jasno je predviđeno od samog primarnog korisnika kako se ti sistemi koriste, zajedno uz dalju podršku sistema VOJIN i LA. To što su ostali korisnici počeli da izmišljaju toplu vodu je drugi problem i sama krivica za eventualne neuspehe leži u načinu upotrebe od strane krajnjeg korisnika.

Kompletan sistem PVO je nešto o čemu „stručniji“ komentatori ovde pričaju već godinama, dok je većina crtala PVO krugove oko BG-a i sanjala magični S-400 koji svojim postojanjem tera NATO pilote da slete na najbliži aerodrom i nikada više ne priđu avionu.

Sr

@ID
Mnogi polazite od pretpostavke da su u ovom ratu dve strane, (barem pocele) na „istom nivou“. Jel vi znate koliko je para spucao Azerbejdzan na oruzje? Jel znate koliki je devizni priliv te drzave zbog izvoza naftnih derivata, a koliko je Jermenije? Jel znate da je taj nesretni Karabah siromasan krajicak i da formalno ne postoji? Tu je zivelo par stotina hiljada ljudi maksimalno, Azerbejdzan ima 10 miliona stanovnika! Kako da pobede!?

Pocnite samo od cinjenice koliko je para taj isti Azerbejdzan potrosio na sisteme PVO za koje vi mislite da ne rade i koliki je generacijski jaz tih sistema u poredjenju sa jermenskom stranom? S-300 PMU-2 vs PS i PM(U-1)? Buk vs Kub?

Setite se da je Turska pored svih tih dronova i ofanzivnih sistema trazila od NATO hitno rasporedjivanje baterija Patriot na jugu zemlje kad im je zaustavljena ofanziva.

Kako da koriste SU-30 kad tek sto su stigli? Znate li koliko traje obuka za takve avione? Sta da uradite sa 4 aviona? Ko zna koliko su Block52 F-16 dovukli Turci sa veoma iskusnim posadama.

Ne kazem da Jermeni nisu imali sansu, ali sve sanse su se bazirale na tome da Azeri opet budu nesposobni, sto se nije desilo, inace kada stavimo na papir, dve strane ne mogu ni da se porede.

Rat treba platiti! To svi zaboravljaju! U ratu treba imati spremne saveznike. Politiku na kraju hteo-ne hteo moras voditi u okvirima za koje imas kapaciteta i moras da progutas i poraz nekad.

Posle krivis ovaj avion ili onu raketu…to je naivno razmisljanje, treba uvek siru sliku gledati.

ID

@Aleksa
Jermenija je imala PVO sistem koji je bio daleko iznad njene ekonomske snage. Ja samo primećujem očigledno. Rat 21. veka je to obesmislio. A, ubeđen sam da su ti sistemi imali najbolje ruske posade prošli bi isto. Pa, zar oni nisu u odbrambenom savezu? Realno je očekivati da su imali dobru obuku.
@Srbofil Ma, šta pričali ja ne ulazim u slepo veličanje ruskih/sovjetskih sistema. Mislim da je rat pokazao mnoge nedostatke i da treba izdvojiti jedno 5 milijardi dolara za novo novcijato i to je ppitanje do kada. Žao mi je što nema poređenja zapadnih,izraelskih ,kineskih i ruskih sistema na ovom forimu. Čitamo većinom o ruskim. Su30 su nabavljeni za rat,nije tačno da je Turska ulazila u vazdušni prostor Jermenije. Uostalom Azeri su imali slabiji PVO i avijaciju. Mogli su im avionima polupti An2 da ne otkrivaju PVO. Moja poenta je da se strategija odbrane iz vazduha mora menjati. Mene lično zanima kolike su mogućnosti elektronskog ometanja i tzv. otpornosti na ometanje. Rasprave kao u filmu Tri karte za holivud me ne zanimaju. Sreća pa nije bilo ovoga 1999.

Cr

ID,

Su-30 jesu nabavljeni za rat ali u trenutku izbijanja rata praktično nisu bili operativni, nije bilo borbenih kompleta. Turski avioni nisu imali nikakvu potrebu da ulaze u VaP Jermenije jer su sve imali na dlanu iz svog i azerskog VaP. Uz to su i Azeri dovukli svoju PVO u ratnu zonu i Jermeni su pametno izračunali da im je bolje da ne podižu LA. Probali su nešto malo sa Su-25 i Mi-17, to je većinom oboreno.

Problem Jermena nije bio na kom nivou im je PVO. Njihov problem je bio to što su sa dronovima bili praktično na nultoj tački i nisu imali čime da pronalaze protivnika duž čitave linije i u pozadini, što su ovi njima konstantno radili i što je imalo katastrofalne posledice po moral vojske.

Dronovi nisu bili jedina pametna nabavka kod Azera. Recimo, nabavili su od Izraela samohodne minobacače (Cardom ako se ne varam) a osmatračka podrška koju su imali od Turske je bila od neprocenjive vrednosti. Praktično svaki pokušaj jermenskog kontranapada su videli kao na dlanu i neutralisali ga uz nanošenje jezivih gubitaka protivniku.

Mi

An-2 je sporoleteci cilj sa velikim (i verovatno specificnim) radarskim odrazom koji ga izvesno lako identifikuje, te ne vidim kako bi tako nesto moglo zavarati bilo koji PVO. Mislim da se cak i na analognim PVO sistemima iz 70tih takva vrsta letelice moze razlikovati od jednog lovca ili bombardera, da ne govorimo o modernijim (non cooperative target recognition). Dakle ja sedim u Buk-u i priblizava mi se dvokrilac brzinom od 400 kmh radarskog odraza od 10 kvadrata sa elisom koja verovatno proizvodi veoma specifican radarski odraz. I ja onda na tako nesto ispalim sve rakete koje imam? Da li je to realan scenario?

Odgovori
Cr

Mislim da i nije tako nerealan ako se uzme u obzir da su Jermeni verovatno imali neiskusne posade. Uz to, te posade su posle dva dana rata postale svesne toga da svuda oko njih zuje dronovi i da su im upravo ti dronovi mete koje treba da jure. Lovaca nije bilo u uopšte a jurišnika Su-25 tek nešto malo. Sad, ne znam kako se na radaru Ose razlikuje An-2 od Bajraktara ali me u principu ne čudi da su jermenske posade pucale na sve što vide.

Pri tome mislim da nisu ni stigli da potroše sve rakete jer su im gotovo sve Ose polupane u prvih 48 sati.

Mi

>> ako se uzme u obzir da su Jermeni verovatno imali neiskusne posade

Moguce je da neiskusne posade pod stresom dejstvuju po svemu sto im zasvetluca na ekranu.

Evo jos jedna observacija. Takodje se navodi da su ispaljivanjem raketa na doticne dvokrilce Buk-ovi odali svoje polozaje pa je dejstvovano po njima. Meni je to takodje suspektno. Da su nad polozajima krstarili F-35 sa sistemom kao DAS koji navodno efikasno otkriva lansiranja raketa sa zemlje (360 stepeni) sve bi bilo jasno, ali cisto sumnjam da Barjaktari imaju tako potentne senzore (da otkriju lansiranje na prilicnoj udaljenosti i onda jos mozda proslede koordinate drugim orudjima), osim ako otkrivanje nije polazilo za rukom slucajno…

Pe

@Aleksa
Još bolji primjer ovoga o čemu pišeš je Majnštajnova knjiga „Izgubljene pobjede“.
U pitanju je general koji je do zvijezda uzdignut u zapadnoj literaturi. Bio je i savjetnik za razvoj NATO oklopnih jedinica krajem 1950-tih.
„Osvajač Krima“, kako su ga na zapadu zvali, prećutkuje svoje greške npr. u Korsunu ili drugoj bitci za Kijev.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Da potpuno se slažem,prethodni moj komentar je baš na tu temu.. zamislite u datom trenutku transponder samo bude daljinski Ugašen

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Jedino me brine koliko je zaštićen sistem, da li primerno proizvodjač može izvršiti nekontrolisane promene recimo u nekoj SVO, promeni parametre sa SVOJ na tudje?? Tj samo daljinski ugasi..

02. May 2024.Pogledaj

Batica na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Okruzeni smo nato zemljama. Nemas bilo kakve mogucnosti izbora. Pogotovo sa prosloscu 90ih

02. May 2024.Pogledaj

Topčider na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Non stop se vrti u krug jedno te isto, bukvalno je poprimio dogadjaj izgled vasara sa jednim te istim oruzjem koje se moze nabrojati na prste obe ruke...

02. May 2024.Pogledaj