BEG airport status
Dodeljen Zlatni orao Vazduhoplovnog saveza za 2011. godinu

Dodeljen Zlatni orao Vazduhoplovnog saveza za 2011. godinu

Pilot paraglajdera Milica Marinković i raketni modelar Živan Josipović, dobitnici su statue „Zlatni orao“, najprestižnije nagrade za sportske vazduhoplovce za rezultate postignute u prethodnoj godini.

Milici Marinković, dobitnici nagrade u letačkoj grani sporta, ovo je prva statua u karijeri, kojom je postala sedma žena u istoriji „Zlatnog orla“ i drugi po redu najmlađi takmičar Vazduhoplovnog saveza Srbije, koji je osvojio ovo odličje. Živan Josipović, dobitnik nagrade u vazduhoplovno modelarskoj grani sporta, poseduje svojevrsno višegodišnje iskustvo sa ovom nagradom, pošto je osvaja petu godinu uzastopno i šesti put ukupno.

Milica Marinković, paraglajderistkinja Aerokluba „AERO-EDU“ iz Beograda, jedna je od naših najuspešnijih pilota paraglajdera. Prošle godine je postala druga na svetu u preciznom sletanju paraglajderom na cilj, u ženskoj konkurenciji. I sa reprezentacijom je u ekipnoj konkurenciji ponela titulu vicešampiona sveta. Na Evropskom prvenstvu 2010. godine bila je treća. Isto mesto je osvojila i na Državnom prvenstvu Srbije u preciznom sletanju paraglajderom, u okviru koga je već četiri godine uzastopno državni prvak u konkurenciji žena. Dve godine je član državne reprezentacije u paraglajdingu.

Ovim sportom se bavi već sedam godina, a sa svojih dvadeset godina preuzela je i vodjenje Aerokluba, sa kojim ima velike planove. Teži da u budućnosti stekne zvanje instruktora paraglajdinga i da se oproba u preletu, težoj disciplini paraglajdinga.

„Ova nagrada je samo kruna mog dosadašnjeg rada, i za osvajanje „Zlatnog orla“ najzaslužniji je moj otac, koji me je svemu naučio, a koji više nije sa nama,“ izjavila je Milica prilikom uručenja statue.

Živan Josipović, modelar Aerokluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna, osvajanjem šestog „Zlatnog orla“, biće zabeležen u istoriji srpskog vazduhoplovstva, jer to nikome do sada nije poslo za rukom. Živan nije posustao u odnosu na prethodne godine, i istim intenzitetom je nastavio da niže odlične rezultate.

Na Evropskom prvenstvu raketnih modelara u Rumuniji, sa kolegama modelarima je postao ekipno prvak Evrope. Na istom takmičenju je kao selektor predvodio juniore, koji su osvojili rekordnih 13 medalja. U Svetskom kupu, najmasovnijem i najtežem takmičenju raketnih modelara, na kome se takmičio tokom čitave prethodne godine, osvojio je dve medalje. Bio je prvoplasirani u klasi raketoplana, u konkurenciji 300 takmičara iz sveta, a u klasi raketa sa trakom osvojio je drugo mesto od oko 400 takmičara. Paralelno sa ovim takmičenjima je učestvovao i na državnim, kako kao takmičar, tako i kao selektor juniora modelara.

Već godinama je posvećen radu sa mladima, i u matičnom klubu, i u osnovnim školama. Cilj mu je da promoviše ovaj sport medju učenicima i da stvori buduće vazduhoplovce osvajače medalja.

„Uzbudjen sam zbog dobijanja ove nagrade, iako je to postala moja praksa. Navikao sam Savez na donošenje dobrih rezultata, što ću nastaviti i u narednom periodu, bez posustajanja,“ poručio je Živan Josipović nakon što je statuu „Zlatnog orla“ uzeo u ruke šesti put u svojoj karijeri.

Vazduhoplovni savez Srbije nagradio je i najbolje sportiste u svakoj grani sporta – prvoplasirane plaketom „Zlatni orao“, a drugoplasirane i trećeplasirane diplomama „Zlatni orao“. Nagrađeni su i prošlogodišnji rekorderi, koji su nam donosili najbolje rezultate sa različitih strana sveta. Padobranci su uspeli da naprave 11 novih rekorda na takmičenjima u zemlji i okruženju. Posebno treba izdvojiti rekord osam dama koje su izvele osmočlanu formaciju u vazduhu. Jedriličari su nam, leteći u Južnoj Africi, doneli dva nova državna rekorda. Uručena su i posebna priznanja ljudima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli opštem razvoju sportskog vazduhoplovstva – Živi Frencu i Mihalju Kovaču za provedenih po 50 godina u vazduhoplovstvu.

Na svečanosti dodele nagrada najboljim vazduhoplovcima 2011. godine, Labud Bulatović, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, zahvalio se velikom broju prisutnih, ističući da je to priznanje onome što je Savez uradio zajedno sa svojim sportistima. „Ponosim se radom Upravnog odbora, Generalnim sekretarom i kancelarijom VSS-a, a posebno sportistima koji nižu neverovatne uspehe iz godine u godinu. Na današnji dan, 8. mart, istakao bih sjajne dame, koje su vrlo uspešne u svim granama vazduhoplovnog sporta. Pored sportista, napravljen je i bitan iskorak u saradnji sa institucijama, koje su od značaja za rad vazduhoplovstva. Došlo je do znatno boljeg razumevanja, te se zahvaljujem svim ovim subjektima.“

Najbolji sportisti Vazduhoplovnog saveza Srbije u 2011. godini, po granama vazduhoplovnih sportova su sledeći:

Paraglajding

Muškarci:

1. Goran Đurković, PK „Berkut“, Vršac

2. Jovan Novak, KSL „Ares“, Beograd

3. Dragan Popov, PK „Berkut“, Vršac

Žene:

1. Milica Marinković, AK „Aero-EDU“, Beograd

Raketno modelarstvo

Juniori:

1. Vesna Katanić, AK „Sremska Mitrovica“

2. Miodrag Čipčić, AK „Kikinda“

3. Luka Volarević, AK „Franjo Kluz“, Zemun

Seniori:

1. Živan Josipović, AK „Franjo Kluz“, Zemun

2. Vladimir Čipčić, AK „Kikinda“

3. Zoran Katanić, AK „Sremska Mitrovica“

Padobranstvo

Muška konkurencija:

1. Radoslav Korać, PK „Grifon“, Beograd

2. Aleksandar Cvetković, PK „Grifon“, Beograd

3. Slobodan Terzić, PK „Grifon“, Beograd

Ženska konkurencija:

1. Svetlana Simić, AK „Naša Krila“, Paraćin

2. Radmila Đurić, PEVS „Nebeske Vidre“, Pančevo

3. Jelica Krajčeski, PK „Feniks“, Beograd

Juniorska konkurencija:

1. Stevan Miletić, AK „Naša Krila“, Paraćin

2. Jelena Mihajlović, KSL „Ares“, Beograd

3. Marijana Momčilović, AK „Novi Sad“

Vazduhoplovno modelarstvo

Seniori:

1. Radoje Blagojević, AK „Nova Pazova“

2. Boško Laćimić, AK „Free Flyer“, Beograd

3. Svetozar Gostojić, AK „Zrenjanin“

Juniori:

1. Slavko Savić, AK „Nova Pazova“

2. Bojan Gostojić, AK „Zrenjanin“

3. Stevan Babin, AK „Free Flyer“

Vazduhoplovno jedriličarstvo

1. Zoran Frenc, AK „Vaja“, Beograd

2. Prof. dr. Aleksandar Diklić, AK „Vaja“, Beograd

3. Branko Blagojević, AK „Zrenjanin“

Balonarstvo

1. Srđan Srdić, BK „Dambos“, Beograd

Rekorderi Vazduhoplovnog saveza Srbije u 2011. godini su:

Padobranstvo

1. Svetlana Simić (AK „Naša Krila“, Paraćin) – skok na cilj, žene, 30 cm iz 8 skokova na 2 cm, Prijedor – R. Srpska

2. Stevan Miletić (AK „Naša krila“, Paraćin) – skok na cilj, juniori, 65 cm iz 8 skokova na 2 cm, Prijedor – R. Srpska

3. Aleksandar Cvetković (PK „Grifon“, Beograd), Radoslav Korać (PK „Grifon“, Beograd), Slobodan Terzić (PK „Grifon“, Beograd), Slobodan Marković (PK „Grifon“, Beograd) i Željko Đurđev (PK „Feniks“, Beograd) – skok na cilj, muškarci, grupno, 58 cm iz 5 skokova na 2 cm, Montana – Bugarska

4. Aleksandar Cvetković (PK „Grifon“, Beograd) – skok na cilj, muškarci, 9 cm iz 6 skokova na 2 cm, Montana – Bugarska

5. Svetlana Simić (AK „Naša Krila“, Paraćin) – skok na cilj, žene, 13 cm iz 6 skokova na 2 cm, Montana – Bugarska

6. Stevan Miletić (AK „Naša Krila“, Paraćin) – skok na cilj, juniori, 40 cm iz 6 skokova na 2 cm, Montana – Bugarska

7. Radoslav Korać (PK „Grifon“, Beograd) – skok na cilj, muškarci, 10 cm iz 10 skokova na 2 cm, Kikinda – Srbija

8. Radmila Đurić (PEVS „Nebeske Vidre“, Pančevo) – skok na cilj, žene, 25 cm iz 10 skokova na 2 cm, Kikinda – Srbija

9. Stevan Miletić (AK „Naša Krila“, Paraćin) – skok na cilj, juniori, 41 cm iz 10 skokova na 2 cm, Kikinda – Srbija

10.Radmila Đurić (PEVS „Nebeske Vidre“), Jelica Krajčeski (PK „Feniks“), Jelena Mihajlović (KSL „Ares“), Tijana Radić (AK „Novi Sad“), Marijana Momčilović (AK „Novi Sad“), Milena Mirković (PK „Feniks“), Svetlana Simić (AK „Naša Krila“) i Ana Vujčić (KSL „Ares“) – velika formacija u slobodnom padu, žene, grupno, 8 padobranaca, Batajnica – Srbija.

11.Stevan Miletić (AK „Naša Krila“, Paraćin), figurativni skokovi, juniori, 14.93 sekunde, Kikinda – Srbija

Vazduhoplovno jedriličarstvo

1. Nenad Isaković (AK „Beograd“) – slobodan prelet uz korišćenje tri okretne tačke, 532.4 km, Namibija – Južna Afrika

2. Aleksandar Diklić (AK „Vaja“, Beograd) – brzinski prelet u trouglu 500 km, 122.38 km/h

Tradicija dodeljivanja statue „Zlatni orao“ najboljim vazduhoplovcima traje od 1957. godine. Očekujemo da će naši sporisti nastaviti kao i do sada sa svojim uspesima, da će nam donositi odlične rezultate, i na državnom i na međunarodnom nivou, da će postizati nove rekorde i da će im ove nagrade biti samo podstrek za dalji rad.

(Napisala: Milica Kljajić, VSS PR i marketing menadžer)

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Zanimljivo da cenjenima komentatorima nimalo ne smeta sto niti jedan Su-35 nema AESA radar, kao i nijedan drugi ruski avion ikada. A sad odjednom Raffale ako nema AESA"to nije to"!

25. Apr 2024.Pogledaj

Blejky na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Totalno si u krivu kad kažeš da F3R standard nema AESA radar niti u Francuskoj niti bilo gdje drugdje gdje je isporučen u F3R verziji. Imaš gomilu podataka na tu temu od drugih korisnika koji su kupili avion u F3R varijanti i nitko ne spominje da je došao sa PESA radarom u F3R varijanti. Također…

25. Apr 2024.Pogledaj

DarkYoda na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Rbe2 aa radar gospodine. I taj radar omogućuje rad meteor raketa

25. Apr 2024.Pogledaj

Mislav na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/rafale-f3-r-standard-declared-fully-operational Ajde jednom zauvijek da se nauci sta F3R standard donosi u odnosu na F3. Eksplicitno se navodi AESA!

25. Apr 2024.Pogledaj

Jovan Munitlak na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Ja neznam šta pametno da kažem o ovoj njihovoj priči. Odavno je jasno iz postupaka da ih muzej zanima kliko zarazna bolest.

25. Apr 2024.Pogledaj