BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Ruske snage napustile Zmijsko ostrvo, napredovanje Rusa ka većim naseljenim mestima na istoku, nove donacije Bajraktara Ukrajini Proizvođač odlučio da donira tri letelice za koje je prethodno u crowdfunding kampanji sakupljeno 20 miliona evra / Foto: Petar Vojinović

[RAT U UKRAJINI] Ruske snage napustile Zmijsko ostrvo, napredovanje Rusa ka većim naseljenim mestima na istoku, nove donacije Bajraktara Ukrajini

Prvu nedelju petog meseca rata u Ukrajini obeležila su dva značajna događaja. Na istočnom frontu ruske vojne jedinice su pre nekoliko dana zauzele grad Severodonjeck, dok je juče Ministarstvo odbrane Rusije (MORF) zvanično objavilo da se ruska vojska povukla sa Zmijskog ostrva, što je prethodno potvrdila i operativna komanda ‘‘Jug‘‘ ukrajinskih oružanih snaga.

Posle pada Severodonjecka, ionako već teška situacija za Ukrajince dodatno je pogoršana ulaskom ruskih snaga u susedni Lisičansk, a ukrajinskim snagama u tom području preti veliko opkoljavanje. Ruska strana tvrdi da kontroliše 30-50 posto Lisičanska, i da ukrajinska vojska još ima šanse da se povuče prema gradu Seversku. Istovremeno ukrajinski Generalštab priznao je da ruske trupe na istoku napreduju ka Slavjansku, kao i ka Bahmutu (Artjomovsku) i to iz pravca grada Svetlodarsk.

Zapadno viđenje stanja na istočnom frontu na dan 27. juna.

Nakon nešto više od 4 meseca prisustva, ruska vojska napustila je Zmijsko ostrvo, što je ukrajinska strana proglasila za pobedu, dok je MORF izdalo saopštenje da je to ‘‘korak dobre volje‘‘ čime je, kako se navodi, Ujedinjenim nacijama pokazano da se Rusija ne meša u napore ove svetske organizacije da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine.

MORF zatim tvrdi da ovaj potez prebacije loptu na ukrajinsku stranu koja sada neće moći da optužuje Rusiju za prehrambenu krizu, zbog potpune ruske kontrole severozapadnog dela Crnog mora. Kako se još navodi, sada je sve na Kijevu, koji još uvek od mina nije očistio svoju obalu, što uključuje i luke, što onemogućuje da se brodovima transportuju poljoprivredni proizvodi namenjeni izvozu.

Neke ranije ruske procene mogućih pretnji po Zmijsko ostrvo.

Ako analiziramo dosadašnje borbe za Zmisjkog ostrvo možemo konstatovati da je do sada sa distance ali i iz bliske borbe bilo uspešnih ukrajinskih dejstava po ostrvu, ali da je tom prilikom bilo i velikih ukrajinskih gubitaka, kako što se tiče tehnike tako i ljudstva. Rusi, koji su takođe imali velike gubitke, ostvro su držali preko 4 meseca, Ukrajinci nisu uspeli da ga povrate pomorskim i vazdušnim desantnom.

Sada mediji navode da su, između ostalog, ruske snage napustile ostrvo zbog izloženosti dejstvu balističkih raketa Točka kao i artiljerijskih oruđa poput francuskih samohotki CAESAR i ukrajinskih Bogdan. Ostaje međutim pitanje zašto Ukrajina ranije nije ispoljila takvo delovanje jer je imala sredstava za tako nešto. U reagovanjima na rusko napuštanje ostrva, jedan od portparola ministarstva odbrane Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da je prerano da se razmišlja da Ukrajina oformi i na ostrvo pošalje svoj garnizon. Bliska budućnost pokazaće da li će se ukrajinska vojska vratiti na ovo ostrvo ili će ono ipak ostati ‘‘ničija zemlja‘‘.

Poljska samohodna haubica Krab u dejstvu, negde u Donbasu.
Američki višecevni lanser raketa HIMARS ukrajinske vojske / Foto: Ministrarstvo odbrane Ukrajine

Od interesantnih detalja sa ratišta širom Ukrajine možemo izdvojiti da Ukrajinci sada aktivno koriste nove sisteme naoružanja iz zapadnih donacija. Reč je o poljskim samohodnim haubicmaa Krab, nemačkim samohodnim haubicama PzH2000 kao i američkim višecevnim lanserima raketa HIMARS. Do sada je ukrajinska vojska primila na upotrebu 18 Krabova, 12 PzH2000 i 4 HIMARS-a, Nemačka je najavila isporuku još 6 PzH2000. SAD najavljuju isporuke ozbiljnijih sistema PVO, poput sistema srednjeg dometa tipa NASAMS.

Do sada su objavljeni verodostojni dokazi za bar 11 uništenih Bajraktara.

Ipak najzanimljivija informacija u vezi isporuka naoružanja i vojne opreme Ukrajini stigla nam je od ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova koji je izjavio da je od početka rata ukrajinskoj vojsci isporučeno čak 50 turskih izviđačko-borbenih letelica TB2 Bajraktar. Procene su da je pre izbijanja sukoba u jedinicama Ratnog vazduhopoplovstva i Ratne mornarice Ukrajine bilo bar 20 ovih letelica, neke procene idu i do 30. Rusko Ministartsvo odbrane je do sada u svojim dnevnim izveštajima, od početka rata navelo da je oboreno čak 74 Bajraktara što je sasvim sigurno preterano, ali možda ipak i ne toliko jer se ispostavilo da je Ukrajina imala mnogo više Bajraktara nego što se mislilo. Do sada međutim imamo verodostojnih dolaza o samo 11-12 prizemljenih/oborenih TB2.

Još jedna isporuka Bajraktara uskoro će stići direktno od proizvođača Bajkar čije je rukovodstvo odlučilo da Ukrajini donira tri letelice za koje je prethodno u raznim državama, u kampanji ‘‘The People‘s Bayraktar‘‘ sakupljeno 20 miliona evra. Iz turske kompanije je saopšteno da ne žele da prihvate novac i da će letelice poslati besplatno kako bi se sakupljeni novac mogao iskoristiti za narod Ukrajine. Ovo je već drugi takav potez kompanije Baykar, početkom juna takođe nije prihvaćen novac sakupljen u Litvaniji za jednu letelicu (reč je o oko 6 miliona evra) i Bajraktar je Ukrajini takođe poklonjen.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

op

Zmijsko ostrvo i nije ostrvo nego malo veća stena. Na tako malom prostoru teško je držati trupe i tehniku zbog nedostatka manevarskog prostora, pri tome je i jako blizu ukrajinskoj obali. I da se Ukrajinci tamo iskrcaju brzo bi bili uništeni sa desetak Iskandera ili Kalibara.

Odgovori
St

Mislis da se isplati ispaliti nekoliko desetina miliona dolara ili evra da bi se unistilo to sto se iskrca na zmijskom ostrvu?

To

Sta da ispale kad em je skupo koriatiti to sto si nabrojao em su ih potrosili pa sad koriste Kh22, pa mozda omase.

Me

Upitna je opravdansot korištenja takvih sustava za takvu metu. Nemaju Rusi više puno takvog oružja.
Osobno bih posalo manju postrojbu i par BRIMSTONE sustava, dovoljno da pravi probleme, premalo da se neko ozbiljno pozabavi time.

Mi

@Medo – imaju malo takvih sistema? Da li Vi pratite broj koji se ispaljuje svaki dan uz konstantno povecanje ciljeva? Ili mozda kod Vas te stvari ne mozete pronaci?

mi

Baš je pre neki dan neko objašnjavao kako je kolektivni zapad ušao u novu fazu propagande,a to je tvrdnja kako su Rusi ispucali sve što imaju od visokotehnološkog oružja i kako sledi njihov pad.Evo vidim tu potvrdu i ovde ima dosta konzumenata te propagande.

Vl

Slali su već ljude tamo. Juče je dejstvovala ruska avijacija. Evo, kukaju Ukrajinci kako Rusi bacaju fosforne bombe. Obrisan je svaki trag života bez Kalibara i Iskandera.
Uzgred, dnevna proizvodnja Kalibara ide i do 50 jedinica. A i u svakom trenutku Rusi imaju 2500 komada u rezervi zbog usijanih glava u Nato-u.
U vremenu satelita i konstantnog osmatranja sa drugim sredstvima, iluzorno je predpostaviti da će Ukrajinci i plivajući moći da dođu do ostrva i tamo ostanu.

Me

@Mile onaj stari
„imaju malo takvih sistema?“ – da, imaju sve manji broj, a dopuna nije lagani zadatak.
„uz konstantno povecanje ciljeva“ – valjda povećavanje broja ciljeva, a ako su ciljevi efikasno uništeni, zašto se onda povećava broj istih?
“ kod Vas te stvari ne mozete pronaci“ – uvijek se može pronaći ono što se hoće pronaći, ali treba čitati sa razumijevanjem.
@Vlad
„dnevna proizvodnja Kalibara ide i do 50 jedinica“ – Rusija može napraviti dnevno nešto hiljada granata, ali 50 Kalibara dnevno ne, možda mjesečno.

Le

Imas li dokaze za podatke o dnevnoj proizvodnji i ruskim zalihama ili ti to onako iz glave ofrlje. Ti podaci su svugdje tajna ali eto tebe su upoznali sa zalihama i proizvidnim kapacitetima.Ovdje su komentatori sa malo vise soli u glavi da ih neko levati.

Ni

Snimke dejstava Bajraktara odavno ne prikazuju, to je izgleda provaljeno kako da se obara. Ono sto se se prikazuje jeste koriscenje jeftinih komercijalnih dronova koji bacaju improvizovane bombe u vidu minobacackih i tromblonskih mina, adaptiranih granata, kasikara u plasticnim casama itd mnogo ekspertize i prakse je steceno tu da cemo bez sumnje u buducnosti vidjati nov oblik teroristickih napada. A sto se tice ovih ‘silnih zagarantovano pobedonosnih’ donacija i rekordnih sankcija reklo bi se da je ovde rec da ‘zapad’ zeli da isprovocira Rusiju u eskalaciju u smislu nuklearnog udara gde igraju na kartu da vecina Ruskih oficira nece lansirati i onda Nato ide na okupaciju Rusije ili ako lansiraju to ce biti Evropski problem Ameri se nece tu mesati bavice se posle dekontaminacijom novoprisvojenih i ociscenih teritorija, to je njihov plan jer vidimo jedino ponudjeno resenje je da treba umarsirati u Moskvu, to se misli i kada kazu ono vracanje na stanje od pre 2014… Tako da ce ovo nazalost trajati bar dok Rusi ne prespoje do Moldavije, ko ima srece da moze neka se seli u juznu hemisferu

Odgovori
Sh

@Nix:
Upravo su prikazani snimci sa ostrva Zmijnoj, gde u savršeno dobro odradili posao korekture artiljerijske vatre. Takođe su relativno skoro prikazani snimci uništavanja spasilačkog broda „Vasilij Beh“, sa sve Pancirom na njemu. Nikakvih nuklearnih udara neće biti. Rusi će sami da umariširaju u Moskvu illi Soči, i to vrlo brzo.

Vl

SheikhZayeb,
Danas sa dronovima i modernim haubicama nije nikakav problem raditi korekturu artiljeriske vatre. Pun je telegram snimaka kako Rusi uništavaju tačkaste ciljeve artiljerijom (sa jednom ili dve granate).
Juče su Rusi prikazali snimke dejstva njihove avijacije po ostrvu. Nakon toga, ceo dan Ukrajinci kukaju kako Rusi koriste fosforne bombe.
Izgleda da im je sadašnja taktika da puste ukrajinsku vojsku da dođe na ostrvo i zatim ih samo pobrišu vazdušnim udarima.

Al

@Vlad

Držati to ostrvo je očigledno besmisleno za obe strane, jer je neodbranjivo.

Vidim da se Ukrajinci jako raduju jer im se ostrvo vratilo kući, ali ne vidim kako tamo iko može da opstane.

Verovatno će slati neke nesretnike povremeno, kako bi dobili propagandu i to će plaćati sa par desetina vojnika.

Sh

Ko je došao na ostrvo? I zašto bi iko dolazio na tu stenu? U ratu to nema nikakvog smisla. Video sam snimak gde su mornarički Su-30 sve promašili…

Me

@Vlad
„kako Rusi uništavaju tačkaste ciljeve artiljerijom (sa jednom ili dve granate)“
OK, kao artiljerac par informacija:
– direktnom paljbom to nije problem, ali onda nema potrebe za korekcijom, jer ciljač vidi cilj,
– indirektnom paljbom s nenavođenim zrnom je čista sreća i nema korekcije koja to može popraviti, stoga se pogodak definira ako je zrno palo na 50 m od cilja,
– svako zrno ima odstupanje u težini, zato postoje oznake na zrnima (plusevi i minusi), i svka razlika u težini, među ostalim, mijenja mjesto pada zrna, iako su ostali paramtteri ostali isti, a obično se stalno mijenjaju.

Vl

Medo s mora,
Nisam u tom filmu (artiljeriskom) tako da samo mogu da prenosim ono što vidim na video snimcima. Ali, fizika, matematika i tehnička mehanika su isti na civilnim falkutetima i u vojnim akademijama.
Evo ga i najnoviji snimak…
Kažu oficiri u jednoj LNR jedinici da su u svakom momentu u vazduhu 3 drona (brzo im se prazne baterije). U jednom momentu primećuju ukrajinski tenk na nekoj lokaciji (poziciju uzimaju sa drona) i prosleđuju je artiljeriji i njihovim tenkovima. Odmah zatim ide i uživo prenos uništenja tenka (naravno, nije pogođen prvom granatom).

Al

@Medo s mora, pošto kažeš da si artiljerac.

Pitanje iz amaterskog ugla. Vidim dosta snimaka koji pokazuju pejzaž koji liči na Prvi Svetski Rat, bukvalno stotine kratera rasutih po polju, naročito ih je puno bilo oko Popasne.

Pretpostavljam da je od VBR-ova.

Deo koji mi je nejasan:

– vidi se neka šumica, tu se obično kriju ukrajinci, ima snimaka, lepo se ukopaju i u krugu od 100 metara je bezbroj kratera

Da li to znači da ruska artiljerija bukvalno čeka novu turu nesretnika i sklanja po jedan vod svakoga dana?

– drugo što može da se vidi je polje, bez ičega na njemu, posuto kraterima. Nema uništene tehnike (ili se ne vidi), ne vidi se da je neko vozilo gorelo ili ekplodiralo.

Šta misliš da se u takvim prilikama dešavalo?

Da li su tukli VBR-ovima da spreče neki napad pešadije ili imaš neku drugu ideju? Tipa artiljerijski duel, ali se protivnik već povukao?

Me

@Vlad
Točkasti cilj indirektnom paljbom je najbolje gađati plotunom, valjda će jedna pogoditi cilj. Ako ne, onda ponovi. Čak i direktno gađanje može pogriješiti, mada puno rjeđe.
@Aleksa
VBRovi ostavljaju manji krater od granate istog kalibra.
„vidi se neka šumica“ – izuzetno je teško staviti oruđe u šumu, ajde ti upravljaj njime među stablima, onda gdje će granata proletjeti, kroz krošnju, i koliko će u startu skrenuti s putanje,
„u krugu od 100 metara je bezbroj kratera“ – neko je dao koordinate, neko drugi je ispalio plotun, rezultat ???
„Da li su tukli VBR-ovima da spreče neki napad pešadije“ – obično napadač tuče VBRovima po pješadiji koja se brani, pješadiju u napadu teško možeš gađati, jer se miče, a i branitelje možeš pogoditi, jer su velika odstupanja.
„Tipa artiljerijski duel, ali se protivnik već povukao“ – smisleni zaključak, recimo PHZ dođe ne poziciju, ispali 6 granata u 1. minuti u povuče se, sve skupa je prošlo oko 3-4 minute, koliko je minimum za neku reakciju, koja je već zakasnjela, jer se napadač premjestio. Sutra ponoviš isto, ali u drugo vrijeme.

Co

Zanimljivo je koliko se ljudi zamajava oko par bačenih koski. 30 bajraktara, 50 bajraktara, 5000 bajraktara…
A iza brda se nešto valja, to ćemo saznati jednog dana, možda i prije.
Jel vi, ljudi, stvarno mislite da se objavljuju krucijalne stvari? I to onako, bytheusput, u Telegramu?
Artiljerija je trenutno in, bogami krenulo im. Dokle tako? Ukrajinci (čitaj Zapad) su kreteni koji ne znaju što i kako sa tom taktikom iz 17. veka?
Hitler se dokoturao do Moskve i Staljingrada, i šta mu je na kraju ostalo?
Polako sve ide iscrpljivanju. A tu se igra prljavo. Jel piše štogod na famoznom Telegramu o anarhastima koji dižu mostove i pruge po Rusiji? Zašto po Rusiji haraju požari i eksplozije? OK, i inače se to tamo dešava, ali ovo sada je barem faktor 2.
Ruski prosjek, izuzev ono nešto malo što je već uteklo glavom bez obzira, je korupcija, alkohol, nedisciplina, kriminal i glupost. A vojska je po svuda ono najgore što narod može ponuditi. Osim ako se ne radi o glavi i čuva svoje (Ukrajinci).
Ovo može završiti ili kao opći pičvajz ili pičvajz u Rusiji. A ovo drugo ne isključuje i prvo.
Ili, će neko da se seti, ovo ne vodi nikuda i pošalje kepeca u 3pm, otkuda je izmigoljio. I pokušati pokrpati što se pokrpati dade.
A nekima bi bilo bolje da razmisle jel pametno pljuvati u tanjur iz kojega jedu.

Mi

Dok se ne formira tampon zona od Moldavije do Belorusije teško da će ovo da stane kako stvari stoje Rusi sporo ali stabilno napreduju čak i Putin kaže da ne požurujemo operaciju trajaće koliko bude trebalo jasno je da nas čeka dug konflikt.

Odgovori
Te

Milan,
Buffer zones?! Hard to imagine such a possibility after the remarks of mr. Lavrov that a new Iron Courtain is coming down. The question is which one will be on this side or that side? You on which side will be? Think about that. I guess it is important.

Me

Konflikt će trajati dokle Rusi budu imali municije. A to već postaje logistički problem. Nakon toga če pokušati masovni napad tenkovima, a nakon toga će se povući.

Vl

Medo s mora,
Gde se to pokazalo da Rusi imaju problem sa logistikom i doturom municije? Pa i zapad je priznao da Rusi na dnevnom nivou ispale 55000 granata svih kalibara, dok su Ameri u Iraku u toku celog sukoba ispalili 70000. Jednostavno, ne žele da brzaju već prvo spale teritoriju artiljerijom i onda samo pešadija počisti ono što je ostalo.

Me

@Vlad
„problem sa logistikom i doturom municije“ – čista matematika.
Odakle municija dolazi, kako se prebacuje, potrebno vrijeme za dotur na topnički položaj, ljudstvo potrebno za svaku fazu transporta.
Za očekivati je da municija dolazi iz najbližih skladišta, a kada se ona isprazne, onda iz onih udaljenijih. Dio transporta je vlakom, onda kamionima. Ako na kamion stanu 40 sanduka od granata 152 mm, za recimo 20 000 granata, treba 500 kamiona, puta kilometraža, plus popravci, nesreće kod ukrcaja/iskrcaja, prometne nesreće, gorivo, hrana, zamor ljudi i materijala, …
Ako u tih 50000+ granata dnevno uvrstimo minobacačke mine od 62 mm, onda to i nije problem.

Fe

@ Teddy

Everybody will be on the side the circumstances make him to be on, geopolitical realities do not allow for any alliance-choosing, being too picky when it comes to one’s alies means being on the menu, that is.

Small countries cannot decide on their alliances, they are either chosen or rejcted by the strong.

Te

Feline,
I doubt it’s just as simple. One has to wish and do some things toward a party or the opposite.
Thing are, usually, way more complicated than this . They, usually, involve to want and to act accordignly.

Ni

Ovaj rat je bio tezak debakl za Bajraktara. Posle Karabaha i pocetne histerije ipak se ispostavilo da veliki dronovi nemaju sanse protiv armije koja ima PVO i avijaciju, a evropske drzave su shvatile koliko su ranjive sa svojim skoro nepostojecim PVO sistemom

Odgovori
St

kako je bio debakl kad su prodali 50 dronova? I prodace jod 150 dok se realno ne izanaloziraju nacini upotrebe dronova i borbe protiv njih.
A kao sto vidis ni velika rusa armija u prvih 15-20 dana nije imala konkretan odgovor na napade dronova, i pored svih prethodnih iskusava u Sriji ili Libiji.
Zato se nadam da se nasa PVO bar ponekad obucava u realnim uslovima, posto imamo i dronove i kakvu takvu PVO, a ne samo da se vezba garjanje kartonskih meta na livadi za potrebe snimanja za televiziju.

ma

Upravo tako. Par snimaka sa pocetka sukoba a tolike kolicine dronova. Ovaj rat dobija artiljerija i krstarece rakete.

Sh

Kakav crni debakl? Ti isti Barjaktari su uništili do sada:
2 „Pancira“;
5 Buk M-2;
2 Buk M-1;
1 Strela-10;
4 Tor;
9 helikoptera, od toga barem 2 Ka-52 i 3 Mi-8Amtsh;;
4 patrolno-jurišna čamca
1 desantno-jurišni čamac;
2 železničke kompozicije sa gorivom;
27 kamiona;
1 mobilni centar veze;
barem 6 haubica (5x Msta-B i 1 D-30);
1 komandno-štabno vozilo R-149MA1;
nekoliko PAT Zu-23 i borbenih vozila…
Plus korekcija artiljerijske vatre i učešće u potatanju krstarice Moskva i spasilačkog broda „Vasilij Beh“
Ovo su milijarde evra gubitaka, plus nenadoknadivi gubici u ljudskim životima.
Za to vreme Ukrajinci su izgubili 55 miliona evra i ništa više!

Up

Ima ovde ljudi koji su radili u PVO, pa ih molim za objašnjenje zašto bi Barjaktar bio problematičan za obaranje?

Stvar je veličine 6.5 x 12 metara,
brzina krstarenja je 130 km/h

Mali Pipistrel je 6.5 x 15 metara, i krstari sa 200 km/h, ali može da leti tih 130 bez problema

Ne shvatam u čemu je problem?

– jel mu je mali odraz, iako je veličine malog aviona
– jel leti presporo, pa pravi problem radaru
– jel ima neke elektronske protiv mere
– jel baš tako projektovan da se teško uočava na nekim tipovima radara i nekog razloga
– nisam video da lete nisko i da se kriju od radara
– spor i ne deluje okretno, znači nije ni to

Cr

Kakav debakl, Bajraktari svakodnevno kontrolišu front. I ove zadnje udare na Zmijske otoke je navodio Bajraktar. Do sad je dokazano samo 11 obaranja Bajraktara, pa nek su ih oborili i 20-30 ovo je sjajan učinak za Bajraktara s obzirom da su doprinijeli uništenju ruske tehnike vrijedne par milijardi dolara. Samo na vojnom aerodromu blizu Hersona su uništili preko 20 ruskih helikoptera i to uredno snimili. Rusi bi rado snimili olupine svakog oborenog Bajraktara al nemaju sta snimiti.

Cr

Kakav debakl, Bajraktari svakodnevno kontrolišu front. I ove zadnje udare na Zmijske otoke je navodio Bajraktar. Do sad je dokazano samo 11 obaranja Bajraktara, pa nek su ih oborili i 20-30 ovo je sjajan učinak za Bajraktara s obzirom da su doprinijeli uništenju ruske tehnike vrijedne par milijardi dolara. Samo na vojnom aerodromu blizu Hersona su uništili preko 20 ruskih helikoptera i to uredno snimili. Rusi bi rado snimili olupine svakog oborenog Bajraktara al nemaju sta snimiti.

TT

Crnomorac

Helikoptere kod Hersona je unistila artijerija.
Napadne BL su svakako vrlo jeftin i koristan sistem ali na ishod rata ovog inteziteta prosto ne mogu da uticu kao sto su to ucinile tokom daleko manjeg Azer-Jermenskog konflikta, pogotov sto Rusija takodje ima ogroman broj BL. pre svega za korekciju art. vatre.

Zato je izuzetno pametno sto Vojska Srbije kupuje slicne sisteme, nadamo se da ce ih biti sve vise, jer bi takve mogucnosti prosto bacile na kolena nasa dva potencijalna protivnika i u korenu im sasekla borbene mogucnosti, pogotovo upareni sa buducim Rafal avonima i Nora N-52 haubicama.
Ostaje samo da politika odradi dobar posao sa svoje strane ali to je teza prica..

Sh

@Upitnik:
1. Da, ima mali radarski odraz, to se vidi i na fotografiji priloženoj na naslovnoj strani članka;
2. Da, leti jako sporo, pa može da se pomeša sa klaterom, koga u iznad Ukrajine ima dosta, naročito zimi; treba se samo pristetiti početaka HRZ-a, kada su An-2 relativno neometano dostavljali pomoć Vukovaru, pa čak i izvodili bombardovanje improzivoanim bojler bombama;
3. Nije poznatno, ne verujem, ALI: za otkrivanje dronova su optimalni kombinacija specijalizovanih radara srednjeg radarskog opsega C, X, Ku, K ( frekvencije 6-15 GHZ) i to frekvencijski modulisanih neprekidnog zračenja, kao i AESA radari na letećim platformama za rano upozoravanje ili lovačkim avionima koji patroliraju iznad očekujućeg reona, sa sistemima za elektronsko ometanje. Idealne bi bila kombinacija sva tri sredstva- Rusi nemaju ni jedno, ni drugo, a treće im se nije baš proslavilo. Isto tako efikasna su i elektro-optička sredstva, ali problem je njihov relativno kratak domet. Dronovi sa kontra-merama bi bili i znatno skuplji.
4. Da, naravno da jeste. Zato se izrađuje od polimera, zato tako izgleda i ima mali radarski odraz;
5. Nema ni potrebe, vidi pod 1 i 3;
6. Sporost je njegova prednost.

Vl

Crnomorac,
Bajraktare su mahom obarali Panciri, Torovi i poneki Buk M1. Rusi su specijalizirali njihovo uništenje i teško da prođe dana da ne cepe jedan ili 2 komada. Nedavno su (nakon što su Ukrajinci napali raketama civiljni cilj tj. naftnu platformu) pobrisali celu bazu sa sve Bajraktarima, njihovim operatorima i infrastrukturom.
I, nema više Bajraktara, deficit je sa njima. Ono što se pojavi, to se odmah uništi. Čak su se i Turci pobunili zbog njihove upotrebe od strane ukrajinske vojske. Sada ih samo koriste za navođenje vatre tamo gde manje letilice ne mogu da dolete.
Komšija, realno prati stanje na terenu i poštedi nas efekata koji zapadna propaganda ima na vas. Ovde ta priča ne prolazi zato što smo u mogućnosti da pratimo obe strane i realno sagledamo situaciju. Ne mogu tek tako da nas kljukaju kao guske svime što izađe iz CIA i Mi6 kuhinje.

Up

@Sheikh

Hvala za odgovor.

Ipak, i dalje mi deluje da prednost ima PVO, a naročito dugoročno.

Nabrojao si oko 100 pogodaka koje su načinili Barjaktari.

Neka bude da je tačno, i još sam malo i dodao.

————————

100 dana
100 Barjaktara
100 pogodaka?!

Hm, nešto mi je to malo, pošto meta na frontu, hvala Bogu ima dosta. Ako ništa drugo, ima utvrdjenih položaja, pa sve i da nisu mnogo vredna meta, imalo bi psihološki efekat, kao u Jermeniji.

Ako treba 100 dronova imati na stanju da se zabeleži jedan pogodak dnevno – pa to i nije nešto spektakularno. Operatori, mehaničari, pa to je ceo bataljon ljudi koji se bavi njima. Za jedan pogodak dnevno?

Korekcija artiljerije, ok, ali – ko dobija rat upravo artiljerijom?

Sh

@Vlad:
Poštovani druže Vlad,
Molim Vas, prosvetlite nas neuke, i pokažite nam to pravo stanje na terenu. Do sada su oborili 10 Bajratkara čije su olupine slavodobitno snimili, a rat traje već 130 dana i 20 sati…
Da, Turci se bune, toliko se bune da daju Bajraktare BESPLATNO. Nego PVO nešto zakazala nad Belgorodom danas? Opet posade na pauzi?

Ma

@ Vlad upravo tako, svaka čast na komentaru. Mi imamo privilegiju, za razliku od naših komšija da pratimo izvore obe strane i da gledamo snimke i na osnovu toga možemo da formiramo mnogo realniju sliku dešavanja na terenu. Nismo guske da verujemo u sve što nam zapadni mediji serviraju iz napred navedenih kuhinja.

Vl

SheikhZayeb,
Poštovani tovariš SheikhZayeb ,
A da za promenu malo pratiš Telegram a ne BBC? Videćeš malo više „prizemljenih“ Bajraktara.
Što se tiče poklona, kada im Ukri kupe preko 80 – 90 komada po „povlašćenoj“ ratnoj ceni, isplati se da im poklone ne 3, već 10 komada. Osim toga, zanimljivo je odakle motori za Turke, s obzirom da su Rusi uništili fabriku koja ih proizvodi u Ukrajini.

Fe

@ Stojko

Odlučno za prodavce, ali kupci ne dobijaju baš avijaciju iz Ratova Zvezda.

Cr

Vlad
Pokaži slike oborenih Bajrakatara. Nije valjda da vjeruješ Rusima na riječ. Do sad je zabilježeno samo deset obaranja Bajraktara, opet kažem nek su ih srušili i 20 opet je to ogroman uspjeh za bajraktar s obzirom da su direktno i indirektno uništili rusku tehniku u vrijednosti od par milijardi dolara.

Fe

@ Crnomorac

Da TB2 “kontroliše front” ne bi bilo onakvih povlačenja Ukrajinaca pod kišom bombi, raketa i granata – tako im dobro “ide” da bez borbe napuštaju i utvrđene položaje. Na ostrvu ne mogu nikako da se održe i to je i tebi jasno.
Dronovi dobijaju rat, ali TB2 tu nije.

Cr

Felipe
Pa ja ne znam sta vi očekujete od ukrajinske vojske. Frontovski se bore protiv vojske koja ima daleko najviše tenkova i svih mogućih oklopnih vozila na svijetu. Čini mi se da Rusija što u aktivnoj sluzbi sto u rezervi ima 20 000 tenkova. Do sad je crno na bijelo potvrđeno da su im Ukrajinci uništili preko 1000 tenkova, o ostalom oklopu da i ne govorimo. Ja ne znam da li su ljudi svjesni kolike su to brojke i šta znači 1000 tenkova. Ukrajinci sigurno pametno koriste Bajraktare, nema potrebe da koriste iznad fronta kad ima kapacitet da nadgledaju front sa 60 km udaljenosti. U ovoj fazi rata im je daleko korisnije da ga koriste za izviđanje nego da s njim gađaju ruski oklop.

Sh

@Upitnik:
100 pogodaka za koje postoje foto i video-dokumentacija. U Ukrajini vlada stroga cenzura, samim tim puštaju informacije na kapaljku. Dovoljno je reći da je Bayraktar usmrtio nekoliko generala. Drugo, ako se primeni čista cost-benefit analiza, tj. ako se uporede cene onoga što su Bayraktari uništili cene do sada i oborenih Bayraktara, jasno je da se opravdao. Da ne dodajem činjenicu da su te gubitke naneli bez ijedne sopstvene žrtve.
Da li im se isplati da troše rakete, koje i nisu baš jeftine, na neke utvrđene položaje? Ne, za to se koristi artiljerija. Drugo, sa svojom moćnom optoelektronikom, vrlo je koristan i kao izviđačka platforma, čak i korisnijii nego kao borbeni dron.
PVO nema prednost, naročito ne dugoročno, čak i mnogo sofisticiraniji sistemi koji pokrivaju mnogo manju teritoriju (hint: Izrael) imaju velikih teškoća sa mnogo manje sofisticiranim dronovima od Bayraktara. Artiljerija je vrlo moćna stvar kada se pravilno koristi, i može da utiče na tok rata. Primera imate koliko hoćete, na primer iz iračko-iranskog rata, ili u završnim borbama za nastup ka Berlinu, na Zelovskoj visoravni.

Mi

Rusi su komedija :D Pobjegnu sa otoka i kažu ‘‘korak dobre volje‘‘. eheheh super. Male otoke je jako teško držati, pošto će te neprijatelj konstantno udarati a nemaš se gdje sakriti.

Odgovori
Mi

To je najverovatnije ukrajinski avion. Tako nisko su i pre leteli i bacali bombe na to ostrvo.

Ne

Moj neki skroman utisak je da se požurilo sa najavljenom nabavkom bayraktara za vojsku Srbije. Ne zato što mislim da je dron loš naprotiv. Imam utisak da je što se dronova tiče ovog tipa dosegnut neki maksimum. Možda je pre trebalo poraditi na ubrzanju nabavke CH95 pa i da se u nekom trenutku pokuša nekakva licencna proizvodnja ili bar deo proizvodnje Nešto slično kao kod Pegaza. Opet mi se čini da nije loše praviti ovako nešto. A Kina nam je definitivno naklonjena država. Možda je bilo moguće naći neki modalitet…. Govorim sve ovo iz razloga što mislim da nema tu neke prevelike razlike među njima u realnim uslovima i mislim da bi on jako lepo služio. A i što se cene tiče svakako jeftinije. Ono što je svakako dobro kad imaš domaći ili polu domaći proizvod to je mogućnost stalnog unapređenja. Što kad kupiš od turske ili nekog drugog teško da može

Odgovori
Sh

@Nenad: Pa i nije baš tako. Bayraktari su se pokazali kao znatno uspešniji i mnogo su pouzdaniji prilikom eksploatacije. Barem do sada, što ne znači da Kinezi ne rade na nečemu boljem.
Ne, dronovi nisu dostigli svoj maksimum, njihovo doba tek dolazi. Zapravo, i u Ukrajini i u Nagorno-Karabahu su napravili više štete nego svi avioni RV Ukrajine i RV Azerbejdžana zajedno.

Ma

@ SheikhZayeb imate odličnu analizu na T6 Zorana Vukosavljevića o tome zašto se tako dobro pokazao Barjaktar u sukobu u Nagorno Karabahu. Čovek je lepo objasnio da se SLO ne smeju koristiti u dejstvu samostalno (to je izuzetak) već uvezati sve i napraviti slojevitu PVO. Jermeni su pogrešili što su od izuzetka napravili pravilo plus na to se doda iznenađenje i eto rezultata. I ne nije se ništa naročito pokazao Barjaktar u Ukrajini, ima gomila snimaka dejstva ruske pvo na njih i obaranja istih. A tvrdnja da je Barjaktar oborio koliko ste naveli 9 helikoptera je smešna… dajte molim Vas.

Sh

@Markus
Jermeni jesu imali slojevitu PVO, u razmeri u kojoj su mogli to sebi da priušte. Šta mislite, zašto su kupovali M-55 u onolikom broju? I zašto su grozničavo kupovali i razvijali sopstvene sisteme za elektronska dejstva?
Gde su te gomile snimaka? Pokažite ih, molim Vas. Pokazao se Bayraktar sasvim dobro, razloge sam naveo u prethodnim postovima.

Ma

@SheikhZayeb lepo ste to primetili, da su Jermeni imali slojevitu PVO u meri u kojoj su mogli sebi da priušte, ali upotreba je bila katastrofalna, SLO su se koristili u samostalnom dejstvu što bi trebalo da bude izuzetak, a nikako pravilo kako je lepo objasnio g-din Vukosavljević, i sl da se ne ponavljam.
Gomile snimaka imate na Telegramu, postoji poseban link. Mnogi su bili skeptični i nisu verovali onda sam im preko Telegrama prosledio link i sada veruju svojim očima. Barjaktar je bio dobar samo prve 2 nedelje, posle toga su Rusi napravili kišobran oko svojih OMJ i od tada su potpuno beskorisni osim za izviđanja. Ne znam kako da Vam pošaljem link, možda da ukucam na stranici ili? Pozdrav

Č

Besplatni TB2 ne bi li se nekako dobilo odobrenje za kupovinu F-16. Jako ohrabrujuće.

Odgovori
Sl

Prosto je zanimljivo navijanje naseg naroda za Rusiju. Rusija je nicim izazvana napala jednu evropsku drzavu, toboze zbog nacista I NATO-a, a jedini fasista i neuspeli ruski car je Putin. Ruska vojska se zestoko osramotila u Ukrajini Jos kad I’m je potopljena krstarica Moskva. I ja sam verovao da je ruska tehnika zakon, ali vise I ne bas. Jeftini Barjaktari su razneli I sto znamo I sto ne znamo. Nadam se da ce Srbija nabaviti iste. Slicno kao sto smo nabaviti kineski CH 92. Rusija napreduje na misice. Da nema nuklearno oruzje, mislim da bi je NATO vratio u srednji vek. Svaka cast Ukrajini. Ukrajinci I Rusi Jesus slican narod, da ne kazem isti, ali Ukrajina zasluzuje mesto u EU. Srbija je retka crna ovca zbog KiM. Rusija nije ona carska Rusija, vec neuspesni nastavak Sovjetskog Saveza. Isto kao sto nasa Srbija glumi mini Jugoslaviju. E sad moze li mi neko reci da li je istina da je Srbija narucila ili I’ma nameru da naruci Barjaktare ? I da li se zna sta ce biti sa porucenim baterijama Pancira ? Da li I’ma sanse da kupimo kineski verziju ? Nekako mi je Malo 6 Pancira na 4 bateriju FK 3 ili se varam

Odgovori
TT

VS je kupila kineske CH-92 borbene BL i na ugledu na iste razvija Pegaz, to su sistemi nesto slabijih mogucnosi od Barjaktara.

Da li ce isti biti narucen ne znam ali bilo je javnih najava nabavke istih, u svakom slucaju VS poseduje borbene dronove i nove kolicine se nabavljaju i proizvode.

Panciri ce biti isporuceni kada se za to steknu uslovi ukoliko ne onda ce se kupiti Kineski ekvivalent.
Jeste, za 4 baterije FK-3 jedna baterija Pancira nije dovoljna, zato su kupljene dodatne baterije.

Da

Ništa manje zanimljivo nije ni navijanje za Ukrajinu! Prosto je neverovatno da neko kaže da je Rusija ničim izazvana napala jednu evropsku (hajde da dodam i demokratsku) državu. Čoveče, ti si, izgleda, prespavao sva događanja od Majdana pa nadalje. O onome pre MAjdana da i ne govorim.
Što se Bajraktara tiče, pitanje je kako ne preokrene tok u Lisičansku? Mislim da je tu najpotrebniji sada.

Pr

Sladjane, a zasto i kako bi tacno Rusija koja je jedna drzava trebala da bude ravna po konvencionalnoj vojnoj moci 28 drzava koja cine dva cela kontinenta?
Nuklearno oruzje je tu da napad vise drzava na Rusiju preventira, a konvencionalno Rusija moze da se obrani od bilo koje zemlje na svetu pojedinacno.
To je vise nego dovoljno da Rusija bude prosto nedodirljiva za agresora.

Pe

@Sladjan
Za razliku od svih komentatora ovde, ja,sam ziveo i radio u Rusiji,i uvek sam imao lose misljenje o tehnoloskom nivou Rusije.Ipak, ispostavilo se jos slabije, nego sto sam ocekivao.
Netacni i navijacki navodi naseih medija o „uspesima“ ruske vojske u Ukrajini u Srbiji su sramota.
Rusija posle cak pet meseci napada svim silama ne moze da izadje na kraj sa ukrajinskom vojskom, i ozbiljan svet se smeje Rusima.

Ix

>> Netacni i navijacki navodi naseih medija o „uspesima“ ruske vojske u Ukrajini u Srbiji su sramota.

To je prosto inat i osveta zapadu jer je NATO bombardovao Srbiju. Rusija je onda po toj logici u svemu najbolja na svetu a i sve vise Kina. Razum i empatija ne igraju nikakvu ulogu. Iz istig razloga je u redu i ovo sto putinovi po Ukrajini jer „kako je mogla Amerika 1999 nas bombardovati“ itd…

Mi

Ne tako davno, mozda godinu dve unazad, sam izrazio moje misljenje da ce PVO sistemi brzo sustici i potisnuti naoruzane dronove srednje i vece klasa kakvih danas lete nebom. To podrazumeva sve one koji nose vazduh-zemlja rakete dometa do 15km sto je maksimum danas. Logika je ta da jednostavno velicina zmaja drona mora da poraste do velicine bar zmaja aviona G-4 ili Orao da bi poneo 2-4 rakete VZ koje se mogu ispaliti van dometa PVO klase Tor-M2 i Pancir.

PVO naravno jos nije usavrsen dovoljno da se sa lakocom bori sa danasnjim „Bajraktarima“ i Brimstone ili Hellfire klasom raketa, ali PVO vec ima domet, i nema ogranicenje svoje velicine ako mu i treba veca raketa. Treba samo da se usavrsi da ih nadje i pogodi. To usavrsavanje je vec na drugom ili trecem stepenu razvoja. Od prvih Pancira u Siriji sa pravougaonim radarom koji nisu bili dizajnirani za borbu protiv dronova, preko Pancira S1 i S1M koji su evoluirali iz iskustva u Siriji (ovi sto je Srbija dobila i sto se koriste u Ukrajini), pa do najnovijih adaptacija koje ulaze u proizvodnju danas i sutra.

Poenta je da Bajraktar nemoze da evoluira kao Tor ili Pancir zbog fizickih ogranicenja zmaja. Veci zmaj je potreban za rakete veceg dometa. Veci zmaj znaci i laksa meta za PVO radar, ili mnogo skuplji stealth dizajn ako ce radarski odraz da ostane mali. Stealth dizajn opet znaci cena ce da se priblizi ceni moernog borbenog aviona i nece makar ko moci da ga ima. Stealth je jako zahtevan za odrzavanje i skup do zla boga. Ne postaje jeftiniji vremenom nego samo skuplji.

Dakle pretpostavka je da ce borbeni dronovi vece klase koji postoje danas (tipa Bajraktar) brzo biti nadmaseni sa PVO sistemima srednjeg i kraceg dometa klase Pancir.

Mislim da to vec vidimo u Ukrajni. Imacemo ili jako male dronove koji nose jako mali bojevi teret (koji veci postaju svakodnevna taktika) , ili je neophodno poslati visenamenski avion (bombarder) koji moze da lansira raketu sa dovoljne distance van dometa PVO, i nosi tonu elektronske opreme da se brani, te sposobnosi da manevrise daleko bolje od danasnjih Bajraktara i Ripera.
Taj budici veci stealth dron sa VZ raketama vecim od 20km ce da bude potpuno nova i veoma skupa klasa borbenih letelica koja ce u isto vreme da potisne i skroz zameni danasnje visenamenske avione. Takve stvari ce imati samo najbogatija vazduhoplovstva.

Odgovori
Bo

Pvo nikada nece biti usavrsen,uvek ce nedostajati ono nesto.Internet specifikacije tih sistema su dokazano preuvelicavanje mogucnosti,ne treba verovati youtube glupostima.Obe strane koriste bpl u vecem broju i dzaba s 300,400,500,1000 kada obicne komercionalne bpl nanose stetu „profi“ armijama.
Setite se samo komentara tipa „rusi mogu da iskljuce elektroniku americkom brodu“ ili „rusi sa s-400 zatvaraju nebo iznad Uk“
Da li je nebo zatvoreno?Da li je ruska pvo svemocna?

De

Izgleda da je krstarici Moskva bila iskljucena elektronika pa nije mogla ni samu sebe da stiti..

Be

Deki, iznad Crna mora imas uvijek bar 2 NATOve osmatracke platforme.

Njima nista, s te visine, ne moze promaknuti.

Aj sad, zbroji 2 i 2.

Mi

Bole, mislim da si propustio moju poentu, al nema veze. Tacno je da mali komercijalni dronovi nanose stetu i to sam i ja napisao. Oni se ne mogu gadjati S sistemima jel suminijaturni i kostaju od 1000-10000 $. Koliko kosta jedna S rakjeta a koliko taj mali drončic sto se pakuje u ruksak na ledja? Koliku stetu taj mali droncic moze da napravi vojnoj opremi? Dakle ne brkajmo babe i zabe. Govorim o borbernim dronovima klase Bajraktat protiv moderne i buduće PVO.

Deki
Moskvu je spucao Bajraktar? Dron?
Slazem se da Moskva nikad nije smela da dolazi u domet protivbrodskih raketa, ali ajd da ne izmisljamo nove besmislene scenarije.

Mozemo biti sigurni da ce takvi dronovi i PVO pičiti jedan drugog tu i tamo sa uspesima u zavisnosti ko je koga uhvatio na vreme ili „sa ledja“ ali sve vise ce organizovan PVO pobedjivati i sve manje ce Dron moci da prezivi ulazak u domet svojih malih raketa.
Vec smo svedoci toga na Istoku Ukrajne gde Rusija ima podebljanu trupnu PVO i gde in ne okrecu ledja da zapale cigaru il slicno kao sto su radili ranije. I sami Ukarjinci to kaze danas. Postavio sam link ranije. Nije tajna.

Sh

@ Bediun
Izvini, ali ni „Moskvi“ nije smelo ništa da promakne! Naročito ne P-8 ili Global Hawk! Da je bila u taktičkoj grupi sa još dve moderne fregate i da je imala podršku A-50, koji i inače krstare oko Sočija, i da su plovili van dometa „Neptuna“, ona bi verovatno i danas plovila i mnogi klinci koje je povukla sa sobom bi bili živi. Međutim, „Moskva“ je plovila uvek pravolinijski od Sevastopolja do Zmijnog ostrva, kao na krstarenju. Možda su suviše bukvalno shvatili reč „krstarica“? Ili su bili toliko arogantni i tupavi da ne ukapiraju da su rakete „Neptun“ već bile isprobane? Svi im se smeju za ovo.

Mi

@SheikhZayeb
Sve stoji sto si napisao. Sta su uopste trazili tamo ako ne osiguravali vazdusni prostor sa Moskvom i sugim brodovima nije mi jasno.
Sto se tice velikih NATO dronova sto tamo znaju da špartaju, trebali su jedan dva odma da obore da ih udalje i posalju poruku. Nema zrtava, nema problema. Nikakav skandal i treci svetski rat ne bi bio sto mozda neki misle. Sta bi ameri uradili? Sankcije? :-)

Ix

Ex krstarica Moskva je prosto bila krsh od broda za prastarom elektronikom i neuvezbanom posadom, o nekim taktickim grupama u ruskoj mornarici, koja im je najgori vid vojske, gori i od vazduhoplovstva, ne vredi pricati. Srecom, a kako javlja radio Moskva, reaktivirace ovih dana slavnog Admirala Kuznjecova i poslati ga za Zmijsko ostrvo da malo zadimi okolo ne bi li oterao ukrajinsku posadu…

Al

Ajmo, Google Earth, mnogo dobra stvar…

Od Ostrva Strašnog imena do Krima i Kersona ima 200 km.

Od Ostrva do Obale, pa piše već gore u tekstu.

Obe strane to ostrvo mogu da preoru kad god požele.

Potpuno je nebitno u ovoj fazi

iv

Jedan od izgovora za napad na Ukrajinu je bila zelja (rekao bi pusta) da pristupi NATO-u . Finska i Svedska su se prikljucile i dovele NATO na par kilometara od S.Petersburga i ??? Pre ce tu biti licna Putinova mrznja prema Ukrajini i neka njegova fantazija o restituciji carstva. Ruski narod generalno zaista nije imao nista protiv Ukrajinaca. Cak je i pobuna bila orkestrirana i sprovedena od strane Moskve, lokalno stanovnistvo u sustini nije bilo zainteresovano. Ja zaista ne znam kako Rusija ovo zamislja da zavrsi. Bez totalne okupacije Ukrajinski kapaciteti i mogucnost da se dejstvuje po dubini ce rasti kao sto se polako i pokazuje. Zapadu ta pomoc nista ne ne kosta a to cini da Rusija polako krvari. Za Ukrajince tu nikoga iskreno nije briga al oni moraju da ginu , ginu za svoje. Dronovi su i inace smisljeni da budu potrosna roba i zato su i relativno jeftini. Jedinu akciju koja se mogla videti o upotrebi dronova malo slozenijoj je bilo sadejstvo dva, gde je jedan provocirao rusku pvo a drugi navodio artiljeriju koja je poklopila buk. (Niko nije komentarisao buk koji se okrece i pogadja lanser) Cela taktika obe strane je u sustini iz 2 sv rata sa nesto modernijim sredstvima. ukrajinci su cini mi se nesto mastovitiji i fleksibilniji. Ruska propaganda je dno dna, otprilike kao da rade sinovi kgb ovaca iz istih ocevih udzbenika. Rusija nema ustvari sta da ponudi okupiranim teritorijama osim hapsenja , korupcije i ruskog nacionalizma. Nisu cvetale ruze ni pod Ukrajinom al si makar mogao lajati da te ne pojede mrak. Bice interesantno videti ponasanje lokalne populacije. Da li iko misli da planirani referendumi mogu da budu fer izvedeni gde se proukrajinci hapse a okupator broji? Cemu pozoriste, jedno jutro objavis na TASSu da je 93.5 % glasalo za Rusiju i ima istu tezinu kao da si ga i „organizovao“. Nazalost ovo sr..e je i Srbiju stavilo u mnogo losiju situaciju. Rusija ni dosad nije bas pomagala a sad nema od njih nista. mogu mozda da pokusaju da burgijaju protiv evrope i amerike sa nekim politickim uticajem na vladajuce strukture( Dodik bi to bas voleo) al to ce ic za njihovu korist a nasu stetu.

Odgovori
TT

@ivan

Svedska i Finska su sasvim druga grupa naroda i dve drzave koje su vec duboko integrisane u kolektivni zapad, to za modernu Rusiju nikada nije ni bila meta.

Cilj Rusije je ocigledno kontrola sto veceg slovenskog ili rusofonog stanovnistva unutar gradnica SSSR-a.
Daleko ce se bolje dugorocno pozicionirati na svetskoj sceni kao drzava koja u svom sastavu ima uz sadasnju Rusku Federaciju, Belorusiju i jugoistocnu Ukrajinu.

Sto se tice toga sta Rusija moze da ponudi Ukrajinskim regionima trenutno je sledece, 220% visu prosecnu platu (Rusija 829 evra, Ukrajina 372 evra), isto toliko visu penziju, nekoliko puta nizu cenu komunalija, goriva i hrane, otpis svih stanbenih i kes kredita prema stranim bankama i zivot u jednom stabilnijoj i neuporedivo mocnijoj drzavi.

Licno cisto sumnjam da ce narod istoka i juga Ukrajine imati nesto protiv zivota u Rusiji posto je u pitanju rosofono stanovnistvo i Rusko jezicko govorno podrucije, jedini problem bi bili regioni zapadne i centralne Ukrajine ali sumnjam da je Rusiji to cilj aneksije.

Te

TT
Why Finland and Sweden want to join NATO just now, after such a long period of neutrality?! They didn’t even think to join the alliance in the Cold War time. Do you suggest they are just stupid or gone mad? I’m very interested in your opinion about that.

De

Moze samo da im ponudi deesteljeca sankcija.

Sh

@TT:
U Rusiji se prosečna plata kreće u rasponu od 25-35.000 rubalja. I, ako izuzmemo Moskvu, Kazanj i SpB, Rusi žive identično kao i Ukrajinci. Dakle, bajke o nekom visokom ruskom standardu su samo to – bajke. Znate, ima nas koji smo zašli i malo dalje od MKAD-a.
Drugo, ovaj napad je uradio sve suprotno od želja koje ste pobrojali. Ne samo da je udaljio rusofono stanovništvo Ukrajine, nego se to isto stanovništvo najžešće borilo protiv Rusije, čime je stvorena trajna prepreka stvaranju neke pan-slovenske Rusofone države i to trajno. Profitirali Ameri i Kinezi, a najviše će da izgube Jermenija, Krigizija i Mongolija.

V-

E, Zapadnoj Njemqckoj je trebalo 20 godina i nekoliko planina novaca kako bi Isotcnu doveo na pristojnu razinu.

Rusija taj kapital nema.

U ispraznost Putlerovih prica je suvisno pricati

Ix

Baltik je od pre neki dan NATO bara. Rusija ako ovako nastavi izletece iz Königsberga, vreme je da se taj frankenstajn pomera odatle.

Al

Veoma mi je žao naroda Ukrajine
Ovo je strašno baš strašno.
Niko ne pokušava mirno rešenje da nadje nego se samo puca..😢😡

Odgovori
mi

Ja samo zamislim koliko je bilo teško samo sa vazdušnim napadima NATO na SR Jugolaviju i shvatim da ne mogu da pojmim koliko je ukrajinskom narodu teško sada. Izgleda da je kasno za mirno rešenje, mudrost jednog vođe ili onih koji vode državu se sastoji u tome da predvidi do čega može da dođe i da spreči štetu , mislim da su imali dosta vremena da ovo izbegnu. Jednačina je vrlo prosta ako ne daju sami – oteće im.Jednom kada se ove stvari pokrenu agresor ne odustaje tako lako.

Mi

Jedno pitanje za bolje poznavaoce (npr za Živojina). Da li avion može da uhvati u zahvat bespilotnu i ispuca raketu na nju? Nikako mi nije jasno, rusi kao imaju vazdušnu prevlast u Ukrajini, a nisam video ni jedno obaranje bespilotne sa nekim avionom. Kako je moguće da bespilotne dođu uopšte iznad donbasa? Jel ima tamo PVO, jel patroliraju avioni? Na kraju, jel može radar sa helikoptera da vidi bespilotnu? Ako može, pa pojuri je malo i pucaj sa mitraljezom ako nemaš sa nečim drugim. Ok, imaju i Ukr BUKove i S300 ali valjda i avion vidi kad se upali radar na njima pa može da pobegne. Opet kažem, ne razumem se dovoljno pa pitam.
Sa druge strane, kako reče jedan komentator, niko ne pokušava mirno rešenje i dogovor. Glas razuma se uopšte nečuje, samo ekstremizam. I na kraju kad sve poruše, opet će morati da sednu i da se dogovore.

Odgovori
Mi

1. Da, Suhiji mogu da patroliraju i da gadjaju BPL, ali to je dosta neefikasnan i skup proces. To bi recimo imalo smisla kad bi Amerika nad nekom malom zemljom koja nema PVO to radila da potisne aktivnost BPL. Ne nad ogromnom Ukrajnom u kojoj sve vrvi od PVO solidnog dometa, i NATO letelica u okruzenju koji im dojavljuju sveki minut kad ruski Suhoj menja pravac.
– Jeste, ogroman broj ukrajinskih PVO je unisten, ali tako je i NATO mislio za malu Jugoslaviju posle 78 dana bombardovanja a znamo svi koliko je naseg PVO prezivelo i danas je aktivno.

2. Rusi nemaju vazdusnu prevlast u Ukrajni!
– Ukrajna je ogromna i do zuba naoruzana sa PVO svih klasa. NATO leti non stop velikim dronovima klase Global Hawk, AWACS avionima i satelitima u dometu i izvestava Ukrajinsku PVO i celu vojsku o ruskim pokretima i stanju u zavduhu i na terenu. Ponarucito o stanju u zapadnoj polovini zemlje. Istok je izgubljen.

– Rusi imaju vazdusnu prevlast nad Donbasom. Rusi su aktivirali potrebne trupne i teritorijalne PVO sistema da to bude tako. To je faza 2. Od tada je situacija skroz promenjena sto se ukrajinskih borbenih BPL tamo tice

– Bespilotne letelice mogu da dodju u blizinu Donbasa ali su odmah i oborene. Nije ih mnogo ostalo. Zato sada i lete samo izdaleka i snimaju i navode artiljeriju. Ako se ukaze prilika za neku meto ipale raketu ali to odavno nismo videli. Zato vec dosta dugone gledamo sveze snimke kako Bajraktar pogadja tenkove, i neaktivne Bukove i slicne stvari.
To je bilo dok su Rusi na naivan nacin u prvoj fazi rata isli napred kao da su im ovi crveni tepih prostrli i svecani docek spremili u Kijevu i drugim mestima lezernog ulaska. To je priznata greska i jos ce se dosta pisati o tome.

Al

E, ni meni to nikako nije jasno. Ako ima neko ko se stvarno time bavio – neka nas prosvetli.

Stvarno mi nije jasno kako Barjaktar koji je veličine malog aviončića postade nevidljiva i neoboriva stvar.

Takodje mi nije jasno kako radar gubi protiv kamere

Fe

Rusi neprekidno bombarduju Zmijsko Ostrvo, Ukrajinski gubici su toliki da sad ne žele da priznaju da su uopšte i poslali nekog tamo. Juče su bombardovala dva Su-25 belim fosforom danas opet nekoliko Su-24 i Su-30, malo previše često napadaju da bi bilo uopšte verovatno da je to “radi uništavanja napuštene opreme” kako tvrde Ukrajinci.

Odgovori
Mi

Pa nisu Ukrajinci bili na ostvru nego Rusi. Totalno si se zbunio, uopće ne pratiš dešavanja u Ukrajni.

Sh

Pa zašto bi poslali bilo koga na tu hridinu? Nema svrhe. Možda su samo spustili neku ekipu da postavi zastavu i beži. Držanje tog ostrva ima smisla samo u mirnodopskim uslovima, kao radarsku stanicu za nadzor EEZ, meteorološku stanicu, svetionik, možda nešto za elektronsko izviđanje i eventualno neko istureno odeljenje za pretragu i spašavanje. Ima i zanimljih arheoloških iskopina, šteta što je ovako ludački bombardovano. Ne shvatam svrhu zauzimanja tog ostvra.

Fe

@ Milki
@ SheikZayeb

To se zove kognitivna disonanca – Rusi su se povukli zbog izvoza žita – povlsčenje se desilo baš kad je predsednik Indonezije došao u posetu Moskvi pravo iz Kijeva, a jedino ga žito zanima. Ukrajinci su probali da iskoriste stvar u propagandne svrhe, ali su avioni VKS upropastili snimanje, a posle su Ukrajinci počeli da šire teorije o razlozima ruskog bombardovanja ostrva, samo da se ne bi postavilo pitanje zašto su ljudi slani pod bombe bez ikakve potrebe. Čula se i izjava “da su ukrajinsku zastavu na ostrvo spustili helikopterom”, a da će biti podignuta kad za to dođe vreme. Arestovičevi medijski nastupi umeju da budu jako skupi…

Ik

“ Vrhunski „obuceni
ruski piloti sa
dva SU30SM bacili
4 bombe na otok
velicine 1 km2 i
napravili strasan
rezultat 3
promasaja od 4
pokusaja.Koliko
Tek oni imaju naleta
godisnje?

Vl

Iksnelez,
Sunce ti, al ti je validan izvor informacija …
Sve si nas sada ubedio u svoje tvrdnje.
Nego, nisi primetio da su Rusi uvežbali žabice?

Mi

Iksnelez
Ajde nam daj jedan razlog, logiku ili dokaz zasto mislis da je na snimku ruski Su-30SM a ne ukrajinski Suhoj?

Fe

@ Iksnelez

Gde su ti te 3 bombe koje su promašile “celo ostrvo”? Eksplodiraju one i kad padnu na površinu vode, lako se poveruje u baš sve što se priželjkuje.

Ma

Postaji snimak nekog aviona koji noću bombarduje Zmijsko ostrvo, baca 4 bombe od kojih samo 1 pogađa cilj, za koji Ukrajinci tvrde da je Ruski Su 30, a pri tome uopšte se ne vide ni kamuflaža ni rondela na avionu, baš ništa. Ko može da garantuje da je to zaista ruski Su 30, a da nije Ukrajinski Su 27? Zmijsko ostrvo, jel to beše ono ostrvo za koje su Ukrajinci tvrdili na početku rata da su se na ostvru njihovi vojnici borili do psolednjeg, da bi posle toga Rusi pokazali snimke zarobljenih ukrajinskih vojnika sa tog ostrva i da bi se ispostavilo da su se svi predali gotovo bez borbe?! Nešto slabo mnogi pamte….Mogli biste malo i Telegram da gledate ima dosta jasnijih snimaka.

Fe

@ Markus1463

Problem je što se NE VIDI baš nigde da jsu bačene bombe koje nisu eksplodirale, valjda je bitnije šta se vidi na samom videu (ili slici) od onoga što piše u opisu videa. Koliko je samo moguće naći snimaka kako ISIS “uništava” i američkih i ruskih aviona a na njima ili avion u najkrupnijem mogućem planu ili izbacuje IC mamce, a razni se raduju kao mala deca.

Želje su jedno, mogućnosti drugo. Želite vi da verujete u propagandu strane koja žestoko gubi i to je sve. Uskoro će i konačna pobeda “da bi se sprečile dalje žrtve”, i toliko o tome.

Bu

Uništeno 11 Barjaktara a ostalih 100 nisu.???Znači sva ona uništena ukrajinska vojna tehnika u gradovima koje je zauzela Rusija a nije snimljena, zapravo nije uopšte ni uništena.?????

Odgovori
Mi

Srbija 1999, imala kolkiko, 150 Migova 21. Uništeno na zemlji desetak.

Mig-21 je najbolji avion ikada napravljen, NATO mu ništa nije mogao.

Sh

@Bungi
Rusi snime apsolutno sve što im padne u ruke ili što unište. Ostalih 100 nisu, možda se promaklo nekoliko koji su eventualno pali na teritoriju pod kontrolom Ukrajine, ali, sve u svemu, i dalje rade.

Mi

@SheikhZayeb
Upravo je suprotno. Rusi slabo snimaju i postavljaju na drustvene mreze i vesti. Da li si video mozda promo snimke unistenja stotina oklopnjaka koje avijacija unistava svaki dan, i zauzimanje teritorija u zanje vreme? Uspesi Ruskih snaga na terenu su dokaz da mogu kad bi hteli.
Sa druge strane Ukrajinci svaku sansu za medije iskoriste. Potpuno razumljivo sa obzirom za dizanje morala i da pokazu da se milijarde doniranog oruzija i opreme koristi i da bi se proces nastavio.

Sem toga znamo svi daje lako snimiti i strimovati svaki snimak sa Bajraktara na youtube i Twiter do zadnje sekunde. Iscurelo je cak i snimak kako PVO raketa leti rema dronu i spuca ga.

PV

Slađan,
Mi koji smo upoznali Rusiju i Ruse,
živeći i radeći tamo, imam jasniju sliku o toj zemlji i narodu, nego ovi koji „poznaju“ Rusiju iz mitova, a kojih je velika većina.
Najbolje za Srbiju je što nismo u prvom krugu njihovih interesa i što smo daleko…

Odgovori
Ix

Pa to vi mislite, jesmo daleko ali kad ti 3/4 stanovnistva sece vene za Rusijom a recimo meni u najblizoj rodbini izjavljuju kako obozavaju Putina tj. citiram „neopisivo ga vole“, onda daljina i nije tolika da se ne mogu naneti nepovratne stete…

Ix

>> Ministartsvo odbrane je do sada u svojim dnevnim izveštajima, od početka rata navelo da je oboreno čak 74 Bajraktara što je sasvim sigurno preterano, ali možda ipak i ne toliko

„možda ipak i ne toliko“??? Hahah, kako da ne, poznato je da Rusi nikada ne lazu i petljaju nego samo iznose zivu istinu. Pa i ovo nije destruktivni rat sa do sada verovatno 100K zrtava nego spec. vojna operacija smirivanja tenzija u blizem susedstvu…

Odgovori
Č

Ova rat je već doneo novine i pu domenu vojne teorije – pojavu artiljerijskog rata, po ugledu na Duhetovu teoriju o ratu avionima – verovali ili ne, u borbi za Lisičansk nije bilo klasičnih pešadijskih borbi, bitku je rešila artiljerija podržana dronovima koncentrisanom paljbom uz korišćenje vođene municije i korekture pomoću dronova.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

TheDictator na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Tako je. Saglasan sam da se ovde bar moze cuti druga strana price, za razliku od USA. U toj diktaturi su dva 737 MAX-a morala da padnu, a jos nekoliko zamalo da padne, kako bi se tek onda cula druga strana price.

22. Feb 2024.Pogledaj

Yrraf na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Ne razumem zašto USA, koja je država sa najvećim brojem avionskih nesreća (https://www.statista.com/statistics/262867/fatal-civil-airliner-accidents-since-1945-by-country-and-region/) proglašavate diktaturom, ali OK, svako ima pravo na mišljenje. Činjenica je da Boeing ima jaka politička leđa i da im FAA baš mnogo gleda kroz prste i da ih samo politička odluka države drži sigurnim od bankrota, ali nazvati ih diktaturom je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Rex na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Samo nije dobro kada jednu stranu priče iznese čovek imenom i prezimenom na vazduhoplovnom portalu koji ne čita baš svako u Srbiji, a drugu stranu priče iznese mainstream medij, koji se hvali kao nekom nezavisnošću i objektivnošću, i koji čitaju milioni, sa udarnim naslovima tipa ugrožena bezbednost aviona, a sve se pozivajući na anonimne izvore…

22. Feb 2024.Pogledaj

Nikola P. na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Samo da konstatujem da ova greska ne bi mogla da se desi na standardnoj pisti na aerodromu Beograd, ali na umetnutoj pisti se desila. Kada udjes u pogresan voz, onda su sve stanice pogresne...

22. Feb 2024.Pogledaj

Lucky na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

UVEK JE LJUDSKI FAKTOR!!! ZATO POSTOJE RIGOROZNE MERE U OZBILJNIM KOMPANIJAMA ,KOGA ZAPOSLJAVAJU!!! ZA TE OZBILJNE KOMPANIJE,NEKI TAMO SERTIFIKAT NE ZNACI NISTA,PILAZE SE KOD NJIH!!!NARAVNO DA JE TO ZA VAS SPANSKO SELO JER GLAVNI VEZE NEMAJU!!!!

22. Feb 2024.Pogledaj