BEG airport status
Direktorat  gradi nove heliodrome

Direktorat gradi nove heliodrome

Kako Novosti danas pišu Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva pomoći će zainteresovanim lokalnim samoupravama prilikom registoravanja i procesa izgradnje novih heliodroma. Vest, koja ima obrise publikovanja kampanje, navodi da će DCV konkretno pomoći u administrativnom delu ali i izgraditi svu potrebnu infrastrukturu. Dakle izgraditi uređene lokacije za sletanje helikoptera:„…od njih tražimo samo informacije o adekvatnoj lokaciji, a onda će naši stručnjaci da obiđu teren. O trošku Direktorata će se napraviti projekat, ugraditi najneophodnija oprema i registrovati helidrom. Kada završimo taj posao ostavićemo helidrome na korišćenje lokalnim samoupravama i njihova jedina obaveza je da ih održavaju. Ovo je između ostalog naš plan za ovu godinu.“

Novi aerodromi, heliodromi..

Nekoliko puta sam se na blogu bavio temom izgradnje kapaciteta (aerodroma, infrastrukture) od strane države. Nedavne inicijative Ministarstva odbrane usmerile su reflektor na perspektivu nekoliko aerodroma u regionalnom i low-cost modelu poslovanja. Kapacitet će dakle za nekoliko godina postojati ali osnovna predpostavka za zdravo poslovanje – inicijativa privatnog kapitala da stvori tržište i dalje nedostaje. Najava komercijalnih operatera i dalje nema.

Inicijativa Direktorata je ideal koncepta „državne pomoći vazduhoplovstvu“, sintagma kojom su svima puna usta kada kritikuju rad ove institucije i njenu razvojnu ulogu. Država je tu da obezbedi infrastrukturu, reguliše tržišnu utakmicu i pusti privatni kapital da svojom inicijativom stvori i oblikuje tržište. Još ako se akcije slične ovoj finansiraju iz Evrope, tim bolje.

Ovaj konkretni primer je goli minimum potrebnih aktivnosti koje se istini za volju polako događaju u srpskom civilnom vazduhoplovstvu. Kada se izuzumu nemaštovito i isprazno verbalizovane fantazije poput Integrisanog sistema generalne avijacije i boljeg iskorišćenja sportskih aerodroma čiji je proponent u predhodnom vremenu bio tadašnji pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj, ostaju ovako konkretne i pozitivne stvari.

Međutim, ono što je važnije, ono što sve nas treba da zanima su vesti o privatnom kapitalu koji će rizikovati, osnovati i pokrenuti taj famozni regionalni komercijalni vazdušni saobraćaj. Koliko će to biti moguće u obeznađenoj 2012. godini ostaje da vidi. Ali tek kada neko konkretizuje jedan od mnogobrojnih biznis planova (za koje pozudano znam da postoje) videćemo da li u Srbiji postoji razlog za sve te nove aerodrome i heliodrome ili su, nedajbože, deo političke kampanje.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

m

To Starcevic & Co da se nafatiraju pred ,,beganje''.

Odgovori
M

a kace begaju?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

PakleniVuk na: [EKSKLUZIVNO] Orao srpskog RV i PVO lansirao Maverik prvi put posle više od 25 godina

Eto . Juče svi navališe da omalovažavaju to gađanje, danas bi ovo ,a sta ce biti sutra?

24. Sep 2020.Pogledaj

Dokaz na: Tajland pre Srbije možda prvi inostrani kupac kineskog PVO sistema FK-3

Što od oka? Zna se npr. koliko novca je dobio premijerov brat(oko 40 mil. evra). Tako da je u budžetu ostao mrak! Zato i nema za plate, penzije i naoružanje!

24. Sep 2020.Pogledaj

Čavke na: [EKSKLUZIVNO] Orao srpskog RV i PVO lansirao Maverik prvi put posle više od 25 godina

Prostom računicom ispada da je 215-(8+64+6+1)=136 preostalih raketa. Zna li se šta je gađano sa ovim raketama u ratu i kako su se pokazale? Kakve tačno ciljeve je najbolje njima gađati stalno se pominju tačkasti ciljevi pretpostavljam ne pokretni. Da li ova raketa može da uništi dvospratnu kuću npr ili manji most?

24. Sep 2020.Pogledaj

Dule na: Tajland pre Srbije možda prvi inostrani kupac kineskog PVO sistema FK-3

Što je Srbija navavila-nabavila je! Sada imamo novog gazdu, neće dozvoliti ništa od Kine, Rusije ili Belorusije. Znaci, od Lukašenka nema Migova, od Putina nema T72, od Si Djipinga nema ni tog Fk-3 PVO sistema. Vec se narodu zamazuju modernizovanim Orlom J22 a sve ih je manje u letnom stanju, ostalo svega par komada za…

24. Sep 2020.Pogledaj

Lovac na: Tajland pre Srbije možda prvi inostrani kupac kineskog PVO sistema FK-3

U Srbiji postoji i stručno tijelo i stručna analiza. I malo se varate ako mislite da sve treba da bude javno. Ipak postiji nešto tajno u svakoj zemlji, a posebno kada je naoružanje u pitanju. I nerazumijem kako to da svako više zna od ministra finansija kakvo nam je stanje u državnoj kasi. Vjerovatno ljudi…

24. Sep 2020.Pogledaj

Send this to a friend