BEG airport status
Crna Gora planira da naoruža svoje helikoptere Bell 412, nada se novom transportnom avionu Crna Gora nabavila je jedan polovni Bell 412EP i dva nova Bell 412EPI za oko 30 miliona evra / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Crna Gora planira da naoruža svoje helikoptere Bell 412, nada se novom transportnom avionu

U ovogodišnjem aprilskom izdanju britanskog mesečnog časopisa o vojnom vazduhoplovstvu Air Forces Monthly (AFM), u članku pod nazivom ‘’Balkan Bells’’, objavljeni su novi detalji o stanju Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore (VVCG).

Članak koji je napisao Sven Van Roij (prvobitno objavljen jula 2020. godine u magazinu HeliOps Frontline, članak pod nazivom „Bells in the Western Balkans“) pruža informacije o VVCG koje je dao šef za operacije u komandi VVCG potpukovnik Jovan Radeta koji je otkrio da je helikopterska eskadrila koja koristi tri tipa helikoptera, plus jedan laki putnički i osmatrački avion sa osam sedišta Cessna 421B Golden Eagle proizveden 1972. (registracije 4O-BRO, ex YU-BRO, c/n 421B-0266), 1. marta 2020. godine prikladno preimenovana u mešovitu eskadrilu.

Najnoviji tip helikoptera, Bell 505 koristi se prvenstveno za obuku pilota / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Mešovita eskadrila trenutno ima 18 helikoptera tri različita tipa: dva jednomotorna laka višenamenska Bell 505 Jet Ranger X, 13 jednomotornih laki višenamenskih i protivoklopnih Gazela i tri dvomotorna višenamenska helikoptera Bell 412. Međutim, u stvarnosti, flota Gazela je prizemljena 6 meseci (informacija je iz jula 2020. godine što znači da su helikopteri na zemlji preko 12 meseci) zbog tehničkih poteškoća i osim nekolicine HO-42 (SA-341H u verziji opšte namene) i HO-45 (namenski razoružan protivoklopni helikopter HN-45M GAMA 2 sa raketama Maljutka), biće ponuđena na prodaju.

Na tenderu za koji se očekuje da će uskoro biti objavljen, takođe će biti na prodaju još 7 neoperativnih aviona: 4 školsko-borbena SOKO G-4 Super Galeb (evidencijski brojevi 23647, 23690, 23692 i 23729) i tri klipna aviona za osnovnu obuku Utva-75 (evidencijski brojevi 53195, 53257 i 53260).

Fotografije objavljene u članku AFM-a prikazuju da flota helikoptera Bell 412 (jedan Bell 412EP i dva Bell 412EPI) koristi vojni optoelektronski sistem FLIR Systems Star SAFIRE 380-HDc. Ovaj sistem će verovatno biti integrisan sa drugom opremom kako bi se omogućilo ispunjenje ‘’Dugoročnog plana razvoja odbrane 2019-2028’’ sa ciljem da se flota Bell helikoptera dodatno opremi i naoruža u periodu 2025-2028. Zanimljivo je da i HeliOps Frontline i AFM pogrešno navode 2023-2024. kao vremenski okvir za naoružavanje ovih letelica.

Flota Bell 412 biće naoružana u periodu 2025-2028/ Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

VVCG će takođe nastaviti da koristi avion Cessna 421B Golden Eagle za izvođenje zadataka lakog transporta za potrebe Ministarstva odbrane i vojske, saopštio je Radeta i rekao da VVCG ima dva kvalifikovana pilota za letenje na ovom tipu. On je takođe otkrio da je potrebna nadogradnja autopilota aviona pored potrebe da se zameni navigacioni instrumenti (koji će najverovatnije biti u skladu sa ADS-B zahtevima), što bi koštalo oko 70.000 evra. Prepoznajući da se avion Golden Eagle retko koristi u Evropi, i da je održavanje teško, Radeta je izrazio nadu da će Crna Gora u budućnosti moći da nabavi novi transportni avion.

Govoreći o budućim prioritetima, Radeta je rekao da je uspostavljen Centar za vazduhoplovne operacije (AOC – Air Operations Centre) a da bi se nadgledala svoj vazdušni prostor, Crne Gora će nabaviti 3D radarski sistem srednjeg do velikog dometa koji će omogućiti integraciju radarskih slika na nacionalnom i regionalnom nivou, kao i razmenu informacija sa NATO sistemom NATINAMDS (Integrated Air and Missile Defence System).

– Crna Gora je nedavno potpisala pismo o namerama da se pridruži partherstvu radarske podrške (Radar Support Partnership) NATO organizacije za podršku i nabavke (NATO Support and Procurement Organisation) i naš plan je da koristimo radar HR-3000 (zemaljski osmatrački radar proizvođača Hughes/Raytheon koji radi u S-opsegu dometa 574 km po daljini i 29,87 km po visini) nakon što ga nadogradimo – rekao je Radeta i zaključio da se očekuje da sistem postane operativan u roku od dve godine, odnosno tokom 2022.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Komentari

J

Ne bi bilo lose kada bi Srbija kupila galebove G-4 po mom misljenju oni imaju mali sat naleta posto ne lete petnajestak godina.

Odgovori
Р

У каквом ли су стању Супер Галебови…

J

Kplko mi je poznato bili su sve vreme na otvorenom ali kada nasi pokusavaju da vrate orlove iz muzeja koji stoje 25 godina na otvorenom zasto onda nebi isto to uradili sa galebovima.

S

Treba Srbija sve to kupiti, od Utvi do Galebova.Utvama odraditi revizije, podeliti aroklubovima i u saradnji sa njima početi skolovanja vojnih pilota po sistemu ranijeg skolovanja ŠRO-a , a G4 uvesti u eskadrilu za obuku i trenazu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Zox na: Kod Ostružničkog mosta se prevrnulo borbeno oruđe artiljerijsko-raketnog sistema Pancir Vojske Srbije

Da saobraćajna policija ustanovi da li je vojnik pijan? Druže, to tako ne ide.

10. Apr 2021.Pogledaj

Misko na: Kod Ostružničkog mosta se prevrnulo borbeno oruđe artiljerijsko-raketnog sistema Pancir Vojske Srbije

Mozda je pouka za u buduce da kada se ide na vezbu sa bojevom municijom , da ona ni u kom slucvaju ne bude na borbenom vozilu , vec u vozilu koje je namenjeno prevozu ubojnih sredstava? Naravno da nije iskljuceno da se i njima desi nesto slicno , ali se nadam da su u…

10. Apr 2021.Pogledaj

Srbofil na: Kod Ostružničkog mosta se prevrnulo borbeno oruđe artiljerijsko-raketnog sistema Pancir Vojske Srbije

Sad su svi pametni i ako nisu bili tamo, ne znaju sta se zapravo desilo i nisu u zivotu upravljali SLO Pancir-S1. Ako nista, ljudi smo i svi znamo debelo da pogresimo.

10. Apr 2021.Pogledaj

Send this to a friend