BEG airport status
Izvedena najveća vežba Vojske Srbije u noćnim uslovima ''Vežba je realizovana u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“ / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Izvedena najveća vežba Vojske Srbije u noćnim uslovima

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske uz podršku jedinica RV i PVO sinoć je na poligonu „Pasuljanske livade“ uspešno realizovalo, kako se navodi, do sada najveću vežbu Vojske Srbije u noćnim uslovima, na kojoj su izvedene složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od nedavno usvojena u naoružanje naše Vojske. Vežba je realizovana u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović odao je priznanje Kopnenoj Vojsci i RV i PVO na realizaciji sadržajne i po mnogim aspektima bezbednosno rizične vežbe i poručio građanima Srbije da je Vojska u stanju da izvrši sve svoje borbene zadatke uključujući i one koji se izvode noću u složenim metereološkim uslovima.

– Vojska Srbije u poslednjih sedam dana u visokom intenzitetu izvodi svoje vežbovne aktivnosti u vazdušnom prostoru, na vodi, odnosno plovnim unutrašnjim putevima, i na kopnu. Večeras smo prisustvovali realizaciji odbrambene operacije u noćnim uslovima, vežbi koja je veoma zahtevna i kompleksna sa visokim elementima kada govorimo o učinku vatre po cilju. – izjavio je general Mojsilović.

Noćno dejstvo desantno-jurišnog helikoptera Mi-35M / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

General je izrazio zadovoljstvo ne samo ostvarenim vatrenim dejstvom, nego i ukupnim taktičkim i borbenim radnjama

– Kopnena vojska ovim dokazuje da i u noćnim uslovima može da izvodi svoja borbena dejstva ne samo u odbrambenim operacijama, nego i u napadnim operacijama i to je nešto što učvršćuje poverenje u borbenu tehniku sa kojom raspolaže KoV i RV i PVO i stvara poverenje u sve zadatke koje realizuje Vojska Srbije – ocenio je načelnik Generalštaba.

On je podsetio da su vežbovne aktivnosti započele pre sedam dana proverom borbene gotovosti celokupne Vojske Srbije.

– Ispred nas je još deo aktivnosti na Bazi „Jug“ i najsadržajniji i najdinamičniji deo združeno-tektičke vežbe „Munjeviti udar“ 27. juna na Privremenom poligonu „Pešter“ – naglasio je general Mojsilović.

RV i PVO angažovalo je na vežbi i helikoptere H145M / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović izjavio je da sposobnost da se borbena dejstva izvode noću, podjednako kao i danju, bila je i jeste jedna od glavnih prednosti tehnološki razvjenih vojski u odnosu na one koje to nisu. On je istakao da se toj sposobnosti posvetila posebna pažnju u prethodnih nekoliko godina tokom kojih su razvijena u uvedena u naoružanje 23 različita optoelektronska sistema počev od nišanskih sprava na pušci pa do složenih osmatračkih platformi na sredstvima u Kopnenoj vojsci i RV i PVO. Prema Miloradovićevim rečima, još deset sredstava te vrste je u završnoj fazi ispitivanja.

– Sve to upotpunjuje sposobnost da se osmotre ciljevi, da se vrše pokreti noću i da se uspešno gađa, što smo mogli da vidimo da večerašnjoj vežbi. Zadovoljstvo je videti sa kakvim elanom su pripadnici 3. brigade prihvatli ta sredstva i sa kako su pokazali sposobnost njihove upotrebe –  istakao je Miloradović.

Jedinicama Treće brigade sinoć su sadejstvovali i pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO, tenkovski bataljon T-72B1MS, oklopno-izviđački bataljon BRDM-2MS, deo jedinica Mešovite artiljerijske brigade i pripadnici Vojnotehničkog instituta sa sredstvima iz razvojnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Pripadnici vojske su se oslanjali na savremene optoelektronske sisteme, među kojima i na one koji se nalaze na tenkovima / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Učesnici taktičke vežbe su prikazali odbranu rejona u noćnim uslovima, kombinacijom manevra vatrom i pokretom. U toku izvršavanja borbenih dejstava pod okriljem noći, pripadnici vojske su se oslanjali na savremene optoelektronske sisteme za osmatranje i gađanje u noćnim uslovima, koji su implementirani u oklopna borbena vozila točkaše Lazar 3, PASARS, Pancir S1, BRDM-2MS, na tenkovima T-72B1MS, borbenim vozilima pešadije i drugim sredstvima iz razvoja, helikopterima H145M i Mi-35M, te bespilotnim vazduhoplovima CH-92A i Vrabac. Za rešavanje dodeljenih zadataka noću, ostatku taktičke grupe podršku je pružala vatrena grupa koja je pored vatrene podrške odbrane, uz pomoć osvetljavajućih projektila osvetljavala bojište i omogućavala sigurne pogotke.

Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021″, u organizaciji Kopnene vojske Vojske Srbije, na osam lokacija širom Republike Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom, u cilju provere operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost građana Republike Srbije, navedeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

 

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

re

Šta se dešava sa onim skrivačima izduvnih gasova na Mi35. Ne mogu da verujem da to nije kupljeno jer na ovom termovizijskom snimku izduvnik gasova zrači toplotom i svetli kao baklja.

Odgovori
Dr

Mislim da je bio to h 145

Ž

resurs

Према нашим сазнањима, то је набављено….

Be

@resurs

Ti moduli su navodno nabavljeni ali nema potrebe da se koriste na vezbi.
Verovatno oni malo uticu na performanse helikoptera radi tezine (pa i da su po samo 10kg), radi aerodinamike, a mozda i uticu na performance motora i izduvnika.

Bo

Resurs
Skrivace imamo, i ne stavlaju se na vezbama.

Г

Кажу да се то брзо троши па неће да га стављају без преке потребе, мада то не објашњава што их ни на једном статичком приказу нису накачили.

St

@Živojine

Jel samo za Mi35 ili i za Mi17?

Ne

@dragan Dabic
Nije H145 sigurno. Pogledaj ponovo snimak, negde oko 2:31 i videćeš da je Mi-35.

Ž

Strela

Ми-35М

Г

Пс.
Камо среће да је то једино што фали нашим Крикодилима, али није. Камо ли је Президент С? Камо ли је прстен за пригушивање вибрација? Камо ли је Пастељ?

La

Što se tiče Mi35 i dalje ostajem pri tvrdnji, da su nam Rusi uvalili polovne zmajeve.

Ž

Lajavi

Да, прекуцали бројеве у Шапцу……

La

@ Živojin Banković
Da li ste vi obraćali pažnju na ovde javno objavljene slike pilotskog sedišta kada je stigao nov MI-35, slike papučica, iskrivljene šrafove na ulaznim vratima transportnog dela, zaptivni gumeni deo gde se spaja kabina sa zmajem?
Ko je bio vojnotehničkoj komisiji za prijem helikoptera?

Mi

Vau lepo za videti, hvatamo korak sa modernim armijama sveta.
Ono što me vrati u realnost je da po pobrojenim borbenim vozilima koja imaju sposobnost dejstvovanja noću to ispada bukvalno samo jedan nepotpun mehanizovani bataljon u celoj vojsci.
Svaki početak je težak i nadam se da će to sada ići brže sa opremanjem jer ovo je, po viđenom, prekretnica u sposobnostima naše vojske za ratovanje.

Odgovori
Pa

…maljutka je radila i to dobro, vrlo dobro

Odgovori
xx

Мени је занимљива разлика у топлотном одразу Х-145М и Ми-35М. Први хладан сем тамо гдје се и очекује да је врео, на издуву из мотора и дијелу репа. С друге стране Ми-35М комплетан, са јасно препознатљивом силуетом, обојен у исту нијансу на термовизији.

Odgovori
Bl

Претпостављам да Ми-35М није био цео дан у хангару, него је био на отворен на сунцу па температураје целог је ту негде.

Dr

Na 2:30 bas svetli, ali na 2:38 ne sljasti nista vise od H-145M sa kraja snimka.

Yo

Lepo.
Sada tih nekoliko desetina naših noviteta uvrštenih u opremu/naoružanje i koji omogućavaju dejstvo noću kao i danju – lepo predstaviti u video klipovima sa vežbi uz komentare nekog profi spikera, a ne nekog sa glasom i dikcijom idealnim za npr. govore na sahranama – pa pojuriti i gomile potencijalnih stranih mušterija koji nemaju takva sredstva u svojim vojskama niti mogućnosti da ih proizvedu.
Po mogućstvu izbeći Saudujce i Emiraćane i sl. koji to proslede kontroverznim „borcima za slobodu“…
Verujem da zvuči bolno, ali je isplativije pa i po nas bezbednije ako kao mušterije izbegnemo opskurne režime i pokrete…

Odgovori
St

Vrlo ubedljiivo, nismo do sada imali priliku da VS vidimo u ovom izdanju! Lično mi je nejasno ovo „vucaranje“ Pancira i trošenje resursa samo da bi glumeo nekadašnju Pragu. Ako dođe do sitacije da se brani od neprijateljske pešadije svojim topovima. onda je rat već izgubljen.

Odgovori
Vl

Stef,
Mišljenja sam da su nabavljeni Panciri (iz prve ture) upravo za ta „vucaranja“ i dranja namenjeni. Treba saznati krajnje TT granice sredstva i obučiti kvalitetno posade.
Vrlo pametno razmišljanje nadležnih u VS…
Takođe, i čestitke za vojnike, oficire i civilna lica na službi koji su spremali i učestvovali u vežbama.

Mi

Sjajno! Borba u noćnim uslovima, sa korišćenjem novih optoelektronskih uređaja i koordinacijom na ovom nivou, je nešto novo za VS.Uvežbavati redovno ovakve manevre i sticati nove sposobnosti.Ova vežba je veliki iskorak i logičan sled nakon nabavljanja i implementacije sredstava koja „vide“noću, kako za vojnike na zemlji i njihova sredstva-tenkove i transportere, tako i za helikoptere i bespilotne letelice.

Odgovori
zo

Rat izgleda drugačije…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miki na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Zaista mi je neverovatno da VKS uspevaju da obore sopstveni avion. I to još ovakav avion. Elektromagnetni svetionik na nebu, u bog zna kolikom EM spektru. Ako su oni, sami... Lakše mi se poverovati da je to nekako uradila UK. Ako nema višeslojnu odbranu oko sebe, vrlo je lako pogoditi toliku grdosiju.

24. Feb 2024.Pogledaj

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Ukrajinci su Untermensh, ne znaju koristiti pvo sisteme bilo sovjetske ili zapadne. Bitno da po pricama prorusa Zapad smatra Slovene nizom rasom. Bice da ipak Rusi smatraju svoje komsije.

24. Feb 2024.Pogledaj

Advokat na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Teza da je u pitanju kratkotrajna SVO koja se eto produžila na dve godine uz istovremeno kreveljenje o kompetenciji ruske vojske predstavlja klasičnu budalastinu. Obe strane su se spremale za dugotrajni rat. Ratna sreća je bila promenljiva, medjutim po svojoj prilici Avdejevka predstavlja prekretnicu u ratu. Ukrajina ce na kraju ovog rata postati kontinentalna zemlja…

24. Feb 2024.Pogledaj

mile na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

To je gore nego da su ga ukrainci obnorili....a 90% sigurno jesu. Jer je A50 leteci komandni centar,koji komanduje i sa PVO ,tako da je potpuna glupost da je sopstveni PVO pucao na njih. A50 na videu ocigledno ispaljuje IC mamce,sto znaci da su ukapirali da su u opanosti....i to od neprijatelja.

24. Feb 2024.Pogledaj

Pajo na: Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

@Djuka, taj otkup aviona su platili upravo kroz izmjenu ugovora o leasingu 2012 godine. Ali ne dobivaju za ovu cijenu od 1.1 milijarde. Taj iznos je bio za najam u trajanju od 10 godina. Platili su dodatno taj otkup kao što su platili i ona dva dodatna aviona koji su imali nesreću (spominjalo se svojevremeno…

24. Feb 2024.Pogledaj