BEG airport status
Direktorat civilnog vazduhoplovstva demantuje da nisu dali odobrenje za letenje dronovima iznad centra Beograda u petak DCV demantuje da je zabranio letenje dronovima iznad centra grada za petak

Direktorat civilnog vazduhoplovstva demantuje da nisu dali odobrenje za letenje dronovima iznad centra Beograda u petak

Kako su u današnjem saopštenju za medije kazali iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, „netačni su navodi da podnosioci zahteva nisu dobili odobrenje za letenje u Uslovno zabranjenoj zoni (LYR 8) za dan 9.6. 2023. godine“.

Iako DCV ne pominje konkretno na čiji zahtev se njihovo saopštenje odnosi, jasno je da ono usledilo nakon jučerašnjih medijskih natpisa da dronovima neće biti dozvoljeno letenje.

Direktorat je u saopštenju konstatovao da oni kao regulator izdaju rešenje koje konstatuje prethodna odobrenja „nadležnih organa“. Organi su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vojska Srbije koji se, kako je Tango Six ranije izveštavao, prvi pitaju po raznim osnovima da li dron može da leti i snima iz vazduha. Tango Six je još 2015. godine izveštavao o tome koliko „organi“, posebno vojska, mogu imati uticaj na odobravanje letenja civilnih dronova.

– Povodom tvrdnji i natpisa u pojedinim medijima, kao i na društvenim mrežama, objavljenih 07.06.2023. godine, u vezi sa zabranom letenja bespilotnih vazduhoplova za datum 9.6.2023.godine, u Uslovno zabranjenoj zoni LYR-8 Beograd, informišemo o sledećem.

Zahtevi za letenje bespilotnih vazduhoplova u Uslovno zabranjenoj zoni LYR-8 Beograd, regulisani su članom 15. Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima i članom 13. stav 2 I 3 Zakona o vazdušnom saobraćaju Republike Srbije, na osnovu kojih Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izdaje rešenje kada nadležni organi procene da su u pogledu planiranog letenja ispunjeni bezbednosni i drugi uslovi propisani ovim pravilnikom.

Direktorat je na osnovu procene i odobrenja nadležnih organa, a u skladu sa Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima, za dan 9.3.2023. godine izdao rešenje kojim se odobrava letenje u Uslovno zabranjenoj zoni (LYR 8,) za sve lokacije za koje su ispunjeni bezbednosni I drugi uslovi propisani Pravilnikom. Na osnovu izloženog, netačni su navodi da podnosioci zahteva nisu dobili odobrenje za letenje u Uslovno zabranjenoj zoni (LYR 8) za dan 9.6. 2023. godine. – navodi se u saopštenju Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš1977 na: Vučić: Zbog rata u Ukrajini Rusi nisu sve isporučili, stižu helikopteri sa Kipra, biće nekoliko baterija sistema FK-3, ulažemo neproporcionalno veliki novac u odnosu na ekonomsku snagu

Petrovic Dusan U Ukrajni je vecina Pancira unistena pesadijskom i artiljerijskom vatrom. PO Oriksu samo jedan ili dva je Bajraktar unistio. A koliko e Pancir i ostali PVO oborili Bajraktara u Ukrajni? Na desetine. Ni ne lete vise da pomogno Ukrajincima ni blizu fronta! Uz dobru praksu Pancir je odlicna investicija, i sve bolji i…

25. Sep 2023.Pogledaj

Golub na: Željko Mitrović najavio ulazak Er Pinka u redovni avio-saobraćaj: „U narednih 6 meseci ćemo probati da se okušamo u regionalnom „low-cost“ saobraćaju sa Embraerima“

Pa, ako država da subvencije i pokrije troškove i još malo preko, može još kako. Ne brinem ja za tu ekipu, brinem više za narod koji to plaća.

25. Sep 2023.Pogledaj