BEG airport status
Koliko je MiG-29M2 zaista kvalitetan kao izbor za srpsko ViPVO?

Koliko je MiG-29M2 zaista kvalitetan kao izbor za srpsko ViPVO?

Ratno vazduhoplovstvo, kao jedan on najbitnijih delova oružanih snaga jedne zemlje, služi da obezbedi prevlast i dominaciju na nebu u odnosu na neprijatelja kao i da pruži podršku iz vazduha svojim trupama na zemlji dovodeći ih u taktičku prednost na terenu. Takodje, RV služi da strateški uništi ciljeve u dubini neprijateljske teritorije, obezbedi snabdevanje i logistiku svojih trupa kao i obaveštajne podatke i informacije svojim stratezima.

 

Koliko je zaista kvalitetan?
Koliko je zaista kvalitetan?

Ozbiljno V i PVO služi koliko za odvraćanje od agresije i kontrolu svog vazdušnog prostora toliko i za nanošenje ozbiljnih posledica onima koji se zamere jednoj zemlji. Moć (čitaj znanje, tehnološka opremljenost, uvežbanost i spremnost za upotrebu) tog ratnog vazduhoplovstva  se meri upravo u posledicama koje ono može naneti potencijalnim agresorima. Te iz toga i proizilazi ono „odvraćanje“, nikako jedno bez drugog ne ide a zagovarači teorije tzv. „air-policing“-a su ništa drugo do opasni manipulatori. Odavno je poznato da je napad najbolja odbrana a sposobnost da napadneš predstavlja ključ odbrane!

Nabavka modernih sredstava bi apsolutno obuhvatala i detaljnu obuku ljudstva, ne samo za upotrebu istih već i za sveobuhvatni pristup taktici i modernom ratovanju sa tim sredstvima. Da budem jasan, neko može da kupi jako moderan avion, da dobije obuku i preobuku za letenja na tom avionu ali da ukupna borbena osposobljenost tog ratnog vazduhoplovstva bude skoro nula ili kako se u žargonu kaže – obični „aeroklubovi“ (primer Saudijske Arabije, Kuvajta, Sirije, Libije). Taktička obuka ljudstva i prihvatanje takve filozofije rada nam je u stvari bitno koliko i samo opremanje jedinica sa sredstvima.

Ako sada izgubimo vezu sa stanjem i trendovima u vazduhoplovstvu, eventualni povratak na to bi bio užasno skup, dug i bolan proces.

Razni balanseri u krivinama tvrde kako nam V i PVO ne treba, kako nema potrebe da idemo u pravcu očuvanja ili modernizacije, njih pozivam samo da pogledaju trend modernizacije i podizanja taktičko tehnološkog nivoa vojski a pogotovo ratnih vazduhoplovstava najvećih evro-zagovarača Nemačke, Francuske, Holandije i sl. Zašto? Ako je sve tako bajno i sjajno čemu onda Nemačkoj i Engleskoj recimo služe po oko 150 Eurofajtera koje su naručili i koje još uvek naručuju i očekuju isporuke. Šta će onda Francuskoj preko 180 Rafala u porudžbini plus svi ostali avioni koje već ima u arsenalu.
 

Kupovina

 
Avion koji nije prošao tzv OT&E (operational testing and evaluation odnosno operativno testiranje i ocenjivanje), što ne treba mešati sa ispitivanjem u letenju prototipova, se NIKADA ne uvodi u upotrebu! Avioni koji se kupuju su obavezno avioni koji su tehnološki zreli, sa razvijenim i kompletno testiranim i sertifikovanim sistemima, sa poznatim i merljivim mogućnostima koje upravo opitni timovi zemlje kupca proveravaju kada dodje vreme za ocenjivanje potencijalnog kandidata. Avioni se bez detaljnog i izdašnog programa ispitivanja (ispitivanje u svrhu procene radi kupovine) do u svaki ćošak potencijalne envelope i aviona i sistema i ocenjivanja istih od strane zemlje kupca NE KUPUJU!

Samo u slučaju da određena država učestvuje u razvoju nekog aviona (primer F-35, Gripen NG, Eurofighter ) te da stoga uvodi u upotrebu avion kroz IOC (Initial Operational Capability ili početna operativna osposobljenost) može biti jedini izuzetak da se tako „zeleni“ avioni mogu naći u jedinicama.

Na kocki su stotine odnosno milijarde dolara ili eura i verovatno razni međudržavni ugovori. Mnogo bitnije na kocki su sami bezbednosni odnosno taktički izazovi zbog kojih se upravo i kupuje takav avion. Stvar je jako ozbiljna, tu su još i mnogi drugi faktori kao logistika i podrška održavanju tog aviona u njegovom radnom veku, modernizacije, prebacivanja tehnoloških rešenja i obezbeđivanje nezavisnog održavanja za zemlju koja kupuje taj avion i sl.

Samo sa avionom sa kojim znate tačno šta i kako možete, sa sistemima u koje imate apsolutno (životno) poverenje i sa posadama koje do tančina poznaju svoj avion, njegove mogućnosti i mane ali i mogućnosti i mane potencijalnog neprijatelja možete razviti smislenu taktiku koja će doneti uspeh, obezbediti izvršenje zadatka i sačuvati glavu.
 

MiG-29M/M2 bajka

 
Ako shvatate prethodni pasus onda sve bajke oko MiG-29M/M2 odnosno novijeg MiG-35 padaju u vodu – zbog toga su i izbačeni sa tendera za Indiju iako Indija generalno ima naklonost prema ruskoj tehnici.

O konceptima ovih aviona (pošto po ozbiljnijim standardima prototipovi ovih aviona još ne postoje već samo koncepti tih aviona) možemo da raspravljamo do u nedogled. Nepobitna činjenica je da su ovo apsolutno nedovršeni projekti napunjeni opremom i sistemima koji su komercijalno dostupni, bez ikakve kontrole konfiguracije istih, improvizovano sklopljenih kako bi poslužili kao demonstratori itd.

M2 koji je došao u posetu na Batajnicu je sklepana verzija, sastavljena od komponenti aviona MiG-29K, koji je svoj život počeo još 1995. od raspoloživih komponenti koje su bile dostupne kompaniji MiG (MRCA program). Služi za obilazak aeromitinga po svetu.

Avion je sastavljen od komponenti K verzije, stajni trap je prilagođen za sletanje na nosač aviona, preglomazan je i nepotreban teret. Krila imaju šarke za sklapanje i opet su kompletno pozajmljena sa K verzije što potvrđuje i uvećan flaps.

Detalji MiG-29K na M2 verziji
Detalji MiG-29K na M2 verziji

Druga izuzetno bitna stvar je tehnička podrška i održavanje tih aviona. Opšte je poznato da Rusi imaju katastrofalan sistem podrške svojih aviona kao i da su cene na koje korisnik može da naleti ubitačne tako da ko ne plati na Drini, plati na ćupriji. Gorka iskustva Malezije sa održavanjem i podrškom MiG-29 flote i SU-30MKM gde je bilo slučajeva kada je i više od pola flote bilo prizemljeno a cene su varirale od aviona do aviona, od smene do smene u Rosoborneksportu i sl. Kvalitet izrade ovih aviona je pod znakom pitanja. Poznato je da su Alžirci takoreći sa broda iz luke vratili celu flotu 29-tki koje se navodno bile nove a razlog je bio užasno loš kvalitet što komponenti što same izrade aviona. Na kraju krajeva tu su i naša iskustva sa nabavkom opreme, remontima i cenama istih.

Kvalitet izrade MiG-29M2 verzije
Kvalitet izrade MiG-29M2 verzije
Kvalitet pod lupom
Kvalitet pod lupom

O integraciji sistema u MiG-u na žalost nema šta puno da se kaže. U kabini se vidi i dalje prisutan panel sa svetlima-prekidačima za upozorenje što je realan pokazatelj da je integracija avionike na vrlo primitivnom nivou. Praksa je da se kompletan sistem upozoravanja posade integrise u avioniku tako da posada samo u slučaju otkaza ili upozorenja na nešto dobija poruku ispisanu na MFD-u u za to određenom box-u. Pošto znamo da sistemi nisu integrisani sa avionikom onda ostaje malo nejasno šta je to tačno prikazano na MFD-ovima i koliko to pomaže odnosno odmaže pilotu?

U centralnom delu panela su i dalje prisutni analogni uređaji koji oivičeni belom bojom izgleda i dalje predstavljaju primarne instrumente za letenje. U zadnjoj kabini na mestu HUD-repeater-a je prikazivač koji ima neku vrstu mape na sebi što je opet jako neobično pošto bi ovde trebalo da je prikazana situacija sa prednjeg HUD-a. MFD-ovi su pozicionirani jako nisko i čini se da bi korisnik imao velikih poteškoća da dohvati bilo koje dugme ili komandu na MFD-u u toku manevra a pogotovo prilikom velikog opterećenja ili turbulencije.

U svakom slučaju kokpit jako razočarava. Ostaje nam samo da naslutimo kako je urađena integracija naoružanja, sistema za upozoravanje ili osmatranje.

MiG-29M2 Prednja kabina
MiG-29M2 Prednja kabina
Zadnja kabina
Zadnja kabina

Instrukcije Indije koje su bile vrlo direktne a u pravcu da je bolje da se MiG sa 29M2 ne pojavljuje na tenderu ako je to sve što oni mogu da ponude je iznedrilo rađanje koncepta aviona MiG-35.

Stvari su se malo poboljšale, avion je dobio novo krilo, stepen integracije sistema aviona, avionike i naoružanja je znatno poboljšan no kvalitet je i dalje ostao sporan kao i nepoznanice u vezi sa ključnim sistemom. Radar je takodje bio u fazi koncepta a nije postojao jasan plan testiranja tok radara niti je to bilo transparentno krajnjem naručiocu. Projekat su takođe pratile i početničke greške vezane za digitalnu odnosno glass kabinu. Pokušaj kompletnog digitalnog kokpita na 35tici se malo komično završio. Izgleda da konsultacije sa stručnjacima za ergonomiju, ljudske faktore i antropometriju nisu jača strana u kompaniji MiG. Na donjim fotografijama je prikazana kabina MiG-35 aviona gde palica pilota kompletno zaklanja centralni digitalni prikazivač koji je trebalo da bude PFD i čini ga neupotrebljivim a pogotovo komande na displeju sa donje strane. To je iznedrilo malu improvizaciju gde je PFD odnosno primarni displej za letenje pomeren skroz u levu stranu a MFD sa sistemima aviona je postavljen u centar kao „manje bitan“.

Palica pilota u odnosu na centralni MFD
Palica pilota u odnosu na centralni MFD
Palica pilota u odnosu na centralni MFD
Palica pilota u odnosu na centralni MFD

Kvalitet izrade aviona pokazuje u kolikoj žurbi je bio MiG da avion izbaci iz hangara i digne ga u vazduh. Na žalost to takođe pokazuje i realno stanje u firmi. Ispod vidimo probleme u proizvodnji primeraka koji bi trebalo da budu idealni pošto služe za prikaz potencijalnim kupcima.

Poklopac kabine MiG-35
Poklopac kabine MiG-35
Nosna sekcija i vetrobransko staklo MiG-35
Nosna sekcija i vetrobransko staklo MiG-35

Da rezimiramo priču o MiG-u. Možda bi i MiG-35 imao smisla (ne M2) samo ukoliko bi narudžbina tih aviona bila velika i ukoliko bi naručilac imao mogućnost kompletnog projektovanja sistema, avionike, integracije istih i naravno kontrole kvaliteta tokom izrade kao i finalne dorade i modifikacija po želji. Mada uzimajući čak i ovo u obzir u Indiji su ispali sa tendera. MiG će ipak morati jako da se uozbilji i podmladi ako želi da preživi.
 

Rešenja?

 
Ne, nikako nemam ništa protiv Rusa. Čak na protiv, apsolutno im želim da uhvate korak sa tehnologijom i filozofijom rada. To će sigurno osigurati kreativan dalji razvoj raznih aviona u celom svetu. Ukoliko Rusi zaista žele da nam daju kredit za letelice onda apsolutno i bez odlaganja treba od njih da uzmemo bar 16 ili više Mi-17V5 helikoptera.

Da, bas ovaj model i samo ovaj model Mi-17. Rođen je na osnovu iskustava i inputa od strane raznih zapadnih mušterija koji su koristili Mil-ove helikoptere u Avganistanu, Iraku i sl. Rusi su kasnije sve to upakovali u mašinu i dobili to što su dobili. Verovatno najbolji helikopter na svetu ako se gleda odnos cena-kvalitet-upotreba. „Moma“ ima dosta iskustva u radu na osmicama i prelazak na poslednji model 17-ice bi mogao da se uradi uz određena ulaganja u tehniku i ljudstvo.

Mi-17V5
Mi-17V5

SAAB Grippen i Šveđani su hladno odbili i da učestvuju u bilo kakvom programu sa nama i jednostavno nisu zainteresovani da nam prodaju avion niti bilo kakvo naoružanje. Mislim da ovde nema više šta da se doda.

Rafale i Eurofighter. Odlični avioni ali  jako skupi i što je bitnije, za nas bi realno predstavljali ogroman tehnološki skok koji bi definitivno usporio i to dosta dostizanje pune borbene gotovosti i upotrebe sistema. Koji je od ova dva bolji može da bude večita debata u kafani, mnogi piloti koji su bili probni piloti na Erofighteru a imali su prilike da lete Rafala su puni hvale i jednostavno skidaju kapu Rafalu za manevarske karakteristike, kvalitete leta, ergonomiju i lakoću upravljanja. Sa druge strane Eurofighter ima više potiska, veću nosivost mada mu sistemi još nisu dostigli zrelost koja se tražila i još uvek traje integracija sistema pogotovo za napade na zemaljske ciljeve.

Kupovina F-16 ili F-18 aviona sa sobom nosi određena ograničenja, i ako bi itekako u našem RV-u voleo da vidim F-18E/F (bar isto koliko i Rafala) pošto sam imao prilike da se malo detaljnije upoznam i pričam sa ljudima koji su ga uveli u upotrebu a i ohrabren sam Australijskim oduševljenjem ovim avionom, nisam siguran da je ovo lako izvesti politički. Opet sa druge strane bitno je da se zna šta se hoće.

Za F-16 takođe važe ista ograničenja i način upotrebe ali kad smo već kod ovakve vrste aviona, onda zašto ne – Miraž 2009-9?

Ponegde u žargonu poznat i kao M2K. Po meni mnogo bolja platforma od F-16 koja nudi veliku fleksibilnost i mogućnost nadogradnje ili modernizacije. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima ih 32 komada (20 jednoseda i 12 dvoseda) skoro kao nova na prodaju (2003-će godište), da ironija bude veća izgleda da imamo jako dobar odnos sa tom zemljom i može čak da ispadne da bi i mi njima učinili uslugu ovakvim dilom. A siguran sam da bi i razni ofset programi bili mogući.

Miraž 2000-9 Oči u oči sa jednosedom
Miraž 2000-9 Oči u oči sa jednosedom

Avion je opremljen sa dosta sistema koji su razvijeni za Rafale i već borbeno dokazani, ima odličan radar (RDY), doduše nije AESA ali iskreno mi smo decenije iza AESE još uvek. Svi sistemi su fenomenalno integrisani, na avionu jednostavno sve besprekorno funkcioniše. Integrisan je i Democles nišanski sistem, vođene bombe, rakete – avion nosi krstareće rakete. Sistem ima otvorenu arhitekturu i pruža neometanu nadogradnju i integraciju raznih sistema i naoružanja što je za nas jako bitno (eventualni GROM-B, domaća LVB i sl.).

Neću se preterano upuštati u analizu i nabrajanje taktičko tehničkih mogućnosti ovog aviona ovde, to neka bude diskusija za stručne krugove na nivou MO, drage volje ću podeliti ono što znam o ovom avionu. Ono iza čega stojim je da je 2000-9-tka mnogo bolji avion od bilo kog ruskog koncepta koji trenutno prodaju a mozda bude čak i jeftiniji. Koliko je bolji Miraž 2000-9 od recimo MiG-29M2, pa baš onoliko koliko je bio i Miraž 2000 ranih osamdesetih kada su Marjan Jelen i Branko Bilbija imali priliku da ga probaju u Francuskoj u odnosu na MiG-29B koji je kupljen, taman je takva neka paralela i sada.

Miraž 2000-9 na poletanju, dvosed
Miraž 2000-9 na poletanju, dvosed
Kvalitet izrade aviona Miraž 2000-9
Kvalitet izrade aviona Miraž 2000-9

Sledeća stvar je što bi ovo definitivno obezbedilo povratak na normalan kolosek sa svim vazduhoplovnim standardima, procedurama, načinom rada i sl.

Ovaj avion bi sigurno mogao da ostane jako dugo u upotrebi. A tehnologija sa kojom je rađen bi mogla da se polako osvaja. U svakom slučaju bi po meni bilo bolje rešenje od aviona F-16. Da se razumemo, nikako ne kažem da je F-16 loš, šta više!

Političari moraju da razumeju da posedovanje nekog sredstva za koje se kaže na papiru „borbeni avion“ ne mora ama bas ništa da znači. Ovo u našem slučaju tradicionalno dovodi u zabludu da imamo i s čim a i da znamo kako. Vreme je da prekinemo to glupiranje. Ako imamo mlade, hrabre, pametne ljude koji su spremni da na dnevnoj bazi rizikuju svoj život sedajući u taj avion i da se za vrlo kratko vreme upuste u rat i budu prvi na udaru onda je naša dužnost da tim ljudima obezbedimo najoptimalnije uslove, tehniku i pristup izvorima znanja ali i redovnog vežbanja i treninga kako bi svoj zadatak što efikasnije izvršili a sačuvali i glave na ramenima. U suprotnom, opet će razni državni kadrovi da izmišljaju razloge zašto je neko baš odlučio da pogine zbog nekog višeg cilja. Pamet u glavu!

———–
Autor je vazduhoplovni opitni inženjer, diplomac Embry-Riddle univerziteta i kanadskog International test pilot school modula za opitne vazduhoplovne inženjere. Trenutno zaposlen u Bombardieru na projektu razvoja C serije.
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

  Komentari

  ve
  xd

  interesantne cinjenice su iznete, ali tekst deluje dosta subjektivno

  Odgovori
  Da

  malo vesti iz rusije http://topwar.ru/10790-vmesto-mig-35-126-istrebit… ipak nece biti Mig-35 u Indiji

  Odgovori
  De

  Ovo za Miraz 2000-9 je jako zanimljivo, pogotovo sto kako rece i sam autor teksta imamo interesantnu saradnju sa tom zemljom.
  Mislim da smo u jako nepovoljnoj situaciji ekonomski , politicki itd i sumnjam da ce iko ko odlucuje traziti dugorocno-pametno resenje. Ne ginu nam ove miguse pa kakve god da su, opet bolje nego 21-vi sa isteklim zivotnim vekom.
  Jednostavno, kod nas je sve krpljenje.

  Odgovori
  Tr

  Jos da neko proizvodi avione familije Miraz 2000, pa makar i bez onog "9".

  al

  Pa mig 29m2 nije toliko los,on je ustvari mig35 samo sto se na prodajnom trzistu drugacije zovee

  Mi

  Mislim da je text nerealan iz cistog razloga sto se autor texta nije sreo oci u oci sa ruskim strucnjacima i sa njihovim avionom, a takodje i sa francuskim strucnjacima i njihovim avionom. Da je imao prilike da razgovara sa jednima i drugima, da im postavlja strucna pitanja i slusao njihove odgovore a i u praksi da mu dokazu svoje tvrdnje siguran sam da bi text drugacije glasio.
  Mislim da je ovo pravi izbor za nasu zemlju.

  Odgovori
  Mi

  Mihajlo da li možete da nam kažete malo više o tome zašto se ne slažete sa ovom analizom Mig29M2?

  Interesantno bi bilo čuti i mišljenje od nekog ko se susreo sa stručnjacima i Rusije i Francuske.

  Hvala.

  Jo

  Potpuno si u pravu , Tekst ne samo da je nerealan vec je totalno prozapadnjacki i napisan bez skoro imalo znanja o ovoj materiji. O nedostacima cak i onih aviona koje bi ovaj laik koji je napisao ovaj tekst voleo da vidi u nasoj avijaciji i Amerikanci bi mogli da pisu ceo dan. F -16 Avion totalno zastareo koji se ne proizvodi vise vec se pokusava Apgrejd starih budzeci se savremenom opremom koje u mnogome i cesto puta ne odgovara svrsi za koju je namenjena jer ju je nemoguce uklopiti u neke modele. Mnoge zastarele letelice se jednostavno uvale nekim novopecenim clanicama NATO-a pod raznoraznim izgovorima i ucenama a da njihovo odrzavanje pa i obuka pilota za iste kosta enormno da se sve pusi. Postoje i veliki problemi u naoruzavanju samih zapadnih modela ,jer ovo u mnogome zavisi od milosti SAD i uglavnom se dobije onoliko naoruzanja koliko ovi odluce ,pa se cesto desava da imas samo avion . Probano je vec na desetine puta da se na vezbama clanica NATO koje poseduju Ruske avione ,sucele sa zapadnim gde su uvek Rusi odnosili ubedljivu pobedu a i ogranicenja u nabavci naoruzanja za ove letelice ne postoje. No o ovome bi se moglo pisati danima i uporedjenja i razlike su i te kako vidljive samo bi autor trebao da bude malo realniji.

  Dh

  @Jolle F-16V – najnovija varijanta sa APG-83 SABR AESA radarom, nadogradjenom avionikom, novim mission kompjuterom, poboljsanom ergonomikom kokpita sa velikim MFD displejima, novim digitalnim sistemom za EW (electronic warfare), Link16 data linkom za integriranu digitalnu sliku bojista, itd. nudit ce se kupcima kao posve novi avion ili upgrade kit za Block 50/52 F-16-ice.
  Prvi let je odradio prošli tjedan, a prvi kupac je vjerojatno Indonezija.

  Toliko to tome da je F-16 totalno zastario, pogotovo u kontekstu zemalja bivse Jugoslavije.

  Be

  1.korisnik tih V inacica je UAE ako se ne varam. Bahrain je isto narucio nekih 20ak komada.
  Grcka 1.ide u upgrade svojih block 30/32 na V standard

  Ne

  Pa rusi mogu da tvrde da je Mig-29M2 bolji i od Reptora…kao sto i ja mogu da tvrdim da igram tenis bolje od Djokovica.Poenta je dobro iztestirati i videti realne mogucnosti.Samo budale kupuju i daju milione na nevidjeno tj. na "casnu rec" tipa "odlican je keve mi"…

  Odgovori
  Mi

  Slazem se sa Nemanjom. Nije dovoljno verovati na rec vec sve proveriti i testirati pa donositi sud o onome sto kupujes. Licno ne verujem da Mig-29M2 moze biti bolji od najnovijih lovaca kao sto su Rafal i Eurofajter. To je samo nabudzena verzija Mig-29. E sad zasto se nasa zemlja opredelila za ovaj avion. Pa odgovor je veoma jednostavan. Prvo je ovaj avion sigurno mnogo jeftiniji od najnovijih zapadnjackih lovaca, drugo ne treba nam posebna preobuka nasih pilota na ovaj avion s obzirom da vec imamo iskustva sa avionom Mig-29 koji je potpuno istih manevarskih sposobnosti, trece i odrzavanje ovog aviona je jednostavnije jer su mu delovi vecim delom potpuno identicni kao kod Mig-29 koji imamo i znamo da odrzavamo. Iz svih tih razloga nije ni cudo onda sto je izabran bas ovaj avion sto opet ne znaci da je to i najbolji izbor za nase RV. Naravno da postoje i mnogo bolji avioni od ovoga al su zato i mnogo skuplji a mi za to para nemamo…

  ba

  samo bi **** kupovao ratnu tehniku od dokazanih neprijatelja. Nema ni 15 godina od kada su nas bombardovali. I kada bi kupili od ovih sa zapada, ko moze da im veruje da nebi ostavili „backdoor“ kontrolu !?

  Odgovori
  Ne

  Nema sta, veoma jak argument u korist ruskog aviona.
  Po toj logici ni Tito nikada ne bi trebao da kupi Mig-21 (1962- ge) jer je samo 15 godina pre toga 1948 (on licno kao i celo tadsnje rukovodstvo i narod) proglasen za odpadnika, izdajnika i sta mu sve vec nisu prisivali (komunisti iz Moskve i njihovi sateliti).A samo da podsetim da je u Rumuniji i Madjarskoj 1948-me bilo 9 oklopnih divizija spremnih da svakog trenutka napadnu Jugoslaviju i uspostave Sovjetsku strahovladu.
  No 15 godina kasnije to mu nije smetalo da od istih tih Rusa kupi dosta nove tehnike .To se zove pametno i pragmaticno vodjenje politike ( "ljubav za ljubav al sir za pare").

  ko

  Mig 21 pogotovo taj iz 1962 je imao elektroniku realizovanu sa lampama. To je svaki malo pametniji i odlučniji elektroničar mogao da rastavi do poslednjeg šrafa i tu nije imalo šta da se sakrije. To se jednostavno ne može porediti sa avionom koji bez računara i softvera sa možda i milion linija koda ne može ni da leti

  Tr

  Jos da smo tada imali elektronicare koji su se razumeli u elektronske lampe.

  С

  ЕИ Ниш је производила радио цеви од 1951. … И данас су међу најтраженијим цевима на тржишту…

  al

  Apsolutno podrzavam ovaj tekst,mislim da je profesinalno napisan sa dosta cinjenica,takodje nudi i neka resenja ,sta vise mislim da su ta resenja vrlo prihvatljiva za nasu zemlju,pogotovo u slucaju Miraza 2000-9 apsolutno potentan avion u stanju kakvom se samo pozeleti moze, sto se tice vazduhoplovnog odrzavanja u vazduhoplovstvu UAE izlisno je bilo sta reci,Daj boze da ministar procita ovo i u perspektivi razmisli i o eskadrili Miraza ,pored eskadrile mig 29,resava problem za narednih 25 do 30 god….,plus na politickom planu sticemo jos jednog saveznika Francusku,ako nizbogcega drugog onda zbog toga sto ce nam biti saradnja u domenu odrzavanja tih aviona i treninga sa njihovim vazduhoplovstvom,,,sve u svemu na celnim ljudima nase zemlje otvara se mogucnost da jos i profitiraju na planu medjunarodnih integracija.

  Odgovori
  Vl

  Mirage 2000 je moj omiljen avion – jednostavnog dizajna, lep, lepo leti, sjajno sklopljen, sjajne zavrsne obrade. Ali…vecina drzava koje koriste M2K je zadovoljno ovim avionom, ali svi se zale na francuze kao partnere – cene remonta, rezervnih delova, naoruzanja su veoma visoke. Setite se iskustva Tajvana (odrzavanje, modernizacija, rakete), Indije (problem sa radarima), Grcke (cena modernizacije)…

  Mirage-2000-9 bio bi politicki veoma sporan za Srbiju iz razloga sto bi u slucaju odluke Zapada Srbija prakticno preko noci mogla da ostane bez nadzvucne avijacije i rezervnih delova za nju.
  Ovako: MiG-29M2 nije savrsen avion, tehnoloski je tamo gde su bili M2K, F-16 i F-18 pre 10 godina, ali i takav kakav je zavrsava nam posao. Osnovna namena bice air-policing, dezurna para, tu i tamo ponese i baci koju bombu/projektil. Ko zna, mozda ce na njega uspeti da integrisu domace LVB / Grom-B ?
  Za iole ozbiljnije poduhvate potrebno je kupiti barem 24 Su-30, ukoliko Srbija zeli da se dokazuje u regionu, sto znamo da se nece desiti. Ovako i vuk (Rusi) sit, i ovce na broju…

  Odgovori
  Sr

  Što bi kupovali Mirage-2000-9 od UAE koji košta skoro isto, ili možda više od novog MiG-29M2?

  Mirage-2000-9 kako ti kažeš trajao bi 15 godina,
  a MiG-29M-M2 bi trajao najmanje 30 godina za bolji kvalitet od Miraža siguran sam, o čemu pišeš bre čoveče?
  Ta subjektivna osecanja bi trebao da zadrzis za sebe.

  MiG-29M ima veci dolet, vise naoruzanja, bolji radar.
  Uopše tekst nije realan.

  Odgovori
  Ж

  Идемо редом.

  1. Индија већ 4,5 године употребљава МиГ-29К/КУБ, наручили су 45 авиона а испоручено 20.
  2. МиГ-29М/М2 је ''копнена'' верзија К/КУБ. Стога М2 никако није ''склепан''.
  3. Русија је наручила 24 МиГ-29К/КУБ а ове године наручује и 40 МиГ-35.
  4. Ми ћемо вероватно добити неиспоручене сиријске М/М2 а Сирија је наручила 24 авиона М/М2.
  5. МиГ-29М/М2 није ни учествовао на тендеру у Индији на коме је победио Рафал. То је био МиГ-35.
  6. Индијци су изабрали западни авион јер желе и западну технологију. Са тендера су испали и други произвођачи, па шта онда ако је испао и МиГ-35?
  7. Индијци модернизују 62 авиона МиГ-29 у Русији на стандард УПГ а део система и радар је са авиона МиГ-29М/М2.
  8. Како то мислите да нам УАЕ прода Мираже-2000-9? Без сагласности Француске? Неће моћи.
  9. Тако савремене Мираже-2000 нема ни Француска.
  10. Србија не може као Индија и рецимо Швајцарска да истестира борбене авионе јер прво није озбиљан купац а друго то све кошта.
  11. Аутор је изнео још доста неистина и текст је врло тенденциозан и пристрасан. Врло разочаравајуће.

  Odgovori
  Ne

  "10. Србија не може као Индија и рецимо Швајцарска да истестира борбене авионе јер прво није озбиљан купац а друго то све кошта. "

  Nema pare da istestira al ima pare da na nevidjeno (nadam se da onih par valjaka i ostrih zaokreta na Batajnici ne smatarate za ozbiljno testiranje nekog aviona) kupi 6 komada – sto ce sa opremom kostati minimum 350-400 miliona $.To samo pokazuje (ne)ozbiljnost cele price oko nabavke novih aviona.

  Ж

  Јел ти заиста мислиш да авион у Русији није нико од припадника В и ПВО никада видео? Или можда чак и летео на њему?

  Ne

  Nadam se da jeste, al me ne bi cudilo i da nije – u zemlji Srbiji je sve moguce!!!Pogledaj samo situaciju sa matorim devetkama koje vec 4 meseca ne lete jer je neko zaboravio da naruci delove (a pre toga je zaboravio da naruci gume isl.)

  Ж

  Не брини видели су га сасвим довољно. То за делове се слажем. И опет би неко рекао како су руски МиГ-ови 29 лоши и ''склепани''. А сами смо криви што немамо делова.

  Ix

  Izvinjavam se ali doba nedodirljivih diktatura je uglavnom prošlo i danas je svako Ministarstvo odbrane dužno da kada zadužuje poreske obveznike stotinama miliona dolara, to čini na transparentan način. Što će reći, da precizno objave KO je i kod KOGA išao da vidi i isproba avion, kakve utiske su odande doneli i šta na sve to ima ZVANIČNO da kaže RV koje će te avione koristiti za odbranju vazdušnog prostora zemlje.

  Ni MO ni VS ni RV nisu privatne korporacije pa da javnosti mogu da ispostavljaju odgovore tipa: "Ništa vi ne brinite, video je onaj ko treba da vidi". Ljudi bi trebalo da najzad shvate da su prošla ta sovjetska vremena kada je samo uzak krug privilegovanih imao pravo da nešto zna, a zainteresovanima su ispostavljali budalaštine o vojnim tajnama i nekakvom famoznom sistemu u kojem niko ništa ne zna i ne sme da zna osim da "oni kojih se tiče, već odavno rade na tome (a sad tišina i svi na svoje radne zadatke)".

  To ne može tako. Podatke na sunce. Ko je isprobao avion, kod koga ga je isprobao i da li je isprobana i neka alternativa, to za početak u formi zvaničnog izveštaja sa zvaničnim preporukama. A posle ćemo malo i o finansijama.

  Ж

  То што нема делова нису криви Руси нити је зато МиГ-29 лош авион. Сами смо криви. Ако хоћемо озбиљно војно ваздухопловство онда за то треба новца.

  А небрини за М/М2. Имао је ко да га добро погледа и рпоцени да ли је довољно добар.

  Pe

  Nismo mi krivi što nam ne lete postojeći Migovi 29, već ruska strana kojoj cene istih rezervnih delova koji se moraju menjati u određenom vremenskom intervalu nikad nisu ISTE! Razlike su drastične, uvećane čak i po nekoliko puta. Pored toga uvek je tu prisutno i određeno uslovljavanje iz MiGa da bi neke stvari trebali njihovi ljudi da urade/ugrade, iako za tim nema nikakve potrebe.

  MiG je za razliku od Suhoja vrlo mutna firma sa kojom čak ni ruska vlada odavno neće da ima posla. Ovo što se i poslednjih godinu-dve nešto kao 'muvaju' među sobom je samo zbog obnovljenih određenih političko-lobističkih veza u Moskvi…

  Inače oni iz vojne struke koji su se ozbiljno upoznali sa ovim Migovima sa naše strane nisu bili nimalo oduševljeni istim, kako se mnogi iz 'internetsko-laičkog' kruga stručnjaka nadaju. Migovi pre svega jednostavno nisu 'multirol', odnosno kompletni lovci-bombarderi. Jedno je reklama, a drugo je stvarnost.

  Ž

  Ето нпр. знам људе из војне струке који су били одушевљени када су видели МиГ-29М2. Акако време пролази остаћемо и без механичара за те авионе. Скоро да смо остали и без инжењера. Па после кукамо што Руси траже да њихови људи поправљају авионе. А то да су делови за МиГ-ове скупи стоји али шта ми хоћемо? Одржавање МиГ-ова без новца? Како Пољацима лете МиГ-ови 29 уз исправност од 75-90 посто? Они се не жале како су им делови скупи. То радимо само ми и Бугари, дакле буранија. И на крају погледај мало слике авиона МиГ-29К/КУБ/М/М2 са наоружањем, вођеним УБС и видећеш да јесу вишенаменски.

  А

  Реално наши би се одушевили и да су видели било шта ново.

  Fa

  Imam 2 pitanja za tebe:

  1. Koliko je F-15, F-16, F/A-18 ili Mirage 2000 oborio MiG-29 od kada postoji, jel imaš možda taj podatak?

  2. Da li voziš ruski auto, koristiš ruski mobilni telefon, laptop, LCD televizor, audio/video opremu, digitalnu kameru…?

  pe

  F-15 i F-16 su oborili vise migova ali to je zato sto NATO su imali sta 600 aviona protiv mozda 10 irackih koji su poleteli ,a kod nas jos gore i imali su mnogo bolje radare i uopste tehnologiju

  Vo

  Avioni su bili na isteku resursa i poluispravni. Produžtvanje reaursa "političkom odlukom" je neviđena svinjarija. Avion nije kamion, niti igračka. Održavanje treba da je preventivno, a ne interventno. Snađi se druže i lako ćemo u vazduhoplovstvu ne prolazi. Laprdanje jedan prema ofrlje samo odmaže. Sve se pretvara u paradu glupana koji bi htjtli da izgledaju pametni.

  al

  treba kupiti najpovolniji,tj.najeftiniji.budimo svesni da nam niko nece prodati zadnju rec tehnike.avion zadnje generacije mozda,ali ne sa najnovijom elektronikom.primer ovde u izraelu,iz novo kupljenih f16 I f 15 izraelci vade svu elektroniku I ugradjuju svoju mnogo bolju od onoga sta im je isporuceno.naravoucenije za srbiju I mig 29 m2 ce biti dovoljan.ako se u paketu dobije I s3oo,pa sve to I na rate,bice uspeh jer mnoge zemlje u okruzenju sanjaju o obnovi svoje aviacije I pvo.

  Odgovori
  BS

  Zasto niste nista napisali o ponudi Rusije za Su-30? Mi nemamo novca to ste zaboravili i da razresimo ovaj tekst. Rusi su jedini zainteresovani da nam daju milionske kredite za vojsku.

  Odgovori
  Sl

  Molim sve ljude koji pišu komentare da budu pristojni , i bar toliko koncizni u vezi svog mišljenja , koliko je to bio pisac gornjeg teksta. O kvalitetu celog sistema predloženih letelica ne mogu da sudim, jer nemam dovoljno podataka, a što se tiče održavanja i rezervnih delova: pa nešto ne primetih da smo dobijali bilo kakvu pomoć od Rusije za vreme , pa i posle NATO bombardovanja. Zagovornik sam strateškog povezivanja sa JAKIMA , logično zar ne? Saradnja u oblasti vazduhoplovstva to može da popravi.

  Odgovori
  Vo

  Strateško partnerstvo je neophodno.

  д

  Иако сматрам да је потребна много већа сарадња са Русијом на свим нивоима, уопште ме не би чудило да овај текст заиста говори о реалном стању, и да ће наши куповином ових Мигова направити глупост као и увек што праве глупости…

  Odgovori
  Р

  Аутор текста, који себе назива ваздухопловним инжењером, има прилично детинјаст доживљај квлитета израде. По њему, то је, хромирана решетка хладњака, радкапне и тапацирунг у боји очију пилота. МиГ 21 лети преко 40 година у најгорим условима експлоатације и одржавања. Тачка. За оно што нама треба, и наше услове, МиГ29-М2 је савршенство и последња реч технике.

  Odgovori
  Mi

  Da ne bude da branim nekoga, ali se i razlikuju zapadne i istocne (ruske) skole aeronautike. Ja mislim da je Mig 29 M2 pun pogodak. Imamo iskustva sa tim tipom aviona, jos kada bi se izvrsila modernizacija i u narednom periodu preslo na Zhuk AE radar… ;)

  Lo

  Pretpostavljam da ce se od rusa kupiti Buk M-1 ili neka novija podverzija (pod uslovom da se moze dobiti), ali niko ne pominje PVO vec radarski sistem.
  Ajde malko da pisemo o gorenavedenim avinima, i da se razumemo nije dzabe SFRJ pravila svoj avion jer pored tehnologije postaje se nezavisan sto se tice remonta i delova bez uslovljavanja.
  Mig-29 M2 je pokusaj ojadjivanja Mig-35, ili bi to bio SMT 2 standard za remont i nadogradnju starih tipova (okvirno to bi bilo to), za siromasnije zemlje.
  E sad ako ima pameti, a sumnjam, da se ovaj avin ukoliko bude kupljen posle navrsenog roka rada i potrebe za remontom i modernizacijom prenaoruza sa nekim AESA ili PESA radarom uz tadasnje novotarije.
  A druga transa koja bi se kupila da bude sa ovim novijim radarima.
  Sto se tice F-16 sada neznam koji je tacno nama block ponudjen (ako uopste i jeste) to su remontovani i modernizovani avioni, a novo je ipak novo.
  Ima on svojih prednosti i mana, ali pitanje je koliko bi ceo posao bio skup i pritom to sve sto se preobuke tice hangara i slicno.
  Za Mirage 2000-9 nisam ni cuo, ali nema veze ipak su to avioni koji su se pokazali, e sad da li bi mi mogli da udjemo u igru tu pitanje je, iako se zna da je samo politika odlucila na stranu Mig-29.
  O ovim skupocenim nevredi trositi reci ipak je to svemirska tehnologija, za koju mi nemamo para za odrzavanje i to bi bilo to iako su to odlicni avioni.
  Pominje se nesto i Su-30 ali neznam kako bi nas VaP to izdrao, i da se slozim za kupovinu Mi -17, samo tu treba dobro sagledati sta nama treba i sta je najbolje Mi-171Sh, i vedro za gasenje pozara i kraj price.
  I da sve ovo gore zacinim, ma koliko se pricalo da li nesto valja ili je sklepano ili nije s ovoga i onoga te ovako il onako ja cu samo reci da su jedino rusi sa svojom flotom otisli posle aeromitinga na Bataji, a svi ostali su morali da sacekaju Hilfe timove da ih sredjuju, a nesrecni F-16 je mogao da trazi drzavljanstvo republike Srbije.
  Opet politika odlucuje, vojska predlaze mi ce mo da se divimo ma sta god doslo i da radimo MAKETE, a narod ce da placa, pa opet jovo ponovo

  Odgovori
  la

  Najjaci komentar ,tj zakljucak da je F16 mogao da trazi drzavljanstvo Srbije…:)

  Fu

  Rusi su rekli da su maksimalno unificirali M2 i KUB zbog isplatljivije eksploatacije i jeftinije proizvodnje. Takodje opste je poznato da rusi nemaju taj lepi "glatki" finis kao zapadnjaci ali lepo je receno da su ti avioni prezivljavali kao takvi mnogo ekstremne uslove, a ti boljku vuku odavno i to je isto nesto sto ja cesto spominjem. Ti analogni instrumenti su tu za ne daj boze, ako otkaze elektronika ili MDF da piloti mogu normalno da upravljaju i prizemlje avion. Zivojin je lepo objasnio probleme sa nasim migovima, nisu rusi radili remont 100% nego je radjen u saradnji sa zavodom MOST (avioni nisu napustali zemlju nego samo neke komponente) i pisano je po forumima da je bio problem sto prvi avioni koji su dosli sa remonta(koji nisu leteli i ne lete i dalje) nisu bili prikaceni na mobilni komplet za dublju dijagnostiku MK 9.12B.

  Odgovori
  De

  Ha ha mirage 2000……..Uvek sam se čudio kako delta konfiguracija ovog aviona koja je skoro indetična sa avionom Mirage 3 koji je star skoro 60 godina godina može još uvek da opstane u ovo savremeno doba. Još bi nam uz tu njihovu eksportnu verziju Mirage 2000-9 uvalili njihove zastarele Matra magic rakete vazduh-vazduh i ko zna sta još…….
  Neću da pričam o pokretljivosti u vazduhu….aerodinamika stara pola veka…
  A šta je ustvari Mirage 2000-9…to je eksportna varijanta njihive najbolje varijante Miragea 2000 koja ima oznaku Mirage 2000-5 Mk2…znači slabiji radar,elektronika,naoružanje,sve……
  A kako su kod nas skupi delovi za automobile Peugeot,citroen…..tako bi i za Miraže bili papreni….ista je to politika.
  Mig 29 M2 mislim da će biti skup za ono što daje ….F-16 i F18 prevazidjeni ….Meni se čini da je švedski Grippen najbolja varijanta , al ga nam ne davaju…..

  Odgovori
  А

  Ништа не фали Миражу. А за ракете погледај MICA. Ош` радарску ош IC. Ова задња је одлична јер у завршној путањи кад се сама наводи мета ни не зна да је гађају.

  Vl

  Daj ne lupetaj. MICA je AIM-120 (i to ne baš naj novija verzija…) sa nešto boljim pogonom i ništa više.

  Piscu članka:
  Slikao si pogrešan avion. Ovo sa slika je prototip MiG-35 i dvoseda verzija SMT.
  Govoriš o sasvim drugom avionu….

  Odgovori
  Ž

  На сликама има кокпита МиГ-29М2 али старог демонстратора MRCA који је касније модификован у технолошког демонстратора пројекта МиГ-35, а ту је и симулатор за МиГ-35 као и кокпит МиГ-29СМТ. Дакле аутор не зна како изгледа кокпит МиГ-29М2 пројекат 9-67.

  Odgovori
  Mi

  Posecujem cesto ovaj blog i zaista nalazim zanimljive informacije.. Malo mi je cudno da jedan "novinar" daje sebi za pravo da toliko duboko zalazi u mane jednog MiG-a. Pricamo o MiG-u zar ne?! Generacije strucnjaka, generacije aviona, ogromno iskustvo, da ne pominjem samo koliko je novca ulozeno u sve te silne projekte, da bi na kraju neki momak rekao da je to poluproizvod.. Polemisao sam sa mnogim ljudima na tu temu (manje ili vise strucim) i niko sebi nije dao za pravo da tako lose prica o jednom avionu koji je uterivao strah u kosti kompletnom zapadu i koji postigao fenomenalne rezultate kad su letne karakteristike u pitanju. Slozio bih se da je ruska tehnika ponekad nepouzdana, ali isto tako znam da sam video americke F-16 10-ak dana posle aeromitinga kako polecu sa Batajnickog aerodroma.. Zasto? Da su bili ispravni, odleteli bi kad i svi ruski migovi.. A koliko znam svi migovi su otisli na vreme.. Internet je danas dao moucnost svima da pricaju javno sta im se hoce, ali ipak mi se cini da kritike ove vrste treba prepustiti malo strucnijim ljudima.. I slozio bih se sa mnogima- razocaravajuc tekst..

  Odgovori
  G-

  Potpuno se slažem! Nije profesionalno da jedan…recimo…novinar koji, koliko znam, letucka po livadama zadire u temu koju ne poznaje….ili poznaje onoliko koliko moze da procita na netu.
  Slažem se da MiG na aeromitingu ništa nije pokazao, ali je moćna mašina i nama je logičan izbor.
  Treba biti realan…nemamo para!…Rusi su nam ponudili očigledno dobar aranžman i treba ga prihvatiti oberučke. Avijacija nam je na izdisaju!!! Treba nam ne 6, nego 18 takvih aviona…ali daj šta daš

  Sl

  potpuno si u pravu !!! samo mala ispravka ti americki avioni F/16 koji su bili na aerominigu na Batajnici nisu ostali 10 dana , vec vise od mesec dana !!! dolazili su citave ekipe nato tehnicara i jedva su ih odslepali sa naseg aerodroma. A da nepricam o tome sto bi svi ali bukvalno svi iz ViPVo Vojske Srbije zeleli MIG-ove na nasema aerodromima , o zapadnjackoj tehnici nemaju ni najmanje dobro misljenje. Jesu zapadnjaci tehnoloski napredniji ali pitanje je sta i kako sa tom tehnikom kada krene da otkazuje ?!! a realno je da ce pre ili kasnije otkazati , zar ne ?!

  Vi

  Pozdravljam nabavku ovih aviona,nadao sam se da ce biti bar 12 ali ajde neka,mozda dodje i jos,definitvno nam trebaju i PVO sistemi,dugog i srednjeg dometa,ove kratkog dometa imamo,znaci S 300,S 400,Buk M 1,Pancir,Tor itd,i zivo me zanima koji su to radari u pitanju Radar 96L6E onda bih nagadjao da je to priprema za nabavku favorita i Antey-2500 sto su dve razlicite vrste S 300 sistema koji nam trenutno treba kao ozeblom sunce.Nelogicno je kupiti avijaciju bez PVO jer ovo dvoje ide zajedno,ne zove se dzaba taj rod vojske RV i PVO,kljuc efikasnosti u odbrani neba je dobra sinhronizacija izmedju ovo dvoje,znaci potrebni su i aparati imuni na elektronsko ometanje a to su gore navedeni sistemi.Kao sto se ne salju tenkovi i oklopna sredstva u borbu bez podrske pjesadije tako se isto i ne nabavlja ratna avijacija bez efikasne PVO.

  Odgovori
  Jo

  Postoje nepobitne cinjenice koje ne idu u prilog ovom tekstu. Recimo: Rusija je trenutno preuzela primat u prodaji naoruzanja na svetskom trzistu i najvise sto se trazi su bas Ruski lovci. Zamislite neku firmu kao sto je Mikojan koja ce vam prodati avion vredan 30-ak miliona dolara za koji ste se vi odlucili citajuci katalog i slusajuci prezententa koji vam je izdeklamovao sta ta masina sve moze. Avion ste naravno kupili preko vrlo renomirane firme za prodaju i distribuciju rosoboronexport koja je ujedno i garant za ono sto ste kupili. I sta se desava ? Onda uvidite da ono sto stoji u deklaraciji taj avion ne podrzava ,loseg je kvaliteta i jednostavno kako je ovde receno i zaokruzeno to nista ne valja. Proizvodjac gubi renome, prodavac gubi renome i naravno oba ce propasti jer takvo sta niko nece zeleti da kupi. Znaci prica u svakom slucaju ne stoji. Naravno ne treba zaboraviti da ovaj model nije napravljen u mnogo primeraka vec svega par koji sluze za testiranja i probe koje ce kasnije potvrdjivati to sto u katalogu pise i sto ce opravdati 33 miliona dolara. Znaci ispitni modeli nemaju tu obavezu da budu besprekorni ako nisu namenjeni prodaji. Reci cu da Indija vrlo tesno saradjuje u ovoj vrsti proizvodnje sa Rusima i koliko znam na mnogim portalima pisk kako su veoma zadovoljni. (inace proizvode SU-30 MKI u svojim fabrikama sto sigurno nije znak da su nezadovoljni.)

  Odgovori
  Go

  Bravo ljudi,sto dalje sve ste vise u pravu.Zivim kraj aerod.u Bataji,puno komsija pilota itd.sto nije bitno.Cesto sam i na aerodrumu,sve to govorim da potkrepim ovo sto cu reci.Za vreme a i posle aeromitinga,zapadni avioni su se ponasali kao jugo 45 star 20 godina bez generalke,Tajfun je imao bure ispod sebe jer mu je hidroulika prstala od ulja,f 16 crkavalo nesto od navigacije tj prekide struje imao….jako naduvani avioni i cene a gde su se borili bez avaksa i podrske nevidjene NIGDE.Mig m2 u tri dana presao par hiljada kilometara bez greske i vratio se u Rusiju.Koliko sam cuo od dvojice pilota sa nasih dvadesetdevetki,M2 je odlican.

  Odgovori
  la

  Tako je …
  Mig 29 M2 je pravi izbor ,kako god to kome zvucalo ipak smo mi navikli na devetke i na Ruje.
  Zamisli nase pilote sa Eurofajterima i Rafalima.Obuka bi trajala do beskonacnosti a o ceni te obuke ne treba ni pricati.
  Ja bih pored novih devetki i kupio 6 novih Su 30 pa neka ide sve ,kada se kupuje neka bude Rusko.
  Kupujemo na sta smo navikli i koliko nam dzep dozvoljava.

  Ж

  Кад смо већ код Ф-16. На Батајници су се покварила не један, него два Ф-16. Један од њих се у фебруару срушио у Јадран а пилот је погинуо. А на Батајници су били остали месец дана.

  Odgovori
  Bo

  siguran si da se bas taj F16 pod tim serijskim brojem srusio u Jadran? Necemo bas preterivati Zivojine..

  ko

  Da je koncept aviona Mig 29 kojim slucajem bio americki, bio bi to ubedljivo najbolji avion bez premca u svetu, naravno pored Su 27. I Raptora bi cak dovodili u pitanje kod suprotstavljanja ova dva aviona.

  Odgovori
  Du

  Svaka cast svim ovim avionima ali ja bih ipak prednost dao pvo sistemima.Jedan primer bih dao-rat 99te.Nama tada avioni nisu bili od nikakve koristi.Cak i da smo imali ispravne 29ke opet nebi nista uradili sa njima;jel je tu bilo 10 na jednog najmanje.U nekoj takvoj situaciiji jedina sansa su jaki i integrisani sitemi pvo.A da smo tada imali s300 bila bi to druga prica.Jesam za 12ak dobrih aviona ali prioritet je ipak jakao pvo

  Odgovori
  Jo

  Mi smo koliko znam u vreme izbijanja rata imali 14 migova 29 .Medjutim ko malo bolje vlada ovom materijom znace u kakvom su u stvari stanju bili, odnosno vecina njih. Gledali ste sigurno a i slusali price pilota koji su leteli na njima u vreme agresije i culi ste sigurno u kakvom su stanju te letelice bile. Vecina njih nije imala ispravan radar, komunikacije su bile pokvarene i jos monogo toga tako da je bilo ludo uopste leteti na njima. U tome i jeste cela mudrost. Ako vec budemo kupovali moderne letelice onda treba da se pobrinemo da one odrze potrebnu spremnost i ispravnost da bi necemu koristile ,umesto da budu meta. Bez obzira na brojnost ,ali i sa takvim brojem aviona ali potpuno ispravnih uspevali bi da nacinimo stetu ,naravno ne u masovnim borbama ali onako "partizanski". Ovako izgubili smo par vrlo hrabrih i dobrih pilota. Naravno jak PVO je ono sto bi uz ispravne avione bio pravi pogodak. Mislim da ce nam trebati mnogo vremena ne samo da shvatimo vec i da namaknemo sredstva da kupimo ono sto nam stvarno treba. Ako se bolje pogleda nase okruzenje to je samo razlog vise ,jer koliko god neki tvrdili da nam ne treba oruzije ,komsije se naoruzavaju a ako postanemo zemlja bez voske svako ce se poigravati sa nama trazeci od nas nekakve ustupke dok nas ne uniste.

  Odgovori
  Du

  Sve drzave u okruzenju su clanice nato-a ili ce to uskoro postati.Tako da smo sto se toga tice u slicnoj situaciji kao 99 te(na neki nacin).Nama avijacija po takvom scenariju moze koristiti samo za airpolice misije;posto neka druga situacija je nemoguca.Jer napad na jednu clanicu natoa zna se sta povlaci…Tako da u takvom okruzenju nam je jedina sansa pvo bez obzira sto svi favorizuju avione.Mi nikad nemozemo imati dovoljno aviona da nadjacamo nato jer nasi avioni za vreme rata cim bi poleteli odmah bili uhvaceni radarima i koliko sam cuo da je neki avion tako oboren raketama zemlja-vazduh iz jedne susedne zemlje…

  Odgovori
  Ne

  Slazem se 100%. Mi jedino mozemo da zaratimo sa komsijama, a u sledecih 5 godina ce svi oni biti u NATO-u. MiG-29 (bilo koja varijanta) nema sta da trazi u borbi protiv integrisanog sistema kojim raspolaze NATO (lovci, bombarderi, tankeri, AWACS-i, itd.). Nama samo treba par lovaca u slucaju da neka budala otme putnicki avion, a za taj posao je i MiG-21 sasvim OK.

  Zemlja koja zeli da bude neutralna, a okruzena je clanicama NATO-a, mora da ima dobar PVO i ja bih u to investirao ovih 150M.

  kr

  nama oruzje ne treba za komsije nego za unutrasnje pitanje. Kosmet pre svega.

  A ako 6 savremenih migova ne mogu da se suprodstave nato-u onda ne treba ni da ih imamo kao
  faktor odvracanja?
  A nije tacno da "nas spasava samo jak pvo"! Pvo se isto tako da unistiti kao i avioni.
  Svako zrno puske, svaka puska, svaki tenk, svaki pvo sistem i svaki avion pojedinacno su
  faktor odvracanja.
  Jer da nije tako zasto bi recimo Venecuela kupovala 24 suhoja su-30mk2 kada je jasno da oni NATO
  ne mogu zaustaviti i da ce biti zbrisani od strane americkog raptora ili negog drugog aviona kojih ce
  na nebu biti na stotine?
  Pa zarad postizanja sto boljeg efekta odvracanja!

  Sr

  Potpuno se slazem sa poslednjim komentarom. Kako od svih zemlja koje se granice sa Srbijom jedino Madjarska ima moderne borbene avione nabavljene u poslednjih desetak godina, mislim da je krajnje neracionalno nabavljati u narednom periodu bilo kakve borbene avione.
  Bitno je napomenuti da sve zemlje iz okruzenja koje imaju lovacke vazduhoplove vec duze vreme odlazu njihovu zamenu modernijim pre svega zbog finasijskih razloga, a da Srbija ima najmanji GDP u njima.
  Politicki gledano svakako se zalazem da kada ipak dodje do zamene aviona ini budu nabavljeni sa Zapada a ne iz Rusije. Zanimljivo je da niko u dosadasnjoj raspravi nije pominjao avione kineske ili indijske proizvodnje.
  Takodje, mislim da bi bilo veoma zanimljivo razmotriti ideju za stvaranje jedinstvene komande za kontolu vazdusnog prostora od strane nekoliko drzava nastalih na teritoriji bivse Jugoslavije. Takva komanda mogla bi da ima svoju vazduhoplovnu jedinicu sastavljenu od aviona nabavljenih sredstvima vise drzava cime bi se napravila finansijska usteda ali i produbila saradnja drzava na ovim prostorima. Ovakva jedinica mogla bi da bude formirana po ugledu na nato formaciju sastavljenu od aviona e-3 a bila bi i u skladu sa novim tendencijama u Nato-u za integrisanje nacionalnih oruzanih snaga u multinacionalni sistem. Politicki, ova inicijativa bi mogla da bude ostvarena stvaranjem nekog novog Balkanskog pakta po ugledu na onaj iz 1954. , i na taj nacin bi se premostio problem toga sto bi pojedine zemlje bile clanice Nato-a a druge ne.

  Odgovori
  Bo

  i onda bi svi narodi na Balkanu ziveli srecno, i mir bi konacno zavladao ovim delom sveta!
  Nema sta, pravo resenje i happy end <3

  Du

  Nevidim potrebu da ulazimo u bilo kakav savez sa bivsim jugoslovenskim republikama,a posebno nema razloga za neku zajednicku komandu vazduhoplovstva.Kao sto sam rekao,sve drzave u okruzenju su u natou ili ce to uskoro uraditi.Tako da to nema nikakvog smisla,osim ako naravno i mi udjemo u nato, sto naravno ne bih voleo da se desi.A indijski i kineski avioni (koji nesto vrede) su kopije ruskih i americkih tako da nema sta da se prica o njima.Bolje imati 6 normanih aviona,nego gomilu nekakvih replika

  Odgovori
  Sr

  Ono sto je bitno za ovu raspravu je odgovoriti na pitanje koja vrsta borbenih aviona je nama potrebna, odnosno za kakve zadatke bi oni mogli da budu upotrebljeni. Pre svega, bitno je shvatiti da okruženje Srbije predstavljaju ili zemlje koje su već članice Nato-a, kao što su Hrvatska,Madjarska, Rumunija i Bugarska, zemlje koje planiraju da u skorijem periodu to postanu, BiH, Crna Gora i Makedonija i jedna država u nastajanju, Kosovo, koja je pod zaštitom Nato-a i verovatno će u postati deo ove asociacije kada bude dobila i formalno članstvo u UN.
  Srbija sa svim ovim zemljama već godinama ima dobre dobrosusedske odnose bez ikakvih teritorijalnih sporova, a poslednjih dana je ušla u proces i konačnog regulisanja odnosa sa Kosovom. U tom smislu, po mom mišljenju, nikakav sukob visokog inteziteta, u kome bi učestvovala Srbija a koji bi se odigravao na ovim prostorima u skorijoj budućnosti nije realan.
  Dakle, dolazimo do logičnog zaključka da su nama borbeni avioni karakteristika onih koje upotrebljava 101.lovačka eskadrila, o čijoj modernizaciji mi zapravo govorimo, potrebni za formalnu kontrolu vazdušnog prostora, ili kako je neko već rekao za presretanje otetog aviona u našem vazdušnom prostoru, ili za učešće u nekoj vojnoj operaciji meunarodnog karaktera čiji bi cilj bio uspostavljanje ili održavanje mira na nekoj teritoriji. Eventualni sukob niskog inteziteta , za koji verujem da je malo verovatan na ovim prostorima u narednoj deceniji, teško da bi zahtevao upotrebu savremenih višenamenskih borbenih aviona.
  Ako sagledamo celokupnu geopolitičku situaciju koju sam opisao, zaključak koji se nameće je da nama zapravo i nije neophodno, posebno uzevši u obzir da je naš GDP jedan od najnižih u regionu, odnosno viši jedino od BiH, Makedonije i Kosova, da u ovom trenutku posedujemo eskadrilu savremenih višenamenskih borbenih aviona već je dovoljno da izvršimoo modernizaciju postojećih aparata ili da prihvatimo neku eventualnu buduću ponudu za ustupanje polovnih aviona od strane Sjedinjenih Drzava ili neke od zemalja EU što je već u procesu razmatranja u Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.
  Lično smatram da je vojna neutralnost Srbije mit koji se koristi za unutar političko skupljanje poena i da učešće Srbije u vojno-političkom savezu bilo kako dobro za našu zemlju tako bi i predstavljalo odraz naše odgovornosti prema bezbednosti u svetu. Regionalna saradnja koju sam ovde predložio omogućila bi da svaka ponaosob država nabavi manji broj borbenih sistema a da oni uključeni u mešovitu vazduhoplovnu jedinicu ipak predstavljaju snagu koja bi mogla da bude upotrebljena u različitim operacijama. Na taj način mi mogli da se smanje i troškovi obuke, logistike i svi drugi dodatni troškovi koji bi mogli da nastanu a zbog uduživanja sredstava ova komanda bi u jednom trenutku mogla da bude prenaoružana i letilicama pete generacije poput lovca F-35.
  Pomenuo sam kineske i indijske avione jer smatram da, kada već neko zastupa tezu da zbog uštede treba da nabavljamo ruske letilice ona mislim da ne postoji razlog da ne uzmemo u obzir i ove mogućnosti jer se radi o aparatima sličnih karakteristika sa nižom cenom. Posebno je bitno naglasiti što bi smo na taj način izbegli nepotrebno približavanje Rusiji čiji vojni predstavnici već neko vreme daju nepristojne ponude Srbiji o inteziviranju vojne saradnje i stvaranju ruskih vojnih baza na našoj teritoriji.

  Odgovori
  Kr

  Ne kujue se moderno naoruzanje samo i iskljucivo zbog potencijalnog ratnog faktora,u pitanju je i svojevrsni prestiz zemlje i u ekonomskom smislu.Prosto receno,u koju zemlju ce investitor imati vise poverenja; u drzavu koja nema avijacu ili drzavu koja je ima? Naravno ne kazem da investitori odlucuju na osnovu broja i kvaliteta aviona,ali svakako bezbednost neke drzave odnosno opremljenost i osposobljenost njenih oruzanih snaga jesu znacajan faktor pre svega politickog uticaja koji za sobom povlaci nuzno i ekonomski.Eto iz tog razloga drzava poput Srbije,koja je vojno neutralna mora da ima malu ali modernu opremljenu vojsku,koja bi u odnosu na susedne predstavljala znacajnu silu.

  Se

  Da li je vlada R.S. dala javni izveštaj ili potvrdila stavku i naslovnicu jednog polu-tabloidnog lista kakav je Blic?! Jeste sve je malo mutno ali to je tako u Srbiji bilo i uvek će biti. Sada su pomenuli kako G-4 idu dalje sa modernizacijom?! Alo ljudi pa ta modernizacija je trebala da bude gotova pre 15 godina! Što se tiče kvaliteta M/M2 – "ovo" što je bilo na bataji jeste baš to što jeste – demonstrator – avion čija je jedina svrha u životu da ide od mitinga do mitinga i da izvede program, eventualno da posluži kao razvojni avion za nove tehnologije pre toga. Taj M/M2 će da "izvozaju" još malo po mogućim partnerskim zemljama a onda će da ga ostave negde na nekoj pisti Bogu iza nogu. Ruski avioni su uvek bili nebrušeni dragulji- predlažem da pogledate stari ali dobri dokumentarac o razlikama ruske i zapadne avio tehnike.[youtube eU6l67mtI8g http://www.youtube.com/watch?v=eU6l67mtI8g youtube]

  Odgovori
  br

  Kakva jeftina propaganda. Prvo kuka na MiG-29M zato sto je baziran na palubnoj verziji i sto je optimizovan za nosac avaiona, a onda hvali Hornet i Super Hornet… koji je isto palubni avion.

  Ne fali nista MiG-29M, samo autor ne voli Ruse. Atlantisticka propaganda.

  Odgovori
  Se

  Ujedno sam zaboravio da dodam da sam 2011. kada sam bio na hrvatskom primorju ( neću da ulazim u detalje zašto), imao priliku da pročitam članak "Slobodne Dalmacije" o tada održanom MAKS-u 2011, gde je između ostalog pisalo da će "Srbija uskoro kupiti MiG-ove i uz njih dobiti i remontni centar" za pomenute avione, tako da ako neko može da potvrdi strah, ovaj tvrdnju, naših komšija…
  http://slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/arti

  Odgovori
  El

  Interesantne su teze iznete u komentarima…..i ne slazem se sa vecinom…Da razjasnimo , ne slazem se u potpunosti ni sa autorom…da ne ispadne da nekom drzim stranu. Sa druge strane covek je inzenjer aero nautike, ja npr. sam tehnicar sa 5 im stepenom i licencom za dva putnicka aviona….
  Sto znaci da njegove tvrdnje ipak imaju neku tezinu…..za razliku od vecine komentara koji se svode na Voli me – NE VOLI ME pristup.
  Hajmo redom…
  Miraz 2000 je avion sa koncepcijom starom 50 godina lepo…i istina sa osvrtom na to da je snabdeven stabilazicionim kanardima…i vestackom stabilnoscu i trostrukim FBW om …sto bas i nije tehnologija stara pola veka
  Neke mane DELTA krila su opste poznate odvajanje struje na krajevima krila a time i smanjivanje efikasnosti elerona…
  Sa druge strane sa povecanjem brzine i visine leta ovaj avion nadmasuje F16 i sve avione starije generacije (uporedna NATO testiranja sa pocetka 90 ih)
  A tu je ipodatak da su dva najbolja pilota mlazne ere piloti koji su leteli na Mirazima …i to tim matorim III icama….(popularnim FLUGOVIMA kako ih zovu francuzi) govorimo o GIORI Epstajnu naravno….naci ce se sad neko ko ce tvrditi da su to tamo neki musavi arapi…ali gle cuda ti "Musavi" kako ih nevaspitano mnogi zovu su leteli na MiG-ovima 21 i 23…a necu se sloziti na osnovu onoga sto znam ni sa autorom , da RV UAE i Saudijske Arabije potpadaju pod aeroklubove….a pogotovo ne Jordansko RV…jer odavno znamo da boj bije i SVJETLO ORUZIJE A NE SAMO …….U JUNAKA.
  Sto se tice aviona F 16 radi se o odlicnom avionu…..i dan danas ovaj avion ima najbolji odnos nosivosti i BK i tezine zmaja
  Ukratko najbolji MiG ovi 21 na svetu nisu ruski vec rumunski koje je modernizovao Izrael…
  Pa zasto onda nebismo izabrali resenje koje bi ukljucivalo najbolje od oba sveta
  Ruske 29 ke sa izraelskom i francuskom opremom….inace ruski MiG ovi 29 koriste francuski inercioni navigacioni sistem SIGMA …i cini mi se izraelske Helmet Mounted Weapons Sight (HMS)…
  Sa druge strane …da uputim one koji imaju "prevelike" kritike na zapadnu tehniku…(koja nije uvek neutemeljena, daleko od toga)
  Suhoji i Migovi poseduju zastitne resetke na usisnicima zbog velike osetljivosti na poremecaj struje i neotpornosti na usisavanje sitnih predmeta sa piste…Ovo je na vezbama Turskog i Kineskog RV pre oko 2 godine uzrokovalo poletanje sa razmakom od gotovo 30 do 45 sekundi izmedju SU 30 dok su nesavrsene turske F 16 ice poletale bez zadrske
  Takodje na ovoj vojnoj vezbi se desilo jos nesto sto govori da su obuka , integracija sistema i savremena elektronika bitniji od proste platforme.
  Tj. U nekoliko simulacija borbi turski F4 (da avioni po osnovnoj koncepciji stari 56 godina) koji su modernizovani u Izraelu verzija TERMINATOR 2020 (neki turcin u RV je ljubitelj Holivuda i guvernera Kalifornije) su pobedili SU 30
  Sto se tice slucajne greske posluzice informacija da su modernizovani F-4 Luftvafea dobili Rafale 2010
  ukratko svaki zaokruzeni program obuhvatao on Miraze 2000 sa mozda dopunom Super Takano avionima Francuskog RV koji su visestruko bolji od Laste
  Migove sa modernizovanom elektronikom…ili otkupom F 16 pod uslovima pod kojim su Poljaci kupili 29ke 2003 od Nemacke

  Je dobro dosao

  Zamolicu autora teksta da na sajtu postavi…ako je u obliku dokumenta ili clanka.
  Letacka iskustva Bilbije i njegovog kolege sa Mirazima. zainteresovan sam jer uisti nisam imao prilike citati
  Postovanje svakome
  …VERESIJA NIKOME ….zvali se oni Rusi , USA…il Kirgistan

  P.S. a klika je nasa pamet imao sam priliku videti iz prve ruke u Momi 1996 na 97…kada su tehnicari popravljali ispravan avion vise od 6 meseci

  Odgovori
  Se

  -Mirage 2000 nema pokretne stabilizacione kanrade nego fiksne strejkove koji služe kao generatori kovitlaca i "lepe" vazduh nazad na unutrašnje krilo pod velikim napadnim uglovima. Ova ptica se inače NE PRAVI VEĆ 6 DUGIH GODINA!
  – Najbolji MiG-21 su ipak ruski 21-93 i 21-98 verzije sa novim radarom, kokpitom od MiG-29 i mogu da ispaljuju R-77 i druge radarski navođene rakete dugog dometa (što rumunski Snajper ne može). Indija ima 21-93 Bison verziju.
  – Nađi mi molim te dokument koji kaže da Ruski MiG-ovi 29 imaju francuske uređaje (ZA NAVIGACIJU?!). Možda u onima za eksport u druge zemlje, a za ruske VVS modele, ovo bi predstavljalo neverovatnu slabost ili "back door"!
  Rusi su inače najveći korisnici HMS sistema na svojim kacigama – donekle i pioniri. Ako jesu kupili Izraelsku opremu, to je čisto da vide kakva je konkurencija, ali opet ako možeš daj mi link…
  – Odakle ti informacija da su Kinezi i Rusi sa Su-30 bili na vežbama u Turskoj i da su pukli od F-4? (link?)
  -Nisam lično upoznat sa radom Mome, ali po onome što sam čitao, ispadaju blizu onoga što si pomenuo. U potpunosti se slažem da Moma ne radi ni upola onako kako bi trebao da radi i da treba pod hitno nešto preduzeti da se poboljša kvlitet rada i brzina remonta aparata.

  dz

  Rusima je u interesu da nam opreme vojsku (naravno uz papren kredit itd.) i da nas naoruza cisto radi geopolitickog polozaja, prisustva zapadnih sila u njihovoj blizini (Kosovo npr.) i zastite buduceg juznog toka…mi smo samo poligon za prikazivanje moci istoka i zapada, kao i ostali jadnici iz okruzenja

  Odgovori
  sr

  "SAAB Grippen i Šveđani su hladno odbili i da učestvuju u bilo kakvom programu sa nama i jednostavno nisu zainteresovani da nam prodaju avion niti bilo kakvo naoružanje. Mislim da ovde nema više šta da se doda."

  Ima da se doda. SAAB je odbio da trosi vrijeme na pozive neozbiljnog kupca. Vlada Srbije je odbila konkretne prijedloge za Leasing, Kupovinu sa industrijskom "trampom" (Kao sto Svajcarska radi danas) i obicnim iznajmljivanjem. Trazili smo "Koliko kosta jedan avion?" raport od SAAB:a. Pa nije zvaka valjda? Hocemo 5 komada! Evo, sad cemo da pokrenemo proizvodnju za Srbiju za 5 komada, ali da je jeftino! Smijesno.

  SAAB ima otvorena vrata za SVE. Ukljucujuci i nekog buduceg , ozbiljnog ministra odbrane Srbije. Problem koji ja vidim nije nabavka Gripena vec nabavka naoruzanja za isti.

  Odgovori
  Г

  Овај текст је обиље неисправно постављених теза и нетачних података. Превише је у овом тексту набацано да би се појединачно на све одговорило. Али, ја ћу да кренем од уводног пасуса.

  Очигледно је да је уводни пасус писан са опште тачке гледиште и да не одговара нашим потребама за вишенаменским ваздухопловима. Другим речима, сам увод у текст је погрешан, што значи да аутор текста не схвата суштину разлога за куповином вишенаменскго ваздухоплова.

  Нама авиони не требају да обезбеде "превласт и доминацију на небу", зато што ми то не можемо да урадимо чак и ако би купили шест Ф-22!

  Текст ме је нарочито разочарао следећом реченицом:
  "U centralnom delu panela su i dalje prisutni analogni uređaji koji oivičeni belom bojom izgleda i dalje predstavljaju primarne instrumente za letenje."

  Дакле аутор текста не зна сврху инструмената али даје себи за право да о њима расправља, често у негативној конотацији.

  Овај текст је писао млад човек пун ентузијазма али са слабом спознајом реалности и потреба ратног ваздухопловства у Србији. Такође, аутор не зна чему служе поједини инструменти у кабини.

  Odgovori
  Ra

  Interesantno mi ovo za Miraže… Otkud ideja da bi nam Emirati mogli prodati Miraže? Da li je neko pročitao kupoprodajni ugovor zaključen između UAE i firme "Daso", tj. Francuske o isporuci ovih aviona? Zar mislite da ih prvi korisnik tek tako može nuditi na prodaju trećim zemljama bez odobrenja proizvođača?

  Odgovori
  De

  Imam nekoliko zamjerki:
  1. Kredibilitet autora koji se predstavlja kao vazduhoplovni inženjer, a nema dostupnih informacija koje bi to potkrijepile u smislu njegove veće tehničke potkovanosti u odnosu na nas ostale.
  2. Dizajn Mirage 2000 da je kvalitetniji od MiG 29, po kojem osnovu, posebno ako se zna da je dizajn 29-e i Su-27 potekao od aerodinamičkog instituta TSAGI, gdje se najnoviji Su-35 postavlja visoko iznad lovca Rafale, tehnološki generaciju ispred pomenutog lovca 2000?
  3. Sovjetski, a sada ruski avioni imaju lošiji kvalitet izrade, i to se jasno vidi, ali zašto bi to predstavljalo problem sada, kada nije prije 20 godina, a Mig 21 sluzi vec koliko, iako je kvalitet završne obrade slab?
  4. Koji piloti JNA, poštujem gospodu, posebno Marjana, ali iskustva vazduhoplovaca jednog vazduhoplovstva koje za čitav period ratova od 1991 do 1999. nije uspijelo da ostvari značajniji taktički uspjeh ( o strateškom da ne govorimo, ideja neoklopljenih jurišnika Jastreb,Orao), osim bliske podrške jedinicama Sjevernodalmatinskog korpusa sa aerodroma Udbina, a i to pod znakom upitnika?
  5. Ne sporim tu tezu o nedostatku dijelova, ali radilo se o periodu devedesetih, dok je sada MiG u sklopu Ujedinjene avio korporacije, a u ovom periodu nema informacija koje bi potvrdile da su se trendovi devedesetih nastavili…
  6. ako sam šta zaboravio, ne zamjerite, dodajte…

  Dipl. ing, ali nije vazduhoplovstva, pozdrav svima.

  Odgovori
  Ni

  Moj predlog, kupite kineske J-10 i resicete sve probleme, Mirage je zastareo avion, 80tih su ih leteli nasi ljudi i nisu uopste bili zadovoljni, otac mi je pilot pa znam o cemu pricam. Moguce da Mig ima problema sa elektronikom i radarom i ako ti elementi nisu provereni onda taj avion ne treba kupovati, ali iz prica oilota koji su leteli 29ku, avion je lak za letenje, sigurno pouzdaniji i jeftiniji za odrzavanje od Miraza. Cela prica se po meni svodi na jednu stvar, a to je da je srbija uslovljena svojom velicinom i trebaja joj jednomotorni frontovski lovac, jeftin za odrzavanje, pouzdan sa dobrim radarom. To da li je avion ovako ili onako sastavljen, da li se vide zakovice… nije vazno, americki avioni su perfektno spojeni, ali je pouzdanost 0. Pogledajte samo f16 u Poljskoj ili koliko je lezala 16tica na Batajnici posle aeromitinga dok je nisu popravili. Rusi su promenili strategiju i definitivno nemaju avion za nase vazduhoplovstvo, radite evaluaciju j10 i ako valja kupite to ili unapredite 21 na indijski ili rumunski standard i ustedite pare a dobicete pouzdane avione. Francuska, americka… generalno zapadne tehnike su skupe za odrzavanje morate da krenet od 0 ovde ste koliko toliko ovladali nekom tehnologijom…

  Odgovori
  Zo

  Upravo su ruski avioni ti koji su skupi za održavanje. Druga stvar je da li Srbiji zaista trebaju dvomotorni avioni. To sa tim Miražima možda uopšte nije loša ideja, a ne mislim ni da bi se Francuzi bunili. Zaradili bi na održavanju, ovako ne dobijaju ništa.
  Gripen bi verovatno bio idealan za naše uslove, ali Šveđani su dupetom zatvorili vrata. Na poziv za ponudu se odgovara i onda kada je poziv neozbiljan, kupac je kupac.
  Ako se ostave po strani emocije, M16 bi mogao da bude jako dobro rešenje. Jednostavan jednomotorac, pouzdan, jeftin za održavanje, dobrih manevarskih sposobnosti. Delova ima na sve strane, a verovatno bi mogao da se napravi dobar offset ugovor.

  Odgovori
  do

  Diskusija je za meine i ostale laike potpuno nerazumljiva. A resenje problema je daleko jednostavnije.
  Treba provaliti dal' Talijani proizvode nekakav avion, kupiti dva komada i time dovesti u tesku paniku sve potencijalne agresore, jer niko nece moci da predvidi ( ni pilot, ni agresor), sta ce aeroplan sledece da napravi- nema tu radar ovaj ili onaj, nekakve raketle, to kod seste generacije nista ne pomaze.
  Zato pamet u glavu

  Odgovori
  JM

  Ma ovo je sve uglavnom lupetanje. Autor je verovatno zapadne skole zavrsio i verovatno nema veze sa projektantskim poslom i verovatno je samo vozac sto dovoljno govori…
  Elem, Primer1 : Na RD33 prohromski zavrtanj koji po hemijskom sastavu odgovara jednom nasem JUS -u hocemo da napravimo. Analiza hem. sastava celika radjena je atomskom spektografijom. Uzmemo JUS domaci slovenacki celik i izmerimo Rm = 1100 N/mm2. Kupimo nemacki celik ekvivalent po DIN-u i izmerimo Rm=1300. Problem je sto je kod ruskog celika istog hemijskog sastava RM=1600 N/mm2. I naravno dok ne nabavimo ruski celik nista od osvajanja jednog najobicnijeg zavrtnja na Mig-ovom RD33 motoru. Drugih primera ima kolko oces…

  Odgovori
  la

  Citao sam ovaj tekst 2 puta.
  Mislim da je itekako realan.Ja koji sam uvek za Rusku letilicu ,kakava god da je Ruska je.Vidim sa se covek razume i da je nadasve realan.
  Ja sam za te Mirage ili F 16 /ce.Koja god od ove 2 opcije ,odgovara .
  Mislim da je covek lepo opisao sve ,gledajuci sve cinjenice i politicke igre koje nose i odredjeni teret za koji vazduhoplov ce se Srbija odluciti.Mislim da su Emirati i Miarzi najbolji izbor .Nije politicki tesko da se ovo kupi.Elem nismo se ni Amerima ni Rusima zamerili ,a kupili bi pravu stvar tj.dobar i ubojit aparat.
  i na kraju…ne mogu da citam vise ljudske gluposti tipa..nama be traba RV..
  Ma kaakvi…. Svi se naoruzavaju i kupuju nove aparate,tako i mi treba da radimo.
  I pred svega ,sta god kupili ja da se pitam ,a niko me ne pita modernizovao makar 5 Mig 21 nasih na nivo Indiskih Mig 21 Bison.
  To je ipak legendarni avion i treba da leti kod nas jos duugo godina,tehnicki usavrsen sa novom avionikom,radarom i naoruzanjem.

  Toliko od mene…zivi bili i veseli :)

  Odgovori

  Ja bih samo da dodam sledeće. Očigledno se kod nas vodi kampanja da se uzmu ovi avioni. Lažno je objavljeno da ruska aero grupa STRIŽI lete na MIG-29M2, a oni lete na MIG-29UB (i mi imamo jedan) i na MIG-29A avionima, ako se malo potrudite možete da nadjete na Google. MIG-29M2 trenutno ne koristi niko, pa se zbog toga ponovo laže da je ovo MIG-35, i dok bih pristao da nabavimo MIG-35, ostaje činjenica da ovo ni izbliza nije MIG-35, nego verzija koja je uzeta za osnovu, jer niko neće da kupi ovaj KRŠ, čak su i Sirijci odustali.

  Dalje, MIG29 je skup za let, ali sa druge strane svi ostali avioni sem Gripena su skupi za održavanje i mi REALNO nemamo uslove niti kadar da nam održava letelice tipa Dassault Rafale ili EUROFIGHTER, to je praktično svemirska tehnologija. Verujte mi, otac mi je potpukovnik PVO (bio je 11 godina major zbog nesrpske nacionalnosti) znam koliko su naša vojna lica nestručna za svoj poziv (uzasna kondicija, površno poznavanje materije, savremenih dostignuća…) ja sam sa 17 išao u Zuce da im objašnjavam za vreme Agresije NATO koja je razlika i kako da prepoznaju koji avion, da ne gadjaju naše… Tako moderne i sofisticirane aparate Srbi nisu u stanju da odžavaju, sve da nam ih i poklone i oni doniraju pare za odžavanje. Ne zato što nema pameti, već zato što oni ne trpe nemar i aljkavost!!! Sa druge strane, jedino što je blizu tim avionima je SU-30MKI, ili SU-35. Ja iskreno mislim da su lošiji generalno, ali možda 10% od evropskih, ali su zato jeftiniji skoro 50%. Plus, da se ne lažemo, mi bismo morali da kupimo od Nemačke i Britanije vojna sredstva u vrednosti od 10 milijardi $ da oni krenu da štite naše interese preko svojih (jer kupujemo od njih toliku vojsku, pa je red i da bijemo nekoga njome), a to se neće desiti nikada, jer pare nemamo. Ako kupimo od Rusa nešto i za 2-3 milijarde, a ovo bi koštalo toliko, em ćemo dobiti kredit, em ćemo ih vezati i dalje za sebe, ali ponavljam kupovinom NORMALNIH AVIONA, koji će stvarno biti zaštita, ne ovih MIG-29M2 pokušaja prevare!

  Odgovori
  Ж

  Много нетачних података и много необавештености. Као прво нико није објавио да Стрижи лете на МиГ-35. Као друго они лете на МиГ-29 9-13 и на УБ, а не на МиГ-29А. Затим РСК МиГ је МиГ-29М/М2 прошле године пред МАКС преименовао у МиГ-35. Нико неће да купи крш? Па Сирија је наручила 12 авиона и 4 су већ готова. Предвиђено је да први авион буде испоручен 2016. Никако нису одустали од тог авиона. Затим директор УАЦ Михаил Погосјан је најавио да ће руско РВ ускоро наручити овај авион, а незванично се спомиње чак 100 авиона до 2020. И на крају да подсетим шта је МиГ-29М/М2 (МиГ-35). То је ''копнени'' МиГ-29К/КУБ кога набавише Индија (45 авиона) и Русија (24 авиона).

  Odgovori

  @Zivojin, red bi bio ako se javljas da diskutujes na neciji post da mu zameras za napisano, a ne drzis predavanja za stvari koje nije napisao.

  za Strizi sam napisao da lete na (A i UB), a da se ovde (u Srbiji) navodi vec neko vreme da lete na MIG-29M2, ja MIG-35 nisam spominjao, spominjali su ga nasi mediji, pogledaj jos jednom moj post.
  Varijanta koju ti spominjes mimo UB (za koju sam naveo u svom postu, dakle slazemo se) jeste varijanta koja je bila izvozena u zemlje varsavskog pakta (9-13), meni nije logicno da STRIZI lete na avionima koje su izvozili u Madjarsku i Cehoslovacku. Sa druge strane, nisam siguran za ovo A, jer njima sem ovog UB ni na sajtu ne pise na cemu lete. Posto, izgleda da ni Rusi sami ne znaju na cemu lete, a kako se verzija aviona krece od A, preko KB do 9-13 do OVT na drugim sajtovima ne mozemo tacno da znamo sta je, dok se ne javi neko ko zna sigurno, ali nigde, ponavljam NIGDE sem u nasim novinama za vreme izvestavanja sa BATAJNICE ta varijanta nije M2!!!!! http://www.nspm.rs/komentar-dana/sta-blic-nije-vi

  coveku je sve jasno kada im vidi sajt, za njih je 1998. stalo vreme.

  Otkud cela ova glupost da je M2 u stvari MIG-35. Tokom 1993-4. Rusi su dosli na ideju da ce MIG-33 mnogo bolje da zvuci nego MIG-29M ili ME, takodje je smisljen i naziv "superfulcrum", kao dete se secam naziva u casopisu "Vojska". Ipak MIG-33 se nije ustalio, i danas se ovaj avion naziva MIG-29M.

  Kod nas sam naziv prvi put cuo na RTS kada je Lazanski objasnjavao sta se to kupuje. E, sada Lazanski (iako mislim da ima dosta veoma dobrih izjava i da je najbolji noviran ovde) ume da bubne cesto (pogotovo kada se frlja sa nazivima i tipovima aviona, raketa…) i bez kasnijeg pardona. Tako je on krenuo da prica o nekim MIG-35, pa kada se kasnije videlo da to nije MIG-35, onda je bila prica znate to je u stvari MIG-35, ali eksportna varijanta pa je nazvan M2, sto je ponovo debilizam. MIG 35 je bukvalno demonstrator kako bi MIG izgledao sa savremenim uredjajima u sebi.

  Dakle MIG-35 je navodio Lazanski u svojim tekstovima, potom je televizija krenula da navodi tu glupost da je ovaj avion u stvari eksportni MIG-35, ali nema radar i malo je losiji…Medjutim, ovo je jedini tekst gde se navodi koliko je losiji. Cela prica potice od toga sto se "super-fulcrum" pokusao da nazove MIG-33 -Rusi vole ovo, jer je dobar marketinski trik, modernizujemo avion, a izgleda kao da smo napravili novi. http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Srbija-kupuje

  Ovo ti je sajt Ruske Avio Korporacije gde se objasnjava sta je MIG-35: http://www.migavia.ru/eng/military_e/MiG_35_e.htm
  "The MiG-35 (single seat) and MiG-35D (double seat) are the "4++" generation multi-role fighters, exhibiting the further development of the MiG-29K/KUB and MiG-29M/M2 fighters in the field of the combat efficiency enhancement, universality and operational characteristics improvement."
  Da jos jednom naglasim to je DALJE RAZVIJANJE VARIJANTI MiG-29K/KUB i MiG-29M/M2, drugim recima LOSIJI JE!!!

  I samo bih hteo da primetim ako je MIG-35 4++ generacija, onda su Rafale i Eurofighter V+ generacija.

  Dalje, moj tekst je pun netacnosti, a tvoj je tacan jer se nesto "nezvanicno" saznaje ili ti tako kazes? I sta kazes 100 ce da naruce i to bas M2? A, jesi li siguran da ce naruciti i jedan, posto koliko ja znam koji ce im novi MIG-29, kada prelaze na avione V generacije i to 100 komada, sto je 20% trenutne flote (sve sa rezervom i trenaznim MIG).

  Ugovor izmedju RUsije i Sirije je usledio usred krize oko napada na Siriju i mozemo da ga gledamo i kroz prizmu pokusaja legalnog potkupljivanja Rusije da se cvrsce zalozi za SIriju. Realno za Sirijske pilote i nije nista bolje.

  Odgovori

  Zao mi je zbog duplog posta, ali tek sada sam video da sam preskocio tvoje vrhunsko objasnjenje o tome sta je M2, toliko je genijalno da cu morati da ga citiram: То је ''копнени'' МиГ-29К/КУБ кога набавише Индија (45 авиона) и Русија (24 авиона).

  Da bi se shvatilo kolika je ovo gomila gluposti i nebuloza nije potrebno ni tehnicko znanje, vec cista logika. Posto je ovo kopnena verzija, onda znaci da je KUB ili K -(Korabelniy) verzija koja nije kopnena odn je za NOSAC AVIONA- dakle, to znaci ima ojacanja, kuku, jaci stajni trap… znas sve one stvari koje povecavaju TEZINU i NEPOTREBNE su kada ne sleces na minijaturnu pistu u okeanu!!!. E, sada ako se ima i malo znanja, onda npr. znas da su Rusi na danasnjem Krimu pre nego sto su napravili tu K verziju eksperimentisali sa 2 tipa aviona MIG-29 i SU27, odnosno njihovim K varijantama, na skracenoj verziji aerodromske piste sa onom odskocnom rampom (ne znam tacan naziv). Uglavnom, K verzija je razvijena iz "KOPNENE" verzije i receno je da ce biti mornaricka verzija MIG-29M (9.15) – jos jedna intersantna cinjenica Rusi i ovu K verziju reklamiraju kao 4++ avion.

  E, sada sto bi iko normalan za pravljenje "KOPNENE" verzije (tvoja terminologija) koristio kao polaznu tacku mornaricku K verziju (Korabelniy), koja je ponovo napravljena kao modifikovana kopnena verzija i ni pocemu nije bolja od verizje M, koja je kopnena (gle cuda)?!?!?!? Pa objasnjenja jednostavno NEMA, barem ne onog koje bi opravdalo taj potez u zelji za postizanjem kvaliteta!! Svako normalan bi uzeo tu KOPNENU verziju M i modernizovao je na M2, da se tako uradilo, onda bi ovaj avion mozda i bio prihvatljiv. Ali ne! Poenta je sto su Rusi po 1000ti put hteli da ustede i prodaju fus, pa su iskoristili RAMOVE ZA K verziju, koji nisu ispunili standard i onda pokusali da ih uvaljaju.

  Evo ja sam spreman da se opkladim da Rusi nece uzimati tu verziju M2 ! Tih 100 aviona je 20-30 PAK fa, ko je lud da uzima ovo djubre.

  Odgovori
  Ж

  Моје, цитирам ''врхунско и генијално обајшњење'' о томе шта је М и М2 нисам ја објаснио нити измислио. Ево потврде: ''За које државе тренутно радите авионе „миг-35”?

  За Русију и за Индију. Индија купује палубну верзију „миг-29К”, односно палубну верзију „миг-35”. http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Kako-za-Rusij

  Вама очигледно није јасно и нисте још разграничили варијанте авиона МиГ-29.
  Немојте бркати старе 9-15 (М) и 9-31 (К) са новим верзијама 9-41/47 (К/КУБ) и 9-61/67 (М/М2 тј сада МиГ-35).

  И какав је то верзија М која је модернизована на стандард М2? Човече МиГ-29М је 9-61 тј. једносед МиГ-35. Двосед је 9-67 МиГ-29М2 тј. двоседи МиГ-29М2.

  Јесте Руси су узели и прво развили морнарички МиГ-29К 9-41 и МиГ-29КУБ 9-67 а затим од њих направили копнене варијанте МиГ-29М 9-61 и МиГ-29М2 9-67. И то касније прогласили за МиГ-35.

  Постоји наравно и МиГ-35 технолошки демонстратор који је настао из МиГ-29М 9-15 али он је данас застарепо у однсоу на нове МиГ-ове 35. Разлика између извозних МиГ-35 и авиона МиГ-35 за руске ВВС може бити у радару и електроници, што Руси и напомињу. Руски авиони могу имати АЕСА радар али ако инострани купац има новца може набавити готово исти такав авион.

  Ж

  Из Вашег излагања ја опет видим много необавештености, неинформисаности и нетачних података. Ви не разликујете основне варијанте МиГ-а 29. Стрижи лете на авионима МиГ-29 9-13 (НАТО ознака Fulcrum-C) која нема везе са варијанатом 9-12А (МиГ-29А) коју Ви спомињете. Покажите ми извор који говори о томе да Стрижи лете на авионима МиГ-29М2. Ја га нисам видео. За новије варијанте МиГ-а 29 препоручујем да погледате http://tangosix.rs/2013/26/04/mig-29mm2-sve-verzi…. Ево доказа да је МиГ-29М/М2 уствари МиГ-35. http://www.nspm.rs/hronika/direktor-mig-sergej-ko… Цитат из тог интервјуа: ''„Миг-29М2” и „миг-35” су исти авиони по тежини, по димензијама, по радару, по моторима, по распореду електронике и авионике, по броју подвесних тачака, по наоружању, по визуелном изгледу. Никакве ту разлике нема. Истина, имамо и једноседу варијанту коју смо до сада означавали као „миг-29М”, док смо двоседу верзију авиона означавали као „миг-29М2”. У ствари, „миг-29М2” јесте верзија за извоз, а „миг-35” авион за руску борбену авијацију. Ево, да вам кажем од овогодишње изложбе „Макс 2013” одустајемо од назива „миг-29М2” и усвајамо само име „миг-35”. Да не збуњујемо више купце, али и наше противнике. Значи, убудуће само „миг-35”, истина он ће се разликовати по опреми у зависности од жеље купца. ''

  Odgovori
  Ж

  Шта мислите ако директор УАЦ Михаил Погосјан говори о томе да ће ВВС Русије наручити авион МиГ-35 да он лаже или греши? Какве везе има што су наручили 60 ПАК-ФА? Па наручили су и 90 Су-30СМ, 20 Су-30М2, 124 Су-34 , 48 Су-35С, све авиони 4 и 4++ генерације. Јел Ви видите да се МиГ-35 и даље испитује на аеродрому Жуковски? Због чега се то ради, ради реда? Сирија је потписала уговор за МиГ-29М/М2 2007. године а не усред грађанског рата. ''Finally, in April 2007 Syria placed an order for 12 fighters of the new MiG-29M/M2 modification '' http://mdb.cast.ru/mdb/6-2012/item3/article2/ и затим вест када ће бити испоручени: http://www.janes.com/article/26763/delivery-of-sy

  Odgovori
  Jo

  Rusija za sada nije naručila nijedan Mig-29M ili Mig-35. Umesto toga, naručeni su Mig-29 SMT – nejasno da li se radi o novim avionima, ili o starim (uskladištenim) dorađenim . S druge strane jesu naručeni Mig-29K , normalno kao palubni lovci.

  Sve ovo govori da projekat Mig-29M odnosno Mig-35 još uvek nije dovršen, pa čak nije ni na nivou PAK FA, jer bi inače VSS naručio barem neki probni primerak.

  Ж

  Госн. Јовице.

  Зар заиста ништа не значи то што се МиГ-35 и даље испитује на аеродрому Жуковски? Зар заиста ама баш ншта не значи што је директор УАЦ-а најавио наручивање МиГ-а 35? У чему је проблем? М/М2 тј. МиГ-35 се најављује као копнени К/КУБ кога је видесмо наручила руска РМ.

  Тих 16 МиГ-29СМТ ће вероватно бити стари модернизовани змајеви.

  И немојте упоређивати МиГ-35 и ПАК-ФА јер нису за поређење пошто нису иста генерација. Али нису ни Су-30/34/35 па се наручују и улазе у састав ВВС.

  Odgovori
  Ж

  Ево слике од пре неки дан. МиГ-35 (једносед МиГ-29М) на Жуковском са ометачем МСП-418К.
  http://russianplanes.net/id145489

  Odgovori
  fi

  Ovo je mig-29M2, imas serijski broj na sajtu MIG-a, ne pisi netacne informacije i nauci da razlikujes M2 i 35!

  @Zivojin

  zao mi je sto sam usao sa tobom u diskusiju, ocigledno si nedokazana osoba i da imas problem da procitas ili razumes sta druga osoba pise u postu.

  Odgovori
  Ж

  Наравно да не могу да разумем када неко говори о томе да је неки авион ''ђубре'' или ''крш''. Ја то не би рекао ни за један авион.

  Па онда говорити о томе како пишем гомилу глупости и небулоза. А све сам лепо разјаснио па још постављао линкове где све лепо пише.

  U

  Ne vredi, izgleda da mora da bude kako Zivojin kaze, predlazem da pod hitno ide u Rusiju i objasni komandantu ruskog RVa da odmah i bezuslovno treba da naruci migove-35….Evo Sirija je narucila jos 2007, sad ce samo jos malo, gotova su vec 4 (al su ipak u supi negde) za 7 godina…..

  Odgovori
  Ж

  Живи били па видели. Рекох већ два пута шта је директор Уједињене Ваздухопловне Корпорације најавио. Значи нисам ја измислио да ће се авион наручити.

  Odgovori
  Pr

  pOZDRAV,
  NEMAM OBICAJ DA KOMENTARISEM, NAROCITO OVAKVE KRAJNJE PRISTRASNE I NESUVISLE TEKSTOVE ALI ZELEO BIH DA JOS JEDNOM NAPOMENEM DA ONAJ KO UPOREDJUJE NEMACKO, FRANCUSKO ITD VAZDUHOPLOVSTVO SA CILJEVIMA, POTREBAMA I REALNOSCU NASEG VAZDUHOPLOVSTVA ILI JE PRISTRASAN TIM STRANAMA O KOJIMA GOVORI ILI NEMA VEZE SA VAZDUHOPLOVSTVOM. Takva poredjenja jednostavno ne stoje jer, Nemacka i ostale NATO zemlje MORAJU da forsiraju avijaciju jer u slucaju bilo kakvog ozbiljnijeg sukoba, kao kakva ekonomsko / vojna sila IMAJU DEBELIH RAZLOGA da to rade jer im onaj drugi tabor nece progleati kroz prste. Srbija je mala zemlja kojoj nicemo ali apsolutno nicemu sem trosenju ogromnog novca koga nemamo, ne moze da sluzi ni jedan od tipova aviona koje ste napomenuli JER SRBIJA NEMA SANSE NI U KAKVOM OZBILJNIJEM, NE DAJ BOZE, SUKOBU SA BILO KOJOM ZEMLJOM U OKRUZENJE JER SU SVE CLANICE NATOA I SVE TE ZEMLJE IMAJU DALEEEEKO VECU EKONOMSKO STRATEGIJSKU MOC OD SRBIJE. A sto se tice potrebe za POLICIJSKIM PATROLIRANJEM!!!! KOJI LI JE KRETEN NA TO NASEO??? to mogu da obavljaju cak i budjava LASTA ili neki slican avion tog tipa ili dobar protiv avionski raketni sistem.
  Mislim da je Ruska avijacija daleko nadmocnija od NATO avijacije ali, i uz tu primedbu, nikada ne bih bacio gotovo milijardu dolara na nabavku migova bilo kog tipa.
  Predrag.

  Odgovori
  Ж

  Како мислите да Ласта пресретне путнички авион који лети брзином 800 километара на сат и на висини од 10 километара?

  И како то да ракетним системом контролишете небом? Да обарате путничке авионе који су залутали?

  Не иде то тако.

  Odgovori
  Vl

  Bez jake Vojske nema ni jake Drzave!

  Odgovori
  GV

  Tekst vrlo subjektivan po mom misljenju prvo ovde se predlaze miraz 2000-9 iz 2003 godine i tvrdi se kako su ruski migovi 29m i 29 m2 kao i mig -35 zaostali tehnicki cak i za francuzima znaci 11 godina da je miraz iz 2003 godine bolji i moderniji od novih mig -ova gore navedenih iz 2014 godine a daje rusija druga sila na svetu ali ipak zaostaje tehnicki najmanje 10 godina daj molimte price za malu decu kada su ruski avioni bili ispred americkih jos od 70-tih godina a slozicete se da je amerika ispred francuske svetlosnu godinu jos sa migom -25 i posle 31 koji ima radar za detektovanje 25 meta od jednom i to jos 1996 godine i radar koji otkriva avion na 200 km a oba aparat su brza od 3 maha a da nepricam o su 30,27, i su 35 koji je ispred reptora f 22 .

  Odgovori
  Vl

  Ovde se spominje kupovina ili US robe ili ruske. Da i francuske naravno.
  Sta je sa izraelskim Kfirom koji je takodje nudjen…….sta je sa Kineskim avionima?
  Politika i vazduhoplovstvo ocigledno su neizostavni jedno bez drugog.
  Suhoj se pominje kao ozbiljan protivnik svakog aviona. A niko da napise od strucnjaka,sta je sa njima.
  Mozda bi mi laici hteli i o tome da cujemo nesto.
  Koliko para…..toliko i muzike.
  Jos smo mi neozbiljni za velike kupovine.
  Izmisljanje vruce vode. A ameri su trgovci. Briga njih dal valja…..samo nek se proda.

  Odgovori
  Fu

  Pozdravljam autora teksta, samo par imformacija, sto se tice performansi aparata, f16-mirage2000-9-eurofighter- mig 29m/m2, prva tri prostim recima krug prave za minimalno 18 sekundi, mig29 nesto ipod 16, sistemi osmatranja i upozoravanja posade su na daleko vecem nivou razvijenosti kod 29 nego kod prva tri gore spomenuta, robusnost stajnog trapa kod migova je uvek bila prednost zbog sletanja na raznorazne povrsine, i veruj mi nije nikako minus, sto se tice naoruzanja, to je neuporedivo, i na to necu trositi reči, ako je sve tako kao sto si rekao odavno bi migovi bili povuceni iz upotrebe u NATO zemljama, raspitaj se za mišljenja NATO pilota koji su imali sreće i leteli na 29-i, i njihove impresije, a pitaj i naše pilote sta sve taj avion moze da izdrzi sto zbog njegovog dizajna sto zbog robusnosti izrade, ….

  Odgovori
  Pe

  To je sve vrijedilo prije 20-ak godina kada su još AIM-9X, Python 5, A-Darter, IRIS-T, AIM-132 ASRAAM, MICA-IR i slični projektili bili u fazama razvoja, kao i JHMCS, DASH, Cobra i Top Sight kacige.
  MiG-29 je ostao tamo gdje je i bio, svi ostali su otišli naprijed. U Rusiji je nažalost to obitelj Su-27 koja je otišla dalje sa razvojem, a ne MiG-29.
  MiG-29K/M i MiG-35 su maloserijski ili razvojni prototipovi, ništa više od toga nažalost.
  Onih Indijskih 45 MiG-29K/KUB su samo iznimka koja to sve nažalost potvrđuje.

  Fu

  Poznato je da je u Rusiji mig 29 prevazidjen odavno ali se sa kvalitetnim unapredjenjima od njega moze dobiti jako dobar aparat za relativno male novce, pored radara i upravljackih sistema njegova agilnost i manevarske sposobnosti dugo nece biti prevazidjene od zapadnih aparata njegove klasa, mada…. Kad se bolje razmisli najbolje je ići u korak sa vremenom i preci na su27,30,35 ali koliko novaca toliko i trubaci sviraju.

  Odgovori
  Pe

  Da MiG-29 je jeftiniji u startu za nabavu od recimo F-16, ali troškovi održavanja kroz cijeli životni vijek? Troškovi goriva? Troškovi još jednog dodatnog motora?

  Uzmimo samo slijedeće već poznate podatke:
  stari F-16, životni vijek 6500 sati naleta,
  stari MiG-29, životni vijek 2500 sati naleta,
  noviji F-16 od Block 15 MLU na ovamo, životni vijek 8000 sati naleta.
  noviji MiG-29 od SMT/K/M, životni vijek 4000 sati naleta.
  MiG-29, 2 novija motora RD-33 ser. 3 vrijeme do 1. revizije 1000 sati, ukupni životni vijek 2000 sati.
  Uzmimo da je cijena novog motora i cijena remonta ista i iznosi 1 milijun USD. To za 12 aviona MiG-29 kroz njihov životni vijek od 4000 sati iznosi 72 milijuna USD!

  Znači nakon 1000 sati remont 24 motora na 12 aviona, 24 milijuna USD,
  nakon 2000 sati zamjena i ugradnja 24 nova motora, 24 milijuna USD,
  nakon 3000 sati naleta i 1000 sati rada opet revizija 24 motora, 24 milijuna USD,
  nakon 4000 sati MiG-29 ide u škart, kao i drugi ugrađeni motori sa odrađenih 2000 sati rada su za škart, a to je na kraju sve ukupno dodatnih barem 72 milijuna USD na nabavnu cijenu.

  A F-16? Na polovini životnog vijeka (4000 sati) radi se revizija motora i dalje se održava i pregledava po stanju, cijena oko 12 miljuna za isti broj aviona, ako treba zamijeni se motor, što je vrlo rijetko. Na eskadrilu od 12-16 aviona F-16 obično se isporučuje i 2-3 rezervna motora.

  Nakon 4000 sati naleta i generalne revizije F-16 može letjeti još 4000 sati, do ukupno 8000 sati. MiG-29 to ne može.

  Nakon 40 godina to je 12 milijuna USD prema 72 milijuna USD samo za motore!

  A gdje je naoružanje?
  A gdje je oprema?
  A gdje je gorivo? 2 motora prema 1!
  A gdje su dijelovi?
  A gdje je održavanje?
  A gdje je obuka?

  Koliko dobavljača sada na tržištu nudi recimo opremu i dijelove za održavanje modernizaciju MiG-29, a koliko za F-16?

  Naoružanje?

  I to ne samo iz jedne države!

  Kada malo sagledate na dulje staze taj početno povoljni MiG-29 više i nije tako “jeftin“, zar ne?

  Da, MiG-29 je lijep na aeromitinzima, vrti se i okreće kao zvrk u zraku, a ustvarnosti? Ruski piloti sa njime maksimalno su znali naletjeti oko 100-tinjak sati godišnje i to kad je MiG-29 bio u naponu snage u Ruskom Ratnom Zrakoplovstvu.

  A F-16? Prosječni američki piloti na njima nalete i više od 200 sati naleta godišnje, Thunderbirdsi u Nellis AFB i više od 300 sati godišnje!

  I što je onda bolje za pilota? 150 ili 300 sati naleta godišnje?

  Ah da ni obitelj Su-27 tu nije otišla puno dalje! Pogledajte koliko Indija uskoro planira potrošiti na zamijenu svih motora AL-31F na pola životnog vijeka na svojim Su-30MKI, nekoliko milijardi USD!

  Ruski avioni su jeftiniji u startu za nabavu, ali kroz 30-40 godina eksploatacije? E to je već neka druga priča u koju nitko ne želi ulaziti, jer o tome nitko niti ne razmišlja.

  Evo Vam mali tekst za razmišljanje od Suada Hamzića i njegova usporedba tadašnjih rivala F-5 i MiG-21
  http://otpisani.niceboard.com/t863-ispitivanje-prototipa-aviona-rf5e-u-sad-1980-godine#2090

  Što kaže Suad? Koji mu se čini bolji na duge staze?

  Kao prvo odakle vi znate koliki je budzet naseg ministarstva odbrane. Drugo bolje da zagovarate domacu proizvodnju nego kupovinu stranog otpada. Trece koliko sminka zajsta ima uticaja na karaktetistike aviona kad ste se vec uhvatili za kvalitet izrade. Cetvrto u kom filmu miraz moze da bude bolji od mig-a. Peto kako sluzi gripen madjare?

  Odgovori
  Pa

  Mislim da smo trebali da nabavimo sve modlele tu. Normalno da se u njima ubaci najmodernija oprema iz migova i suhoja. Drzave oko nas bi drhtale samo kada bi videle te velicanstvene avione sa najboljom opremom u sebi.

  Odgovori

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  Pinki na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

  Može li mi netko objasniti petu sliku ? Vojnik doslovno stoji na kamiončiću u ogradici sa Strelom. What the fuc... ?! Dovoljno je da ljudi gledaju i naprave stručnu analizu. Ovakva vojska ne bi mogla izaći na kraj ni sa Kosovom ili Bosnom, kamoli sa bilo kime drugim na Balkanu. BVP80, Gvozika, Praga, Pasar, T-72…

  21. Apr 2024.Pogledaj

  Ivan na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

  Kakav crni rat, ne ložite se. AV samo drži rejting za svoje biračko telo. Javni dug Srbije, koji raste iz dana u dan, finansira zapad. Plate ovim vojnicima plaćaju zaladne banke. Ovaj cirkus je za RTS dnevnik i to je to. Sa druge strane ko imalo prati rat u Ukrajini svestan je da bi ovako…

  21. Apr 2024.Pogledaj

  Todor_rs na: [RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

  Pa ispade da Rusi ne uništavaju gotovo ništa ili vrlo malo, a Ukri napreduju. Meni se čini da je realnost drugačija, samo zapadna propaganda po običaju bolje radi posao

  21. Apr 2024.Pogledaj

  TomCat na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

  Potrebno je sto vise ovakvih vezbi, da ih nema kako bi zandarmerija iscupala one nesretnike u Banjskoj onomad. Sta bi tek vojska uradila da se ona pita a ne politika.

  21. Apr 2024.Pogledaj

  Yoda na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

  Ma zna RTS da radi posao, bar taj tehnički deo, nego se ukenjali da se naši ne ispromašuju a oni to usnime u direktnom prenosu usred nove predizborne kampanje, ali izgleda da je vojska dobro gađala - pa možda uskoro ponove opet nešto slično - da birači vide da smo sila sa velikim S. Mada…

  21. Apr 2024.Pogledaj