BEG airport status
Švajcarska zaključila ugovore za nabavku borbenih aviona F-35 i raketnih sistema PVO Patriot u vrednosti od preko 8 milijardi švajcarskih franaka 36 aviona F-35A koštaju 3,828 švajcarskih franaka / Foto: Lockheed Martin

Švajcarska zaključila ugovore za nabavku borbenih aviona F-35 i raketnih sistema PVO Patriot u vrednosti od preko 8 milijardi švajcarskih franaka

Savezna kancelarija za odbrambene nabavke Švajcarske – Armasuisse, saopštila je 26. novembra da su sa vladom SAD dogovoreni uslovi nabavke borbenih aviona F-35A kao i sistema PVO velikog dometa tipa Patriot. Kako se navodi, uz pretpostavljeni kurs od 0,95 švajcarskih franaka za jedan US dolar, garantni krediti iznose 6,035 milijardi za avione i 1,987 milijardi za sistem PVO. Navedeni iznos je manji od troškova koji su bili predviđeni, jer se, kako se još navodi, planska odluka za nabavku borbenih aviona, koju su odobrili švajcarski glasači, dozvoljava finansijski trošak od 6,3 milijarde švajcarskih franaka, uzimajući u obzir prognoze inflacije do 2031. godine i predviđena plaćanja.

Podseća se da je Savezno veće 30. juna ove godine odlučilo da nabavi 36 borbenih aviona F-35A od kompanije Lockheed Martin i pet vatrenih jedinica (reč je najverovatnije o baterijama prim. autora) sistema PVO Patriot od kompanije Raytheon. Sada sledi zahtev veća Parlamentu za odobrenje garantnih kredita u depeši oružanih snaga za 2022. godinu. Od donošenja odluke za pomenute nabavke, sa vladom SAD su finalizovani ugovori, Pisma o ponudi i prihvatanju (tzv. LOA – letters of offer and acceptance) je za sada potpisala američka strana, a kada ih bude potpisala i Švajcarska, ugovori stupaju na snagu.

Dana 27. septembra 2020. švajcarski glasači su odobrili budžet od 6 milijardi švajcarskih franaka u planskoj odluci. Ovaj iznos zasniva se na nacionalnom indeksu potrošačkih cena od januara 2018. godine. Na osnovu trenutnih prognoza inflacije do 2031. godine i predviđenih plaćanja, maksimalni finansijski trošak je 6,3 milijardi švajcarskih franaka. Predviđeni finansijski troškovi će međutim biti manji, proračuni trenutno pokazuju da će za 36 borbenih aviona F-35A biti potreban garantni kredit od 6,035 milijardi švajcarskih franaka što će pokriti sledeće:

3,828 milijardi švajcarskih franaka za 36 aviona F-35A
1,927 milijardi švajcarskih franaka za logistički paket, uključujući zemaljsku opremu i matrerijal, rezervne delove, dokumentaciju, obuku i tehničku podršku proizvođača tokom uvođenja u naoružanje
107 miliona švajcarskih franaka za naoružanje (navedeno je municiju)
86 miliona švajcarskih franaka za obuku, planiranje misije i opitne sisteme
82 miliona švajcarskih franaka za pokrivanje potencijalnih tehničkih rizika, F-35A se kupuju u istoj konfiguraciji koju koriste i drufe države, a proizvođač će proizvoditi avion primenjujući iste standarde i procedure koje se koriste na preko 3000 aviona. To znači da se očekuje da će premija rizika biti niska u poređenju sa drugim projektima nabavke.
5 miliona švajcarskih franaka za pretpostavljeni nivo inflacije. Niska vrednost se takođe može koristiti za inflaciju, jer inflacija utiče samo na onaj deo transakcije koji uključuje direktne nabavke u Švajcarskoj, odnosno u kompaniji RUAG.

Vlada SAD je takođe dostavila ugovore za sistem PVO velikog dometa Patriot, koji podleže istim uslovima kao borbeni avioni F-35A, rizici su uporedivi sa onima kod nabavke aviona, a trenutno se očekuje da će nabavka Patriota koštati 1,987 milijardi švajcarskih franaka

U okviru ove dve nabavke postoje i ofset transakcije vredna 4,2 milijarde švajcarskih franaka. Proizvođač aviona je ugovorio ofset transakcije u vrednosti od 2,9 milijardi švajcarskih franaka, oko milijardu će biti direktan ofset, odnosno naružbine stranog proizvođača sa švajcarskim kompanijama u vezi sa nabavkom aviona. Pored toga, proizvođač sistema PVO saglasio se sa ofsetom od 1,3 milijarde švajcarskih franaka, uključujući 260 miliona švajcarskih franaka u direktnim ofset poslovima. Ofset obaveze moraju biti ispunjene najkasnije 4 godine nakon isporuke. Ni kod jednog od ofset poslova neće dolaziti do kompenzacija u vezi sa porezom na dodatnu vrednost, dodatnim rizikom ili direktnim ugovorima Savezne vlade sa švajcarskim kompanijama.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na InstagramuJutjubuTviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

de

Ako moja matematika ne laze ispada da ceo paket dodje 166 miliona svajcaraca po avionu. Drugo pitanje je o kolicini municije koja se dobija za tih 107 miliona. Ta je cifra nekako nerealno mala ako samo jedna AIM-120 D kosta 1,095 miliona dolara. Evo link sa cenama https://www.thedrive.com/the-war-zone/32277/here-is-what-each-of-the-pentagons-air-launched-missiles-and-bombs-actually-cost
Mada sve sto koristi F-35 koriste i njihovi F-18C/D koje vec imaju.

Odgovori
Gl

Ako kupujes vecu kolicinu manje ti komad dodje.Inace imaju vec aim 120 i aim 7 od obicnih horneta.Ne moraju mnogo da kupuju

Mi

Samo je pitanje trenutka kada ce ww3. Svi su poludeli kupuje se oruzije ko da dele dzaba!!!! Možda je bolje nekako sve to izbeći i jednostavno nemesati se tamo de ti nije mesto.

Mi

F35 je veoma skupa i komplikovana mašina. U suštini u jedan avion su stavili bar 3 ili 4 različita aviona. On je i f16, i f15, i f22,i f18, f117, A10,…..I barem u teoriji bi trebao da moze sve da obavi kao i gore pomenuti avioni.A to su uglavnom protivrecne karakteristike koje do sada još nisu u takvom obimu spajanje u jedan avion. Sam avion je po svim parametrima preskup ali svi zaboravljaju da je on sve i multirol i lovac,i bombarder, i avion za podršku,i stelt,i VTOL,…… I da ih u suštini treba mnogo manje nego kod RVO sa klasičnim avionima. Sto opet na kraju dovodi do toga da to i nije baš tako skupo!!! Do sada ih je napravljeno oko 400 kom i sva prilika da će u narednom periodu postati udarna pesnica zapadnog sveta. Na sve sprdnje kako je avion smece,kvarovi,održavanje,preskup……Istina je da je to sigurno veoma komplikovana mašina ali je isto tako je bio i preskup i komplikovan,skup za održavanje, često se kvario, ….F14 TOMCAT ali je bio vrhunski avion i godinama je dominirao….

al

Tako to ozbiljne drzave rade. 3 eskadrile + respetabilan PVO, ozbiljna logistika i obuka. Jedino je naoruzanje simbolicno, ali verujem da se ima dosta u steku, jer su decenijama korisnici F-ova a i porucice se vec blagovremeno. Naravno sve u banku taksativno a ne kao kod nas „regionalnoliderskih“ drzava gde je sve obavijeno nekakvim toboz’ vojnim tajnama… Respect!

Odgovori
Wa

Nemoj da upoređuješ najbogatiju i najneutralniju zemlju na svetu gde se čuva novac iz celog sveta i gde se saziva referendum i da li je danas noć ili dan .Što reče neko,potpuno bačene pare za neutralnu zemlju kojoj niko ne preti ni rečima .Drugo kod nas se ne obznanjuju aranžmani samo sa Rusijom i Kinom jer oni tako zahtevaju,a sa zapadom se objavljuje.Uzgred,sad su po ovako lepom danu zaparali zvuk u niskom letu 3 Mi-35 i 4 H-145 od Lađevaca ka Nišu ,lep prizor,verovatno ima neka vežba .

Ik

Waltere oni su napravili državu i sve što ide sa tim na jakoj vojsci i prevenciji – i vrlo dobro znaju vrlo dobro šta rade.

Ne bi bili Švajcarska da je mogla da ih pozoba svaka vrana koja je proletela.

Jer kad krene cirkus, istorija nas uči, onda je kasno za naoružavanje.

al

Ne poredim ja nikog ni sa kim, navodim kako ozbiljna zemlja resava ozbiljna pitanja. To da li im neko preti ili ne, znaju oni najbolje. Oduvek su imali respektabilno vazduhoplovstvo spram teritorije i stanovnistva i to hoce da zadrze. Fakat je da se kod njih deponuje lova iz celog sveta pa su „nedodirljivi“ ali bilo je slucajeva kroz istoriju gde su se neki zaletali na njih pa dobili po usima. A nije ni Papa lud, pa da ne zna ko ce najbolje da ga cuva jel?

Svakako respect za Svajcarce a nama ostane da se mrstimo, cudimo i ne verujemo sto su to uzeli jer ima boljih resenja…

Cr

I šta sad da radimo? Da raspustimo Srbiju i razdelimo uvek raspoloženom komšiluku… zbog čega tačno? Zato što nismo Švajcarska? Pa hajde onda svi koji nisu Švajcarska da lepo raspuste svoje države i vojske jer nisu na tom nivou ozbiljnosti. Kandidata ima barem jedno 150. Sa tom razlikom da NIKOM od tih kandidata ne pada na pamet da diže ruke od svega jer nisu Švajcarska. To ne radi ni Avganistan, ni Sirija, takve stvari jedino u Srbiji možeš da čuješ.

„Neću da radim ništa dok plata ne bude 2000 evra i ne treba mi nikakva država ako nije Švajcarska.“ Da nas nema, trebalo bi nas izmisliti, stvarno.

Walter – Sve strane zahtevaju da ugovor ostane tajna. U stvari stvar je vrlo prosta. Najobičnije ugrađivanje u cenu potpisnika ugovora i njihovih šefova.

mi

@Crni , niko u ovom kontekstu Srbiju nije spomenuo, šta se ložiš ne boduje ti se ništa.Šta sad, ne sme ni da se konstatuje kako je Švica ozbiljna država? I dva soma evra nisu neke pare nego smo mi postali kao kuvane žabe, zaboravili smo šta znači normalan život dostojan čoveka.

Sa

@Walter

Stvar je zapravo kontra. Svajcarska je neutralna jer je i jaka i naoruzana. Gotovo za svakog protivnika bi bila daleko tvrdji orah nego sto je isplativo, naneli bi ogromnu stetu makar i izgubili bilo koju bitku ili rat. Ali cak i uz to, nema potrebe.

va

sad u američke vesti pišu ako rusija napane ukrajinu nas će amerika da bombarduje sa atomske bombe,bež te ko može narode u planine

Fe

36 aniona je smešno malo, a komedija očas pređe u tragediju (i smehotres za drugu stranu) kad te ščepa stvarno ozbiljna zemlja: Npr Tajvan ima “čak” 288 aviona, što bi mnoge ovde bacilo u trans. Tvrdi realizam (američke najoptimističnije procene kažu) da ako se budu iole štrkljali i izazovu Kinu da ih udari iz pola snage, kineski raketni napadi mogu da eliminišu celokupnu Tajvansku “vazdušnu silu” za par sati – ogroman broj bišecevnih raketnih bacača može da lansira desetine hiljada WS-2, A-100 i boljih vođenih raketa na ceo Tajvan – u dometu im je 100% .

Ko hoće da ima “skupe paradne konje”, radi kao Švajcarska, ozbiljne zemlje kao U.S, Rusija i Kina proizvode hiljade borbenih aviona i strategijsku avijaciju, one manje ozbiljne npr Indija kupuju samo lovačku – očas posla bi u ratu shvatili koliko vredi jedan bombarder naoružan krstarećim raketama, one manje bogate a oprezne – Izrael, Turska, Grčka, Egipat npr kupuju na stotine i drže razmaknute u ojačanim hangarima, sirotinja kao mi & Co iz ex-YU sa Bugarima kupuje ko 8 novih ko čak po 12 polovnih, a neki i celih 10 zrelih i za remonte i za unapređivanje, pa se još i busaju u grudi time (tj mi), a Švajcarska onako “sirota” još i štedi. I još se dozvoljava 100% laicima, koji mogu da budu i zaplašeni i izmanipulisani da određuju koliko sme da se maksimalno izdvoji za vojsku – sa druge strane, ta ista Švajcarska, kojoj treba referendum za vojne nabavke, nije se baš nešto polomila da organizuje referendum o promeni spoljnopolitičke orjentacije, i sebe suštinski diskvalifikuje kao neutralnu zemlju. Neće mnogo vremena proći, a imaće mogućnost da se uvere i u vredost pazara, i genijalnost pri donošenju ove i one odluke…

Ba

Svi hoce da budemo svajcarska ali niko nece da bude svajcarac.

Jo

Tako radimo i mi

Odgovori
Dr

Toliko o Swiss „neutralnosti“ ! Ne bih više .

Odgovori
An

Mislite da je neutralnost bila prekršena kada su ranije kupili F/A-18 a pre toga F-5? Ili još ranije kada su kupovali Hawker-e i de Havilland-e?

,,Neutralni“ proizvođač mlaznih borbenih aviona ne postoji. Švajcarska ima Pilatus ali kao što znamo oni proizvode klipne avione i turbopropove.

Pi

Sta su trebali mig-35 da kuoe. Hajte molim vas

Dr

@pipi ko je pominjao Su ili MiG ove ????
Ali je jako licemerno biti „neutralan“ a ovako kupovati. A sa druge strane Srbiji se postavljaju neki limiti gee moze a gde ne moze da kupuje vojna oprema.
Ovde pojedini komentatori imaju izvesnih afiniteta prema zapadnoj vojnoj opremi a prema Ruskoj vrlo veliki animozitet !
Takav stav je iracionalan .
Znate ako je jednoj drzavi dozvoljeno da kupuje zapadnu opremu a drugoj to iz političkih nije dozvoljeno pa joj se onda preti raznim sankcijama, a kad ta ista drzava kaze okay idemo kod trećih (Kina) onda se još gore preti . Onda je to u najmanju ruku politički nekorektno . Meni je vrlo jasno iz kojih razloga se to radi , dabome da je to pritisak na Srbiju , u ovom slučaju , da se priključi NATO bloku!
Samo što je to uzalud Srbija nikada neće biti deo tog vojnog saveza u suprotnom bi izdala samu sebe .

P.

@Andrija
Postoji neutralni proizvođač kvalitetnih borbenih aviona još od rata: Švedska.

Gl

Razlog zasto bih se pre za superhornet,f16v ili rafal,jer postoje dvosedi.Ok f35 jeste automatizovan i prakticno ne leti pilot,nego avion leti pilota ali mnogo je lose sto nema dvosed,jer kako sa BAE hawk direktno u f35 kao kopilot,odnosno kadet,bice komplikovano,uprkos cinjenici da je automatizovan

Odgovori
Т

што нису луди да баце двоседе хорнете

Gl

T5
Stara je elektronika na dvosedu horneta za f35,nije isto treba osecaj za buduce pilote

Dj

Najgori američki avion ikada…ali je zato najskuplji.Američka vojna industrija je u debelom zaostatku za Ruskom.

Gl

@Djurica

Sto se tice hipersonicne tehnologije da!Ali u avioindustroji,ne za helikoptere vec za vojne avione su u debelom zaostatku jer dvadeset gpdina ne mogu AESA radar da naprave!!!!Inace najskuplji avion je tajfun ali ne f35,mada i jedan i drugi su kanta

Sr

@Gladius
Trenutno RAF Tajfuni imaju veci procenat operativnosti od francuskih Rafala i od USAF F-35 i F-15C, tu su negde sa USAF F-16.

Gl

Srbofil

Tajfun u britaniji da,zato se otpisuju f35ice,jer ih tajfun skupi kosta sat letenja je 43 hiljade dolara.Nzm kako je u italiji i spaniji,ali nemacka od 90 ima 30 operativnih,austrija od 15 4 ili 5 i uskoro ce da ih menja.Nemackoj je i dalje glavni avion panavia tornado.Francuska pored rafala ima miraz 2000 i svi imaju najnoviju elektrobiku,dok je je britanija sve tornado panavije povukla,ali od 135 narucenih f35 samo ce 68 uzeti,posto ih imaju 43,jos 25 trebaju stici a neki broj njih se na queen elizabet nosacu nalazi.Tajfun je losiji od rafala na nato vezbi u slovackoj stari sovjetski s300 pmu iz 80ih je oborio tajfunov i tornadov sistem za EM,ali je SPECTRA sa rafala uspela da ga ometa

А

@Gladius

За Тајфун у Немачкој је то стара вест по последњим саопштењима. Немци сада имају проблем са недостатком пилота.

Sr

@Gladius
Pa ako je nesto u Nemackoj i Austriji, a nije u Britaniji onda znaci da nije mozda toliko do aviona?
Ok skup je, preskup, ali Britanci najveci deo tih troskova placaju domacim firmama, tako da se kroz porez vrati drzavi i ostaju visoko-tehnoloska radna mesta, njima to ima smisla jer je deo neke sire slike vazne za odbranu.

Morate shvatiti da razlicite drzave imaju razlicite potrebe. Te price sta je na kojim vezbama bilo, ne znamo kontekst cele price i kako je vezba postavljena.

Sta ta tehnika moze da uradi u realnim uslovima, mi zapravo i ne znamo.

Mi

>> austrija od 15 4 ili 5 i uskoro ce da ih menja.

Odakud znate? Podelite izvor da i mi procitamo. Austrijski EF-2000 su Tranche 1 sto znaci da je bilo kakav upgrade avionike nemoguc ili veoma skup, ali da ne lete ovakvi kakvi sada jesu, moze samo da bude jer ne zele da ih drze u letnom stanju, pa odrzavaju samo 2 pare za air policing. Nemackoj realno ne treba vise EF od jedne operativne eskadrile i nekoliko za vezbu, koliko je njima vojska nebitna ne verujem da imaju tih vasih 30 operativnih, prosto trebaju mozda 3-4 dezurne pare na severu i jugu i to je to.

Sr

@Miladojka Youneed
Spanija modernizuje Tranche1 EF na nivo Tranche 3, tako da moze.

U Nemackoj imate dve struje politicara, jedna koja smatra da trebaju zauvek biti potcinjeni Americi i njihovom sigurnosnom aparatu, druga da trebaju da stvaraju neku unitarniju, sigurniju kolektivnu bezbednost Evrope sa unutrasnjom kontrolom.

S tom razlikom sto bi prva struja da se nemacka pita za sve, a da ne daju pare na vojsku i da ne mogu nikome nista da garantuju(kao npr. nama implementaciju briselskog sporazuma).

Sto se mene tice, sto je nemacka vojska slabija, to je meni bolje, nek nemaju ni jedan EF.

Gl

Miladojka youneed

Austrijska nabavka tajfuna se pod velom tajnosti obavila i prate je korupcijski skamdali.Takodje skuoa cena odrzavanja mislik da su od 2019 stavili na raspolaganje da ih prodaju,a da je indonezija razmatrala,svakako do 2023 ce oh najkasnije zameniti.Samo kucaj austria will change eurofoghters i idi na bilo koje vesti

Du

@Djurica Vukovic
Pricati da je americka vojna industrija u zaostatku za ruskom je neozbiljno

Mi

@Srbofil

Ne vidim nigde na netu informaciju o vasem navodu. Jedino citam da je 2019. odredjen hardware namenjen za tranche 3 uspesno nabudzen na tranche 1 spanske EF-2000. Full upgrade sa 1 na 3 bi znacio zamenu celokupne avionike jer su procesori a i arhitektura avionike drugaciji. Da je to jednostavno i isplativo ne bi UK upravo rashodovala ako se ne varam 15 EF-2000 tranche 1 sa jako malo sati, odnosno jako mnogo preostalih resursa…

Sr

@Milodojka Youneed
https://www.airbus.com/en/newsroom/press-releases/2019-02-airbus-delivers-first-upgraded-tranche-1-eurofighter-to-spanish-air

Ako je dobio laserski obelezivac cilja, znaci da moze vrsiti VZ dejstvo vodjenim sredstvima, sto je glavni limitirajuci faktor T1, ali ne pisu sta tacno i koliko su modernizovani. Malo mi je ta prica suplja „ne moze“ jer EF ima neki prirodan ciklus napredka tokom godina, a nije nista stukturno bitno menjano(kao npr. Mig-29 SM i M ili Gripen C i E), u glavnom se radi o zameni podsistema.

UK su zadrzali vecinu svojih Tranche1 EF, jesu povukli tih 15, s tim da ce 10 ostati valjda konzervirani. Generalno njihov defense review ima tendenciju da „sece“ pre vremena svasta, tako su povukli Harijere, pa onda „od nule“ obucavali pilote za STOVL i carrier operations.

Mozda njima nije „isplativo“ jer im trebaju narudzbine da bi proizvodna linija ostala „ziva“, pa u tom smislu im je prosto lakse kupiti nove. Znam samo da nama daju dzabe tu eskadrilu, ne verujem da bi odbili :D

Gu

Bačene pare…

Odgovori
Be

sta ih briga…kao da svoje pare bacaju

St

Nikad oni nisu ni znali sa parama.

Fe

Nzm koliko su pare bačene, tj da li bi pod jednakim uslovima 36 F-35 moglo da savlada jednak broj Eurofajtera ili Su-35S (ovaj drugi je u novoj varijanti Irbisa-E dobio i S i L band radare u krilima i sa strane), a sa druge strane F-35 se uzda u smanjeni radarski odraz bitno više nego u brzinu uli pokretljivost – uostalom kao i dobanovački F-117 (o tome koliko je baš smanjenje moguće govore i opisi pilota dotičnog – bez Growler-a u vazduhu se nije išlo) a stelt B-2 je nad Beogradom pri napadu na Kinesku ambasadu imao entourage od oko 100 F-16 sa HARM raketama) i masu A-6 za ometanje i EW/ECC.

Takođe, treba uzeti u obzir da zemlja proizvođač “nevidljivog & najboljeg na svetu” F-35, nema namere da ga uopšte koristi za lovačku zaštitu svoje teritorije, nego planira ogromne nabavke novih varijanti teškog lovca F-15EX – ovo govori samo za sebe više nego išta…

Ik

Feline@ https://www.lockheedmartin.com/careers apliciraj za posao otvori jadnim Amerima oci jer oni ocito ne znaju sto ti umijes….

Go

Mislim da je ovo još uvek daleko od gotove stvari. Koliko sam čitao, švajcarski parlament bi tek trebalo u februaru da pokrene proveru procesa odabira, sa akcentom na legalnost i adekvatnost izbora F-35, plus što se GSSA bori da skupi 100.000 potpisa za referendum na kome bi osporili ovu odluku (za sad imaju preko 61k potpisa).

Ja bih takođe voleo da vidim neku ozbiljnu, ali objektivnu analizu koliko je F-35 dobro rešenje za zemlju kao što je Švajcarska. Sve što sam gledao je previše navijački, bilo za, bilo protiv. Sama izjava da F-35 ima najniže troškove korišćenja od svih drugih aviona na tenderu i korišćenje to kao glavnog argumenta mi deluje nerealno i više kao klasičan marketing, gde se na kraju ispostavi da su realni troškovi mnogo veći. Pogotovo kad se uzme u obzir koliko još problema treba da se reši na tom avionu i da je nezahvalno prognozirati koliko će novca biti potrebno za to. Koliko je vreme reakcije za F-35, da li je njegova maksimalna brzina dovoljna i da li je realno da se koristi za air-policing, npr?

Odgovori
Iv

Okruzeni EU prijateljskim zemljama i svejedno uzimaju 36komada “ niskorist “ aviona . Slicno kao i Finci ali oni ipak imaju neko iskustvo sa “ prijateljkim“ susjedom iz 30 godina proslog stoljeca, pa uduplali skoro narudbu. Tko ne placa u miru ……….

Du

Ozbiljna drzava, sa ozbiljnim planiranjem, i preozbiljnim budzetom

Odgovori
An

+1

Fascinantno je kako Švajcarci rade…bilo šta. Primer za ceo Zapadni i razvijeni svet, a kamoli za nas ostale

Q

Za šta će im, ko će njih napasti?! :)

Odgovori
Br

Kao što piše u tekstu, citiram: „Dana 27. septembra 2020. švajcarski glasači su odobrili budžet od 6 milijardi švajcarskih franaka u planskoj odluci.“
NAROD HOĆE DA IMA VOJSKU!

Q

Komentar je bio sarkastičnog karaktera.

Ki

mig-35 ovo ono

Odgovori
iv

Modernizovana 29 devetka sdmdd cetiri plus

ra

Čovek ovo kada čita može samo da pukne od muke,kada pogledate sve države bivše SFRJ u odnosu na ostatak Evrope po pitanju opremanja svojih armija u nekom nedaj Bože ratu nijedna novonastala država nebi izdržala ni 24h niti imaju neke opremljene armije niti ima nekih naznaka za to izuzev eto Hrvatske i nabavke Raffala a i to ide sporo imajući u vidu količinu naručenih letelica ostali rodovi armija zemalja bivše Juge su samo za paradu !!!

Cr

Postoji dobar razlog za to.. korupcija.. privredni kriminal i slično.. većina političara sa ex yu prostora držva vidi kao ličnu begovinu i da su bogom dani ;) npr. Slovwnci su kupovali Patriju prije 10-15 godina.. posao je vodijo tadašnji prmijer Janez Janša.. zbog toga su bili osuđeni finci..austrijanci kao posrednici.. samo Janezu Jnaši je uspjelo izbjeći zatvor nekom pravnom gimnastikom.. I ljudi ga opet postave za premijera Slovenije :) može i tako ali za takve poteze glasača se istavlja račun državi

iv

Lako je njima da kupuju.

Odgovori
Be

pa lako im je…

moze im se

Fe

Imaju novca, ali kupuju premalo aviona. Ovde ima mnogo onih koji su nekako zamislili da 12-16 ili čak 18 aviona može da bude takva sila da se postane čak i “regionalna sila” :D
36 je premalo, F-35 nije pravi lovac nego avion uglavnom za napade na ciljeve na zemlji, a i smanjeni radarski odraz nije neka garancija – eno dobanovačkog F-117, a radari, pa i X-band na lovcima se neprestano usavršavaju, što se tiče procena i proračuna po forumima, niko nikad da objavi celokupnu metodologiju simulacije i brojeve, tj da matematički ispravno dokaže da se takvim i takvim radarom avion dotičnog oblika pod ti i tim uslovima ne miže da detektuje na daljini većoj od npr 15 km niti prati na daljinama većim od npr 5-7 km – nekada omiljene tvrdnje po forumima, sve dok se nije pojavio snimak MiG-31 kako u brišućem letu otpozadi isteruje Norveškog pilota F-16 iz mozga – nije znao da mu je MiG-31 u repu, niti da leti skoro 3 maha, pa posle još i američke optužbe da su ruski Su-35S iznad sirije predugo opasno blizu leteli pored dva F-22 – kako su uspeli da ih onako nevidljive nađu objašnjenja nije bilo… a kako “superiorne” mašine nisu uspele da po volji razbiju bliski kontakt sa nepoželjnim avionima još manje…
Biće da su za lovačku avijaciju brzina i pokretljivost i dalje veoma bitne…

Sr

@Feline
36 nije premalo ako se koriste u sadejstvu sa PVO sistemima sa kojima su data-linkovani i mogu da deluju simultano. Takvi sistemi se kolokvijalno zovu „mnozitelji sile“ i setite se da je to drzava velicne centralne Srbije, ne moze se tu koncentrisati bog zna kolika vazd. sila, a da se pritom zadrzi kakva-takva kontrola situacije.

Bo

Impresivno! Ok, para imaju, moze im se. Ali realno preterivanje. Nisu ugrozeni od strane Francuske, Nemacke, Italije.

Odgovori
Go

Ne bih ja podcenjivao Lihtenštajn…

Ve

Meni ovo izgleda kao nekada u SFRJ kada smo morali kupovati komplete knjiga npr Dedijera. Retko ko ih je čitao al su bile obavezne na policama.

Odgovori
Al

Ma da nema potrebe za brigom i stvarati paranoju. Svi se naoružavaju i ne žale dinara za novo i napredno. Šta će njima F35. Sa kim oni imaju problema. Grci, Hrvati dobijaju Rafale F3, Bugari i Rumuni F16 a mi ……. Ako Srbija ne uvede S400, Buk M3 eventualno Tor, i još Pancira ima da bude u sledećem deljenju karti u buretu. Ako već nemamo avijaciju sposobnu da odvrati potencijalnu agresiju onda da se uloži sve u PVO. I da se kupi Best of. Da sačuvamo našu otadžbinu jel drugu nemamo braćo Srbi.

Odgovori
Po

Haha, kakve gluposti. Male i siromasne zemlje ne mogu efikasno da koriste avijaciju. Od nabrojanih jedino ce Grcka imati kakve-takve sposobnosti, ostali ce imati po 2 rakete po avionu.

iv

Samo Pvo i Sumadija, avioni za air policing. 10 aviona ne cini nista i ne moze nikoga da ugrozi. Tek broj raketa ne treba ni pominjati. Sva vazduhoplovstva u okruzenju jedva prezivljavaju. Avioni su skupe igracke, ili odresis kesu i odrzavas kako treba ili ne kupujes.

Al

Gospodo to nisu više male zemlje, one su članice NATO saveza tako da su im mogućnosti u odnosu na nas neograničene. Tamo gde je 8 letelica sutra po potrebi dolazi još dvadeset i to sve oko nas. Pa zašto ta Švajcarska uzima toliki broj aparata ako nisu istinski ugroženi. Razmišljam da su neka vrsta podrške u budućim sukobima što su očigledno neminovni. A to nemamo raketa ili nismo u stanju da održavano je čista glupost kad se može za šest godina odvojiti 600 miliona evra za pravo prenosa Premijer lige.

Te

Aleksandar
Indeed, you are right.
It seems Ro is just buying another 32 F-16AM/BM Tape 6.5 from Norway,
https://www.antena3.ro/actualitate/romania-avioane-f-16-norvegia-454-milioane-euro-622509.html

Sr

@Tedy
3 squadrons of F-16 will be ok for a country the size of Romania, I’m glad for you.

А

@Tedy

If I am not wrong, Norwegian F-16 are one of oldest F-16 still flying and they really did not used them lightly. Forming up hole air force around older F-16 while cheap at short run, definitely will cost a lot in long run as those planes age even more. Not sure if this buy would be good, compared to option of buying newer ones.

Te

Srbofil,
Yes. And the planes will be fully maintained and upgraded at Aerostar, engines included.
There will be 3 squadrons with decent capabilities, M6.5, for small money after all.

Te

Алекса,
Yes. They are old, but very good maintained. Norway has one of the best maintainance capability in the world for the F-16. Apart from that, Aerostar has full maintaining and upgrade capability too. They kept the MiG-21 in flight like for ever. After all, it is a transitional solution to the F-35 which is expected in 2030 and all the 32 of them will come very soo. 49 old M6.5 is more than 8 new Bl.70, I guess.

Te
Te

Алекса
Apart from that the Ministry of the Interior has just ordered the first six out of 12 brand new S-70M Blackhawk helicopters for search and rescue. You can not buy everything new…

Sr

@Tedy
As with anything AF related, the answer is always: it depends.
If RoAF plans is to get to F-35, then this is the best possible solution, considering the fact that, LanceRs although great for what they are, couldn’t really provide the majority of the pilots with the necessary skillset for operating in complex mission environments, especially long range engagements. Upgraded F-16s could fill that role really well and make the transition as smooth as possible. It looks like our AF is planning the same.

In terms what the jets are in and of themselves, service life numbers are great on paper, the reality is much more complex, and maintenance can do little to ease hard use and vice versa. No matter what Aerostar does, after a while you can’t expect a 40-50 year old machine to pull 9g all day long as it was intended.

Mi

Rumunija radi odlicnu stvar za svoje ratno vazduhoplovstvo sa obzirom na ekonomske sposobnosti. Krenuli su na modernizaciju i konverziju na zapadnu tehnologiju ali ne po cenu broja potrebnih aviona (avio baza).
M6.5 modernizacija ako se ne varam omogucuje lansiranje JASSMS sto je najzajebanija vazduh zemlja oruzije danas lansirano sa manjeg visenamenskog aviona. Plus AIM-120C7 i AIM-9X-2. U vrh kape!

Te

Srbofil,
Yes. The plan is to purchase the F-35 in the perspective of the year 2030. This goal was already stated at the Air Forces highest level.

Sr

@Tedy
Hope everything goes to plan. Just out of curiosity, what do you think will replace Serbia’s Migs? Considering your opinion is far less biased than any of ours.

Te

Srbofil,
Rafale.

А

@Tedy

While plan to speedrun retirement of MiG-21s whit Norwegian F-16 that would lead to F-35 does sound good on paper, plans usually do not work as intendent. Considering that US and other Air Forces consider buying 4th+ gen fighters as support for there smaller 5th gen fighter fleets, idea to buy 2 squadrons of F-16 Block 70 as replacement for last MiG-21s and in future 1 or 2 squadrons of F-35 does sound better to my for Romanian needs.

While it is nice to hear that Aerostat gain all legal and technical capabilities to maintain F-16 fleet, 50 year old plain is 50 year old plain, while in same time Aerostat is dealing whit completely new and different fleet for first time, compared to Norwegians that had 40+ years of experience whit F-16.

While it is true 48 is more then 8, those 8 can be easily used after 2030, which is important in case of F-35 project for Rom AF being delayed, as it is common in fighter acquisitions.

Te

Алекса
The F-16 is a transitory solution and the only solution to aquire a decent capability in a short time with small money. Simply, you can not defend yourself with 8 to 12 fighters, even a very advanced ones. Ro, or even far wealthier contries like Finland, Norway, Switzerland and so on, does not afford to operate two types of fighters in the same time for long. With 49 F-16s, 7 Patriot systems, 8 Hawk systems, with NASAMS in the near future, with a good radar coverage and a robust C4I, you can create a credible defence until 2035, or even 2040. After 2040 the forth generation will be useless in most aspects.

Te

Алекса,
The F-16 can be further upgrade with AESA and more weaponry and its life can be push further up to 12000 hours, wich means another 3000 or 4000 hours. All this would be enough to reach 2040.
After that limit it will be completely meaningless.

Te

Алекса,
Apart of all this, the difference in price between the Bl.70 and the F-35 is not that much.

Mi

@Алекса
I would say you are right if it was 2012 today and not almost 2022. In other words if Romania did what they did 10 years earlier with fulfilling their 3 F-16MLU squadrons.
But getting brand new Block70 planes in 2032 doesn’t add up wellin my opinion unless money becomes a big issue. I also doubt that F-16Block70/72 is much cheaper than F-35…specially the two seater..72!
The reason is not just the cost. It is the next step after that. Replacing old F-16MLU in 2040s will be certainly done first with Latest F-35 planes, but also sooner rather than later with NGAD systems. Why stay half a step (or a whole step) behind if you can afford to catch up with latest generation of aircraft that alliance has, and technology it can provide. Frontline NATO country like Romania certainly needs to shoot for if at all possible.

Al

Tady.

Da se novac pametno uloži i poput Grčke da se kupi jedna proširena eskadrila Rafala. Šta mislite braćo Srbi o tome. Da se prestanu bacati pare na gluposti i da napokon dobiju svrhu. Ako Srbija nebude sad adekvatno odreagovala izgubiće trku a bogami i priključak.

Sr

@Aleksandar
Dve decenije su ti piloti proveli igrajuci kosarku i smarajuci se po kasarnama. Sve nabavke i ulaganja u MO za poslednjih 5 godina su kostale menje nego ta jedna prosirena eskadrila Rafala, koja bi na godisnjem nivou jela otp. 15% budzeta, ako ne i vise.
Tako da nije sad vreme za to. 29kama neka nabiju nalet, obnove znanja, steknu nova, BDP da poraste u medjuvremenu, pa onda nek bude i taj Rafal ako bas hoces. Treba sacekati jos nekoliko godina samo.

Te

Alexa,
https://www.gandul.ro/actualitate/dincu-despre-achizitia-de-avioane-f-16-second-hand-in-momentul-de-fata-atat-ne-putem-permitem-avioanele-f-35-sunt-foarte-scumpe-19723780#brid_cp_Brid_25574752

Defence minister Vasile Dâncu, „each plane has around 2500 hours and this resource can be prolongued. Enough for 10 years of use.“

Te

Miloš77,
You are right. One thing worth to be mentioned. Each aquisition is done with much transparence. The resource of the planes is known, around 2500 hours each, the prolongued of the resource possibly to be done, the founds and so on.
Practically it was bought almost all the Norway’s F-16 capability with the exception af the 12 bought by Draken. A lot of spares and logistical support is expected too.

Da

Trebali su ds uzmu Rafal

Odgovori
Br

Kako im ne treba? Pa da im naoruzanje ne treba ne bi bili zemlja sa najvise oruzja po glavi stanovnika, ispred su cak i Amerike, a imaju i obavezan vojni rok. Mala zemlja, a imaju preko 2 miliona obucenih i naoruzanih vojnika, do 49 godina. Plus sto oni tih 6 milijardi nece ni da osete.

Odgovori
Mi

On
Dakle tačno $100 miliona po komadu aviona bez naoruzanja, obuke i zemaljske opreme.
Dodatno naoruzanje im je najlakse kupiti. Bugarima isto samo sto Bugari nisu Svajcarska banka :-)
Mene interesuje kad ce poceti isporuka od potpisivanja, i koliko dugo ce to trajati.

Odgovori
А

@Miloš77

С обзиром да су корисници америчких Ф-5 и Ф-18, може се претпоставити да већ имају довољно наоружања за почетак.

Mi

Slazem se, nema brige na tom polju. Ima se i para za kolko treba.

Ro

Moguće je da su im Ameri (Lockeed Martin) ustupili dio kvote koje su za buduću produkciju planirali mapirati za svoje potrebe, nije im Kongres odobrio sredstva kakva su se nadali povući, Boeing im je sa F-15EX pokvario planove (25 primjeraka) i F/A-18 SuperHornet Lot III (12 primjeraka) za period FY2021-2022.
Turska je na ledu s svojom nesuđenom narudžbom, a Fort Worth je prije 15 mjeseci konzervirao liniju za F-16, počeli su pojačano štampat F-35.

Ako ne bude lokalnih problema s usvajanjem ove odluke, prve isporuke bi cca.2025, kraj programa 2029. Postojeći F/A-18 se prizemljuju sredinom 2030.

Mi

@Robert.
Ima smisla. I turski F-35 se nece desiti a to je stotinjakk komada. mada ja i dalje mislim da je to odmah dodeljeno Japancima.
Objavice valda plan kad potpisu ugovor.

Zm

hehe, 6 mil sutra malo, kad su im ameri i onako duzni ne milijarde nego 3x 10^12. To je sve gratis. Esalonska odbrana, prvi red Rumunija,
drugi red ?? treci red sjvacarska. Ne bi me zacudilo da u bliskoj neki patriota iz magacina zaluta u cro defense. Taman za drugi red esalona.
Misle bankari, ako krene hipersonic, onda 1/3 ce ga negde skine, al tesko bracani:))

Odgovori
Yo

Jel ovo manje-više uobičajeni udeo ofset paketa u narudžbinama ove vrste?
Može neko malo podrobnije o tome…

Odgovori
Mi

Ovi svajcarci ko i arapi nilad nisu znali sa parama pa kupuju skupo, umesto rusko jeftino. Jos mi reci da nose ajfone a ne saomi telwfonez i pametnome dosta. Nema srba da ih savetuju, u tome je problem.

Odgovori
Dr

Ko ti kaze da je rusko oruzje jeftino? Prosla su ta vremena kad je Rus delio budzasto sve i svasta sakom i kapom .
Sto se Arapa tice, pa eto oni imaju zadnju rec zapadne tehnologije pa ne vidim da im mnogo pomaze. Malo-malo im Huti shebu neki aerodrom, naftno postrojenje, bazu i slicno. A u Jemenu ih lupaju na svakom koraku.
Svajcarci su druga prica, imaju novca, nikada nisu nabavljali oruzje od Rusa tako da ne vidim cemu omalovazavanje ruske tehnike samo zato sto jedna Svajcarska nije nabavila avione i PV sisteme od Rusije vec od Amerike.

Sr

@Drina
Covek se sprda na racun ljudi koji misle da Svajcarsku, najuredjeniju i najuspesniju drzavu na svetu, vode neke budale koje eto samo njihovo misljenje su cekale.

Sto se tice Huta, ne mogu ih sa RViPVO pobedili dok ne odseku Iran iz lanca snabdevanja, isto kao sto Rusi nikad nece pobediti ISIS u Siriji dok ne odseku KSA iz lanca snabdevanja. Na Svajcarsku se nista od toga ne odnosi.

Dr

@Srbofil

Ok sprda se, ali usput iskoristio priliku da potkaci Srbe koji kupuju toboze jeftino rusko oruzje. Svi znamo da ni kod Rusa nema besplatnog ili jeftinog rucka kamoli jeftinog oruzja.

ISIL je porazen i u Siriji i u Iraku. Nema ih vise, sem razbijenih grupica po bespucima sirijskih pustinja. Jedino cega ima je Idlibski region gde su Sirijci deportovali ‘pobunjenike’ i njihove porodice iz Alepa i drugih oslobodjenih sirijskih gradova. Ali za Idlibstan zaduzeni su Turci a ne S. Arabija. Ako si pratio taj rat onda znas da ISIL-ovci vec par godina nisu pokrenuli ni jednu ofanzivu, nisu okupirali ni jedno selo ili grad, a nisu zato sto su porazeni.
Sto se Jemena i KSA tice, ne radi tamo samo RViPVO prisutni su i sa trupama u Jemenu, pa opet ne ide iako imaju najmodernije zapadno oruzje. A ni Iran nije bas blizu, 2.000km vazdusne linije od granice Irana do teritorija Jemana pod kontrolom Huta, a ceo taj region nacickan je americkim bazama, americka mornarica sparta uzduz i popreko pa opet ne ide.

Mi

>> Ok sprda se, ali usput iskoristio priliku da potkaci Srbe koji kupuju toboze jeftino rusko oruzje.

Pa ako su vama 250-300 miliona za 3/4 matore eskadrile prastarih Mig-29 jeftino onda je to zaist tako.

А

@Miladojka Youneed

Па и јесте јефтино, када се набавка стави у контекст…

Dr

@Miladojka Youneed

Koliko Rumune izadjose jos stariji F-16?

Mi

>> Па и јесте јефтино, када се набавка стави у контекст…

Mozda

>> Koliko Rumune izadjose jos stariji F-16?

Ne znam, problem je sto na nasoj strani nije poznato sta je i kako tacno dobijeno, pa je poredjenje nemoguce…

Ž

Srbofil

Румунски медији јесу 2019. пренели да је влада издвојила 250 милиона евра за набавку још 5 половних Ф-16.

Али су португалски медији прошле године објавили да је цена авиона 130 милиона евра са све модернизацијом и обуком.

Сад, шта је истина, можда је за разлику од 120 милиона евра набављено наоружање….

Да подсетимо и да су првих 12 коштали 628 милиона евра са све обуком, осавремењавањем, резервним деловима, земаљском и испитном опремом, наоружањем, документацијом, услугама…..

Sr

@Zivojin Bankovic
Verovatno je naoruzanje jer je inicajalni paket bio jako skromnog obima. Svakako ozbiljno veca svota novca nego u nasem slucaju, s tim da kao sto pise BBM i sto je u vasim odlicnim analizama napisano, tesko je suditi precizno jer ne znamo sta tacno od naoruzanja je nabavljeno i kolika je zaista ukupna cena, znamo za onih 180-220mil.

Tu su one price resurs(mada je to ipak malo komplikovanije od pukih brojki) ali ispade na kraju da zaista jesmo poprilicno “jeftino” prosli ako se to moze reci za svotu od nekoliko stotina miliona evra. Jedina zamerka koji bih ja nasao su rokovi, malo taj tehnicki deo sad vec predugo traje.

Sr

Finska 10 milijardi za 4 eskadrile, Svajcarska 6 milijardi za 2 eskadrile i PVO, Grcka 2 milijarde za jednu prosirenu(18) eskadrilu od cega je 12 polovnih aviona! + 400 miliona za rakete.

VS ima dve borbene eksadrile i jednu skolsku, kako cemo mi platiti pravovremenu zamenu?

Odgovori
Mi

Pa mi cemo recimo za 10 godina dobiti od Rusije milijardu kredita za jednu eskadrilu Mig-35 i to ce biti to. Naravno neci biti nikakvih tendera niti ce se razmatrati bilo kakve alternative, medjudrzavni ugovor, strogo poverljivo…

Dr

@Miladojka Youneed

A jel nemacka vojska imala tender recimo za kupovinu tenkova i eto pobedio bas Leopard 2, ili u Francuskoj bio otvoren konkurs za sve pa pobedio za divno cudo Leklerk?

Mi

Drina, nemam pojma o cemu pricate, ne razumem se u tenak, ovde se radi o avijaciji. Ja predvidjam buduce dogadjaje pa mozda i nisam u pravu. Faktum je da samo Kina i Rusija trenutno daju direktne drzavne kredite za takve nabavke, jedini drugi nacin je zaduziti se na trzistu kapitala emisijom obveznica. Ili vi mislite da bi vam MMF ili EBRD finansirao kupovinu borbenih vazduhoplova? U Nemackoj je nemoguce uci u takav projekt bez tendera i objavljivanja pojedinosti. Te stvari mogu da se provere, imate online nabavke ministarstva odbrane. Pozdrav.

Sr

@Miladojka Youneed
Mozda, videcemo, inace Svedska je dala Brazilu subvencionisan kredit za kupovinu Gripena-E/F + offset. Mislim da je i Francuska davala kreditne aranzmane za svoje naoruzanje. Amerika, to je tek liga za sebe, oni su i dzabe delili milijarde i milijarde u naoruzanju cak i avione i helikoptere (Izrael, Grcka, Egipat, Afganistan itd.) naravno i kredite.

@Drina
Ne mozemo racunati projekte gde ucestvuje domaca industrija i vojska, kod nas je normalno isto tako.

Dr

@Miladojka Youneed

Pisem da su tenderi (u vecini slucajeva) i razmatranje alternative price za malu decu. Zato sam pomenuo Nemacku i Francusku gde je na tenderima za nabavku tenkova (i ne samo tenkova) pobedio domaci tenk.
Sto oni nisu razmatrali bilo kakvu aleternativu vec uzese bas domace tenkove. Isto je i sa tvojim ‘predvidjanjem’, ako Rusi daju kredit sta ima veze sto bi se nabavile ruske letelice? Mislis da bi nam Amerikanci dali kredit da nabavimo ruske letelice ili bi nam dali kredit jedino pod uslovom da uzmemo njihove letelice.

Svako gleda svoj interes. Isto je i sa kreditima za infrastrukturu. Zaduzis se na zapadu pa i pored tendera uvek firme sa zapada grade puteve i mostove za koje si uzeo kredit na zapadu. A smeta im kada Rusi i Kinezi daju kredite i kada njihove firme rade puteve i mostove za koje su dali kredite.

Mi

@ Drina

Imate hrvatski primer gde je za Peljeski most lavovski deo sredstava obezbedila EU, a izvodjac radova je kineska firma, sto se mosta tice, dok prilazne saobacajnice grade ako se ne varam Austrijanci. Posto je EU dala toliko sredstava morao je da se raspise tender na kome su se pojavila mislim 3-4 ponudjaca.

Dr

@Miladojka Youneed

Da znam za Peljeski most, zato sam i napisao ‘u vecini slucajeva’.
I kod nas su neke puteve gradile firme koje nisu iz Kine a krediti su kineski. Ali u vecini slucajeva infrastruktu grade firme iz zemalja od kojih su uzeti krediti.
Ja bih najvise voleo da ne zavisimo ni od koga, da ne uzimamo kredite ni od koga, da mozemo od svojih para (kojih nema bas puno) da nabavimo najbolje sto se nudi od naoruzanja, da gradimo infrastrukturu od svojih para. Ali uvek ima ovo ali.

Be

Aj sad, malo demonkratije 1 na 1.

Zasto je Svicarska ono sto jeste?
Sto to Svicarsku cini Svicarskom?

Zna li itko?

Odgovori
Mi

Polozaj, Blue Banana

https://youtu.be/zMwuMlIP1sQ

Bo

U Alpima, koliko je efikasan Patriot? Sta radar moze otkriti zaklonjen planinama. A ako ga postave na vrhu, bice isuvise laka meta. A sto se tice avona, vec vise puta je receno koliko je dobar, i koliko gresaka ima, i koliko je skupo odrzavanje. A o Svajcarcima, kao poznatim ratnicima je opste poznato.
Rezime, kupili su jer imaju zastitu Amerike u slucaju necega, a ne da bi se branili.

Odgovori
al

Ja sam ubedjen da oni nemaju pojma kakva im je konfiguracija terena i da su Patriot uzeli onako usput, da se nadje. Takodje sam ubedjen da PVO sistemi drugih proizvodjaca rade perfektno kad ih sakrijes iz brda i ususkas a samo Patriotov radar mora na vr’ planine da glumi metu onome ko se nameri na njega.

A o Svajcarcima kao ratnicima potrazi malo po literaturi i net-u. Iznenadices se.

Mi

>> A o Svajcarcima, kao poznatim ratnicima je opste poznato.

Svajcarci su bili cuveni placenici angarzovani u sukobima sirom Evrope i smatra se da su njihovo preduzentnistvo i trgovacke sposobnosti upravo nastale zahvaljujuci iskustvima/znanjem stecenim u evropskim ratovima.

Mi smo takodje ratovali ali na zalost kao granicari na rubu civilizacije protiv Turske tako da tu nije moglo da se nauci nista pametno, upravo suprotno stekli smo tursko-azijiski mentalitet pa nam je danas draza Azija od Erope…

Mi

Kupili su da bi imali najnoviju americku tehnologiju mogucu i da se uce na njoj a ne na necem drugom. Za Svajcarsku pored cele evrope, Amerika je najsigurniji saveznik. Nema tu sta da se mnogo razmislja.

Dr

@Miladojka Youneed

Trgovacke i ratnicke sposobnosti ne idu u istu recenicu. Bilo je i kod nas ‘uspesnih trgovaca’ tokom ratova i zovu se ratni profiteri. Dok su oni ‘uspesno trgovali’ borci su ginuli i ostajali invalidi.

Sto se Azije i Evrope tice, a koja je razlika izmedju njih? I sa jedne i sa druge strane napadali su nas i okupirali kroz istoriju.
Jedina razlika je sto ne vidim da je ikome drag okupator iz Azije ili da zali za njim, kao sto su nekima dragi okupatori sa druge strane sveta…

Mi

>> Trgovacke i ratnicke sposobnosti ne idu u istu recenicu. Bilo je i kod nas ‘uspesnih trgovaca’ tokom ratova i zovu se ratni profiteri.

Niste vi shvatili kako je to islo, svajcarci su putovali kao placenici i tako upoznavali druge narode i krajeve, ucili jezike, sticali kontakte i zanatske vestine koje su po povratku koristili kod kuce.

mm

patriot dolazi u više dijelova. mogu upotrebit više radara i jedan stavit na vrh planine a sve ostalo zaklonit. Ionako je teško gađsti nesto na planini, pa patriot ima dobar zaklon

Dr

@Miladojka Youneed

Tom logikom Britanci bi trebali da budu ubedljivo najbogatiji, a nisu. Imali su najvecu imperiju i istoriji covecanstva.
Slicno je i kod drugih naroda, i njihovi vojnici ratovali su sirom sveta, ucili jezike, sticali kontakte i zanatske vestine pa nisu Svajcarska.
I nasi placenici i dan danas ratuju kojekuda, trgovci oruzjem trguju sirom sveta pa nismo Svajcarska.
Zato sam napisao da ratnicke i trgovacke sposobnosti ne idu u istu recenici, niti je to uticalo da Svajcarska bude to sto jeste.
Na kraju krajeva, Svajcarci nisu ratovali vekovima, nemoj mi samo reci da su danas tu gde jesu zbog njihovih predaka koji su pre par vekova naucili od nekog kako se pravi bakarna posuda ili nesto slicno.

Mi

>> Tom logikom Britanci bi trebali da budu ubedljivo najbogatiji, a nisu.

Ja sam izneo misljenje bazirano na veoma kvalitetnom svajcarskom dokumentarcu koji se bavi upravo razlozima njihovog uspeha, a ciji link sam postirao gore kod Beduinovog posta. Vi naravno ne morate da se slozite.

Britanska imperija je prva industrijska zemlja i u svojih zavrsnih oko 100 godina postojanja (ako se finalna faza svetske imperije racuna od dolaska kraljice Viktorije na vlast do kraja drugog svetskog rata) prikupila neverovatna bogatstva ali je i vodila dva svetska rata (i mnoge druge) koji su ih kostali hiljade milijardi. Ipak, danasnja UK je veoma uticajna zemlja sa izrazito neravnomerno rasporedjenim bogatstvom. Kod svajcaraca je medijan imovine gradjana 270K dolara, sto je recimo 8x vise od nemackog. Svajcarska je drugaciji tip drzave, na zalost dokumentarac je dostupan samo na nemackom.

Dr

@Miladojka Youneed

Ima jos dokumentaraca u kojima se govori sve suprotno od toga.
Sama cinjenica da Svajcarska nije ratovala vekovima i da nisu morali da dizu zemlju iz pepela svako malo (kao neki), je jedan od razloga zbog cega su tu gde jesu.
Na drugoj strani imamo Srbiju koju nije zaobisao ni jedan rat, unistavana ratovima, sankcijama, domacim lopovima itd., i to je izmedju ostalog jedan od razloga sto smo tu gde jesmo.
Isto vazi recimo za Rusiju, oni su za vreme carevine izdvajali ogromne svote novca na vojsku i odbranu ( u nekim momentima preko 60% budzeta odlazilo je na vojsku) a) zbog stalnih ratova i pretnji od rata.
Kod Svajcaraca toga nije bilo pa su mogli na miru da se razvijaju i ulazu novac u neke druge stvari, a ne u ratove, odbranu i slicno.

Sr

@Drina
Mozda vecinu ratova docekamo nespremno bas zbog korupcije i lose ogranizacije drustva? Zasto je npr. Finska uspela da se odbrani od SSSR-a, a mi nismo od Nemacke(koju je taj isti SSSR porazio)?

Svajcarska je ceo drugi svetski rat provela naoruzana do zuba i spremna na borbu. Naravno da bi se kolaps pred Vermarhtom svih drzava, pa i nas pravdao, izmisljene su one price „Hitler cuvao zlato“ bla, bla, bla. Posle hladnog rata kada su otvorene sve arhive se videlo da su hteli da osvoje i Svajcarsku, ali su im procene bile da je za to potrebno preko milion vojnika te da se ne isplati. To je cela sustina njihove doktrine, samim tim i ove nabavke. Ne znaju oni sta ce nekome za 10-15 godina pasti na pamet, ali znaju da se nikome ne isplati da udara na njih i to su spremni da kesiraju.

Ratovi su nam doneli ogromnu stetu, veliki rat pogotovo, ali evo Bugarske koja metka nije ispalila od ’44 pa su rupa. Holandiju i Belgiju je zgazio i prvi i drugi svetski rat, pa su tu gde jesu. Izrael ratuje svaki dan 70 godina. Brazil nije 100 godina ratova pa je za vecinu stanovnistva boze sacuvaj. Tako da nije to jedini i odlucujuci faktor.

Dr

@Srbofil

Jesu nas Nemci pregazili, ali pregazili su i Francusku cija je vojska u to vreme bila medju 5 najmocnijih vojski sveta.
Ipak je aprilski rat komplikovana i zamrsena tema da bi sve stalo u jedan komentar. Sustina je da se vojska i drzava raspala (tu dolazimo do price da je stvaranje Jugoslavije kao nase najveca greska u modernoj istoriji) i da su nas pregazili kao plitak potok.
Mogli su Svajcarci biti naoruzani ne znam koliko, ali cinjenica je da ih ratovi i ratna razaranja zaobilaze vekovima. Nemoj mi reci da Nemacka nije mogla da pregazi i Svajcarsku tokom drugog sv. rata?
Holandija i Belgija nisu imale ni blizu slicna razaranje (ne mislim samo na materijalna, vise i na ljudske gubitke) kao mi kroz istoriju.
Holandija je pala bez otpora (izuzev provincije Zeland gde je pruzen manji otpor Nemcima). Pa samim tim nije za poredjenje.
Nemoj pogresno da me razumes, ne tvrdim da su ratovi i okupacije jedini krivac za stanje u nekoj drzavi, ima tu jos mnogo toga, ali ratovi mogu da unazade drzavu (cak i da je izbrisu sa lica zemlje) kao nista drugo. Imas primer Kine i zlatnog perioda kineske civilizacije kada su bili najbogatija civilizacija sveta, cim su krenula Mongolska osvajanja pa sve do britanske okupacije doziveli su sunovrat i trebali su im vekovi da stanu na noge.
I nas su samo ’90-e kostale desetine milijardi dolara, plus ljudski gubici.
Svajcarci nista od toga nisu imali vekovima i zato u dobroj meri i jesu tu gde jesu danas.

Odakle ti to da se Finska odbranila od SSSR-a?
Sovjetsko-Finski rat vodjen zbog odredjenih teritorija, ne zbog cele Finske i rat je poceo na dan nemackog napada na SSSR. Na kraju Finci ne samo da nisu uspeli da odbrane teritorije koje je SSSR trazio pre rata, nego su dali i vise nego sto su Sovjeti trazili ( cak i kolevku svoje kulture Kareliju). Plus su po Pariskom miru prihvatili da plate reparaciju od 300 miliona dolara SSSR-u, sto je cinilo polovinu BDP-a Finske iz 1939. godine.
Taj rat se zove ‘Rat Kontinuiteta’ i nastavak je Zimskog rata kada su Sovjeti trazili deo teritorije na Karelijskoj Prevlaci i neka ostrva u Finskom Zalvu. Finci su s razlogom odbili zahteve SSSR-a, ali su ipak nakon rata izgubili 1/9 svoje teritorije (koje Sovjeti nisu trazili pre rata) i 13% ekonomskih kapaciteta. Jedina pobeda Finske je sto su uspeli da sacuvaju suverenitet tj. da ih Sovjeti ne anketiraju. Ali kao sto napisah Sovjete nije zanimala citava Finska vec odredjene teritorije Finske, da su zeleli celu Finsku pregazili bi je kao sto su pregazili nacisticku Nemacku.

Sr

@Drina
„Jesu nas Nemci pregazili, ali pregazili su i Francusku“
Nacelnik generalstaba Francuske zbog svoje paranoje nije imao ni telefon u kancelariji da ga ne bi „neko prisluskivao“, a radio komunikacija je bila ogranicena jer „neprijatelj slusa“. Sad zamisli kurire koji na putevima zakrcenim izbeglicama pokusavaju da prenesu do komande sta se dogadja. Bili su u svakoj meri „veca sila“ od Nemaca, ekonomski, tehnoloski, vise vojske, bolja oprema, ali koordinacija nula.

Znas prema kojoj drzavi je Nedic oblikovao nasu odbranu? Pogodio si. Mnogo ljudi mu je pisalo, molilo, predlagalo, ali se odbrana vodila po sistemu „cuti ti, ja znam bolje“.

Naravno da su Sovjeti hteli celu Finsku ali im je bilo preskupo jer su ginuli previse, takodje Nemci su mozda i mogli na kraju da pobede Svajcarsku, ali sa prevelikim gubicima. To je cela poenta odbrane malih nacija i vrlo je jasno.

Tako da, poenta price, kad imas sistem patriotski, gde se svako saslusa, gde se predlozi usvajaju po tome koliko logike imaju, a ne ko(tj. iz koje stranke) ih je predlozio onda mozes imati sistem, odbranu, vojsku, zovimo to kako god hocemo…..

Ovo sto imamo mi i slicne zemlje, moze samo na puku srecu da donese neke rezultate, nikako drugacije.

Dr

@Srbofil

Zar stvarno verujes u te price o telefonima, paranoji od prisluskivanja i losoj koordinaciji?
Bice da su se Francuzi previse uzdali u ‘Mazino liniju’ sto ce se ispostaviti kao najveca greska koja je dovela do pada Francuske. O tome su napisane knjige, Srbofile.

Sto se Sovjeta i Finske tice, napisah vec da Sovjete i pre zimskog rata nije zanimala citava Finska vec teritorije o kojima sam pisao iznad, Finci naravno nisu zeleli da im prepuste. Na kraju su dali i vise nego sto su Sovjeti zeleli.

A te price kako su male nacije mogle ovo ili ono u vreme kada su mnogo vece i mocnije drzave padale kao kule od karata za mesec dana su samo to- price. Da su Sovjeti zeleli celu Finsku uzeli bi je. Kao sto bi i Nemci pregazili Svajcarsku, uz mnogo manje gubitke nego u Francuskoj, da su zeleli.
Tako da mi tvoja logika u kojoj velike sile pobedjuju druge velike sile, ali lome zube na malim drzavama zvuci kao bajka.
Cisto sumnjam da bi Svajcarci, ili bilo koji drugi evropski narod, bili spremni da se odreknu svog nacina zivota pa da onda jedno 10-15 godina poput Talibana ili Vijetnamaca ratuje gerilski dok ne pobedi agresora ili dok ne budu porazeni. Dzaba patriotizam, dzaba sistem, kad nagrne hiljade tenkova, aviona, helikoptera, artiljerije i stotine hiljada vojnika. Nema te male drzave koja ce uspesno da se brani protiv takvog protivnika, pre ili kasnije linije pucaju i onda nastaje rasulo, a nakon toga i kapitulacija.
To bar mi znamo, nasi pretci uspesno su se branili od Austrougara ali napadose i Nemci pa i Bugari i tu bi kraj. E, to je sudbina malih drzava u sukobu sa velikim silama.
Naravno danas su takvi ratovi malo verovatni, ali dotakli smo se teme drugog svetskog rata i sudara titana.

ID

Kako je navedena specifikacija i kako je jasno kako se troše narodne pare. Bez paranoje da će to ugroziti odbrambenu sposobnost zemlje.
Jasno je da imaju rakete za F18, ali se vidi i korz podatke.
To je ono što je „tajna“.

Odgovori
Be

E vidis, tu grijesis.
U Svicaraca, a i u ostalim normalnim sustavima, ne postoje narodne pare.

Postoji samo ‘moj’ novac.

Mi

>> ne postoje narodne pare.

Ovaj formulacija je perfektan primer da posle 30+ godina od sloma nakaradnog SFRJ socijalizma u glavama ljudi i dalje postoji bizarna predodzba o nekakvim „narodnim“ parama, aka drustvena svojina, kojom upravljaju radni „ljudi i gradjani“…

Mi

Ok, kao sto je za ocekivati vecina smatra (ili sumnja) da Svajcarci ne znaju sta im treba. Moguce ali treba uzeti u obzir da oni od drugog svetskog rata koriste americku tehniku i da je za njhove potrebe jednomotorni, multifunkcionalni avion savrsena opcija. Da se time kupuje neki politicko-bankarski mir sa USA ne stoji. Svajcarska vec vise od 10 godina nije mesto gde moze da se parkira novac nepoznatog porekla, 6 milijardi su u tim relacijama sitnis. Inace, letos je moglo da se procita na njihovim portalima da je trazeno da deal ukljuci nabavku delova i opreme da obezbede 2 godine autonomije u koristenju, da USA garantuju da nece biti nikakvog curenja podataka, te da ce 2 primerka biti sastavljena u Svajcarskoj od strane lokalaca. Interesantno bi bilo saznati da li ce to zaista biti tako.

Odgovori
Dr

Tesko da iko sumnja u Svajcarce, sta im treba i zbog cega daju toliki novac na naoruzanje. Mozda neke buni to da neutralna Svajcarska, koja verovatno nikada nece ratovati osim u slucaju treceg sv. rata, ulaze velike svote novca u naoruzanje. Ali dobro, imaju novca, znaju sta hoce i ne libe se da odrese kesu da nabave sve sto misle da im je potrebno. Sve u svemu treba im skinuti kapu, kako za opremanje vojske tako i za sve ostalo.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miki na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Zaista mi je neverovatno da VKS uspevaju da obore sopstveni avion. I to još ovakav avion. Elektromagnetni svetionik na nebu, u bog zna kolikom EM spektru. Ako su oni, sami... Lakše mi se poverovati da je to nekako uradila UK. Ako nema višeslojnu odbranu oko sebe, vrlo je lako pogoditi toliku grdosiju.

24. Feb 2024.Pogledaj

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Ukrajinci su Untermensh, ne znaju koristiti pvo sisteme bilo sovjetske ili zapadne. Bitno da po pricama prorusa Zapad smatra Slovene nizom rasom. Bice da ipak Rusi smatraju svoje komsije.

24. Feb 2024.Pogledaj

Advokat na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Teza da je u pitanju kratkotrajna SVO koja se eto produžila na dve godine uz istovremeno kreveljenje o kompetenciji ruske vojske predstavlja klasičnu budalastinu. Obe strane su se spremale za dugotrajni rat. Ratna sreća je bila promenljiva, medjutim po svojoj prilici Avdejevka predstavlja prekretnicu u ratu. Ukrajina ce na kraju ovog rata postati kontinentalna zemlja…

24. Feb 2024.Pogledaj

mile na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

To je gore nego da su ga ukrainci obnorili....a 90% sigurno jesu. Jer je A50 leteci komandni centar,koji komanduje i sa PVO ,tako da je potpuna glupost da je sopstveni PVO pucao na njih. A50 na videu ocigledno ispaljuje IC mamce,sto znaci da su ukapirali da su u opanosti....i to od neprijatelja.

24. Feb 2024.Pogledaj

Pajo na: Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

@Djuka, taj otkup aviona su platili upravo kroz izmjenu ugovora o leasingu 2012 godine. Ali ne dobivaju za ovu cijenu od 1.1 milijarde. Taj iznos je bio za najam u trajanju od 10 godina. Platili su dodatno taj otkup kao što su platili i ona dva dodatna aviona koji su imali nesreću (spominjalo se svojevremeno…

24. Feb 2024.Pogledaj