BEG airport status
Uticaj Top Gana na regrutaciju vojnih pilota: Koliko je vaše lokalno ministarstvo odbrane spremno da bude kreativno i uloži kintu? "90-95% of students who attend TOPGUN pass. "The staff's job is to graduate students, not to attrite them." - Navy Cmdr. Dustin Peverill" / Foto: Paramount

Uticaj Top Gana na regrutaciju vojnih pilota: Koliko je vaše lokalno ministarstvo odbrane spremno da bude kreativno i uloži kintu?

Ako ste celog života bili normalni i sanjali da letite u američkom Ratnom vazduhoplovstvu ili Mornarici (dakle ne patite od pro-ruskih devijacija), predstojeća premijera filma Top Gan Maverik biće posebna poslastica. Ako pretpostavimo da generacije Z i Alfa više ne dele iste mladalačke motivacije i ne žive u istoj realnosti kao mi matoriji, ponovo ćemo sa novim Top Ganom imati priliku da ozbiljnije razmatramo uticaj ovog filma na regrutaciju ali i da vidimo koja to ministarstva odbrane drže lekcije a koja samo rade svoj posao.

Ako u velikom luku i odmah na počeku preskočimo Rusiju (jer ne vredi da mnogo ulazimo u to kako stvari zaista izgledaju) možemo se prisetiti jednog od najvećih mitova moderne pop-kulture: da su odmah nakon premijere Top Gana 1986. godine brojke regrutovanih u  američku Mornaricu porasle 500 puta. Od komičnih priča kuvara na nosačima aviona koji se prisećaju da su tu dospeli gledajući Top Gan, do, verovatno, jako malog procenta onih koji su zapravo na kraju i prošli Top Gan školu. Da ne pominjemo one koji su u njoj uspeli da postanu i instruktori što je, prema američkom ministarstvu odbrane, manje od 5% svih pilota.

Ako ste oficir-pilot starije garde u nekoj komandi nekog ratnog vazduhoplovstva ili ministarstva odbrane onda ste stava da nije potrebno promovisati ovaj poziv. Razmišljate, ako nekome stvarno treba da se prikaže koliko je ovo atraktivan posao onda nas taj ni ne zaslužuje. Međutim, ako ste od onih koji su sinhronizovani sa vremenom u kojem žive, shvatate da pored hitne potrebe da povećate kvote novoprimljenih morate nastaviti da opisujete, dočaravate i motivišete. Jednom rečju – promovišete – ovaj najatraktivniji poziv na planeti kao da ne postoji sutra.

Odmaknite se, ja sam profesionalac

To su, kao i uvek, ozbiljno i na vreme shvatili u američkim oružanim snagama.

Tako je OVO zvanična prezentacija Top Gan škole na sajtu američkog ministarstva odbrane. Urađena je, bukvalno, savršeno. Svi elementi su tu: single scroll/landing page koncept, dizajn u potpunosti van standarda matične institucije lišen bilo kakvih formalnih pravila i primerenog institucijalnog izgleda, copy (tekst) pisan od strane nekoga ko nije vojno lice (bez uvrede) uz namenski produciranu multimediju (čitaj: skupo bato) koju smo mi na Tango Sixu već ranije primetili.

Mirovalo nije ni američko Ratno vazduhoplovstvo, konkurencija Mornarici čija je avijacija i formirala Top Gan školu. Tako je, prema rečima komandanta službe za regrutaciju ratnog vazduhoplovstva, napravljena nova kampanja na svim kanalima komunikacije ciljana da se poklopi sa premijerom Top Gan Maverika i iskoristi njegov hajp:

 
– Do you want to tell everyone that you fly planes for the Air Force, or do you want to spend the rest of your life trying to convince everyone that the Navy has planes, too? – šaljivo konstatuje izveštaj sajta Military.com objašnjavajući da se radi o ozbiljnoj kampanji Ratnog vazduhoplovstva koje nema problem da li ćeš se odlučiti za njih ili Mornaricu. Svakako, Air Force Top Gan je u realnom životu kvalitetniji od mornaričkog, što teška srca priznaje i autor najkompletnije knjige o originalnoj Top Gan školi u ovom interesantnom dvodelnom podkastu.

Gornji spot „Own the sky“ kampanje biće emitovan u pojedinim bioskopima u Americi pre početka projekcije Maverika.

Recept za uraditi ovako kvalitetnu kampanju? Jednostavno – outsorsovati sve civilima koji se time (marketingom) bave. Kako su rekli iz (civilne jeli) agencije GSD&M, koja radi za američke atmosferske i svemirske oružane snage, premijera Top Gan Maverika je „neverovatna i jedinstvena prilika da se brend američkog ratnog vazduhoplovstva poklopi sa kulturološki relevantnim i kontekstualizovanim okruženjem koje će se povezati direktno sa ključnom publikom“.

Što se regionalnih ministarstava odbrane tiče, ne vidimo da su se potrudili da iskoriste neviđen hajp oko drugog dela Top Gana. Nije da su im matične države naručile nove višenamenske borbene avione i da će im kao trebati piloti.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Me

Ljubitelji V. Putina kreću u napad za 3,2,1…

Odgovori
Mi

Kakve Putin ima veze sa ovom temom pobogu?

St

Mislim da je kod nas veci uticaj od Tom kruza imao trenutak odluke da se i zene primaju na skolovanje u vojnu akademiju.

Odgovori
Zu

„Što se regionalnih ministarstava odbrane tiče, ne vidimo da su se potrudili da iskoriste neviđen hajp oko drugog dela Top Gana. Nije da su im matične države naručile nove višenamenske borbene avione i da će im kao trebati piloti.“

Kupnja Rafale je već dobrano povećala broj kandidata u RH. Natječaj za kadete za vojnog pilota je krenuo prošli tjedan dana tako da je Top Gun 2 malo okasnio (kreće u kina tek za tjedan dana). Učinak filma na regrutaciju će trajati desetljećima, kao i prethodnik.

Odgovori
Ma

Nista bolje za regrutaciju nego kad kupis nove Rafale Tajfune i J35(fc31). Analogno kupi novi mercedes/bmw/audi/tesla. Koliko ce trebati minuta pre nego ga sin/cer zapleni bespovratno?

Odgovori
Fe

Pravo pitanje je: “Koliko je srpsko ministarstvo finansija spremno da bude kreativno i kaže ministarstvu odbrane da neće da plati kupovinu manje od dve eskadrile Rafala?”

Odgovori
Sr

Realno jeste tako. Vojska se nekako postavlja sa stavom „ko hoce, taj ce se potruditi da dodje do nas“, a ne shvataju kako vec vise decenija nisu „najprestiznija institucija“, nego bas obrnuto.

Promocija im se svede na emisiju Dozvolite, koja je toliko uzbudljiva da je mogu komotno pustati u domu penzionera posle vecere.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj