BEG airport status
LYBE 2806:00 Z 280°03KT 0250 R12/0300N R30/0275N FZFG VV002 M02/M02 Q1014 NOSIG=
Srbija i dalje čeka Kategoriju 1

Srbija i dalje čeka Kategoriju 1

Hrvatska je pre neki dan ponovo dobila Kategoriju 1:

Zrakoplovne vlasti Sjedinjenih Američkih Država (FAA) utvrdile su da Republika Hrvatska udovoljava međunarodnim ICAO sigurnosnim standardima u zračnom prometu te su joj shodno tome dodijelile kategoriju „1“, čime je hrvatskim i američkim zračnim prijevoznicima stvorena pretpostavka da uspostave izravne letove između dviju država.

Kategoriju 1 Republika Hrvatska je dobila temeljem provedenog nadzora FAA-a nad hrvatskom Agencijom za civilno zrakoplovstvo u razdoblju od 12. do 16. srpnja 2010. te konzultacijskog sastanka održanog 1. i 2. prosinca 2010. godine.

Naime, posljednji put FAA je proveo nadzor hrvatskih zrakoplovnih vlasti, odnosno Uprave za zračni promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, od 21. do 25. siječnja 2008. te su tom prigodom utvrđena određena odstupanja od međunarodnih ICAO standarda zbog čega je Hrvatska svrstana u kategoriju „2“.

Izmjenama i dopunama Zakona o zračnom prometu iz svibnja 2007. godine stvoreni su pravni preduvjeti da Vlada Republike Hrvatske ustroji Agenciju za civilno zrakoplovstvo kao tijelo nadležno za provedbu sigurnosnih standarda i nadzora u zračnom prometu RH.

via r-1.hr

Poput komšija i mi smo izgleda morali da čekamo donošenje novog zakona o Vazdušnoj plovidbi. Simptomatično je da ga je Hrvatska dopunila još 2007. godine. Ako je sve spremno i sve je po PS-u zbog čega i dalje čekamo? Administracija? Mora da američka strana kasni…

Avio-saobraćaj ka američkom kontinentu obustavljen je 1992. godine. U dva navrata “Jat” je pokušavao da obnovi liniju (2004. i 2006. godine) ali bez uspeha, jer su američke vazduhoplovne vlasti Srbiju svrstale u kategoriju dva, a da bi naša avio-kompanija letela ka Americi neophodna je prva kategorija.

– Srbija je odavno ispunila sve uslove za prvu kategoriju, a krajem prošle godine donet je i novi Zakon o vazdušnom saobraćaju, tako da očekujemo da će u 2011. naša zemlja konačno imati kategoriju jedan američkih vazduhoplovnih vlasti – ističu u Direktoratu. – Kada dobijemo prvu kategoriju i kompanije iz Srbije moći će da lete ka SAD i Kanadi. Neophodno je samo da njihova kontrola dođe i ustanovi da su svi uslovi ispunjeni.

via Direktni letovi do Amerike | Turizam | Novosti.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

dgimp na: [POSLEDNJA VEST] Srušio se helikopter hrvatskog ratnog vazduhoplovstva OH-58D Kiowa Warrior

Bilo je kritika na račun ovih helikoptera to što su jednomotorni i nisu zbog toga pogodni za let iznad otvorenog mora.

27. Jan 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: Pripadnici RV i PVO se obučavaju na desantno-jurišnim helikopterima Mi-35M

@Mayer ispotavilo se da novi ruski helikopteri ipak imaju klimu i pored tih ventilatora.

27. Jan 2020.Pogledaj

max na: [POSLEDNJA VEST] Srušio se helikopter hrvatskog ratnog vazduhoplovstva OH-58D Kiowa Warrior

kada usa nesto izbaci iz upotrebe, onda znas koliko je to dobro... ne izbacuju oni tek tako stvari iz upotrebe..

27. Jan 2020.Pogledaj

Send this to a friend