BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Predstoje žestoke i duge borbe za Donjecku oblast, obe strane navode veliki broj uništenih neprijateljskih vazduhoplova, primer kako ne treba uništavati S-300 Jedna od glavnih karakteristika rata u Ukrajini je obimna upotreba artiljerije svih kalibara i vrsta.

[RAT U UKRAJINI] Predstoje žestoke i duge borbe za Donjecku oblast, obe strane navode veliki broj uništenih neprijateljskih vazduhoplova, primer kako ne treba uništavati S-300

Od našeg poslednjeg izveštaja o ratu u Ukrajini u kojem smo preneli da su ruske snage zauzele Severodonjeck, a povukle se sa Zmijskog ostrva, ukrajinska vojska se u međuvremenu na istočnom frontu povukla i iz grada Lisičansk, što je ukrajinska strana predstavila kao uspeh jer je izbegnuto opkoljavanje i uništenje velikog broja vojnika. Istovremeno je navedeno i da su Rusi imali izrazitu nadmoć u ljudstvu i tehnici. Iznesen je podatak da se u tim rejonima nalazi oko 60 procenata ukupnih ruskih snaga u Ukrajini. Zauzimanjem Lisičanska, ruske snage ujedno su okončale zauzimanje Luganske oblasti.

U referisanju o stanju tzv. ‘‘Specijalne vojne operacije‘‘ u Ukrajini, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pre pet dana naveo da su ukrajinske snage u poslednje dve nedelje na ratištu oko Severodonjeska i Lisičanska, imale velike gubitke, naveo je 5.469 ljudi od koji preko 2.000 poginulih, potom da je oboreno 12 aviona, jedan helikopter, uništeno 6 sistema PVO, kao i 196 tenkova. Istovremeno savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da je od početka rata, u Ukrajini poginulo i ranjeno ukupno 115.000 ruskih vojnika.

Ukrajinska strana tvrdi da na ratištima sada koristi 9 američkih višecevnih lansera raketa M142 HIMARS i M270 MLRS. Rusko ministarstvo odbrane je pre par dana izvestilo da je uništila dva lansera sistema HIMARS.

Dalje rusko napredovanje prema najvećim gradovima Donjecke oblasti Slavjansku i Karamatorsku je i dalje sporo, iako je ukrajinska strana pre tri dana navela da se ruske trupe nalaze na 7 do 10 km od Slavjanska. Ništa drugačije nije ni kada je u pitanju nastupanje ka Soledaru i Bahmutu. Na ostalim ratištima na severoistoku, jugu i jugoistoku nema većih promena, vodi se uglavnom pozicioni boj uz obimnu primenu klasične i raketne artiljerije.

Ruska evakuacija sa Zmijskog ostrva, najverovatnije 29. juna.
Ukrajinska vojska na Zmijskom ostrvu, ovih dana.

Nakon povlačenja sa Zmijskog ostrva, ruska ali i ukrajinska avijacija izvršile su uništavanje ostavljene ruske tehnike, pre svega sistema PVO kao i raketne artiljerije. Ukrajinske snage su potom, prvo iz helikoptera na ostrvo spustile, a potom i na zemlji podigle ukrajinsku zastavu, dok je rusko ministarstvo odbrane (MORF) juče objavilo da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvršile raketni napad na ostrvo kojom prilikom je određeni borj ukrajinskih vojnika poginuo, dok su se ostali povukli. Ukrajinci takođe tvrde da su Rusi na ostrvu ostavili oko 30 vozila.

Od interesantnijeg foto i video materijala o ratu u Ukrajini, izdvajamo neverovatan snimak uništenja samohodnog lansirnog oruđa (SLO) 5P85S raketnog sistema velikog dometa S-300PS ukrajinske vojske. Na snimku se vidi ruski vojnik kako iz ležeg stava mitraljezom dejstvuje na oruđe čije rakete zatim eksplodiraju čime su u veliku opasnost bila dovedeni ruski vojnici, a ovakav način uništenja SLO sistema S-300 može se okarakterisati kao krajnje nebezbedan i neozbiljan. Ruski nezvanični izvori navode da među vojnicima nije bilo žrtava, dok Ukrajinci navode da se ovo dogodilo prvih dana rata u Hersonskoj oblasti i da je baterija S-300PS bila prethodno napuštena.

Relevantnih dokaza o obaranjima i uništenjima aviona i helikoptera ponovo nema već duže vreme. Na društvenoj mreži Tviter može se videti snimak koji pokazuje pogodak ruskog helikoptera lakim prenosivim sistemom LMM (Lightweight Multirole Missile), ukrajinski izvori navode da je u pitanju Ka-52, dok Rusi tvrde da je posada oštećenog helikoptera izvršila prinudno sletanje i da je evakuisana. Čak postoje tvrdnje da je helikopter lakše oštećen i da se kasnije vratio u svoju bazu.

Kada su međutim u pitanju saopštenja ministarstava odbrane obe strane, uništenih aviona i helikoptera ima skoro svakodnevno. Rusi su od početka rata u svojim zvaničnim saopštenjima naveli 234 uništena ukrajinska aviona i 137 helikoptera (ovi brojevi uključuju i uništene letelice na zemlji). Sa druge strane, Ukrajinci su tvrde da su oborili ili uništili 217 ruskih aviona i 187 helikoptera. Jedno od, u poslednje vreme interesantnijih saopštenja imamo sa ruske strane, ministartsvo odbrane je pre tri dana navelo da je u jednoj borbenoj misiji pilot Su-35S navodno u rejonima mesta Snegirevka i Nikolajevka, u Nikolajevskoj oblasti, oborio ukrajinskog jurišnika Su-25 kao i dva desantno-jurišna helikoptera Mi-24.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Fe

Psy-op, nema na ovom videu nikakvog helikoptera – šta da se očekuje od nekog ko povodom bekstva iz Lisičanska tvrdi da su “ga prepustili Rusima da bi mogli da ga kasnije “povrate”? 😂

Odgovori
Ig

„Rusi tvrde da je posada oštećenog helikoptera izvršila prinudno sletanje i da je evakuisana.“ Objasni im da lažu kad priznaju vlastite gubitke i da je to na snimci bio meteorološki balon.
Nego, kad smo kod psy-op-a, daj nam svoju stručnu recenziju ruske snimke uništenja HIMARS-a, ima li na toj snimci ikakvog HIMARS-a ? Ali dobro, šta se očekuje od nekog ko povodom bijega sa Zmijskog otoka kaže da su se povukli u znak dobre volje, pa ga onda (valjda također u znak dobre volje) bombardira fosfornim bombama ? 👏

Fe

@ Igor M

Nevidljivi Ka-52 “oboren”, ali zato je vidljivi HIMARS neuništiv, valjda je nekako preživeo direktni pogodak.

Isto kao i sa M-777, i ona je “neuništiva” kao i HIMARS, bez obzira što su prikazivane i neke bukvalno razmazane po tlu. To je magično mišljenje karakteristično za one koji stvaraju razne kargo kultove.

Gr

@Igor M
Ako ni Ukri ne smeju da ga zaposednu sada kada je napusteno da li je to stvarno ruski poraz?
Sa druge strane Rusi vrlo brzo zauzimaju one pozicije koje su Ukri bezeci napustili.

iv

Ovo licitiranje gubitcima je presmesno. verujem samo ono sto je foto dokumentovano. Neko vece je Ukrajinska PVO delovala i cini se da je barem par raketa oboreno , barem se to moglo predpostaviti iz snimaka. Dve ruske rakete u ispaljivanju pocinju da se vrte kao cigre, neki komentar na to? U jedno sam siguran da ni jedan Ukrajinski vojnik nije sad poginuo na Zmijskom ostrvu. Svima je jasno da nije odbranjivo, odradili su jedan kratak fotosešn i smugnuli. Nece tamo bit jos dugo nikoga. Gledam snimke gradova sto su rusi osvojili, katastrofa. Nivo razaranja je neverovatan. Nacin vodjenja rata od prije sto godina. Ruska vojska je proglasila pauzu, rekao bi da su potrosili sve sto su mogli. Satelitski snimci pokazuju da prazne neke baze i i izgleda salju da popune ocigledno velike gubitke. Interesantno kako u Rusiji morate da kazete specijalna operacija a Putin juce u razgovoru sa novinarima rece da je amerika zapocela ovaj RAT 😁

Odgovori
St

Mislis da je vojnim komandantima bitno koliko ce pesadije da pogine?
Pa i jedni i drugi su slali desetine i stotine vojnika da zauzmu ostrvo za koje svi zjau da je neodbranjivo i uopste im nije smetalo sto oni gunu tamo.

Fe

“ Dve ruske rakete u ispaljivanju pocinju da se vrte kao cigre, neki komentar na to?”

To je beam riding laserski vođena raketa, “vrti se” pa udari, i da vidiš kako precizno pogodi, koliko god da se beži, krije se ili se maskira. Onaj video sa “helikopterom” sam gledao ceo bar pet puta, ali na njemu nema baš nikakvog helikoptera, a ti nisi u stanju ni da odgledaš klip koji prikazuje (verovatno) ruski napad Kornetom, inače bi ti bilo jasno da to “vrćenje” ne znači da je stvar baš bezopasna.

Mi

Ako si gledao nase reklamne vezbe sa ispaljivanjem Maljutki i Korneta, video si da se i jedna i druga vrte nakon isplajivanja.

mi

@ivan
Gledam snimke gradova sto su rusi osvojili, katastrofa. Nivo razaranja je neverovatan. Nacin vodjenja rata od prije sto godina.

Interesantno kako u Rusiji morate da kazete specijalna operacija a Putin juce u razgovoru sa novinarima rece da je amerika zapocela ovaj RAT 😁

Dva pitanja ako nije problem:
-Kako po tebi treba da izgleda grad posle osvajanja ako strana koja se brani svoju odbrambene pozicije drži u stambenim blokovima,kućama,zgradama,školama,vrtićima i sl.Recimo kako je izgledao grad Raka posle američkog osvajanja pre nekoliko godina i kakav je način vođenja rata Amerika sprovodila tamo,iz kojeg veka?
-Kako se na kolektivnom zapadu naziva ono što se dešava u Ukrajini,kojim terminima,mora li se tako i može li neko da iskače iz sistema i ako iskoči šta se dešava s njim?

Gr

@Ivan
Da si ispratio makar jednu vezbu nase vojske video bi Maljutke koje tako lete kada se ispale. Toliko o poznavanju teme…
Sto se nivoa razaranja tice pogledaj kako to Ameri rade na primeru Rake i Mosula pa onda nesto pricaj… Drugo, kada se snajperisti zabarikadiraju po spratovima, a sa vrhova zgrada deluju RPGovima po oklopu neces ih sa serenadom isterati napolje, a ta zgrada vise nije civilni objekat, nego legitimna meta.
Da malo vise istrazujes video bi to gde su Rusi usli da je vec pokrenut proces rekonstrukcije i ciscenja al toga nema na BBC/CNNu.

iv

Nisam bas toliki duduk da ne znammkako radi kornet i vecina pt ruskih raketa.Radi se o dve rakete , nocno gadjanje . neki kazu iskander neki pvo raketa. Ovi sto kazu iskander kazu otkazivanje obe rakete , drugi opet tvrde da je normalno da se s300 vrti ko cigra ne dugo posle lansiranja ! za ovo drugo u zivotu nisam i malo mi zvuci cudno

Mi

S300 snimak je urnebesan😄😄😄 skoro za crtani film. Sigurno je da će biti mala pauza u ratu. Sad će rotacija ovi na odmor i popunu a ekipa sa odmora pravo na liniju. Mislim da Ukrajinci ne maju taj luksuz. A bez rotacija se ne može dugo izdržati u ovakvom ratu. Ako se bude išlo dalje ka Slavjansku i Kramatorsku sigurno je da će biti dovedene vrlo ozbiljne trupe poput onih iz Mariupolja. Ukrajinska RVO i PVO poput naše 99″. Zasad nisu uspeli da ostvare ni tu jednu malu pobedu da podignu moral i ništa više. Zmijsko ostrvo …..ko god stavio trupe na njega postaju mete za gadjanje. A definitivno nema prostora za neke ozbiljne sisteme pa je možda i bolje ga zasad napustiti……

Odgovori
Т

Слажем се са свим али има jeдна цака а то je шанса 1:100000 да неко ово понови ипак се ракетно гориво не може овако лако активирати а о б/г да не говоримо…

Vl

Postoji još jedan video uništenja S300 na isti način samo iz za nijansu veće daljine. I koliko mi se čini, uništava ga isti vojnik sa istim oružjem. Osim toga, Ukrajinska priča da se uništenje desilo krajem februara baš i ne drži vodu. Suva trava i ceo predeo oko vojnika i S300 nisu baš karakteristični za zimski predeo.

Mi

Djeluje kad da su mitraljezom pogodili bocu pod pritiskom u kojoj je zapaljiva materija. I eto eksplozije S300 kontejnera. Nebezbedno ali uništeno.
Nisam iz struke, ali mislim da se raketa ne aktivira uništavanjem sabijenog raketnog goriva, nego se parčad rasprskavaju detonacijom pokrenutom delovanjem upaljača. Ludo, improvizovano, opasno, ali uspešno.
Pozdrav.

Fe

@ Т5

Aktivira se raketno gorivo se bez problema, i jedni i drugi imaju probojno zapaljivu mitraljesku municiju ( high-explosive incendiary bullets) sa crikonijumom i brizantnim eksplozivom ispod kosuljice koja sigurno pali i motorno ulje bez retardanata (dizel kao od sale). Bilo bi zanimljivo videti kako bi se sa tom municijom iz blizine proveo i BVP M-80, a kamo li S-300.

Mi

ahahha taj video. Strašno. Inteligencija Ruskih vojnika…

Odgovori
Fe

To sa S-300 su izveli Ukrajinci pri bežanju, nisu mogli da predvide da Rusi mogu da dođu u Herson i sa Krima. Tu su Rusi inače na početku zaplenili puno puncato (i potpuno netaknuto) skladište municije sa više granata od 152mm nego što je ikada proizvedeno u celoj bivšoj SFRJ i sve one T-62/64 o kojima je posle toliko brujalo. Nisu hteli Ukrajinci da na YT gledaju kako Rusi svečano predaju njihov S-300 Narodnoj Miliciji DNR, pa zamalo da postanu sopstvena kolateralna šteta.

Am

Puškom uništio nešto neverovatno vredno, a ti vredjaš čoveka da nije inteligentan?

Vl

Miliki,
I, preživeli su, nije oštećen čak ni telefon sa kojim su snimali događaj.
Znači, znali su kako da se zaštite kada se nisu pošteno ni oprljili. Osim toga, danas se pojavio još jedan video istovetnog uništenja još jednog S300, samo sa veće daljine. I ispucano je daleko više metaka da bi se uništio lanser. Čak mi se čini da je u pitanju isto oružje i isti vojnik. Dakle, definitivno zavisi od udaljenosti da bi se uspelo u nameri uništenja lansera.

Pe

@Vlad
Svakako je ovakvo ponasanje prema opasnoj vojnoj opremi potpuno van svakih pravila:
Rakete s-300 u sebi pored eksploziva sadrze hiljade kuglica od volframa koje iscepaju avion kao sačma.
Koliko god zeleli da opravdate svaku glupost koju Rusi rade samo jer su Rusi, ovde nema opravdanja i pokazuje nekompetentnost i haos koji vlada u ruskoj vojsci.
Zamislite da ozbiljna armija dopusti da budala ugrozava ko zna koliko zivota vojnika na ovaj nacin?
A to se i vidi po sve slabijim rezultatima Rusa u ratu..

Č

Pogibe HIMARS ko’ od šale, izvikani TB2 se krije a skromni Forpost samo knjiži recke. Ukrajinci ga postavili na sred livade, na otvorenom, bez PVO, bez ičeg, da ga ulovi prvi dron koji naiđe.

Odgovori
De

Ima li dokaz za Himars osim babe i njenih snova?

Ix

Ruska naucna fantastika, jel vam poznat taj knjizevni zanr?

Č

@ Deki

Imaš klip i na B92, direktan pogodak i ogromna detonacija, zamrzni klip pa osmotri više puta dok ne postane jasno. Dron označio metu za laserski vodenu bombu ili granatu i otišlo sve u nebesa.

To se baki prisnilo da su Ukrajinci stvarno namerno napustili Lisučansk i ceo Lugansk da nekako zeznu Ruse.

Č

@ Ixylon, Deki

Ko hoće može da vidi klip – u dovoljno je širokoj cirkulaciji, između ostalog ima i ozbiljan udar po HIMARSu, pa nije u pitanju sistem PVO pa da može sam da se brani. Šta je to magično u njemu da “ne može da se uništi”? Ne žele neki da znaju za fenomen “attrition rate”, navijanje za tastaturom ne pomaže ni u fudbalu..

Al

Ma neeee, HIMRAS je čudesno oružje koje ima ugradjenu amajliju koja ga čuva od urokljivih pogleda. Potpuno je nemoguće da ga išta uoči, pogodi ili ošteti.

Šta misliš, u jednom siromašnom i neverovatno korumpiranom društvu, za koliko bi para prodali koordinate, svom drugu iz klase, s kojim su studirali, pili…? 100.000?

Pusti snimke, ima ih na stotine, sa razbacanim oružjem sa Zapada. Ako vojnika nije briga za sredstvo koje košta desetine hiljada, što bi komandanta bilo briga za sredstvo koje košta milion?

M777 je takodje neuništiva jer pogadja cigaru na 40 km. Morali su da je poklope TOS-om, čiji je domet čak 6 km da bi je uništili.

Naravno, 6 je manje od 40 i TOS je zapravo sebi naneo još teži gubitak

Ix

Dobro, dobro, nego nego gde je link na kome se jasno vidi unistenje tog, kako se zove, HIMARS-a?

Ni

Majko mila, kolko lažu i jedni i drugi. Uništili više aviona i helikoptera nego što obe strane imaju aktivno?

Odgovori
Vl

Nikola,
Pa za Ukre već i vrapci na grani znaju da su imali barem 50 Mig-ova 29 na stanju a dobili su gotovo sve avione iz Poljske i Slovačke takođe. Tu su i Su 25 (dobijali su i njih sa raznih strana), Su 24 i Su 27 koje su takođe imali impozantan broj. Pre rata, po procenama relevantnih izvora, Ukrajina je imala između 200 i 250 aviona i oko 160 do 180 helikoptera. Ipak to je samo mali broj onoga što su nasledili od SSSR-a (oko 220 Mig-ova 29, oko 75 Su 27, čak i strategijske bombardere), ali veliki deo toga je rasprodat ili isečen. Generalno, niko tačno ne zna koliko su Ukrajinci imali konzerviranih aviona, helikoptera, tenkova i sl. na stanju u skladištima.
Što se tiče helikoptera, pored svojih (koje su imali u impozantnom broju), Ukrajinci su dobijali letilice iz Avganistana, Poljske, Slovačke i (možda) Češke.
Nisam siguran da baš preteruju sa brojevima, čak mislim da je moguće da se neka letilica oborena Iglom ili Stingerom od strane malog isturenog odeljenja koje operiše na delu tolikog ratišta, i ne prijavi uvek.
Što se tiče fingiranja brojeva, naravno, činjenica je da to rade obe strane. Ali, Ukrajinci toliko preteruju tako da im više ni njihovi sponzori Britanci i Amerikanci, ne veruju. Rusi nisu toliko zainteresovani za taj medijsko-propagandni rat pa mi njihovi izvori deluju verodostojnije.
Uz sve navedeno, ne treba zaboraviiti i poslovični ukrajinski „dar“ za biznis. Postoje video snimci, ali i svedočenja, gde su ukrajinski vojnici prodavali nove tenkove, BTR-ove, pa evo sada i Cezare. Znam da će na napisano dići larmu natofili, ali to je moj lični utisak na osnovu video snimaka sa lica mesta (od vojnika u borbi).
Koliko bi nas uopšte poverovalo u priču da neko mitraljezom uništava S300? Bukvalno niko, svi bi tvrdili da je to notorna laž. Ali, kada se pogledaju ta dva videa, shvatimo da ima i takvih Rusa koji su u stanju i takvo nešto da učine…

Bu

Ne znaš šta je gore u ratu, rat sam po sebi ili pametnjakovići koji o njemu sve znaju a u ratu nikad nisu bili.

Odgovori
Kr

@micko, tu si u pravu. Ali ne znam zašto onda Ukrajinci sa svojom artiljerijeom ne tuku po Belgorodu, i svim onim naseljima u Rusiji. Svaka cesta, pruga, benzinska postaja, rezervoar nafte, vodovod… Svaki dio Rusije koji pogode bi malo zaustavio agresora, i zaposlio na drugom bojištu.
To je retoričko pitanje i ja znam odgovor iz ne tako davne prošlosti.

Odgovori
Fe

@ Krunoslav

Krunoslave, Krunoslave, mali vraže, to se na zapadu zove terorizam i kažnjava se najnemilosrdnije. Amerika je Krunoslave za vreme Zalivskog Rata u okolinu Iraka dovukla oko 100 taktičkih bojevih glava da im se nadu za slučaj da Sadam Husein probije front.

Ko je učio latinski u srednjoj morao je da zapamti onu “Quod licet Iovi non licet bovi”, jako je poučna Krunoslave.

Da

I samo da se nadovežem na ovo sa taktičkim bojevim glavama za vrijeme zaljevskog rata. Nikakve atomske ( kakvih 100 komada?) nisu bile tamo jer im nisu niti trebale. Količina vojske i vatrene moći je bila takva da iračka vojska nije imala nikakve šanse. Tako da te bajke vrati na drugi kat.

Fe

@ DarkYoda

Bile su, kako da nisu, i ne samo da su bile rasporedene, nego je bilo i pritisaka da se primene, i to onako preventivno:

WASHINGTON — Should the United States use nuclear weapons in the Persian Gulf War?
Although the Bush Administration says it has no plans to do so, the possibility remains very real for many Americans.

New Gallup polls last week found 45% of Americans would favor the use of nuclear weapons “if it might save the lives of U.S. troops.” Three weeks earlier, before the war began, only about half that proportion–24%–favored using nuclear weapons. About 72% were opposed.

The message is clear: If American losses were to mount into the thousands, and Iraq were to use chemical or nuclear weapons, President Bush would come under pressure to drop a nuclear bomb on Baghdad–or use smaller, tactical nuclear weapons–to save lives and shorten the war.

Da

In 1998, seven years after Operation Desert Storm, ex-President George H.W. Bush and his former National Security Adviser, Brent Scowcroft, published a memoir of their times in power titled A World Transformed. Although Saddam Hussein was still in power in Iraq at the time of the memoir and was still considered a threat to U.S. and regional allies, Scowcroft nevertheless wrote that the Bush Administration had only been bluffing about using nuclear weapons should Saddam Hussein order the Iraqi Army to use chemical or biological weapons. Indeed, Scowcroft wrote that: No one advanced the notion of using nuclear weapons, and the President rejected it even in retaliation for chemical and biological attacks. We deliberately avoided spoken or unspoken threats to use them on the grounds that it is bad practice to threaten something you have no intention of carrying out. Publicly, we left the matter ambiguous. There was no point in undermining the deterrence it might be offering. 45 James Baker‟s memoir tells the same story:
The President had decided, at Camp David in December that the best deterrent of the use of weapons of mass destruction by Iraq would be a threat to go after the Ba‟ath regime itself. He had also decided that U.S. forces would not retaliate with chemical or nuclear weapons if the Iraqis attacked with chemical munitions, there was obviously no reason to inform the Iraqis of this. In hopes of persuading them to consider more soberly the folly of war, I purposely left the impression that the use of chemical or biological agents by Iraq could invite tactical nuclear retaliations.
Sve objašnjeno.

Mi

Kako svemocna ruska PVO ne moze da zaustavi bombardovanje svoje teritorije u ovom slucaju Belgoroda i Kurska?Cudno,neki bi rekli po rusofilskim komentarima da su rusi osvojili Kijev ali ipak nisu.Pa su se u znak dobre volje povukli sa Zmijskog ostrva i odmah ga bombardovali?!Ne,istina je da su isterani doslovno sa Zmijskog ostrva i istina je da ce ovo biti veoma dug i mucan rat za obe strane…

Odgovori
Pe

@Milos Obilic Nije bas jasna prica oko tih napada-postoje glasine da Rusi sami to rade, kao sto je njihova DB (fsb) verovatno digla u vazduh zgrade u gradovima po Rusiji (obicna policija je u jednoj zgradi uhapsila ljude sa vrecama eksploziva, pa su im naredili „odozgo“ da ih puste, jer su to „agenti fsb na treningu“). Cilj – pripisati Cecenima 1999 i dobiti podrsku za rat.
Ovde je moguce da Rusi hoce da podignu kod kuce interes za izuzetno nepopularni rat u Ukrajini.

Ix

Rat je tamo Dusane verovatno dovoljno popularan da moze trajati godinama. Mislim, sa onakvom propagandom… pre neki dan gledam kompilaciju sa ruskog TV koji pravi neka devojka koja je pobegla za Gruziju, dakle u prime time-u neki olosh objasnjava kako u Danskoj postoje zooloski vrtovi gde zainteresovani opste sa zivotinjama??? Taj nivo prostote, to je neopisivo. Naravno 99% je EU na udaru, uostalom kao i ovde medju komentatorima…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vukovarac na: [PRVE FOTOGRAFIJE] Iznad Beograda preleteo prvi transportni avion C295W za srpsko ratno vazduhoplovstvo

Falcon, sasvim si u pravu što se tiče aviona koji nije dobio niti jednu zračnu bitku MIG-29. Na ovom sajtu ti jedini ovcama uporno objašnjavaš neoborive činjenice, koje oni slijepci ne vide ili si ne žele priznati. Stvarno svaka čast na upornosti i trudu.

27. Sep 2023.Pogledaj

Stojko na: [PARTNER 2023] Besposadne letelice i dronovi Jugoimporta i Vojno-tehničkog instituta: VTI bacio rukavicu kompaniji PR-DC – pokrenut i državni razvoj FPV dronova

@Херц Nije sporno uvodjenje u naoruzanje. Tako smo dobili i M60 OT, i Jastreba i M80 i jos mnogo stvari koje su bile losije od konkurencije. Sporno je da li se isplati uvoditi u naoruzanje nesto sto je vreme pregazilo zbog uzasno dugackog vremena razvoja(bukvalno decenije), bas kao sto si naveo ALAS i Pegaz. A…

27. Sep 2023.Pogledaj

Vlado na: [PARTNER 2023] Besposadne letelice i dronovi Jugoimporta i Vojno-tehničkog instituta: VTI bacio rukavicu kompaniji PR-DC – pokrenut i državni razvoj FPV dronova

Dosad je prikazano stotine prototipova i maketa na Partneru od kojih je daj boze 1% od toga uslo u serijsku proizvodnju. Jasno je da nemamo velike kapacitete i da se radi u skladu sa mogucnostima, ali dobar deo toga sluzi za impresioniranje glasackog tela.

27. Sep 2023.Pogledaj

Терминатор2 na: [PARTNER 2023] Besposadne letelice i dronovi Jugoimporta i Vojno-tehničkog instituta: VTI bacio rukavicu kompaniji PR-DC – pokrenut i državni razvoj FPV dronova

Не желим да вређам, као неко ко је радио у наменској индустрији знам како ствари функционишу. Све се своди на сајмове и сликање. Једном речју наменска индустрија нам је ријалити. Изузетак су оклопна возила. Што се тиче неке више технологије која подразумева сложено управљање ( воћене ракете, камиказа дронови итд.) то је мртво слово на…

27. Sep 2023.Pogledaj

Nemam pojma na: [PRVE FOTOGRAFIJE] Iznad Beograda preleteo prvi transportni avion C295W za srpsko ratno vazduhoplovstvo

Transport čega kada i gde? Da podsetim provereno 90% letova transportne avijacije USAF je komercijalno što je jedino smisleno.U transportnim avionima RV i PVO VS najčešći teret je posada koja nešto vežba što se popularno zove ,"peglanje vazduha". Lepa i skupa zabava za odrasle. Oduševljavanje dobrim i lepim avionom ima smisla. Namena dobrog i lepog…

27. Sep 2023.Pogledaj