BEG airport status
Burže 2013: MBDA u aktivnoj kampanji prodaje PVO sistema Srbiji

Burže 2013: MBDA u aktivnoj kampanji prodaje PVO sistema Srbiji

BURŽE – MBDA Missile Systems, globalni konzorcijum koji se bavi razvojem i proizvodnjom projektila i integrisanih (PVO) sistema, na Buržeu je predstavio svoju raznovrsnu gamu proizvoda. Tokom pet poslovnih dana ugostili su nekoliko desetina vojnih delegacija među kojima je bila i delegacija Ministarstva odbrane Srbije.

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastao kao zajednički projekat tri evropske kompanije: BAE Systemsa, EADS-a i Finmeccanice, MBDA je jedan od najvećih konzorcijuma globalne odbrambene industrije sa razvojnim i proizvodnim kapacitetima u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Ističu da su jedna od retkih kompanija koja proizvodi borbena sredstva za najširi spektar upotrebe, za sve rodove oružanih snaga – kopnenu vojsku, mornaricu i vazduhoplovstvo. Proizvodni portfolio im se trenutno sastoji od 45 proizvoda koji su u operativnoj upotrebi i još 15 koji su u raznim stadijumima razvoja.

Među najznačajnijim programa MBDA izdvajaju se: v-v raketa Meteor, konvencionalno naoružana krstareća raketa Storm Shadow/SCALP, familija Aster raketa (u formi PVO sistema za kopnenu vojsku i mornaricu) i drugi.
 

Rakete vazduh - vazduh
Deo aktuelne MBDA ponude raketa vazduh – vazduh

 

Zemaljski PVO sistemi

 
MBDA je na Buržeu predstavio nekoliko opcija zemaljskih PVO sistema od kojih se, kao najrasprostranjeniji u operativnoj upotrebi, i kao deo ponude za zanavljanje PVO roda Vojske Srbije, nude sistemi koji su bazirani na raketama Aster 15 (kratki do srednji domet), Aster 30 (dugi domet) i MICA u opciji za vertikalno lansiranje kratkog do srednjeg dometa.

Aster 15 i 30 deo su porodice vertikalno lansiranih raketa zemlja – vazduh koje su namenjene presretanju i uništavanju širokog spektra ciljeva u vazdušnom prostoru: aviona, raketa zemlja – zemlja, projektila vazduh – zemlja uključujući i balističke rakete. Aster sistem je proizvod “Eurosam“ konzorcijuma koji je sačinjen od MBDA podružnica iz Francuske i Italije i Thalesa. U upotrebi je u oružanim snagama Francuske, Italije i Velike Britanije kao zemaljski i sistem lansiran sa razarača i fregata. MBDA ga reklamira kao objedinjavanje trenutno najnaprednijih tehnologija koje karakteriše brzina, manevaribilnost i visoka verovatnoća pogotka, kao i ispali-i-zaboravi filosofija uz pokrivenost od 360 stepeni (vertikalno lansiranje) sa modularnom i lako nadogradivom strukturom.
 

Aster triling
Modeli ponude Aster sistema

PVO sistem baziran na operativno dokazanoj raketi vazduh – vazduh MICA, razvijen je u opcijama za zemaljsku i mornaričku upotrebu. Oba sistema koriste princip vertikalnog lansiranja za, kako MBDA kaže, veoma kratko vreme reakcije i rapidni salvo ispaljenja uz mogućnost napada na više ciljeva. Sistem se sastoji iz operativnog centra, trodimenzionalnog rada i nekoliko (tri do šest) lansera od kojih u svaki može stati četiri rakete.
 

Srbija kao mušterija?

 
Nakon izlaska S-300 kao teme u domaće medije nakon rata sa NATO savezom 1999. godine, ruski PVO sistemi ponovo su aktuelni u sklopu najava da bi S-300 i Pancir mogli biti dodatak kupovini MiG-ova 29 M/M2 kao poslednji deo mozaika efektivnog integrisanog nacionalnog ViPVO sistema. Zbog činjenice da smo korisnici ovog tipa ruske tehnike više decenija i da su tokom ’99-te njome, objektivno, postignuti više nego impresivni rezultati u kontekstu stanja tehnike i ulaganja u istu, nije bilo mnogo priče o alternativama sa Zapada.

Međutim, kao što možete detaljnije videti u reportaži koju smo napravili na ovogodišnjem Buržeu, MBDA trenutno ima veoma aktivnu kampanju prodaje svojih sistema Aster 30 i MICA Srbiji. Manje je poznato da su delegacije raketaša 250. raketne brigade i Komande ViPVO bile nekoliko puta u poseti Francuskoj gde su pored obilazaka fabrike prisustvovali i bojnim lansiranjima sistema Aster francuske vojske. Poslednja poseta bila je pre mesec dana.

Više detalja o sistemima koje MBDA nudi Srbiji, detaljniji opis posete naših delegacija, kao i komentar o poseti delegacije Ministarstva odbrane Srbije na sajmu, pogledajte u reportaži koju smo snimili na njihovom štandu:
 
 

 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Vl

Uvodjenje novog PVO sistema velikog dometa je stratesko pitanje za malu zemlju poput Srbije.
Srbija nema strateski interes da kupuje rakete u radare od drzava koje su je bombardovale, za koje se smatra da u buducnosti mogu da predstavljaju pretnju.
Iz tog razloga Srbija nece nabaviti SAMP/T – Aster 30, vec S-300 PMU2 Favorit.
Jedina trenutno interesantna MBDA stvar za Srbiju je modernizacija sistema KUB raketama Aspide 2000, kao sto je uradila Ceska republika uz pomoc svoje drzavne firme RETIA.

Odgovori
Pe

Vlajko,

Hvala na komentaru. Možete li citirati gde je zvanično rečeno da Srbija neće nabavljati Aster?

Mi

Dobro Vlajko, ako nemamo interesa da kupujemo oruzje od zemalja koje su nas bombardovale onda da ne kupujemo ni Aspide, posto i to dolazi iz zemlje koja nas je Bombardovala. Evo nesto interesantno onda………..Spyder SR i Spyder MR, sta mislis o tim sistemima?

si

ako bi nam prodali i tehnologiju onda bi bilo super! i onda mi proizvodimo ovo!

Odgovori
М

Куповина оружија са софистицираном опремом је увек била политика.Ако је отворена Француска за аранжман са Србијом (војском србије) било би лепо да се опскрбиомо овим системима,мада је мени мало вероватно да купимо САМП/Т са Астер 30 проектилима (мора да је јако скуп) већ ако и буде неког аранжмана то буде онај са Мика проектилима.Мада то зависи дал ће исплата бити преко робне размене или за кеш.

Odgovori
go

Samo se nadajte da cete dobiti nove sisteme. Niko nam vise ne daje kredite.

Odgovori
Jo

Realno je malo verovatno da od ovog bude bilo šta . Razloga ima mnogo , ja ću se osvrnuti samo na ekonomske :

– Francuski sistemi su po "tradiciji" mnogo skuplji od ekvivalentnih ruskih

– Održavanje ovih sistema je još skuplje , pošto Francuzi imaju mnogo oštrije tehničke kriterijume nego Rusi ( periodični pregledi , zamena delova , remonti …)

– Svo osoblje koje se bavi održavanjem (makar i najsitnijim) mora da bude sertifikovano od strane proizvođača , uz periodične provere znanja i resertifikaciju .

Kad se sve ovo uzme u obzir , zajedno sa domaćom već poznatom praksom , jasno je kako bi priča završila kod nas .

Odgovori
mr

Ne vidim zašto bismo imali rezervu prema nabavci sredstava sa Zapada.Čak i 1999-e je bilo tehnike zapadnog porekla koja nas je dobro služila,Vestinghausovi radari,Rols rojsovi motori ,Erikson radari,Boforsovi topovi i ost.Rusi nas,istina,nisu bombardovali ali nisu ni prstom mrdnuli u našu korist pa bi pitanje nabavke novih sredstava za PVO trebalo posmatrati isključivo kroz prizmu koristi po našu državu.Odnos cena-kvalitet i način plaćanja bi trebali biti jedini parametri koji nas vode ka odluci.Francuski proizvodi su tradicionalno skuplji ali često i kvalitetniji.Rusi imaju velikih problema sa kvalitetom svojih novoporizvedenih raketnih sistema npr.S-400.Na papiru sjajne karakteristike ali u praksi 10-minutna ispravnost na borbenom dežurstvu u Belorusiji.

Odgovori
Jo

Mi nismo clanica NATO i prema tome ne verujem da ce nam zapad prodati visokotehnoloske novotarije od naoruzanja. Ista sitoacija je i sa istokom ,velike teskoce cemo imati i tamo da dobijemo nesto sto je u samom vrhu od naoruzanja. Zamislite da nam NATO proda ovo sto pise ovde a mi da udjemo recimo u ODKB u narednom periodu i eto ode tehnologija kod Rusa ili pak obrnuto. Ako nam Rusi budu prodali S-300 PMU to ce biti i u to sam vise nego siguran uslovljeno nekim dogovorom koji mi ne bi trebali da izigramo jer bi u suprotnom snosili neke posledice. Neki periferni sistemi ne toliko bitni se verovatno nude svakome na primer vozila, oprema za vojnike ili sl. dok oklopna tehnika vec ima neke zadrske i eksportna verzija za zemlje ne clanice je prilicno stura. Naravno zemlje posle mogu same nadogradjivati oklopnjake onim sto imaju najbolje. Stoga ne verujem mnogo u to da ce nasi kupovati zapadne PVO sisteme a sobzirom da sam misljenja da svet zapada u ogromnu krizu ,verovatno da ce sukobi medju zemljama biti sve cesci a verujem da ni mi necemo biti zaobidjeni opet od zapadnih zemalja ,pa bi bilo nesmotreno i s,njihove strane da nam prodaju tako nesto. Ne zaboravite ,sta god ko pricao mi kod njih nismo bas na ceni.

Odgovori
Jo

Istina je da u zapadnim zemljama postoje ograničenja šta se kome može prodati . U SAD takve propise donosi Kongres i prilično su restriktivni zapadnoevropske zemlje poštuju NATO dogovore a od skora i neke propise EU i.t.d. Međutim , u ovom slučaju verujem da bi nam bilo odobreno da kupimo MICA ili Aster 15 pošto to nisu kritični sistemi i bivalo je već slučajeva da su slične stvari izvožene čak i u zemlje poput Kine (npr Crotale sistem 80-ih )
Međutim , kupiti nešto i dobiti uz njega samo "korisničko uputstvo" i eventualno obuku za neko jednostavnije održavanje je sve što u ovom trenutku možemo da očekujemo . Podsećanja radi , bivša SFRJ takođe od SSSR nije mogla da kupi baš najbolje sovjetske PVO sisteme (iz razumljivih razloga) ali je dobila dovoljno tehničke dokumentacije da može ne samo da ih održava već delimično i modifikuje . Od Francuza se to ne može očekivati jer oni praktično "žive" od održavanja sistema koje proizvedu . Svedoci smo da i Indija koja treba da potpiše veliki ugovor o isporuci Rafala muku muči da dobije kompletnu dokumentaciju koja je obećana . Sasvim je jasno kako bi mala Srbija prošla u takvom poslu .

Jo

Ima mnogo primera gde je prisutna ocigledna selekcija drzava ,narocito onih koje su nekada pripadale Varsavskom ugovoru u pogledu redukcije naoruzavanja ili cak i potpunog razoruzanja istih. Navescu nekoliko ociglednih primera. Skoro je Makedonija dobila zabranu od NATO saveza da mora da prekine da koristi svoje helikoptere tipa MI-24 kao i avione SU-25. Isto tako nalozeno im je da svu oklopnu tehniku kao i altiljeriju isece i pretopi ??? Desava se da posle ovog naloga nisu dobili precizan odgovor sta dalje. Hocu reci da Makedonija ,Crna gora, Slovenija da ne zalazim u okolne zemlje jedino sto imaju od naoruzanja je garancija da ce ih stititi NATO. Samo se po sebi razume ako si clanica NATO niko te nesme napasti sem mozda opet neka clanica NATOA recimo kako to radi Albanija pretendjuci na neke teritorije prve dve drzave. Nasa okolina nije nista bolja po tom pitanju . Bugari su ozbiljno smanjili svoj vojni potencijal kao i Rumuni i oni su samim tim postali ozbiljni kandidati za kupovinu polovne ratne tehnike koju ce im utrapiti resavajuci se tako starudije a na toj tehnici ce i dodatno masno zaraditi na odrzavanju i obuci. Madjari su bili istrajniji u svojoj tvrdoglavosti pa su na lizing iznajmili 14 gripena i time uspeli da oforme jednu eskadrilu savremenih lovaca. Ne mogu da nabrajam sta im je sve umanjeno ali reci cu samo da su prilikom nabavke raketa veceg dometa bili neprijatno iznenadjeni. Splet same proizvodnje zapadnih aviona i nabavke naoruzanja i elektronike je dosta cudan i veoma selektivan a veoma zavisi od SAD-a. Tako su Madjari dobili veoma redukovan paket naoruzanja za ove letelice i cak 4 AIM-120 za 14 aviona. U mnogome sam siguran da je Srbija nabavila neki gripen da bi to bilo jedino sto bi dobila i to sa verujem dosta redukovanom elektronikom, tu u ovom slucaju prednjace samo strateski partneri NATO-a ,tako bi smo dobili avione i sta jos ???. Cinjenica je da su skoro Americki ambasador i neki celnici NATO-a jasno rekli koji tip naoruzanja nam je potreban i da se on sastoji od nekoliko desetina oklopnih vozila i desetak helikoptera koliko je dovoljno za strane misije sve ostalo je suvisno. Primera ima i suvise tako da bi mogao da pisem veoma dugo ali zabluda je misliti da ce nas zapad moderno naoruzati a verujem da ako bi doslo do sukoba medju nama komsijama ( mislim na Albance ,Bugare ,Muslimane pa i Hrvate) tesko da bi NATO nasao za shodno da se umesa .Onda bi bilo da su to nasa posla pa bi trebalo da ih sami resavamo. Njihov prvenstveni interes je teritorija a ne narod koji na njoj zivi i bice + ako nam se broj smanji ,zadavacemo im manje glavobolja.

Jt

Sad nam S-300 PMU2 nije dovoljno dobar?

ili mozda imamo vise para nego sto mislimo pa hajde da ih potrosimo?

Francuzi ce nam svakako isporuciti sistem koji bi potencijalno bio fatalan po njihove i koalicione vazduhoplove…i ni na koji nacin nece da ostave backdoor…a realno i nama PVO traba za zastitu od Rusa, posto su nas njihovi saveznici opkolili sa svih strana, oduzeli nam deo teritorije i stali na stranu nasih protivnika u svakom ratu…

Za vreme Tadica smo imali NATO savetnike u vojsci pa je bataljon u kom sam sluzio brojao grandioznih 126 vojnika… i bio je toliko borbeno upotrebljiv da bi nas Alibaba bez 40 hajduka oduvao … a profesionalni vojnici su mogli prosecno 50 % manje sklekova i trbusnjaka da urade od regruta… obuceni su bili tako da su gutali metkove a kenjali lavu…
ako slusamo Nato kad je odbrana u pitanju slobodno mozemo da rasformiramo vojsku… Ne treba nam ni za ceremonijalne svrhe, to samo otvara Balkancima rane… Bolje da izbuljimo kes i da platimo Blackwater agenciju za zastitu, cujem da su im placenici poprilicno nemilosrdni, a sumnjam da bi USA svoje gradjane isporucivala Hagu…. Ionako bi sluzili samo da zastite Beograd i vlast od Siptara (a mozda i od nedemokratskih elemenata (naroda)) posto Juzna i Centralna Srbija nisu prioritet…

Odgovori
bo

Novi ruski s350 ima kao Aster aktivne radarske rakete 120km i infra crvene domet 40km i radar 5 generacije AESA.
To je najbolja opcija za nas.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

Kamo sreće da se osnuju Evropske bezbedonosne snage umesto Natoa.Tu bi nam bilo mesto,samo nek saradjujemo ipak smo mi Evropa,ali teško da se Evropa ratosilja Amerikanaca.

29. Nov 2023.Pogledaj

Aps na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@Slawa Ruska armija je danas najobucenija najspremnija i jedina koja bilo kad i bilo gde moze da se suprostavi bilo kome! Odmah posle njih moze biti tj ono sto je od nje ostalo ukrajinska armija..... Diletantski komentari tipa da Rusi gube su bas kako sam napisao diletantski!

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant Here is better GAO report on availability of F-35 up to 2022 https://www.gao.gov/assets/gao-22-105995.pdf

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant How's GAO (United States Government Accountability Office) sound like a reliable source? It is very easy to learn all available info about F-35 program from more reliable sources. Of coarse F-35 is more capable plane in many aspects than F-16 and F-15, but it is loaded with problems that in my opinion make itvery…

29. Nov 2023.Pogledaj

Crni na: Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

@VS S4 Nisam siguran da mu je mirnodopski "track record" nešto preterano sjajan, mada nije ni preterano loš. Ako dobro pamtim, od 2000-te do danas su tri J-22 izgubljena u udesima i nije bilo gubitaka pilota. Ne znam kako stoje stvari u SFRJ, tu ih je verovatno više izgubljeno (lično sam poznavao jednog pilota koji…

29. Nov 2023.Pogledaj