BEG airport status
Svečano otvoren Operativni centar ViPVO

Svečano otvoren Operativni centar ViPVO

Danas je u prostorijama Komande ViPVO otvoren Operativni centar opremljen donacijom Kraljevine Danske.
Otvaranju su prisustvovali Ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić, komadant ViPVO brigadni general Ranko Živak, ambasadorka i vojna delegacija Komande odbrane Kraljevine Danske.

Operativni centar je ključni segment TiS službe (Traganja i Spasavanja) Srbije, svojevrsno komandno mesto koje koordiniše helikopterske i druge jedinice u slučaju nesreća civilnih i vojnih aviona iznad srpske teritorije.

Ovom prilikom je zvanicama i novinarima demonstrirana simulacija radnji u okviru zamišljenog scenarija prinudnog sletanja Cesne 172 sa jednim pilotom u širem reonu Niša.

Danska je u poslednjih nekoliko godina značajno investirala u SAR/TiS kapacitete Srbije:
– ViPVO i DCV Srbije su 2008. godine prisustvovali prvi put na sastanku COSPAS SARSAT organizacije dok će u Junu, takođe uz Dansku pomoć, Srbija zvanično postati i članica pomenute organizacije. Prva u regionu.
– 200.000 evra donacija svake godine od 2009. do 2011 za formiranje službe Traganja i Spasavanja
– 68.000 evra za opremanje prostorija 119. mešovite helikopterske eskadrile na aerodromu Niš, čime su poboljšani uslovi za kvalitetniji smeštaj posada i ljudstva na stalnim dežurstvima na helikopterima Mi-8 predviđenim za TiS.
– Četiri cisterne za gorivo u vrednosti od 100.000 evra koje su praktično omogućile da prošlogodišnji aero-miting bude realizovan.
– 93.000 evra za opremanje Operativnog centra ViPVO čija je namena koordinisanje i upravljanje TiS operacijama.
– Donacija u iznosu od 350.000 evra u pogledu sredstava radio veze za ViPVO radi operacionalizacije službe TiS čime će se poboljšati primopredaja radio signala vazduhoplova na skoro celoj teritoriji Srbije.
– Opremanje prostorija za smeštaj posada za TiS na aerodromu Batajnica.
– Pokretanje projekta o razvijanju sistema upravljanja bezbednošću letenja

Ministar Šutanovac je potvrdio učešće aviona srpskog ViPVO 6. Juna na aero-mitingu u Danskoj.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Milisav na: Er Srbija otpušta deo zaposlenih i smanjuje im plate, Viz er prvi otpustio srpske pilote

Jos samo da spomenete ljude koje rade na ugovor preko agencije, medju kojima sam i ja, kao i kolega koji radi 17 godina, radna mesta gase i mi do vidjenja, uzas

19. Nov 2020.Pogledaj

ZZ na: [PILOT SA ISTOKA] Boingova 737 familija: Od revolucije do prokletstva (2. deo)

FAA je danas dala konacni clearance za 737 MAX. Pitanje je sada sta to znaci za sve avione sto su stajali uskladisteni i koje adaptacije trebaju da se urade.

19. Nov 2020.Pogledaj

TT na: Druga evropska mušterija: Mađarska kupuje brazilske srednje transportne avione KC-390

Altec Ti mi se cinis kao sveznalica pa mi objasni, sta ce policiji veliki transportni helikopter, i to tri komada, dok ih vojska ima tek 8?

19. Nov 2020.Pogledaj

B na: Druga evropska mušterija: Mađarska kupuje brazilske srednje transportne avione KC-390

Ko ce da se bije sa 12 Gripena, ili Hrvati sa 12 bilo kojih aviona, Bugari sa 8 i Rumuni sa 16, F-16. Bez vise stotina aviona po zemlji, njihova uloga u ratnjim dejstvima je nepostojeca. I zapadna Evropa i Rusija i Amerika, pa i Kina imaju i po vise hiljada borbenih letelica... A Turska…

19. Nov 2020.Pogledaj

Send this to a friend