BEG airport status
Poseta srpske delegacije Moskvi: Spisak mogućeg naoružanja za RV i PVO Da li će završiti u sastavu RV i PVO Vojske Srbije? Ruski avioni MiG-29UB na vežbi BARS-2015. / Foto: Aleksandar Petrović

Poseta srpske delegacije Moskvi: Spisak mogućeg naoružanja za RV i PVO

Predstojeći razgovori i pregovori koji će se voditi narednih dana prilikom posete visoke srpske delegacije Moskvi, mogli bi rezultirati dugo očekivanim nabavkama tehnike za srpsko RV i PVO. Iako je u proteklih nekoliko godina mnogo puta najavljivana kupovina borbenih aviona, transportnih helikoptera, osmatračkih radara i PVO sistema ponovo je prisutna retorika koja, nadamo se, može dovesti do obnavljanja inventara najskupljeg vida Vojske Srbije.

Ono što se sigurno zna to je da će biti potpisan uzgovor za već naručena dva transportna helikoptera Mi-17V-5 sa pratećom opremom i obukom kadra. Srpskom RV i PVO su međutim hitno potrebni lovački avioni jer jer je ta vrsta avijacije u najtežem položaju o kojem smo više puta već pisali.

12110041_883380791738711_3027365363918693875_o
Rusija u svom inventaru ima preko 30 dvoseda MiG-29UB / Foto: Nikolaj Krasnov

Nezvanično saznajemo da će sada u Moskvi biti reči upravo o lovcima i to o mogućoj donaciji određenog broja lovačkih aviona MiG-29 direktno iz jedinica ruskog RV. U inventaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) karijera starijih verzija frontovskog lovačkog aviona tipa MiG-29 je po svemu sudeći pri kraju.

Jedan od dokaza za to je i plan prenaoružavanja 31. lovačkog avijacijskog puka iz baze Milerovo koji će do kraja ove godine dobiti 15 aviona Su-30SM koji će zameniti preko 30 aviona MiG-29 (9-13 i 9-51) koje puk trenutno koristi. Avion klase MiG-29 odavno nije prioritet za ruske VKS već su to mnogo sposobniji i za VKS adekvatniji borbeni avioni OKB ‘’Suhoj’’ poput višenamenskih borbenih aviona Su-30 i Su-35 a tu su i taktički bombarderi Su-34.

Srbiji bi zbog logistike i obuke najviše odgovarala varijanta 9-12 kao i dvosedi 9-51. Poslednja jedinica ruskih vazduhoplovnih snaga koja upotrebljava varijantu 9-12 je 116. školski centar za borbenu obuku i borbenu primenu lovačke avijacije , aerodrom Privoložskij na kome su početkom oktobra boravili naši piloti učestvujući na vežbi BARS-2015.

Tamo se nalaze i izvozne verzije 9-12A i 9-12B koji služe za obuku pilota iz inostranstva. Po poslednjim informacijama ovaj centar bi uskoro mogao povući iz upotrebe avione 9-12/A/B i primiti modele 9-13. Interesantno da iako je 9-12 na zalasku karijere u VKS, 121. remonti zavod iz Kubinke i dalje remontuje ove avione iz sastava ruskog RV. U 116. UCBPIA nalazi se nekoliko sveže remontovanih aviona kako jednoseda tako i dvoseda 9-51/A/B kojih u RV Rusije ima preko 30 i koji su raspoređeni u raznim školskim i trenažnim centrima.

Borbeni helikopteri

Premijer Srbije je na konferenciji za medije između ostalog spomenuo i da se razmišlja o nabavci borbenih helikoptera kao neka vrsta odgovora na hrvatsku nabavku helikoptera Kiova (Kiowa). Detalji nisu saopšteni niti su do sada borbeni helikopteri spominjani u nekim zvaničnim i nezvaničnim planovima nabavki tehnike zbog čega ova najava predstavlja iznenađenje.

Ako bi se helikopteri nabavljali od Rusije teško da bi Srbija imala finansijskih sredstava za nabavku novih borbenih helikoptera poput Mi-28, Ka-52 pa čak i Mi-35 koji predstavlja najsavremeniju varijantu poznatog desantno-jurišnog helikoptera Mi-24.

Mi-24P 23, 24, 40
Ruski desantno-jurišni helikopteri Mi-24P u Siriji / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Međutim, Rusi bi, kao i na primeru lovaca MiG-29, mogli kao vojnu pomoć isporučiti određen broj upravo desantno-jurišnih helikoptera Mi-24 takođe polovnih iz jedinica ruske armijske avijacije.

Pre par godina iz naoružanja su povukli helikoptere varijante Mi-24V koji bi nama mogli biti interesantni jer su se u prošlosti u Jedinici za specijalne operacije MUP-a Srbije koristila dva helikoptera ove verzije. Oni su 2006. predati vojsci, bio je planiran njihov remont ali se od toga odustalo zbog nepotpune tehničke dokumentacije i lošeg stanja u kojima su se nalazili helikopteri. Rusija trenutno od starijih varijanti koristi helikoptere Mi-24P, Mi-24VP, modernizovane Mi-24PN i savremene Mi-24VM.

Zanimljivo da su prilikom rusko-srpske vežbe BARS-2015. srpski piloti transportnih helikoptera imali priliku da izvrše bojevo gađanje ciljeva na zemlji nevođenim raketnim zrnima S-8 kalibra 80 mm koja se ne nalaze u naoružanju srpskih helikoptera Mi-8 i Mi-17. Moguće međutim da je to bilo samo zbog toga što Rusi više ne koriste nevođena raketna zrna kalibra 57 mm koje RV i PVO Srbije još uvek koristi. Lanseri B-8V-20 NRZ S-8 se osim u naoružanju helikoptera Mi-8/17 u svetu uglavnom koriste na helikopterima Mi-24 ali i na novijim Mi-28 i Ka-52.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Sr

Zasto bi nama Rusi poklanjali nove ili polovne borbene avione ili helikoptere? Jedino ako imaju interes za tako nesto a jedini interes bi mogao da bude da nas kontrolisu i pretvore u svoju marionetu za suprotstavljanje Zapadu. Takodje, zaista mislim da ni mi ni Hrvati ne treba da posle iskustva devedesetih razmisljamo o nekom novom sukobu nase dve zemlje i da na taj nacin ustrojavamo nase oruzane snage.

Odgovori
Р

Друже, током наше историје увек смо били под интересом великих сила. И увек је било питање избора. Принцип неутралности /несврстаности/ је постојао само у теорији. Јел мислиш да су нам американци давали наоружање 50-их година прошлог века зато што смо им били симпатични? Само неком из другог дела света може бити нејсано да нам запад није наклољен и када би куповали оружје од њих питање колико би нас то коштало. С друге стране ни Русија /или раније СССР/ нису нам увек чували леђа, али сада и са овако ослабљеном војном моћи, ако постоји шанса да добијемо иоле неко руско оружје па макар било и половно, биће то итекако велики помак за нашу војску посебно В и ПВО. Дај боже да на Балкану бар 100 година буде мирно, али ко може да нам гарантује да Србија на дуже стазе нема великих безбедносних претњи /изазова/. Уосталом, зашто државе које су прескочиле други светски рат попут Швајцарске и Шведске улажу у своју војску, посебно у своја војна ваздухопловства?

Pe

Nove ne poklanjaju nikome. Poklonili bi nam one koji su njima predvidjeni za rashod i onda bi nam naplatili remont i modernizaciju. Rezultat bi bio letelice slabijeg kvaliteta za manje para, ali bi njima resili potrebe zastite vazduhoplovnog prostora.

gi

Koliko sam shvatio iz price sa ljudima, ali i ruskih casopisa, Rusija je voljna i da nam ustupi 1 divizion S300PT/PS uz uslov da kupimo novi radar i izvrsimo modernizaciju sistema na neki PMU standard… Takodje, kao zastita S300 sistema morali bi da se nabave PVO sistemi Pantsir koji su i razvijeni prvenstveno zbog toga (ranija Tunguska nije adekvatna, kao i TOR)

Odgovori
А

Како то ТОР није адекватан?

gi

TOR ima znacajno ogranicenje u dejstvu u blizem konusu odbrane (los mi je ruski), dok je Pantsir izradjen namenski za zastitu drugih sistema PVO.
Rusi na Pantsir gledaju kao na hibrid Tunguske i TORa.
Inace, S300PMU1/2 i S300V4 imaju 82% pogotka na balisticke rakete malog i srednjeg dometa te su adekvatan asimetrican odgovor na Hrvatske planove, plus sto su pravi PVO sistemi.
Medjutim, modernizacija i nabavka navedene opreme (ii da dobijemo S300 gratis) je minimum 70-80 miliona USD po divizionu, plus rakete!
A Srbiji treba minimum 2 operativna diviziona…

Sr

Potpuno se slazem da je neutralnost iluzija, to sam i hteo da kazem, samo je pitanje na osnovu cega smo odlucili da se okrenemo prema Rusiji kada nam je proklamovani cilj EU? Kada vec nismo u NATO-u, smatram da je logicno da kroz bezbednosni okvir EU ustrojimo nase oruzane snage u skladu sa potrebama koje iz takve organizacije proisticu. Stvarati situaciju u kojoj smo ekonomski okrenuti ka EU, politicki sedimo na dve stolice a vojno se vezujemo za stolicu je ne samo neodrzivo vec i stetno. Ukoliko se odlicmo definitivno za evroatlanske integracije svakako cemo dobiti slicnu ponudu i Zapada u pogledu ustupanja vojne tehnike tako da je taj izgovor da nesto mozemo da dobijemo besplatno od Rusa ali ne od
Zapada neodrziv.

Odgovori
12

Evo ukratko da odgovorim.

– EU nas zaj***** stalno izmisljajuci neke nove uslove, koje nijedan drugi potencijalni kandidat za EU nema/nije imao, a kamoli sadasnji kandidati za EU.

– Ne postoji bezbednosni okvir EU, jer EU nije vojno-politicka tvorevina, vec ekonomsko-politicka. A situacija nam je takva kakva je, i nazalost moramo da udovoljavamo obema stranama, jer biranje strane nam je luksuz koji nas uvek papreno kosta.

– Na kraju, ako se definitivno odlucimo za evroatlantske integracije to NE ZNACI da ce Zapad dati slicnu ponudu kao sto je ova sad, a ako je i dobijemo, sigurno nece biti besplatna. Sve ce zavisiti od toga sa kime imamo spoljnotrgovinski suficit/deficit.

Sy

Mala ispravka, a u vezi tvoje konstatacije da smo jedini koje EU podj****a… Turska je dugo vremena kandidat broj 1 za EU zaje*****ju što je onaj njihov mali brkati „jorgan-Erdogan“ pre izvesnog vremena i otvoreno rekao.

12

@Sydious Turska jeste vec dugo vremena kandidat za EU, ali ona nije dobijala nikakve uslove kao mi. Stavise, ona je kompletirala skrining za sva 33 poglavlja, od kojih su 17 zamrznuti, a samo jedno je kompletirano. A mi nemamo otvoreno nijedno poglavlje od 34, plus imamo poglavlje za odnose sa Kosovom*, gde kazu da treba jos da radimo na tome (mislim da znas vec kako)…

Je

Dakle u startu truba…Novo a staro.Licice nam vojska 2017-18 na neku armiju varsavskog pakta iz 1982. Bravo drzava, bravo za tzv neutralnost.

Odgovori
eh

A ovako izgleda kao da je 1882

Je

@EH Jel to odgovor? Bolje sagoreti u plamenu nego,umirati citavu vecnost u camotinji. Vi i dalje insistirate na umiranju na kasicicu?! I onda se pitate sto mladi odlaze? Evo Ja necu da mi parada VS izgleda ko 1985! Necu..i tacka! Sta ce nama izraubovane ruske kante? Mi izgleda imamo tu nesrecu sto je US army otpad koji hrvati dobijaju,High Tech za ruski otpad koji bi nam eventualno prosledili.Pa mi da se lizemo sa Grcima dobili bi vise i modernije kao milostinju!

gi

Pozitivno je to sto ove sisteme i dalje koriste i mnoge kljucne NATO drzave, dok ih je do skora i sama USA kupovala.
Medjutim, realnost je da je SFRJ jos 1982 trebovala S300 umesto Dvine i Volhova, 1984-7 razmatrala Mi24 i dopunu sa Mig29, 1988-9 trazila novo osnovno PO sredstvo umesto Maljutki…
Sada smo vojska ’70tih i mozda sa 30+ godina kasnjenja udjemo u ’90te

А

А шта ће Хрватима израубоване америчке канте? Хеликоптери Kiowa произведени су између 1969. године и 1989. године. Мил Ми-24 такве зракомлате једе за доручак.

MA

ANON, moram te ispraviti, Kiowe koje dobijamo su proizvodnje 2011-2012 OH 58 A2D. U tom periodu su nove OH 58 A upgradali na D. Napravljeno je nekih 30 komada u tom periodu. Kako smo mi prvi tražili donaciju imamo i prvi pravo birati. Upravo tih 16 dolazi u RH i to u 11. mjesecu

Ni

Lep clanak ali cisto sumnjam da ce ista biti od toga.Voleo bih da to bude ali su sanse pola – pola i manje .

Odgovori
Je

Ja bi voleo da bude apsolutno nista..Osim i normalno dva nova Mi-17 sa dodatnom opremom. Sto se tice ostalog,neka zivimo kao inferiorni,zato sto jesmo inferiorni..i tacka! Mi smo svoju inferiornost u zadnjih 25 godina dokazali 20 puta..Sta ima vise da se busamo.Rusi ce da gase pozare,mi ce da dizemo davljenike,poplavljene i vozamo bolesne ljude…Dosta! ako mi uzmemo ono sto su zadnje drzave Varsavskog pakta izbacile i zaboravile? Mi ne vredimo postojanja, osim kao tranzita za emigrante sa istoka!

Bo

@Je …. ti bas neces sirotinju a? Ovo je sirotinja druze moj. Nikad ti druze moj nisi bio gladan da razumes sta znaci beda. Srbija je bednik trenutno. Vec 15 godina moljakamo po svetu za pare i pristajemo na sve. Odavno mi nemamo ni obraza ni samopostovanja. Pa si sad naso da nam „svetlas obraz“? Zato cuti tu i uzmi ako ti nude. Mada ovo je ono sto je neko sa tangoSix nalistao kao listu lepih zelja. Jos niko nista ne nudi.

AL

Baš je bezveze ako se tako osećaš.Ja se ne osećan inferiornim u odnosu na bilo koga u okruženju.

Mi

Prema svecu i tropar, kako kaze moj matori. Mozemo da se pruzimo koliko nam je dugo cebe, a nama je cebe trenutno dimenzija papirne maramice. Nemamo za bilo sta u budzetu osim za plate i delimicno odrzavanje trenutnog stanja (koje je 1970., kao sto si rekao). Ni ja ne bih zeleo da izgledam kao slet sirijske vojne omladine iz 1976. godine, ALI ZA VISE OD TOGA NEMA. I to pod uslovom da nesto DOBIJEMO DZABE, posto sumnjam da mozemo da kupimo i prastare stvari po cenama koje su za otpis/otpad. I da dobijemo bice problem da to sto smo dobili odrzavamo. O odrzavanju eskadrile (pa makar poklonjenih) savremenih zapadnih aviona ne smem ni da razmisljam. Sa sve klimatizovanim hangarima, IT podrskom, i ostalim stvarima koje takav aparat zahteva.

ba

Mi24 u bilo kojoj varijanti nije nikakvo resenje za evropski tip vojista.Potpuno prevazidjena koncepcija.Srbiji treba borbeni helikopter tipa Cobra Viper, Tiger ili Mi28 ili Roivalk eventualno.Ili ovo ili nista.Ostalo je bacanje novca.

Odgovori
Je

Verovatno ima jeftinih delova iz turske i Kine

A

Паре нећемо бацити јер их нема.
Ја да сам Рус и да ми неко помиње интересовање за Ми28 и чудеса а да нема жуте банке избацио би га кроз прозор.

Od

Još da ima ko da leti na tim „futur II“ možda doniranim Mi-24P ili V….

Mi

Ja mislim da je najboqe da sedimo i čekamo da se naoružaju i Šiptari i Hrvati i da nas svaka bagra gazi…..a ti si izgleda neki Napoleon…verovatno ni pušku da držiš ne umeš

ja

Da,prevazidjena koncepcija…Videlo se to u Makedoniji 2001.,a vidimo i da su bas sa tim helikopterom Rusi posli u Siriju,sigurno je da ne znaju sta rade,a da Sirija nije evropsko bojiste pa mogu…Kamo lepe srece da imamo takav helikopter,oklopljen,dobro naoruzan,moze da preveze do osam vojnika pod punom ratnom opremom.Upravo takav tip helikoptera je nedostajao i bivsoj jna,naravno bitno je da oni budu u dobrom stanju i da se odrzavaju kako treba

Re

Zbog cega je sad problem hrvatska Kiova, pa to je helikopter ranga Gazele, na koju i mi mozemo nakaciti neku bolju tehniku, mitraljez il raketu. Ili gresim?

Odgovori
ba

Problem je napadno navigacijski sistem na Kiowi i raketa Hellfire.Omogucava im znatno povecanje ofanzivnih mogucnosti u zoni linije fronta nocu i sa daljina 8km.U prevodu nase oklopne jedinice i utvrdjene tacke, komandna mesta itd.. su vrlo ranjiva.Helikopter sam po sebi nije nista posebno, derivat Bell 206.

Re

To bas i kazem, mozemo i mi da opremimo gazele necim boljim. A jedna hellfire raketa je 100 000 usd, pa ti vidi. To su te lepe strane tih dilova…Aj da vidim koliko ce ih hrvati kupe. Isto se digla prasina ko dobice neke raketne sisteme, a ono sistem tipa nas Oganj. E sad mozes ti teoretski da stavis raketu od 300 km dometa na njega, al komad 2 miliona dolara…skupe to igracke za Balkan…

gi

Jos dok nije bilo afere oko satelita,, Izraelci su nudili modernizaciju Gazela, Mi8 i 24 kojima bi bili u nivou zapadnih armija (na bazi Rumunskih PO Puma),ali prvo smo zeleli da sami razvijemo sistem (tj-SDPR i VTI) dok je kasnije stornirana sva saradnja.
Inace, Izraelci su nudili Spike-ER/LR kao novo osnovno PO sredstvo na svim nivoima, cak i licencu, a nasi su odabrali „modernizovane“ Maljutke… Genijalno, nema sta…

ze

Bassi pogodio prstom u g…no, taj helikopter ima svu elktroniku, za nocno gadanje sa velike daljine, navodene rakete. Protu zracne i oklopne .astose tice helikoptera i onje saisfiksn za gazelu.

Od

Ja ne vidim potrebu za trkom u naoružanju sa Hrvatskom. Srbiji je valjda jasno da je Hrvatska u NATO-u i da svaki eventualni oružani konflikt znači i sukob sa NATO-om.
Ova „napredna“ trka u naoružanju dvije balkanske sirotice je sprdnja.
Hrvatska će kupiti za male novce viškove OH-58D (na osnovu FSA sporazuma) dok Ameri istovremeno imaju i starije verzije OH-58A koje će vjerovatno donirati prijateljskim zemljama. Ukupno se radi oko 340 Bell OH-58 Kiowa Warriors helikoptera koji će biti ponudjeni u periodu između 2015 i 2017 a onda će ići i 180 Bell TH-67 verzije za obuku između 2015 i 2019.
Inače je u prošlosti, BiH preko EDA sporazuma dobila 4 UH-1 a Hrvatska stotinjak MRAP-ova.

MA

Da, samo helikopter ali oprema koju ima Kiowa je SF za vašu gazelu ali i mnoge . RH dobiva OH 58 A2D. Proizvedene 2011-2012. Infra red, laserski označivač, kamera sa velikim zumom, naoružanje Hellfire, Hydra, Stinger, strojnica. Mogučnost povezivanja sa drugim helikopterom, artiljerijom prijenos podataka u realnom vremenu,… On je doista oči i uši. Sa njima dolazi i simulator za ispucavanje projektila hellfire,… Koliko če kupiti RH projektila hellfire? Evo ti u ovom postu http://airheadsfly.com/2015/04/10/croatia-kiowa-warrior-deal-in-may/
160 kom za početak laserski navođenih projektila

Ko

Mislim da bi bilo dobro da dobijemo koji mig na poklon bar da imamo sta da izremontujemo,ako je neko bio na Batajnici pre mesec dana jasno mu mu je da nam je avijacija pred gasenjem! Mig-29 uzleteo malo forsaza a ostali deo leta bez jaceg gasa a kamoli forsaza imao sam osecaj kao da jedva leti!

Odgovori
Ko

Nemam nista protiv da dobijemo koji mig na poklon,bar da imamo sta da izremontujemo! Na Batajnici pre mesec dana dvadesetdevetka malo forsaza pri poletanju i to je sve,izgledalo mi je kao da jedva leti! Na stajanci mig -29 dvosed sa izlizanim gumama iz levog motora curi smesa ulja i goriva vidi se da je avion donor delova!

Odgovori
Se

Polako pocinjem da verujem da je remont MiG-ova 21 bolje resenje jer nase ratno vazduhoplovstvo se sve vise razilazi sa onim „ratnom“ u svom nazivu. Sta ce nam MiG-29 ako nemamo para ni za redovne remonte, a kamoli za neku trku sa modernim standardima. Sa druge strane: da li se neko mozda seca kad je vidjena neka nasa 29-ka u patroli sa podvezanom R-27R? Da li nasi piloti znaju i mogu da biju vazdusne bitke? Ako je air-policing sve za sta smo (realno) sposobni onda tako treba da bude prilagodjena nabavka tehnike.

Odgovori
st

Jeste jeste, dobice avione, helikoptere, pvo sisteme, naravno ako budu imali mesta u koferu, treba spakovati i balisticke projektile kao i podmornice koje ce isto tako da dobiju.

Ajte ljudi ozbiljno, dobice ta dva helikoptera koje ce da plate vise nego sve druge drzave koje su ga kupile. To sto prica vucko i kompanija je za idiote dovoljne glupe da ga slusaju. Rusija nije nikad, niti ce ikad dati nesto Srbiji tek tako.

Za rusiju mi smo zemlja okruzena NATO zemljama, koja ide ka EU, sa proamerickom vladom, dakle potpuno i totalno neprijateljska zemlja, ako im uspe ovo u CG i rusenje vlasti tamo, mozda pokusaju i ovde, tek ako to prodje, e tek onda ce nesto oruzja da stigne ovamo ako mi definitivno otkacimo EU.
Ove gluposti o „novim uslovima“ su takodje notorne budalstine, sve je to bilo jasno jos na pocetku, ne moli nas EU da joj se mi pridruzimo, vec mi njih i oni cekaju da mi ispunimo uslove koje oni zadaju, da li je to ok ili ne to je druga stvar. To sto nasi politicari lazu ko psi, isto nas problem.

Ko je dovoljno glup da veruje da ce Rusija da daje opremu nekom ko ce sutra u NATO, pa svasta, i uz to jos ni manje ni vise nego moderne AAA sisteme tipa S300 i slicno.

Praviti vojsku koja ce da cuva parking NATO paktu a u isto vreme kupovati opremu i spremati se za sukob sa zemljama koje su NATO je sizofreno. Hrvatska dobija MLRS pa dizemo frku oko nicega.
Bez problem glupi novinari u Srbiji prenose da je operational range (oko 600km) MLRS-a domet pomenutog oruzja a to je u domenu kretenizma milosrdni andjeo/saveznicka sila. Ako se dobro secam, najnovija municija za MLRS mu dozvoljava domet oko 50ak km, skoro isto kao Orkan. (50-60km)

Dobijaju koriscene Kiowa helikoptere, BEZ ORUZJA, dakle mogu da sluze kao izvidjaci i to je to. Isto sranje ko i nasa Gazela, stim da mi imamo maljutke za Gazele.
Nije niko u SAD lud da retardima na balkanu da bilo sta sto bi inspirisalo bilo koju stranu da opet krene u rat. Znaju oni ljudi da su ovde svi gomila idiota.

Odgovori
go

Sta pricas gluposti! MLS 270 posebna izvedba ima rakete doneta do 300 km kombinirane bojeve glave do 300 kg eksploziva, a kiowe ce biti isporucene sa svom elektronikom i naoruzanjem. Helijopterisu besplatni a oruzje placamo.ok , nepricaj gluposti ako neznas.

Dh

@govoris glupostu Ti nemaš blage veze. Naoružanje za Kiowe neće biti isporučeno sa samim helikopterima (osim možda za 1-2 helikoptera čisto da se slikaju pred novinarima sa nekim okačenim raketama) već će se kupovati na kapaljku u idućih 5-10 godina. To je sam Kotromanović rekao.

Nema novaca za velika ulaganja u Kiowe kad se kupuje 8-12 Gripena 2019-2024.

MORH nije imao ni milijun eura za remont RBS-15 protubrodskih raketa pa su ih dali sveučilištima i nekim domaćim firmama da ih moderniziraju i osposobe što su ovi i napravili za nekih 250.000 €

A priče o M270 su samo najobičnije glasine. Tko će lud to plaćati kad je RH upravo nabavila tucet PzH 2000 koje upravo prolaze remont u Njemačkoj?

st

@govoris glupostu osnovna verzija oruzja o kom govoris je MGM140A 1 blok sa nekim dometom od 120km. Verzija o kojoj ti govoris je MGM168 ATMS 4A blok , u pitanju je balisticki projektil sa dometom preko 300km (ogr/k), ako si ti dovoljno lud da verujes da ce hrvatska dobiti balisticke projektile bilo kog tipa, ja stvarno nemam sta da dodam. Racunam da ce Hrvatska dobiti MGM168 ATMS 4A blok otprilike u isto vreme kad i Srbija PAK-FA.

Kiove ce Hrvatska dobiti „besplatno“ bar su obecali ameri da ce Hrvatska prva birati koriscene modele. Za helfire je Hrvatska poslala letter of intent, letter of intent ti je otprilike, pismo u kom pise da bi Hrvatska htela to i to. Ja sam jednom poslao letter of intent Adriani Limi da bih bio zainteresovan da je kresnem…mislim da cu dobiti odgovor otprilike u isto vreme kad Hrvatska dobije MGM168 ATMS 4A blok a racunam da ce se taj datum poklopiti sa dolaskom PAK-FA u Srbiju…

Nemoj ti da mislis da ja sad tu tebe nesto licno zezam, nego ti pricam da je sve to malo smesno. Nema bre niko para za to. Cak i kad stignu ti helikopteri u Hrvatsku, racunam da ce piloti imati otrpilike goriva za sveukupno 2 sata leta ko i u Srbiji. Pa ja se bre na granici izmedju HR/SR zezam sa hrvatskim deminerima o tome ko ce da nosi reso za kafu jer nemamo ni mi u SR ni u HR ispravne terenske logistike kad deminiramo.

Da je neko u ovim drzavama normalan ko sto nije, lepo bi seli dve tri drzave pa bi zajedno narucili 50-60 letelica, vise letelica manja cena, obuku u jednom mestu, isto jeftinije, ovo zajebavanja sa po dva helikoptera tu, pa avion tamo, to je smesno.

Ali ono balkanska trka u naoruzanju, mi dva aviona vi tri i tako eto zabave za dokon narod…

Ma

Da, istina je da nam neče donirati oružje, to čemo sami kupiti ali Kiowe dolaze u potpunoj funkciji kao što sam rekao i prije sa simulatorom na kojem se vježba ispucavanje laserskih projektila. MLRS je običan lanser ali projektil GMLRS Loched Martin ima domet 70 km i GPS navođenje a Britanska vojska ga zove snyper 70.

DW

Migovi da valjaju Rusi bi išli u Siriju sa njima, a ne sa Suhojima. Bolje da od UAE tražimo pod povoljnim uslovima Mirage 2000-9 i eventunalno u njih ugradimo Elta/m-2052 aesa radare nego da se zarobimo sa krševima.

Odgovori
А

МиГ-ови су првенствено ловци, а у Сирији су им потребнији јуришници и бомбардери. А најновији МиГ-29К/КУБ је далеко супериорнији у односу на Mirage 2000.

DW

MiG-ovi da su dobri ne bi ih izbacivali sa raznih tendera. Jedino možemo da prihvatimo MiG-ove kao donaciju i to u varijanti SMT (M/M2 sumnjam da bi poklanjali). Bolje pročitaj ovaj članak koji je objavio tango six.
http://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je-mig-29m2-zaista-kvalitetan-kao-izbor-za-srpsko-vipvo/

12

@DW

Prvo, taj clanak je digao mnogo prasine jer je bio veoma pristrasan i napisan u stilu vojnih enciklopedija Bila Ganstona (Bill Gunston). Drugo, MiG-ovi nisu izbacivani sa tendera zato sto su losi, vec zbog drugog razloga, i to ekonomsko-politickog.

Du

Koliko god ovo lepo zvucalo,na kraju nece od toga biti nista.Koliko ste samo pisali predhodnih par godina o ruskom kreditu i sta je na kraju bilo od toga?I sad na kraju ce da nam poklone,prica za malu decu…Hrvati ce dobiti gomilu stvaru kao donaciju jer su u natou,mi nismo u vojnom savezu sa Rusijom,pa zato mozemo samo da sanjamo da ce nam nesto pokloniti.Ne mozes biti neutralan i ocekivati nekakve donacije,moras da izaberes stranu,ili jednostavno da si dovoljno bogat,poput Svajcarske,Svedske ili Izreala pa da mozes sam da kupujes sta ti treba.Cinjenica je da ce nas za par godina svi u okruzenu prestici sto se tice naoruzanja.Svi se naoruzavaju,samo mi glumimo neku finocu.Para ima,samo su izgovori da ih nema.Na kraju dzaba nam drzava ako nemamo jaku vojsku koja ce da stane iza nje.

Odgovori
Al

Ne bih reko…
Verovatnije je nego ikad da ce se oruzije nabaviti.
Jedna stvar je da skupljas glasove pricajuci narodu da ces obnoviti RV i PVO… ovo je druga.
Nabavka oruzija je na ovim prostorima pitanje geopoliticke situacije.
Za to je bila 2013 losa godina 2014 i 15 jos gore … medjuvremeno je pocela geopoliticka ravnoteza da se menja.
Takodje ima vlada sada „izvinjenja“ (i pritiska) za kupovinu oruzija. To je nazalost pad helikoptera i naoruzavanje HR.

Ajde da budemo realni… nece biti donacija… pravi ce se konacno relikti SFRJ Nore, Morave, mozda i Orkani. Sudbinu jednog (valjda konacno optimalnog) Lazara 3 ce da odluce sledecih 48 sati. Kupi ce se ograniceni broj PVO i jurisnih helikoptera (koji su nama potrebni za neku ozbiljniju vatrenu podrsku), i valjda jos koji transportni helikopter… sasvim realno i pregledno.

Avioni stizu cim ih susedi kupe… naravno kao odgovor.
I to je nasa mala balkanjerska trka u naoruzanju kakvu nebi ni Tom Clancy bolje napisao.

Zasto se razocaramo? To smo mi uvek hteli. Konacno se ulaze u vojsku. Dinari cu samo da cure iz rukava!

up

Dobar komentar. AV bulazni ko i obicno,1. Hrvatskaje kao clanica nato- a obavezna povecat izdavanje za vojsku na 2% bdp,2. Hrvatska nejupuje opremu jer misli ratovat sa srbijom.jednostavno modernizacija vojske, samo av dodaje ulje na vatru kao treba rafi ravnoteze.ali njima treba radi PROVIZIJE.

Du

Ma bice nesto,cim AV kaze da nece mnogo da prica jer je razgovor bio u cetiri oka.Koliko ja znam,postignut je dogovor o remontu Ruskih helikoptera u Srbiji.Verujem da ce se o ostalim stvarima jos dugo pregovarati u narednom periodu.Rusi bi realno mogli da nam doniraju neke avione,helikoptere ako to ne podigne veliku frku u regionu.Pa nas ovi iz eu,mmf i ostali povuku za usi.Ako i dozvole to ce biti samo simbolicno.Osim ako premijer ne pravi neki veliki zaokret u spoljnoj politici,onda je sve moguce.

ku

Drugari ,Srbija nema para zaT-50 ,Su-30 ili za one koje vise vole Zapad Tajfune,Gripene itd! Sta mozemo da dobijemo ,avione i helikoptere kako neko kaze stare 30 god ? Za one manje upucene da uprostim imamo Golfa 1 a dobicemo Golfa 4,sta je tu lose ,nisu nam dali Golf 7?…..Za ljude koji znaju sta se moze uraditi modernizacijom Mig 29 i Mil 24 za male pare dobija se tehnika koja moze da parira jos 15 pa i vise godina…..Indija sa modernizacijom Mig 29 Smt gresi ili ne? Ja sam ubedjen da oni znaju sta rade……

Odgovori
be

Poklonili bi nama Rusi i polovne MiG-ove i MiL- ove i rakete i radare koje više ne koriste ili ih povlače iz naoružanja samo da mi ne hrlimo bezglavo u EU i NATO. Srbiju Rusija ne zanima i taj osećaj je obostran. Da nas zanimaju, o nešto bismo se možda i ogrebali. Ništa epohalno, ali bi bilo bolje nego što je sada, a ovo sada je jedno veliki ništa…

Odgovori
Ra

Sve ovo su prazne price stace nama protiv vazdusna odbrana kada trenutno nemamo komandujuci kadar migovi su poletali da se suprostave Nato avijonima neispravni radare je neko manipulisao takodje radijo vezu nosace raketa i tako dalje za Srbiju bi bilo najbolje da Rusi naprave samo dve vojne baze i da imamo mir jedno 80 godina

Odgovori
Ze

Lazanski nezvanično: srbija kupuje 12 mig 29smt….

Odgovori
Pe

Koliko se suska..radi se 12 MiG 29 smt….da li kupovina ili donacija saznacemo koliko sutra ili narednih dana..mozda su to oni ‘alzirci’..u tom slucaju je vjerovatno donacija. Rusija i Srbija trebaju jedna drugu.. Rusija Srbiji ekonomski i politicki ..a Srbija je jako bitna Rusiji zbog geopolitike i potpuno su pogresna misljenja da je Sirija bitnija Rusiji nego Srbija. :)

Odgovori
Ko

Srbiji je potrebno bar sest remontovanih migovam 29 sa poboljsanom elektronikom i novijim radarom sto je pola esadrile i bilo bih nas briga sta Hrvati imaju od helikoptera ili koliko migova 21 iz kojih curi gorivo i potpuno su ne bezbedni,realno veoma su lose remontovani! Mislim da ne treba ni razmisljati o remontu miga 21 vec samo o dvadesetdevetkama i to mora neko iz struke javno i jasno i glasno da kaze sta je minimum koji moramo da posedujemo da bih imali respektabilan element odvracanja mislim na zemlje okruzenja! Verujem da imamo novca za tako nesto samo mora da se prelomi na koju stranu idemo! Licno sam protiv ulaska u NATO!

Odgovori
dr

Poklonu se ne gleda u zube.
Ali da vidimo sta ima od toga .Srbija sta god i ako dobije od Rusije ,hvala je mala rec.Katastrofalno je stanje u Rv. Sve nam fali.A drzavno rukovodstvo koje uleze u Vojsku,ulaze u drzavu i sigurnost.Sve je to lepo,demokratija i Eu,ali bezbednost drzave i njenih gradjana je na prvom mestu. Srbija nikada nije bila neutralna.Na papiru da,u stvarnosti nikada.

Odgovori
lo

Drugari neznam sta da kazem, sto vec nije receno prethodnih milion puta. Kao i obicno topici o nabavkama naoruzanja imaju ubedljivo najvise komentara, pa ajde da se pridruzimo.
Iskreno govoreci ova situacija sa donacijom od strane amerika nato- hrvatska ide nam odlicno na ruku zarad kukanja braci rusima da nam nesto daju, ono eto oni njima poklanjaju ajde bato daj i ti meni nesto frajburg (za DJ).
Pitanje je kada su izasli iz fabrika ti 9-12/51 kada im istice resurs kakav je zmaj aviona, i naravno neizbacuju ih rusi za dabe sigurno je kraj price sa njima, a da se modernizuju nema svrhe.
Sto se helikoptera tice, neznam sta reci, uzeti Mi-17 pa ga naoruzavati koa za RV iraka i nije lose, a sad nabavljati jos jedan tip helikoptera neznam pametno li je.
Sto se PVO tice tu uzeti sve sto daju dzabe, a pride kupiti jos po nesto, posto modernizopvati babu nema svrhe.
I to je to za ovaj put, nek nam bude sreca naklonjena.

Odgovori
pt

Phase 1 – modernization of KUB systems, Kamaz frames for Nora howitzer, 2A42/30mmm cannons for MRAV Lazarus
Phase 2 – 6 MIG-29M/M2 + 2 radar system, maybe Protivnik-G
Phase 3 – 6 more MIG-29M/M2 + SAM S-300MU2 „Favorit“ + Almaz-Antei SAM BUK-M2 and Pancir-S1 or Tor-M2

Odgovori
Pe

…ako je tako onda Bravo !!! :)

gi

U osnovi nedostaju samo 2 stavke:
1. Transportni i jurisni helikopteri, koliko se culo – Mi17 opremljeni za jurisne zadatke (VLR i PO rakete)
2. PO rakete veceg dometa, tipa Kornet-E i sl., za potrebe pesadije ali i drugih vidova.
Ostalo mozemo i sami…
Ps-koliko god pokusavali, izgleda da kupolu sa 30mm topom moramo da uvezemo…

Vo

Ovo je verovatno vikipedija objavila. Ili tako neki jednako pouzdan izvor.

Š

Alo,ljudi idu izbori, spustite loptu. Dobicemo nesto simbolicno ali o necemu krucijalnom nema ni govora

Odgovori
Pe

Znači po lijepim željama budućnost Srpskog Ratnog vazduhoplovstva je zajamčena i izgleda ovako:

9 G-4MD modernizovanih i digitalizovanih na zapadu uz saradnju sa Airbusom.

Nakon toga budući piloti idu na 6 doniranih / poklonjenih / rashodovanih / u Rusiji već odavno prevaziđenih i zaboravljenih MiG-29 verzije 9-12 ili 9-12A ili 9-12B ili čak 9-13, ali nažalost analognih, jer za modifikovat ih i digitalizovat ih, opet treba odriješiti kesu.

Nema što posjeta braći Rusima i majčici Rusiji je urodila uspjehom!

Odgovori
Pe

Сусјед, појте си гледат своје хиже и својега грунта. Закај стално приповедате бедастоће овдје, а своје бриге имате за бригат. Ниш не размем.

Al

izgleda da od aviona nema nista

Odgovori
ba

Tako i ja mislim.Izgleda da je neko dobre packe dobio u Moskvi.Sada samo tisina.

22

…a onda je mrmot zamotao čokoladicu.

Odgovori
BB

Pa nije Putin ni za Siriju objavljivao u Wall street journal šta će tamo voziti. Već sve prikupio u Latakiji, obezbijedio resurse i izašao na govornicu UN i rekao da je od sutra drugačija istorija.
tako i ovdje priča velike nezvanične priče, javno će potpisati neku glupost (tipa mi 17 ili koji krš za donaciju) da se zapadnjaci smiju a u meduvremenu će posložiti sistem onako kako treba i opet iznenaditi. Nije sve u novcu, ima nešto i u nekretninama…

Odgovori
Se

Prilikom planiranja odbrane, dva su faktora krucijalna za pravljenje uspesnog plana. Prvi je iskustvo a drugi projekcija i jedno bez drugog ne ide. Istorijski gledano, vazdusni napadi na Srbiju prvi put su se dogodili u Drugom Svetskom ratu i tada je bilo angazovano preko 1000 aviona. Drugi put, vazdusni napadi su se desili 1999 godine i tada je korisceno preko 1000 aviona. Iz ovoga proizilazi da je koeficijent sile koja napada Srbiju, u domenu vazduhoplovstva uvek 1000+, jedinica (u ovom slucaju vazduhoplova). Dakle ako je 1000 minimalna jedinica sile, koje su mere da se ona neutralise?
Ako imamo vazduhoplov koji nosi 8 raketa i da u idealnom slucaju kazemo da svih 8 pogodi cilj, nama je potrebno minimum 100 cisto lovackih aviona. Ako imamo avion koji nosi 4 rakete, nama je potrebno 200 cisto lovackih aviona. Dakle, broj lovackih aviona koji brani Srbiju,se krece izmedju 100 i 200. Potom zbog male dubine teritorije i dometa savremenog naoruzanja, raketne jedinice PVO moraju biti u mogucnosti da obaraju avione van granica Srbije, kako bi sprecile lansiranje ubojnih sredstava i to na daljinama do 200 km. Sto znaci da radari u Srbiji moraju biti u mogucnosti da cilj uoce i prate na 500. Konacno, kako je projekcija sile najbolje sredstvo od odvracnja neprijatelja, Srbija mora imati ofanzivne kapacitete sposobne da nanesu znacajnu stetu protivniku i na taj nacin ga odvrate od agresije. A sad, smejte se.

Odgovori
Pe

Racunica OK i jos nesto vazno..oba puta smo bili sami..prakticno sami, bez jakog saveznika. Evropske ‘sile’ bez USAF ni 1999 ne bi mogle voditi kampanju protiv SRJ. To se vise nikad nece ponoviti, stvari su se promijenile…Jasno je da se nece objelodaniti svi dogovori sa Rusima i ne trebaju, ali rezultate cemo da vidimo najdalje vec za godinu. Ova posjeta je pripremana godinu dana, dogovori su neki utanaceni i sklopljeni, nije ovo bio stihijski senzacionalisticki izlet u Moskvu. Izgleda da je pao i dogovor oko Srpke PRO, zivi bili pa vidjeli…Ovo je bila posjeta posle koje je sve isto i nista vise nije isto kao prije, kako rece jedan analiticar.

gi

Bravo!
Upravo doktrina koja je svojevremeno izucavana u vojnim skolama, a posebno Rajlovcu, ali su je izgleda u Srbiji zaboravili… A dobrano su je dalje razvile mnoge druge drzave, posebno Izrael (ofanzivno) i Vijetnam (defanzivno). Pootpustali sve iskusnije oficire a ostavili partijske rodjake…
Inace, po avionu se svojevremeno unosio max koeficijent od 0.72 za efikasnost dejstva u N broju operacija.
Hrvati nisu izgleda zaboravili ovu doktrinu. Ni `90tih kada su gledali da defanzivno nabave S300, ni sada kada ofanzivno gledaju da nabave Gripene i balisticke rakete.
Jos u vreme SFRJ trazili smo S200 `70tih pa S300 `80tih jer je doktina bila defanzivna, pri cemu je na ARJ PVO bilo teziste dejstva, dok je LA imala ulogu `popunjavanja rupa` ARJ PVO… Ostali avioni su sluzili kao podrska KoV.
Inace, brojka od 1000 neprjateljskih aviona je i koriscena kada je kao osnova Pod-regionalne kontrole naoruzanja definisano da SRJ moze imati 156 aviona (brojevi nisu samo lupani proizvoljno).
Ono sto je interesantno je to sto Hrvati insistiraju na NATO/EU sastancima da se Srbiji ne omoguci primanje protivradarskih V-Z raketa, dok NATO ne zeli da primimo protivbrodske rakete (?!!!). Ispostavilo se da bi Srbija sa novijim Ruskim raketama koje se stavljaju na Mig29KUB, odnosno sada i Mig29M2 mogla da zatvori Jadran i da pokrije celu teritoriju Hrvatske… A iskusno su Hrvati zaobisli ogranicenja – umesto OT/BVP kupuju M-ATV i MRAP (sada vec preko 300!!!) i slicno… Takodje, uce iz ratova – nabavljaju PO sredstva, radare…
A Srbija – tavori na nivou 1950 i neke… Dok mi pricamo o Lazaru bez ijednog operativnog komada, Hrvati, Makedonci i ostali kupise MRAP i M-ATV… Dok mi od Bumbara napravimo sistem od 2km dometa, svi oko nas imaju sisteme od min 5km dometa, pa do 18km (Spike-ER/LR)…
A to da para nema – jos je Zivojin Misic govorio da u Srbiji nikada para za vojsku bilo nije, ni u ratu a kamoli u miru, ali zato od putarina Srbija zaradi letos extra 20 miliona EUR – dovoljno za umerenu modernizaciju 100 M84 (oko 400.000USD po komadu)…
Ne mora sve odjednom, ali ako svake godine sredis po 5% sredstava, imaces mnogo potentniju armiju!

Pe

Eto ga sad, gile vojni strateg broj 1. u Srbiji i “regionu“!

“Srbija bi mogla sa svohim MiG-29K/KUB i protubrodskim raketama da pokrije i zatvori Jadran!“

WTF?!?

Što je Vama? Imate li Vi kartu ispred sebe? Kako bi toSrbija mogla “pokriti Jadran“? Kao prvo čime, a kao drugo to može SAMO preko zračnih prostora BiH, Crne Gore i nas, a valjda znate što to znači čovjče Božji? Sukob sa NATO savezom!

go

Zar vi stvarno mislite da bi NATO sutra ratovao zbog i za vas?

Pe

gile da li je Hrvatska punopravna članica NATO saveza?
Šro vrijedi ako neka država, još k tome ne članica tog saveza ugrozi ili nedao Bog čak i napadne bilo koju od tih 28 država članica?
Članak 5. tog saveza, laički govoreći “Napad na jednu državu NATO saveza napad je na SVE države članice NATO saveza!“
Sasvim druga stvar bi bila da mi zbog neznam kojeg razloga eventualbo napadnemo recimo Srbiju. Pitanje je dali bi nam se netko samo zbog našeg takvog hira uopće pruključio u tome, ali ako Srbija ugrozi ili čak vojno napadne nekoga od svojih susjeda, državu članicu NATO saveza na snagu stupa članak 5.
Pa jel čitate kako sada međusobno države članice pomažu Baltičke zemlje, Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku? Zemlje prve crte prema kriznoj Ukrajini? Tursku prema Siriji?

Ma

Kao iz bajke računica. Zaboravio si da ovi koji napadaju isto pucaju. Pa koliko bi bilo oboreno. To znači moraš dodati još jedno 500 aviona .

go

Slaba vam je to uteha. Sirija obori Turcima avion i nikom nista. A zasto? Zato sto su izgleda vec tad Rusi bili tamo.
To sto se oni grupisu prema Ukrajini je isto obicna sminka. Kada bi Rusi, hipoteticki, resili da uzmu sve teritorije ostale van Rusije, naseljene Rusima (ukljucujuci i delove Baltika), ne bi anglosaksonski pragmaticari uopste puno talasali, nego bi gledali kakvu korist (citaj pare) bi mogli da izvuku u novonastaloj situaciji. E, a kada bi oni direktno bili ugrozeni ili nekog ugrozavali, e onda je clan 5 sveto pismo.

Pe

Pardon, vidim nije gile, nego gosti-domaci.

Odgovori
gi

Nista, nista…
Nego i ja nacinih gresku – modernizacija M84 je 200.000-400.000 USD, pri cemu je najjeftinija opcija modernizacija SUVa,GPS, termovizije i elektronike…
Sa poslednjim potpisanim sporazumom sa Srbijom, NATO se obavezao da nece ispomagati druge clanice u sukobu sa Srbijom, tj – ako bi Srbija i Hrvatska zaratile, bile bi u situaciji kao npr Grcka i Turska… Ali uz uslov da Srbija ne sme prva da napadne NATO drzavu, vec da sprovodi operacije u cilju zastite svoje teritorije (izuzev KiM)!

YU

Gile mnogo si naivan, drž se ti migova, orlova i gazela mani se natinih obaveza!

Ma

Gile, Turska i Grčka su u NATO. Neznam od kuda ti da NATO nebi pomagao svojoj članici u ratu sa nečlanicom saveza.

gi

YU-AJZ, daleko od toga da sam naivan, vec sporazum je takav da nas ogranicava u kupovini iole konkretnijeg naoruzanja… Hocemo rakete V- V sa BVR, ne moze, hocemo rakete Z-Z i V-Z dometa preko 150km, ne moze… A sve jer se to smatra ofanzivnim oruzjem u situaciji kada su oko nas NATO drzave
Ono sto nam sada Rusi i nude nije nista epohalno ili nepoznato za NATO – Bukove ima npr Gruzija, S300PMU Grcka, modernizovane Mig29 Slovacka…
A sto se tice Orla, to je orudje tipa OT M60 – nikada zavrseno, neadekvatno opremljeno…

go

@gile, imaj na umu da su to sve sporazumi iz vremena unipolarnog sveta. Koji izgleda klizi u istoriju…

YU

Gile, ja potpuno uvažavam da je sporazum takav kakav jeste a da li ti misliš da bi se zapad pridržavao sporazuma u nekoj xy situaciji između Srbije i Hrvatske? Da li treba da te podsećam na američke sporazume koje oni ne poštuju ponekad ni kad su njihovi prijatelji u pitanju, a kamoli kad su neprijatelji u pitanju? Totalna je budalaština razmišljati da bi se u eventualnom napadu Hrvatske na Srbiju zapad stavio u neutralnu poziciju, zato nek odmeravaju snagu sa Rusijom i Kinom i što dalje od balkana…

Pe

Ja ipak mislum prvo i osnivno tko može neutralnoj Srbiji i moćnoj Rusiji NAREDITI što i koliko da kupe, odnosno da prodaju.
Prvi i osnovni problem Srbije je da nema tih financijskih sredstava za sve što želi, a tu se radi o sumama od preko milijardu Dolara. Ponovno Vam postavljam pitanje, koji je u zadnjih 25 godina od kad se raspala bivša SFRJ, samostalni i najveći kapitalni projekt Vojske Srbije? Koliki je njegov iznos?
Naš najveći kapitalni projet do sada je nabava i uvođenje 126 vozila Patria AMV 8×8 na što je do sada utrošeno više od 300 milijuna Eura.
Na što je slično u zadnjih 25 godina VS utrošila i približnu sumu?

Ni

Kako to mislis „neutralnoj“ Srbiji? Srbija mozda jeste neutralna ali samostalna nikako nije. Pravis gresku koja je pravljena i 90ih, ljudi misle da senesto pitaju dok je realnost da se sve diktira od stranih sila. Nema srbija ni politicku ni vojnu samostalnost pa da moze da odredjuje sta ce i kako ce (osim ako AV iznenada ne odluci da se potpuno okrene Rusiji). A para ima, evo najavljuju 150mil evra za jedan fudbalski stadion, kad bi postojala politicka volja, naslo bi se brzo i za vojsku.

Am

Poželećete da me stavite u Noru i ispalite preko granice zbog sledećeg posta, ali voleo bih da iznesem mišljenje:
Osim za bazalni nivo, ništa nam od kabastog naoružanja ne treba. Ni puno tenkova, ni puno aviona – samo koliko je neophodno.

Zbog čega ovo pišem, pa zbog toga što naši potencijalni neprijatelji imaju puno više sredstava da nam sve to srede u rekordnom roku (kao 99′), ili ćemo biti uvučeni u neki asimetrični sukob gde će nam sama upotreba toga biti limitirana ili besmislena.

Sa čime smo se borili za Vukovar onomad? Koliko tenkova, topova… I… 3 meseca ga osvajali uz fantastične uspehe (sarkazam).
A možete pogledati i kartu Sirije od 1. septembra i danas, mesec dana kasnije.
Linije fronta stoje. Oko Alepa su malo proširili i to je to.

Radije bih novac uložio u kvalitetno pešadijsko naoružanje, opremu i obuku.

A pretnja Hrvaske balističkim raketama od 1-2 miliona po komadu? Pa da ponude ljudima da se sami ubiju za 100,000 javilo bi im se 20 odmah. Evo ja ću dobrovoljno da srušim svoj stan od 50.000 za 100.000 :) Nekako mi je neozbiljno i smešnjikavo

Odgovori
YU

Amater pitao bih te da li si bio na nekom ratištu? Pošto sam bio mogu ti reći da nije svejedno kada se puca iz praćkica a drugo je kad imaš podršku avijacije i artiljerije. Vukovar, Alep, Bengazi su jedna te ista priča i ko to ne može da shvati bolje i da ne komentariše jer očigledno da nema kapacitet da razume geostrateške igre u zadnjih 25 godina, a nije mnogo teško za razumeti.

Pe

Jedno je strateška premoć supersila Rusije, Amerike Kine ili Indije, a drugo je Balkansko prepucavanje.

Na Balkanu si moćan kad imaš zrakoplovstvo od 3 prevaziđena dvomotoraca ili 12 remontiranih muzejskih jednomotoraca.

Omjer snaga sa početka 90-ih znaju svi imalo upućeniji:

Bivša JNA 90-ih je imala sustav Luna-M dometa do 70 km.
Bivša JNA 90-ih je imala 12 VBR M87 Orkan kalibra 262 mm dometa do 50 km.
Bivša JNA 90-ih je imala oko 500-tinjak tenkova M-84.
Bivša JNA 90-ih je imala oko 800-tinjak BVP M-80A.
Bivša JNA 90-ih je imala 100-tinjak top-haubica M84 Nora-A kalibra 152 mm dometa do 24 km.
Bivša JNA 90-ih je imala 16 MiG-29.
Bivša JNA 90-ih je imala 80-ak MiG-21bis.
Bivša JNA 90-ih je imala 50-ak J-22/NJ-22 Orao.
Bivša JNA 90-ih je imala 90-ak Gazela.

To sve napisano osiguralo je što? Stratešku premoć? Koga prema kome? Na kraju rezultate svega smo svi vidjeli i svi znamo kakvi su bili i jesu.

90-ih strateško oružje nisu bili avioni, nego Zolja i Osa ili još bolje Ruski RPG-22 i dobre žute čizme, a to ti ne može nitko uzeti i skinuti sa tebe, ne dok si živ i dok se imaš za što boriti!

I tu ne pomaže nikakvi avion, pa ni Su-35, u neznam koliko komada!

YU

Pero Z vidim da te stalno žuljaju događaji iz devedesetih i „nadmoć“ JNA. Istina je da se ta vojska zvala JNA i imala naoružanje koje si naveo ali to sa JNA iz ranijeg perioda nije imalo nikakve veze jer je obuhvatala SVE narode i narodnosti sa prostora SFRJ, sem toga vojska je bila ideološki obezglavljena što je godinama sistematski rađeno od stranih obaveštajnih službi kao recimo danas SAA u Siriji ne može da regrutuje redove pa naravno kad Ameri preko Balkana šalju regrute u Nemačku. I tako oslabljena JNA je uspela da zaokruži tereitorije na kojima su bili Srbi i to je u tom trnutku bio cilj. Istina je da su Hrvati bili sasvim solidno motivisani bolje od te kvazi-JNA ali kad je pao Vukovar bilo dosta panike i defetizma imao sam prilike da vidim kako j… i oca i majku „onima koji su ih u sve ovo“ i kako od „branitelja“ postaju zečevi, mislim da je i rtb napravio neke snimke a verovatno ih možeš naći na yt. Sve u svemu jedna velika glupost od jedne lepe države napravljeno šest ojebina -nakaza koje lagano odumiru i verujem da iko ko ima zdravog razuma to vidi i ne bi ponovo naseo na te glupe priče.
Koliko vidim na Hrvatskim portalima imaju dosta simpatija za ovo što rade Rusi u Siriji čini mi se mnogo više nego u Srbiji izgleda da dolaze neki novi klinci…

Pe

Aleluja YU-AJZ!

Pa na to nastojim i ukazati nekim genijalcima, ali samo navodeći poznate činjenice od ranije da shvate nek stvari!

Zaključak pametnom čovjeku je jasan! Ako bivšoj JNA sa tom svom silnom tehnikom nije uspjelo da postigne svoje vojno-političke strateške ciljeve, ako kasnije SiCG koje su preuzele više od 90% te tehnike nisu uspjele da postignu svoje vojno-političke strateške ciljeve, kako to SADA može Srbija sa 6 ili 12 nekih MiG-29/35 ili Hrvatska sa 12 M270, 12 PzH i 16 OH-58?

A defetizma kod SVIH poraženih uvijek ima i uvijek će biti!

I ja sam vidio sličan ili čak još gori defetizam kod ljudi s druge strane, ali nekoliko godina kasnije, kad smo po njihovim dokumentima i iskazima saznali od kuda dolaze, pa smo ih zezali “Ljudi, kaj ste se Vi izgubili? Pa tu Vam nije …! To Vam je 300-400 km istočnije! Dajte da Vam pomognemo i da Vas lijepo vratimo kući!“, pa smo ih lijepo u buseve i pod pratnjom VP i Crvenog Križa vratili tamo od kuda su i došli na granicu njihove domovine.

A što se tiče Rusije i Amerike ne simpatiziram nikoga, jer i jedni i drugi samo štite svoje interese i umjesto da se oni kao “velike“ face već jednom obračunaju između sebe, ne oni se obračunavaju preko manjih od sebe. Prije su to bili Koreja, pa Kuba, pa Vijetnam, pa Egipat i Izrael, pa Afganistan i Muđahedini, pa Južna Amerika, pa Afrika, pa Balkan, pa Kavkaz, sada Bliski Istok.

Postavlja se samo pitanje tko je slijedeći?

Ne brinite se za njih. Ne rade to oni iz neke velike ljubavi za mir i pravdu u svijetu, za pomoć slabijima, nejakima, svojim prijateljima i saveznicima, nego to rade isključivo zbog sebe i svojih interesa koji su nekad narušeni iz ovog ili onog razloga!

Ne brinite se za njih, oni će uvijek naći neke marionete koji će za jedne ili za druge odraditi “prljavi“ posao!

Ah da, pitanje za kraj! Kako da ljudi u Sirijskom Ratnom Zrakoplovstvu normalno rade svoj “posao“ kad njihov šef završi ovako od ruke nećaka njihovog glavnog šefa:
http://www.jutarnji.hr/zlatni-decko-prosao-nekaznjeno-predsjednikov-necak-hladnokrvno-smaknuo-generala-jer-ga-je-ovaj-pretekao-u-voznji/1396139/

Što onda može očekivati neki niže rangirani “vazduhoplovac“, kad šef završi ovako? I to zbog pretjecanja?

Ni

Taj clanak ipak treba uzeti sa rezervom, AFP je glas zapadne propagande a Sirijska opservatorija za ljudska prava je ipak opozicijska grupa ljudi kojibsu pobegli u London i odatle se bore protiv Asada.

Pretpostavimo da je to tacna vest. To je situacija upravo onakva kakva je bila u JNA 90ih, mamini i tatini sinovi glume ludilo i zbog toga se sve zavrsi kako ne treba (bar po onu stranu kome pripadaju). Cist takav primer je bahanalisanje sina Nikole Pasica na Krfu tokom prvog svetskog rata, kada je sin premijera jurio ulicama u kolima i gazio srpske vojnike jer je eto moze mu se.
Te situacije dovode do dezertiranja vojnika koji vise ne znaju zasta se bore, dovodile su do toga i u JNA, dovode i sada u Siriji pa nije ni cudo sto SAA ima tolki broj dezertera (opet analogija sa JNA).
A JNA je nekad davno imala veci budzet nego oruzane snage svih ex-yu drzava sad zajedno. Slazemo se svi bar da je sve ovo igra velikih sila.

YU

Pero Z ne brinem se ja za njih ni najmanje! Ne znam da li se sećaš 80-tih godina pokojni Iranski vođa Ruholah Homeini je imao tačan i precizan naziv za imperije SSSR-mala satana USA-velika satana, tako da se ipak treba napraviti razlika uostalom ne širi se Rusija na zapad nego zapad na istok, ne izaziva Rusija obojene revolucije već Amerika tako ni krivica ne može biti jednaka!
Pročitao sam tekst iz „jutarnjeg lista“ ako je tačno to je strašno! Podseća me na 90te i balkan, bilo je sličnih događaja! Potražiću potvrdu te vesti jer dosta pratim događaje na BI, dotle ipak moram prihvatiti to sa VELIKOM rezervom pogotovo kad nešto objavi „sirijska opservatorija za ljudska prava“ kojom uprvlja bivši (prebegli) Sirijski obaveštajac iz Londona.

Odgovori
Am

Obojica ste odgovorili ono na šta sam i mislio.
Nisam ratovao, samo, eto, pratim, volim da pročitam.

Svakako ne sporim ni stratiški ni moralni uticaj moćog oružja, ali ono se mora znati upotrebljavati. Mora da bude tu u pravom trenutku, mora da se dejstvuje združeno…

Za Siriju, baš dosta pratim, vidim da Rusi ispogađaju važne mete, pa sutra nastave ponovo. Slabo gde na kraju overi pešadija, pa napretka nema ni u selima koja kad premerim nemaju ni 500m.
A ostaju divne ruševine za defanzivu. Otuda paralela sa Vukovarom, gde da, TOW i RPG su zlato.

Sa druge strane setite se Amerikanca kako su smirivali Faludzu. To je skolski primer kako treba. Koordinisano, brzo, efikasno i profesionalno.

Odgovori
YU

Amater ako pratiš događaje u Siriji onda pokušaj da pratiš temeljno, sinhronizovano, rat u Siriji je počeo 2011 godine od tada se vrši „omekšavanje“ terena zadnja recka u nizu je priča sa izbeglicama. SAA ima velikih problema sa brojem vojnika i regrutacijom upravo iz tog razloga FSA i ISIS redovno dobijaju nove regrute iz celog sveta zato je teško SAA preći u neku pragmatičniju ofanzivu bez obzira na učinkovitost Ruskog bombardovanja. Mada se i pored svega može videti problem u fukcionisanju ISIS i to na drugom kraju ratišta u Iraku. Prebacivanjem snaga u Siriju teško trpe pritisak Iračke armije, šitskih milicija, Kurda i efektno bombardovanje bi sigurno brzo slomilo liniju odbrane na liniji Ramadi- Baiji.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Da potpuno se slažem,prethodni moj komentar je baš na tu temu.. zamislite u datom trenutku transponder samo bude daljinski Ugašen

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Jedino me brine koliko je zaštićen sistem, da li primerno proizvodjač može izvršiti nekontrolisane promene recimo u nekoj SVO, promeni parametre sa SVOJ na tudje?? Tj samo daljinski ugasi..

02. May 2024.Pogledaj

Batica na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Okruzeni smo nato zemljama. Nemas bilo kakve mogucnosti izbora. Pogotovo sa prosloscu 90ih

02. May 2024.Pogledaj

Topčider na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Non stop se vrti u krug jedno te isto, bukvalno je poprimio dogadjaj izgled vasara sa jednim te istim oruzjem koje se moze nabrojati na prste obe ruke...

02. May 2024.Pogledaj