BEG airport status
U Rusiji poleteo još jedan završeni strategijski bombarder Tu-160, prvi modernizovani Tu-160M Prvi Tu-160 koji je nakon dugo godina završen, ali na nivou verzije Tu-160M / Foto: UAC

U Rusiji poleteo još jedan završeni strategijski bombarder Tu-160, prvi modernizovani Tu-160M

Ruska Ujedinjena Vazduhoplovna Korporacija (UAC, OAK) saopštila je preključe da je istog dana sa fabričkog aerodroma Kazanjskog vazduhoplovnog zavoda (KAZ) koji je filijala konstrukcionog biroa Tupoljev, poleteo prvi novoproizvedeni strategijski bombarder raketonosac Tu-160M. Kako je navedeno, let je trajao 30 minuta i odvijao se na visini od 600 m, a posada probnih pilota Tupoljeva izvela je manevre u kojima su proverene stabilnost i upravljivost letelice.

U saopštenju se još navodi da je u okviru realizacije programa po državnom ugovoru između Ministarstva industrije i trgovine Rusije i Tupoljeva, za kratko vreme u potpunosti digitalizovana projektna dokumentacija za avion Tu-160, potom obnovljena tehnologija vakuumskog zavarivanja titanijuma, nastavljena proizvodnja sklopova zmaja aviona, formirana nova saradnja vodećih industrijskih preduzeća iz oblasti metalurgije, avio-konstrukcija, mašinstva i proizvodnje instrumenata, a glavni deo firmi se nalazi u sastavu Državne korporacije Rosteh.

– Obnovili smo puni proizvodni ciklus Tu-160, ali u modifikaciji M, korišćenjem modernizovanih motora, modernizovanih sistema upravljanja avionom, navigacionih sistema i sistema upravljanja naoružanjem. Veliku ulogu u obnavljaju proizvodnje imala je modernizacija Kazanjskog vazduhoplovnog zavoda: obnovljena je oprema radionica, letna ispitina baza, puštena je u rad najveća na svetu instalacija za zavarivanje elektronskim snopom i vakumsko žarenje titanijuma. Danas vidimo značajne perspektive za Tu-160, dalji razvoj će omogućiti korišćenje novog naoružanja, uključujući i ono koje je u razvoju – naglasio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Oprema i sistemi su u novom Tu-160M nadograđeni i modernizovani za 80 procenata / Foto: UAC

Avion je zadržao prethodni izgled, ali je konstruisan na potpuno novoj tehnološkoj bazi korišćenjem digitalnih tehnologija.

– Tu-160 je najveći i tehnološki najsavremenijih projekata u avio-industriji. Realizacija ovog programa zahtevala je ne samo obnovu proizvodnih pogona, već i stvaranje fundamentalno novog digitalnog okruženja za rad na projektu. U izradi digitalne dokumentacije za projekat učestvovao je veći broj vazduhoplovnih konstruktorskih biroa. Osnovni značaj današnjeg događaja je da je novi avion u potpunosti ponovo proizvedena, od nule. U novom avionu sistemi i oprema su nadograđeni i modernizovani za 80 procenata – rekao je generalni direktor UAC Jurij Sljusar.

Dodaje se i da je realizacija programa modernizacije i reprodukcije strategijskih raketonosaca Tu-160 zahtevala značajno renoviranje proizvodne baze.

– U okviru ovog programa, u Kazanjskom vazduhoplovnom zavodu je više od 40 procenata opreme radionica obnovljeno i modernizovano, značajan deo osoblja je prošao dodatnu obuku. Za konstrukcioni biro Tupoljev, obnavljanje proizvodnje Tu-160 je veliki projekat, koji podrazumeva ne samo obnovu i nadogradnju materijalno-tehničke baze i vraćanje ključnih sposobnosti, već i dostizanje novog nivoa mogućnosti za projektovanje i serijsku proizvodnju najsloženijih i najnaprednijih avionskih sistema – rekao je generalni direktor Tupoljeva Vadim Koroljov.

Primerak 08-05 je 2011. godine bio završen 65 procenata / Foto: UAC

I pored toga što zvaničnici ruske vazduhoplovne industrije navode da je ovo prvi novoproizvedeni Tu-160M, mora se naglasiti da to nije sasvim nov primerak već je ustvari nedovršeni Tu-160 8. proizvodne serije, najverovatnije avion sa fabričkim brojem 08-05 koji je 2011. godine, kao i primerak 08-04, bio 65 procenata završen. Ono što je ipak činjenica da je to prvi Tu-160 koji je nakon mnogo godina završen, ali u novoj modernizovanoj varijanti Tu-160M.

U periodu od 1977. do 1994. godine proizvedena su, zajedno sa prototipovima i avionima za ispitivanje, 32 Tu-160. Potom su u dugom vremenskom periodu proizvedena odnosno završena još samo tri primerka, jedan 2000. godine, jedan 2008. i poslednji 2018, već spomenuti avion 08-04 koji je zajedno sa 08-05 bio među još 12 nezavršenih aviona. 2011. godine u fabrici su se, pored 08-04 i 08-05 nalazila i dva aviona iz 9. serije (09-01 i 09-02) koji su bili 45 posto završeni, tri aviona 9. serije (09-03, 09-04, 09-05) 25 procenata završeni i 5 aviona 10. serije (10-01 do 10-05) samo po 12 posto dovršeni. Rusija se još 2015. godine odlučila da ponovo pokrene proizvodnju odnosno da krene sa kompletiranjem određenog broja nedovršenih zmajeva.

Još jedna konfuzija postoji oko oznaka modernizovanih aviona. 2017. godine kada je prikazan završeni avion 08-04 (kasnije nazvan “Petr Dejnekin“), mediji su prenosili da je to Tu-160M ili čak Tu-160M2. Međutim prvi Tu-160M nastao je modernizacijom postojećeg Tu-160 (primerak sa ev. Brojem 14, nazvan ‘‘Igor Sikorski‘‘, proizveden 1989. godine) nakon modernizacije isporučen VKS Rusije 2020. godine. U toku ove godine VKS bi trebalo da dobiju još dva modernizovana Tu-160M. Ruske VKS trenuto raspolažu sa 17 Tu-160 i Tu-160M koji se nalaze u sastavu 121. teškog bombarderskog avijacijskog puka, 22. divizije teških bombardera u vazduhoplovnoj bazi Engeljs-2.

Proizvodnja prvog od 10 naručenih Tu-160M2, septembar 2021. godine / Foto: Pres služba predsednika Tatarstana

Avioni verzije Tu-160M2 biće potpuno novoproizvedeni avioni, krajem septembra prošle godine je prilikom posete visoke vojne delegacije fabrici prikazana proizvodnja prvog primerka. prema ugovoru koji je potpisan 2018. godine, do 2027. godine trebalo bi da budе proizvedenе 10 primeraka. Pretpostavlja se da će Tu-160M i M2, pored sasvim novih motora NK-32-02 (koji povećavaju dolet za 13 procenata), imati unificiranu elektronsku opremu i naoružanje. Za sada o tome nema mnogo detalja, zna se da je tu novi radar NV-70M, novi računar misije, tzv. “stakleni kokpit“ sa digitalnim prikazivačima, novi sistem upravljanja, sistem za komunikaciju, unapređeni navigacijski sistem koji uključuje inercijalni navigacijski sistem, satelitsku navigaciju, astronavigaciju, Doplerov radar. Osim navedenog, tu je potpuno novi sistem za samozaštitu aviona koji uključuje i sistem za protivelektronska dejstva.

Novi Tu-160 dobiće i savremenije naoružanje, u razvoju se nalazi malogabaritna krstareća raketa Izdelije 715 poznata i pod oznakama H-50 i H-SD, tu je potom krstareća raketa nove generacije H-BD za koju se pretpostavlja da je konstruisana na osnovu raketa H-101 i H-102, i čiji se domet procenjuje na do 6000 km, a spominje se i hipersonična raketa H-MT brzine 6 maha i dometa 1500 km. Moguće je da će do kraja decenije biti razvijena i hipersonična raketa velikog dometa brzine 12 maha.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

re

Nije im to bila namera ali mnogo im dobra ova neofarbana kamuflažna šema, teško ju je gledati. :)

Odgovori
Г

Невидљиви су прошлост. Сад се праве негледљиви 😁

Sa

Trebalo bi razmisljati o jednoj eskadrili ovih aviona. Uz po dve ili tri Su57, nemamo brige bar do 2038.

Odgovori
YP

Nije prvi april.

Sl

Lepe novogodišnje želje ;)

va

sasha oćemo i borei bar 10 komada za moravu da uzmemo gore su57 a na moravu parkiramo borei podmornice

St

Za to sto si nabroja rusima treba jedno 50 godina da naprave.

Dr

@Sasha ah da inace je ova letelica nesto kao B1B samo modernizovano …… i ti bi celu eskadrilu (ving) wow zelim ti lepe snove !

Sa

Moze i Borei. Ne mora 10, 5 je dovoljno.

vl

I jedan nosac aviona admiral Kuznjecov, da ga parkiramo kod velikog ratnog ostrva.

Mi

Neprikosnoven kralj neba.
Bez pandana u prošlom veku, bez konkurencije u ovom.
Više od dva puta brži od svih u svojoj klasi ikad u proizvodnji. Nosivost, domet vrh! Najjači motori ikad napravljeni, sada još bolji.

Ona podzvučna leteća krila neka lete polako. Ako im Tu-160 proleti blizu radiće im FBW sve onako 😁

Odgovori
ma

A tek kad pokrenu proizvodnju jak-2, provjerena mašina!

Т

заборавих кад беше УСАФ добио нов стратегијски бомбардер?

hv

Avion je kopija Americkog B1 aviona koji je leteo 10godina pre pvpga a sad je brevazidjen sa B2.

Mi

Tu-160 je imao prvi let 6 godina posle prvog B-1A koji je bio dosta lose zamisljen avion. Tu-160 je daleko kompleksniji, brzi i veci avion, i iako lice i moze se reci da je konfiguracija kopirana, Tu-160 je skroz drugacija kategorija. B-2 je opet skroz drugaciji avion, i nikako ne cini B-1B ili Tu-160 prevazidjenim. Sva tri aviona su ustvari veoma drugacija jedan od rugog!

B-21 ce zameniti i B1B i B2, ali naravno modernizovani B-52 i Tu-95 ostaju jos dugo :-)

А

@hvatacbombi

Опет, постоји једна физика на овој планети, која важи подједнако за све. Самим тим је реално могуће да две и више држава за исту/сличну функцију дизајнирају сличан авион и то паралелно. Самим тим, требају далеко јачи докази од „личе, значи копија брате веруј ми“ да би могао да докажеш тврдњу да је Ту-160 копија Б-1.

va

znači ništa od pak da, ovi gori od nas 11 godina rade 1 avion

Odgovori
Ma

Rade i PAK DA, ove godine počinju ispitivanja.

St

Cekaj, ima nade za nas sa Pegazom ili Orlom 2.0. A i remontovali smo jedan Mig21 5 ili 6 godina.

Mi

Mislim da nema žurbe na tom polju.
PAK-DA bi po meni bio naslednik za Tu-22M3 a ne 160ku. Imao bi veci domet i Stealth za razliku od Tu-22M3 ali nikako klase Tu-160M. Znatno manji i sporiji avion..

Fe

Ovih aviona? Strategijska avijacija u Srbiji? Da nije malo preterivanje u pitanju? Ovakve avione pored Rusije poseduju još samo Amerika i Kina, i nisam čuo da su za izvoz – i to su Kineski kopije Sovjetskih aviona, prodatih-doniranih u doba hladnog rata, da bi se sprečio pad druge zemlje socijalizma u kandže “reakcije” ;)
Inače, T-160 je apsolutno najveći borbeni avion ikad napravljen, najbrži bombarder – brži od bili kog lovca u EU – od Zapadnih aparata samo F-15 može da ga presretne, i ima najveću nosivost – 40 tona krstarećih raketa – dometa do 6000 km, as bojevim glavama od 550 i 850 kt – pravcati avion sudnjeg dana ;)

mr

Kralj neba, ako uz njega ide i eskadrila lovaca kao zaštita. Nešto kao task force na moru.

Odgovori
Mi

To se podrazumeva.

Fe

Za zaštitu služe presretači MiG-31 naoružani varijantama R-33 i R-37 sa nuklearnim bojevim glavama – to je bombarder za svođenje računa među najvećima, ne za kojekavu sitnu ribu koja trčkara okolo i traži od EU i UN da posreduju ;)

ev

Milos 77 , Feline i mr. To je tehnicki najtacnije.
Mislim da ce i ovaj avion dokazati da je klasa za sebe u nameni za koju je sada modernizovan dok nedodje PAK ciji je prototip pokazan ali jos traje rad na njemu do seriske proizvodnje. Kao itekako potentna platforma za veliki broj zadataka mi se cini da je ovo poboljsana vrlo mocna struktura aviona, sa pogoljsanjima u radarskoj tehnici i avionici poboljsanom pogonskom grupom i naoruzanjem. Jednostavno kao takav tip aviona nema konkruenciju.
Americki B1 i TU-160 isto nemogu da budu usporedjeni direktno.
Americki B2/B21 je drugaciji avion koj ce imati da se odmerava jednog dana sa PAK-om. Nije Bombarder i Bombarber isto,

Mi

Ma i PAK-DA, i B-21 i Kinesko ekvivalent koji treba da ima prvi let ove godine su meni malo dosadni avioni. Nista drugo nego modernizovani B-2 koji je modernizovani B-49 kpji je opet modernizovani B-35.
Malte ne malo brži stelt cepelini sa krstarecim raketama.

Yo

Unakazila ih tranzicija da ostanu bez ovakve proizvodnje i da im treba skoro čitava decenija da je obnove…
Ipak, impresivno Rusi modernizuju svoju nemalu vojsku – preko 70% novih ili modernizovanih stvari za 10-ak godina…
Za očekivati je to da će stabilizovani napraviti nešto izuzetno nakon 2030. – ako ne i pre – verovatno sa PAK DA koji bi, kao 5. generacija, trebao da zameni Tu-95 i MiG-41 – koji bi kao 6. generacija trebao da menja MiG-31…
Barem su takve najave.

Odgovori
Mi

Ovim tempom sve više i više zaostaju za zapadom. TU160 odličan avion ali za 7 godina +10 aviona😀😀😀 ,2030 će biti 70 SU 57 ,200mig 31,200SU30,100SU35 Protiv par hiljada F35, 200+F22,……B1 ,B2, ….Kako stvari stoje svi Ruski avioni bi bar 3-4 puta morali biti bolji od svojih zapadnih parnjaka da bi se održala kakva takva ravnoteža. A to za sada izgleda nemoguće.

Ja

Su, Milose, kako ti ne dosadi.

Yo

@ Milos S

Ma imaju koliko im treba.
Za eventualni sukob sa NATO imaju druge stvari…
Trče svoju trku, kao što favorizuju supermanevaribilnost u odnosu na steltnost – tim pre što i njima stižu laseri (ako već i nisu) za zaslepljivanje/uništavanje protivavionskih raketa.
Izgleda da se u budućnosti dog fight vraća na velika vrata između vrhunskih vazduhoplovstava – barem se na to ozbiljno računa.
Rusima su najbitnije rakete i podmornice – od onoga što mi znamo – pa onda sve ostalo…

Ni

@Miloš S
Ne treba im, kojih par hiljada aviona zapada, pa za nas, šaku jada su digli 1000 aviona, šta bi onda trebalo za Ruse da prikupe. Imaju Rusi svega dovoljno.

Yoda- „Trče svoju trku, kao što favorizuju supermanevaribilnost u odnosu na steltnost“ Ta supermanevarbilnost je maltene obesmišljena najnovijim avionima i raketama, a i šta je komplikovanije napraviti vektorisani porisak ili stelt avion? Rusi su nam dali odgovor.

@ Aleksa

Pokretljivost aviona je istorijski bila uvek bitna stvar. Američki lovci i lovci-bombarderi koji su stupili u službu sedamdesetih f-15, f-16 i f-18, su projektovani za optimalan menadžment energije, odnosno važnija je bila manevarbilnost/čuvanje brzine u manevru nego brzina i brzina penjanja, kao kod na primer F-104, ili koliko raketa može da ponese na koju daljinu kao kod f4. Sve zbog iskustava iz Koreje i Vijetnama.

Američko vazduhoplovstvo je pre Vijetnamskog rata smatralo nuklearni rat glavnom pretnjom i dalo je prednost razvoju bombardera i presretača (važni brzina i brzina penjanja) sovjetskih bombardera, smatrajući da konvencionalni ratovi neće biti bitni ni česti.

Kao što su danas opčinjeni stelt karakteristikama, tako su pre vijetnamskog rata bili opčinjeni raketama i mislili su da topovi na avionima nisu više potrebni pa su ušli u vijetnamski rat sa F4 fantomom koji nije imao top. Rakete su se pokazale jako nepouzdanim, pa je sparow imao 4 pogotka od 100 ispaljenih. Rakete za blisku borbu su bile mnogo pouzdanije, ali je za njihovu adekvatnu upotrebu bila bitna pokretljivost aviona, a top se pokazao neophodnim pa su ga ugradili na sledeće serije fantoma.

Tako se može desiti da Rusi i Kinezi razviju vrlo efektivne ometače raketa i dobre senzore za stelt avione, pa da pokretljivost, kao i u svakom većem sukobu, od kada postoji vazduhoplovstvo, opet bude ključna stvar.

Uzgred, Amerikanci su odustali od vektorisanog potiska jer skraćuje životni vek zmaja, a dug resurs aviona je deo njihove filozofije upotrebe vazduhoplova. Kod Rusa je mnogo bitniji faktor da avion bude upotrebljiv i u teškim logističkim uslovima- dakle u ozbiljnom ratu, a resurs je manje bitna stvar, mada sada i oni produžuju resurse svojih aviona.

ja

Raketonosac, znaci da dejstvuje sa VELIKE RAZDALJINE BRZIM I PRECIZNIM oruzjem, kakva nevidljivost, ovo je nosac avona na nebu…

Yo

Da ne budem shvaćen pogrešno – ove materije su za mene „španska sela“ – a neke tehnikalije koje iznesem su prenete sa stranih portala (ruskih, USA i sl.)…
Neka opšta ocena je ta da su protivmere za ometanje/presretanje raketa dosta poodmakle i brže se razvijaju nego same rakete, da laseri i manje (tačnije ne prevelike) snage vrlo uspešno zaslepe/istope osetljive komponente za (samo)navođenje tih raketa i učine ih neupotrebljivim na bezbednoj daljini od aviona itd., što aktuelizuje blisku međusobnu borbu takvih aviona…
Da li je stvarno tako – ne znam, da li ta tehnologija postoji – već decenijama, samo je trebalo minimalizovati u kompaktniji oblik pogodan za avionsku upotrebu…
Prvi Strajkeri sa laserima snage 50 kW (protiv raketa, dronova, granata) im stežu u Kov na jesen – to je zvanično…

Mi

Pa nije ovo sve video igrica.
Nece ceo svet odjednom protiv Rusije. Nikom se ne ide u rat protiv takvog protivnika.
Ameri su do sada napravili samo 21 B-2.

Po takvoj logici Srbiji nema smisla da uopste ima avijaciju, i PVO. Nema smisla ni Rusiji jer nikad nece imati vise aviona od celog NATO saveza. Rusima ne treba toliko aviona koliko Americi jer ne planiraju da idu u ratove po celom svetu. Vazno im je da mogu da odbiju napad, i da nanesu stetu zbog koje niko nece da ide u totalan rat sa njima.

Sto se brojki tice bice znaci blizu 30 Tu-160M, isto toliko duboko modernizovanih Tu-22M3M sa novim kokpitom, motorima i novim raketama X-32 i Kindžal.

U svakom slucaju
Ako govorimo o pravom ratu, sto se nije desilo od prvog Zalivskog rata amerike i Iraka…Podmornice, balisticke rakete, hipersonicne rakete, i bombarderi eliminisu glavne baze i piste.
Gadjaju se i onesposobljavaju nosaci aviona u cemu su Rusi specijalno trenirani i prave naoruzanja specificna za tu ulogu. PVO ce da spasava sta se spasiti moze, tojest umanjivace udarac.
U takvom ratu se druga dugmenca pritiskaju.

Odgovori
Mi

@Miloš77 nažalost moraju imati avijaciju koja može da parira NATO. Bez toga, nosača aviona,moćne mornarice nema projekcije moći na daljinu. Odnosno izolovaće ih i tu je kraj. Jednostavno je!!! A što se nas tiče😁😁kakvo god mi vazduhoplovstvo i PVO imali to za NATO ne predstavlja nikakav problem jer mi njima ne možemo ništa!!! I mi nismo nikakva čak ni regionalna sila to su Turska,Grčka….. Možda da nabavimo od S.Koreje 10tak taktički nuklearki pa da nas ozbiljno shvate ovako ……….😭😭😭

Mi

Interesantan clanak, RF ocigledno postize 1 avion svakih desetak godina. Takodje potraga za informacijama o radaru koji navodno treba da bude ugradjivan u M2 – NV-70M Novella ne daje nikakve rezultate, osim imena, tako da… Da li uopste postoji?

Niko nije spomenuo/komentarisao dva druga interesantna dogadjaja u ruskoj avio industriji u zadnjih (da li?) mesec, dva. Prvo novi prototip Ohotnika sa stealt dupetom, znam da nije bitno ali izgleda mnogo bolje, i objavljeni video radovo o Orion UAV!

Odgovori
Mi

Rusi… ne mogu jednu vakcinu da sertifikuju kada to treba da se uradi pred nezavisnim telima. Sada sakupljaju te sklopocije u delovima, rasute tokom poslednje dve decenije, nekako ih skarabudzuju do kraja i to zovu novim avionom. Tuga. Nov u rangu Orla 2.0.

Odgovori
Iv

Lepo je bilo gledati kako te letece kante sastavljene od krpata lanisraju krstarece rakete iznad Sirije i niko im nista ne moze, ili kada se pojave ublizini Engleske. Zanimljiov je da su Rusi u toku bombadovanja Srj resili da ponovo pkrenu stratesku avijaciju. Valjda su videli sta moze da im se desi pa su se opametili.Bilo ko da pripreti i ovi lepotani mogu da ga srvane sa zemljom.

Lo

Mile@
Svaka čast Mile. Razumiješ se u ovu temu pravo. A što se vakcine tiče, tu si nadmašio sve.

Г

Да их Укри нису између осталог заврнули за оних 11 комада сад ово не би ни морали да раде…

Odgovori
Pa

Ustvari 19 komada je ostalo Ukrajini pre nego što su ih 9 vratili Rusiji na ime duga za gas, ostale su pod pritiskom SAD samleli ako se dobro sećam

Ž

Pavlović Dušan

Ипак је Русија добила 8 авиона, Украјина је 10 уништила, а један је предат музеју.

Re

Mi smo ostrašćeni po svakoj temi, pa tako i po ovom pitanju. Pokušajte da realno sagledavate stvari. Ovaj avion ja napravila, po prvi put, zemlja koja je bila 2.2 puta veća i moćnija od današnje Rusije, gledano po raspoloživim resursima. Proizvodnja je bila razbacana po republikama, kao i naša namenska nekada po SFRJ, i što je najbitnije, današnja Rusija nije imala bar trećinu tehnologije i znanja da napravi ovakav proizvod.
Napor da se stekne ta mogućnost je trajao 5-6 godina, a ako je iko morao da uči i osvaja stvari nanovo zna koliko je to mukotrpan proces. Jednom izgubljeno znanje se teško ponovo stiče.
Uvođenje i po dva godišnje daje 10 aparata u roku od 5 godina, što gotovo duplira brojno stanje TU160. Malo li je?
Uz veću nosivost, dolet i novu elektroniku, ovaj avion je vrlo ubojit, a obzirom da ima drugačiju filozofiju primene, ne prodor kao stelt avioni već napad sa distance, zahvaljujući dalekometnom oružju može napadati ciljeve sa više hiljada km, pa mu stelt i nije potreban.

Na kraju krajeva, ako stvari postanu stani-pani, uvek mogu da proslede tehnologiju Kinezima a oni kakvi su lagano će štancovati 10-15 komada godišnje.

Odgovori
Bo

Dva pitanja… negdje na jednom neko rece Catca sankcije ili kako se vec zovu aktiviraju se na robu od preko milijarde. S 400 I ovakav avion su ispod te cjene. Zasto se onda za skoro sve nesto malo skuplje sankcije spominju. Druga stvar Jel se mogu stvarcice kupiti I donjeti a recimo da manji dio ljudi zna za to. Recimo na primjer dunavom ispod zita Svaki put po jedan dio s 400. Kako to uopste ide po rijekama. Jel rumun uleti na brod i sve pregleda I ako je zito izbode sve ko svabo 41 ili stvari drukcije izgledaju. Ili prelet preko drzava. Jel drzave preko kojih se leti udju u avio i pogledaju Sta je u njemu sve ako je neka. Vojna oprema?

Odgovori
Vl

Prosto je divno gledati drugi život aviona koji je bio legenda u svojoj klasi.
Ako već sanjam, voleo bih kada bi postojala mogućnost i da se svemirski projekat Buran ponovo aktivira.

Odgovori
pe

Ovi lepi labudovi ne znace nista u poretku stvari.
Rusija ce izgubiti sve ratove i sav uticaj zato sto zaostaje u tehnologiji dronova, radara i informacionim tehnologijama. Izgleda da zaostaje sve vise, i da je razlika sve veca. Drzavni sektor teske masinerije guta pare i odrzava radna mesta, a privatni nije toliko razvijen.

Odgovori
Pe

Apsolutno se slazem; ovaj avion je estetski jako lep.Ipak, Amerika je jos 1960 razvila jos brzi i lepsi bombarder Valkyrie, ali su odustali od produkcije.Zasto?Jer su shvatali da u savremenom ratovanju svaki avion moze lako biti srusen kako od PVO tako od lovaca, a sa razvojem radarskih sistema nema sanse da preleti neprijateljsku teritoriju.
I onda se razvio B-2, do danas najskuplji pojedinacni avion ikad napravljen, koji leti podzvucnom brzinom ali je nevidljiv za radar. (uprkos sramnim lazima kako da je Jugoslavija 1999, oborila ovakav avion, sto bi prvi potvrdili Rusi koju imaju uvid u broj aviona strateske avijacije po sporazumu USA-RF o kontroli naoruzanja).
Danas USA razvija projekat B-21-navodno vec lete prototipi, bombarder slican B-2 ali nesto jeftiniji.
Zasto Rusi proizvode ponovo Tu-160 ?Najverovatnije i nemaju tehnickog znanja i mogucnosti da proizvode stealth avione, pa je Tu-160 najbolje sto mogu.A odbrambena industrija hoce ugovore i pare.

Pe

Amerika je jos krajem 1970 presla sa strategije supersonicnog bombardera B-1 na razvoj dozvucnog i nevidljivog B-2.Danas se ovo nastavlja programom B-21 koji vec ima letece prototipove.
U medjuvremenu su se toliko razvili radari i PVO da avion kao B-1 ili Tu-160 nema nikakve sanse da dodje i bombarduje neku zemlju, bice vrlo lako uocen i srusen bez problema.
Rusija je planirala projekat PAK-DA (perspektivni avionski kompleks daljnje avijacije ) prakticno kopiju B-2…samo … B-2 je najskuplji avion ikada, i Amerika jedina je uspela da osvoji ovu tehnilogiju.
PAK DA je nestao, Rusi su resili da ponovo proizvode avion koji je strateski prevazidjen jos 1980 godine i nema nikakvog vojnog znacaja.
Zamislite da danas Amarika izjavi da su „digitalizovali“ planove za B-1!
Jasno je da su planovi za B-1 od samog starta bili digitalisani.
A tek informacija da je Amerika ponovo proizveli jedan B-1?
Pa to niko ne bi primetio.Naprotiv, B-1 je izgubio mogucnost da nosi nuklearno oruzje, brojevi letelica se smanjuju i uskoro ce biti izbacen iz upotrebe.Jos jedna ruska manija velicine…

Odgovori
Mi

Nije uopšte tako.
Prvo
Tu-160 i B-1B ne dolaze u domet PVO da bi bacali bombe nego su oba bombardera nosači krstarećih ili hipersoničnih raketa.
Tu-160 je duplo brzi od B-1B i B2 i ima veći domet. Kraj priče. Zato ima smisla modernizovati sve od motora do radara i naoružanja. Naruceno je desetak komada, a spominje se i dodatna narudzba uskoro.

Bio je i ostace jedina Mah 2 platforma za lansiranje krstarecih i danas hipersonicnih raketa.

Pak-Da ce da zameni Tu-22M3M i bude dodatna platforma za rakete dalekog dometa.

Sr

@Petrovic Dusan @Milos77
B1-B nema sanse da bombarduje Rusiju zbog ogromne mreze sistema PVO, dok Tu-160 na malo sta ima da „naleti“ u Evropi i Britaniji…eto to je fora zasto su taktike razlicite.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Ex-Gastos Od Rusa me ništa ne bi čudilo da su ostavili prave avione na izvolte.Koliko su samo ostavili ispravne tehnike na početku rata Ukrima,ispade da su najveći donori Ukro armiji.Očigledno im je komanda kao i JNA 91ve.

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

"Nije tačno da kongres nebi odobrio" Mislim da imas vise misljenje kongresa nego sam Kongres. Naravno da ce blokirati, pa blokirali su Tursku za F-16V i za F-35, sto mislis da bi rekli Srbiji? Turska deblokada za F-16V samo zato sto je Turska oeobrila Svedsko primanje u NATO!. Taka kako sam rekao imas jako puno…

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

" Ika paprika12:42, 15. maj. 2024. Za 3 milijarde: – 2 eskadrile lovaca-bombardera iz Kine (zamena za Mig-29 i Orao) – 1 eskadrila trenažnih aviona – dodatni FK-3 ostane kusur " Dali mislis na Kineske J-10C ? 24 Tih aviona su oko €3 miljarde sami. Avioni kostaju oko €60 miljuna svaki, ali to je gola…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

Nije tacno to sto pisete, jer je F-22 ucestvovao u medjunarodnim zajednickim vojnim igrama u okviru NATO i to uvek sa zastrasujucom efikasnoscu. NATIO ima u sebi previse zemalja da bas niko ne bi preneo da "F-22 ne valja". Naprotiv. Ipak, postoji prica da je upravo Raffale uspeo da "pogodi" F-22 u jednoj od takvih…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

@Ех-Гастос Pa taj Japan je pravio Mitsubishi Zero i najvece bojne brodove u istoriji "Yamato" jos 1930-ih. F-15 i F-16 proizvedeni u Japanu bili su jace verzije, i prvi AESA radar u avionu u istoriji je bio bas na japanskoj verziji F-16. Uspeh japanske industrije je potpuno ocekivan i niko se tome nije smejao. Kina…

19. May 2024.Pogledaj