BEG airport status
Tu-214R: Rusija u Siriju poslala svoj najnoviji špijunski avion Avion Tu-214R se po nameni i elektronskoj opremi može porediti sa američkim RC-135U/V/W

Tu-214R: Rusija u Siriju poslala svoj najnoviji špijunski avion

Rusija je pre dve nedelje u Siriji stacionirala svoj najnoviji avion za elektronsko ratovanje tipa Tu-214R.

Interesantno je da je njegov prelet u bazu Basel Al Asad primećen od strane vazduhoplovnih entuzijasta na sajtu Flightradar24. Nakon toga pojavili su se i video snimci Tu-214R u letu iznad Sirije a zatim i fotografije koje su napravljene u okolini aerodroma na kome se avion trenutno bazira.

U Siriju je direktno sa aerodroma avijacijskog zavoda KAZ u Kazanju, koji je deo koncerna PAO ‘’Tupoljev’’ doleteo jedan od dva aviona Tu-214R koji se nalaze u inventaru Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije.

52022_47192901_07.11.2014_image_2116
Oba aviona Tu-214R na aerodromu avijacijskog zavoda KAZ u Kazanju .

To je drugi avion Tu-214R koji je isporučen VKS, sa evidencijskim brojem RF-64514 čija je proizvodnja završena 31. oktobra 2014, prvi let je izvršen krajem iste godine a predat je VKS krajem prošle godine.

Razvoj specijalne varijante aviona Tu-214 za elektronsko izviđanje započelo je još 2002. godine kada je 29. novembra potpisan ugovor sa Ministarstvom odbrane. Proizvođač je avio-zavod KAZ (nekada KAPO) koji je danas deo Državnog preduzeća ‘’Tupoljev’’ koje je nastalo iz nekadašnjeg istoimenog opitno-konstrukcionog biroa. Elektronsku opremu obezbedila je firma OAO Koncern radiostrojenija ‘’Vega’’ a rad na razvoju osnovne elektronske opreme započet je 2004. godine.

Prvi avion Tu-214R (Izdelije 411, OKR ‘’Frakcija-4’’) sa evidencijskim brojem RF-64511 poleteo je 24. decembra 2009. godine, predat je na državna ispitivanja decembra 2012. Ovaj primerak i danas se nalazi na operativni ispitivanjima a moguće je da je drugi avion poslat u Siriju kako bi se proverile njegove mogućnosti u realnim uslovima elektronske borbe.

Specijalna oprema aviona sastoji se od višefrekventnog sistema MRK-411 sa bočnim i sverakursnim radarima za radiotehničko izviđanje kao i optoelektronski sistem visoke rezolucije tipa “Frakcija“. Ovi sistemi omogućuju lociranje i identifikaciju pozicije neprijateljskih snaga čak i ako su one sakrivene i dobro kamuflirane.

Različiti senzori koriste se za elektronska izviđanja (ELINT – Electronic Intelligence) i izviđanje signala (SIGINT – Signal Intelligence) putem kojih posada presreće i sakuplja signale neprijateljskih zemaljskih i avionskih radara, radio uređaja, različitih drugih senzora različitih platforma među kojima su i borbenih vozila, zatim signali mobilnih telefona itd.

CbqAtTqW8AAfE7L
Tu-214R snimljen iznad Sirije.

Na osnovu ovih informacija pravi se tzv. EOB (Electronic Order of Battle) neprijatelja tačnije otkrivaju se njihove pozicije sa kojih dejstvuju, saznaje se kakvu opremu koriste, prisluškuju se radio i telefonske komunikacije kako bi se videlo šta trenutno rade i kako bi se predvideli njihovih dalji postupci. Svi ovi podaci se obrađuju u avionu u realnom vremenu i putem sistema veze distribuiraju zainteresovanim krajnjim korisnicima.

Smatra se da će Tu-214R zameniti avione tipa Il-20 iako trenutno traje proces njihove modernizacije i razvoja novih savremenih varijanti. Tu-214R su prilikom detaljnih ispitivanja primećeni u letovima iznad Baltika, Ohotskog mora, blizu japanskih ostrva kao i Krima i Ukrajine. Pretpostavka je da će u skorijoj budućnosti VKS naručiti još 3-4 ovakva aviona. Vazduhoplov je uporediv sa familijom američkih izviđačkih aviona RC-135U/V/W.

Po poslednjim informacijama avion je juče vraćen u Rusiju, u toku je modifikacija i dodatna modernizacija elektronske opreme a baziranje u Siriji je očigledno bio deo sagledavanja mogućnosti upotrebe ovog aviona u borbenim uslovima. Ispitivanja se nastavljaju i očekuje se skori ulazak Tu-214R u operativnu upotrebu.

Video snimak Tu-214R iznad severnog dela provincije Homs. Avion prate tri lovca Su-35S.

 

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: [EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

@Branko Tacnije, pogodjena su 2 M901 lansirnih komponenti Patriota koju su Ukrajinci odvezli na sam front.Inace, Patriot se sastoji iz radara, i mnogih drugih komponenti, ukljucujuci i lansirne. Pancir C1 je jedno vozilo. Unisteno ih je toliko,da ih vise ne broje ,a cak su neke zaplenili Ukrajinci.

29. Jun 2024.Pogledaj

VorDa na: [ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

@branko hrvatski Rafale koštao je oko 40 milijuna po komadu https://www.morh.hr/ugovori-avion-rafale/ iz navedenog se vidi da je plaćeno 999+ milijuna, sa PDV ukupno 1.152+ milijuna, a kad taj PDV izračunaš, vidi se da je taj PDV na iznos od 522 milijuna, što znači da je 522+PDV koštalo sve NOVO u tom ugovoru, dakle oprema i…

29. Jun 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

@mr Pa ako ova americka oruzja iz 1980-ih unistavaju S-400 vec koliko puta,sta mislite? A Amerika ima i najnovija oruzja koja se uopste ne koriste u Ukrajini..

29. Jun 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

@Branko ne postoji "ogroman broj T-90" njih Rusi imaju najmanje.Zbog toga masovno koriste preostalo sa sovjetskih skladista,a pod "proizvodnja tenkova" misli se na izvlacenje i vracanje u sluzbu tih odavno odbacenih tenkova. Nemaju sanse u ratu, ali je ruskoj vojsci potpuno svejedno koliko ce njihovih poginuti za pare, i racunaju da masom uguse odbranu Ukrajine,…

29. Jun 2024.Pogledaj

Nenad Hr na: [ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

Miroslav Hr je program CRO Rafale koštao 1 150 000 000 € PDV uračunat. 37 000 000 € nova infrastruktura . Obuka pilota i osoblja za potporu Simulator Rezervni dijelovi Potpora Francuza dok sustav ne profunkcionira Osnovni paket naoružanja itd… Dakle , nikako “ mnogo više “ kako si naveo. Mislim da postoji plan eksploatacije…

29. Jun 2024.Pogledaj