BEG airport status
Tportal: Hrvatskoj stigle ponude za tender kojim će se uspostaviti HEMS služba, italijanski operateri pokazali najviše interesovanja Jedan od ponuđača je grupacija u kojoj su italijanska firma EliFriulia i španska kompanija Eliance Helicopter Global Services. Od 2016. EliFriulia u Hrvatskoj posluje kroz kompaniju EliAdriatik / Foto: EliFriulia

Tportal: Hrvatskoj stigle ponude za tender kojim će se uspostaviti HEMS služba, italijanski operateri pokazali najviše interesovanja

Kako je preključe preneo hrvatski ’’tportal’’, Ministarstvo zdravlja Hrvatske je istog dana otvorilo ponude koje su stigle za tender koji je raspisan za pružanje usluge Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS odnosno HEMS). Vrednost ugovora biće 50,4 miliona evra bez, i 63 miliona evra sa PDV-om za period od 7 godina pružanja usluga koje podrazumeva nalet letelica od 10.500 sati.

Prema zapisniku o javnom otvaranju ponuda, odazvala su se dva ponuđača, prvi je grupacija koju čine italijanska kompanija EliFriulia, španska Eliance Helicopter Global Services i hrvatska Eli-Adriatik (podružnica EliFriulie osnovana 2016. godine). Drugi ponuđač je italijanska firma Alidaunia, a hrvatski portal navodi da sve navedene kompanije imaju dugogodišnje iskustvo u obavljanju HEMS-a u Italiji i Španiji.

Treba podsetiti da je tender podeljen na dve grupe. Prvu grupu (Grupa 1) čini služba koja bi bila stacionirana u Rijeci i Splitu, kao i delu Karlovačke županije, i tu bi se dežurstvo održavalo 24 sata dnevno. Druga grupa (Grupa 2) obuhvata Zagreb i Osijek kao i ostatak Karlovačke županije, a HEMS dežurstvo bi se obavljalo samo dok postoji dnevna vidljivost.

Kompanija EliFriulia ima veze i sa Srbijom. Piloti Helikopterske jedinice MUP-a Srbije završavali su svoja IFR(H) i MCC(H) ovlašćenja u školskom centru ove italijanske kompanije / Foto: EliFriulia

Ono što je interesantno je da je samo italijansko-španska grupacija dala ponudu za obe grupe. Za Grupu 1, za koju je procenjena vrednost 44,1 milion evra sa PDV-om, grupacija na čelu sa EliFriuliom je dala ponudu vrednu 43,8 miliona evra, a italijanska Alidaunia je iznela cenu od 48,1 milion evra. Procenjena vrednost posla za Grupu 2 je 18,9 miliona evra sa PDV-om, a za nju je italijansko-španski konzorcijum dao ponudu od 18,7 miliona.

Tportal navodi da u su iz hrvatskog Ministarstva zdravlja napomenuli da na postupak otvaranja ponuda nije bilo primedbi, i da je rok za eventualne žalbe deset dana od dana otvaranja ponuda. Ponude će narednom periodu biti pregledane i ocenjene, nakon čega će biti donesena odluka ko će u narednih 7 godina obavljati HEMS službu u Hrvatskoj.

Tender za prvu hrvatsku HEMS službu raspisan je 3. marta ove godine, rok za dostavu ponuda je bio 8. maj, a rok njihovog važenja je do 31. jula. Otvaranje ponuda je već dva puta odlagano, zvanično je bilo saopšteno da se to dogodilo zbog određenih nedoumica oko troškova. Rok za donošenje odluke o odabiru je 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda. Planira se da služba bude na raspolaganju početkom 2024. godine za dnevne letove, a početkom turističke sezone takođe iduće godine i za noćne letove.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

To

Odlicno i potrebno.Citam stizu im i dva nova Kanadera.

Odgovori
Zu

Isporuka ova 2 kanadera bi trebala biti 2028.
Ovih 7 godina je prijelazni rok da Ministarstvo zdravstva ustroji vlastiti HEMS sredstvima iz EU.

Iv

I 2 Bell Subaru 412EPX za SAR

Dr

Potpuno nepotreban tender pre skupa usluga sve je moglo ostati kako je i bilo

Odgovori
To

Upravo suprotno, korak u pravom smjeru.
Treba ustrojiti civilni HEMS sa manjim civilnim helikopterima, u više baza nego je to bilo d osad (da se pokrije i kontinentalni dio HR), kao i urediti helidrome i popratnu infrastrukturu…

SAR će se nadam se riješiti u okviru Civilne zaštite, a možda nebi bilo loše da pod njih pripadne i protupožarna eskadrila…

Zu

MUP nema svoje mehaničare, pilote ni baze za operacije PP, a pitanje je jesu li ovi vojni certificirani. Tek nedavno su opet digli u zrak AW139.

Trenutno HRZ ima ‘višak pilota’ s Mi-8, a za Mi-171 je isto pitanje dokad će biti operativni.

Be

Ne.
Ne moze ostati kako je bilo.

ma

@Zulum kako onda istovremeno ovi Bell Subaru 412EPX mogu u flotu MUPa? A imat će vrlo slične zadaće kao HEMS.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Cinik na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Istorija se ponavlja, početkom 20 veka u Kraljevini Srbiji je bila velika debata oko nabavke novih topova za srpsku vojsku, u igri su bili Krupp, Škoda i Francuzi i izbor je pao na francuske Schneider topove i ispostavilo se da je to bio pun pogodak i sa tehničkog i sa vojnog i sa političkog stanovišta.…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Petrovic Dusan Rusija je uz sankscije razvila i zapocela serijsku proizvodnju Su-57 i Ohotnik S70 koji su letelice potpuno nove generacije koju nijedna Evropska zemlja nije do sada razvila i isti jos uvek modernizuju svoje avione iz Osamdesetih kao sto su Rafal i EF2000. Uz to lako pravi moderinizovane Suhoje 35/34/30SM isto kao sto i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Su-35 ima 70% zapadnih delova :-) izuzetno precizna procena jednog ovdasnjeg "eksperta", proroka, i "obozavaoca" ruske vojne opreme. Boze me sacuvaj. Sve sto valja iz Rusije je zapadno, a sto ne valja je 100% rusko. Znaci ruka vojska je bar 70% super po tebi :-) ..Eto kad se zezamo vec...:-)

13. Apr 2024.Pogledaj

Feline na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

@Aleksandar O kakvim to “domaćim zadacima” i “ocenjivanju” je reč? Pa još i “mi govor”. Takva frazeologija je prvo dovela na vlast AV a sve vreme ga održava u sedlu. Biće Rafali, F16 nije dovoljan dobar, niti je u ponudi.

12. Apr 2024.Pogledaj

Gandalf na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Srbija 70 % nabavlja od sopstvene proizvodnje. Stoga nam u dođe jeftinije. Srbija proizvodi sve osim aviona lovaca i dalekometnog i srednjeg PVO. Vi nabavljate strano i skuplje. Tako da tvoja ekonomska analiza je dostttttta netačččna.

12. Apr 2024.Pogledaj