BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Američka vojna pomoć Ukrajini dostigla vrednost od 10 milijardi dolara, britanski časopis Air Forces Monthly o vazduhoplovnim gubicima obe strane SAD šalju Ukrajini još 580 dronova kamikaza Phoenix Ghost. Do sada ih je poslato 120 / Foto: USMC

[RAT U UKRAJINI] Američka vojna pomoć Ukrajini dostigla vrednost od 10 milijardi dolara, britanski časopis Air Forces Monthly o vazduhoplovnim gubicima obe strane

U prvoj nedelji šestog meseca rata u Ukrajini, najžešće borbe se i dalje vode u Donjeckoj oblasti čije je osvajanje već duže vreme glavni cilj za ruske oružane snage u ovom sukobu. Napredovanje je i dalje sporo, ukrajinski otpor veoma snažan i žilav, i sve se više stiče utisak da bi ovaj rat, ukoliko ne bude nekih velikih iznenađenja, mogao da potraje godinama.

Zapadna vojna pomoć Ukrajini stiže nesmanjenim tempom, samo isporuke vojne tehnike i opreme iz SAD dostigle su vrednost od oko 10 milijardi dolara. Na društvenim mrežama pojavila se i zanimljiva informacija da dužina linije fronta od Harkova do Hersona iznosi oko 1105 km.

Stanje na frontovima u Donjeckoj i delu Zaporožske oblasti / Ilustracija: ISW

U protekloj nedelji imali smo dve veće ruske ofanzive, jedna ka gradu Seversku i drugu ka gradu Bahmutu. Pre dva dana zajedničke ruske snage zauzele su Ugljegorsku termoelektranu blizu grada Svetlodarska, najveći takav objekat u Ukrajini (postoje tvrdnje i da je druga najveća) i jednu od najvećih termoelektrana u Evropi. Prema ruskim izvorima, u termoelektranu su prvi ušli pirpadnici ruske privatne paravojne organizacije ‘‘Vagner‘‘ koja od početka sukoba veoma aktivno učestvuje u ratnim dejstvima. Dan ranije zauzeta je i Vuhlehirska termoelektrana.

Ukrajina je za sada dobila nekoliko sistema PVO Stormer HMV. Iz UK se očekuje ukupno 40 ovakvih oruđa.

Što se tiče isporuka naoružanja Ukrajini, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je pre 4 dana da je ukrajinska vojska od Nemačke dobila prva tri od ukupno 30 samohodnih protivavionskih topova Gepard 1A2 kalibra 35 mm koje Nemačka planira da preda Ukrajini. Druga interesantna isporuka sistema PVO je 5 ili 6 britanskih samohodnih oruđa Stormer HVM sa raketnih sistema Starstreak malog dometa. Navodno je planirano da iz UK stigne 40 ovih sistema. Osim toga nemački list Špigl objavio je informaciju da će Ukrajina nabaviti od Nemačke 100 novih samohodnih haubica PzH 2000 za 1,7 milijardi evra. Poslednja vest je da je Severna Makedonija Ukrajini poslala tenkove T-72A.

SAD će u bliskoj budućnosti predati još 4 samohodna višecevna lansera raketa HIMARS, 580 bespilotnih letelica Phoenix Ghost kao i veću količinu artiljerijskih granata kalibra 155 mm. Iz UK su stigli prvi od 36 topova L-118 i L-119 kalibra 105 mm, potom prvi od za sada 30 tenkova PT-91 Twardy (poljska modernizacija sovjetskih tenkova T-72M1, Poljska ih poseduje 232). Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ izjavio je da će Slovačka krajem avgusta predati Ukrajini 11 lovačkih aviona MiG-29, a ubrzo je objavljeno da je češka vlada odobrila zahtev Slovačke da joj se zbog ovog poteza obezbedi odgovarajuća zaštita vazdušnog prostora koju bi inače uskoro mogla da odobri i Poljska.

Ostaci ukrajinskog taktičkog bombardera Su-24 oborenog 10. aprila blizu grada Izjum.

Ove nedelje nema verodostojnih fotografija i video snimaka koji dokazuju da je skoro bilo oborenih ruskih ili ukrajinskih aviona i helikoptera. Ipak, britanski vazduhoplovni časopis Air Forces Monthly objavio je tabele izgubljenih letelica obe strane, od početka rata do prvih dana juna. U tabelama su navedeni svi gubici, kako u vazduhu tako i na zemlji (uključujući i zarobljene), osim aviona i helikoptera tu su i gubici izviđačko-borbenih bespilotnih letelica. Od ruskih gubitaka navedeno je 76 letelica, od kojih 30 aviona, 44 helikoptera i dve izviđačko-borbene BPL (Forpost i Orion). U ukrajinskoj tabeli naveden je 71 vazduhoplov – 48 aviona, 12 helikoptera, 9 izviđačko-borbenih bespilotnih letelica (sve naravno Bajraktari) i dve nepoznate letelice.

Najviše ruskih letelica oboreno je ili pogođeno na zemlji u martu, čak 46, po 11 letelica izgubljeno je u februaru i aprilu, a 7 u maju. Za ukrajinske gubitke je navedeno da ih je najviše bilo na početku rata, u februaru 34, potom 21 u martu, 11 u aprilu i 4 u maju. Što se tiče tipova, kod Rusa je najvećih gubitaka bilo kod jurišnih aviona Su-25 i taktičkih bombardera Su-34, navedeno ih je po 11, a kod helikoptera je ubedljivo na prvom mestu borbeni helikopter Ka-52 sa 17 uništenih primeraka.

Za Ukrajince je navedeno najviše lovaca MiG-29 i jurišnika Su-25, po 13, dok je kod helikoptera najbrojniji Mi-8 sa 8 primeraka. Međutim treba napomenuti da postoji još uvek nedoumica oko toga kog datuma je nešto uništeno, gde je uništeno, šta je uzrok, za većinu letelica ne postoje evidencijski brojevi, a recimo u ukrajinske gubitke uvršteni su i civilni avioni koji su uništeni na aerodromu Gostomelj.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ig

Kako ukrajinski otpor može bit snažan i žilav kad nas je Feline osobno već bar 10 puta izvijestio da im je moral skršen učincima ruskih dalekometnih projektila ?
To se valjda moral oporavi pa otpor opet postane snažan i žilav ili ?
Koliko je prosječno vrijeme potrebno za oporavak morala, ispada oko 2 tjedna ?

Odgovori
Fe

@ Igor M.

Da im moral nije nizak ne bi na sva usta “najavljivali” kontraofanzivu, pa ko normalan objavljuje vreme i mesto narednog napada? Posle to kao “proverenu informaciju” prenose njima skloni mediji, i onda se dobija efekat da javnost van Ukrajine ima predstavu o ratu iz neke paralelne dimenzije. Sad je i “kontraofanziva” pala u drugi plan, na redu je ponovo bezobzirno ratovanje i Rusi koji bombarduju čak i zarobljeničke logore. Pa ko je lud da na to troši bombe i rakete?

Vl

Koliko beše ima ruske vojske a koliko ukrajinske (u Ukrajini)? I čije se tereitorije stalno zauzimaju i čija vojska polako uništava?
Način borbe ruske vojske je stvarno nešto novo. Ta doktrina će i ući na vojne akademije kao primer gde tri puta manja napada brojniju veću vojsku i uspešno je melje. A zna se i uobičajni odnos napadačke i odbrambene vojske, bar onaj koji je važio do ruske pokazne vežbe…
Rusi rotiraju snage, odmaraju vojsku, a oklopa imaju za još 150 godina rata. Ukrajinci su ostali bez svojih glavnih tenkova, bez vazduhoplovstva, profesionalne vojske. Da nema pomoći NATO u svim oblastima, odavno bi kapitulirali. U stvari, da se ne lažemo, u Ukrajini ratuje čitav NATO protiv 10% ruske profesionalne vojske. Rusi ne napreduju brže zato što ne žele svoje gubitke, čuvaju civilno stanovništvo (svoje Ruse), a cilj im je uništiti i ukrajinsku vojsku (što oni i odlično rade).

Č

Evo šta Međunarodni Monetarni Fond kaže o situaciji, i to onoj ekonomskoj, koja je, za razliku od situacije na frontu najvećim delom pod kontrolom Zapada – preporučuju da se revidira uloga sankcija u geopolitici dok se još ima najviše uticaja na svetske poslove:

Not since the 1930s has an economy the size of Russia’s been placed under such a wide array of commercial restrictions as those imposed in response to its invasion of Ukraine. But in contrast to Italy and Japan in the 1930s, Russia today is a major exporter of oil, grain, and other key commodities, and the global economy is far more integrated. As a result, today’s sanctions have global economic effects far greater than anything seen before. Their magnitude should prompt reconsideration of sanctions as a powerful policy instrument with major global economic implications.

St

Ovaj broj oborenih i izgubljenih aviona i helikoptera je jos jedan od pokazatelja da su rusi krenuli bez ikakvog planiranja ili koriscenja iskustava iz prethodnih ratova. Pa jel neko od ruskih generala proucavao zalivske ratove 2 komada, operaciju Deny flight ili Deliberate force, ili nedajboze Allied force? Ili je relevantno bilo samo bombardovanje Tojota pikapova koje su vozili arapi u papucama?

Odgovori
Ni

@Stojko
Koalicija je 1991 izgubila 75 aviona iznad Iraka protiv daleko slabije PVO.

Le

Ali je u potpunksti ovladala zracnim protorom Iraka i unistila sve iracke avione. Rusi sad je izgledno nemaju sanse za tako nesto.

Č

@ Stojko

Ti ne uzimaš u obzir da je u prvom Zalivskom Ratu izbila pobuna Šiita na jugu pored ustanka Kurda na severu, a ni oni nisu imali PVO kao Ukrajina – ostali su bili skroz nenaoružani i bez avijacije i PVO kad su stigli na red. Da je Sadam Husein imao onih 250 ukrajinskih lansera S-300 i onolike Bukove još bi vladao Irakom, pa posle i iz piramide, kao pravi faraon.

Ukrajinske novine neprestano upozoravaju stanovništvo da ne dira IC mamce koje nađe, jer su neki dobili ozbiljne opekotine, dakle ruska avijacija neprestani napada, što to nije politically correct news pa promakne je druga stvar. Pogledaj samo kartu Ukrajine sa oblastima gde je na snazi vazdušna opasnost pa se razmisli zbog čega.

Sh

@Stojko
To nije tačna tvrdnja. Irak je imao te 1991. VOJIN i PVO koja su kvalitativno bili svetlosnim godinama ispred SSSR-a. Imali su objedinjeni sistem za navođenje PVO Thomson CSF „Kari“, čime su mogli daljinski da upravljaju bilo kojim radarom ili PVO sistemom u bilo kom delu Iraka, i to optičkim kablom. Drugo, zaboravljaš ulogu sistema „Roland i radare „Tiger“, plus tada najmodernije sovjstske radare i sisteme PVO, osim S-300. O iskustvu i profesionalizmu iračkih posada ne treba ni trošiti reči, bili su pojam za Ruse danas.

Sv

Kad se sve uzme u obzir nije puno letjelica unisteno u vazduhu.

Odgovori
Mi

Linija fronta je zacementirana skroz.Rusi vise ne mogu napred a Ukrajinci bez vece kolicine zapadnog modernijeg naoruzanja ne moze u kontraofanzivu.Rusi su podbacili skroz,za 6 meseci nisu uspeli da osvoje nebo Ukrajine sto govori gde je ruska vojska najslabija…

te

@Svarog
Gde nije puno, imajuci u vidu sa cim je opremljena UKR vojska, svaka im cast. Rusi su u ovom ratu pokazali da ne mozes da imas celu drzavu napravljenu kao kriminalnu bandu i da to izrodi sposobne oficire. Prosto su se obrukali kao u WW1. Da ratuju sa nekim ozbiljnom vojskom ili natom paktom odrali bi ih.

Zi

tegljacmete
Pa Rusija i ratuje protiv celog Nato, samo sto je ziva sila Ukrajinska. A mislis da bi Rusi vodili racuna o civilima da ratuje sa nekom drugom drzavom? Ne bi. Vec bi cistili sve. A kazes da Ukrajinska vojska nije ozbiljna? Preko 3000 tenkova, preko 100 baterija S300. Toliko nema ceo Nato bez Amerike.

Re

Ukratko, ovaj rat pokazuje koliko je bitna brojna i kvalitetna PVO, jer Rusija nema nadmoć u vazduhu iako Ukrajinsko RV praktično ne postoji, al zbog gomile ovih malih PVO sistema ne mogu opušteno da dejstvuju avijacijom po zemlji. I bitke su se svele na tenk na tenk, rov na rov i top na top. Isto tako i ovi dronovi kamikaze i javelini su opaka stvar, to pravi Rusima ozbiljne probleme. Tako da sve ide sporo, i ići će sporo. E sad na zimu će da nastanu problemi za Ukrajince, ne toliko vojni, već kad budu trebali da se ogreju.

Odgovori
Fe

Cenzura čini svoje – od ukrajinskih Su-27 ni traga ni glasa, a nije moguće naći ni najgrublju procenu da li su svi uništeni ili se preživeli kriju za neku moguću eskalaciju.

Inače, modalitet isporuke onih 100 komada PzH. 2000 je takav da stižu tek za par godina – tek treba da se proizvedu, pa da se nove uvedu u Bundesver a već korišćene idu Ukrajincima – Ukrajina kupuje, ali je pitanje ko plaća.

Odgovori
Д

Када се погледају пријављени бројеви пилота Украјинских ,погинулих. Фале ту Су24ке. Богме и на земљи је свашта полупано. 9 Барјактара је малко нереално с обзиром колико су имали а видимо да се јако ретко употребљавају ако их је доста остало.

Odgovori
Mi

Tolika pomoc, obavestajni podaci, sankcije Rusiji – i Rusi polako :) … najveca nuklearka, najveca termoelektrana, 25% teritorije, obala Azovskog i Crnog mora skoro cele uzete, front 1150 km (front je dug koliko imaju zajednicke granice puca se i tamo na severu a ne od Harkova do Nikolajeva …

U Donbasu ugalj, skoro svi izvori struje, zitnica gasa nema ili onoliko koliko reeksprtuje zapad po ko zna kojoj ceni a Zelenski na naslovnoj strani Voga … a tek britanski izvestaji – Vagner … sio mi ga Djuro – pa koliko stranaca je doslo (i ostalo tu ili pobeglo) u Ukrainu vise nego Vagnerovaca …

Nema te pomoci koja ce spasiti Ukrainu …

Odgovori
Dr

Koliko sam primetio po snimcima sa ratišta vrlo retko se viđa MI- 35. Uglavnom se vide KA -52 Da li se loše pokazao? Da li je zbog svojih gabarita laka meta?

Odgovori
Mi

MI-35 je helikopter koji ima vise mana nego vrlina.Da,gabaritan je i samim tim laka meta.KA-52 je duplo manji helikopter ali i mnogo efikasniji,agilniji i brzi od MI-35.I Kam-ovi opet imaju velike gubitke iako su za generaciju bolji od MI-35.Npr.americki Apac i Eurocopter Tiger su daleko bolji helikopteri od MI-35.Apac trenutno drzi rekord po broju unistenih oklopnih vozila i tenkova…

Fe

@ Milos Obilic

Eurokopter “Tigar” bolji od nečega? Pa zašto ga Australija napušta posle 15 godina u upotrebi? Apaču je lako, CNN ne dozvoljava da se vidi kad ga slučajno obore, a uglavnom nemaju čime, i on bezbrižno rešeta prašinare koji beže u svim pravcima jer se nema PVO.

Kad je Amerika ratovala protiv protivnika koji je imao podršku sa strane (Vijetnam) imala je značajne gubitke bez obzira na ogromnu brojčanu premoć. Nema nepobedivog oružja, to što ti veruješ u kargo kultove je druga stvar. Šta je verovanje da će posedovanje ovoga ili onoga da te učini nepobedivim nego kargo kult? I nemačko oružje je bilo dugo “nepobedivo”, pa su na kraju apelovali na dobru volju pobednika.

Milos Obilic
Ka-52 duplo manji od Mi-35?

Pe

@Dragan Brankovic Mi-35 je fantastican helikopter u bitci sa lako naoruzanom vojskom, kao sto su protivteroristicke akcije, ili gerilsko ratovanje
U sukobu sa ozbiljnom armijom, naoruzanom najsavremenijim zapadnim naoruzanjem poput Starstreak, generalno, nijedan helikopter nema sanse.

Kl

Sumrak Ruske armije, šest meseci rata i osvojili samo 11% ukrajinskog teritorija uz enormne gubitke u svojim trupama.

Odgovori
Mi

Da kojim slucajem Amerikanci odluce da snabdeju Ukrajinu vecim brojem VBR-a,npr.oko 50 sistema Himarsa,50 sistema MLRS270 sa dometom od 500 kilometara,PVO sistemima veceg dometa tipa Patriot 3, avionima tipa F-16 Viper nekih 50 komada,ukrajinska vojska bi nokautirala rusku vojsku u Ukrajini i naneli im katastrofalne gubitke.Sama cinjenica da Rusi nisu uspeli posle 6 meseci rata da osvoje nebo Ukrajine predstavlja debakl i bruku ruske vojske…Cak sta vise gubici su im veliki…

Odgovori
Ix

Samo polako, mozda se i desi, jbga nikome se ne rizikuje eskalacija sukoba. U Kremlju sedi bolesni, stari ludak koga za budićnost Rusije i zapada zabole. Utoliko više mora se delati razumno, naravno da bi Ukrajina sa full americkim arsenalom pokidala putinovu čečensko-vagnersku armiju ai mora se fledati šira slika i u budućnost.

Pe

@Milos Obilic @Ixylon
Ne zaboravimo da u zapadnim zemljama ne sedi diktator na vlasti,vec predsednici i ministri koji moraju da vode racuna o javnom mnenju.
Rusija svakim potezom sve vise okrece evropsko i americki javno mnenje protiv sebe, u skladu sa time idu sve jace i jace dostave oruzja.
No-i Ukrajinci su obicni ljudi i treba im vremena da savladaju komplikovane tipove naoruzanja, za mnoge od kojih treba i znanje matematike, fizike i td.

Ac

Kada bi se desilo to sto si napisao,Ukrajina bi dozivela tepih bombardovanje.Amerika verovatno dozivela „nesto“sto bi sve nas vratilo u kameno doba i dovelo na zlatnu milijardu.

Al

@Milos Obilic

Ukrajinci će na F-16 leteti nikada, bar za vreme ovog rata. Em što bi preobuka potrajala i to pod uslovom da ima pilota za preobučiti (a pitanje je kojih posle šest meseci ovog rata), em što davanje samo F-16 ne bi bitno promenilo tok rata, jer lovci ne vode rat za sebe, već kao deo jednog sistema RV-a. A očekivati da će Ukrajina biti u stanju da sa istočnog sistema pređe na zapadni za nekoliko meseci se graniči sa naučnom fantastikom.

Fe

@ Milos Obilic

Nisu u stanju gos’n “Obilić”, da ima nade da se Rusija porazi to bi bilo urađeno, misliš da nema interesa? To što će da proglašavaju “pobedu” i ruski “neuspeh” kad Rusi budu pokupili što su zamislili ne znači baš ništa.

Svo konvencijalnih oružje ikad proizvedeno je bespomoćno protiv par Sarmata, sviđalo se tebi ili ne. Zbog čega je prioritet američke spoljne politike “neširenje” nuklearnog oružja? I kako da ti nije palo na pamet da npr zamisliš Zapad bez avijacije u nekom ratu, kad god s visoka pogledaš na ruski arsenal?

Odgovori
Pe

@Feline Manite se propagande: Rusija nema nikakvu prednost u nuklearnom oruzju: veci broj americkih,britanaskih i Francuskih balistickih raketa sa termonuklearnim bojevim glavama su naciljani na Rusiju i mogu svakog sekunda pogoditi bilo koji deo Rusije.
Rusija je vec izgubila rat, jer nisu zauzeli Ukrajinu,zaglavili se u strateski beznacajnom delu Ukrajine, ne mogu nazad, imaju najteze sankcije i izgubice novac od gas i nafte.
Uz to imaju vrlo ljute i do zuba naoruzane Ukrajince na nosu..Genijalan plan Putina.

Ik

Rusi sada forsiraju Sarmata jer su im rakete koje su trebale biti A nosaci u slicnom stanju kao i torpeda sa Kurska,dok USA ima usavrsene i dobro odrzavane Trident II,isto kao GB.Jedan Ohio ima ih 24,dok ruska najveca manje.

om

Kad god pokušavamo napraviti usporedbu i vrednovati rusku armiju naspram zapada uvijek nam se nameću neki Sarmati.
Ako krenu Sarmati krenuti će svašta i sa druge strane i to je onda kraj.
Zapravo efikasnost i preciznost istih nije nigdje pravo dokazana i bolje je da je tako.
Ja govorim o ruskoj armiji, o njenoj opremljenosti, o njenom časničkom kadru i o taktičkom vođenju i djelovanju iste.
Govorim o ruskoj armiji prije i sada za vrijeme ove agresije na Ukrajinu. Za mene to nije ista armija, prije ovog rata na Ruse bih uložio puno, danas ništa.
Osnovno, a što je i najvažnije špijunaža nula bodova. Ništa što su napravili nije na sliku vrhunske armije. Potrošili su megatone eksploziva i granata i porušili pola Ukrajine i u smislu žive sile nastradali isto kao i Ukrajinci. I što je najbitnije ne ratuje nikakva ruska armija već čečenski izrodi, vagner plaćenici i nekompetentni oficiri sa dalekoistočnom sirotinjom, jer mu drugi u rat neće.

Kr

ne bih se složio da su zauzeli beznačajni dio Ukrajne. Točno je da nisu ostvarili stratešku prednost. Ali šalju na Ukrajince plaćenike, rezerviste i sl. budući da su specnatz značajno destekovali pri naletu na Kijev. Njima je to gubitak bez značaja. Zapad jako dobro kalkulira da se sukobi ne prošire. Na žalost u tom vakuum politike stradava sve više nevinih civila. Bilo bi bolje za mir da se Ukrajini što prije omogući akcija širokih razmjera. Kada dođe 200njak tenkova iz Poljske vjerojatno će krenuti u akciju na jugu. Rusi jesu izgubili ovaj rat. Al rat je u Ukrajini. Posljedice će biti veće za Ukrajinu nego za Rusiju. Rusi šalju topovski meso, zatvorenike, plaćenike… A za Ukrajinu ginu muževi, očevi, radnici…

Sl

@vecina
Pa po i samoj UK Rusija ima tek oko 90.000 vojnika u Ukrajini. Pre mesec dana je bila provera jedinica Centralnog vojnog okruga i oko 150.000 vojnika je bilo aktivirano (Finska je hitno prebacila citave jedinice ka Ruskoj granici).
Pored toga, Kalinjgradski „garnizon“ je ojacan na 50.000 vojnika, u Siriju je poslato jos oko 9.000 vojnika (broj je oko 22.000) kako bi se sprecilo „prelivanje“ Turske akcije ka Kurdima u smeru Sirije. Tu treba dodati i rotiranje oko 5.500 vojnika u Jermeniji, obezbedjivanje niza drzava (Venecuele, Uzbekistana…)
U ratu je samo deo jedinica Centralnog i Juznog vojnog okruga i one se „rotiraju“.
Da je neko pratio provere jedinica, video bi na RT da je na primer svih 43 tenka jedinice za koju su UK i NATO rekli da je u Ukrajini bilo postrojeno i na manevrima na pol. Kola – osim ako nisu sve prebacili u 3 dana iz Ukrajine pa vratili nazad… Naredba je da ratuju sa raspolozivom tehnikom a da zamene mogu da dobiju samo iz rezervi ali ne i iz drugih operativnih jedinica i cilj ostaju cele LNR i DNR, mada mnogi i dalje cene da je krajnji cilj leva obala Dnjepra, Odesa i Dunav – nema Rusa koji zeli da „drzi“ 30-35 miliona neprijateljskih Ukrajinaca – tenzija je bilo tokom celog SSSR (ne bas na nivou Jermena 1988)
Sto se tice NATO drzava – bukvalno su „pokupili“ svo naoruzanje Sovjetskog porekla (za Makedoniju se znalo jos pre par nedelja, kao i za PT91 – bila je pre neki dan vest o unistenim tenkovima i na slici je bio upravo PT91) ali o isporukama javljaju tek posto se realizuju.
Sam AFM je poznat po „azurnim“ spiskovima…

Odgovori
Su

A 10 milijardi u robi a to je sitnica :) a vjerovatno kad Putin objavi opstu mobiliaciju i ak krene lose ukrajincima da ce ameri morat poslat i vojsku ukrojinci su se odbranili i zasluzili da ameri postavi crtu a tuga je da neko mora bit u tom rovu na ukrajinskoj strani a sto se tic e rusa a oni su ono sto su zasluzili i kad ovi ruski heroji poslije ovog rata il operacije razvuku pipke i pocnu da terosrisu svoje stanovnistvo il da se bore za svoja prava bice to vesela bratija

Odgovori
Pe

Evo matematickog proracuna: po dostupnim podatcima Rusi izvode oko 200-300 borbenih letova dnevno.Recimo da to ukljucuje i helikoptere-uzimamo stednju cifru 250.
To je oko 38000 letova za 5 meseci.
Oboreno je 76.Sto je jedan oboren na 500 letova.
Gulf war 1991: 100000 letova, oboreno 75 aviona i helikoptera, sto je jedan oboren na 1333 letova
SRJ 1999: 38500 letova, 2 oborena, sto je jedan na 19250 letova.
Treba prilagoditi i razvoj tehnologija-2022 bi trebalo da Rusi imaju bolje mogucnosti nego Amerika i saveznici pre 31 godinu u Iraku.
Matematika ne laze-Ruske Kosmicke snage 2022 imaju najlosiji ucinak po broju izgubljenih aviona u odnosu na broj letova.
Takodje-Gulf war je trajao mesec dana, SRJ 78 i zavrsio se pobedom saveznika.
Ukraina traje vec 150 i Ruske pobede nema ni na vidiku..sto je vezano sa prvim delom komentara…

Odgovori
om

Kad su po tebi Rusi toliko moćni što dopuštaju da u Ukrajinu ulazi sva sila oružja koja ih uništava.
Moderna armija ,naprimjer izraelska, bi to riješila zrakoplovstvom, dronovina i precizno navođenim dalekometnim projektilima.
Meni se čini da od toga nema ništa, Rusi su još debelo u 20. stoljeću šta se tehnologije tiče.
Ukrajina je uništila baš takovom preciznom vatrom stotine taktičkih meta u pozadini neprijatelja a ovi toga nemaju ili su već potrošili.
Da rezimiram i da se ne zamaram više Rusija je slučajna država mnogo gore uređena od nekih kvazi afričkih državica zasnovana na kriminalu i vlasti nekolicine sa nedodirljivim na čelu. Stvarno moraš moći unazaditi i uništiti jednu tako bogatu državu kao što je Rusija.
Da su uzeli američki sistem što bi danas od Rusije napravili.
Ali vama Srbima kao i braći sa istoka ništa da zapada ne valja.
Sloboda ljudskog roda ne stanuje na istoku, koliko god se vi veselite preraspodjeli utjecaja i novom poretku. Taj novi poredak je početak kraja.

Jo

@Petrovic Dusan
Prvi zalivski rat (Gulf war) je trajao nepunih sedam meseci. Rusija je najmanje trećinu aviona i helikoptera izgubila u onom jednom ukrajinskom napadu, kada su bili parkirani kao za smotru. Ukrajinska PVO je bila daleko moćnija i bolje obučena od iračke. Tehnološki razmak između Iraka i Amerike je bio veći. Sve su to stvari koje utiču na rezultate.
Druga stvar koja se neprekidno zaboravlja se da se radi o dve potpuno drugačije vojne strategije. Američka strategija podrazumeva da se vatreni udari nanose iz vazduha, a ne sa zemlje. Uspostavi se nadmoć u vazdušnom prostoru, uništi protivnička PVO, pa se nakon toga deluje po ciljevima na zemlji. Vatrena podrška američkoj armiji nisu haubice i MLRS, nego jurišni helikopteri i A-10. Zato Amerika ima više avona A-10 nego MLRS i više jurišnih helikoptera (Apache) nego haubica. Niko u Americi nikada nije planirao da sa SSSR vodi artiljerijske dvoboje.

Ruska (sovjetska) taktika je da RV i PVO štite liniju fronta, a da se glavni udari nanose artiljerijom. SSSR se za takav rat spremao 80 godina i sada prazne magacine sa granatama koje su proizvedene u vreme Hruščova.

Mi smo od ruske vojske očekivali da se ponaša kao američka, i sada ih podcenjujemo zato što se ponašaju drugačije.

Činjenica je i da Rusija ovaj rat vodi sa jako malim snagama (to se nekada zvalo ekspedicioni korpus), praktično bez upotrebe najboljih tenkova, i sa puno ustezanja da se napadaju strateški objekti. Koliko smo tenkova T-90 videli, a zna se da ih Rusija ima najmanje 500? Iz magacina se vade T-64 koji nisu bili u Evropi (i pod nadzorom), za koje se mislilo da su otpisani i sada se nagađa koliko ih je ostalo iza Urala. Koliko mostova preko Dnjepra su Rusi napali (napali, a ne uništili), a to bi bio najlakši način da se istočna Ukrajina potpuno odseče u logističkom smislu. Svaki američki general pri zdravoj pameti bi prvo polupao te mostove, pa onda posalo pešadiju.

Zaboravljamo i da je Ukrajina ogromna, puno veća nego što je bio Irak.

Oružje koje se šalje Ukrajini neće na duže staze promeniti ishod rata, jer ga nema dovoljno. Amerika je u ovaj rat ušla sa oko 60 hiljada raketa za MLRS, a kapacitet je 9 hiljada godišnje. Rusi su tokom ofanzive ispaljivali 60 hiljada granata dnevno. Niko se na Zapadu nije spremao za ovakav rat i nema odakle da pomogne. Priče o tome kako Ukrajini treba poslati F-16 su glupost. Američko vazduhoplovstvo je visoko intregrisano, F-16 je samo jedna kockica.

Ne treba zaboraviti ni to da se celokupni sistem navigacije i navođenja zasniva na GPS. GPS je 35 satelita u orbiti. Da bi se GPS potpuno ugasio, potrebno je da 35 ruskih satelita izvrši „samoubistvo“ u njihovoj blizini. Rusi imaju tehničke mogućnosti da izvedu nešto ovog tipa. Pre pola godine u jednoj probi zamalo nisu onesposobili međunarodnu stanicu. Satelit se nakon eksplozije rasprši na sve strane i napravi haos u orbiti u kojoj se nalazi. Satelitski sistem navigacije je ustvari najranjiviji deo američkog sistema odbrane. Naravno da bi se uzvratilo po ruskom satelitskom sistemu, ali Ruse to pogađa manje nego Amerikance. T-64 i sovjetske granate iz ranih šezdesetih nemaju potrebe za navigacijom, a artiljerijski oficiri se i dalje snalaze za busolom i šestarom.

Č

@ omniameamecumporto

Izrael je više puta bio prinuđen da popusti – da odustane od uništenja Hezbolaha, a i Hamasa, bez obzira na to što ima apsolutnu prevlast u vazduhu, i bez obzira na to što su im rivali pod sankcijama i izloženi raznim pritiscima, pa ne mogu da dođu do bilo kakve PVO, a kamo li do dovoljno jake da učini vazdušne napade preskupim. Uprkos svoj nadmoći Izrealu nije na pamet padalo da ulazi u Bejrut da se obračunava sa Hezbolahom – a nije baš da im ne daju povoda za to. Vazdušni ratovi uglavnom imaju za cilj održavanje postojeće ravnoteže, ne uspostavljanje nove, kao sad u Ukrajini.

Zar ne vidiš da Rusija demonstrira da može da vodi rat i duže vreme, uprkos svim sankcijama i pritiscima, i stavljanju na znanje manjim zemljama da im savez sa Amerikom ne daje baš apsolutnu carte blanche u odnosu na Rusiju – sav Baltik se zahvaljujući članstvu u EU i NATO ponaša kao da je 100 puta jači od Rusije a ne obrnuto, kao da bi ih bilo kakav sukob mimoišao.

Da li misliš da rat u Ukrajini nema svojih korena i u “borbi protiv Severnog Toka”? Po kom to osnovu neki “moraju” da budu tranzitne zemljei ubiru prihod od tuđih transakcija? Fenomen self-fulfilling prophecy
je poznat od ranije – sam svojim akcijama zakonomerno proizvodiš posledicu na koju “upozoravaš”, žestoko “braniš bezbednost” sve dok ne izbije rat.

Ik

S 400,Pantsir, S 900,………sve mocna pvo ,a ne moze da zastiti svoj glavni stozar.Ocito nisu bas tako mocni . Izraelci to vec odavno znaju ,sada i Rusi

Odgovori
Jo

Ako govoriš o napadu na štab mornarice na Krimu, to je bio lokalni dron, nešto čime se upravlja iz neposredne blizine. Eksploziv je polupao stakla i ta stakla su izazvala povrede zaposlenih. Rusi su bez sumnje napravili propust, ali to nije bio propust PVO.

Mi

Feline
Ti i ostali rusofili zivite u nekom svom imaginarnom svetu.Garantujem da ni vojni rok niste sluzili a diskutuje o ratu,u stvari ruku na panj dajem da pusku niste drzali u rukama.Kakav uspeh vasih Rusa vi vidite?Izgubili su preko 20000 vojnika da bi kontrolisali jedva 20 posto Ukrajine.Izgubili avione u ne malom broju i naravno ostala oruzja u velikom broju.Sest meseci se muce po Ukrajini i napadaju civile,vrse agresiju na suverenu drzavu koja je bratski nastrojena prema Srbiji.Vi i vasi mitovi o ruskoj vojsci su izumrli onog dana kada je psihopata iz Kremlja gurnuo svoj narod u rat koji ne moze da dobije.Ne mogu da uspostave kontrolu nad nebom Ukrajine,Ukrajinci napadaju bez problema ruske gradove,napali su i stab crnomorske flote.Koja je to mocna ruska vojska?!Ja je ne vidim.Mozete da mrzite USA ali to je jedina supersila na svetu ma koliko vi klicete pravom nacisti iz Kremlja koji unistava jedan nama bratski narod cija je drzava zajedno sa srpskom starija od ruske.Rusija je vec izgubila rat a vama ruspoatofilima sledi hladan tus…

Odgovori
Pe

@Milos Obilic Upravo tako.Narod kaze“popeo se na drvo, ne zna kuda dalje, ne ume da sidje“-odlican opis Rusije 2022.
Rusi nece lako izaci iz situacije i nastaviti da zive kao pre.
Pored unistene ruske vojske i industrije, u narednim godinama ce propasti i ruska ekonomija, dok cilj-okupacija Ukrajine i smena vlasti u Kijevu-nisu dostigli.A posledice ce biti veoma teske za Rusiju.
Sve to pokazuje koliko se politicko rukovodstvo Rusije preracunalo i koliko zive u izmisljenom svetu u svom opijenju lakim parama od gasa i nafte, i ideoloskim fantazijama koje najvise podsecaju na Nemacku 1930-ih.Ali sa razlikom da su Nemci imali efektnu armiju.

Fe

@ Miloš “Obilić”

Ceo post je izraz frustracije što stvarnost, čak i na TV ne odgovara predstavi koja se formirala pod uticajem ovoga i onoga, nego ide kako je rešila. Moja malenkost se vojske nagledala do mile volje, tamo je jutarnje ustajanje “pod komandom” nekako upečatljivije nego ono izvikano “držanje puške”, a i šta imaš od ono malo gađanja kad ti posle sledi par dugih sati čišćenja?

Valjda je realistično očekivati da država koja je za par meseci dobila više teškog oružja i municije nego što je kupila od nezavisnosti da ostane i u ratu koji baš i ne dobija?

Geopolitika kaže da će zbog te vojne pomići posledice njenog eventualnog poraza biti i blaže – po nju samu, i neuporedivo ozbiljnije po globalno odnos snaga ako bude poražena, zato se rat nastavlja i pošto je propala svaka šansa da se Rusi isteraju bez milionskih gubitaka (za šta nema mnogo uslova). Da bi Ukrajina uspela da istera bar egal treba joj vojska koja bi mogla da napada bez obzira na eventualne milionske žrtve, kao Vijetkong.

Ovde se ratovi posmatraju strogo iz petspekive zemlje koja je baš u svakom ratu bila okupirana, pa se “pobeda” shvata malo preširoko – za Ukrajinu bi pobeda bila ishod koji bi im vratio sve, i Krim i Donbas, plus takav aranžman da Rusija, bar neko vreme ne bi mogla da im drži vojsku na granicama – to ni CNN ne očekuje, ali ovde ima optimista. Koliko su nam braća može da se vidi iz činjenice da su jedini put na ratištu bili u ex-YU ‘91-ve – dobrovoljci iz Lavova su dolazili, ali ne na našu stranu. Svi oni koji su bili na našoj strani sad se bore za LDNR.

Što se tiče super, hiper i ostalih sila, uporediti godišnje izveštaje Svetske Banke za zadnjih 20 godina, i videti položaj Kine (a i Indije) na lestvici – i procene do 2050 – jedino što je konstantno u vezi globalnog odnosa snaga je da je promenljiv. Po logici koja izbija iz posta nismo trebali da se bunimo protiv Turske, niti suprotstavljamo Austrougarskoj jer su obe bile velike sile. Osmanlijska Imperija je u 16-tom veku bila daleko najjača država na svetu, a jedina konkurencija su joj bili Persija i Španski Habsburgovci – španski kraljevi su bili istovremeno i nemačko-austrijski carevi, španski kralj Karlo V je npr vladao teritorijama nekoliko puta većim od EU, a francuskog kralja je prosto držao u zatvoru zbog neposlušnosti. Pri oslobađanju krunisane glave iz tamnice lično mu je održao predavanje o hijerarhiji u hrišćanskom svetu, i o tome da i on, kao Car, Boga, Crkvu i Papu bespogovorno sluša, i da zahteva istu takvu poslušnost od običnih kraljeva, kao što oni zahtevaju od svojih podanika. Da li je Španija sad u prilici da tako Francuskoj drži lekcije? Jedino stalno u hijerarhiji među državama je da je nestalna i nemilosrdna.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Boris SV na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

@Tor. Cenim Vašu kulturu izražavanja. Ništa onda, ja ću da lupetam, a Vi i ostali kvazi stručnjaci se divite šatro projektu zvanom Er Srbija. Nema veze ni njeno osnivanje, ni u čijem vlasništvu su avioni, ni tehnika, ni gubitci koje svi mi pokrivamo pa se to onda predstavlja kao dobit, nema veze ni ko je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Tor na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

@Boris SV Cilj ti je verovatno bio da lupetaš i u tome si uspeo :) Kakve veze ima što avioni nisu u vlasništvu?

22. Feb 2024.Pogledaj

Boris SV na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Er Srbija je jedna blago rečeno sprdnja od avioprevoznika. Ni jedan avion u vlasništvu, osim možda ATR-ova, nasleđenih od JAT-a, tehnička služba za održavanje aviona je pred gašenjem, ali se zato umesto njih forsira privatna firma Aviostar koja je do juče bila zadužena za pranje i čišćenje aviona. Ima tu još mnogo toga, ali je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Kontrolor na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

oni su pomoću tableta za 30 sekundi izračunali da im je za kilometar kraća pista dovoljna, svaka čast dobro su svi prošli

22. Feb 2024.Pogledaj

Dacha na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Na aerodromu postoji ostatak od komunistickog vremena a to je "tajnost podataka". Naime, postoji precizan Emergency response plan koji tacno objasnjava pravila i korake u ovakvim slucajevima. Taj ERP po kompanijama je javno dostupan svugde u svetu, samo je na aerodromu i u Srbiji strogo poverljiv dokument u koji uvid imaju mozda 5 ljudi na…

22. Feb 2024.Pogledaj