BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Ukrajina dobija teško naoružanje, pregled gubitaka vazduhoplovne tehnike obe strane Elementi raketnog sistema PVO S-300PMU na putu iz Slovačke za Ukrajinu.

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina dobija teško naoružanje, pregled gubitaka vazduhoplovne tehnike obe strane

Pri kraju drugog meseca rata u Ukrajini, Rusija je zvanično objavila da je započela drugu fazu takozvane specijalne vojne operacije koja pre svega podrazumeva ofanzivu u regionima Donbasa. Većina informacija govori o sporom i otežanom napredovanju ruskih snaga koje nastupaju iz južnog dela Harkovske oblasti kao i sa pozicija u Luganskoj i Donjeckoj oblasti. Sve to prate i dalje relativno veliki gubici u ljudstvu i tehnici koji su, međutim, mnogo manji nego u prvom mesecu rata.

Borbe se vode i u Zaporožskoj, Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti, a Rusija je započela i sa uništavanjem železničke mreže širom Ukrajine kojima je sa zapada zemlje moguće dopremanje naoružanja i vojne opreme. Istovremeno, ruske snage su odustale od potpunog ulaska u mariupoljsku čeličanu Azovstavlj u kojoj se, prema nekim procenama nalazi okruženo i blokirano oko 2000 ukrajinskih marinaca kao i pripadnika bataljona ‘‘Azov‘‘.

Nemačka je svoje samohodne protivavionske topove Gepard 1A2 povukla iz upotrebe 2010. godine / Foto: Hans-Hermann Bühling

Zapadne i druge države su u aprilu intenzivirale isporuke oružija. Sada je Ukrajini isporučeno teže i ubojitije naoružanje. Tu su tenkovi, borbena vozila pešadije, samohodne i vučne haubice od kojih neke mogu koristiti i vođene granate, potom samohodni višecevni lanseri raketa, dronovi-kamikaze odnosno takozvana „loitering munition“, a tu su i taktičke izviđačke bespilotne letelice. Jedna od značajnijih pošiljki koja treba da se realizuje je donacija Nemačke u vidu 50 artiljerijskih sistema PVO tipa Gepard. U prvoj polovini aprila Slovačka je isporučila svoj divizion S-300PMU čija vrednost se procenjuje na 68 miliona evra.

 
Postojale su i spekulacije da je Slovačka poslala i svoje lovce MiG-29, imaju ih 11 od kojih se smatra de je operativno samo pet. Ipak, na kraju je zvanično saopšteno da je Ukrajina dobila samo rezervne delove što je, kako je navedeno, povećalo brojnost i operativnost flote borbenih aviona. Na osnovu dostupnih snimaka može se zaključiti da je ukrajinska borbena avijacija dejstvovala i tokom ovog meseca, na nebu su uočeni jurišnisi Su-25, bombarderi Su-24 i lovci Su-27.

Bespilotna letelica TB2 Bajraktar oborena iznad Kurske oblasti.

Ukrajina je u poslednjih desetak dana ponovo izvršila napade na ciljeve koji se nalaze na ruskoj teritoriji. U gradu Brjansk pogođeno je skladište nafte, naftovod, kao i neidentifikovani vojni objekat. U Belgorodskoj oblasti dejstvovano je po pograničnim selima, a iznad Kurske oblasti PVO Rusije je oborila nekoliko ukrajinskih bespilotnih letelica od kojih bar dva Bajraktara TB-2 kao i bar jedan UJ-22.

Protivbrodska raketa H-35U koristi se dejstvo po ciljevima na zemlji.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je nekoliko interesantnih video snimaka kao i fotografija ruskih borbenih aviona koji u borbenim dejstvima po ciljevima na zemlji koriste vođene rakete. Zanimljivost je vezana sa taktički bombarder Su-34 na koje se podvešavaju i protivbrodske rakete sa inercijalnim i aktivnim radarskim samonavođenjem H-35U koje se koriste kao rakete vazduh-zemlja. Kao što je i očekivano ovi avioni koriste i televizijski samonavođene rakete vazduh-zemlja H-29T.

 
Posebno zanimljiv bio je video snimak objavljen 25. aprila na društvenim mrežama na kome se vidi borbeno desjtvo posade Su-34 upravo raketom H-29T sa relativno male visine nakon čega su piloti izveli protivraketni manevar uz ispaljivanje mamaca. Istog dana objavljen je i snimak pada jednog Su-34 za koga se tvrdi da je prethodno izveo pomenuto dejstvo raketom H-29T.

Na snimku se vidi da se avion prilikom pada nalazio u kovitu, ne vidi se nikakva vatra niti dim što je mnoge navelo na zaključak da je došlo do tehničkog kvara. Ukrajinska strana tvrdi da je avion pogođen raketnim sistemom PVO Buk, avion je pao u rejonu mesta Balakleja, a pilotu su se uspešno kataplutirali i ubrzo su evakusiani što je takođe zabeleženo kamerom.

Oboreni ruski borbeni helikopter Mi-28N.

Od našeg poslednjeg pregleda zbivanja u Ukrajini, fotografijama i video snimcima je dokumentovano još nekoliko obaranja aviona i helikoptera. Osim gore spomenutog Su-34, imamo verodostojne dokaze o obaranju Ka-52 14. aprila u Harkovskoj oblasti, deset dana kasnije objavljena je slika olupine borbenog helikoptera Mi-28N koji je navodno oboren kod mesta Nju Jork, ali se negde navodi i da je to raniji gubitak koji se dogodio u rejonu Gostomelja.

Ostaci ukrajinskog Su-24 oborenog 10. aprila u rejonu Izjuma.

 
Od ukrajinskih gubitaka imamo obaranje taktičkog bombardera Su-24 koje se dogodilo 10. aprila u rejonu Gočarovka kod Izjuma, na mestu gde se nalazi olupina pronađeno je telo jednog člana posade. 18. aprila prikazan je još jedan od najinteresantnijih video snimaka obaranja nekog borbenog aviona u ovom ratu. Toga dana je navodno u rejonu Izjuma oboren ukrajinski jurišnik Su-25, a to je zabeleženo termalnom kamerom. Međutim na snimku se naravno ne može videti da je to ukrajinski avion, niti se može utvrditi mesto i datum ovog događaja.

 
Tri dana kasnije mogli smo da vidimo i video snimljen kamerom bespilotne letelice na kome se vidi obaranje helikoptera tipa Mi-8. U dužoj verziji snimka delimično se vidi i pad još jedne letelice, vrlo verovatno helikoptera, ali se ne može utvrditi kog tipa jer se taj detalj vidi vrlo kratko i to u gornjem desnom uglu snimka. Ukrajinska strana navodi da je oboren ruski Mi-8 koji je, zajedno sa borbenim helikopterom Ka-52 istog dana pogođen u rejonu Harkova. Sa druge strane Rusi tvrde da je to ukrajinski Mi-8MSB oboren u rejonu sela Malinovka u Zaporožskoj oblasti.

Civilni An-26B-100 srušio se 22. aprila 10 km od aerodrom Zaporožje.

Još jedan gubitak ukrajinske letelice dogodio se 22. aprila kada je u rejonu naseljenog mesta Mihajlovka u Zaporožskoj oblasti, na svega 10 km od aerodroma Zaporožje pao transportni avion An-26B-100 registracije UR-UZB civilne avio kompanije Konstanta koji se najverovatnije koristio u vojne svrhe. Avion je leteo na liniji Zaporožje – Užgorod, jedan član posade je poginuo, a dva su povređena. Postoje dve tvrdnje o uzroku pada, prva je da je letelica zakačila dalekovod i to prilikom pokušaja izbegavanja rakete lansirane sa zemlje, a druga da je pogođen raketom lakog prenosivog raketnog sistema PVO koju su lansirale ukrajinske snage.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Le

Raketna krstarica Moskva klase Slava.. vrijedi kao sve ostalo nabrojano. Na njoj je instaliran i S300, protubrodske rakete i svo ostalo naoruzanje i radari.

Odgovori
Fa

Crvena eskadrila se toliko dobro pokazala da Putin 5 puta dnevno preti nuklearnim arsenalom.

Toliko o super-manevrabilnosti, vrhunskoj ruskoj aerodinamici, zvonima, kobrama, helikopterima…

Ob

Videcete kada uvedu u borbu Su-75 Sah Mat!

Vl

Kakve veze ima Moskva sa ovim? Dokazano je da nije moguće da su je nepostojeće ukrajinske rakete potopile (a još manje Bajraktari) i da je to lovačka priča Zelenskog.

Pe

@Falcon Svakako je u pitanju debakl Ruske vojske; posebno pitanje je gde su elektronska sredstva borbe kojima se Rusija toliko hvalila- u Ukrajini posle 65 dana funkcionisu radari i internet i mobilna telefonija.
Ozbiljna zapadna pomoc tek pocinje da pristize, ukrajinski vojnici tek zavrsavaju obuku na osnovnim sistemima, kao najbolja haubica na svetu PZH 2000 iz Holandioje, oko 90 americkih haubica, britanske…

La

Za mene je utisak br.1 ovog rata vrednost i značaj jurišnih helikoptera, dronova i „pametne“ artiljerije, nasuprot njima pokazuje se koliko su ruski tenkovi čak i najsavremeniji tipa T90 vrlo ranjivi, a što se tiče avijacije i dalje mi je utisak da tu nešto debelo ne štima i da Rusi tu zaostaju čak i za prosečnim zapadnim vazduhoplovstvom počevši od trenaže, ljudstva pa do taktike i tehnike. O mornarici posle gubitka Moskve tek ne vredi trošiti reči, bar o onoj na vodi. Što se tiče PVO očigledno da njegovi efekti sa većim korišćenjem BPL postaju sve ograničeniji, što pokazuju iskustva iz Sirije, Saudi Arabije, Jermenije i Ukrajine.

Odgovori
Sh

Rusi zaostaju i za prosečnim arapskim vazduhoplovstvom. PVO im je potpuno zakazala. Rat je već izgubljen.

Fe

@ Lajavi

Amerika (i saveznici) su u Prvom Zalivskom Ratu izgubili 52 aviona i 23 helikoptera, što umanjuju na svaki način, naročito tvrdnjama o “padovima iz tehničkih razloga”. Rusi u su Ukrajini izgubili ne više od 7-8 aviona i helikoptera ukupno, svako poređenje je izlišno.
Takođe, Rusi koriste standoff municiju, pa je baš svaki napad “raketama” aviona nema u blizini, a to ko gospodari vazdušnim prostorom je jasno kao dan – počeli su da se doniraju tenkovi, artiljerija u kalibru koji Ukrajina ne koristi, oklopna vozila i sl – i to zemlji koja je pre rata imala minimum 2500 tenkova (plus rezerva) i više artiljerije nego ceo evropski NATO. Kako su to Rusi postigli ako ne avijacijom?

Vikipedija je jasna, samo što na CNN-u to nije moglo nikako da se vidi, a sada svi mediji od reda ili podržavaju Ukrajinu ili se prave “neutralni”.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_War_air_campaign

The Coalition lost a total of 75 aircraft – 52 fixed-wing aircraft and 23 helicopters during Desert Storm, with 39 fixed-wing aircraft and 5 helicopters lost in combat.

Vl

Lajavi,
Kako su to ruski tenkovi ranjivi?
Ruski borci DNR i LNR više ne žele da koriste zarobljene NLAV i Javelin raketle jer su, jelte, ukapirali da su vrlo loše i da je cela fama koja ih prati, jednostavno proizvod marketinga. Ruski tenkovi su pogađani sa po 4 – 5 Javelina, pa su i dalje nastavili akcije. Kažu da su i stariji sovjetski sistemi bolji. I da, ti isti borci kažu da je i ukrajinska Struna odlična.
Moskvu nisu potopili Ukrajinci koristeći nepostojeće rakete (trebale su u mirnodobsko vreme biti isporučene jedinicama tek krajem maja). A tek, koliko neko mora biti naivan, pa da poveruje u priču da su krstaricu veličine Moskve potopile dve unapređene rakete iz sovjetskog vremena?
I tvrdnja o ruskoj avijaciji ti je na klimavim nogama. Koja je to avijacija od drugog svetskog rata učestvovala u ratu protiv države koja ima PVO koje je verovatno drugo po jačini u Evropi (posle Rusije), da bi mogao da praviš takva poređenja?
Uz to, Ukrajini se stalno dostavljaju nove količine oružja. Vidiš da su se u USA i NATO poplašili da u dogledno vreme neće imati mogućnost da proizvedu nove Stingere, jer su skoro sve dostupne količine poslali u Ukrajinu.
SheikhZayeb,
Znam da tamo kod vas u komšiluku nije moguće pratiti i drugu stranu, ali, verovatno si čuo za Telegram? Znaš, to je onaj portal na kome zapadne diktature ne mogu da cenzurišu vesti, tako da tu možeš videti da je recimo, situacija bitno drugačija od odoga što plasiraju politički kontrolisani zapadni mediji. Tamo možeš videti uništenu i zarobljenu ukrajinsku tehniku, veliki broj zarobljenih i na žalost stvarno veliki broj ubijenih ukrajnskih vojnika. Rusi svakim danom napreduju i ne žele da suviše idu ispred. Artiljerija radi bukvalno dan i noć. Na početku je rad ukrajinske i ruske artiljerije bio u odnosu 1:1 a ovih dana teško da je i 1:20 (jedna ukrajinska naspram 20 ruskih).

Pe

Nijedna nuklearna sila ne može izgubiti rat, a kamoli ludi Rusi.

Zu

„Nijedna nuklearna sila ne može izgubiti rat, a kamoli ludi Rusi.“

Francuska je izgubila ratove u Indokini i Alžiru. Sovjetski Savez u Afganistanu, a Amerika i u Vijetnamu,

ev

Lajavi

Apsolutno tacno!
I tekovi i super avioni, su upitni ako dodje agresija na Srbiju.
Nema smisla pripremati se na ratove i izdjajati sa skupu gvozdjuriju kada imas donove u rojevima, satelite, hipersonicne rakete itd. koji ti prete.
Dronovi, sateliti, novi artiljerisko raketni sistemi, novi sistemi PVO,Elekronski sistemi ometanja i izvidjanja pa cak polako i laseri su sredstva, sve uz strategiju i operativnu taktiku a opet sve uz obuku su ono sto treba i srbiji.Pogresnom postavkom buduceg ratovanja se gubi svaki konflikt unapred.To nas ovaj tuzni konflikt ali i 1999 treba da uci.

Mr

>> Nijedna nuklearna sila ne može izgubiti rat, a kamoli ludi Rusi.

Neka ameri mene izaberu za predsednika umesto Bajdena pa ces da vidis sto ne mogu izgubiti rat.

ev

Лајави
Тачно тако, али ШТА нас то Учи?
Не улагати даље битна средства у системе и доктрине који бивају полупани одмах! Сви смо видели полупание ескадриле и Радаре УКР. После напада Калибра, и Руске Текове после папада Барјактарима и Јавелинима.Има ли ту закључка да не вреде ливаде пуне тенкова и супер Авиона које неће моћи ни да полете.
Са оваквим закључима видимо да морамо потпуно изнова да сагледама чиме се наоружавамо.

V-

Peca….
A Vijetnam?
A Afganistan 2 puta?

ev

Ево шта каже и председник земље која је већ купила Рафале а што се може и видети у Украјини:
Milanović je govorio i o novokupljenim Rafalima.

– Neka kupe još 30 aviona. Ispljunućemo 1,4 milijarde evra, to nam strahovito definiše odbrambeni budžet koji je mali i nikakav. Mi nemamo PVO, ali imamo 12 aviona s kravatom jer je debeli dečak ušao u teglu s pekmezom i to mu se dopalo. Vidite koliko traju avioni u ovom ratu. Nije li nam trebalo 100 bespilotnih letelica ili 100 PVO-a?

La

@Vlad i Feline
Ljudi da li ste vi svesni šta govorite, korupcija i nemar su pojeli rusku vojsku, znate li da ruski piloti da bi postigli nalet (koji im uvećava platu i daje bolji status za napredovanje) moraju da daju mito ili da imaju vezu, znate li da je masovna pojava da regruti isto to moraju raditi da bi imali toplu spavaonu i normalne čizme, znate li da se u Ruskoj armiji napreduje ili preko veze ili preko mita, te da su retki visoki oficiri poput nesrećnog generala Dvornikova (kojeg su izgleda već faktički smenili, jer misli svojom glavom), koji su sve postigli zahvaljujući radu i sposobnosti. E, sve to dolazi na naplatu u Ukrajini.
Drugo, da li ste videli kit za prvu pomoć ruske vojske? Nisam ni ja do juče, a kada sam video morao sam da tražim potvrdu iz više izvora, jer sam mislio da je propaganda. Naime, taj pribor za prvu pomoć je nivo iz 1945, verujte prva pomoć koju su naši očevi imali u kolima 80-ih je za ono VMA u malom. To je po meni takva nebriga za život vojnika, ili takav nivo korupcije da mi sa ovih prostora uz sve naše manjkavosti, ipak ne možemo shvatiti. No od zemlje u kojoj je maršal Žukov (za koga je život vojnika bio bezvredan, i koji je doživeo najveći poraz u istoriji Rusije u bitki za Ržev) poštovaniji od maršala Rokosovskog (koji je život vojnika cenio više nego mnogi zapadni generali) ne treba šta drugo očekivati.

Mo

Krstarica Moskva je zastarelo parce ploveceg metala. Radar je morao da se okrene ka nadolazecim raketama kako bi uopste mogao da dejstvuje, nije imao pokrivenost od 360 stepeni oko broda. Poslednja modernizacija uradjena pocetkom 2000-ih godina, kada je i stavljen S300F. Taj brod apsolutno nije reper kvaliteta.
Za avione treba da se uzme u obzir jedna jako bitna cinjenica. Zapadni avioni ne padaju zato sto poslednjih 20 godina napadaju pecinske ljude koji ne poseduju PVO. Ruske letelice se nalaze u vazdusnom prostoru gde svaki drugi vojnik na ramenu ima AT ili PVO lanser (vrlo moguce i oba). Nisam siguran da bi se i bilo koji zapadni avion bolje proveo u vazduhu gde ga svako moze oboriti, bukvalno, na svakom cosku. Samo pogledajte napad na SR Jugoslaviju. Sami NATO zvanicnici su izjavili da zbog potentne PVO njihovi avioni retko silaze sa visine od 5k metara, sto im smanjuje ucinak.

Odgovori
Vl

Mosquito,
Naveo si teške neistine za Krstaricu Moskva. Ne moraš čitati šta kažu Rusi, pročitaj šta o njenom naoružanju kažu zapadni izvori. Krstarica ima nekoliko radara uključujući i 3D. Prošla je delimičnu modernizaciju nedavno. Takođe, tu su tri pojasa zaštite plus topovi na kraju. Nema teorijske šanse da su svu zaštitu mogle proći modernizovane rakete iz sovjetrskog vremena. Uz to nema šanse da su je mogle potopiti samo dve rakete. Možda bi nešto uradili da su je gađali sa 22 i da su je sve pogodile.
I da, zapadni avioni padaju, samo tako. Koliko je onih kanti F35 završilo na livadama pored aerodroma i na dnu okeana?
Nato avioni jesu leteli i ispod 5 km. U NATO agresiji na Srbiju, F 117 je upravo pogođen na jednom takvom letu.

ma

Možda je zastarjela u usporedbi sa zapadnim brodovima, ali u ruskoj floti to je bio jedan od najmodernijih i najbolje naoružanijih brodova.

Dj

Da su samo prenosni sistemi (MANPADS) problem, Rusi bi to lako rešili letenjem na većim visinama kao NATO kod nas.
Problem su BUK-ovi koje Rusi nisu neutralisali i svesni su toga.
Protiv nas su svaki napad pratili avioni za elektronsku borbu dok kod Rusa to nije slučaj osim možda na samom početku rata.

AL

Svi zaboravljaju da je Ukraina pre ovog rata imala bolju PVO od GB,Nemacke i Francuske. Imali su 19 diviziona S300, PVO BUK 1…
Po naoruzanju ona je treca vojska Evrope posle Rusije i Turske, a ispred svih zapadnoevropskih zemalja pojedinacno.
To su cinjenice.
NATO nikad nije napao tako jakog protivnika. Najjaca zemljab koju su napali bio je Irak koji je bio daleeeko slabiji od Ukraine!

ev

Све више и са једне и са друге стране ово мени делује као кофликт орузијем из неких депоа!
Сем појединих система које се виде нпр. Калибар, Јавелин или Барјактар возе се и дејствују претежно са доста старим системима.
Чини ми се до сада.Не само то него и са манјим делом укупне војне силе. Код руса је све обраничено на нпр неких 200.000 Војника, разних пројинијенсија исто и код Украјинаца.
Западњаци и Руси као да празне војна складишта и оптпаде.
Нпр. Гепард тек, горе на слици, Муниција ја нјега долази из свајцарске која је забранила нјен извоз у украију, чему онда у ствари таква помоћ? То важи и за бајате Мигове, С-300 и остало.
Ово су укратко главне карактерискике конфликта уз ограничене маневрве или велику медиско политичку пратњу. Не желим никоко да кажем да ово није озбиљан, крвав конфликт већ да се води са јким лимитима с обзиром да је то конфликт Наоа и Украјине против Русије.

Pr

>> Nisam siguran da bi se i bilo koji zapadni avion bolje proveo u vazduhu

Ja jesam, gadjaju sa distance i vecih visina (a ne sacastim lanserima) i imaju odgovarajuce integrisane/automatske sisteme upozorenja na opasnost i zastite kao npr. directional IR counter measures (DIRCM).

VKS ocigledno nema zastitu na helikoptrima i avionima koji se redovno spustaju jako nisko.

Da

Aleksandar 1
On paper, the Iraqi military looked formidable. Its army was the fifth largest in the world, with some 950,000 personnel, 5,500 main battle tanks, 10,000 additional armoured vehicles, and nearly 4,000 artillery pieces. The Iraqi air force consisted of some 40,000 personnel and 689 combat aircraft

Da

At the time of the Gulf War the Iraqi Air Force (IQAF) was the sixth largest in the world, consisting of over 750 fixed-wing combat aircraft operating out of 24 primary airfields, with 13 active dispersal fields and 19 additional dispersal fields.[23][24][25] Iraq had also constructed 594 hardened aircraft shelters to house nearly its entire air force, protecting them from attack.[26] Iraq similarly possessed an impressive amount of air defenses. Its inventory included 16,000 surface-to-air missiles total, both radar and infrared guided, with over 3,600 of these major missile systems. Up to 154 SAM sites and 18 SAM support facilities were located in Iraq, with another 20 or 21 sites in the Kuwati theater of operations (KTO). Iraq also possessed a large number of anti-aircraft artillery (AAA), with 972 AAA sites, 2,404 fixed AA guns and 6,100 mobile AA guns.[27] Providing complete coverage of Iraqi airspace were 478 early warning radars, 75 high-frequency radars, and 154 acquisition radars.[23]

Much of this equipment was combined into an integrated air defense system (IADS) overseen by Kari, an automated C2 computer system developed by Iraq and built by French contractors in the wake of Operation Opera (Kari in turn is the French spelling of Iraq backwards). Kari tied the entire IADS to a single location, the national Air Defense Operations Center (ADOC) located in an underground bunker in Baghdad, and in turn divided the country into four defense sectors each overseen by a Sector Operations Center (SOC) located at H-3, Kirkuk, Taji and Talil; a fifth SOC was added at Ali Al Salem to cover the recently conquered Kuwait. Each SOC oversaw the local airspace and commanded anywhere from two to five Intercept Operations Centers (IOCs) per sector. The IOCs were located in bunkers constructed at Iraqi Air Force bases and tied into local radar systems, whose information they could pass on to their SOC and thence on to Baghdad. In this way a SOC was capable of simultaneously tracking 120 aircraft and selecting for the appropriate weapon system to engage them. The SOC could automatically target for SA-2 and SA-3 SAM systems in their sector, which meant the SAMs did not have to turn on their own radar and reveal their position, or an IOC could direct local interceptors to engage the targets. Baghdad itself was one of the most heavily defended cities in the world—more heavily defended several times over than Hanoi during the Vietnam War—protected by 65% of Iraq’s SAMs and over half of its AAA pieces

Iv

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2022/04/28/the-russians-got-caught-faking-a-tb-2-drone-shoot-down/ Rusija lazirala obaranja, inace cela ruska propaganda je na nivou sovjetske iz sezdesetih. Ruski mediji se jako tesko mogu koristiti kao bilo kakav izvor informacija jer su cista vecinom zasnovane na lazima. Pojavili su se i na socijalnim mrezama ruski botovi ciji komentari izazivaju povracanje. Jos najpouzdaniji su entuzijasti sirom sveta koji skupljaju informacije na netu i pokusavaju napraviti sliku stanja na terenu. Rusija nije uspela da ovlada nebom nad Ukrajinom mada sam pomalo zacudjen sa nemogucnosti Ukrajine da se bolje bori protiv krstarecih raketa. Zapad kao da svakim nedeljom salje neko bolje naoruzanje valjda radeci to da se rusija ne isprovocira nego da ih „navikava“ da oruzije ide. Na kraju ce sigurno biti i isporuke aviona. Na bbc se provukla vest da je ruski il 76 pun padobranaca oboren na pocetku rata , nesto sto se provlaci al i dalje nema fotografiskih dokaza al moglo bi biti istina. Izgleda da se i Ruska avijacija drzi podalje od linije fronta . Ja sam posebno bio impresioniran videom gde ukrajinski protivtenkovski tim u par minuta unistava 5 tankova il vozila na verovatno krajnjem dometu sistema. Ono sto se cuje su kratke i jasne komand, radnje se obavljaju maksimalno brzo sto kazuje da tim izuzetno profesionalan i iskusan.

Odgovori
Ni

Nebi se ni NATO bolje proveo da je udario na Ukrajinu. Nije njihova vojska mačji kašalj. Ali obe zemlje su se prema sopstvenim kopnenim oružanim snagama odnosile maćehinski, izvozile su većinu novih naprednih sistema, i uljuljkivale se brojem stare sovjetske opreme. Takođe ni mi nismo drugačije do sad se ophodili prema našim oružanim snagama. Alas nije uveden, Nore ima više Kipar nego mi, od Sore 122mm se odustalo, Maljutka 2T5 nema je na vidiku,POVR Bumbar otkazan,POR Stršljen se ne proizvodi, a Kobra je bila savršen koncept , Prage rđaju na livadama, Samohodni minobacači kasne, BVP80A sa 20mm smešno,da ne pričamo o novim prototipovima NOVA,GAVRAN,POS145,kojih nema još dugo u nekom ozbiljnijem broju, a evropsko vojište je pokazalo da mobilna dobro opremljena pešadija sa POVR ukoliko priđe oklopno mehanizovanim snagama čini čuda. Artiljerija će ostati kraljica vojišta ali samo ukoliko ima vrhunsku prostornu svesnost u realnom vremenu podržanu izviđačkim dronovima, mobilnost,vrhunsko maskiranje sa lažnim metama, jer dronova ubica neće moći nikada da se naštanca koliko granata.

Odgovori
Fa

@ Nikola SFRJ

NATO sigurno ne bi poslao Apače, Tajfune, Rafale, Falcone i F-15E da podriguju saćastim lanserima po ukrajinskim njivama – u sred bela dana, sa malh visina.

Ne bi ni za milion godina video da NATO OMJ ostanu bez goriva – i to u napadu na susednu državu koja je 95% ravnica – i da ukrajinski seljaci odvlače NATO tenkove traktorima u štale.

NATO se nije uljuljkao u bezvredne sovjetske sisteme i naoružanje, niti bi koristio ovakvu primitivnu i neracionalnu taktiku ikada.

NATO bi zapravo uradio sve dijametralno suprotno od Crvene armije, i to sa tehnikom koja je daleko naprednija i kvalitetnija od ruske, i sa vojskom koja je bolje opremljena i bolje obučena od ruske.

Zato me živo zanima, kako si zaključio da NATO u Ukrajini ne bi prošao ništa bolje od Rusa?

Ni

@Falcon
Majko mila, kakva crvena armija, jel to neka šala? Navedena institucija ne postoji od 1946.

Mi

@ Falcon
Ne bi NATO prosao nista bolje da su svoju tehniku koristili kao je Rusi koriste, i da su toliko neodlucno krenuli u napad na toliku zemlju. Pod tim podrazumevam da su umesto Milova leteli Apaci i Black Hawks, a da su umesto Su-34 leteli F-15E i Tornado, EF2000 nisko i na isti nacin na koji lete Rusi. Nema te tehnologije koja ce te spasiti od PVO kad ako se ne cuvas od nje.
Naravno NATO ne bi tako nikad krenuo na Ukrajnu. Kao i Srbiju, muzeo bi ih prvo iz daljine bar 60 dana non stop.
U prvih 14 dana bi unistio sve aerodrome i pruge koje vode u Ukrajnu i kokao bi svaku dopremu oruzija kao sto to Izrael radi redovno u svom komsiluku. Rusima je trebalo preko 50 dana da se sete da to treba da pocnu da rade.
„Moskva“ nema sta da plovi u dometu ukrajinskih raketa. Mada ja sumnjam da su je ovi pogodili, i da nisu i da jesu, mugu jer su ovi u dometu, a meta je nepromasiva. Vidi se sa obale bez dvogleda!

Sve u svemu nista bez dovoljno zilavog PVO za nas i to sa dobrim dometom.

B

Nato bi gadjao zalozene sporete sa 7000 metara i vise, samo sto postoji jedna zackoljica S-300 ma koliko star bio voli bas te visine i iznad, padali bi ko musice. O kopnenoj ofanzivi ne bi trosio reci, usrali bi se pri prvom pokusaju proboja kad bi videli krv do kolena.

Vl

Falcon,
U pravu si, NATO nikada ne bi smeo poslati letilice u Ukrajinu.
Ne bi to smeo učiniti ne zato što to ne želi, već zato što nikada i nije smeo da ratuje protiv protivnika takve snage.

iv

Nezavisno od toga ko je za koga i ciju stranu, ali treba napisati realno stanje stvari. Jedna mala SRJ sa zastarelom tehnikom se odupirala sve dok nisu krenuli da gadjaju energetski sektor i ostatak prezivelih mostova. Da je nama u to vreme neko dostavljao tenkove, pvo sisteme, davao podatke iz satelita , medijski vukao stranu i slao borce, pa sta bi tek onda bilo. Gde se izgubila realnost u komentarisanju.

Pe

@Falcon Upravo tako, NATO snage osnovane su na visokim tehnologijama, i „pametnom“ratovanju putem koriscenja visoko-preciznih bombi na osnovu odlicne obavestenosti.
Kao sto vidimo, Rusi slabo stoje sa preciznom municijom, i rakete promasuju ciljeve a njihovi sateliti i bespilotne letelice ni blizu nisu informacija ma koje ima Ukrajinska vojska od zapada.
Da li su komentatori koji su pisali 24 februara da je rat gotov do 3 marta porazom Ukrajine, ocekivali da ce u maju Urkajina bombardovati teritoriju Rusije?

Mo

@Falcon
NATO je u napadu na Irak, uz najbolju logistiku, savrsenu vazdusnu nadmoc i nepostojece iracke trupe, u Bagdad usao sa svega trecinom pokrenute oklopne mehanizacije (u odnosu na prvi dan borbe). 90% je stalo zbog kvarova.
To je podatak koji lepo otvara oci da je propaganda u ratu jedno a realnost sasvim drugo.
U prvih nedelju dve rusi su napravili kardinalnu gresku smatrajuci da ce ih ukrainci docekati kao svoju rodbinu i da nece imati nikakav otpor.
Mnogo se toga promenilo od tada i sada su gubitci znatno manji (u svakom ratu, na svakoj strani, ih mora biti).
Ali cinjenica da 40% trenutnih ukrainskih oruzanih snaga, i najspremnije jedinice njihove vojske, cine stranci mnogo govori. Ako uzmes u obzir da ceo svet puni ukrainu svakakvom tehnikom, da je nemoguce presusiti sa vojnim resursima koje VU ima, a da ipak gube na bojistu, da se povlace iz grada u grad i da ruska vojska ostvaruje svoje zacrtane ciljeve, dolazis do proste cinjenice da nije sve tako crno, kako jedna strana prica, niti ruzicasto kako druga predstavlja. Rusima se mora odati priznanje za uspesnu borbu „sam protiv svih“, u ovom trenutku. Sa druge strane, sto se to vise oteze, sto vise stranih vojnika ulazi u redove UV i sto se vise konsoliduju u sverama komande, to ce teze biti rusima da postignu ono sto zele. Posebno u reonu Crnog Mora oko Odese i prema granici sa Moldavijom (a to su zacrtali kao jedan od svojih ciljeva).

Ra

@falcon Pa nije baš toliko teško zaključiti da nato me bi bolje prošao od Rusa u Ukrajini. Vrlo skoro smo videli kako je taj super moćni, ultra moderni i sa genijalnom strategijom nato prošao u Afganistanu, boreći se protiv pećinskih ljudi naoružanih konjima i tandžarama. xd Pobeže nato i ostavi oružje vredno desetine milijardi dolara, protivniku iz srednjovekovnog doba.

Vl

Ukrajina uz ovoliku pomoc Zapada sve i da nekim cudom izgubi iskrvarice Ruse do maksimuma.

Odgovori
iv

Vec su izgubili. Izlaz na more je gotov. Pola drzave im ode, treba biti realan, a ne navijacki nastrojen. Polovina njihove teritorije je veca od bivse Juge i Bugarske zajedno.Ako je to pobeda, onda smo mi super prosli u sukobu sa Nato,jer je otislo samo 13 posto.

ev

Владо

То је из почетка били и намера НАТОа а Руси су то схватли па шаљу слабију технику углавном и лимитиран број војника како не би финансиски и политички упали дубље у ту замку него што мора. И због тога толика руска премештања у логистичке проблеме и промашаје.
Запад шаље Украинцима не више помоћи од те да их одржи у животу и прологира конфликт како би дошло до Руског замора.
У тим условима Руси не праве добоке продоре него тачкасте убоде уз јаку Артиљериско рактену и ваздучну подршку.Чини ми се да Руси неће више а Украјинци не могу више од овога што видимо. колико ће то дуго тако моћи, видећемо.

Pr

>> Запад шаље Украинцима не више помоћи од те да их одржи у животу

To prosto nije tacno, zapad pomaze kako koja drzava smatra za shodno ali vama Rusima se ne moze „ugoditi“. Kada Nemacka odbija da masovno podrzi Ukr da se ne zameri vi i vama slicni tvrdite da zapad ostavlja Ukrajinu na cedilu. Kada se pak krene sa ozbiljnijim slanjem pomoci, recimo Holandija svoje PzH 2000 vi onda promenite plocu i urlate kako NATO preko Ukrajine ratuje sa RF…

Mi

Bez analize o broju poletanja ruskih i ukrainskih aviona, broju gadjanih ciljeva, broju pogodjenih ciljeva crlokupno usporedjivanje ne daje pravu sliku.

Sa stotinama i hiljadama PVO raketa malog dometa isporucenih Ukraini kao i broju oborenih ruskih aviona uz broj njihovih naleta ovo su beznacajni gubici ruske strane a Ukrainci vise ni ne lete jer nemaju cime. Snimci Ukrainskih BPL koji unistavaju rusku tehniku su sada raritet a jedino povremeni ssmoubilacki napadi na rusku teritoriju imaju neku propagandnu moc.

Drugo celokupna prica o nemanju preciznih ubojnih sredstava pada u vodu brojem ispaljenih Calibar i Iskander raketa.

Ono sto se uocava je ogromna upotreba malih izvidjackih kvadrokoptera od strane pesadije (90% motorizovane) i svih vidova rada artiljerije 24 casa bez prekida u prethodnih 5-6 dana.

Zato u analizu ukljucite i sve neophodne cinjenice o broju naleta kao i o ciljevima koji su dostignuti …

Odgovori
Pe

@Mile onaj stari
Naprotiv, Rusija ostaje bez vojnika, bez raketa i bez municije,a pod sankcijama je pitanje sta ce moci da proizvedu.Ofanziva u Donbasu je zaustavljena, a Rusi ne smeju da objave mobilizaciju.I cak da to urade-trebaju im meseci da treniraju vojnike
Zato za Ukrajinu radi citav vojni segment najjacih ekonomskih drzava sveta- Amerike i EU.Pre neki dan im je odobreno jos 33 milijarde dolara pomoci samo od Amerike.
Ne treba biti matematicki genije da vidite ko je pobednik.

Ze

Mile onaj stari od realnosti se ne moze pobjeci .A to je da je Moskva na dnu.Brod koji je trebao stititi cijelu flotu nije zastitio sebe.Ruski Su35s sa pilotima 150kg. Armata jos uvijek zaglavljena na C. Trgu……..

Mi

Ruski helići su zajebana stvar. Nije bitno da li je Mi8, Mi35 ili Mi17. Glomazni i spori, nema tu previše nade kada te naciljaju ovako iza stabla.

Odgovori
Vl

Genijalac, pa te iste helikoptere imaju i Ukrajinci. Kako su onda po zapadnim medijima oni uspešni a Rusi neuspešni?

Vl

Uz ovoliku pomoc Zapada ako nekim cudom Ukrajina i izgubi iskrvarice Ruse do maksimuma.

Odgovori
Mi

Ruski Avganistan se ponavlja. Ili Amerikancima Vijetnam. Tu pobede samo oni koji nisu direktno ukljuceni u rat.
Amerika je dobila svoj Proksi rat protiv Rusije koji je dugo zelela.

Б

Мени је занимљиво како руски хеликоптери испаљују невођене ракете у небо као хаубице. Отприлике ми је јасно да избегавају ПВО и повећавају домет, али ми није јасно како циљају.

Odgovori
Al

Ne ciljaju.

Т

da si nekad gledao zauzimanje elemenata svlr bilo bi ti sve jasno

Th

Rusija polako gubi taj rat. Od antifasista iz drugog svetskog rata pretvorili su se u fasiste ovog doba. Lud svet. Rade sve u korist
Amerike i NATOa.

Odgovori
V-

Ma koja Rusija???
Ovo nije ruski rat, ovo je putlerov rat.

I vec ga je izgubio, toga je i sam svijestan.
Zato i zvecka s nuklearkama….no, ne dozivljavaju ga puno.

Jer, znamo svi, nije jednom ruski zapovijednik dobio zapovijed za ispaljivanjem N oruzija….tako da, ne boj se psa koji laje

US

Rusija (ex SSSR) je zajedno sa saveznicom Njemackom pocela WW2 napadom na Poljsku. Na kraju se poklali oko ratnog plijena. To je ono sto nismo (smjeli) uciti u skoli u ex Yu. Nacizam (usmjeren na unistenje drugih naroda) i komunizam (usmjeren na unistenje svih klasnih neprijatelja) su uvijek bili dva lica iste kovanice, s razlikom sto je nacizam unisten u WW2, a komunizam je usao u tabor pobjednika. S tim da je danasnja politika Rusije idejama kopija nacista (obrana ugrozenog naroda, jedan veliki vodja, negiranje prava na zivot i prostor drugim narodima).

Fe

@Vlado
Neće Zapadna pomoć da iskrvari Ruse nego
Ukrajinu, a rat su već izgubili, to znaju i sami. Zapad će se boriti do poslednjeg Ukrajinca, u to ne treba sumnjati.

Odgovori
V-

Ne budi smijesan.
Putin je gotov, to i sam zna.

Ja

Ima tome jedno mesec dana kad si tvrdio da se Ukrajina predaje do vikenda. Jel si mislio na ovaj sto dolazi sutra?

Al

Zaista je smesno ta fraza „Zapad će se boriti do poslednjeg Ukrajinca“. Ne Feline, Ukrajina se bori do zadnjeg Ukrajinca jer zele da budu suverena, nezavisna zemlja. Za slobodu nema zrtve koja je prevelika i cene koja je preskupa. Mi bi sada lizali tursku i austrijsku cizmu da nismo razmisljali nekad kao Ukrajina danas.

„rat su već izgubili, to znaju i sami.“
Svaki komentar je suvisan. Svako ko ima pola mozga u glavi moze da pogleda mapu i vidi sta su Rusi uspeli da urade nakon 2 meseca rata po ceni hiljada komada razorene tehnike i 15.000 mrtvih.

Ovim tempom za samo 3 godine stizu do Kijeva, sa samo 200.000 mrvih!

Pe

@Feline U martu je Ukrajina pobedila u bitci za Kijev, oslobodila citav severni deo Ukrajine.
U aprilu su Ukrajinci zaustavili rusku ofanzivu na Donbasu. Sada Ukrajina dobijaj najsavremenije naoruzanje dalekog dometa, kao PZH 2000, MSLR 270, MMA 777 itd koje ce tek ici na ratiste.
Posle 65 dana Ukrajina je presla u kontranapade na teritoriju Rusije.
Ukrajini im je predlozen jos jedan novi plan o 33 milijarde dolara pomoci u oruzju samo od Amerike.
Kako ste izveli iz ovog zakljucak da „Ukrajina gubi rat“ – nije jasno.Mozda je pravopisna greska-hteli ste reci „Rusija“gubi rat?

ev

Ја и даље милим да ће Руси сустински да победе војно, али време је битно и мораће или на терену или кроз употребу Јачег наоружања да докажу релативо брзо да наставак рата против њих не води ничему.

Fe

@evroprc

Zašto “i dalje”? Ratovi samo na televiziji traju po nedelju-dve, vidi se da se prvo tražila PVO za Ukrajinu, a sad se traže još i tenkovi, pa artiljerija, i artiljerijska municija – sve to za zemlju koja je pre rata imala više tenkova i artiljerijskih oruđa nego cela EU zajedno. Šta mogu da urade desetine i stotine potpuno rashodovanih T-72 što nije moglo par hiljada ispravnih i bitno bolje održavanih i modernizovanih T-72 i T-64? Šta će apsolutno zastareli migovi 29 iz Slovačke i Poljske – sve i da se nekako pošalju Ukrajini da promene kad ni Su-27 nije mogao ništa? Sva propaganda ovog sveta samo može da ohrabri da se i dalje srlja u nove gubitke – i u ljudstvu a i teritorijalne.
Zelenski je već potpisao geopolitičku kapitulaciju – odustao je od snova o NATO-u, a NATO sam nije bio raspoložen da ide u rat zbog zemlje koja je u ratu baš zbog želje za učlanjenjem u taj isti NATO – dovoljno.

Bojno polje je trenutno u regionu Crnog Mora, ali rat je i bitno veći i sa mnogo dalekosežnijim ciljevima, i ni slučajno nije počeo baš sada i baš u Ukrajini. Preraspodela interesnih sfera je neprekidan proces i ne zavisi baš uopšte od onih koji se nalaze u onvoj ili onoj zoni uticaja – ne biraš sam nigde gde ćeš da završiš, živ primer je npr Gruzija.

V-

Po metu se vuce prica rusofila kako Rusija u Ukrajini ratuje sa 1% svojeg kapaciteta….

Su tim bi se cak i mogao sloziti.

No, rat u Ukrajini nije Ruski….to je Putinov rat.
I on tamo ratuje s 110% svojih kapaciteta i mogucnosti

Ukratko, Putin ce iskrvariti i maknuti ce ga njegovi.
Kada?
Ovisi o samim Rusima…ali Ukrajina nece nestati

Odgovori
Sa

I meni deluje da su Rusi izgubili i da je samo pitanje vremena pre nego sto vidimo totalni raspad njihove ofanzive u Ukraini. Duboko sam razocaran u njihove vojne sposobnosti u koje sam dugo verovao.

Odgovori
V-

Nisu rusi izbubili, vec Putin

Vl

Sasha,
Što je babi milo to joj se i snilo…
Ali, teren govori drugu priču. Svakim danom je ukrajinska teritorija sve manja a površina koja je pod kontrolom Rusa sve veća. Kako onda oni gube?

Pr

>> pre nego sto vidimo totalni raspad

Nadam se da cemo za par godina videti „totalni raspad“ Ruske Federcije! Ta primitivna Gornja Volta sa zardjalim atomskim bombama iz vremena SSSR mora biti neutralisana da vise nikad ne pocne ovakav rat protiv nasih zivota, investicija, ekonomije i tako dalje sto ova agresija realno jeste!

AL

Nesto mi tu nije jasno sa tom tvojom logikom. Rusi su im okupirali gotovo pola istocne Ukraine sa 200.000 vojnika, a ti kazes da ce da izgube rat.
Sto je babi milo, to joj se i snilo!

Fe

@ Prolaznik
E to je izraz straha od prolaznosti onog odnosa snaga koji je omogućio raspad tzv “SFRJ” uz proglašavanje unutrašnjih granica Titoslavije za svete i nepromenljive…
Kako to da nekom ko je protiv svih zaključaka tzv “AVNOJ-a” avnojevske granice tako prijaju? 😉
Baš je sve podložno reviziji istorije, ona ne žali nikog, nit’ se plaši EU, NATO-a, ni Rusije ni Kine… nekad bilo, više nije – Period, što bi rekli in the U.S of A.

Lj

Kakvi strucnjaci!
Nato za 78 dana vrhunskom tehnikom osvojio NISTA od male Srbije!!! Izgubio oko 10 aviona,krstarece rakete totalni fijasko u odnosu na broj ispaljenih,bespilotne takodje,unistili nam 0,005% tehnike, pogadjali stare zgrade i prazne hangare.
Rusija za dva meseca osvojila 30% onolike Ukrajine,ubili im 20.000 vojnika,razbucali infrastrukturu (a tek ce), podelili im zemlju na pola,razvalili im OMJ,jos kao i stede ih zbog civila,unistili 80 % PVO infrastrukture,uz sve to pomaze im NATO i EU u milijardama i nisu bili pod sankcijama kao mi.
Nama niko nije hteo ni gorivo da proda,toliko o moci NATO pakta.
Da je nama neko toliko pomagao novcano,tehnicki,logisticki uleteli bi vam do Berlina glat!!!

Odgovori
De

Ruski gubici su ogromni, invazija totalno amaterska, obaveštajni podaci očigledno zakazali, nedefinisani ciljevi, pomoć sa Zapada stiže bez ikakvih problema, vodi se rat baš onako kako ne treba ili je to samo varka za Zapad, opipavanje gde su granice?

Odgovori
Fe

Dejane, to je varka, ali varka sa TV, mnogo loše stoji Ukrajina, baš ništa nije “povratila” – gde je bilo “bitke za Kijev?” – Za zelenim stolom Zelenski tešio da bude nesvestan i za sva vremena napustio nuklearne snove pa Rusi popustili.
A tek “kontraofanzive” – posle svakog bežanja sa položaja se “zaposeda nov” i naravno da su ušli u novo selo, dok i oz njeg ne budu pobegli.

Mi

@Sasha
Slažem se sa stavom da su Rusi izgubili, ali me plaše Putinove ideje kada i on to ukapira. Da ne uradi nešto ipak neprimereno?!?

Odgovori
Pr

navijacke kamarile,Rusi ovo,Rusi ono,Nato bi bolje…sve strucnjak do strucnjaka,da niste uradili Strategiju borbene upotrebe vojnih jedinica u 21 veku? Treba biti realan,u procenama,ne drzim stranu nikome,rat nikada nije dobio niti doneo bilo kome nista dobro. Samo razaranja. Kad toliko navijate za Nato,samo izracunajte brojeve posejanih smrti i razorenih drzava,proteranih ljudi iz svojih domova u zadnjih 30tak godina,bezbrojna krsenja medjunarodnog prava,svih mogucih povelja,humanitarnosti i svega ostalog. Ekonomski su iscrpeli mnoge zemlje,ziveli decenijama na patnjama miliona ljudi sirom planete,i sta sada? Postoje zemlje koje ne zele da im americka cizma bude za vratom. A sto se tice Ukrajine? Pa,predodredjeno joj je pre ili kasnije da bude verovatno podeljenamkjao rezultat avlijanerske politike i politike potrosne americke robe. I,da li ce pasti 30 ruskih aviona,50 helkoptera,poginuti 12.000 rusa,imajte na umu kraj drugog svetskog brata,kao i ruski mentalitet. Ici ce do kraja sa Ukrajinom,a u tom kontekstu Ukrajinske drzave nece postojati u ovakvom formatu kakvom je danas viddite.

Odgovori
Д

Србија треба да се окрене западној војној техници. Не мора да буде америчка, али морамо да се решимо советске и руске технике. Она је можда интересантна за параде али неефикасна у стварним ситуацијама. Од авијације бих издвојио Су-25 а остало је нула, поготово ловачка авијација. констатно им бомбардују погранична села, руска ПВО не може да заштити ни своју територију.
С друге стране смо видели америчку ПВО на делу у Израелу. Сами процените шта је боље.

Odgovori
Fe

U Izraelu se ratuje sa protivnikom naoružanim raketama kućne izrade, a ko proba i da šušne o sopstvenim gubicima ide na robiju na 100 godina. Svaki snimak bilo čegauništenog u Izraelu = propaganda za račun neprijatelja, a za to se robija. O služenju vojnog roka ne smeš ni majci ni ocu ništa da kažeš, pohapse sve redom – niko ozbiljan niti želi niti trpi da mu druga strana ili bilo ko drugi iz bilo kog razloga demorališe regrute.

Gde je bila ta “američka PVO” u Saudijskoj Arabiji i UAE kad su uništavana cela naftna polja?

st

@Falcon Nisu ih slali ni u Iraku u prvoj turi, pa koalicione snage izgubiše oko 40ak komada, samo aviona. Tako da smanji doživljaj.

Uz bitnu razliku da u Irak svaki dan nisu stizali vagoni svega i svačega iz 20 zemalja Evrope.

Tako da ovo što si napisao ne pije vode. Ne razlikuješ se mnogo od onih koji misle da je ruski tenk neuništiv, ruski avion neoboriv itd. Na istom ste spektru samo sa različitih strana.

Odgovori
Mi

Treba biti kolko tol’ko objektivan. I jedni i drugi su se spremali za ovo godinama. Ratuje se nemilosrdno bezobzirno kako jedna tako druga strana.Za sada Ukrajinci izvlače deblji kraj. Od armije sa 600000 vojnika 4000 tenkova, stotine aviona,stotine PVO sistema,artiljerije……skoro da nije ostalo ništa. Sve se zasniva na MAINPAD i to je to. Kada se potroše zalihe hrane goriva tu je i kraj otpora i rata.

Odgovori
Ba

Hitler je napao Ukrainu sa 3 miliona vojnika a sam grad Kijev je osvojio sa 665,000 vojnika. Kako je Putin zamislio da sa 10x manjom armadom zauzme celu Ukrainu. ?

Odgovori
Vl

Šta izgubili? Potpuno uništili vojnu infrastrukturu jedne zemlje. Proširili teritoriju u kojoj živi njihov narod. Sad polako lupaju infrastrukturu železnice, mostova i svega što oni smatraju pretnjom.
Mi od 1999. smo tek pre godinu dana obnovili Žeželjev most. Komandu RVPVO nismo ni počeli kao i generalštab.
Ono što ostane u Ukrajini biće potrebno 30 godina da sanira štetu. Ako zapad na njih zaboravi, a hoće trebaće im još više.
Malo realnosti u komentarisanju.

Odgovori
De

Malo realnosti kod tebe. Prema ocjenama samih Rusa, trebace im najmanje 10 g. da se ekonomski oporave. Vojni ugled su prokockali zauvijek!

Ze

Aj

mo ovako .Sve zarobljene ruske devizne rezerve idu za obnovu Rusije, malo morgen .Blokirana imovina oligarja za obnovu.Kongres najvjerojatnije odobrava 33 000 000 000 us dolara za UA. A tko je vama sto poklanjao za obnovu?

Fe

Ni to, neće smeti baš ništa da urade ni sa državnim rezervama RF ni sa privatnim novcem – za ovo drugo slede tužbe saveznom sudu a Republikanci naročito ne vole ni takve presedane niti bilo šta što bi za sva vremena oteralo strane investicije, a državne rezerve, to bi dovelo do gubitka poverenja i tolikog bega kapitala iz U.S da bi se osetilo.
Ukrajini sledi isto što i Gruziji – ne vidim da je postala novi Japan i Južna Koreja posle 2008-me… Ukrajini ostaju ruševine, a šta će biti sa milionima izbeglica kad euforija malo splasne, e to će tek da se vidi…

Odgovori
Ze

Kao ameri su glupi i budu to napravili bez podrske u zakonu? Hej pa oni su jedinstveniji nego ikada i sve ce prilagodit tome da svaki ruski cent ima pokrice za prebacit UA.Ne zale svoje dolare , ruske bi?33 000 000 000 $ iz proracuna za UA.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Easy na: Udes Embraera na „Nikoli Tesli“: Objavljen audio-snimak kontrole letenja, tri greške koje je posada napravila

Nema razloga da ne odobri!!! Pa to je KONTROLA, a ne pevacko društvo! Nisu realizovali direktivu za D6 i tu nema pregovora, pa ovo, pa ono, pa šta mislite ... Budalastine

22. Feb 2024.Pogledaj

Crni na: [ANALIZA] Kako je došlo do udesa Embraera 195 na Er Srbijinom letu JU324: Kontrola letenja tri puta pokušala da upozori posadu

Meni ona komunikacija sa tornjem ne zvuči kao manjak asertivnosti od strane kontrolora već naprotiv, kao višak SERVILNOSTI. Potpuno nepotrebno ugađanje i titranje likovima koji su napravili očiglednu grešku. Da li ste svesni, da li biste hteli, proverite pa mi javite... Za tu nepotrebnu servilnost bih rekao da nije slučajna i da zahvata mnogo šire…

22. Feb 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

@Markus1463 Ne može se uništiti ključna infrastruktura dok avijacija ne baci bombu od 1000kg na nju(ili više njih). Ne mogu se pripremljeni položaji uništiti dok ne dobiju direktan pogodak granate 120/125mm iz tenka ili 152/155 iz haubice. Dron je izuzetno efikasno sredstva nakon što se uspostavi linija fronta, ali ona se ne može uspostaviti, održati…

22. Feb 2024.Pogledaj