[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Prvo dokazano uništenje lovca Su-35S, obaranje ruskog borbenog helikoptera protivoklopnim sistemom, spas pilota katapultiranjem iz Ka-52
Pilot oborenog Su-35S bio je na zadatku suzbijanja/uništenja neprijateljske PVO.

[RAT U UKRAJINI] Prvo dokazano uništenje lovca Su-35S, obaranje ruskog borbenog helikoptera protivoklopnim sistemom, spas pilota katapultiranjem iz Ka-52

U proteklih desetak dana na frontovima u Ukrajini došlo je do velikih promena. Ruske oružane snage napustile su Kijevsku, Černigovsku i veliki deo Sumske oblast što su ruski politički zvaničnici opisali kao ‘‘gest dobre volje‘‘, dok je ruski vojni vrh saopštio da se radi o prelasku u drugu fazu operacije u kojoj je akcenat na borbenim dejstvima u istočnom delu Ukrajine. Portparol Kremlja prvi put je izjavio da Rusija ima „značajne gubitke“.

Zapadni vojni analitičari smatraju da je u toku pregrupisavanje ruske vojske, dok su iz Pentagona saopštili da se u Ukrajini još uvek nalazi oko 60 procenata od ukupnog broja snaga koje su u prvih nedelju dana rata ušle u rat. Ono što još karakteriše protekli period rata jeste veći broj ruskih raketnih udara na skladišta goriva, pretpostavlja se da već neko vreme ukrajinske snage, naročito na istoku, imaju problema sa snabdevanjem što negativno utiče na mogućnosti manevrisanja vojne tehnike.

Prvo dokumentovano obaranje ruskog borbenog aviona Su-35S

U odnosu na prošlu, u ovoj nedelji imamo još manje relevantnih dokaza o obaranjima i uništenjima aviona, helikoptera i bespilotnih letelica. Međutim, ono što je potvrđeno video snimcima i fotografijama je izuzetno interesantno – 3. aprila je blizu grada Izjuma, na oko 120 km jugoistočno od Harkova oboren ruski višenamenski borbeni avion Su-35S što je prvi borbeni gubitak ovog tipa aviona, barem dokumentovani, jer je ukrajinsko ministarstvo odbrane do sada tvrdilo da su ovi avioni već obarani.

Pilot se uspešno katapultirao i zarobljen je, ukrajinska strana je saopštila da je reč o majoru Sergeju Jermalovu, pilotu 159. gardijskog lovačkog avijacijskog puka, čija je matična baza Besovec. Jermalov je navodno izjavio da je do sada iznad Ukrajine imao 15 borbenih zadataka i da je njegova poslednja misija bila da otkrije i dejstvuje na neprijateljsku PVO. To se može zaključiti i na osnovu snimaka i fotografija olupine, osim ostataka raketa vazduh-vazduh može se videti i da je avion bio naoružan protivradarskim raketama H-31P koje smo do sada u borbenim dejstvima iznad Ukrajine viđali samo na avionima Su-35S.

 
Drugo interesantno obaranje dogodilo se dva dana kasnije kada je na društvenim mrežama objavljen snimak pogađanja i pada ruskog borbenog helikoptera Ka-52. Ovo možda i ne bi bilo toliko zanimljivo da nije reč o obaranju protivoklopnim sredstvom. Raketom protivoklopnog raketnog sistema Stugna-P (vođenje po laserskom snopu) uspešno je izvršeno dejstvo na helikopter koji je lebdeo, i pri tom imao izvučen stajni trap.

Osim ova dva dokumentovana obaranja, iz ruskih medija, konkretno lista ‘‘Vesti Primorija‘‘, saznali smo da se u drugoj polovini marta dogodilo prvo katapultiranje pilota iz helikoptera Ka-52 u borbenim uslovima. Za posadu koju su činili major Kobec Roman Stanislavovič i kapetan Boljdirev Ivan Nikolaevič, iz sastava 319. samostalnog helikopterskog puka, navodi se da su od 24. februara do 20. marta izvršili 25 borbenih zadataka, što ukazuje da je njihova letelica možda oborena upravo 20. marta. Nakon katapultiranja i prizemljenja, piloti su navodno 20 minuta na zemlji vodili borbu sa neprijateljskim snagama, sve dok nije stigla oklopna spasilačka grupa.

Raketa H-59M u letu ka cilju, okolina Mikolaeva.

Poslednja zanimljivost za ovu nedelju jeste da ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) u dejstvima po ciljevima na zemlji koriste raketu vazduh-zemlja H-59 ‘‘Ovod‘‘. Na jednoj od nadzornih kamera u blizini grada Mikolaeva zabelen je let rakete H-59M koja je pogodila pogon neimenovanog preduzeća. Ovim tipom rakete, u zavisnosti od verzije, mogu biti naoružani ruski taktički bombarderi Su-24M i Su-34, kao i višenamenski borbeni avioni Su-27SM i SM3, Su-30M2 i SM, kao i Su-35S i Su-57.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Gl

Neva je najbolji i najdokazaniji sistem.Zavidim ukrajincima sto su u moguvnosti da snimaju sta su oborili.Zamislite da smo mi imali 99e smartfonove,znali bi tacno koliko smo oborili aviona.BTW pitanje za urednistvo i citaoce,da li nasa neva moze u kom scenariju raptora i f35 da skine???Koje su sanse?

Odgovori
Pe

@Gladius Tokom 78 dana i 38500 letova nase PVO je srusilo 2(dva) aviona.Zanimljivo, kako ste dosli do zakljucka da je to uspeh, i jos Vas zanima dal’bi srusili i najnaprednije avione, ako nisu mogli one iz 1999?

le

znamo koliko je aviona oboreno 99e, tačno 2

Б

Чим је скинула Ф-117А, може и Ф-22 и Ф-35

Gl

Dusane rekao si na onom postu o drugom oborenom f117a da si ti iz obrenovca licno video miraz koji je pogodjen,nemoj sada kao nisi,i tango six je pricao da je b1b lanser koji je ostecen od neve otpisan po zavrsetku….

Vl

Gladius,
Ja sam tada radio na Tamnavi tako da sam imao vrlo dobar pregled dešavanja od strane Obrenovca. Nažalost, video sam i obaranje našeg Mig-a 29. Tada smo svi mislili da je pogođen F 15, ali nakon 30 minuta sve je zaćutalo.

Mi

Meni jo ovo sve dokaz da je mobilni PVO sa dobrim dometom (Bar kao stara Neva) izuzetno vazan i efikasan deo odbrane vazdusnog prostora jedne zemlje.

Dokaz da smo 99-te imali BUK ili S300 da bi citava kampanja bila daleko drugacija. NATO nikadne bi smeo leteti iznad Jugoslavije na nacin na koji su leteli da smo imali Buk ili S300!!
Bilo bi daleko vise gubitaka NATO aviona, a mozda bi i efekat odvracanja bio dovoljan, pa bi se taj rat ogranicio na krstarece rakete van granica nase zemlje, i trajao bi nedelju dve umesto 78 ana.

Upravo zbog toga Amerika ne ide u rat sa Iranom! Velika i spremna za napad zemlja sa dovoljno PVO da se to jednostavno ne isplati. Isto kao i Ukrajna.

Rusi bi hteli da vode vazdusni rat protiv Ukrajne na nacin na nkoji je NATO nas bombardovao, ali protiv 20x jace i veće Ukrajne! Plus, cesto su i aljkavi i propusti se gomilaju, a NATO clanice u okruzenju pomazu i dojavljuju svaku rusku ofanzivi i svaki let.

Ko god misli da Rusi mogu da osiguraju prevlast nad celim ukr. vazdusnim prostorom sanjaju bajke ili igraju previse video igrica. Nije to Avganistan i talibanski „PVO“ sistemi

Gl

Milose,me zaboravi iran ima balisticke rakete 100 soma komada i dronove,80 miliona stanovnika a mogao bi amerima da unisti avione u bazama na arapskom poluostrvu

De

Milos pa znamo da Israel nema probleme preskociti S300 i Pantsir itd nad Sirijom. Sirijsko generalo su otvoreno razocarani sa Ruskim sistemima.

Americke vojne snage oduvjek omaju puno boljo razvijene SEAD sisteme i taktike nego SSSR a kamoli Rusija. Oni su to razvili za vrijeme Vietnama kad su S75 i S125 obarali puno Americkij aviona.

Znaci tu su specificne eskadrile za protiv PVO borbu sa EA-18G i F-16 Block 52 Wild Weasel. Tu su idruge jedinice sa EC-130 protiv radarskim avionima a o neke BPL kao sto su koristili nad Irakom 1991e. Rusi nemaju takve eskadrile – tu misiju lete lovacke eskadrile cija je je glavna svrha lov drugih aviona.

A vec 1999 Amerikanci su imalo iskustva i sa Buk o sa S300 preko Grckih, Slovackih a i moguce Bugarskih PVO.

Znaci S300/Buk nije ikakva garancija da bi Srpsko PVO osta bolje uradila.
.

ab

>> i tango six je pricao da je b1b lanser koji je ostecen od neve otpisan po zavrsetku

Srbi i dalje, posle 23 godine, ruse NATO avione virtueno po internetu dok Ukrajina svakodnevno na terenu realno desetkuje VKS…

Pe

@about:blank Te price su stvarno sramotne.Te B-1, te B-2, samo jos nosac aviona „Gerald Ford“ nisu srusili ti iz PVO 250 brigade.
Zamislite nekog vojvodu Zivojina Misica koji masno laze kako je srpska vojska razbila nemacku pod Verdunom;ili Tita koji izmislja da je Jugoslavija ucestvovala u iskrcavanju „D-day“.
Ribolovacke lazi o „uspesima“ SRJ 1999 samo opravdavaju neuspeh cele te politike koja je i dovela do rata u kojem realno SRJ nije mogla uspeti, sta god radili.

op

Majko mila da dozvoliš da ti obore avion 4+++ generacije i to iznad samog bojišta!!?? Da nije koristio top u dejstvu na ciljeve na zemlji!!?? Meni ovo deluje kao amaterizam. O Ka 52 da i ne komentarišem.

Odgovori
Ni

Pa amerikanci su dozvolili da im bude oboren nevidljivi avion dok je bombardovao Srbiju. U ratu se dešavaju greške, Ruske trupe moraju pokušati da isprovocirani paljenje radarskih sistema radi pronalaženja i uništavanja.

Ovo je još početna faza rata, pa su greške moguće. Ne verujem da će i narednim godinama to polazi Ukrajinskoj vojsci tako lako za rukom.

St

Veci deo stvari koje su rusi do sad pokazali je amaterizam.
Zasto su krenuli na glavni grad jedne zemlje? Nadali su se da ce proci velikom brzinom do Kijeva bez gubitaka? To je znaci veliki promasaj obavestajnih sluzbi, koje su to konstatovale u toku priprema.
Posle mesec ipo, jos uvek postoje PVO sistem, RV Ukraijine, napadaju ih dronovi, a nisu unisteni ni strateski objeki u dubini teritorije. Zasto i kako to nije uradjeno kad imaju rakete velikog dometa i avijaciju.
Osim toga, ako njihov portparol priznaje znacajne gubitke, sta mislis kako je to u realnosti?
Isto tako se sad pokazalo da ruska oprema izgled anije toliko svemoguca, ako javelin unisti najmoderniji T-73B3, ako Su-34 ili Su-35 mozes da oboris ili nevom ili lakim pvo sistemom, ako se Ka-52 i Mi28 ovako obaraju…..gde su ti mocni S-300,S-400 i Buk M3 PVO sistemi? Kako to da sistemi za elektronska dejstva ne obaraju dronove? Verujem da je Putinu sad kao onom malom brki 1943, dodje mu da postroji sve svoje generale i marsale i „zahvali“ im se na saradnji.

Vl

Stojko,
Možda zbog odvlačenja pažnje i snaga neprijatelja sa juga? Zamisli da se u atomskim skloništima Azovstila sakrili 50000 vojnika umesto 3000 nacista. Kada bi onda zauzeli Mariupolj?
Sada su im presekli linije snabdevanja, uništili skladišta, razlupali pvo i aerodrome pa mogu da vršljaju kako žele.
Što se tiče snage vojske, Ukrajina je imala posle Rusije drugi najveći broj tenkova u Evropi (750 komada). Koliko se sećam imali su 30 diviziona S300 i gomilu Buk-ova, Strela 10 i ostalih vrlo potentnih sistema PVO. Sada su spali na to da moljakaju Nato za rezerve T72, T64 i oklopnih transportera. Moljakaju za avione, S 300 i ostale sisteme PVO, ali im to niko ne da.
Ukupno je do sada ruska strana oborila 170 dronova. Malo li je?
Što se tiče uništenja T72 B3, prvo to nije najmoderniji ruski tenk. Drugo, postoji mnogo primera gde su T72 B3 primali i po nekoliko pogodaka, a tenkovi su i dalje bili operativni. Borci DNR-a i LNR-a su proglasili Javelin za tešku marketinški naduvanu prevaru. Kažu da je suviše slab za moderniji tenk sa reaktivnim oklopom (računajući i modernizovan ukrajinski T64. Jedina stvar od koje se plaše obe vojske je Grad. I da , Ukrajinci kažu da je za njih najstrašnija ruska avijacija.

Bi

Rusi su mnogo razočarali. U taktici, u tehnici, shvatanju i načinu ratovanja.

Teško je ovo gledati i s jedne i s druge strane. Dok se oni ubijaju ameri trljaju ruke.

Ci

Za Stojka. Peskov je rekao da imaju gubitke i da je to velika tragedija. Naravno da je i jedan život tragedija, pametnom dosta a propagandi nikad nije. Ljudi misle da se samo ukrajinci bore za svoju zemlju, bore se i rusi ali su tamo otisli da ne bi sutra na svojoj. Propaganda radi svoje. Nato je do zuba naoruzao ukrajince da provociraju ruse, ali to nije dovoljno da bi parirali Rusiji ako ovi ozbiljno krenu da riješe stvar. Mi pojma nemamo šta se zaista dešava i kako i do kada će se ovo odvijati. Niko ne otkriva karte potpuno a Rusi najmanje. Ovo sto propaganda sa svih strana propagira nema veze sa stvarnim stanjem. Samo ce vrijeme pokazati sta se dogodilo i sta ce biti. Naivni misle da je Rusija sve rizikovala i da je nespremno usla u ovo. Mislim da stvarno znaju sta rade i da rade po planu i da imaju rjesenje za sve probleme i u ratu i u ekonomiji. SR Jugoslavija su izdrzali i gore pa je relativno dobra situacija kako je moglo biti. Razmisljajte glavom a manje gledajte plasirano. Rat je i gine se, gubi se tehnika ali sve je to sastavni dio zivota i borbe za opstanak.

iv

Vlad upravo su Slovacke S-300 otisle za Ukrajinu. Psiholoska barijera je pala, Ukrajinci imaju volje da se bore i polako, osim aviona za sad, sva oprema ide za Ukrajinu. Odvlacenje paznje? Do sad nigde osim na Ruskim rezimskim medijima nisam procitao da rat ide po planu.

B

Nazalost izgleda da su sve barijere pale, uzimajuci u obzir desavanja u Buci od pre neki dan i Kramatorsk danas, terorizam sa osecajem nemoci i ocaja prelazi u terorizam samoubica.

VR

@Vlad
I šta kažeš Javelin slab i za T64, da ne pominjemo T72? Nemoj samo Sputnjik gledati brate, kao Boga te molim. Snimaka ima koliko hoćeš, po izgledu reaktivnog oklopa na odleteloj kupoli T72 lako možeš da razlikuješ da li je Ruski ili Ukrajinski. Gubici ruskih tenkova su strašni, o transporterima i Tigrovima da ne pričamo. To je lupano RPG-om. Koordinacija jedinica nula. Način upotrebe oklopno-mehanizovanih snaga i avijacije od strane Rusa je katastrofalan. Gađaju skladišta i predratne položaje nakon mesec dana! Čekaju ih sigurno tu da ih gađaju…
Oboreni su im SVI korišćeni tipovi aviona i helikoptera!
Itekako su raznoraznim sistemima uništavani modernizovani T72, tako da se bukvalno može reći da je posada zaštićena kao u T34. Jednako gore odmah. Juče sam video na snimku T 90 sa oznakom Z. Pa, da vidimo njega. U Siriji je bilo dokumentovanih izdržavanja, ali videćemo je li on čemu. Uz opasku uz dosadašnji način upotrebe tenkova, ne postoji adekvatan izbor. Svakako, od ruske tehnike korišćene u Ukrajini u sva tri vida vojske, verovatno se najbolje pokazao Kalašnjikov. Što se tiče sistema Grad i to što navodiš je izmišljotina o famoznim sposobnostima još od Kaćuša. Grad je po dejstvu kao naš Oganj. Strašan je ako poklopi jedinicu na otvorenom. Ali, je užasno neprecizan i dejsvo raketa nije tako ubitačno, pogotovo na terenu zemljištu. Veruj ukopanoj vojsci može da naudi samo ako upadne u rov, a u nastupanje mora da padne jako jako blizu da bi bio ubitačan. A to što tuku naseljena mesta višecevnim bacačima je odsustvo uma, komande i elementarne vojne logike i govori o kontroli na terenu. Pogotovo Smerčevima i Uraganima užas! I da znaš čega se vojska pre najviše bojala: 3 stvari, mine, snajpera i minobacača. Sada se mora dodati i dron. Tako da ukrsti izvore i videćeš da je ruska armija bruka i sramota. Sve što ostvaruju je na „dužinu klupe“ što bi se reklo u košarci i na prepad i napredovanje dok nije bilo nikave odbrane.

Mo

Snimmljen je jedan avion. F-117. Za snimanje nike potreban telefon.

Ja

Rusi su najveca i najjaca sila na svetu i to sto im je oboreno par aviona i helikoptera, oboreno je pre svega ruskim sistemima, a to je potvrda njihove superiornosti. Oni su toliko pametni da je ovo za njih win-win situacija, ako im je uspesna avijacija prodavace avione, a ako im poobaraju sve avione, sto ce se najverovatnije i desiti ima da bude red sa S300/400/500….
Moram da ih branim, sad kad su im utihnuli svi trabanti ovde.

Odgovori
Pe

@Jamamoto Rusi su izgubili bitku za Kijev i za sad gube rat,prvih 40 dana nema rezultata.Videcete da ce dalje biti jos losije za Ruse.

St

Ako pogledas ona zuta slova na jutub videu

The Skif or Stugna-P is a Ukrainian anti-tank guided missile (ATGM) system developed by the Luch Design Bureau.[2][1][3] Its guidance device (ПН-С) is developed and manufactured by Belarusian design bureau Peleng based in Minsk

Ako je ovaj Su-35 oboren Nevom, to je Neva koju je Ukrajina moderniovala, a ostatak helikoptera koliko vidim obaraju Stingeri i Starstreak sistemi.

Ja

@Dusan
Salim se Dusane, vidis kako ovde stvari funkionisu.

Ba

Rusi su potuceni i desetkovani na severu, u Dombasu ih cekaju najelitnije najopremljenije Ukrainske jedinice. Rusima nije uspelo da ih odvuku sa tzv. „Mazino“ linije koja je usancena i utvrdjena vec 8 godina. Sve u svemu ratuju dva bratska i nama bliska naroda, steta je ucinjena.

Dr

Zna li se možda kojim sistemom je oboren SU-35 ?Izgleda mi na osnovu prve fotografije da je avion poprilično ostao „u komadu“ -(ako se tako može reći). Mislim da nije eksplodirao u vazduhu pa pretpostavljam da je pogođen nekim slabijim sistemom i da je pao sa male visine. Pozdrav svima

Odgovori
Cr

Na prvoj fotografiji deluje kao da ima rupa od gelera na horizontalnim stabilizatorima i izduvnicima. U tekstu se kaže da je bio u SEAD misiji, što implicira let na većoj visini. Ako bih nagađao, rekao bih da je neka Buk posada uključila svoj sistem i pogodila ovaj Su-35 pre nego što je on pogodio njih. Sasvim normalna pojava u ratu.

Mi

Ako avion dodje u domet PVO koja ga ocekuje dojavom, onda tu nema aviona koji je imun na eksploziju. RAketa ne mora da ga pogodi vec da eksplodira dovoljno blizu.

Ova olupina podseca na naseg MiG-29 kojeg je 1999te F-15 oborio nad Bosnom (Ugljenik)

ab

Dakle novi K-52 obasjan laserom protivoklipne rakete, posada nema informaciju o tome, senzori i odbranbeni sistem ne postoje…

SU-35s oboren nekim PVO starim 40+ godina, takodje nikakva zastita, elektronska dejstva na radar, projektil, ili zavaravanje rakete vučnim mamcima, ili na kraju ono cuveno izbegavanje manevrisanjem. Ništa. A krenuo čovek u SEAD…

Sve u svemu 0 bodova

Odgovori
Ic

0 bodova im je od početka rata

iv

Na mnogim snimcima sam gledao kako operateri do zadnje sekunde ne nisane tacno na cilj nego tek na kraju stave krstic na cilj, da li tako izbegavaju detektore laserskog zracenja?

Mi

Slazem se da Rusi imaju puno propusta, ali ovo obaranje Su-35 verovatno nije jedno ot tih. Ovo je rat sa ozbiljnim PVO na velikoj teritoriji. Ukrajinci imaju dojavu od NATO za svaki aviona koji uleti iz Rusije. Ovaj ceka sakriven bez paljenja radara i gadja ga od pozadi kad Suhoj preleti. Situaciona svest „domaćina“ je na visokom nivou. z razliku od Srbije 99’te, a PVO ako ima domet NIKAD se nikad ne sme podcenjivati.

Iskreno, BUK rakete su keva! Samostalno mogu da dejstvuju jer je radar na lanseru bez mnogo izlaganja. Domet je vise nego dovoljan. Nasi Kubovi su se mucili sa dometom itekako. A i naravno nismo imali mocnog saveznika/savetnika.

ab

BUK je neupotrebljiv protiv modernih aviona sa odgovarajućom opremom, recimo jednom Rafale ili EF-2000 nikada se ne bi desilo da ga obori prastari Buk u SEAD akciji.

ab

Na slici oborenog Su-35s jasno se vide L-175V Khibiny na ivicama krila koji izgleda nisu bili dostatni da sprece PVO da efikasno dejstvuje po vazduhoplovu. Taj bi sistem trebao da detektuje radarski signal, memorise ga, adekvatno obradi i posalje natrag prema radaru sa efektom stvaranja laznih ciljeva, pogresne udaljenosti i pozicije itd. Interesantno je da Khibiny, montiran na ovaj navodno supermoderan lovac potice jos od vremena SSSR. Godinama nam se serviraju price o toboznjoj ruskoj superiornosti u domenu ECM a na kraju vidimo da je skoro sve Sdelano v SSSR, dakle staro 30+ godina…

Th

Taj Si-35S izgleda kao da je ravno pao sa neba kao kamen.
Pilot KA-52 lebdi na mestu kao da se jos nije otresneo od prosle
noc. Neverovatno.

Odgovori
Mi

Neki komentatori ovde i dalje ne razumeju koliko je Ukrajna ogromna i dobro naoružana zemlja sa daleko daleko više moćnijeg PVO od daleko daleko manje Srbije.

Kapa dole ukrajinskim raketašima. Najverovatnine Bukovcima. Takvi sistemi su najžilaviji u pravom ratu. Mogu non stop da budu u pokretu, da se kriju i da dejstvuju solo ako se ukaze prilika.

Ne zaboravimo ni da za razliku od Srbije 99te, Ukrajna ima suprotnu situaciju sto se pomoći amerike i okolnih NATO zemalja tiče. Dojave i situaciona svest su luksuz koji mi nismo imali.

Rusiji ne bi bilo 78 dana ni blizu dovoljno da uspostave kontrolu nad vazdusnim prostorom cele Ukrajne toliko koliko je NATO uspeo nad malom izolovanom Jugoslavijom.

Odgovori
V-

Milose, nema se tu sta za razumijeti.
2 puta je Ruska Federacija zagarantirala Ukrajinsku cijelovitost…….

Agresija par excellence

ab

Ne razumem akko vas nije sramota da poredite ovo sa Srbijom, da li ste videli kako izgledaju pojedini ukrajinski gradovi ili samo pratite bilten VKS i slusate govore Vladimira Vladimirovica?

Mi

Jos bih dodao da je posle 78 dana NATO bombardovanja 6 puta manje Jugoslavije uz svakodnevne SEAD misije ipak ostalo trecina MiG-29 aviona, i bar četvrtina PVO aktivnih i dan danas.

Neki ipak misle da Rusija moze da za 30 dana neutralise toliku ukrajnu. Svašta..

Ni

Ljudi se ponašaju kao da samo Rusi ginu u ovom ratu, a zapravo ukrajinski gubici su toliko stravični da su morali da pokrenu 3. mobilizacijski talas, Telegram pun snimaka ugljenisanih tela, ljudi vise na žicama od bandere, gomila zarobljene i uništene opreme, na snimcima zarobljenih Ukrajinaca sve starija populacija do 50 godina, vojnici prevoze opremu na biciklima… čak i da Rusi sutra kažu povlačimo se, napravili su toliku štetz da Ukrajina više nikad neće da stane na noge niti da obnovi vojni potencijal

Pa

I šta je Nato uspeo u vojničkom smislu?
Gotovo ništa, vojska sem vazduhoplovstva gotovo netaknuta

xm

Nato operacija stvarno moze da se nazove kao fijasko u vojnickom smislu, otud i unistavanje civilne infrastrukture kao glavni cilj operacije. NIje da nisu pokusali i kopnene prodore u mesovitim formacijama terorista i specijalnih jedinica. Posle par neuspesnih pokusaja i lutanja i zarobljavanja SAS-ovaca procenili su da se ne isplati dalja blamaza.

Mi

@about blank
Ako niste primetili poredim iskljucivo PVO i kontrolu vazdusnog prostora.
Da je NATO usao u Jugoslavio helikopterima i tenkovima bio bi masakr na obe strane takodje. Nismo mi pustinja. Bilo bi krvavo. Dva su Apaca pala nocu i bez da su i krenuli u vojne manevre nad jugoslovenskom teritorijom punom igli i PVO artiljerije.

Fe

@Miloš77
Jeste Ukrajina i ogromna i naoružana i neprekidno dobija oružje, samo nekako je neverovatno koliko se ovde Ukrajinski postovi na Tviteru i sl uzimaju zdravo za gotovo – kako to da avion tako fino sav izgori da se uopšte ne vidi maskirna šema osim krila sa zvezdom – a da ne liči na poteze airbrush-om? Takođe, to može da bude Su-27 i jedne i druge strane, gde mu je radar iz zadnje sfere? Ali ne, “zna se” da je baš Su-35 – ozbiljni zapadni sajtovi tvrde da je u pitanju “unverified claim” – ima toliko fejkova i propagande da niko renomiran ne želi da išta uzme za dokazano dok ne počnu novi i novi dokazi – npr serijski brojevi, kvalitetni snimci iz više uglova, i sl.
Pa zar se niko ne seća fejkova sa skrinšotovima iz Arma 3?
Tako je bio i “ubijen” jedan general, pa se posle pojavio intervju sa njim, čovek iz čistog inata vaskrsao..
A “stugna” i sl – npr: “Vojska LDNR oborila Mi-8 “zaplenjenim” stingerom” i to su van pameti, 100% propaganda istog tipa i jedne i druge strane.. Ustanici koriste stinger i Javelin, dabome – Zapadna oprema ide na ispitivanje i testove, a št preostane ide kao “humanitarna pomoć” prvom za kog se zna da će da puca na Amerikance, pa onda na miru ustanovljavaj odakle po Iraku i Afganistanu (ako se vrate) stingeri, Javelini i NLAW, a i ostalo, AK-47 je već previše popularan da bi se zamarali i sa streljačkim naoružanjem…

ID

@ Feline
Da i malo znaš da razlikuješ Su27 od Su35, primetio bi . Evo ti jedna očigledna razlika(i na olupini) nema kanarde, jedini iz game Su27 i njegove verzije, koji ih nema. Prosto moraš poverovati, to se dešava. Zna se i koji avion i koji pilot. Da, „svemoguće“ Suhoje obaraju.
Fotografije su apsolutno realne.

Mi

Rusofili i miljenici komunistickog diktatora Putina su na aparatima.Kao sto sam od pocetka ovog suludog rata napisao da Rusija bez nuklearnog naoruzanja bi bila sasvim prosecna vojna masinerija,to se dokazuje iz dana u dan.SU-35 je oboren zvanicno a ko zna koliko je nezvanicno oboreno cime dolazimo do zakljucka da ruski avioni su elektronski limitirani i nalaze se jos u 20.veku.Nigde mamaca,elektronskog delovanja po ukrajinskoj PVO za koju tvrde da su je unistili ali meseca Limburga.Sve ono sto sam tvrdio se obistinjuje,Ruska vojska je samo marketing i propaganda, vojska za parade po crvenom trgu a najslabija karika im je avijacija.Sada dolazimo do zakljucka da nikako nismo pogresili sto smo izabrali eskadrilu Rafala F4 za novi avion RV Srbije,mada ja bih razmislio i o jos jednoj eskadrili Rafala F4 jer treba iskoristiti odlicne odnose sa Francuskom i Makronom.Dve eskadrile Rafala i eskadrila MIG-29SM.Za sada dovoljno.Treba uci u NATO pod hitno i jos vise razvijati odnose na najvisi nivo i naravno uci u EU.Putin je do sada pokazao ko je i sta je.Do sada smo videli na delu rusku vojsku i mit o ruskoj avijaciji koji je razbijen za veoma kratko vreme u delove,pokazujuci ustvari slabost ruske vojske i ruske drzave koju predvodi covek koji ima zelje da bude novi Staljin…

Odgovori
pe

@Milos Obilic sve je tacno, osim za Staljina.Staljin nije ziveo u dvorcu, nego u kuci nadstojnika Kremlja i na daci i skromno.A za korupciju se streljalo.90% Putinovog rezima bi odavno bili streljani kod Staljina.I da, radilo se u SSSR ozbiljno a ratovi dobijali.

To

Kako im onda uletes par Mi-24, 50km u teritoriju, odradise Belgorod i nazad…gde su te patrole, radari i ostali sitemi…da su tukli vbr i tockom pa ajde jbg…mada i to je mnogo gledajuci da su ipak u vrhu vojnih sila…

Odgovori
Mi

Uzas od rata.Rusi se svete tako sto gadjaju civile i unistavajuci civilne objekte sirom Ukrajine.Zivi uzas!Onakvi gradovi sravnjani sa zemljom me podsecaju na Hirosimu i Nagasaki.Nigde strategije kod Rusa.Gube avione,tehniku,ljudstvo…Gube rat a i realno zasluzili su jer ne mozes napadati tek tako neku drzavu i ubijati tudji narod.

Odgovori
Ra

Neverovatni su mi komentari koje ovde vidim „dozvoli da im obore avion X generacije“.

Nije to sto su ovi dozvoli ili neki drugi ne bi to dozvolili. Ovo je rat.
Gospodo ovo je pravi rat a vi ste svi porasli gledajuci ratove Davida protiv Golijata u kome mega sila unistava busmane iz daljine. A i tada ste stekli pogresan dojam da oni (amerikanci) to rade bez gubitaka.

U Iraku 1991, koalicija predvodjena SAD je izgubila 76 aviona i helihoptera za mesec i po dana. Na tlu je koalicija izgubila ~4500 kuvajtskih vojnika koji su bili udarna igla kopnenih operacija.

Budite sigurni da ce Rusi ovo da obave. Rusi tradicionalno ne stede ni ljude ni tehniku oni gruvaju mesom u meso i nikada im ne nedostaje morala.

Ovo je ogromna zemlja koju su naoruzali ovim prenosnim PVO i antitenkovskim sistemima i sa time je vrlo tesko boriti se. E sad ako neko ima mnogo prenosnih PVO sistema da li to znaci da ne smes da letis avionima? Rizik postoji, oborice ti vise aviona to je sigurno ali to je rat, moras da uracunas gubitke.

Odgovori
Pe

@Rale pitanje je samo dal ce Rusi uspeti da zadrze prosireni Donbas, ili ce i tu bitku izgubiti kao bitku za Kijev.
Svakako je ruski napad slomljen, zbog jakog otpora i velikih gubitaka morali su odustati od cele Ukrajine i povukli se.

Mi

@Dusan Petrovic
Pa nikad nisu ni planirali da zauzmu Ukrajnu. Ni pola. To nema smisla.
Ne ulazi se sa 100,000 vojnika da se zauzme zemlja. Za tako nesto je neophodno imati 3:1 odnos trupa. To svako iole upucen razume.

p.s.
Mozda su hteli da zauzmu neke delove pa da ih vrate u zamenu za skidanje sankcija. Sta im posle ostane? Ostane im to da su unistili ukrajinsku industriju, aerodrome itd i da ce ako se potpisani ugovori sto se druzenja sa NATO savezom tice prekrse, lako doci do reprize vojne akcije.
U sbakom slucaju nisu nikad hteli da zauzmu Ukrajnu jer nisu nikad krenuli sa dovoljno trupa sve da nije bilo propusta i pomoci Javelinima itd..

Fe

@Rale
Tačno, samo Amerika nije dozvoljavala bilo kakvo prebrojavanje svojih gubitaka, niti u Iraku niti u Afganistanu, ko je probao to da radi za vreme trajanja rata lično upoznao se sa propisima o nacionalnoj bezbednosti.

Takođe, koliko su trajale operacije u Iraku i Afganistanu? Ovaj drugi se veoma slavno završio, nema šta…

Američki zvanični gubici u Afganistanu – 2,401 poginulih, 20,752 ranjenih.

Američki zvanični gubici u Iraku: 4,431 poginulih, 31,994 ranjenih.

Do cifre se došlo sabiranjem iz godišnjih US izveštaja, zanimljivo da se mediji koji sad citiraju isključivo Ukrajinski PR nisu pretrzali da objave ni Američke zvanične cifre, a ni tvrdnje druge strane.

Ruski gubici u Ukrajini – 1,351 poginulih, 3,825 ranjenih – disparitet između odnosa broja ranjenih i poginulih u Ukrajini i onoga u Afganistanu i Iraku je posledica toga što su Amerikanci bili izloženi napadima samo streljačkim naoružanjem – rane od gelera su neuporedivo opasnije i bitno češće smrtonosne – artiljerija je u svim modernim ratovima nanosila i do 80% ukupnih gubitaka u živoj sili, nije ona badava nazvana Kraljica Rata…

Ukrajinski gubici su verovatno onoliki koliko pripisuju Rusima, do 15-20 hiljada, ali tačna cifra nema nikad da se sazna, Zelenski je još u toku rata javno pristao na neutralnost – to je i bio neposredan povod za tenzije, sve dok nije postalo kasno, pa ne očekuje valjda neko da on ikad prizna cenu svojih geopolitičkih ambicija? Takođe, Minski sporazumi su nudili neuporedivo više, bez rata, pogibije i razaranja, a da Jugoistok Ukrajina više neće da zadrži to je jasno i Zapadu…
Što se rat ovako vodi ima par razloga – Zelenski odustao od NATO, prestao pritisak na Kijev. Napadi na početku su sprečili da se prebaci par stotina hiljada vojnika i hiljade tenkova i artiljerija u Donbas i Jugoistok…
Kritičari bi uostalom mogli da odu na lice mesta da se uvere kako stvari stoje…

Ba

Talibani su Stingerima oterali Ruse iz Avganistana.

DW

Sve u svemu razočaran sam efikasnošću ruske vojske. Nejasni ciljevi , napad iz previše pravaca, relativno zastarela tehnika… Ako je bio cilj svrgavanje Zelenog onda je trebalo udariti na Kijev svom silinom, ako je bio cilj oslobađanje Donbasa onda trebalo planirati operaciju za taj region samo. Ono što je možda najbolje u ovom trenutku je zauzimanje celog Donbasa, zatim Hersonske, Nikolajevske, (cele ili dela) Zaporoške i Odeške oblasti i formiranje neke nove države. Uzgred, članku nedostaje kozistentnost. Ako se zauzima proukrajinska strana onda se gradovi zovu Harkiv, Mikolajev… Ako zauzima proruska strana gradovi se zovu (što je istorijski ispravnije) Harkov, Nikolajev…

Odgovori
Vl

Ruski fijasko, lako je bilo tamburati bosonoge isilovce u Siriji gde su usput opet dobili samare od Izraela i Turske, Ukrajina i Ukrajinci sa opremljenom, skolovanom i motivisanom armijom su neka druga dimenzija.

Odgovori
ab

Nisu nesto istamburali ni te „bosonoge ISIL-ovce“, pre lokalno civilno stanovnistvo. SU-25 i helikopteri koristeni sve vreme za poslove koje danas odradjuju dronovi, isla danima propaganda ispaljivanja krstarecih raketa sa svih mogucih platformi, zatim kulminacija dovodjenjem potpuno nefunkcionalnog nosaca aviona pred sirijsku obalu okrunjena gubitakom dva vazduhoplova te odplovljavanjem istog direktno u brodogradiliste (odnosno na otpad) itd.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor