BEG airport status
Počele pripreme za Šablu

Počele pripreme za Šablu

BEOGRAD – Komanda Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane vojske Srbije i delegacija odelenja za obuku Komande ratnog vazduhoplovstva Bugarske danas privode kraju trodnevnu plansku konferenciju o učešću naših jedinica na ovogodišnjem zajedničkom gađanju na bugarskom poligonu Šabla.

 
GOR_2268
 
 
Kako prenosi zvanična internet prezentacija Vojske Srbije, bugarska i srpska delegacija dogovarale su prethodna tri dana u Zemunu detalje oko učešća srpskih raketnih jedinica i, kako se navodi u vesti, lovačke avijacije na manevrima iznad Šable.

Zemenik komandanta ViPVO general-major Miodrag Gordić i načelnik Odeljenja za obuku Komande ratnog vazduhoplovnstva Bugarske Armije pukovnik Ljubomir Petrov Kurtev, predvode dve delegacije od kojih su u našoj, pored predstavnika Komande ViPVO, pripadnici 101. lovačko-avijacijske eskadrile (204. vazd. brigade) i 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.
 
 
c6dde506-acca-11e2-b93c-00163e135009
 

Sa čim u Šablu?

 
Kako se navodi u vesti, pripreni proces posvećen je planiranju zajedničkih manevra iznad poligona Šabla u Bugarskoj iznad kojeg je naša vojska sa ubojnim sredstvima prvi put dejstvovala 2010. godine. Novo zajedničko gađanje planira se u avgustu ove godine i po planu će nastaviti da se realizuje svake dve godine. Od ove godine planira se da 250. brigada takođe pređe na ritam dvogodišnjeg odlaska u Bugarsku.

26. avgusta 2011. godine u 09:30 MiG-29 srpskog ViPVO lansirao je posle više od pola decenije „živu“ raketu i uspešno pogodio vazdušnu metu.

250. raketna brigada takođe se pobrinula za impresivan skor srpske ViPVO efektive:
 

 
 
Prisustvo pripadnika 101. eskadrile na pripremnoj konferenciji može značiti više stvari ali ostaje osnovno pitanje – sa kojim avionima će naši lovci učestvovati ovog leta iznad Crnog mora? Operativna raspoloživost MiG-a 29 upitna je od početka ove godine dok potpis na ugovor o najavljenoj nabavci novih aviona iz Rusije još nije stavljen. Nemoguće je očekivati da bi, sve i da novi MiG-ovi stignu do avgusta, naši piloti bili osposobljeni za samostalna dejstva u novom avionu.
 
 
photo11
 
 
S druge strane nastavlja se izuzetna saradnja bugarskog i srpskog vazduhoplovstva. Piloti lovci 2. lovačke eskadrile sa aerodroma Graf Ignatievo koriste naš simulator za avion MiG-29 dok našoj strani ostaje nada da će, jednom kada dođu novi MiG-ovi, biti brzo osposobljena za zajedničke manevre bliske vazdušne borbe – za koju su se „ajkule“ iz Grafa više nego usavršili na ovom tipu aviona.
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Djuka na: [POSLEDNJA VEST] SMATSA smanjila horizontalno razdvajanje putničkih aviona u području aerodroma „Nikola Tesla“ sa 5 na 3 nautičke milje

Ne razumem, da li smatras da treba vise "kapaciteta" ili si prosto ironican? Ovde se radi i o optimizaciji profila leta prilikom sletanja i uzletanja zarad ustede u gorivu i smanjenja emisije stetnih gasova...

18. Apr 2024.Pogledaj

Dunedain na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Stojko Samo malo modernizovane? -Poboljsan oklop -Zamenjen motor -Nove osmatracko nisanske sprave -Nova sretstva veze -Zadrzane amfibijske mogucnosti

18. Apr 2024.Pogledaj