BEG airport status
Svečano otvoren Operativni centar ViPVO

Svečano otvoren Operativni centar ViPVO

Danas je u prostorijama Komande ViPVO otvoren Operativni centar opremljen donacijom Kraljevine Danske.
Otvaranju su prisustvovali Ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić, komadant ViPVO brigadni general Ranko Živak, ambasadorka i vojna delegacija Komande odbrane Kraljevine Danske.

Operativni centar je ključni segment TiS službe (Traganja i Spasavanja) Srbije, svojevrsno komandno mesto koje koordiniše helikopterske i druge jedinice u slučaju nesreća civilnih i vojnih aviona iznad srpske teritorije.

Ovom prilikom je zvanicama i novinarima demonstrirana simulacija radnji u okviru zamišljenog scenarija prinudnog sletanja Cesne 172 sa jednim pilotom u širem reonu Niša.

Danska je u poslednjih nekoliko godina značajno investirala u SAR/TiS kapacitete Srbije:
– ViPVO i DCV Srbije su 2008. godine prisustvovali prvi put na sastanku COSPAS SARSAT organizacije dok će u Junu, takođe uz Dansku pomoć, Srbija zvanično postati i članica pomenute organizacije. Prva u regionu.
– 200.000 evra donacija svake godine od 2009. do 2011 za formiranje službe Traganja i Spasavanja
– 68.000 evra za opremanje prostorija 119. mešovite helikopterske eskadrile na aerodromu Niš, čime su poboljšani uslovi za kvalitetniji smeštaj posada i ljudstva na stalnim dežurstvima na helikopterima Mi-8 predviđenim za TiS.
– Četiri cisterne za gorivo u vrednosti od 100.000 evra koje su praktično omogućile da prošlogodišnji aero-miting bude realizovan.
– 93.000 evra za opremanje Operativnog centra ViPVO čija je namena koordinisanje i upravljanje TiS operacijama.
– Donacija u iznosu od 350.000 evra u pogledu sredstava radio veze za ViPVO radi operacionalizacije službe TiS čime će se poboljšati primopredaja radio signala vazduhoplova na skoro celoj teritoriji Srbije.
– Opremanje prostorija za smeštaj posada za TiS na aerodromu Batajnica.
– Pokretanje projekta o razvijanju sistema upravljanja bezbednošću letenja

Ministar Šutanovac je potvrdio učešće aviona srpskog ViPVO 6. Juna na aero-mitingu u Danskoj.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zimska dominacija Air Serbie

I ljubazno Vas molim Persen da ne komunicirate sa mnom na "ti". Na ovom portalu smo uspostavili civiliziranu komunikaciju u kojoj se ponašamo kako priliči bontonu, te se persiramo. Vi i ja nismo prijatelji, nismo čak ni poznanici. Meni odgoj ne dozvoljava da Vam se obačam sa ti, pa Vas molim da isti nivo pristojnosti…

15. Nov 2019.Pogledaj

Krunoslav na: Belorusija dobila prva dva višenamenska borbena aviona Su-30SM

Juga 21 stoljeća bi vjerojatno imala onu jednomotornu kopiju Rafala. Ali pogledajmo samo prometnu povezanost 30 godina nakon raspada. Još nismo izgradili ni adekvatnu mrežu autocesta da ne govorim o željeznici.

15. Nov 2019.Pogledaj

Persen na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Zimska dominacija Air Serbie

Mislav Bago je predmet sprdnje u HR a ne novinar, on je konobar i tako se ponaša ( ali kao da je jedini na svijetu i moraš kod njega naručit inače umireš od žeđi) Ako je on ozbiljan analitičar u politici onda su kriteriji takvi da bi frizer moga biti stomatolog Mislav Bago kao konobar…

15. Nov 2019.Pogledaj

Steppenwolf na: Belorusija dobila prva dva višenamenska borbena aviona Su-30SM

Pantsira ces tesko unistiti tomahawkom :). Dobar je sistem ali naravno Pantsir ni u vecim kolicinama ne moze da tvori pvo zemlje. A za ozbiljnu pvo su potrebne milijarde. USA ima enorman broj raketa (samo tomahawka 3500!!!) i bombi..mogu da gadjaju sa daljine dok pvo ne ostane i bez ijedne rakete. Slazem se da je…

15. Nov 2019.Pogledaj

Send this to a friend