BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci besposadnim letelicama ponovo napali Moskvu i Krim, Rusi i dalje sposobni za masovne raketne udare, ukrajinska vojska najverovatnije krenula u konačnu kontraofanzivu Ukrajinci konačno krenuli u kontraofanzivu?

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci besposadnim letelicama ponovo napali Moskvu i Krim, Rusi i dalje sposobni za masovne raketne udare, ukrajinska vojska najverovatnije krenula u konačnu kontraofanzivu

Ušli smo u 18. mesec rata u Ukrajini.

Najžešće borbe vode se u Zaporoškoj oblasti gde su ukrajinske snage tokom ove nedelje uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici, na nekim pravcima ostvarile neznatne prodore. Istovremeno su Ukrajinci u manjoj meri napredovali i u Donjeckoj oblasi, u rejonima Bahmuta i Avdejevke, dok su ruske snage imale određene uspehe u Luganskoj oblasti.

Rusija je prekjuče izvršila masovni udar krstarećim raketama po ciljevima u Ukrajini, između ostalog pogođene su tri vazduhoplovne baze, među kojima i aerodrom Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti. Ukrajinci tvrde da je njihova PVO oborila 36 raketa, a ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski priznao je da u određenim rejonima ukrajinska PVO probijena.

Iz Pentagona tvrde da je započeo osnovni udar ukrajinske kontraofanzive sa čime se u svojoj izjavi složio i ruski predsednik Vladimir Putin koji je naveo da su glavna borbena dejstva u Zaporoškoj oblasti, ali da su napadi odbijeni i da je samo u poslednjem većem napadu 26. jula poginulo oko 200 ukrajinskih vojnika uz gubiutak 39 jedinica tehnike od čega 26 tenkova.

Mnogi zapadni analitičari međutim smatraju da glavni udar još nije započeo i da će se to ostvariti polovinom avgusta. Pojedini zvaničnici zapadnih zemalja, poput zamenika ministra odbrane Velike Britanije Džejmsa Hipija, najavljuju „ukrajinsku pobedu koja će se ostvariti do septembra“.

Napad na Moskvu najverovatnije je izvršen besposadnim letelicama sa bojevom glavom tipa Bober

Ponovo je izvršen napad besposadnim letelicama na Moskvu. Rusko Ministarstvo odbrane (MORF) je navelo da su dve letelice uspešno neutralisane sistemima za protivelektronska dejstva. Međutim, na objavljenim video snimcima vidi se da je jedna BPL udarila u napuštenu zgradu biznis centra, dok je drugi pao na krov Vojno-topografske uprave u kompleksu kasarne. Pričinjena je manja materijalna šteta, pre svega su polupana stakla, nije bilo poginulih niti ranjenih ljudi. Ono što je međutim zanimljivo je da se to nalazilo na oko 500 metara od zgrade Ministarstva odbrane odnosno Nacionalnog komandnog centra MORF.

U protekloj nedelji Ukrajinci su izvršili i nekoliko napada na Krim, i to ne samo besposadnim letelicama, nego, kako Rusi tvrde, i krstarećim raketama Storm Shadow. Navodno je ovim raketama pogođen aerodrom Oktjabrskoje odnosno skladište nafte i skladište municije Crnomorske flote koja se nalaze u okviru ove vazduhoplovne baze. Rusi su sa druge strane prvi put od početka rata, dronovima-kamikazama Geranj izvršili napad na rečnu luku Reni na reci Dunav u Odeskoj oblasti, a napadnut je transportni terminal koji ima višestruku namenu.

Kako je u utorak 25. jula objavilo rusko Ministarstvo odbrane, istog dana je tokom noći izvršen pokušaj napada sa dva besposadna brza čamca na patrolni brod Crnomorske flote Sergej Kotov. U saopštenju se navodi da se brod nalazio u kontroli pomorske plovidbe u jugozapadnom delu Crnog mora, na oko 370 km jugozapadno od Sevastopolja, kao i da su oba daljinski upravljana čamca uništena vatrom sa broda na daljinama 800 i 1.000 m.

Od interesantnih događaja kada je reč o dejstvima avijacije i protivvazduhoplovne odbrane ove nedelje izdvajamo obaranje ruskog helikoptera Ka-52 čija posada je poginula, što su potvrdili i nezvanični ruski izvori. Na društvenim mrežama objavljen je snimak uništenja raketnog sistema PVO Skyguard Aspide ukrajinske vojske uz pomoć drona-kamikaze Lancet koji se u ovom ratu pokazao kao veoma precizno i efikasno borbeno sredstvo.

Ukrajina će u susednoj Poljskoj imati priličnu logističku pomoć budući da je tamo prošle nedelje otvoren servisni centar za održavanje i remont tenkova Leopard 2. Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak izjavio je da su prva dva ukrajinska Leoparda 2 stigli u zavod Bumar Labedy u gradu Glivici.

SAD su u 43. paketu vojne pomoći po liniji PDA (Presidential Drawdown of Security Assistance) za Ukrajinu izdvojile naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 400 miliona dolara. U ovom paketu se nalaze dodatne rakete za sisteme PVO Patriot i NASAMS, laki prenosni raketni sistemi PVO Stinger, dodatne vođene rakete GMLRS za sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, minobacačke mine 60 i 120 mm, 32 oklopna transportera Stryker.

Tu su zatim i protivoklopna sredstva (uključujući i municija za iste) među kojima su i sistemi Javelin i TOW, besposadne letelice veoma malih dimenzija tipa Black Hornet, vazduhoplovna nevođena raketna zrna Hydra 70 kalibra 70 mm, taktički vazduhoplovni navigacioni sistemi, eksplozivna punjenja i druga protivminska oprema, uređaji za noćno osmatranje i drugi termovizijski sistemi, razni rezervni delovi, municija za obuku i druga oprema za upotrebu u poljskim uslovima i 28 miliona komada streljačke municije i granata.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Si

Значи готов рат до септембра …

Odgovori
Fe

@Sima

Do kog septembra? Možda neki u paralelnom univerzumu i bude.

Ni

Gledam ovaj snimak rada Lanceta, a ima i drugih slicnih snimaka, lepo to Ukrajinci maskiraju s obzirom da se borbe vode na terenu ravnom kao tepsija gde nema mnogo mesta da se tehnika zavuce i maskira (mahom ove lesoposadke).
Jedino mi nije jasno zasto se ne potrude da koliko-toliko prikriju tragove tockova/gusenica. Bas se vidi iz aviona sto se kaze.

Odgovori
Mi

Ne vidim kako je moguce sakriti takve brazde. I da su 90% slabije/plice/ prikrivene nekako, opet bi se nazirale linije sa visine. Bar ja tako mislim.

Lancet je evolucija jeftine tehnologije i dobre ideje koje su Rusi doveli do izuzetno prakticog i visoko efikasnog stepena. Americka varijanta bi kostala bar 10-15 puta vise i imala bi 10 puta kvalitetnije komponente bez dobrog razloga.
Novi Lancet 3 ce verovatno pakovati mocniju bojevu glavu, mada mozda i nema potrebe. Ovako onesposobi metu i u mnogo slucajeva posada izadje napolje i pobegne. Slicno kao i moje vidjenje borbe protiv nosaca aviona. Ne mora se unistiti ceo nosac ili potopiti. Dovoljno ga je ostetiti da se nakrivi, ili ostetiti toranj, dovesti motor u opasno nesigurno stanje da mora da seugasi, i ceo nosac se evakuise i postane plutajuca platforma.

Pe

Zanimljivo je, radi opste slike, pogledati tekst od tacno pre godinu dana: https://tangosix.rs/2022/29/07/rat-u-ukrajini-americka-vojna-pomoc-ukrajini-dostigla-vrednost-od-10-milijardi-dolara-britanski-casopis-air-forces-monthly-o-vazduhoplovnim-gubicima-obe-strane/
Ipak niko nije ocekivao da ce se situacija ovako lose okrenuti po Ruse od tog momenta.

Odgovori
Mi

Kada se jednog dana napkse clanak o potvrdjenim donacijama vojne oprrme u brojkama a ne mijardama dolara, i trening ljudstva u NATO zemljama u desetimama hiljada vojnika, a uskoro preko stotinu hiljada vojnika, slika ovog rata ce biti za neke daleko drugacija. Ponarucito ako se uporedi sa sadasnjim vojskama vecine NATO clanica, a da ne spominjem zemljama poput jugoslovenskog balkana.
Cifre su nerealno visoke. Gubitci na obe strane isto tako. Rusija je napravila ogromnu gresku sto je napala meko i polako sa nadom da nece biti puno otpora, i dozvolila da se rat pretvori u masinu za bogacenje onih najbogatijih na Zapadu (i nekih na Istoku) po cenu, kao i obicno..

Ma

@ Milos 77 upravo tako, vrlo realno sagledavanje. Brojke su nerealno visoke, front je jako izdužen, teritorija koja se brani i napada je ogromna. A sve to i ne bi bilo toliko problematično, več problem obema stranama pravi izviđanje dronovima, poklapanje artiljerijom i od skora blic miniranje odnosno sejanje mina iz vazduha, potpuno novina i vrlo problematična situacija za obe strane. Naime sada se lako dešava, da mineri očiste teren od mina, oklopno mehanizovana jedinica napreduje, a onda se desi da protivnik izminira pozadinu i da snabdevanje i pojačanje nisu osigurani i da ne može dalje da se napreduje. Iz tog razloga nema pomaka ni na jednoj strani, upravo zbog tog miniranja iz vazduha da ga tako nazovem. Kako se protiv toga boriti, ne znam šta bih rekao.
RF jeste napravila grešku sa mekim napadom na početku i izbegavanjem dejstava po ciljevima koji su blizu civilnih objekata, verovatno su to sve uradili jer su se nadali prevratu i revoluciji, čime bi izbegli svoje gubitke i bespotrebne gubitke na strani Ukrajinaca, al sad je takva situacija da će se Englezi i Ameri boriti do poslednjeg Ukrajinca. I ko zna da li će se sukob proširiti i na Evropu, nadamo se da ćemo izbeći takav scenarijo.

op

Ne znam kako napreduje ta ukrajinska ofanziva, ali meni se čini da oni nisu stigli no do glavne odbrambene linije i da tu i tamo naprave neki manji prodor u „sivoj zoni“. Pri tome je ukrajinska vojska izgubila masu tehnike i ljudstva. Takođe ne znam ni šta će taj centar za popravku Leoparda kada će uskoro ovim tempom da ostanu bez i jednog.

Odgovori
Jo

Lancet ubitačno oružje glavni pobednik rata pored Gerana 2 koji su relaksilali zaostalost Ruskog oružja u odnosu na zapad.Uvek sam govorijo oči i uši plus precizan udar u takvim uslovima gvoždjurija nema nikakvu šansu.Ceo rat deluje kao da je 1914 godina ,pozicioni rat bez značajnijeg kretanja trupa, upravo iz tog razloga savršenog izvidjanja i brzog reagovanja obeju strana.

Odgovori
op

Upravo tako. Rusija koja ima najveće oklopno-mehanizovane i vazdušnodesantne jedinice na svetu vodi rovovski rat sa minimalnim manevrima. Nisu izveli ni jednu organizovanu vazdušnu operaciju gde bi makar u delu fronta stvorili prostor za slobodnije dejstvo jurišne i bombarderske avijacije, nema prodora okl. meh. jedinica, tenkovi uglavnom služe kao podrška pešadiji ili obična artiljerija. I dalje svi mostovi preko Dnjepra stoje netaknuti, a preko njih ide snabdevanje oružjem i rotacija trupa.

Am

U ovoj fazi zaista ne vidim, cak ni iz pozicije totalno amaterskog posmatraca, da bi iko mogao da izadje na kraj I sa jednom I sa drugom stranom.

Cak I ako bi se reklo da bi vazdusna premoc napravila razliku, setimo se Kosova I pogledajmo koliko Kosova ima od Hersona do Belgoroda gore. Koliko bi aviona trebalo za to? 5000? 10? Da li na svetu ima toliko aviona?

Jedino da svaki pesadinac ima drona, svaki top da ima radar za kontru I da sve na frontu ima ometac za protivnicke dronove. I onda opet ostaju mine.

Na kraju, ovaj rat moze da prelomi samo kolektovna psiha. Koja strana prva zakljuci da vise nema smisla – ta ce da izgubi, a obe ce da pobede.

Ni

@opet ja
Pa lako je to da izvedes kad ratujes protiv Iraka ili Srbije, ali ne i protiv Ukrajine koja ima 2. najjacu vojsku u NATO paktu i 2. najjacu PVO na svetu posle Rusije. Ukrajina ima 1 milion vojnika pod oruzjem, a 24. 02. je imala cak 28 diviziona S-300.

Ј

Где ти виде заосталост руског оружја у односу на Запад?

Pe

Rusi su usli u Ukrajinu,apsolutno i totalno nespremni.
Nisu imali dronove,uniforme,kopnena vojska totalno zanemarna,i brojcano i materijalno.Gde su im Tornado,Smercevi i TOS ovi,sve po desetine komada.Glavnicu tenkova im unisti losa taktika i NATO oprema.
Kada su se dozvali pameti,i uvideli da im je kopnena vojska u katastrofalnom stanju,brze bolje uradise potpunu transformaciju,uz povecanje od pola milona vojnika,a sve to su trebali odavno da urade.
Sve do sada vidjeno,je nista drugo,nego kupovina vremena,dok se ne proizvede sve ono sto fali,od uniformi do oklopa.
Secate se Medvedeva ,koji je obilazio fabrike,i citao govor Staljina koji je pretio proizvodjacima opreme,sta ce im se desiti,ako ne krenu u tri smene da rade.
Kada proizvedu sve sto im treba,i kada NATO Ukrajinci oslabe svoja dejstva,treba ocekivatu onu pravu ofanzivu Rusa,koja se ceka od pocetka rata.To treba da urade pre zime,nema sta da cekaju zimu,i novu transu NATO opreme.

Odgovori
Sh

@Pera Pisar:
Vidite, da li nije bilo Lend-Lease i direktne vojne pomoći SAD i V. Britanije, Staljin bi rat izgubio. Čak je i jedna Kuba pod Batistom poslala pomoć u hrani SSSR-u prilikom opsade Lenjingrada. Da ne govorimo o 449.000 kamiona, 2.107 lokomotiva i 13 miliona pari čizama, kao i pomoći u hrani i lekovima, sirovinama, mašinskim alatljikama, šinama, koje su pomogle da SSSR dobije rat iz SAD.
Medvedev i šef mu su sada sami. Bez Zapada. Ofanzive biti neće. Mislim, biće, ali ukrajinske.

Mi

Samo Britanija je SSSR-u isporucila 3000 tenkova i 3000 aviona. SSSR je imao kapacitet proizvodnje oko 600 aviona godisnje. Amerika je isporucila Crvenoj armiji vojne opreme vrijednosti 180 milijardi dolara prema danasnjoj vrijednosti novca. Sve je bilo nepovratno osim nekih isporucenih brodova.

Ad

Zapadne zemlje su nesporno pomagale SSSR, najvise u avijaciji računa se negde između 10-15 % (pri čemu nisu isporučivale najkvalitetnije avione) . Medjutim bez pomoci SSSR Hitler bi sve pregazio kao plitak potok. Suština je da bez SSSR ne bi bilo pobede tako da su isporučene gaće i čizme periferna stvar. Ovde je u pitanju klasična zamena teza gde se bagatelisu veličanstvene pobede, preko 80% eliminisanih vojnika sila Osovine i herojske žrtve, a u prvi plan se stavljahu gaće, čizme i Trumanova jaja.

Mi

Advokat

Nije istina. 3000 Hawker Hurricane aviona je isporuceno SSSR-u u razdoblju 1941-1944. To je bio temeljni avion britanskog ratnog zrakoplovstva koji je i podnio najveci teret bitke za Britaniju. SSSR bi bio pregazen da nije bilo pomoci zapada.

Dj

SSSR je od zapada dobio komunikacionu opremu za tenkovske jedinice i tek je tada stekao sposobnost koordiniranh akcija veceg obima, nemci su to imali se vreme. Danas Rusi u svojoj bednoj uobrazilji sve to zaboravljaju i zato ce dugorocno dobiti po pičci samo tako.

Mi

Advokat21:37, 01. avg. 2023.
Advokat21:37, 01. avg. 2023.
“ Suština je da bez SSSR ne bi bilo pobede tako da su isporučene gaće i čizme periferna stvar“.
Advokat, pokušajte da hodate bez čizama po snegu, blatu, kiši, neravnom terenu, niskim temeperaturama, kamenju, trnju itd… tj da ste u obući koja bi se ubrzo raspala i samim tim tabani bili prekriveni ranama. Koliko bi onda bile mobilne vaše trupe? Ljudi nisu ni svesni koliko je kvalitetna i adekvatna obuća važna, pogotovo u ekstremnim uslovima (pitajte planinare).
A osim čizama ignorišete :
Skoro 400.000 kamiona i 50.000 džipova, 14.000 aviona, 8.000 traktora i građevinskih vozila, 13.000 tenkova i samohodne artiljerije, 35.000 radio uređaja i 35.000 motocikala, 2.000 lokomotiva i 11.155 vagona), skoro polovina svih šina koje su u Sovjetskom Savezu korišćene tokom rata, 38.000 strugova i drugog alata za obradu metala, 55 % aluminijuma i više od 80% bakra koji je SSSR upotrebio tokom 2. svetskog rata, te ogromne količine hemikalija potrebnih za izradu eksploziva, itd…
I naravno, 15.000.000 vojničkih čizama.:)
Skoro 33 odsto svih vozila Crvene armije bilo je obezbeđeno preko Zajma i najma, avionsko gorivo na nivou od 57 odsto proizvodnje Sovjetskog Saveza. Više od 20.000 mobilnih raketnih bacača Kaćuša postavljeno je na šasiji američkih kamiona Studebejker…

Odgovori
Ad

Pokušajte da date 20 miliona žrtava za pobedu nad fašizmom pa onda glumite nekog intendanta. Da Rusi tj SSSR nije zalegao, Zapadu protiv Hitlera ne bi pomogle ni gaće – kožne. Dalje SSSR nije dobio ni Spitfajere ili Velingtone od Britanaca ni Mustange ni Tvrđave od SAD. Jasno sam napisao – najsavremenije avione. Elementarna pristojnost nalaže da se u prvi plan stave žrtve, a ne oprema.

Mi

Advokat, 11:51, 02. avg. 2023.

nitko ovdje ne osporava velike žrtve na strani SSSR-a ali se uporno zanemaruje činjenica da bi Ruske žrtve bez pomoći Amerike i Engleske verovatno bile i veće a rat protiv Nemaca ne bi dobili bez te iste pomoći.

„Medjutim bez pomoci SSSR Hitler bi sve pregazio kao plitak potok.“
Hitler je sve i prekazio (osim Engleza) a pregazio bi i SSSR da nije bilo upravo te pomoći.

@advokat

Razumem da uporno argumentuješ SSSR napore i veličanstvene pobede protiv nacista. Razumem i da je svođenje rata na intendanturu malčice snishodljivo.
U napore SSSR treba pridodati i pakt „Ribentrop – Molotov“, podelu Poljske, Katinsku šumu i tu veličanstvenu epizodu u velikom domovinskom ratu i slavnoj pobedi nad mrskim nacizmom.

Odgovori
Ze

Pantsir ,,spava.. a dronovi udaraju po ministartstvima,po nekima i dvaput.

Odgovori
Fe

po kojim to „ministarstvima“?

Ze

Rusko Ministarstvo digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija.

Vl

Rusi su rat odavno izgubili, ovo sto trenutno gledamo je puko spasavanje fotelje Putina i njegove elite zaglavljivanjem u jos vece blato Ukrajine.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vladimir na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@Sekula "Dubokomislioce", da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije. Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane. Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova - puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista - i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana - od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih - ali situacija je upravo obrnuta ... Sto se tice teritorija - Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali ...…

13. Apr 2024.Pogledaj

Branko na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona...

13. Apr 2024.Pogledaj

Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

13. Apr 2024.Pogledaj