BEG airport status
„Youtuberi“(*) u Praćinu

„Youtuberi“(*) u Praćinu

6570_122003677121_836952121_2232121_4045180_n

(*) – „…oni što hoće da rade sve što vidu na YouTube-u.“

Početkom Avgusta u Paraćinu je bilo zanimljivo.
55. Držazvno padobransko prvenstvo Srbije u klasičnim disciplinama i
1. Državno prvenstvo u Canopy Pilotingu (ili Swoop-u)


Discipline koje su do sada održavane u srpskom takmičarskom padobranstvu su skok na cilj i figure (klasika). Od ove godine kod nas su uvedene nove discipline: Canopy Piloting (disciplina-distance) i Wing Suite (disciplina finesa, tj. ko može najviše preleteti horizontalno za istu visinu).
Pored potrebe za inovacijom (tačnije održavanjem koraka sa svetom) jedan od razloga uvođenja novih je i lagano odumiranje klasičnih disciplina.
Jednostavno – nema ko da skače sem onih iskusnijih iz vojske i policije. Vazduhoplovni Savez brine o organizovanju sličnih takmičenja ali o podmlađivanju nikako.
Da li će Swoop kao disciplina zaživeti ostaje da se vidi. Mlađe padobranske „snage“ će je sigurno forsirati. Ne zbog nekog inata, već logičnog razmišljanja da je disciplina veoma atraktivna za gledaoce. Gledaoce koji su potrebni svakom takmičenju (ok, možda samo i zbog nekih potencijalnih sponzora).
Sve se odigrava vrlo blizu publici, swoop kao akcija izgleda veoma inpresivno, tu je mogućnost povreda, veština je vrlo konkretna pa postoji i razlika među takmičarima…Sve u svemu definicija „Spectator sporta„.

Pošto je bilo prvo takmičenje, postavljen je i državni rekord koji pripada Borisu Adamovu.

5452_112370958789_782803789_2252895_6192565_n

Slike, video i priču o tome kako je bilo dobio sam od:

Mirka Mircana Stupara (njegov YouTube kanal)

Aleksandra Vuletića

i Igora Jeremića

Oni koji budu pratili padobranstvo primetiće da je to jedina grana našeg vazduhoplovnog sporta (i generalno neke vaz. aktivnosti kod nas) koja ima veoma naprednu „pokrivenost“ videom i slikom. Verovatnoća da skakanja ostanu nezabeležena više gotovo da ne postoji. Nekoliko iskusnijih su veoma dobri i u video montaži a tu je i prvak u fotografisanju prilikom skoka.

Dodajte tome i nemontiranu lucidnost svakog od njih i imate adrenalinski sport. Ne zbog padanja iz aviona, već zbog ljudi koji to rade.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Jura na: Egipat nabavlja još 30 francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal

@Beduin To je tzv. Buyer's Credit gdje komercijelne banke daju 85% kredita direktno kupcu, a državna agencija izdaje garanciju u iznosu čak i do 95%. Naravno ta garancija se masno plaća (ovisno o riziku zemlje ide i preko 7%) tako da su ju Egipćani sigurno platili par desetaka milijuna EUR. U slučaju da Egipat ne…

05. May 2021.Pogledaj

Miloš77 na: Egipat nabavlja još 30 francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal

Jebiga kad imaju naftu, piramide, more, Nil i svasta sto mi nemamo sto im prirodno uliva milijarde u vojni budzet.

05. May 2021.Pogledaj

Ivan Uzice na: Egipat nabavlja još 30 francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal

Da ali oni svih aviona imaju po 50 a ne pet. Nema sta Egipat prava vazdusna sila. 50tak rafala, 50tak migova m, 20tak su 35.Neverujem da bi se iko usudio da ih napadne. To je regionalna sila.

05. May 2021.Pogledaj

Beli na: Egipat nabavlja još 30 francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal

Ja mislim da se ta stvar sa problemima u logistici, kada imas razlicite tipove aviona/helikoptere/itd., kod nas preuvelicava i da je to samo jedna strana u prici o nabavci i strategiji. Nije isto kada imate 3 zapadna 3 ruska 3 kineska aviona i kada imate 30 zapadnih 30 ruskih 30 kineskih aviona. U ovom zadnjem…

05. May 2021.Pogledaj

Ik na: Egipat nabavlja još 30 francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal

Neverovatne brojke. A taj isti Egipat je u onu Titovu Jugu gledao sa strahopoštovanjek i kao u Boga.... Kolko smo propali pa to je strašno...

05. May 2021.Pogledaj

Send this to a friend