BEG airport status
LYBE 280100Z 35003KT 310V020 9999 FEW015 BKN027 10/09 Q1017 NOSIG
Predavanje Zlatka Rendulića na simpozijumu „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“

Predavanje Zlatka Rendulića na simpozijumu „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“

BEOGRAD – Međunarodni skup „100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“ održao se u junu prošle godine u organizaciji Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije u Komandi ovog vida u Zemunu. Danas emitujemo jedno od najzanimljivijih predavanja sa ovog događaja u integralnoj verziji.

 
Dvodnevni simpozijum bio je opisan kao skup posvećen „osvetljavanju pojedinih segmenata perioda i događaja iz bogate istorije srpskog vojnog vazduhoplovstva učešćem domaćih autora – istoričara, inženjera/konstruktora, pilota, komandanata, profesora, tehničara, lekara vazd. medicine, novinara i drugih kompetentnih lica“.

Prezentacije pozvanih predavača održavale su se paralelno u dve sale. U jednoj se pričalo o vazduhoplovnoj istoriji, u drugoj o „tehnološkim i doktrinarnim aspektima razvoja ViPVO“ – novijoj istoriji i budućnosti vida u domaćoj vojnoj i društvenoj realnosti.

Generalu u penziji, profesoru doktoru Zlatku Renduliću pripala je tema „razvoj domaćih vazduhoplova posle drugog svetskog rata“. Do sada ste verovatno imali priliku da na više mesta pročitate ključne činjenice i dešavanja iz naše novije vazduhoplovne istorije iz njegovih usta. Ovo predavanje je možda za nijansu drugačije jer je u pitanju 40 minuta opširne, neprekinute priče uz dosta propratnog razmišljanja i prisećanja ove žive legende.

Izvinjavamo se zbog nešto slabijeg kvaliteta zvuka.
 

 

Autor:

Petar Vojinović Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

BS

Ako ste snimili predavanje gospodina Sava Pustinje bilo bi lepo da i to prikazete. Izgleda da je govorio posle Rendulica, a Savo je bio vodja projekta NA koji Vi i Lazanski najvise forsirate. Sto se tice Rendulica, hvala mu puno sto je Orao dobio najslabiji motor i sto je tako dobro odradio posao za Engleze, Beslin je za njega genije! Zar mi nemamo nekog drugog da slusamo i gledamo o nasem RV-u u medijima, nego samo Rendulica?!

Odgovori

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vortex na: Drama se nastavlja: Muzej vazduhoplovstva Beograd tuži Vladu Srbije?

Ma igre bez granica se nastavljaju. "Delegate" treba poslati u pržun na hlađenje i meditiranje. Ovo događanje u i oko muzeja je bitno gore nego li u vremenu samoupravljanja. Exponati i dalje propadaju, a sama zgrada se ne održava. Posjeta/prihod je minimalan. Tipičan primjer parade taštine i nerada, a bome i neznanja.

28. May 2015.Pogledaj

YU-AJZ na: Izrael u Grčkoj vežba protiv iranske S-300 pretnje

S-300 je defanzivni raketni sistem koji se ne može koristiti za napad, međutim sa Izraelske tačke gledišta to može da ometa eventualni Izraelski napad na Iranska nuklearna postrojenja što bi Iranu omogućilo da dođe do nuklearne bombe koja se može koristiti za napad. Priča o raketnim sistemima PVO je prava "pandorina kutija" kad počneš da…

28. May 2015.Pogledaj
27. May 2015.Pogledaj

Radoznali na: Zašto je Vlada postavila novo rukovodstvo Muzeja vazduhoplovstva?

Nije! To je uradio onaj pre njega: http://www.b92.net/info/vesti/pregled_stampe.php?yyyy=2004&mm=04&dd=13&nav_id=138033 zato je i smenjen (zajedno sa Draganom Nikolicem), a na njegovo direktorsko mesto dosao je Knezevic.

27. May 2015.Pogledaj

Jovica na: Izrael u Grčkoj vežba protiv iranske S-300 pretnje

To je istina, dosta se priča o navodnoj iranskoj nuklearnoj pretnji, a niko ne pominje da Izrael već godinama nelegalno poseduje nuklearno naoružanje . Takođe, navodno će i Saudiska Arabija nabaviti nekoliko nuklearnih bojevih glava od Pakistana . Obe zemlje su američki saveznici, pa im se sve to gleda kroz prste .

27. May 2015.Pogledaj