BEG airport status
Kako je protekao prvi dan napada Rusije na Ukrajinu Pogođeni ukrajinski radarski položaj blizu Mariupolja.

Kako je protekao prvi dan napada Rusije na Ukrajinu

Lansiranjem većeg broja balističkih i krstarećih raketa sa zemlje, mora i iz vazduha, kao i dejstvom klasične i raketne artiljerije, Rusija je juče rano ujutru započela svoju vojnu intervenciju u Ukrajini. Mete prvih napada bili su aerodromi baziranja ukrajinske vojne avijacije, položaji artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazduhoplovne odbrane, radarski položaji, komandni centri, skladišta municija i goriva.

Teško je za sada utvrditi kakvo je stanje na terenu, moglo se i očekivati da će se prvog dana malo toga otkriti. U medijima, a pre svega na intenetu objavljeno je mnogo lažnih informacija, fotografija i video snimaka, što je takođe uobičajno kada počiju ratovi. Stoga ćemo se pre svega držati zvaničnih podataka, iako naravno mnogi od njih verovatno nisu tačni, ali ćemo preneti i koliko toliko verodostojan materijal na osnovu koga se nešto i može zaključiti.

Uništeni bombarder Su-24 na aerodromu Bela Crkva. Avioni na fotografiji već duže vreme nisu u operativnom stanju

Rusko ministarstvo odbrane (MORF) saopštilo je da su tokom jutra pogođena 74 objekta ukrajinske vojne infrastrukture među kojima 11 vazduhoplovnih baza, tri komandna mesta, mornarička baza i 18 radarskih položaja među kojima su i radari raketnih sistema PVO S-300 i Buk.

Kasnije tokom dana MORF je izneo informacije da su pogođena 83 objekta vojne infrastrukture, kao i da su oborena dva ukrajinska lovca Su-27, dva bombardera Su-24, jedan helikopter i 4 bespilotne letelice Bajraktar TB-2. Obaranje dva Su-24 prijavili su i predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), spomenuta je i jedna BPL Bajraktar TB-2 kao i jedna BPL tipa ‘‘Krilo‘‘. Moguće je da su navodno oboreni Su-24 i TB-2 među onima koje spominje MORF.

 

Nakon raketnih i artiljerijskih udara, usledio je ulaz ruskih kopnenih snaga, kolone tehnike ušle su u Ukrajinu ulazile sa istoka, juga i severa. Ono što je bilo iznenađujuće je izvođenje helikopterskih desanata. Jedan je izveden na aerodrom Gostomelj 40 km zapadno od Kijeva. Novinarska ekipa američke televizije CNN svedočila je o prisustvu ruskih vojnika na aerodromu koji su se predstavili novinaru i dozvolili da budu snimani.

Oštećeni ruski Ka-52 koji je nakon pogotka sa zemlja prinudno sleteo blizu Hostomela. Letelica je dobila novu maskirnu šemu bojenja koja je sakrila standardne oznake ruskog ratnog vazduhoplovstva

Prilikom ovog desanta je pogođen bar jedan ruski borbeni helikopter Ka-52, zašta postoji verodostojni snimak kao i fotografije, posada je uspešno izvela prinudno sletanje oštećenom letelicom, a potom napustila mesto prizemljenja. Izvori iz Ukrajine tvrde da su oborena 4 helikoptera, od kojih tri Ka-52 i jedan Mi-8.

 

Postoji još jedan snimak na kome se vidi da je letelica pogođena i da je pala u reku, kako se navodi u Višgorodu, što je predgrađe Kijeva. Navedeno je i da je takođe u pitanju helikopter Ka-52 i da je posada zarobljena (drugi navode da je to bio jurišnik Su-25).

Iako je MORF objavilo da je RV i PVO Ukrajine paralisano, u toku dana su se na objavljenim video snimcima u borbenim dejstvima mogli videti ukrajinski avioni i helikopteri. Upravo su se tokom helikopterskog desanta na aerodrom Gostomelj, na nebu iznad Kijeva našli ukrajinski MiG-ovi 29, pretpostavlja se da su pokušali da dejstvuju po ruskim helikopterima, a Ukrajinci tvrde da su uspeli da obore dva ruska helikoptera.

Ostaci srušenog ruskog An-26.
An-26 RV Ukrajine koji se srušio blizu mesta Obuhov.

Na ukrajinskim internet blogovima i forumima mogle su se videti i slike uništenog ruskog transportnog aviona An-26, postoje tvrdnje da je oboren i da je pogođen ali da je pao na rusku teritoriju. Međutim, pres služba Zapadnog vojnog okruga ruskih Oružanih snaga objavila je da je avion pao u Rostovskoj oblasti, da je posada poginula i da je, prema preliminarnim informacijama, uzrok pada tehnički kvar. Osim toga objavljene su i fotografije srušenog ukrajinskog An-26, avion se srušio u rejonu mesta Obuhov, a ukrajinsko Ministarstvo za vanredne situacije je objavilo da je 5 od 14 ljudi u njemu je poginulo.

Ukrajinci su izneli podatak da su do 17 časova po lokalnom vremenu oborili 7 ruskih aviona i 7 ruskih helikoptera. Video snimak navodnog obaranja ruskog Su-24 brzo je uklonjen i ne može se smatrati nekim ozbiljnim dokazom. MO Rusije priznalo je da je izgubljen jedan jurišni avion Su-25, ali kako je navedeno, ne zbog dejstva ukrajinske PVO već zbog greške pilota koji se katapultirao i nalazi se u Rusiji. Mnogi su, na osnovu ove informacije, zaključili da je avion pao na rusku teritoriju.

Ukrajinski Su-27 sa punim borbenim kompletom raketa vazduh-vazduh. Navodno na rumunskom aerodromu Borčea-Fetešti.

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se i prelet pilota ukrajinskog lovca Su-27 u Rumuniju, što je potvrdilo i rumunsko Ministarstvo odbrane koje je navelo da su dva lovca F-16 RV Rumunije presrela i dopratila ukrajinskog lovca do sletanja na aerodromu Borčea-Fetešti. Iako nema detalja, može se pretpostaviti da avion možda nije imao gde da sleti jer je matična vazduhoplovna baza bila onemogućena. Moguće je da je avion bio stacioniran na aerodromu Odesa na kojoj u sistemu PVO Ukrajine dežura odeljenje lovaca Su-27.

Rano jutros su, opet navodno, ruske snage oborile ukrajinski Su-27 iznad Kijeva.

Navodni ruski napad na civile u Hersonu. Druga strana tvrdi da je ovo ukrajinski MiG-29, dok treći pokazuju da je video iz 2014. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Odlicna analiza, upravo tako i jeste sa snimcima koji se pojavljuju, a Rusi su majstori za dezinformacije i psiholosku borbu, pa je za ocekivati da su tokom visegodisnje pripreme ove operacije osmislili i snimili video materijal u njihovu korist.
Nejasan je status aerodroma Antonov-jer Ukrajinski izvori govore da su ga ponovo zauzeli, cemu ide u prilog i cinjenica da se za sada nije dogodilo masovni desant ruskih padobranaca iz Il-76 https://m.censor.net/ru/theme/366/agressiya_rossii_protiv_ukrainy
U momentu borbi upravo na tom aerodromu je parkiran jedini u svetu An-225 Mryia! Za sad neostecen, doleteo iz danske pre dve nedelje.

Odgovori
Hi

Ta vest je netacna, postoje snimci od jutros kako ruski VDV kpntrolise saobracaj u okolini aerodroma, spojili su se sa kolonom tenkova, ruski helikopteri nadlecu Kijev, a pucnjave su prijavljene u vise delova grada. Za sve ovo sto pricam postoje snimci.

Ni

Wow Rusi majstori, a Ukrajinci kao nisu? Zemlja koja je nac. manjinama zabranila školovanje na maternjem jeziku, Mađari, Bugari i Rusi moraju da se pretvaraju da im je ukrajinsli maternji iako 80% stanovništva govori ruski kao maternji, sve škole na mađarskom su zabranjene, i onda takva zemlja glumi žrtvu.

Mi

Na sajtu ciji link ste postirali ima slika srusenog mosta, „destroyed bridge leading from Irpen to Kiev“, to je linija koju bi trupe dovedene na aerodrum Antonov koristile za prodor u centar. Ocigledno ta akcija sa vazdusnim mostom nije uspela a takodje nije uspelo ni obedbedjivanje ovog najbrzeg pravca prodora prema centru Kijeva…

д

Час су глупи и заостали часу су мајстори одлучи се више шта су.

Br

Pa valjda su i Amerikanci za dezinformacije i psiholosku borbu. Samo u poslednje dve decenije su imali oko 20 vojnih intervencija svuda po svetu i nikom nista, pola od toga nikad nismo culi ni na jednim vestima. Da se podsetimo, od 2002: Irak, Avganistan, Libija, Egipat, Tunis, Lebanon, Etiopija, Pakistan Sirija, Iran, Sudan, Uganda, Cad, Nigerija, Jemen, Somalia, Palestina, Gaza, Mali, Sudan…

Nista nije bilo poskupelo, berze nisu bile u padu, niko im nije uveo sankcije, a poginulo vise desetina miliona ljudi. Zli Rusi i dobri Amerikanci, pa jel stvarno neko veruje u to.

Pe

Situacija sa aerodromom Antonov je razjasnjena: desant nije uspeo,zatim su poslali rusi drugi desant iz Belorusije preko Cernobiljske oblasti (76km do Kijeva) i oni su zauzeli aerodrom koji je severozapadno od Kijeva.
Ali za sada sleteo nijedan Il-76 jer Ukrajinska vojska drzi „Grad“ rakete naciljane na pistu.

V-

Ruska premoc u ljudstvu i tehnici je neupitna, kao i nevoljkost Ukrajinske strane da pruzi adekvatan otpor.

No, Putinu ovo svakako nije trebalo.

Odgovori

Putin je tražio poštovanje minimuma interesa Rusije. Ako ne može da zaštiti Ruse u susednoj zemlji u kome su državnim udarom Amerikanci postavili marionetsku vlast koja je počinila zločine prema Rusima, onda šta može?

Rusija je predložio da Ukrajina ima status Finske (ne može u NATO). Je li Finci loše žive ili ih ne poštuju zbog toga?

Putin je tražio samo poštovanje i nije ga dobio. Postavio je crvenu liniju koju su Zapadnjaci odlučili da pređu.

U suštini, Putin mora da im opali par šamara da bi ga shvatili ozbiljno.

Ako SAD može da bombarduje na drugom kraju planete i to predstavlja kao nacionalni interes, zašto Rusija ne može da demontira sa strane postavljeni neprijateljski režim u susedstvu?

Du

@ V-K-O-K
Apsolutno se slažem, ne mogu da razumem zbog čega ovako

д

Премост у људству и није нека руси су ангажовали око 200000 људи плус милиције из доњецка и луганска. Ником ово није требало да је било памети до овог неби дошло проблем је у онима који мисле да је ово 1992, међутим у задњих 30 година много се тога променило , али неки то тешко схватају.Путин их је упозорио још 2007. у Минхену међутим они настављају да гурају прст у око.

Kr

S obzirom na okolnosti mislim da se Ukrajinci bore kao lavovi. Rusi svoje žrtve spaljuju u mobilnom krematoriju. Neće se nikada znati pravi broj. Dok je takav lik na čelu Rusije neće biti mira. A nisu isključeni ni ograničeni nuklearni napadi do 300 kT. Čak i da Ukrajina kapitulira u narednim danima, na europskom kontinentu neće biti mira još dugo.

Sr

Kakav bre mobilni krematorijum ,gde izmisli tu info

Gl

@krunoslav
Ako već ne radiš onda ti savetujem da odmah potražiš posao u žutoj štampi. Ovakve gluposti zauzeta treba izmisliti…

Ig

Ukrajina na zapadu graniči s Moldavijom. Moldavija nije u NATO-u, a i tamo postoji odmetnuta „republika“ Transdnjestrija s „ugroženom ruskom manjinom.
Nakon zauzimanja Ukrajine i dolaska ruske vojske na moldavsku granicu, hoće li Putin i tamo ići spašavati ugrožene Ruse od moldavskih „nacista i narkomana“ ?
2+2 = ?

П

Врло тачно.

Mi

>> hoće li Putin i tamo ići spašavati ugrožene Ruse od moldavskih „nacista i narkomana“ ?

Naravno, kada zavrsi sa UKR sledi „denacifikacija“ Moldavije. Jedino sto kako stvari stoje nece zavrsiti tako brzo…

Putin na slovensku, hriscansku Ukrajinu salje svoje kavkaske, islamske placenika kojima je dozvolio da imaju emirat na teritoriji RF, da rade sta hoce u zamenu za ratovanje na njegovoj strani a javnosti prica nesto o nacistima i narkomanima.

Pitam se šta je ispalio taj Mig 29 na snimku dole? Rekao bih da nisu raketna zrna, a ispaljeno je na blizak cilj.

Taj helikopter gore ima oznaku V što izgleda označava snage koje nastupaju iz Belorusije, a Z imaju snage sa Krima i iz Donbasa. Meni je fascinantno kako su Rusi uspeli da zauzmu mostove i pređu sa Krima jako brzo u dubinu teritorije.

Helikopterski desanti su bili ključni. Ne manje fascinantno je brzo izbacivanje glavnih PVO sistema Ukrajine iz borbe.

Po meni, Kijev je potencijalno najkrupniji zalogaj u smislu teškoća pri zauzimanju. Rusi su majstorski izveli veliki desant na aerodrom blizu Kijeva. Ukrajinci tvrde da su ga noćas povratili, a Rusi da su odbili napade.

Ruska kolona koja treba da se spoji sa padobrancima na aerodromu se približila na par desetena kilometara, a Ukrajinci su počeli da dižu mostove u vazduh. Videćemo šta će biti, ali Rusi deluju kompetentno za prvi dan, uzimajući u obzir ogromnost teritorije i brojnost ukrajinske tehnike, ako već ne modernost.

Odgovori
Pe

Mislim da je desant na aerodrom Antonova za sada nerealizovan, jer osim početnog sletanja 20 helikoptera, nije došlo do ojačavanja. Za očekivati je bilo da nakon toga krene dotur transportnim avionima (malo vjerovatno zbog rizika od PVO) ili daljim turama helikoptera, ali toga nema. Sa te strane Dnjepra je napredak snaga iz Bjelorusije spor, a ukrajinci ruše mostove na putu do aerodroma. Desant visi, koliko se može zaključiti. Na aerodromu nema VDV glavnih snaga, sa svojim specifičnim oklopom.

Iv

Iskrneo oni desanti sa stotinama helikoptera su totalno lud potez. Lete na tipa 100m od tla. Mozes da ga oboris karabinom. Ali ocito dobra uvezbanost, neustrasivost i dobre mere zastite.

Izgleda da se oklopna kolona iz Belorusije spojila sa padobrancima na Gostomelju, a da su Ukrajinci u borbama uništili divovski avion Antonov 225 koji je bio stacioniran na aerodromu.

YP

One vežbe koje su Rusi sprovodili su bile zagrevanje, tako da su u punom naletu i totalno spremljeni uspeli da za jedan dan naprave ovo.
Ukrajinci su za sad u totalnoj defanzivi, čim uništavaju saobraćajnu infrastrukturu pokušavajući da se ustabile.
Ali teško to ide kada neprijatelj ima apsolutnu prevlast u vazdušnom prostoru.
S obzirom da su od podrške dobili tapšanje po ramenu, najracionalnije rešenje je brza kapitulacija i da se sačuva privreda i infrastruktura, ali i stanovništvo. I naši neprijatelji su nam sada „veliki prijatelji“, pa ništa ne bi bilo čudno da sutra Rusi Ukrajincima postanu ponovo „veliki prijatelji“.

Ukrajincima na čelu države treba dobar diplomata, a ne lakoverni komedijaš.

Nešto razmišljam možda V znači vazdušni, a Z zemaljski.

Mi

Izgleda kao S-24 nevodjena raketa.

@Miloš77

Može biti.

Fe

Teško da Rusi koriste MiG-29 osim MiG-29M, kome ne trebaju baš tako niski naleti, kako to da za Siriju Rui imaju precizne municije na tone, a za Ukrajinu nikako? To je pre iz Donbasa 2014, ima masa starih snimaka, ali koga briga šta je stvarno šta ne, svako veruje u ono što želi, videćemo za koji dan šta je stvarno – gde su snimci sa zemlje, gde oznake na uništenim letelicama – masa napada kasetnim bombama Drel se prikazuje kao uništenje nečeg u vazduhu, samo skrate video, da se ne vide karakteristične detonacije na zemlji.
I CNN i BBC kažu da su Rusi na nekoliko km od centra Kijeva, i nikakvih kontra napada ni od korova.
Kad dosadi Zapadu skupa nafta počeće kontakti ponovo – neće Bajdenu da prijaju midterm izbori sa ovakvim cenama nafte, a i EU čeka i narednu, i sve ostale zime sa gasom na nuli… Pomiriće se ispotiha, a ko je od Ukrajine napravio piona ostaće da puše memoare, a ko mu je verovao da trpi sve moguće posledice…

Jo

Izgleda da vojna akcija neće potrajati više od 5-6 dana…
Samo se nadam da onaj pokvareni režim iz Kijeva neće dati kalašnjikove narodu i nagovoriti ga da se bori protiv rusa, kako bi sebi „stvarao“ povoljnu medijsku sliku u svetu i uzalud pokušavajući da sačuva svoje fotelje preko krvoprolića, jer će svaki takav koji uzme automat uzalud izginuti!! Svaki vid tzv gerilskog ratovanja će samo izazvati nova uništenja gradova i bespotreban gubitak života!
Ovde se dešava denacifikacija, odnosno eliminisanje ukrofašističkih elemenata iz ukrajinskih bezbednosnih službi i državnih organa pre svega, tako da je opšta mobilizacija i davanje nekakvog oružja narodu u ruke čist zločin kijevske hunte…

Odgovori
Ga

@Joca
to i rade, kao i Nemacka 1945 kad je objavila totalni rat, gde su i deca ucestvovala.

Iv

Putin moze drzati Ukrainu goddinu najvise tri a onda ce doci problemi sa Rusima iz Rusije.Ovom agresiom je napravio neprijateljstvo izmadu dva bliska naroda najmanje stoljece , slicno kao i saPoljacima.Naprvit ce EU neovisnu od ruskih sirovina, naoruzat ce ju vise nego bu on mogao pratiti,……….Sve dugorocno kontraRF.

Odgovori

A Ukrajinska vlast je šireći prijateljstvo bombardovala civile u Dombasu.

ma

Druze sta to pricas 😁. EU neovisna? Sto ne izbace Rusiju iz swifta i uvedu sankcije na izvoz nafte i gasa?? Ne ide to tako, na trzistu ne postoji zamena. Prve se SAD nece usuditi na tako nesto jer bi i njih pogodilo drasticno

Fe

@Ivan
Godinu do tri? Wishful thinking, veruj mi na reč. Pre će za to vreme i Tajvan da se debelo privikne na status jedne od pokrajina Kine :)

Zaboravljaš prostu činjenicu – razni analitičari su već merili koliko je km od Ukrajine do Moskve, pravili kalkulacije o odsecanju južne Rusije brzim.upadom iz Ukrajine ka Kaspijskom moru, i sl.
Poljaci su naširoko pominjali kratku razdaljinu između Beloruske granice sa Rusijom i Moskve, i potrebi da se tu nekako stacioniraju poljski tenkovi da bi se “obuzdavala” Rusija… Koridor Suvalki je bio pominjan samo kao razlog zbog koga oni imaju “legitimnu” potrebu da drže tenkove u Litvaniji i Belorusiji – nisu baš objašnjavali kako bi ovo drugo postigli…
Kad Rusi čuju za planove o poljskim tenkovima na Napoleonovom Putu, teško da će da ostanu mirni. Napoleonovim Putem su išli baš svi napadi iz pravca Zapada na Moskvu…
Demonstracije Ukrajinaca na radu u Rusiji nisu baš neka narodna pobuna protiv Putina – nema ozbiljne ruske vlade koja bi tolerisala Ukrajinu kao sredstvo konstantnog pritiska na Rusiju, niti pretnju stacioniranjem nuklearnog oružja uz svoju granicu.

dr

ivan kažeš da je ovom agresijom napravio neprijateljstvo između dva bratska naroda. Zar ne znaš da ubijanje Rusa u Donbasu traje već osam godina.Pogledaj masakr uOdesi.Mislim da je ovo trebalo uraditi mnogo ranije.Koliko je samo naroda izginulo Dozvolilo se da NATO obuči fašiste i opremi sa najmodernijom opremom

Gl

Jel su svi ukrajinski su 27 i mig 29 a zemlji unistebi kao i pvo???

Odgovori

Jedan SU-27 je uništila sopstvena PVO iznad Kijeva.

Pe

@Boža M Ponavljate lazi Rusa.Nije dovoljno sto su lagali mesecima da“ne planiraju invaziju“ jel treba linkovr da stavljam?I sad im verujete na rec?koliko ste naivni…

Al

Kao i svaka normalna osoba nadao sam se da do rata nece doci i da je gomilanje ruske vojske samo zarad bolje pozicije u politickim pregovorima.

Sada kada je rat poceo ja, kao i svaka druga normalna osoba, zelim da ruska vojska bude zaustavljena i da Ukrajina uspe da se odbrani od agresora. Veoma mi je zao normalnog naroda u Ukrajni koji pati zbog invazija, takodje mi je veoma zao Rusa koji ce propatiti zbog nelogicnih akcija njihovog autokratskog vodje i pravednih sankcija koje ce biti implementirane.

Samo veoma glupi ljudi mogu da misli da rat i okupacija Ukrajine pobeda za Rusiju. Kao i 2014, za parce zemlja Rusi ce opet ostati bez 45% svoje ekonomije, koja se i dalje nije vratila can ni na 70% svog stanja 2013 godina, dok ostatak sveta napreduje.

Odgovori

Ostatak sveta napreduje u postavljanju rekorda u inflaciji. A Kanada ima demokratskog vođu koji je poslao konjicu na mirne demonstrante da gazi ljude dok leže na zemlji.

Amerika ima demokratski izabranog predsednika u pokradenim izborima koji je toliko popularan da je YOU Tube morao da sakrije dislajkove kolio su popularni snimci iz Bele kuće.

Britanija ima demokratu koji je pravio žurke dok je narod držao zaključan.

Švedska ima demokratkinju koja je rekla da joj ne trebaju izbeglice iz Ukrajine, valjda su suviše beli za njen ukus.

Pe

@Aleksa Apsolutno isto mislim kao i Vi.
Jedino sto sankcije i posledice ovoga sto je Rusija uradila ce prevazici bilo sta, sto smo ikada videli.Dakle Rusija ce izgubiti ne 45% nego ceo 21 vek.Cela EU se ujedinila protiv, kao i Amerika, i Kina ih nije podrzala i traze da zavrse rat.
Ko se seca demonizacija SRJ zbog Milosevica moze da pretpostavi sta ceka Rusiju.A Milosevic nikad otvoreno nije napao ni Hrvatsku ni Bosnu i H.a Rusi jesu.I to pred svim kamerama sveta!Pa ugasili su.

Gl

Moćni S-300 ispade potpuno nemoćan. Izgleda da Ukrajinci nisu ovo stvarno očekivali, helikopteri lete bez da ih iko dira maltene. Tenkovi i trupna pvo isto tako. Deluje kao potpuni raspad i kapitulacija vojske.
Da ne pričamo o tome koliko su licemeri zapada ostavili Ukrajinu na cedilu nakon što su je gurnuli na Rusiju…

Odgovori
Bo

Ukrajinci imaju, iz sovjetskog doba, prve generacije s 300 PT, PS i V1. To je tehnika iz 80.tih. zastarelo a i RusiBolesnici, šta im trebalo da tamo jebavaju. Ko zna možda i ukrajinci malo poklopac podigli. Ionako vazduh nosi na belorusiju opreme je problem. Prevaziđeno!

Bo

Ukrajinci imaju prve generacije S 300 sistema, PT, PS i V1. Iz sovjetskog doba,80. te. To je sad zastarelo.
Svakako postoje i mnogo mlađe verzije s 300 koje su aktuelne i moćne.
Ukrajinska pvo, teritorije i trupna, su dosta prevaziđene.
Ipak, trebali su nečim odgovoriti na masovne helikopterske prelete.

Mi

Od jutros se vide oko Antonov aerodroma ruski psdobrsnci koji kontrolisu saobracaj … ne izgleda da im je neka frka a na samom aerodromu nema borbi i izgleda da je kompletan u rukama Rusa. Oklopna vozila Rusa su vec u predgradju Kijeva.

Izgleda da sve sto valja od Urainske vojske je u Donbasu i Lugansku. I nekako mi deluje da je taj njihov otpor apsolutno mlitav u ostatku Ukraine. Tu i tamo po neka jedinica pruzi otpor ali n8sta specijalno.

I helikopteri, desanti … neko rece da je to prevazidjeno, neefikasno … videce se danas ali mrka kapa za Ukraince. Rusi primenjuju drugaciju taktiku od Amera – ipak gde stane cizma tu si zauzeo zemlju – dzaba lete avioni …

I nekako mislim – kupis ili imas neki ruski PVO sistem – pa verujem da nema sanse da ga upotrebis protiv Rusa … kupis Rafal – sta ako poleti u misiju protiv NATO-a?

Odgovori
Ma

Kao i svi vi decenijama pratim ovaj cirkus. Svo vreme pokusavaju da iritiraju medveda i turaju mu prst u su..k. Pa sam se pitao – jel se ne bojite da ce medved da se okrene i odgrize vam glavu? I pazi bogati, medved se okrenuo i sad ce da vam se skroz zavrti dok vam se glava bude kotljala nizbrdo. Koliko glup moras biti da pretis supersili sa nuklarnim udarom? I bumtras sutradan pocinje zurka. Neverovatno.

Odgovori
Mi

Rusija prvog dana napada nije postigla mnogo osim sramote i nevidjene stete na internacionanom planu. Srecom mnogi Rusi izasli su da demonstriraju. Vidimo da Rusi skoro pa ne poseduju signifikantne kolicine krstarecih raketa, nije izvedena priprema napada sa distance na adekvatan nacin, granatira se artiljerijom i salju trupe kao u 2. svetskom ratu. Podseca na akcije koje je JNA radila pocetkom devedesetih. Ovo je kao neka invazija iz proslog veka, za siromasne. U UKR i dalje rade mobilne komunikacije, internet itd. Ja bi prvo prtpuno neutralisao sve civilne komunikacione sisteme, da sprecim sirene vesti i napravim paniku, ali Rusima to nesto nije poslo za rukom. Aerodrum Antonov ocigledno nije pod kontrolom dovoljnom da bi omogucila uspostavljanje vazdusnog mosta. Cernobil je lako zauzeti, ogromna pustara na granici bez stanovnistva, nije problem ubaciti par stotina ljudi i spustiti ih kroz zonu prema Kijevu, medjutim gume i gusenice mogle bi pokupiti nesto radioaktivnih cestica ako jedinice ne koriste dekontaminirani glavni put, sto sada zaista nikome ne treba (prilikom posete civila u mirnodopskim uslovima tamo je zabranjeno sedati, uzimati predmete sa zemlje i dodirivati bilo sta).

Odgovori

Rusi štede civile maksimalno jer tvrde da im je neprijatelj ukrajinski režim, a masovna upotreba artiljerije je njihova taktika još od SSSR. Zašto bi trošili skupa sredstva kad se dodiruju na hiljadu i kusur širokom frontu?

Rusi neće da pripremaju kopneni napad udarima sa distance nedeljama kao SAD. Rusi žive u Ukrajini i Putin hoće brzo da dođe do oblasti gde žive Rusi.

Mi

>> Rusi žive u Ukrajini i Putin hoće brzo da dođe do oblasti gde žive Rusi.

Ne pricajte kojesta, Putin hoce da silom svrgne vladu pa da instalira sebi lojalan rezim koji ce onda kobajagi pozvati Ruse u pomoc. To ne zeli 90% gradjana Ukrajine i tu se prica zavrsava!

Pe

Evo necega sto izgleda kao vazdusni boj: ja vidim avion porodice Su-27, ali ne kapiram koga je srusio (pa i ciji je).
https://m.censor.net/ru/video_news/3319106/sbitie_vrajeskogo_samoleta_pilotom_voorujennyh_sil_ukrainy_video

Odgovori
Be

Samo mi objasni prijatelju, šta je toliko fascinantno u ratu? Jesi li ga ikada video izbliza? Verujem da nisi

Odgovori
ma

Puno laznih snimaka je juce bilo na netu, tekst o nekim snimcima na linku u prilogu
https://www.bbc.com/news/60513452
Bitno razmisliti bar sekund dve pre nego sto se po automatizmu salje neki snimak dalje jer moc dezinformacije nikad veca.
Dobro se spustio KA52 sa onolikim ostecenjem, zilava masina.

Odgovori
Da

Imate li neke informacije o „Ghost of Kyiv“ Mig-29 lovcu? Ima li istine u tome?

Odgovori

Onaj snimak gde ukrajinski mig-29 navodno obara su-35 je fake. A avioni nelogično lete jer zašto bi u bliskoj borbi Su-35 umesto da zađe migu iza leđa produžio let i pustio mig da njemu dođe iza leđa?

Priča je propaganda kao i audio snimak sa Zmijskog ostrva, gde je navodno Ukrajinski vojnik opsovao Ruse a oni su ih sve ubili. Prikazan je snimak zarobljene posade na Zmajskom ostrvu na ruskim medijima.

Pe

@Boža M Sram Vas bilo,jasno je da su ti ljudi poginuli.Kako mozete ponavljati propagandu agresora posle svih dokazanih lazi najvisih drzavnih funkcionera Rusije?“Rusija nikad njje napala nikoga“ Rusija ne planira invaziju Amerikanci su ludi.Zaharova,Lavrov,Peskov, Antonov ambasador, svi su direktno lagali ceo svet.
Ali Vi im verujete.

Iv

Nema tu sta previse da se kaze. Gledam sinoc one nevoljnike u redu ispred banaka i marketa. Na kraju uvek ispasta obican svet. Razumem da su Ukrajinci hteli u Eu , i kontam da bi to nekako i bilo progutano, u zamenu za vojnu neutralnost na papiru. Medjutim umesto kredita za napredak ekonomije, obnovu zemlje, borbu orotiv korupcije….dobijali su slemove, lake pvo sisteme i ostala cuda. Ne mogu da shvatim da je neko toliko iracionalan da ne moze da ukopca da se granici sa najvecom nuklearnom silom i da hteli ne hteli moraju sa njima da saradjuju i ne provociraju ih. Korist bi bila obostrana. Ovako su sebe doveli u situaciju da ce izgubiti sve. Ni druga strana nece imati cemu da se raduje, jer ce sankcije da oslabe zemlju, kako god. I opet se vracam na ono- svaka cast nasima, sad se tek vidi sva domisljatost i zilavost 1999. Za 78 dana su unistili jedva 10-15 posto vojske. A napali nas sa svih strana, a pri cemu nismo imali ama bas nicime da uzvratimo kako valja. Ukrajinci su imali bar na papiru

Odgovori
Ig

1999. NATO uz zračne udare nije izvršio tenkovski napad iz Mađarske na Beograd, plus recimo tenkovski napad iz Bugarske prema Nišu, i treći smjer iz Crne Gore prema Kosovu.
Jel bi i tad trajalo 78 dana i jel bi uništili jedva 10-15 posto vojske ?

Ve

NATO iz nekog razloga nije pokrenuo kopnenu intervenciju 1999 niti je vrsio helikopterske desante. na SRJ.Ako uporedis sasnje nase tehnike 1999 i ono sa cime raspolaze Ukrajina,ovo sto se desava je klasicna nespremnost da se Ukrajina brani,a Rusi demonstriraju spremnost,takticku i strategijsku nadmoc i uz to se i kurce sa helikopterskim desantima.

Mi

>> NATO iz nekog razloga nije pokrenuo kopnenu intervenciju 1999

Iz nekog razloga??? Da nije mozda zbog toga sto se ipak vodilo racuna o zrtvama i steti? Naravno da „nije“ to su zaboga „najveci zlikovci“ itd…

Du

@ Igor M
Pa nije jer bi proračun broja poginulih NATO vojnika bio neprihvatljiv za NATO planere, ne bi Srbi gledali tenkove NATO kako se vozikaju Beogradom a oni nezainteresovano prolazili ili snimali telefonima, uostalom NATO je snaga jačine Austrougarske i Nemačke u prvom svetskom ratu. Jasnije sad?

Ig

Dusan Pavlovic

jasnije je jedino da tebi nije jasno šta sam ja komentirao.
Ivkos uspoređuje trajanje otpora isključivo zračnim napadima sa trajanjem otpora napadima iz zraka, s kopna i s mora.
To su kruške i jabuke. To sam komentirao.
Točnija bi bila usporedba napada na Ukrajinu 2022. i napada na Srbiju 1941. Taj niije trajao 78 dana i nije uništeno samo 10-15 posto vojske.
Jasnije sad ?

Mi

>> Razumem da su Ukrajinci hteli u Eu , i kontam da bi to nekako i bilo progutano, u zamenu za vojnu neutralnost na papiru.

Ne bi bilo progutano, ni asocijacija sa a pogotovo ulazak u EU. Ako se secate, 2014 je RF pokusala da povoljnim kreditima odvrati UKR vladu od potpisivanja sporazuma sa EU, jer ih potrazuje za sopstvenu „zajednicu“. Tada jos nije bilo govora o nekakvoj NATO pretnji.

Ve

A kavi ste vi natofili sta je u vasoj glavi,koja vam je dijagnoza?

iv

Igor.M
Pazi, to stoji, nije bilo kopninih udara od Nato, ali je zato zujalo bukvalno na stotine aviona i to 78 dana, plus stotine i stotine Tomahavka. S druge strane imas ukrajinu koja je tacno 7 puta veca od SRJ i napad Rusa , koji nije bio jaci od udara na nas, jer nemaju toliko krstarecih projektila, a ni aviona. Ukrajinska PVO je bar 7 puta brojnija i modernija od nase. Da ne govorim koliko godina su imali da se spreme i razviju taktiku i plus punu podrsku zapada.

Du

@Igor M.
Poenta je da su oni i krenuli kopneno, pa dobro dobili po nosu, a da su krenuli ovako kao Rusi, vraćali bi ih u limenim sanducima na hiljade, tako da ne bi sigurno za dva dana bilo gotovo,niti za 5, a 1941. nije ratovala Srbija već Kraljevina Jugoslavija, iznutra izbušena izdajom , zna se od koga. I opet je ta i takva država se držala 14 dana, sa nastavkom gerilske borbe dok konačne pobede protiv okupatora. Poenta je u hrabrosti i borbenom moralu, a rečenicom da je Srbija sama ratovala 41-ve, sve je meni jasno, i Vaš stav, i ugao gledanja, sve. A Srbija kao i uvek, na strani pravednih

mi

@Ivkos Tacno tako,da zemlja koja se granici sa ogromnom nuklearnom i svakom drugom silom,koja pri tom ima ogromnu populacijom Rusa i proruski opredeljenih stanovnika ovo na kraju dozvoli,pa to je za kolektivno psihijatrijsko posmatranje.Zemlja sa 50 miliona stanovnika nije imala politicke mudrosti nimalo,da je imala sada bi bila bez rata,celovita,jos bi zaradjivala od tranzita gasa i zakupa luka crnomorskoj floti,i sad je kao Putin lud a nisu oni,neverovatno…

Pe

@Dusan Pavlovic NATO je imao nula zrtava tokom celog rata u SRJ.Ali to je mit,da nisu bilo spremni na zrtve.Jednostavno nisu morali uopste da rizikuju, jer je SRJ bila toliko neuporedivo slabija u svakom smislu, da su zavrsili svoj zadatak bez rizika.

Dr

@Igor M.

Pa i napadali su nas i iz vazduha i sa zemlje (UCK sta to bese, Nato pesadija ili turisti) i sa mora (krstarece).
Sto se kopnenog napada tice, Nato nije mogao da pomeri pripadnike VJ sa granice sa Albanijom pored onolike avijacije, raketa sa brodova, strategijske avijacije (plus UCK i albanska artiljerija), a ti pises o prodoru tenkova iz Bugarske i Crne Gore (pogledaj geografski atlas kad pominjes BG i CG) nesvestan da je ceo granicni pojas bio miniran jos pre agresije.
Na sve to Srbija je daleko od idealne zemlje za upotrebu oklopa, izuzev severa a i tu su prirodne prepreke poput reka ili dominantna tacka Fruska Gora sve se to zatvori sa PO sistemima lako.
Napad iz Madjarske nikada nije dolazio u obzir jer bi u tom slucaju (zbog ustupanja teritorije) Madjari gledali kako Nato ubija njihove sunarodnike koji su bili u istoj toj VJ, imali kuce, imanja i porodice u Srbiji.
Kopnena invazija, da je do nje doslo, krenula bi iz Makedonije i za to je VJ bila spremna.

I za kraj, Nato avijacija je i trebala da pomete trupe VJ, da polupa sve sto se polupati moze (infrastrukturu i jesu polupali ali ne i vojsku) i posle toga UCK iz pravca Albanije zavrsi posao sama, a Nato udje iz Makedonije. Ali posto Srbija nije ravna kao tepsija, poput Iraka gde su masakrirali iracke OM jedinice i pesadiju avijacijom pre nastupanja oklopa i pesadije, do toga nikada nije doslo.

Dr

@Miladojka Youneed

Nato nigde nije vodio racuna o zrtvama najsveziji primer Irak i Sirija , ravnali su citave kvartove u Mosulu i Raki (imas izvestaje hjuman rajt voca itd.) da bi ubili par terorista. Ili agresije na SRJ, Irak, Afganistan, Libiju itd. svuda su ostale razrusene zemlje i na hiljade i stotine hiljada pobijeni civila iza njih, o materijalnoj steti da i ne pisem. Eto toliko vode racuna o zrtvama i steti…

д

Igor M. калво уништење 10-15% војске о чему ви то причате то би зналико да има 30 000 мртвих војника, преко 150 уништених тенкова , преко 200 артиљеридких оруђа уништено и сл. Шта нато је хуманитарна организација и водио је рачуна о цивилима. Употреба осиромашеног уранијума и напа на хемиска постројења говори колико је водио рачуна о цивилим,напад на електро мрежу ,бомбардовање центра Алексинца,напад на цивилне возове , употреба касетних бомби по Нишу,напад на цивилне возове , бомбардовање албанских избеглица говори о хуманизму.Нато пакту није падало на памет да крене napad iz Mađarske na Beograd, plus recimo tenkovski napad iz Bugarske prema Nišu, i treći smjer iz Crne Gore prema Kosovu. јер је знао како би прошли , а нарочито овај правац из Црне Горе преме косову. Кренули су само из Албаније уз подршку јуришне авиације и стратегиских бомбардера и добро знају како су прошли.

Ki

Kako mislite nisu pokrenuti kopneni napadi na SRJ? I kako to mislite da je 1999. pokrenut napad iz pravca Crne Gore? Iz Bugarske i Hrvatske se dalo i očekivati, ipak su to „stari zabijači noža s leđa“.
Kopnene operacije su postojale i trajala su skoro podjednako kao i vazdušne. Od spolja preko planine Paštrik (u planu je bilo dopremanje vojne tehnike dolinom Belog Drima) i na Košarama. Takođe smo imali unutrašnje terorističke napade od strane učk terorista. A iz vazduha od strane NATO pakta, koji je imao potpunu vazdušnu prevlast.
E sada, uporedite samo broj raketa, koji je korišćen tada i ovo što je objavljeno da su Rusi koristili. Njihovih do 200 raketa deluje smešno i stvarno deluje da je u pitanju precizno gađanje vojnih sredstava, za razliku od vazdušnih udara NATO pakta.
Znam kako se narod Ukrajine oseća i želim im sve najbolje. Da se ratna dejstva prekinu što pre i da se prekine sa ovim bratoubilačkim ratom, jer oni nije ništa drugo do to. NATO ih je svojim „humanim“ oružjem nahuškao na rat pa se izmakao i kukumavče iz daljine. Napadajući tipa Srbiju da nije javno osudila ovaj rat. Kakvo licemerje, pa to je neverovatno. Ovaj zapadni svet stvarno zaslužuje da propadne sa samo zbog tog svog licemerstva.
Srbija treba da zahteva prekid svih neprijateljstava između bratskih naroda, da izrazi žaljenje i da traži potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja, uključujući i Ukrajine i Srbije. Pa kakvo je to međunarodno pravo koje se aktivira samo u specijalnim slučajevima, kada odgovara zapadu i NATO paktu? Licemeri uvek bili i ostali.

Mi

>> svuda su ostale razrusene zemlje i na hiljade i stotine hiljada pobijeni civila iza njih, o materijalnoj steti da i ne pisem. Eto toliko vode racuna o zrtvama i steti…

Ovde je tema Ukrajina 2021. Uzgred, koliko je to „stotina hiljada“ civila stradalo 1999. u SRJ? Ja koliko se secam u BG je ljude smaralo da idu u sklonista a deca su ostajala po parkovima da se igraju do ponoci…

Ig

Dobro ljudi,
jel vi, onako, mrtvi ozbiljni vjerujete da NATO nije napao SRJ kopnenim putem „jer su znali šta bi im se desilo“ ?
Cilj NATO-a 1999: izbacivanje VJ s Kosova. Odabrana metoda: zračni udari ? Zašto ? Ne zbog kukavičluka, nego jer je procijenjeno da su zračni udari dovoljni. Pokazalo se ispravno.
Cilj Rusije 2022: izbacivanje ukrajinske vojske s cijelog teritorija samoproglašenih republika, te smjena vlasti i postavljanje marionetskog režima, možda i okupacija kompletne države. Odabrana metoda: zračni, kopneni i morski udari. Zašto ? Ne jer su genetski, samim rođenjem u Rusiji, hrabriji nego vojnici iz NATO država pa se usude krenut kopnom, nego jer je procijenjeno da je za ostvarenje tih ciljeva potrebno udariti na Ukrajinu na taj način.
Taj dio su činjenice.
Ocjene o genetski programiranoj hrabrosti kod jednih, kukavičluku kod drugih, ispravnoj i neispravnoj strani povijesti, o tome da je napad albanske pješadije ništa manje strašan kopneni napad od napada ruskih oklopnih divizija, o tome da je amfibijski desant ništa specijalno jer i 1999. su se ispaljivale rakete s mora, a more je more pa je to sve pomorski napad bez obzira što se amfibijski napad mora braniti raspoređivanjem vojske uz obalu što dodatno razvlači resurse, taj dio nisu činjenice.
Karikiram kad govorim o kopnenim pravcima napada na SRJ (iz HU, CG, BG) samo da dočaram šta se događa Ukrajini, zračni udari + udari s mora + kopneni napadi iz 3 smjera (najmanje). Valjda sam trebao navesti i napad NATO-ve riječne mornarice Dunavom da bude jasnije da karikiram o smjerovima napada.
Bottom line: ne podcjenjujte ukrajinski otpor napadu koji im se događa usporedbama koje su bez osnove.

Pe

@Kimi Poredite neuporedivo.OVK je bila lako naoruzana gerilska vojska.U pravom ratu-bez sanse u sukobu sa profesionalnom tesko naoruzanom vojskom sa artiljerijom kao VJ.
Da, ucestvovali su malobrojni pripadnici specijalnih snaga NATO
Da li Vi tvrdite da je to isto sto gledamo u Ukrajini gde hiljade tenkova ulazi u zemlju?
Gde 170000 neprijateljskih vojnika sa artiljerijom i raketama ulazi u Ukrajinu?
Jel se to desilo u SRJ 1999?Svasta pisete.

Dr

@Igor M.

Normalno da se rat protiv onakve sile nije mogao dobiti, ali ako ako mislis da su Amerikanci neunistivi, da ne bi imali velike gubitke da su izvrsili kopnenu invaziju na SRJ onda se grdno varas.
Uostalom, ti u to vreme nisi bio u SRJ, ja jesam i znam ‘malo’ bolje od tebe sta se i kako dogadjalo i za sta se VJ cuvala/spremala.
Sto se vazdusnih udara tice, jel znas da je UCK nanela vece gubitke VJ nego Nato avijacija? Nato avijacija vec posle par dana krece da ravna civilnu infrastrukturu sirom SRJ. Zasto su to radili ako su, kako sam kazes, procenili da su vazdusni udari dovoljni (toliko dovoljni da nisu uspeli da pomere trupe VJ sa albanske granice)?

Sto se ruskih ciljeva tice, to o cemu pises je tvoje proizvoljno tumacenje.
Ako malo bolje pogledas, videces da Rusi deluju sasvim drugacije sopstvenoj doktrini- masovni udari avijacijom, raketnim sistemima, artiljerijom, masovni kopneni napad itd. Ovde toga nema, njihova vojska vozika se po Ukrajini nesto poput Zandarmerije i nisu upotrebili ni 10% vojne masinerije koju su dovukli (sto znaci da nece, to cemo tek videti). Ne ravnaju gradove nego ih zaobilaze ili okruzuju. Usresredili su se na lupanje vojne infrastrukture i maksimalno se uzdrzavaju od gadjanja gradova da ne bi izazvali civilne zrtve. Naravno to kosta jer ruska vojska trpi vece gubitke nego sto bi pretrpeli da ravnaju danima sve zivo pre nego sto vojska krene. To samo znaci da oni zele da vrate Ukrajinu u svoju interesnu sferu pa ne zele da okrenu narod protiv sebe i da od Ukrajine naprave ruinu.
Dakle, trenutno operacije izvode jedinice prvog esalona (na njihovu srecu Ukrajinci su izgleda u rasulu pa nema kontraudara kojim bi pomeli ruske jedinice, a sudeci po snimcima to su mogli vrlo lako da Ukrajinci imaju mobilne rezerve), dok drugi esalon tek treba da stupi na scenu (ako Ukrajinci ne pristanu na ruske zahteve koje su postavili kao uslov za prekid borbenih dejstava). Ako se rat nastavi vrlo brzo cemo videti svu onu silnu tehniku kako ‘rabota’, a to su one kilometarske kolone zapadno od Kijeva, kod Harkova, dole kod Donbasa i sa severa.

U redu karikiras, ali zaboravljas jednu bitnu cinjenicu kada poredis SRJ i Ukrajinu. Ukrajina je ogromna drzava, ima visestruko vise stanovnistva i vecu armiju od nekadasnje SRJ. Mnogo bolje su opremljeni i naoruzani od nekadasnje VJ. Dakle, poredis neuporedivo. Da je SRJ 99-e imala ono sto Ukrajina ima (od naoruzanja, vecu teritoriju itd.) ne bi Nato angazovao samo RV, morali bi i oni cizmom da kroce u SRJ.
I daleko od toga da potcenjuje Ukrajince, ali ti malo potcenjujes intezitet Nato udara na SRJ, UCK, angazovanje albanske armije koji su itekako zadavali velike muke nasoj vojsci.

Dr

@Petrovic Dusan

OVK je bila sve samo ne lako naoruzana. Ocigledno ne znas da su neke njihove jedinice imale bolju opremu i naoruzanje od nasih najelitnijih jedinica (zna se i od koga su dobili). To sto nisu imali tenkove ili avione ne znaci da su bili naoruzani lovackim puskama.
Na kraju krajeva i ISIL je ‘gerilska vojska’ i na papiru nisu mogli da pariraju regularnoj vojsci Iraka i Sirije, ali video si da stigose pred Bagdad, uzese milionski Mosul, o Siriji da i ne pisem.
Jos ISIL nije imao Nato iza sebe, a UCK jeste.
I ne znam o kakvoj teskoj artiljeriji pises. Tamo gde su se vodile najzesce borbe (nakon sto je UCK proterana sa teritorije SRJ) artiljerija i tenkovi nisu mogli da pridju, tamo su mahom radili minobacaci.
Uostalom, jedno je imati vojnu nadmoc na papiru (kao SRJ), a sasvim deseto imati mogucnost da upotrebis sve to sto imas, kao sto VJ nije mogla da upotrebi zbog Nato avijacije.

Dr

@Miladojka Youneed

Sada je 2022 a ne 2021 godina :)
Drugo, ti si prvi potegnuo pricu o Nato-u i njihom toboznjem vodjenju racuna o zrtvama i steti. Ja sam te samo podsetio koliko vode racuna.
I citaj malo pazljivije, napisao sam da vode racuna o zrtvama toliko da je iza njih ostalo na hiljade mrtvih (kao u SRJ) i stotine hiljada mrtvih (kao u Iraku recimo), kao i razrusene zemlje gde god su napadali.

Iv

@Petrovic Dusan.
Nema tu sta da budu majstori ili ne, ja se secam da su i nasi pricali svako vece kako je par aviona oboreno. Kad ono na kraju … Dobro smo mi prosli, svaka cast nasoj vojsci, ovi se raspadose za 24 sata, a onolika drzava i tehnika …

Odgovori
Pe

@Ivkos Kao prvo-Ukrajina se uopste nije raspala.Za samo dva dans naneli su ozbiljne gubitke Rusima, ima dosta video snimaka poginulih tela ruskih vojnika
Kao drugo-nasa vojska je iskljucivo bila bombardovana, dok je u Ukrajini kopnena invazija.Zamislite da su nam uleteli americki marinci praceni Apach helikopterim i A-10 avionima iz Madjarske, iz Bosne i iz Makedonije.
U isto vreme desant u Beogradu.
Mi smo imali daleko laksu situaciju nego Ukrajina, zato i jesmo izdrzali toliko.

De

Rusi idu jako sporo. Cak je Azerbaijan bio sposobniji. Kvragu cak Taliban su izgleda bolji borci i uspojelo ozvrsiti pravi blitzkrieg iako su ih klepali Amerikanci iz zraka..

Riska vojska je zaosta jad kad nemoze da stice vojsku jedne treco razredne polu proprale drzave.

Odgovori
Ž

Dead1

Рат у Нагорно-Карабаху 2020. године је трајао 44 дана.

Рат у Грузији 2008. 8 дана.

Немојмо прерано доносити закључке.

д

Зар Украјина све до јуче није била озбиљна и добро наоружана са високим моралом и спремношћу на дуготрајан герилски рат ,а сада је треће разредна пропала држава.

Dr

@Dead1

Ne ide sporo nego Rusi malo drugacije ratuju od Amerikanaca, doduse znaju i Rusi tako ali njima treba Ukrajina a ne ruina od Ukrajine. Zato ne koriste oniliku vojnu masineriju koju su dovukli kao sto sto su je recimo koristili u Ceceniji.
Izvode operacije na vise frontova uz minimalne gubitke (napadaju najvecu evropsku zemlju sa 40 mil. stanovnika). Imaju minimalni broj unistene avijacije (mislio sam da ce biti gusce s obzirom da Ukrajina bar na papiru ima ozbiljnu PVO). Lete helikopterima iznad Kijeva i drugih gradova.
Kad sve pogledas vidi se da im je cilj Kijev tj. vlast u Kijevu, a vece gradove opkoljavaju. Ne upustaju se u gradske borbe zato sto ce vecina gradova nakon Kijeva da se urusi kao kula od karata, a dok ovo pisem u Kijevu vlada rasulo. Zelenski porucio EU liderima da je pitanje da li ce docekati sutrasnji dan ziv.

Kao sto Putin rece njima nije cilj okupacija Ukrjine vec ciscenje nacista i vlasti koja Ukrajinski narod drzi kao taoca i demilitarizacija Ukrajine. Zato cine sve da minimuzuju zrtve, stede cak i ukrajinske vojnike koji su u kasarnama, pozivaju ih da se predaju i odu kucama ne gadjaju ih ako bas ne moraju, doduse one iz Azova i naci formacije ne stede. Nema razaranja gradova, mostova, ciljevi se pazljivo biraju i mahom su vojni ciljevi u pitanju.

Ukrajina je ogromna zemlja. Već prvog dana su zauzeli aerodrom u glavnom gradu, drugog se kopnene snage spojile sa aerodromom 150 km u dubini teritorije, šta je tu sporo?

Ukrajina ima ogromne količine naoružanja i ogromnu vojsku, čak i da je samo 10-20% Ukrajinaca spremno da se bori.

Mi

>> Izvode operacije na vise frontova uz minimalne gubitke

Kako da ne, recimo minimalan gubitak:

https://www.youtube.com/watch?v=j4IiT1aENzo&t=61s

Dr

@Miladojka Youneed

Rat je, gine se. Nisi valjda mislio da postoje neunistivi vojnici.
Normalno da i Rusi imaju gubitke, ali Ukrajincima se ne pise dobro. Dole ka Donbasu im je koncetrisano polovina vojske. Neki su vec u okruzenju, a nekima se spremaju ‘kotlovi’ a zalihe svega na izmaku. Sta mislis sta ce biti kad glavnica ruskih trupa stigne do njih, ako se u medjuvremenu ne predaju. Neka se mole Bogu da rat sto pre stane, inace su nagrabusili i iskreno zao mi ih je (izuzev onih naci odreda tipa Azov, Ajdar itd.).

Mi

200 helikoptera na Antonov aerodromu … i toliko o ratu, PVO, obuci NATO-a, svim antitenkovskim sistemima, municiji, instruktorima, obecanjima, pretnjama …

A da razgovaramo? Please …

Odgovori
Iv

Joca ti jos dan danas vidis fasiste ali na krivoj strani. Putin je Hitler 21 stoljeca. Daj malo pogledaj BBC .Al Jazeera…..direktna javljanja iz Kijeva pa ces shvatiti Vukovar.

Fa

Jedva čekam analizu snimka obaranja Su-27 od strane 29-ke. To se definitivno ne viđa svaki dan…

Odgovori
Pe

https://www.youtube.com/watch?v=SBBJ_JzV8u4

Polako samo…

Previše je propagande, a i ovdje plamen motora ne izgleda baš realno.

д

Видео игрица.

Bo

To je DSC

Te

Za moje oko je previse nisko i jedan avion „mnogo secka“ snimak

Pe

U nemoći se svašta želi, a još gore je što i kad se dokaže da je nešto bez smisla, ljudi iz želje i dalje vjeruju:
https://twitter.com/nexta_tv/status/1497266378440642563

Su

Montiran snimak od nekog sim entuzijaste..Simulacija letenja je DCS a onaj ko ga je postovo i sam kaze da ga je montirao..

Pe

Pa neko okači čak i sliku kineskog pilota sa JH-7 u pozadini i tvrdi da je to „Ghost of Kiev“.
https://twitter.com/B_B_spear/status/1497286962721525767

A onda B92 okači u svoj feed….

Fa

@ Falcon

Hey stupid, zar si stvarno pomislio da 29-ka može da obori nešto van DSC-a?

Al

Su 35 nepobijedivu azdaju koja jede sve aviona za doručak danas skine avion koji dosad nije imao zračne pobijede hahahah

Odgovori
Te

Jel upošte može da se ispali raketa sa ovako male daljine?

Iv

Dcs druže dzabe se veseliš, Vidiš da se Rusima niko ne sme suprostaviti

Lažni snimak, igrica.

Pe

@Ivan Uzice pogledajte na censor.net slike ubijenih Rusa i njihovih spaljenih tela u razvaljenoj ruskoj tehnici.I te kako ih rokaju Ukrajinci.I tek su poceli.

Dr

@Dusan

Ako nisi znao, ta spaljena tela su pripadnici ukrajinske nacionalne garde. Vidis cime se sve bave zarad propagande. Mada, nije ni bitno ko su, zali boze i jednih i drugih i nije lepo radovati se bilo cijoj smrti.
Naravno imaju i Rusi gubitke, ali stavi prst na celo i zapitaj se: Sta se to dogadja sa ukrajinskom armijom kada njihovi mediji savetuju gradjane kako se prave molotovljevi kokteli, kada dele oruzje civilima, pustaju kriminalce i ubice iz zatvora i daju im oruzje (nesto slicno vidjeno je jedino 1945. kada su Nemci delili oruzje svima pa cak i deci).
Pogledaj kakva je situacija u Kijevu, pucaju jedni na druge, cak i na svoje vojnike misleci da su ‘ruski diverzanti’. Opste rasulo i raspad sistema. I sve to u momentu kada zapadno od Kijeva imaju koncetraciju ruskih trupa dugu par desetina kilometara.

Ni

Za sad se zna samo da se vode jako žestoke borbe u Donbasu, koje za cilj imaju da vezu glavninu ukrajinskih trupa, otpor je veliki, ukrajinski vojnici nisu bas tako lose obuceni i demoralisani kako se ocekivalo, uprkos brojnim dokazima o dezerterstvu. Na severu je bila ogromna borba za aerodrom i ruski padobranci su uspeli da ga odbrane uprkos zestokim kontranapadima, lazne su vesti da su ga Ukrajinci zauzeli, Ipak rat protiv evropske vojske nije šetnjica kao rat protiv Egipta ili Iraka i na delu vidimo verovatno najveci pravi rat u poslednjih 70 godina. Stanovništvo u osvojenim teritorijama je uglavnom indiferentno ili čak otvoreno u kolaboraciji sa Rusima. Svedoci smo manipulacije zapadnih medija koji su cak i 2016. podrzavali otvoreno teroriste u Alepu i trubili o napacenom narodu iako je vecinsko stanovnistvo docekivalo vojsku kao oslobodioce.

Odgovori
Pe

@Nikola Nema ni najmanjeg dolaza o bilo kakvoj ozbiljnijoj predaji ili dezerterstvu u Ukrajini.Zato ima video snimaka izgorelih tela ruskih vojnika i te kako. Pogledajte i sami na censor.net

Igor Strelkov je izjavio da su najbolje i najmotivisanije jedinice Ukrajine u Donbasu i da će ih milicije donjecka vezivati dok ne budu opkoljene iz drugih pravaca.

Izgleda da to deluje jer je Zelenski naredio povlačenje dela jedinica sa tog područja kao pomoć friontu kod Harkova i Kijeva. Biće lep plen za rusko vazduhoplovstvo.

Al

Su 35 azdaja koja jede druge avione za doručak danas je oboren od strane aviona koji do danas nije imao zračne pobijede

Odgovori
Du

@Alistair
To na snimku je Ukrajinski su27 koji su sami Ukrajinci oborili

Ml

Fejk Ukrajinske vesti ! Odavno potvrdjeno Su-35 i ne lete preko ukrajine jer nemaju potrebe da lete u Opasnoj zoni gde verovatno jos uvek postoji neki sakriveni PVO sistem. Sa 400 km dometom radara stvarno nema smisla ni pomisliti da su Rusi slali Su-35 da leti po ukrajini. Drugo Krajem prvog dana Ukrajinci su ostali bez Aerodroma i pisti za sletanje i poletanje. Zato im je jedan Su-27 sleteo u Rumuniju, jer nije imao gde !

Pe

@Dusan Pavlovic Naravno da Ukrajinci nisu ovorili svoj avion, zaboga, to je rekla Zaharova, ona laze kako zine i ima direktan interes da sakrije cinjenice.
Pa svaki avion ima svoj/tudji sistem, ako su u pitanju PVO sistemi.Drugo, Ukrajina ima vrlo malo Su-27 i sigurno odlicno znaju gde se nalaze u svakom momentu.

Bl

To je provereno da je snimano sa monitora gde je neko igrao DCS. Dobra finta za jevtine pare. A vidim mnogu su poverovali. :)

Mi

Rusi idu sporo? Ovo je tek drugi dan a usli u glavni grad? Ovo je veci krah ukrainske vojske nego Afganistanske pre neki mesec.

I kad se gledaju snimci gde ruski padobranci kontrolisu saobracaj ili kolone suprotstavljenih strana prolaze jedna pored druge na istom putu sticem utisak da se bore samo Azov i ostali naci bataljoni.

A od Barjakrara ni B … a to o pokretnim krematorijumima pricajte nekom drugom.

E sad ce da ispadne i da 29-tke ne treba menjati vec kupiti jos 30-40 kom … koliko fejk vesti cudo …

Odgovori
iv

Slusam vec osam godina mantru o Ukrajincima fasistima a ispade da je samo jedan novi Hitler. Ukrajinci, verovatno ce vas zgaziti ali idite u istoriju hrabro, da niko ne prica da ste p..e. Slava herojima sa zmijskog ostrva. Ovo je sramni deo ruske istorije. Hvala nebesima da se ne granicimo sa Rusijom, odavno bi nam namestili nekog vazala Lukasenka koji bi bez razmisljanja pucao po narodu !

Odgovori
De

Zasto da namesta kad ima dovoljno dobrovoljaca i medju komentatorima.

Te

Ivan 1
You are a true human being. God bless.

Ga

@ivan1
Dobro smo prosli, nama je NATO namestio VAzala. :-)

Ni

@ivan1
Kakvi god bili politički, Ukrajina je ,,failed state“ od pocetka. Sve republike bivseg SSSR duplirale BDP od 1991, samo Ukrajina ga smanjila 200%. Pa nije valjda Putin kriv. Od najrazvijenije drzave istocne Evrope pali na nivo Mexica.

Te

Ono na Zmijskom ostrvu je totalna glupost. Parkitan ti je brod ispred nosa, aman čoveče. Lepo te najmanje 3x poziva na predaju.

Besmislena pogibija.

De

Nikola

Putin je kriv sto je ruski BDP pao od 2013. sa 2.2 biliona $ na 1.66b $ u 2019. A sa novim sankcijama padace jos brze.

V-

Texas, bezvezna pogibija?

Tako i za Tepica mislis?

Ve

Kad Ukrajinci biraju svojom voljom vlast imaju dobre odnose sa Rusijom.Kada im Amerika postavi glumce i boksere da im vode drzavu,pa postane bitnije sta misle Vasington,London i Berlin onda se desavaju scene od juce i danas.Ukrajinci su izmanipulisani od Zapada i sada placaju cijenu za svoju glupost.Ovo ce se brzo zavrsiti i nadam se da nece biti mnogo poginulih civila a nadam se i da ce Rusi imati minamalan broj zrtava.Na dalje Ukrajinci pamet u glavu!

Mi

>> Kad Ukrajinci biraju svojom voljom vlast imaju dobre odnose sa Rusijom.

Kako mozete klevetati jednu zemlju koja se upravo brani? Ovu vlast gradjani UKR su izabranli svojom voljom! Pre nje na par godina je bio jedan drugi predsednik, po vama isto „zapadni covek“, i gle cuda izgubio izbore – izabran novi. Kako vidimo oni bar mogu izabrati/promeniti vlast dok u Rusiji ili Srbiji to (vise) nije moguce!

Te

Za Tepića? Jel pričaš o čoveku koji je dao svoj život pokušavajući da uništi skladišta, kao Sindjelić?

Odakle ti ideja da u istu ravan stavljam njega koji je nešto radio sa ciljem, smisleno i delimično uspeo u tome i nekoga ko je bez ikakve šanse za uspeh opsovao bojni brod?!

U istu ravan bih mogao da stavim neke slučajeve tenkovskih posada koje su pozvane na predaju jer su bile blokirane i na nišanu protivoklopa, bez ikakvih izgleda za uspeh. Neće da izadju, budu pogodjeni, izadju izranjavani, previja ih prva pomoć.

Koja je svrha takve pogibije? Solidan video na YouTube i potrošena raketa?

Ve

Druze sto ne ides u Ukrajinu dobrovoljno da je branis.Nesto mi se cini da za Kosovom nisi toliko patio.

Pe

@ivan1 @Deki podrzavam.Nekad je u Srbiji bio heroj Karadjordje, i Vojvoda Sindjelic (bitka na Cegru, Cele kula, digao u vazduh i sebe i Turke).
A 2022 se ismevaju hrabri Ukrajinci: ceo svet ba svim jezicima je objavio snimak sa ostrva Zmajno, i divi se, a kod nas ih ismevaju.Isto-momka koji se razneo da bi unistio most.
Iz kog razloga deo Srbije slepo prihvata ociglednu rusku propagandu, ne znam.Do juce su Rusi lagali da nema nikakve invazije i da Amerika ima psiholoske probleme i zato izmislja „datum tzv invazije“.
Ameri kazu je predsednik Kine trazio da se saceka zavrsetak Olimpijade.Zaharova: „Treba im lekarska pomoc“.
(napad pocinje dan posle zavrsetka olimpijade, agresija se odvija tacno kao sto su rekli Amerikanci).
U Srbiji se daju nove izjave istog tog lazova Lavrova i Zaharove, citiraju ih, i svi im veruju!
Wtf.

Mi

>> Kakvi god bili politički, Ukrajina je ,,failed state“ od pocetka.

Zasto klevecete zemlju koja je napadnuta i brani se? Ako su i „failed state“ onda su to za svoj racun. Od kada je to neka zemlja zasluzila da je se napadne ako joj je BDP (navodno) opao?

Te

A lot of ukrainian people cross the border into Romania and they are expected with free transport, water and food. We give them shelter. Romanians are organizing and the ukrainians are well received. We do as better as we can to make their life easier in our country.

Odgovori
Iv

Thanks God for that,afther all we are all same slavic brothers,so sad when slavic peapole fight each others,while our enemys are happy.I pray for peace

So

Tedy, my friends from Tulcea, Minieri, Sulina…just a month ago, could not beleive my words that they will have a border with Russia soon. Life is a mirracle as Kusturica said.

That is very nice, Tedy.

You are better than Sweden. Their government does not like real refugees from war if they are white. They prefer migrants of different colors.

Do not let them to preach you anything about human rights.

Te

Sovereign09
With all due respect, imo it’s way too early for such a conclusion.

Ma

Odlična analiza, međutim moram se barem malo u pogledu novonastale situacije osvrnuti i na sadašnje srpske perspektive nabavke Rafale-a. Naime sa obzirom na drastične promijenjene odnose europske sigurnosti i daljnje ne izjašnjavanje srbije po pitanju ruske agresije ne vjerujem da će francuzi dobro reagirati.
Naime Francuzi su trenutno praktički lideri EU-a pa ne vjerujem da će pozitivno gledati na Srbiju koja niti nakon 2 dana agresije nije objavila svoje stajalište u pogledu ruskog napada na demokratsku zemlju u sred europe.

Odgovori
Mr

Bas su Francuzi lider europe.. nisu sposobni kod kuce izvesti reforme.. Oni bi sada vodili EU.. bez Njemačke je EU nula.. dovoljno je da Njemačka izađe iz EU ja .ta zajednica bi se raspala u roku 5 godina..frnacuska..grčka..italija..španije..baš jake dražve ;)

De

Mrki,

Osim Grcke sve nabrojane imaju vece ekonomije od Rusije.

Pe

@Mare Nostrum Apsolutno se slazem sa Vama.Srbija gubi politicki svakim danom jer smo jedina zemlja u Evropi-pored BiH,i to zbog Republike Srpske-koja nije osudila ocigledno krsenje svih povelja UN i agresivni rat.
Srbija ce opet poslednja da ukapira i da dobije po usima zbog opcinjenosti nase proste „elite“Putinom.

Deki,

Po paritetu kupovne moći nije tako, Rusija je veća ekonomija od Francuske, a sve te države su neverovatno zadužene, dok je Rusija jedna od najmanje zaduženih na svetu.

Ako centralne banke podignu kamatne stope, sve su u krizi.

Ml

1. Rusija je unistila kolonu Ukrajinskog sistema Buk

https://www.youtube.com/shorts/F6nPhP6w7QE
_______________________________________________________

2. i video gde je unisten i S-300 Ukrajinskih snaga

https://www.youtube.com/watch?v=RLiEiEliEic&ab_channel=Suchomimus

Odgovori

Ima i snimak dejstva na taj buk. Nekoliko vozila je za par sekundi uništilo borbeno sredstvo koga mi od nedavno imamo u našoj vojsci.

Pogađajte šta je u pitanju.

Be

Ka-52 aligator, najbolji ruski helikopter, a padaju ko…

Odgovori
Mi

Koliko je oboreno helikoptera od 200 koliko je ucestvovslo u desantu na Antonov aerodrom?

Mi

Da, da, K-52… o njemu decenijama pricaju legende. Nema se krstarecih raketa i inteligentne dzabane, pa mora na misice. Avioni u niskom letu, helikopteri, artiljerija. Za dva dana prizemljeno oko 20 letelica…

Ve

E da Rusi nazadni pa nemaju krstarece rakete…sta ces.Koliki ti je puls?Imas li defibrilator pri ruci,u kriticnom si stanju.

Pe

Kao sto sam vise puta navodio, Rusija nema nikakve savremene super-sisteme, idu na grubu silu i kvantitet koji prelazi u kvalitet jer prosto preplave velikim brojem.
Ali u susretu sa najmodernijom zapadnom opremom kao Stinger i Javelin nemaju sanse.
Pritom, dali su im Stingere proizvedene 1990-ih koje je Danska predala Litvaniji 2010.Dakle, ne najsavremenije.

Va

Mile nema 200 cela rusija

Dr

@Miladojka Youneed

Nije to Holivud da ti sve serviraju. Neces naci mnogo ruskih snimaka na internetu, a radilo je svasta od krstarecih, Iskandera, avijacije, BPL itd. To se zove disciplina.
Sve i da je oboreno 20 letelica, sta je to? Eno ih u Kijevskoj oblsti vec, za jedan dan dodjose pred glavni grad najvece drzave u Evropi. A neki ulete u Mosul na kratko pa im prackama skinu par komada, ili ih Talibani tandzarama skidaju.
Sto se potcenjivanja artiljerije tice, po tome bi se reklo da ni vojsku nisi sluzio, kamoli video rata. Aritljerija je bila i jos uvek je kraljica bojnog polja.

Ne

@
Miladojka Youneed
Da li mozete da pobrojite tih 20 gubitaka. Tj. da li mozete da navedete sta je to oboreno i gde, uz validan dokaz razume se. Hvala

Koliko je uništeno? Ja sam video jedan i kažu još jedan.

Pogledajte uništene najmodernije ukrajinske tenkove. Ko mislite da ih je uništio?

@Miladojka Youneed
Najveć legende su pričali o Apaču. Došao u Albaniju, na Kosmet zvanično nisu privirili a izgubili dva.

Ja videh jedan oboreni Ka-52 i posada je preživela i prizemljilaa ga i pored ozbiljnog pogotka.

A što se tiče poređenja sa NATO intervencijama. Američkim jedinicama je ponestalo rezervnih delova pa su počeli da uzimaju od snaga stacioniranih u SAD, protiv malene Srbije, smešno naoružane u odnosu na Ukrajinu.

Mi

>> Imas li defibrilator pri ruci,u kriticnom si stanju.

Ja koliko vidim u kriticnom su stanju putinove ekspedicione trupe:

https://youtu.be/TC4IFzY6x2k

Inace druze, izgubio sam dosta na akcijama zbog vaseg milog Putina, imam prijatelje u Kijevu, mene da se pita odmah bi poslao NATO trupe u Ukrajinu da pomogne. Valjda 20 drzva mogu skupiti 100K vojske i opreme pa da vidimo onda cija majka crnu vunu prede.

Pe

@Drina Hajde bar istine radi recite da se Kijev nalazi od granice Belorusije blize, nego Novi Sad od Beograda.Koji je to“ogroman uspeh“sto je vojska zemlje od 150 miliona ljudi uspela da predje 70 km?Smejurija

Dr

Kojih crnih 70km. Preko 300km su im uleteli a da Ukrajinci nisu znali sta ih je snaslo. To sto je kasnije stiglo iz pravca Belorusije je neka druga prica.
To sto ti mislis da je rat video igrica i da se i 20km tek tako prevali, to je prica za sebe.
Eto neka Amerikanci pokusaju da ulete negde blizu Teherana pa da vidis koliko je lako izvodljivo.

Mi

Ima li vesti o Barjaktarima? Snimaka, bilo cega?

Odgovori
Mi

Ima:

https://youtu.be/CmCJl7tjgBI

Ako neko misli da je fake ili snimak star 3 godine iz Libije neka napise. Meni nekako izgleda kao autentican snimak, po kretanju pesadije i uniformnosti silueta. Ovako definitivno ne izgledaju libijci ili sirijci…

Mi

Ovaj snimak niko nije vise ni komentarisao ni sirio i sem njega nista drugo nije objavljeno. Cak ni na zapadnim medijima i nekako ce se i oko ovoga vec otplesti prica – ko zna mozda i kao sto se danas otplela prica o ubistvu sopstvenih vojnika iz onog prastarog kamiona sa trocevcem kao i odmah podle gazenja automobila od strane onog, cini mi se PVO transportera …

Mi

https://www.bbc.com/news/60528276

E Milodajka Milodajka …

Kad BBC kaze da je lazan i iz 2020 iz Sirije onda moramo da poverujemo … cak su i oni shvatili da su u lazi kratke noge …

Isto i za famozno obaranje od strane 29-tke … a poradovo sam se da ne moramo da ih menjamo ..

Sl

Pogledaj kuće na 1.22, ne liče na ukrajinska sela.

Dr

@Miladojka Youneed

To je turski snimak iz Sirije iz 2020. godine.

https://twitter.com/i/status/1234865352292651009

TT

Nema vise tih igracaka, to je i ovako relevantno oruzje u ratovima banana drzavica tipa Jernenije ili naseg regiona..

Ja

Ukraina se drzi vrlo dobro. Trebalo je da intenzivnije zaprecavaju i ruse komunikacije ali jos nije kasno. Rusi po prirucniku iz 85, tenkovske kolone i desanti sve do atlantika. Vreme pocetka napada govori dosta, ko da je Zukov pisao naredbu. Noc im ocigledno nije saveznik. Ako u ponedeljak ujutru ne budu na Majdanu pitanje je kako ce se opste izvuci iz Ukraine. Postoji opasnos da upotrebe Bombu.

Mi

Dobro, ja nema problem da priznam kad me neko za*ebe, a sta je s vama? Dokle cete verovati u nepogresivog Putina? Pa zar tolika Rusija nema nikog drugog da ovoga junaka odmeni posle 22 zrtvovanja za narod?

lo

Mislio sam da se ne javljam posto se desava ono najgore za mene kao ljubitelja letece tehnike i PVO sistema, mada sam se u zadnje vreme bacio na sakupljanje Bajoneta od pusaka moram nesto reci.
Vidimo sada kako to Rusi rade i vidimo kolone tehnike sa obelezjima Z i V i to za mene jako cudno videti latinicu na ruskim vozilima (neko je vec objasnio znacenje slova) i vidimo kolone unistene onesposobljene ili ostavljene tehnike ukraine (mada sam u sali rekao da ce to sve rusi na kraju da remontuju) najgori su gubitci ljudi ciji su se dedovi borili jedan pored drugog i mozda sad i leze jedan pored drugog na nekom groblju. greota je da se ovo radi ali nazalost takav je rat.
Ali je ovo rat u kojem vidimo da je napadac u prvih nekoliko sati ili u prvom satu onesposobio sisteme VOJIN i VEZA unistio aerodrome komandna mesta odredjena skladista Radare PVO sistema (odnosno ne radare vec komandna vozila za rad radara gde se vidi da su radari cak i netaknuti) unisto avione na samim aerodromima dovodeci u problem avione koji su u vazduhu da moraju da slecu u zemlje u okruzenju.
I za mene najspektakularna stvar ovog rata je desant 200 helisa sa specnaz trupama na aerodrom pored glavnog grada udaljen negde oko 60km od granice pazite ljudi 200 helikoptera plus vojnici i oprema za to treba imati „kohones par exelans“ i sve se to desava prvih sati rata gde protivnik ima jos nekakvu PVO koja moze da radi od aviona do topova stvarno nezamisliv prizor.
uz jako male gubitke u Helikopterima ruski specnaz jedinice odbijaju nekoliko napada mnogo jaceg protivnika, a znamo koliko je desant slab. A pored toga rusi krecu u napad iz nekoliko pravaca a onaj sa krima ispostavilo se da je najdalje otisao.
Mnogo je krvi proliveno nazalost mnogo tehnike unisteno ali za sada nema nekih zvanicnih snimaka ni jednih ni drugih osim snimaka mobilnim telefonima koji nam jedini docaravaju sta se to tamo u stvari desava kao i poneka cctv kamera.
I za mene najcudnija stvar je to sto civili iako im je zemlja u ratu normalno voze automobile prolaze pored ruske tehnike u nastupanju ukrainske tehnike i ruske koja je pogodjena ili ostavljena civili isto tako pobegne se tek kad se zapuca nadam se da ce se ovo sto pre zavrsiti i sa sto manje zrtava posto su i jedni i drugi pravoslavci (mada je ukrajina drzavno katolicka) ali se mnogo nakotilo neonacista u ukraini nerazumem zasto je to dozvoljeno kada oni sami znaju sta im je sve nacizam i fasizam odneo u drugom ratu

Odgovori
Fe

@ Miladojka Youneed
Fejk 100% – ima identičnih klipova postovanih pre godinu dana, plus vrti se i zumirani deo tog istog – prehladno je u Ukrajini da bi se pozadina onako fino videla u IC videu.
Na Tviteru i po editovanim video klipovima ima svačega, samo, nije život ni Video Igra niti EPP – i ono sa Zmijskog ostrva je samo editovani snimak ruske poruke sa dodatim psovanjem – jedino je to ostalo Zelenskom, “Državniku” koji je svoju zemlju pretvorio u tuđeg piona, sad tog piona žrtvuju i zamenu za malo političke dobiti neizvesnog veka trajanja – sve zato što nine hteo da zvanično odustane od ulaska u NATO, u situaciji kad mu zbog ambicija preti rat i slom, a taj isti NATO ne namerava da uđe u rat i pomogne kandidatu za članstvo u vojnom savetu koga sama ta kandidatura dovodi u opasnost.
U takvoj situaciji ostane samo neutralnost, ali morao je da izigrava čvrstinu – sad se vode borbe oko Kijeva, a on junački pobegao u Lavov, komentara bez…

Odgovori
Iv

Pogledaj javljanje naAl Jazzira uzivo ispred predjednicke palace u Kijevu heroja Zelenskog. Tvoj Putin sve gubi.

Pe

Jedan od najboljih ruskih vojnih analiticara je Pavel Felgengauer.Ko zna ruski:
https://youtu.be/0l8rHpjqcWY
Danas je dao intervju od 30min.
Ukratko, Putin je izabrao laksu varijantu napada, dakle vise specijalne snage nego tesko bombardovanje kao u Ceceniji i Siriji Ideja je bila da ce se ukrajinsko rukovodstvo brzo raspasti.
Ovo se nije desilo, i Putin je pokazao nervozu time sto je trazio „vojni prevrat“ od strane ukrajinskih generala.A sam je „protiv prevrata“!.
Ostrvo Zmejni koje je 360km od Bukuresta, je vazno Rusima da postave rakete protiv Rumunije, gde NATO ima strateski PVO.Od ovog ostrva hipersonicne rakete stizu za minut-dva do Rumunije.
Desant na aerodrom Antonov je propao, ali su Rusi poslali vojnike iz Belorusije preko Cernobilja i zauzeli su aerodrom (76km od granice Belorusije).Samo, nijedan avion nije sleteo jer postoji opasnost da Ukrajina celu pistu pokrije raketama Grad.
Amerika je procenila da ce Ukrajina izdrzati ne duze od tri dana (do sutra) da se organizovano brani.
Za Ruse je najveci problem ako se stanovnistvo Ukrajine prillkuci organizovanom otporu, jer Rusija nema dovoljno profesionalnih vojnika u sluzbi da ratuje sa vise miliona naoruzanih ljudi.
Zapravo moze da bude gore od Avganistana, jer Ukrajinaca ima vise, a opiru se na NATO drzave zapadnim granicama i imace beskonacno snabdevanje oruzjem bez problema.
Zbog toga Felgengauer zakljucuje da ce doci do neke vrste dogovora, gde bi Ukrajina mogla da obeca odustanak od NATO-a, i mozda priznanje Krima u zamenu za odlazak ruske vojske u potpunosti.
Sve zavisi od toga koliko ce se prodrzati sam vrh Ukrajine, Zelenski i generalstab, i koliko ce dugo trajati organizovani otpor.

Odgovori
Mi

Gledajte ja sam danas celi dao pratio mix nemackih i anglosaksonskih medija + jos par ostalih i ako nije ogromna teorija zavere celog sveta, a to je uistinu tesko poverovati, narod je stao uz vlast, podeljeno je dosta oruzija, mnogo muskaraca se vratilo cak iz Poljske i po Kijevu patroliraju naoruzane grupe civila. Prosla su tri dana, nikakav uspeh Rusi nisu postigli, poslali su u rad regrute od 18 godina. Rusi nemaju narocitu zelju da ratuju po Ukrajini osim ako se ne radi o par dana i obicnom patroliranju. Nemacki i britanski vojni analiticari se slazu da su im gubitci reda velicine 1000+. Ekspedicija je propala samo Putinu to niko ne sme da kaze, je*iga, kad se okruzio klimoglavcima. Angarzovao je svoje kavkaske kerove Cecene na opitnom aerodrumu Antonova, za to imaju dokazi. Radi se o pateticnom izludelom starcu koji se izoblicio o dapsolutno vlasti i koji je RF definitivno vratio u slavne 70te, kada su stajali u redu za kilo mesa koje su im zamotavali u stare novine po mesnicama, dok su brojali niklearne bojeve glave u hiljadama.

Yo

Na žalost, došlo je do sukoba pa ostaje da se nadamo da će se što pre okončati i tako spasiti što više života.
Imao sam prilike da preko CNN-a pratim uživo raznorazne vojne intervencije – još od 1. rata u Zalivu – a nešto i gledao uživo, ali par stvari je impresivno (ako se tako može reći) u ovom slučaju.
Eliminacija jednog od možda najjačih evropskih PVO-a u rekordnom roku i helikopterski desant…
Dalje je trka ko će prvi do Kijeva i sl.
Veća uporišta su u okruženju ili samo što nisu, a drugi ešalon još nije ni krenuo…
Pri čemu se ukrajinska vojska i štedi kadgod je to moguće.
Nadajmo se da neće doći do velikih bitaka koje bi donela velike žrtve i razaranja.
Ukrajinska vojska se hrabro odupire kada je na udaru – ali je preveliki disbalans u vatrenoj moći i manevaribilnosti, pa i celom vazduhoplovnom rodu da bi ta hrabrost uopšte imala smisla – kao npr. u slučaju 13 momaka na jednom ostrvu. Tragedija. Besmislen gubitak jer nisu mogli apsolutno ništa da učine…
A onda su Rusi za manje od 24 časa ušli u Kijev, a Kijevljanima razdeljene puške i savetovano im od predsednika da bacaju Molotovljeve koktele!!!
Lik definitivno nije normalan…

Odgovori
Iv

Ovdje jedini nije normalan predsjednik Putin koji gubi skoro sve. Abramovich, Swift, F1, Eurosong, nogomet, …….Novo oruzje od svih za Ukrainu, pa i Njemaca,……

Fe

Evo “Heroizma na Zmijskom Ostrvu” – predaja 82-ce Ukrajinaca – hvala Bogu niko nije poginuo, niti psovao – na Tviterusu prosto zvučni efekti u režiji Zelenskog da bi još koga ohrabrili da pogine braneći Državnika – dobro su Ukrajinci izbrali komedijaša da vodi zemlju u procepu između velikih sila…

https://tass.com/politics/1410761/amp

Odgovori
Pe

@Feline Niko normalan ne veruje Rusima.Lepo je napisano u tekstu da ima puni fejka.Naravno da ce isti ti Rusi koji su lagali na najvisem nivou-od predsednika preko ministara-da „ne planiraju invaziju“ sve moguce da lazu i dalje.

Fe

Evo lažnog klipa: Ruski Mi-28 (Ukrajina uopšte ne poseduje Mi-28) napadaju ciljeve na zemlji, a Ukrajinac ih psuje u pozadini. Naziv klipa kaže da Ukrajinski helikopter napada Ruse – bez komentara.

https://youtu.be/FUd3IyyCQss

Jasno je kao dan da Ukrajina nema čime da se pohvali, pa čak i sopstvene gubitke u tehnici prikazuje kao ruske… Npr obaranje Ukrajinskog Su-27 nad Kijevom.

Odgovori

Na snimku su mi-24/35.

Fe

Evo šta kaže Bloomberg, pogledati deo o Ukrajinskom PVO.
Ovo je relevantnije negoTviter na kome se objavljuje sve i svašta:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-24/western-allies-see-kyiv-falling-to-russian-forces-within-hours

Kyiv may fall to Russian forces in a matter of hours as Ukraine’s air defenses have been effectively eliminated, according to a senior Western intelligence official.

Jako zanimljivo i za nas, lepo se vidi koliko su upotrebljivi raznorazni “modernizovani i modifikovani” sistemi iz praistorije….

Odgovori
Dr

@Petrovic Dusan

Taj snimak navodnog ‘vazdusnog boja’ je snimak iz igrice Digital Combat Simulator World.
Svi se zezaju na racun ukrajinskog ministarstva odbrane koje je objavilo taj snimak na svom zvanicnom Twiter nalogu.
Pisao je i BBC o tome.
https://www.bbc.com/news/60528276

Odgovori
Ja

Jel igras ti DCS odgovori sa da ili ne?

Ja

Drina igras li ti DCS? Posto ja igram pa mi treba pomoc, ocigledno se razumes…

Dr

Ne igram igrice, sto ne znaci da je tesko saznati da li je nesto istina ili laz.

Ja

Pa kako onda tvrdiš da je iz DCS-a, nikad nisi video igru, a tvrdiš? Ja igram svaki dan i tvrdim ti da nije DCS. Po ovom portalu neprekidno nešto tvrdiš. I to o stvarima koje je teško proveriti. Ali srećom tu sam sad ja, ja sam tvoj Duh iz Kijeva i sad te pratim svuda i svuda argumentovano pobijam sve što tvrdiš. Dakle za sad znamo da ne igraš DCS, dakle nemaš nikakvu validnu ekspertizu o tome ali tvrdiš, na osnovu čega, zato što ti tako misliš? OK, dakle računam da je ovo prvi poen za mene 1:0. Ako imaš još koji nik na portalu javi da i na njemu započnemo duel 1 na 1, kao u vazdušnoj borbi, da ne gubim vreme, mada lako te je pronaći pišeš romane.

Ml

Evo detaljan video, snimljen iz auta kako Ruski helikopter Mil Mi-24
unistava Ukrajinsku kolonu sistema Buk PVO

https://www.youtube.com/watch?v=9fzs-V0ERlw&ab_channel=Suchomimus

Odgovori
Mr

jučer se na flightradaru moglo vidjeti kako je 4 ili 5 AN-26 preletjelo sa aerodroma kod Kijeva skoro pravocrtno u Poljsku.
Pa kako to, ako je aerodrom zauzet od strane rusa?

Odgovori

Ima više od jednog aerodroma.

U jednom od aviona je bežao šef nemačke obaveštajne službe u Ukrajini.

Fe

Oko kijeva ima više aerodroma – desant je potpuno uspeo, vojni aerodrom su Rusi zauzeli, samo je pri napadu bio tako izbombardovan (od Rusa) da su piste neupotrebljive – to je bila glavna avio-baza za odbranu prestonice, pa nije bilo iole pametno da se zaposedaju civilni aerodromi dok se taj ne likvidira – za niskoleteće helikoptere je lovačka avijacija opasnija nego sva PVO na svetu – look down, shoot down.
Zauzeli su drugi aerodrome sa čitavom pistom, VDV i Specnaz GRU se već nore za sam centar Kijeva – CNN je prikazao paljbu.

Na jugu već borbe za nuklearnu centralu Zaporožje – google Zaporizha nuclear power plant fighting…
Najteže borbe su za Harkov, o tome mediji ćute, kao i opkoljavanju Hersona. Teško da Ukrajina izdrži još nedelju dana – može da žrtvuje ljude, i to je sve.

Pe

@Feline 27 februara vase reci :“teško da Ukrajina izdrži još nedelju dana – može da žrtvuje ljude, i to je sve.“
11 aprila: Ukrajina dobila bitku za Kijev, otrerala sve Ruse sa severa, ruska armija drze nesto malo oko Donbasa i dalje nisu zauzeli Mariupolj…

NL

Ja mislim da TB apsolutno nema sta da trazi u slucaju ovakve vazdusne prevlasti iskreno. Ovi snimci su verovantno iz mora laznih propagadnih snimaka o dizanju morala…

Odgovori
Mi

Pa ako je postignuta prevlast u vazduhu onda su dronovi perfektni za izvrsavanje izvidjanja i spontanog dejstva, moguce ih je imati veliki broj nonstop u vazduhu a upravljati njima iz Moskve. Problem je sto Rusi prosto nemaju takvu tehnologiju pa bombarduju sa onim krshevima SU-25 koje ukrajinci satrase stingerima jer moraj da se spuste na 500m visine da bi nesto pogodili. Znaci kao u II svetskom ratu…

St

Ja se samo pitam kako se Putin usudio da ne poslusa Srbe i da ne napadne dronovima? Pa dronovi su svemocna biducnost ratovanja, ali on to ocigledno ne zna.

Odgovori
Le

Juče mi je prijatelj poslao komentare na govor Poljskog predsednika. Otprilike Poljska podržava Ukrajinu bla, bla bla. Komentari su u stilu Ćuti, ćuti Bog ti tvoj i pravi se mrtav. Malo humora nije naodmet u vreme ovih tragičnih događaja. Sve što mogu da im poželim je da će se što pre završiti uz što manje žrtava na bilo koji način. A nama svima je samo ovo još trebalo. Kada li će makar jedna generacija proći a da ne gleda rat ili ne doživi?

Odgovori
fr

Jucer je konvoj vojnih vozila sa municijom presao iz Poljske u Ukrajinu, a Kazahstan odbio poziv Putina da posalje vojsku i izjavio da podrzava teritorijalni integritet Ukrajine.

Mi

Posle propasti u Ukrajini koja je izvesna Rusija ce biti min. par decenija izolovana, istok ce delom pasti pod Kinu. Ukrajina i ceo Balkan bice primljeni u EU i NATO i tada ce region postati vojno i politicki uniforman i nece vise biti mogucnosti za ratove. Na kraju cemo se posvetiti klimatskim pitanjima i dekarbonizaciji.

Va

Žao mi ruskih mladih vojnika hiljade ih poginulo , koje zarobe pričaju nisu ni znali kuda idu
.udaraju kolone pritvoklopnim raketama u videjima strava kolko rusa izgorilo((

Odgovori
De

Rusi su zaglavili magare u blato,svaki Ukrajinac je dobio pušku,a stvar se otegla.

Odgovori
Iv

Meni je cudno da Putin nema nikoga inteligentnog kraj sebe, vec ako je on star i senilan gdje su mu savjetnici?Putin NEMOZE pobjediti Ukrainu.Predsjednik Zelenski je pokazao kako se brani domovina a skoro cijeli svijet je na njegovoj strani.Swift, Njemacka, Francuska, USA,… ..salju modernije oruzje od putinove starudije.F1, nogomet, Eurosong,……..Samo je pitanje zrtava ukrainskih a i mladih Rusa?

Odgovori
Mi

Ruski stratezi i obavestajne sluzbe su po meni napravili 3 velike greske. Prva greska, smatrali su da je moral ukrajinaca slab,da nece da brane zemlju i da ce se sve raspasti za 1 dan kao u Avganistanu. Pokazalo se potpuno suprotno, samo juce je u Kijevu bilo 18,000 dobrovoljaca za koje nije bilo oruzja. Druga greska ,da je predsednik Ukrajine najslabija karika u lancu i da ce raspad krenuti od njega. On je obukao uniformu i otisao na liniju odbrane Kijeva i narod to ceni.Skoro svi funkcioneri, javne licnosti, sportisti, svi su na frontu. I trece, sto mislim da je velika sramota za veliku sili kao sto je Rusija,i posebno za njihovu armiju,sta im treba da salju Kadirova i one cecenske koljace u Kijev . To je samo dodatno razbesnelo Ukrajince i okrenulo svet protiv rusa. Faktor iznenadjenja kroz desant je propao , to je sad ocigledno i sad Rusi polako cekaju da pristigne teska mehanizacija i da se formiraju udarne grupe za napad. Videcemo sta ce biti dalje.

Odgovori
An

Rusija je sebi ovim činom zapečatila sudbinu. Zapad će je vratiti u kameno doba, postaće gubernija poput Avganistana ili Iraka, gde će se zapad za sve pitati, nuklearno i svo ostalo oružje će biti uklonjeno, i u narednih 100 godina minimum će vrlo voditi računa da ni slučajno neka budala poput Putina ne može doći na vlast, već isključivo poslušnici.

Nije im trebala ova blamaža, da baš celom svetu pokažu koliko im je armija smešna, bolje da su ćutali i pretvarali se, pa da se drugi barem pitaju da li jeste ili nije, ovako su razbili svaku sumnju.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Ex-Gastos Od Rusa me ništa ne bi čudilo da su ostavili prave avione na izvolte.Koliko su samo ostavili ispravne tehnike na početku rata Ukrima,ispade da su najveći donori Ukro armiji.Očigledno im je komanda kao i JNA 91ve.

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

"Nije tačno da kongres nebi odobrio" Mislim da imas vise misljenje kongresa nego sam Kongres. Naravno da ce blokirati, pa blokirali su Tursku za F-16V i za F-35, sto mislis da bi rekli Srbiji? Turska deblokada za F-16V samo zato sto je Turska oeobrila Svedsko primanje u NATO!. Taka kako sam rekao imas jako puno…

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

" Ika paprika12:42, 15. maj. 2024. Za 3 milijarde: – 2 eskadrile lovaca-bombardera iz Kine (zamena za Mig-29 i Orao) – 1 eskadrila trenažnih aviona – dodatni FK-3 ostane kusur " Dali mislis na Kineske J-10C ? 24 Tih aviona su oko €3 miljarde sami. Avioni kostaju oko €60 miljuna svaki, ali to je gola…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

Nije tacno to sto pisete, jer je F-22 ucestvovao u medjunarodnim zajednickim vojnim igrama u okviru NATO i to uvek sa zastrasujucom efikasnoscu. NATIO ima u sebi previse zemalja da bas niko ne bi preneo da "F-22 ne valja". Naprotiv. Ipak, postoji prica da je upravo Raffale uspeo da "pogodi" F-22 u jednoj od takvih…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

@Ех-Гастос Pa taj Japan je pravio Mitsubishi Zero i najvece bojne brodove u istoriji "Yamato" jos 1930-ih. F-15 i F-16 proizvedeni u Japanu bili su jace verzije, i prvi AESA radar u avionu u istoriji je bio bas na japanskoj verziji F-16. Uspeh japanske industrije je potpuno ocekivan i niko se tome nije smejao. Kina…

19. May 2024.Pogledaj