BEG airport status
Gospodine Lazanski, možda je vreme za penziju?

Gospodine Lazanski, možda je vreme za penziju?

BEOGRAD – Legenda domaćeg vojnog novinarstva, kolumnista i novinar dnevnog lista „Politika“ uputio mi je juče javno nekoliko težih reči u delu za komentare njegovog teksta „Na krilima supersonika“. Danas mu odgovaram.Odgovor Lazanskog na pitanje jednog od čitalaca:„@ MIroslav Lazanski: Gospodine Lazanski, jeste li vi videli clanak na Tango Six Blogu o ovom vasem pisanju? Kako komentarisete?

„Iskreno da Vam kažem, ja ne jurim te blogove po netu, ali sada sam potražio. Utisak jeste da je reč o dva iskompleksirana tipa, jedan je kao novinarčić tog bloga, a drugi navodno vazduhoplovni inženjer za kojeg niko ovde nikada i nije čuo i koji je odavno u inostranstvu. Taj inženjer pokušava da negira stručna mišljenja VTI, kaže „orao“ je kopija „jaguara“, šta to znači? Mogu Vam nabrojiti desetak aviona zapadne i ruske proizvodnje koji su vrlo slični. Ruski nadzvučni putnički avion na Zapadu su zvali „konkordijevič“. Temelj moga teksta o ponudi Srbije Emiratima jeste razgovor sa direktorom Utve, direktorom vazduhoplovnog odelenja na VTI i gospodinom Miloradovićem iz „Jugoimport SDPR“. Oni smatraju da se to može uz određena ulaganja, naravno ne mala, tako sam ja i naveo u mom tekstu. Vidim da ta ekipa tango sve zna, pa ako sve znaju što nisu kada pišu o aeromitingu na Batajnici naveli kako se italijanski transporter skoro srušio, kako su se oba američka F-16 pokvarila. Zloba…

M.Lazanski @ inzenjer | 11/11/2012 15:11

Nastavak. Dakle, italijanski transportni avion doživeo je havariju sistema za upravljanje vertikalcem, spasio ga je pomoćni sistem, ali i taj je bio na granici otkaza zbog manevara koje su piloti izvodili na Batajnici. Italijanski avion je ostao kod nas još četiri dana sve dok mu nisu iz Italije dopremili rezervne delove i popravili ga. Dva američka F-16 ostala su još 25 dana na Batajnici, sve dok ih nisu popravili. Ali tango six blog o tome ni reči. Znate, nismo svi završavali škole u Ljigu, Surdulici i Tutinu, inženjeri iz VTI su doveli program NA do predserijske proizvodnje. Ako meni dva glavna vazduhoplovna stručnjaka sa VTI kažu da nešto možemo, nemam razloga da im ne verujem. Zašto bi neki budalaš sa nekog tango six bloga i nekakav inženjer iz Kanade bio u pravu, a inženjeri sa VTI ne bi bili u pravu? Možda je trebalo pitati taj blog i tog iz Kanade šta da ponudimo Emiratima? Frustracije su strašna stvar, posebno kod sitnih žicara.“

Post koji je Miroslav Lazanski komentarisao bila je analiza njegovog teksta na Tango Six Blogu koja kvalitativno kritikuje interpretaciju izvora do kojih je došao. Pa da odgovorim:

Gospodine Lazanski,

Hvala Vam na komentaru i hvala što ste prvi put ukucali Tango Six u vaš browser. Kao neko ko je od malena fasciniran Vašom pojavom nadao sam se da će se to dogoditi mnogo ranije jer, setićete se, dao sam Vam svoju vizit-kartu na aero-mitingu Batajnica kada sam Vas zamalo intervjuisao (učtivo ste se izvinili, morali ste da se spremate za RTS prenos). Dobrodošli!

Što se uvreda tiče, razumem Vašu reakciju. Ona je nastala iritacijom usled mog korišćenja grubljih reči kao što su „gluposti“ u naslovu i upotrebom pojave zvana Vesna da Vinča. Gospođa da Vinča (nadam se da su titula ili prezime ispravno napisani) kao osoba s kojom Vas asociraju je Vaš lični izbor, privatnost takoreći. Ja sam se teatralno zgrozio na jedan on najvećih blamova ove godine koji se tiče Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Odgovorni za vojni PR dozvolili su da dva generala Vojske Srbije budu na istom događaju i fotografiji sa osobom koja se razvlači kroz medije na izrazito negativan način (da ne upotrebim konkretnije kvalifikacije) uz priču koja je podjednako umobolna kao njena godišnja organizovana eksploatacija licence za Mis Sveta. Namera je bila da ovo dešavanje istaknem kao ilustraciju nesposobnosti vojnog PR-a uz lično mišljenje da Vam asocijacija sa njenom pojavom preti kredibilnosti. Mešanje u Vaš lični izbor i privatnost da, ali i briga koju niste uspeli da prepoznate. Hajde da kažem da se delimično izvinjavam zbog toga.

Vi ste za mene jedan od najboljih novinara trenutno u Srbiji, ne toliko u tematici vojske i vazduhoplovstva, već zbog veštine u pisanju, obrađivanju aktuelnih tema i stavljanja istih u kontekst po principu „bio sam tada i tada tu i pričao sam s tim i tim“. Za razliku od mene i onih koji će doći posle mene Vi ste imali jedinstvenu priliku da upoznajete ljude i idete na mesta na koja retko ko sme ili može. U pitanju su lokacije i intervjui o kojima ja i meni slični možemo samo da sanjamo.

Ali vreme se promenilo. Više niste jedini čiji se VHS emituje na tri postojeća kanala, više niste jedini koji ima mogućnost da ode na mesta, vrati se, publikuje sadržaj i na čije publikacije ne postoji mogućnost komentara ili kontra-analize. Najnapredniji alat u doba kada ste bili neprikosnovena zvezda bila su pisma čitalaca.

Danas svaka budala ima mišljenje, internet je svakoj budali dao percepciju informisanosti i da rezimiram, internet je zlo. Ne.

Uvrede

Dobićete samo jedno, delimično, izvinjenje zbog Vece. Za tvrdnju da ste u tekstu posvećenom poseti Emiratima napisali gomilu gluposti se ne izvinjavam.

„Imao sam kredibilne izvore“ je nešto što priliči uplakanom studentu FPN-a ili neke druge novinarske školice (ja sam produkt novinarske školice i ponosim se time) koji je uhvaćen u citatu izvora koji ga je „preveslao“. Ne priliči osobi kojoj milioni Srba veruju kada je u pitanju vojno vazduhoplovstvo. Napao sam tvrdnje vašeg izvora koje niste proverili, stavili u kontekst realne izvodljivosti i zdravog smisla. Ukratko, čelnici pomenutih institucija su nešto reklamirali (to jeste ekskluziva i to što ste je preneli jeste Vaš posao) ali pomenute tvrdnje (reklame) niste podrobnije analizirali u istom ili sledećem tekstu i tako ste bitno podrili svoj kredibilitet tvrdeći auditorijumu da srpska vazduhoplovna industrija može Emiratima, i uz njihova fantastična ulaganja, prodati pomenute proizvode. Ja bih takođe preneo reklamu, ali i žestoko se kontra-argumentima obrušio na izrečeno. Ne zbog zlobe, anti-patriotske sabotaže ili potrebe za pažnjom kako me neki optužuju već zbog istine.

Jer, gospodine Lazanski, Tango Six Blog, pored toga što je najčitaniji i najcitiraniji domaći portal koji se bavi originalnim vestima iz regionalnog civilnog i vojnog vazduhoplovstva, mesto je na kojem je napisano najviše istina o javnim i ne tako javnim dešavanjima u ovoj tematici u novijoj istoriji. Dok su se drugi bavili mejnstrim publicistikom uz kopiranje i recikliranje stranih izvora, Tango Six je od samog početka pored najaktuelnijih vesti i praćenja događaja, počeo da piše o stvarima o kojima niko nije želeo da piše.

Dok su Vama nudili ekskluzive o raznim temama ja sam svoje jurio samoinicijativno, na najneprijatniji i najdirektniji mogući, dakle novinarski način. Pisao sam o gluposti i nestručnosti političara zaduženih za civilno vazduhoplovstvo, optuživao javno iste za kršenje procedura, prozivao i dokazivao da viši menadžment pojedinih institucija otvoreno laže. Ne postoji medij u Srbiji koji je doneo više novih informacija u sferi civilnog vazduhoplovstva nego Tango Six Blog.

Jedini sam javno napisao da je vrhovni komadant sabotirao istragu koja može bitno uticati na budućnost srpske vazduhoplovne industrije. Jedini sam napisao da Goran Savić nije bio heroj i da su mediji zajedno sa Ministarstvom odbrane (koje ga je predložilo za odlikovanje) zloupotrebili smrt jednog od svojih najboljih ljudi. Najkontraverznija stvar koju ste vi napisali je da MiG-ovi u jednom trenutku nisu imali gume.

„Novinarčić ovog bloga“ na novinarstvo gleda kao na beskompromisno otkrivanje istine, koliko god ona bila neprijatna i u pogrešno vreme, na analizu uz pomoć staromodnih tehnika upoređivanja izvora i pronalaženje onih najkredibilnijih koji do tada nisu imali glas.

Ova „sitna žicara“ je samo iskoristila internet (blog i društvene mreže) kao alat protiv kojeg nema odbrane kada istina i pravovremena informacija brzo i mnogo direktnije dođu nego što je to slučaj kod inertnih i nestručnih klasičnih medija. Institucije i profesionalce u domaćem vazduhoplovstvu, znam, to prilično iritira ali ja samo mogu obećati da ću biti još brutalniji.

Vi niste radili ništa slično, priređivali ste, obrađivali i analizirali. U iskrenoj želji da se i ja vratim jednostavnim i nepolitičkim temama nastaviću da ukazujem na nepravilnosti, gluposti i amaterizam dinosaurusa koji ne znaju da se prilagode vremenu u kojem žive. Ja sam možda često bio grub prema vojsci kao instituciji ali uvek argumentovano i dokazima. Nikada je nisam blamirao i nanosio joj štetu. Kao na primer Vi sa onim prenosom aero-mitinga na RTS-u.

Gluposti

Gluposti jeste preneli i tako im dali kredibilitet. Imam svako pravo da Vas „napadnem“ po tom osnovu. To nisam radio ličnim tumačenjima već kao što bi to svaki „novinarčić“ trebalo da uradi, uz pomoć eksperta u temi.

Po oštrini i preciznosti verbalizacije svog stava, kvalifikacijama i željom za pozitivnim promenama u domaćoj vazduhoplovnoj industriji ne postoji bolja osoba od Marka Ivankovića. Čudno je kako ste za samo nekoliko sati došli do toga da „za njega kod nas niko nije čuo“. Nazvati jednog ili dvojicu nije dovoljno. Morate poznavati ljude unutar institucija. Ne one sa kojima se pije viski, već one koji nešto rade i nešto znaju. Ja sam od plejade njih koji su mi godinama anonimno prilazili sa željom da se kroz mene čuje njihov glas, za onu analizu, izabrao Marka.

Zanimljivo je da ste mi od nebrojano grešaka koje sam do sada napravio (nemam problem da ih i javno priznam) našli da nisam pisao o „zaglavljivanju“ Italijana i Amerikanaca na Batajnici posle aero-mitinga. Tačno je. Nisam.

Članovi najčitanijeg vojnog foruma u Srbiji su ovu temu načeli prvi, sećam se dva dana ranije nego što sam ja čuo za nju. Nisam pisao o tome jer to nije bila vest a tuđe vesti na sajtu ne prenosim. Tema jesu bili razlozi kvarova i ona jeste zanimljiva i relevantna ali jednostavno sam bio zauzet drugim stvarima. Greška koja stoji u delu oko zauzetosti i ne posvećivanju analizi.

Netačno je da je bilo šta kod Spartana bilo „na granici“ i da je Novi Avion došao do faze predserijske proizvodnje. Ali o tome u više detalja u danima koji dolaze. Samo ću reći da su se neki stariji vazduhoplovni inženjeri (takođe izbegli iz zemlje) zagrcnuli kada su čuli šta su Vam rukovodici rekli. Rukovodioci koji su pisali seminarske radove kada su ovi radili na NA projektu. Čuće se i njihov glas, čisto radi konteksta.

Šta prodati Emiratima? Ne znam. Znam da će premijer Velike Britanije vrlo brzo prodati Tajfun u regionu i to verovatno upravo njima. LIFT Orao i NA za Tajfuna? Sve i da je moguće i realno, ne verujem da će biti dozvoljeno. Lasta nam je dozvoljena jer je Iraku bilo moguće prodati svašta.

Zloba i frustracije

Ne postoje. Vi ste od svog imena stvorili sinonim za usmerenje novinarstva kojim se bavite. Zbog toga ćete uvek imati moj duboki naklon i priznanje da ja isto nikada neću postići. Zato što monopoli i selekcija više ne postoje, komunikacija je demokratizovana do besmisla ali taj haos, kao što je nedavno Tijanić rekao, daje nesagledive mogućnosti.

Ja te mogućnosti planiram da iskoristim. Vi? Ili se prilagodite ili je vreme za penziju.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Bo

Pokušaj da se sebi da na značaju preko grbače gospodina Lazanskog.
Politička orjentisanost blogera je očigledna kroz izbor pretencioznog naziva (tango six) do izbora i filtracije tema. Da ne ističem njihove vrlo orjentisane kritike, istaći ću više nego upadljivu amneziju blogera na temu tehničkih problema NATO aviona na mitingu. Ti problemi su teška novinarska pikanterija i nedopustivo je ''nepristrasnom'' čoveku (novinaru) da ih zanemari.

Odgovori
Pe

Borise,

Ne komentarišem svoje tekstove ali ovo sada činim da bih dao poslednju primedbu na moje navodno anti-ruske stavove.

Neko ko "mrzi" ili uklanja Ruse iz svog stvaralaštva ne bi uradio ovo i to uradio jedini http://youtu.be/Xj0ZvZQthO8

Osvrt na izbor naziva je imbecilan i kao takvog ga naravno neću komentarisati.

Politički nisam orijentisan u svom radu.

Primedbe na to što na Tango Sixu nije ništa pisano o "zaglavljivanju" Amerikanaca i Italijana, kao što sam jasno napisao u ovom tekstu, su apsolutno na mestu, da li opravdano ili neopravdano nisam o tome stigao da pišem nije bitno. Nisam i to je greška. Koju priznajem.

Hvala na čitanju.

ve

Pozdrav Pero,

odlični tekstovi. Čitam ih odavno.

Samo jedna mala mala zamerka, čisto estetska, ni malo suštinska. Pokušaj da tok misli držiš linearnim. U svim tekstovima ti se teme (recimo između paragrafa sa naslovima) prepliću. To ponekad znači malo konfuznije razmevanje, pa je potrebno više puta vraćati se i čitati.

Samo to, nastavi sa ovim, odlično i osvežavaće, na sceni gde ustaljeni relikti nekih bivših vremena i dalje drže položaje sa kojih misle da mogu oblikovati sve što žele i kako žele.

Pozdrav

Odgovori
sl

I te kako sam protiv nekih stvari koje je koristeci svoj blog Petar uradio. Dotakao je "vruce teme" koje i spominje u prethodnom postu, ali ih nije dovrsio kako je obecao. Zato obecanja nije trebao ni davati. Zato do sada, kao i uvek, pratim pisanja na Tango Six, ali ne ucestvujem u komentarima, jer je Petar "demokratski" banovao moju drugu opomenu da nam duguje obecano. Petre, mozes to i sada da uradis – tvoj blog, tvoje pravo. Ali ipak, od mene veliki plus za ovaj tekst!

Odgovori
ip

Obozavam nasu belevurdiju i intelektualnu elitu koja je zbrisala odavde uporno pokusavajuci da nas koji smo ostali ovde nauci kako i sta treba menjati.Ne osudjujem ih sto nisu tu, to je stvar licnog izbora ali niihovo misljenje je relevantno samo za zemlju u kojoj zive nikako za zemlju iz koje su zbrisali.

Jel ipak ovo je samo Srbija a delom nam je situacija pored sopstvene gluposti potpomognuta u velikoj meri humanizmom drzava za koju nasi inzenjeri rade….

Odgovori
In

A sta da radimo ako je recimo sva ta "belevurdija" kako kazes upravo i zbrisala zbog kojekakvih jajara, susumiga i kupler majstora koji su vecito imali stav da mora da bude po njihovom i kako oni kazu ili nece biti uopste! Jajare koje su bile spremne da udave tudje zivote, reputacije, znanje i trud, da zgaze i bace a onda izvlace kao svoj u datim momentima.
Sta da radimo recimo ako je sva ta "belevurdija" sada ponos vecine firmi koje definisu avijaciju i buducnost avijacije na celom svetu.

Znas kako, filozofija "bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu" je zajebana stvar, pogotovo ako iskoristis svoje poluge moci da od drzave napravis sto vece selo kako bi bio glavni!

Zbog toga vise nema "belevurdije"

Ostaj zdravo!

An

Nadam se da ste vi i vaše kolege dobro iskoristili bonuse iz '99. Vaša roba se pokazala odlično. Još uvek nas "radi".

Sr

Rade li televizori, frizideri, mobilni? Kako je sa automobilima, traktorima, putnickim avionima? Kako oni rade? Usisivaci, mikseri, bojleri? Ima li tu problema sa radom? Nasi inzinjeri koji rade po cijelom svijetu proizvode i te stvari. Da, budu ponos svojih firmi. Ne, oni koji rade za vojnu industriju ne dobijaju "bonuse iz '99". Da je tako onda bi trebali da donijemo bonuse iz Srbije za radar koji je nanjusio F-16 i za Bofors topove koju su obarali krstarece rakete. Za Motorole i Kompanjole takodje. Bas tako nece dobiti bonus kada danas u Srbiju slete oni koji su "radili" '99 a "vi" im pustate svecanu muziku i docekujete sa osmjesima.

An

"Da je tako onda bi trebali da donijemo bonuse iz Srbije za radar koji je nanjusio F-16 i za Bofors topove koju su obarali krstarece rakete."

Pa nije problem, isporučite račun. Verovatno će vam i biti plaćeno. Izdejstvovaće ovi koje vlast dočekuje pleh muzikom da i vi dobijete malo podstreka za dalja istraživanja. Poligon za testiranje vam je zagarantovan.

Zanimljivo kako sada znaš da se pobuniš kad ja napišem nešto ovako, a kad je trebalo da se pobuniš, išao si linijom manjeg otpora i prvim vozom otišao da praviš usisivače. Ne brajko moj, nemam ja problem što si otišao. Ako si otišao, i srećan ti put i pametno si odigrao, ali nemoj da nam soliš pamet jer nismo svi ni pevali ni igrali ovih godina. Neki su za ovu zemlju i ratovali, ne svojom voljom. Neko je morao da ostane i da potpali roštilj da lepo ručkaš kad dođeš na "ferije".

Glavna rečenica i srž problema: "Sta da radimo recimo ako je sva ta "belevurdija" sada ponos vecine firmi koje definisu avijaciju i buducnost avijacije na celom svetu."

Ništa. Radite i stvarajte. Ako ne želite, ne možete, nećete sa ovim ljudima koji ovde rade da podelite ni deo znanja stečenih tamo, vaša stvar, ali je krajnje jadno i mizerno sedeti negde u Sijetlu, primera radi, primati platu u Boingu i pisati: "Znaš kad ćete vi da napravite 'vaki avion, nikad! To što vi pravite je čisto smeće i samo vas lažu i mažu!" Koliko sam video, ovde svi znaju da pljuju, i to dosta kvalitetno i rečito, al' niko nije dao predlog, niko nije rekao "hajde da pomognemo tamo nekim ljudima u državi gdesmo rođeni i gde smo se školovali, koji žele da promene nešto, ali ne mogu, ne znaju dovoljno". Mnogi naši koji prave usisivače čim pređu granicu zagrebu nogama u pravcu Srbije, kao kuče kad obavi veliku nuždu.

Priznajem, nisam video dovoljno, ali i ono što sam video bilo je previše.

Go

Pa pošto ističeš Internet i njegovo vreme, da vidimo da li će se ovaj komentar zadržati i održati na tvom blogu. Tvoje pljuvanje Lazanskog i njegovog teksta je nepotrebno, vrlo nevaspitano i da štos bude veći nije potkrepljeno ni odgovarajućim činjenicama. To što ćeš se sakriti iza reči nekog "stručnjaka", čiji su navodi na momente vrlo sumnjivi, ne bih da komentarišem. SDPR je dobro (ponavljam: DOBRO) odradio posao što se tiče nastupa pred UAE, i tako će biti dokle god postoji prodaja: uvija se u "zlatnu" oblandu ono što možeš da ponudiš na prodaju, pa ako prođe dobro je, ako ne … nikom ništa, pokušali smo.
Da su Rusi svojevremeno rekli Indusima šta sve ne može Su-27, NIKAD ga ne bi prodali. Ovako je priča išla: jel' može to? Može! Jel' može to? Može! … i tako mnogo puta…. onda se ispostavilo da zapravo većina od toga "može" zapravo ne može, ali je bilo kasno, Rusi su to rešavali u hodu i danas Indusi imaju preko 200 Su-27 u naoružanju. Vrlo se dobro zna šta mi možemo, šta se može napraviti od G-4/J-22 i tu ne može da bude prevelikog "naduvavanja". E sada što ti, "STRUČNJAK", znaš da tamo u VTI-u i SDPR-u radi sve lažov do lažova i nestručnjak do nestručnjaka, … sažaljevam slučaj.
TI LAZANSKOM NISI NI DO KOLENA, VRLO JE KOREKTNO I PROFESIONALNO ODRADIO ONO SVE O ČEMU TI VRLO ZLURADO I NADOBUDNO TRTLJAŠ.

Odgovori
In

Tvoje nagadjanje oko procesa prodaje/kupovine novog aviona u tekstu:

"Da su Rusi svojevremeno rekli Indusima šta sve ne može Su-27, NIKAD ga ne bi prodali. Ovako je priča išla: jel' može to? Može! Jel' može to? Može! … i tako mnogo puta…. onda se ispostavilo da zapravo većina od toga "može" zapravo ne može, ali je bilo kasno, Rusi su to rešavali u hodu i danas Indusi imaju preko 200 Su-27 u naoružanju".

POKAZUJE koliko NEMAS pojma, ali ni priblizno pojmu o tome kako se kupuju avioni, pogotovo vojni!

Ono jeste, nisu ni Indusi ni Rusi po tom pitanju neke velike reference (mislim na postovanje procedure i protokola vezanog za selekciju, ispitivanje i kupovinu aviona ustaljenog vec decenijama u civilizovanom svetu, odnosno oce da zajebu ponekad), ali brate mili ovakvu gomilu gluposti koje si napisao tesko da moze i papir i bajti da istrpe. Glupost veeeelikog kalibra!

С

Не знам да ли си укапирао начин писања Т6, али уместо да се сконцентришеш на (контра)аргументе, ти се хваташ за емоције и жуч некаквих "новинарчина"!

Ајмо, болдовани плави фонт "у руке" па да се овде да чути и видети и (контра)глас струке, тј. људи од техничких (и економских) наука!
А ако и даље мислиш да је ОК да Србија ИКОМЕ, ГДЕ ГОД, треба да продаје маглу ма каквим маркетиншким триковима (због ма каквих циљева)…..онда смо стварно у већој менталној дубиози него што су мислили исти они "странци" који су нам здушно помогли да се (колико год је то могуће) разбијемо, поубијамо, уназадимо…и на жалост препустимо забораву и зубу времена све оне поменуте пројекте и планове за развој НА!

Дајте људи, не будалимо више, аман !

In

I pouceni tim iskustvom indusi kupise apace.

Sa

Pozdrav Petre, naravno da sam redovan citalac tvog bloga, retko kad komentarisem, prosto zato sto mi tematika nije bliska i vrlo malo znam o temama kojima se bavis, ali blog ti je odlican, pises zanimljivo pa
i mi laici sa uzivanjem citamo i ucimo od tebe. I jos nesto ne slazem se sa gospodinom Lazanskim koji te
okvalifikovao kao "novinarcica", trebao bi malo vise da se bavi vojnim stvarima, a manje izborima za Miss ili
sta vec, odavno imamo mnogo nacina da se informisemo i ne moramo njemu bespogovorno da verujemo.
Samo napred Petre, sjajan si!!!!!

Odgovori
Ma

Pozdrav za inzenejera, kolegu i imenjaka iz Kanade od "belevurdije"iz Srbije:))) Znas moje misljenje, puna podrska tebi i g. Vojinovicu.

Marko

Odgovori

Ne sviđa mi se agresivni ton i ad hominem retorika kojom pisac bloga napada Lazanskog. Nadam se da će vremenom rafinisati stil i stasati u uzor novinarske profesije.

Ali to je manje bitno jer dobijamo nepristrasne i profesionalne tekstove podržane kvalitetnim novinarskim istraživanjem, koji predstavljaju oštar kontrast lenjom copy/paste stilu novinarstva koje vlada Srbijom.

Samo tvrdo!

Odgovori
Ma

Argumentovan odgovor gosp. Vojinovica.

Ne smatram da ste duzni da se pravdate bilo kome. Zivimo u vremenu u kome je virtuelni prostor mesto istinske demokratije – vi imate pravo da nesto istrazite, iznesete misljenje o tome, sucelite misljenje sa drugima.

Nacin na koji je Lazanski godinama izvestavao o sistemu odbrane u mnogo cemu je problematican, nekriticki; fascinacija sire javnosti njegovom nespornom harizmom rezultira temeljno pogresnim pristupom problemima reforme.

Srdacno,

Marko Savkovic
Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Odgovori
In

Nije neprimereno pominjati i čitavu priču sa de Vinčom i privatnim životom. Zašto? Zato što je čovek celina, ako nisi osoba od integriteta u privatnom životu to te određuje, i biće prisutno i u profesionalnom delanju. Reakcija i uvrede na račun Vojinovića od strane Lazanskog, te nedopustiv rečnik koji je upotrebio govore dovoljno.

Odgovori
Z.

Bicu kratak. Dovoljno je procitati neke od knjiga gospodina Lazanskog i bice Vam sve jasno, pogotovu ljudima koji se razumeju u tematiku. Gore sam procitao da je nekoga nazvao, tacnije vazduhoplovnog inzinjera, nesposobnim samo zato sto zivi u inostranstvu, sto je svakako velika glupost izrecena od strane g.dina Lazanskog. Ja sam recimo novinar koji u Srbiji nije nimalo poznat ali zato pisem za najbolje Evropske vojne strucne magazine. Gospodin Lazanski takodje na neprilicen nacin koristi Politiku za svoje, mogu slobodno nazvati, licne ratove.
Stojim iza toga da je novinar koji je imao pristupa mnogim armijama sveta i da je imao kvaliteta, ali to nista ne govori, ovde je vise rec o monopolu nego li o bilo cemu drugome, odnosno on i g.din Drecun su jedini nazovimo forsirani vojno-politicki novinari na nasim prostorima.

Odgovori
De

To je upravo ono što sam imao namjeru napisati kao komentar na tekst. Gospodin Lazanski je zaista postigao mnogo. Imao je pristup stvarima kojima malo koji civil ima, ali mogao je to da iskoristi pa da svoju knjigu "borbeni avioni" napiše, a ne da je kopira sa Wikipedije. Knjiga jeste interesantna, ali je zaista, većim dijelom prepisna. U redu, činenice i tehnički podaci koji treba da pišu u jednom takvom djelu se ne mogu izmišljati ili mijenjati, ali postoji način da se nešto napiše i bude autentično, a ne bukvalno prepisano. nakon knjige "Borbeni avioni" počeo sam da sumnjam u kredibilitet gospodina Lazanskog. Koliko je svojih tekstova napisao, a koliko ih ima sa potpisima nekog drugog…?

Zo

Gospodine Z.M., posto ste vi jedan strasan novinar koji pise za najbolje evropske vojne strucne magazine, trebalo bi da znate da je kolumna Gosp. Lazanskog u Politici koncepta "pogledi" sto je varijanta onoga sto na engleskom jeziku nazivaju OpEd iliti opposite the editorial page ILITI izrazavanje strucnog ili privatnog misljenja autora koji nije povezan sa urednistvom datog medija. Vama ovaj koncept verovatno nije poznat sto sugerise da je verovatnije da ste vi jedan od tih "novinarcica" o kojima Gosn. Lazanski govori, pa ste se dakle osetili prozvanim. Meni se mnogo vise cini iz vaseg kratkog komentara da vi imate par primata koji vam skakucu po ramenima i najverovatnije animozitet prema Gosn. Lazanskom predstavlja prostu samo-refleksiju.

vu

Od citavog pisanija gospodine Petre jedino vredno komentara su 2-3 reda sa kraja teksta.
[quote]Zbog toga ćete uvek imati moj duboki naklon i priznanje da ja isto nikada neću postići.
[/quote]
Dobro je samokritika je prvi korak u pravcu ispravljanja gesaka,a verujte da ste ih mnogo napravili.
[quote]Zato što monopoli i selekcija više ne postoje, komunikacija je demokratizovana do besmisla [/quote]
Dobro je to sto monopoli vise ne postoje (nadajmo se ,mada mrka kapa)
Ali selekcija je uvek pozeljna pogotovu pozitivna selekcija koja i najbolje i najgore postavlja na mesta koja im pripadaju.
Elem ne bih da branim Lazanskog,da ima gresaka u svojoj karijeri ima i ono izvestavanje sa 100. godisnjice jeste jedna od najvecih,ali kao sto ste sami priznali covek je rodonacelnik vojno-analitickog novinarstva na nasim prostorima i to ce uprkos vasim niskim udarcima (nekad su bili kaznjivi sada postadose pozeljni) ostati.

Odgovori
vu

nastavak
Da nam namenska industrija nije ono sto bi takva grana industrije trebala da bude to je jasno svakome mislecem, ali takvo sutiranje bilo koga dok je na patosu vise govori o vama nego o njima.
To da niste rusofob 'ajde i da prihvatimo mada je najblaze receno diskutabilno.Ali ako probate da tvrdite da ne "navijate" za zapadnjake pa i ono najgore kod njih stvarno se svi trebamo zapitati "Moze li se vise Petru ista verovati?"

Odgovori
Ok

A tebi će, novinarčiću, i dalje biti najveći uspeh u karijeri to da nađeš sponzora da ti plati da kao najobičniji turista posetiš kakav malo veći aeromiting u inostranstvu, i da posle nekim prepisanim izveštajima pokušaš da fasciniraš ljude koji te prate, kako si neki veliki poznavalac struke. Tamo gde je bio Lazanski i koga je sve intervjuisao u karijeri, iz kojih sve ratova izveštavao sa lica mesta, o tome možeš samo da sanjaš, nosaču aviona i nuklearnoj podmornici najbliže što si bio je blenući u monitor računara, o najvišim generalima nato, sssr, današnje Rusije da i ne govorim, stoga jedan savet od mene: manje kočoperenja, mnooooogo rada, pogrešan ti je taj put kojim želiš da dođeš do nekog svog trenutka slave, mnogo toga više treba dostići kako bi se istinski cenila tvoja reč…

Odgovori
St

Pozdrav,
Sto tolika buka oko Lazanskog.
Moram reci pa neka zvuci i nepristojno,"holivudski novinar".Mislim da u ovom vremenu on treba da oduzme malo gas i prizna da ima i boljih poznavaoca ove tematike od njega.Monopol o sveznanju vojne tematike a koje je po meni jako povrsno moze podijeliti samo sa generalima proizvedenim u Titovo vrijeme.
Njegovo znanje i pisanje je vise za tadloide poput kurira i njemu slicnih novina.
On je ovdje zalutao, zna on dobro to.
Pisanje na ovkvom mjesu zahtjeva i znanje a ne samo vjestinu novinarske prpagagandske tehnike pitke za neobavijestene i neznavene.
Ne izvinjenje vec dobronamjerni savjet:MARKETING,neka razmisli,na tom polju bi mogao jos malo da traje.
Pozdrav:stavor

Odgovori
ve

Mislim da je glupavo da se raspravlja o temama o kojima oba novinara pisu, samo sa razlicitog vise i manje kritickog sadrzaja.
Tango se trudi i to treba ceniti, a Lazanski je vec ionako ime i prezime iz ove oblasti u nasoj zemlji i nasem novinarstvu.

Smatram da treba koristiti sve informacije, a ne pljuvati novinara, blogera itd….na kraju krajeva da nema Tanga, mi koji volimo avione, bili bi uskraceni za mnogo toga.
Ja volim i Tanga i Lazanskog i Drecuna i nadam se da ce svi jos mnogo pisati, snimati i sve ostalo.
Tangu pohvale, jer cim se ovoliko ljudi javilo za komentar, bez obzira sto ga kritikuju, znaci da covek radi dobar posao.

Pozdrav .:

Odgovori
do

Malo kasno sam procitao clanak i odgovor ali prica je interesantna i zasluzuje komentar. Da su autori sa TangoSix bloga drcni to je istina, da njihovo stil pisanja nije na nivou Lazanskog – nije, ali da pisu ISTINU se mora priznati. Hrabro postavljaju stvari na svoje mjesto i u vecini slucajeva su informisani o onome o cemu pisu.

Da je namjenska industirja u rasulu i da je puna mediokriteta to je jasno svakom ko ima iole inzenjerskog u sebi. Prica o NA, prica o turbopropu i Orlu su ludo zabavne. U zemlji Srbiji se ljudi pale na ideje da ce UAE da daju pare da se zavrsi projekat iz osamdesetih. Sama posmisao kritickog osvrta na ponudu SDPR-a se smatra bogohuljenjem i podrivanjem nacionalnih interesa – a zapravo se radi o suprotnom. Nije lijepo ici okolo i blamirati se gomilom gluposti.

NA nikad nece poletjeti, nije bio ni blizu zavrsetka u SFRJ a sada pogtovo ga nije moguce zavrsiti. Da ne navodim objektivne razloge a ima ih puno.

Kakva je namjenska industrija bila u SFRJ je isto tema za kriticki osvrt, ja licno sam se sreo sa par vrlo frapantnih primjera (ETF – Cajavec, Banja Luka). Masina za epitaksijalno narastanje nikad nije raspakovana i pustena u rad, ali se pominjala u svakoj prezentaciji te ustanove. ASIC programator, sa softverom na HP 9000/350 SRX nikada nije pokrenut. 8085 razvojni sistem nikada nije koristen u nastavi a pitanje da li bi se elektronika SA-2 (tranzistori) mogla zamijeniti sa ASIC kolima je dobilo odgovor: To su Rusi pravili!

Sada malo o Lazanskom ili kako ga ja zovem – Miroslav Lažanski. Lik je uvijek stavljao sebe u prvi plan. Nikada nije napravio kriticki osvrt na temu. Uvijek govori:, jedna od malobrojnih ekipa koja je dobila pravo, eksluzivno i bla bla. Njegovo tabloidno pisanije nije vrijedno ni pare za ljude od struke – za prosti puk je interesanto i patriotsko.

Za kraj, vrlo vjerovatno je da ova vlada nece uci u nikakav dil, da ce napraviti ogromnu stetu u vidu ogromne budzetske rupe. Neka nova vlada ce morati da rijesava nagomilana pitanja ekonomije, obrazovanja i onda vojske. U ovoj zemlji je problem da neko ima platu od par hiljada evra i radi svoj posao. Za primjer, koristio sam BEG prije onog lika koga su razapeli radi plate, u njegovo vrijeme i poslije njega. Promjene u toku njegovog mandata su bile ocigledne, a poslije njega je kanta podbacena tamo gdje voda curi sa stropa. Isto to bi se desilo i sa namjenskom industrijom, da se nesto pokrene potrebni su ljudi – a oni nece doci bez plate koja se u Srbiji smatra nepristojnom. Cim bi bili dovedeni neki novinar bi napisao: Skandalozno, VTI placa izenjere 5000 evra!!! Linc bi poceo, ljudi se vratili odakle su dosli i tu bi prica zavrsila.

Odgovori
Ne

Pero samo napred! Svima nama je dosta penzionera koji su doveli ovu zemlju do propasti.

Odgovori
ba

Umem da sklopim racunar ako vam trebam zovite za NA Projekt :D

Odgovori
Ž

Saradnik , novinar , vojni komentator , prepoznatljiv lik na estradnim dešavanjima( plešćite, plešćite ) i obični infantilac koji se dovozi starim američkim vojnim kamionom GMC ( nama znan kao Džems ) na Adu Ciganliju sve sa maskirnom mrežom preko kamiona kao da je" dan D" . Čovek koji iskače iz helikoptera u Afganistanu kao da je helikopter pod teškom vatrom , dok svi ostali novinari izlaze polako i opušteno. Pozer starog kova koji ne robuje istini i ne trpi konkurenciju. Poznata su njegove interpretacije događanja u ratu u Krajini koja nemaju veze sa mozgom . Bolje bi informisan bio samo da je čitao novine uz kafu. Šarm mu je na izdisaju , konkurencija sve veća pa je "malo nervozan " zbog toga. Prilike u kojima je postao "velik" su nestale , samo njega izgleda niko nije obavestio. Bolje bi bilo da stečenu reputaciju , za koju nije samo on zaslužan ne prodaje tako što će vređati kolege novinare . Miroslave , prizemlji se sam , da ne padneš. padovi znaju biti bolni i dramatični.

Odgovori
Mi

Petre pusti ti Ratislava Ložanjskog, on je čovek priča za sebe. T6 blog je dobar i zanimljiv, po meni najbolji na ex yu sceni koji se bavi ovom tematikom i vreme će pokazati svoje. Svojevremeno mi je smetalo na tvom blogu što si imao previše naslova sa "Eksluzivnim" tagovima pa si me baš na Ratislava i podsećao (što je bio i povod jedne naše prepirke na jednom od foruma), ali činjenica je da blog nije lame. Samo cepaj … :)

Odgovori
Ve

Uh, koliko muske i profesionalne ljubomore prema Lazanskom. Ovaj tip sto tvrdi da se Lazanski vozi u dzemsu, pa taj ne razlikuje dzems od dodgea. Lazanski vozi dodge, a ne dzems. Sta reci za druge koji pljuju po Lazanskom. Nista, osim zavisti, covek je leteo na F14 i na Mig29, bio sedam puta u ratu u Avganistanu, dva puta u Ceceniji, jedini nas novinar u Pustinjskoj oluji 1991, jedini nas novinar u Drugom zalivskom ratu 2003. jedini plovio na atomskoj podmornici, a vi ovako po njemu. Tipicna srpska posla. Sramota. Knjiga Borbeni avioni mu je odlicna, ono sto je on napisao o iskustvima iz borbenih sukoba avijacija i o tome ko je bolji, toga gospodo nema na Vikipediji. Ko tvrdi drugacije, taj laze.

Odgovori
Gu

Lazanskog ovde neki mrze jer je bolji frajer od tih koji ga napadaju, odlican novinar i dasa. Covek nije nikada menjao svoje stavove kao sada Drecun oko Kosova. Ono sto je Lazanski tvrdio i pisao i pre 20 godina tako pise i danas. Mozete ga znaci i dalje mrzeti, ali to samo pokazuje vasu niskost i bedu, jad i primitivizam.

Odgovori
Vl

Interesantno!!! Cela pricha oko Lazanskog na TanguSix je pochela kada je on bahato (inache tako se on ponasha uvek) nazvao dvojicu ljudi pogrdnim nazivima. Odgovor na njegovo vredjanje je samoizazvana reakcija na njegovo nevaspitanje. Pitam se chemu dezurni branitelji lika i dela ML? Lazanskog lichno poznajem od pre mnogo godina. Josh iz vremena kada nije bio ni blizu slavan, kao danas. I tada, kao i sada, je bio bahat, arogantan, samoreklamer, uobrazen. Da se razumemo, to su sve osobine neophodne za posao novinara, ali loshe govore o njemu kao choveku. Nema potrebe braniti ML od njega samoga. Uzaludan i unapred na neuspeh osudjen posao.

Odgovori
Si

za gospodina Vladu, ne znate pocetak price. Cela guzva je nastala tako sto su momci na ovom blogu prvo izvredjali gospodina Lazanskog i on im je posle izvesnog vremena odgovorio. Vi kazete da Lazanskog licno poznajete od pre mnogo godina, kada po vama nije bio toliko bahat. Mogu i ja da kazem da ga poznajem mnogo godina i da nikada nije bio bahat. Kome cemo verovati, vama ili meni. Mogu da kazem da smo zajedno isli u skolu, hocete li mi i to verovati,Ili cemo verovati samo u ono sto vi tvrdite. Providan je ovaj vas napis. Zapravo, smesan.

Odgovori
Vl

Vi ste mozda ishli s njime u shkolu. Ja to ne opovrgavam. Vi kazete da nije bahat, Ja kazem da jeste. Nisam napisao nishta shto se nije desilo ili se ne moze dokazati. Lichno mi ML ne smeta. Smatram da je uspeshan u svojoj branshi. Kao shto smatram da je kao chovek diskutabilnih kvaliteta. Imam pravo na svoj stav, bez obzira da li je vama to providno ili ne. Samo se pitam zashto toliko dezurnih branitelja lika i dela ML? Da nije i to providno? Ili smeshno??

Odgovori
Si

Za gospodina Vladu, gde vi to zivite, kakvo je to razmisljanje. Je li Lazanski bahat ili nije, kakve to veze ima sa njegovim tekstovima. Privatno moze da bude bahat koliko hoce, je li to nekome naskodilo, je li nekoga ostetio time. Pa i Bekam je bahat, bahati su i mnogi sportisti, pa sta. Vazni su rezultati u profesiji kojom se neko bavi. A profesionalne rezultate Lazanskog niko normalan ne moze da ospori. Kada ne mozeto to da osporite onda idete na floskulu, diskutabilne kvalitete kao coveka. Ma nemojte, kakvi su to vasi kvaliteti kao coveka da javno sudite o kvalitetima nekog drugog coveka. I otkuda vam to pravo. To je vrhunski bezobrazluk, prostakluk. Ovako nesto moguce je samo u ovoj nasoj nesretnoj i seljackoj Srbiji. Svako ima patolosku zelju da zaviruje u tudji lonac. I onda, sada cu da ti kazem sta mislim o tebi. Koga je to briga.

Odgovori
Vl

Vas prostakluk i bezobrazluk ste sami prikazali, ovde. Gde Ja zivim nije vash problem. Ovo shto ste napisali je upravo ono sto ovoj Srbiji, koja se ne stidi svog seljachkog porekla, vec se stid prostaka i nevaspitanih, shteti i smeta. Nemojte se truditi da mi odgovarate, jer vash nastup je ispod svakog nivoa kulturnog razgovora. S toga, vi za mene ne postojite.

Ж

Професионалне резултате господина Лазањског заиста нико не може и не треба да оспорава. Али последњих година заиста је невероватно како је госн. Лазањски у појединим приликама показао велико непознавање наоружања и војне опреме. И не само то, него је ту била пристуна и гомила нетачних информација која потпуно обмањује јавност. Последње разочарење у Лазањског сам доживео када је на једној телевизији поредио ЈНА из 1990. и Војску Србије данас. Тотално промашена тема. Читам сваки његов чланак у Политици, заиста су већином одлични и по квалитету су далеко бољи од појединих његових коментара на телевизијама или аеромитинзима.

Odgovori
Lj

E moj gospodine Živojine, vi se ovde javiste da nešto komentarišete rad Miroslav Lazanskog. Vi čitate POLITIKU? Vi pratite rad Lazanskog? Pa vi ni prezime gospodina Lazanskog ne znate. Vi tri puta napisaste Lazanjski, a njegovo je prezime Lazanski. Vi čitate Politiku, a u Politici piše uvek Lazanski. I vi govorite o "gomili netačnih informacija". Živojine, Živojine, veseli sine, baš ste me nasmejali.

Odgovori
Ж

Шта ћете, први пут када сам чуо за човека остаде ми у глави Лазањски а то је било прилично давно. И сада уместо Лазански често пишем Лазањски. Јесам погрешио али сматрам да је моја критика на месту.

Узмите само погледајте коментаре господина Лазанског руске параде победе у Москви или аеромитинга на Батајници 2012. Далеко испод нивоа једног доброг војно-политичког коментатора.

На форумима смо га због разних провала и грешака па и тенденциозног писања прозвали и Ложански и Лажански.

Ma

Lazanski je najbolji frajer me]u novinarima, svetska faca, samo pogledajte njegovu biografiju pa onda nesto pričajte. Možete da spominjete i Internet i sve ostale izvore informacija, nikada više niti jedan novinar sa ovih prostora neće biti primljen kod vrhunskih vojnih lidera sveta kao što je to uspelo Miroslavu Lazanskom: Intervjuisati tri maršala SSSR-a, dva vrhovna komandanta NATO-a i sve ostale, to je za respekt gospodo. I zato on i ima pravo da bude ako hoćete tako to da gledate, da bude bahat i ima pravo da drugima odbrusi, pogotovo ako drugi prvi krenu sa vređanjem. Probajte na Zapadu da napadnete nekog novinarskog korifeja, da vidite onda reakciju. Ova zemlja je jadna, ovde se ne poštuje ništa, ovde napadnu i Kusturici i Đokovića, Srbi ne opraštaju uspeh.

Odgovori
Vl

Uspeh ML je za svaku pohvalu. To nije bilo sporno niti u jednom trenutku ove rasprave. Bespotrebno se brani neshto shto nije bilo predmet razgovora ili napada. Mene interesuje da li je ta nichim izazvana odbrana znak necheg drugog? Kada god se pokushava skrenuti paznja sa osnovnog razloga za dijalog, u tom skretanju paznje je poenta. Ponovo pitam, u chemu je poenta ovog orkestriranog i nazovi spontanog pokreta za odbranu lika i dela ML?

Odgovori
Ma

U tome što je Lazanski institucija, a ovde je napadnut od anonimusa. Ljubomornih, zavidnih, prosečnih, nepoznatih. Anonimusa koji čuće kod kuće neshvaćeni, jer država nije podržala njihovu genijalnost. Pa sad našli da se istresaju. Tužno, ali takva nam je zemlja, takvi smo mi. Deset dana pre nego što je dobio Nobelovu nagradu za književnost Ivu Andrića su hteli da isključe iz Srpske akademije nauka. U zadnji čas to je zaustavljeno. Kad su takvi akademici, sa takvom sujetom i ljubomorom ali i obrazovanjem, kakvi su tek ovde prisutni Živojini i ostali.

Odgovori
Vl

Ako je ML institucija, zali Boze Srbijo. On jeste novinar, profesionalac u svom poslu, ali institucija!!?? Majo, ako ovako nastavite da branite ML, nema potrebe niko da ga napada. Vi ste vishe nego dovoljni da ga nachisto upropastite.

Ж

Нико овде није љубоморан и завидан на госн. Мирослава и нико није доводио у питање његов успех у каријери. Прво треба да упознате ''анонимусе'' па онда нешто да коментаришете.

Треба бити реалан а не проглашавати човека институцијом, фрајером и фацом. Лепо је бити његов фан, и ја сам некада то био. Али човек се данас гура нешто да коментарише а не зна да разликује стратегијски интерконтинентални ракетни систем земља-земља Топољ од ракетног система ПВО С-300. А имао је још много бисера у последње време. Тиме само урушава свој углед који је градио кроз целу каријеру.

Odgovori
Zo

Živojine,moram da vam kažem da lažete, izmišljate. Gledao sam prenos parade sa Crvenog trga u Moskvi, Lazanski nije napravio niti jednu grešku, a samo slepac bi pomešao kamion koji prevozi jedan "topolj" u kontejneru sa kamionom koji prevozi nekoliko kontejnera za lansiranje sa raketama S-300. Da ste naveli neki drugi primer, pa da vam neko možda i poveruje, ali ovaj primer sve govori o vama. Imam snimak parade i to pokazuje vaš stepen mržnje i neobjektivnosti prema gospodinu Lazanskom.

Odgovori
vo

Lazanski je ime i prezime, čovjek koji poznaje materiju o kojoj izvještava i piše. Opskurni anonimusi sa portala TangoSix i odbjegli dezerteri, tobožnji stručnjaci, sada liječe komplekse inferiornosti. Ja osobno dijelim ljude na patriote i kvislinge. Da je bio takav čovjek, Lazanski se je mogao vrlo dobro prodat. On to nije učinio jer mu nije padalo na pamet. Ovaj Kanađanin je mislio da će ga dočekati sa kuferima $, ali gledaju ga ispod oka i preziru kao dezertera. Dečki sa TangoSix portala vi ste teledirigovani aparatčici inofaktora i odavno ste zreli za hapšenje.
Dečki iz TangoSix-a, avion je ona sprava što ga stoji zvrka i trka po nebu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Т5🇷🇸🇨🇳 na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

Брат Си би нам за исте новце послао 50 Ј-31,ал Рафал је француски

26. Jul 2024.Pogledaj

Zooro na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

@Islander Pametni Grci imaju Francuze i Amerikance u floti ..ako jedni zastekaju bar ce drugi voziti.. Želiš reći ako jedni iznevjere valjda drugi neće :) F35 ? Prije bi izabrao F15-EX , ali ne ćuje se moj glas :)

26. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

>> ko jedni zastekaju bar ce drugi voziti To su avioni, oni se lete, vidi se kakav si avijacijski entuzijasta kad moze napisati tako nesto rogobatno. Inace imat ta dva vazduhoplova u floti potpuni je nonsens ali u grckom slucaju verujem da ulogu igra duga tradicija francuskih vazduhoplova i odredjene odavno stecene antibrodske sposobnosti koje…

26. Jul 2024.Pogledaj