BEG airport status
Počele pripreme za Šablu

Počele pripreme za Šablu

BEOGRAD – Komanda Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane vojske Srbije i delegacija odelenja za obuku Komande ratnog vazduhoplovstva Bugarske danas privode kraju trodnevnu plansku konferenciju o učešću naših jedinica na ovogodišnjem zajedničkom gađanju na bugarskom poligonu Šabla.

 
GOR_2268
 
 
Kako prenosi zvanična internet prezentacija Vojske Srbije, bugarska i srpska delegacija dogovarale su prethodna tri dana u Zemunu detalje oko učešća srpskih raketnih jedinica i, kako se navodi u vesti, lovačke avijacije na manevrima iznad Šable.

Zemenik komandanta ViPVO general-major Miodrag Gordić i načelnik Odeljenja za obuku Komande ratnog vazduhoplovnstva Bugarske Armije pukovnik Ljubomir Petrov Kurtev, predvode dve delegacije od kojih su u našoj, pored predstavnika Komande ViPVO, pripadnici 101. lovačko-avijacijske eskadrile (204. vazd. brigade) i 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.
 
 
c6dde506-acca-11e2-b93c-00163e135009
 

Sa čim u Šablu?

 
Kako se navodi u vesti, pripreni proces posvećen je planiranju zajedničkih manevra iznad poligona Šabla u Bugarskoj iznad kojeg je naša vojska sa ubojnim sredstvima prvi put dejstvovala 2010. godine. Novo zajedničko gađanje planira se u avgustu ove godine i po planu će nastaviti da se realizuje svake dve godine. Od ove godine planira se da 250. brigada takođe pređe na ritam dvogodišnjeg odlaska u Bugarsku.

26. avgusta 2011. godine u 09:30 MiG-29 srpskog ViPVO lansirao je posle više od pola decenije „živu“ raketu i uspešno pogodio vazdušnu metu.

250. raketna brigada takođe se pobrinula za impresivan skor srpske ViPVO efektive:
 

 
 
Prisustvo pripadnika 101. eskadrile na pripremnoj konferenciji može značiti više stvari ali ostaje osnovno pitanje – sa kojim avionima će naši lovci učestvovati ovog leta iznad Crnog mora? Operativna raspoloživost MiG-a 29 upitna je od početka ove godine dok potpis na ugovor o najavljenoj nabavci novih aviona iz Rusije još nije stavljen. Nemoguće je očekivati da bi, sve i da novi MiG-ovi stignu do avgusta, naši piloti bili osposobljeni za samostalna dejstva u novom avionu.
 
 
photo11
 
 
S druge strane nastavlja se izuzetna saradnja bugarskog i srpskog vazduhoplovstva. Piloti lovci 2. lovačke eskadrile sa aerodroma Graf Ignatievo koriste naš simulator za avion MiG-29 dok našoj strani ostaje nada da će, jednom kada dođu novi MiG-ovi, biti brzo osposobljena za zajedničke manevre bliske vazdušne borbe – za koju su se „ajkule“ iz Grafa više nego usavršili na ovom tipu aviona.
 
 

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Raki na: [VIDEO] Gađanja artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS i Pancir

Pa ovi sistemi i nisu za ozbiljniju odbranu od vazdusnih napada,Pancir je ulta kratki domet,poslastica za savremenu avijaciju,a Pasars mu dodje kao vracanje 40 goduna unazad.

20. Sep 2020.Pogledaj

Deki na: [VIDEO] Gađanja artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS i Pancir

Kakvo je,samo ovo PRANJE novca,ovi Pasarsi. Pogledajte snimak sa poligona,"Nikinci",gde na Vojvodjanskoj uzbrdici,ovaj Fap,"stenje",kao porodilja na porodjaju. Kažu,"nulta serija"? Da li imaju hrabrosti da kažu koliko su novca bacili u "istraživanja",za Pasars i onaj "Lazar",koji nije bolji od oklopljenog autobusa. Nisam,"mrzitelj",niti sam zaludan pa piskarama bez veze,već pratim godinama G.Miloradovića,koji se ponaša kao "profesor Baltazar"…

20. Sep 2020.Pogledaj

Narednik I klase na: Trupna PVO ruske vojske dobija artiljerijsko-raketne sisteme Pancir-SM-SV

kamo lepe srece da izraelski sistemi modernizuju nasu PVO 6 baterija sa 18 lansera Barak SR-MR sa 6 radara i 6 C4I vozila 144 raketa na lanserima koje mogu da vuku kamioni FAP 2228, plus 2 baterije 6 lansera /Barak-LR sa 2 radara i 2 C4I vozila, 48 raketa spsobnih da gadjaju TBM, na istim…

20. Sep 2020.Pogledaj

Narednik I klase na: Trupna PVO ruske vojske dobija artiljerijsko-raketne sisteme Pancir-SM-SV

Živojin moja poenta je u drugom, komanda PVO mora biti integralna i jedinstvena, da svi sistemi imaju iste podatke, a da tada automatizovani C4I sami bitaju orudje koje gadja od-edjeni cilj. majbolji primer je Iron Dome koji se koristi i za blisku od-branu, i za dejstva do 70km, za pokrivanje trupa, ali ce se verovatno…

20. Sep 2020.Pogledaj

Send this to a friend