Američka armija dodelila Erbasu ugovor o kontinuiranoj logističkoj podršci flote helikoptera Lakota

26. maj 2022

HeliRussia 2022: Rosteh predstavio nove verzije helikoptera Ansat, motore VK-650V i VK-1600V i bespilotnu letelicu BAS-200

25. maj 2022

[PRVA REAKCIJA, BEZ SPOJLERA] Gledali smo Top Gan Maverik: Najbolje scene vojnog letenja u istoriji kinematografije kroz odrastanje filma i vas

25. maj 2022

[NAJAVA] Vazduhoplovna fondacija Mihajlo Petrović obeležava Dan pilota Srbije

24. maj 2022

Top Gan Maverik nedelja je počela: Zbog čega film morate gledati isključivo u Beogradu na Vodi

23. maj 2022

[RAT U UKRAJINI] Pad Azovstalja, Zmijsko ostrvo i dalje pod kontrolom Rusa, RV Ukrajine obučava nove pilote

20. maj 2022

[TOP GAN KVIZ] Pokažite svoje znanje o prvom delu filma i osvojite vredne nagrade! (Treće Izdanje)

20. maj 2022

Uticaj Top Gana na regrutaciju vojnih pilota: Koliko je vaše lokalno ministarstvo odbrane spremno da bude kreativno i uloži kintu?

20. maj 2022

Poslovni rezultati Rosteha u 2021. godini: Najava serijske proizvodnje borbenog aviona Šahmat i teške jurišne bespilotne letelice Ohotnik

19. maj 2022

Bugarska zbog problema sa lovačkom avijacijom razmatra iznajmljivanje američkih borbenih aviona

19. maj 2022

[TOP GAN KVIZ] Pokažite svoje znanje o prvom delu filma i osvojite vredne nagrade! (Drugo Izdanje)

18. maj 2022

Prvo lansiranje satelita u svemir sa teritorije Crne Gore: Mladi tročlani tim iz ove države priča o svojim planovima

18. maj 2022

Srbija nije jedina koja neće skoro dobiti svoje Kamove: Indija prekinula proces nabavke 10 helikoptera Ka-31

17. maj 2022

[TOP GAN KVIZ] Pokažite svoje znanje o prvom delu filma i osvojite vredne nagrade! (Prvo izdanje)

16. maj 2022

[RAT U UKRAJINI] Bitka za Zmijsko ostrvo, Ukrajina aktivno koristi donirano teško naoružanje, njeno ratno vazduhoplovstvo i dalje aktivno

13. maj 2022

Top Gan Maverik počinje sa pretpremijernim prikazivanjem u bioskopima 25. maja – Tango Six nagrađuje čitaoce

13. maj 2022

Kakva je budućnost borbenog aviona F-16 u USAF i koja bi mogla biti njegova zamena?

12. maj 2022

Rosoboroneksport: Tokom parade povodom Dan pobede prikazali smo najmoderniju gamu ruskog naoružanja

12. maj 2022

Kineski PVO sistemi FK-1000 i FK-2000: Moguće alternative ukoliko Srbija ne bude mogla da kupi Pancir S1M

11. maj 2022

Makedonska policijska helikopterska jedinica ‘‘Jastrebovi‘‘ sprema se za borbu protiv požara

11. maj 2022
[REPORTAŽA] Otvoreni dan na aerodromu Stenkovec: Raznoliko prisustvo zapadnih borbenih aviona, helikoptera i bespilotnih letelica
Izuzetno atraktivan letački program, kao i statika danas na sportskom aerodromu Stenkovec, 9 kilometara severozapadno od Skoplja / Foto: Igor Božinovski

[REPORTAŽA] Otvoreni dan na aerodromu Stenkovec: Raznoliko prisustvo zapadnih borbenih aviona, helikoptera i bespilotnih letelica

Oružane snage Makedonije uz učešće oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanje i Grčke održale su danas Otvoreni dan na sportskom aerodromu Stenkovec blizu Skoplja. Manifestacija prikaza letelica organizovana je kao prateći program vojne vežbe „Swift Response 2022“ koja se održava na vojnom poligonu Krivolak.

Vojne letelice stranih zemalja izazvale su najveće interesovanje na statici kojom su dominirali Boing CH-47F Činuk armijske avijacije SAD-a koji je bio parkiran pored helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Makedonije Mi-8MT.

Ništa manje atraktivna bila su dva armijska helikoptera Blek Houk, jedan HH-60M u MEDEVAC konfiguraciji i jedan višenamenski UH-60M. Deo statike kojim su dominirali helikopteri sastojao se i od dodatna dva makedonska helikoptera. Agusta Bela AB.206B Džet Rendžera II i Agusta Bela AB.212.

„15-08463“ boje peska bio je najveći učesnik među helikopterima na Otvorenom danu / Foto: Igor Božinovski
HH-60M „16-2086“ / Foto: Igor Božinovski
Zvezda statike ipak je bio WAH-64 Apač armijskog vazduhoplovnog korpusa Velike Britanije / Foto: Igor Božinovski
Mi-8MT „308“ makedonskog ratnog vazduhoplovstva / Foto: Igor Božinovski
Američka bespilotna letelica RQ-7 Šedou / Foto: Igor Božinovski
RQ-7 koristi se za borbeno izviđanje, nadzor bojišta, korekciju vatre i procenu efekta dejstva / Foto: Igor Božinovski

Prisustvo vojne tehnike Sjedinjenih Država obogatili su bespilotna letelica RQ-7 Šedou kopnene vojske kao i dva AM General 4×4 HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) poznatija kao Hamvi.

Događaj je bio obogaćen preletima tri borbena aviona F-16C grčkog ratnog vazduhoplovstva koji pripadaju 330. eskadrili 111. Borbenog Vinga iz baze Nea Aghialos. Noseći podvesne rezervoare za gorivo letelice su radi događaja doletele iz i vratile se u svoju bazu.

Nakon naleta aviona F-16 usledio je simulirani prikaz misije bliske vazdušne podrške (CAS) od strane dva USAF A-10C Tanderbolta II. Avioni pripadaju Nacionalnoj gardi Merilenda i bazirani su na ohridskom aerodromu od 7. maja.

Otvoreni dan je bio odlična prilika da se, otprilike 30.000 prisutnih posetilaca, upozna i sa manje poznatim civilnim letelicama baziranim na aerodromu Stenkovec. Tu su bili Zlin 143L makedonskog nacionalnog vazduhoplovnog regulatornog tela, tri Partenavije P68B (Z3-DAK, Z3-DAM i Z3-DAP) skopskog aero-kluba, kao i Pajaper PA-28R Arou (Z3-DAJ), Pajper PA-28-181 Arčer II (Z3-DAL), Cesna 172L (Z3-DAD) i Citabria 7GCBC (Z3-DCX). Prisutna je bila i privatna Utva 75A-21 (Z3-DCH).

Grčke Šesnaestice doletele su iz Grčke radi prikaza u vazduhu / Foto: Igor Božinovski
Još jedan atraktivan par letelica u letačkom delu, doleteli su iz Ohrida gde su privremeno bazirani. Jedan od aviona nosio je LANTRIN pod / Foto: Igor Božinovski
Otvoreni dan bio je prilika da posetioci vide i matične letelice generalne avijacije / Foto: Igor Božinovski

„Swift Response 2022“ je godišnja međunarodna vojna vežba u organizaciji Vojske SAD-a, preciznije njene evropske i afričke komande. Ove godine održava se u Istočnoj Evropi, na Arktiku, Baltiku i na Balkanu od 2. do 20. maja.

Oko 9000 pripadnika 17 savezničkih i partnerskih zemalja učestvovaće u vežbi u kojoj će učestvovati oko 2700 američkih vojnika. Što se Makedonije tiče, radi se o najvećoj vojnoj vežbi ikada održanoj u ovoj zemlji sa kulminacijom koja će se dogoditi u vidu vazdušnog desanta u kojem će učestvovati 1000 padobranaca. Makedonski deo vežbe činile su operacije oko 4600 vojnika i 45 letelica iz zemalja NATO-a: SAD-a, Velike Britanije, Italije, Francuske, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend