BEG airport status
Letačke priče Suada Hamzića: Konus I kada sam mislio da me nakon osmogodišnjeg iskustva letenja i skoro 1.000 letova na avionima MIG-21 više ništa ne može iznenaditi, da u njegovoj kabini ne mogu pogrešiti, u tom letu u leto 1975. sam se uverio da nije tako.

Letačke priče Suada Hamzića: Konus

Tango Six nastavlja sa objavljivanjem letačkih memoara Suada Hamzića. Dobili smo ekskluzivno pravo da prvi u nastavcima prenesemo najzanimljivije priče jedne izuzetne letačke karijere pilota Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Jugoslovenske Narodne Armije. U današnjoj priči Suad se seća jedne od svojih grešaka kada je bio nisko i brzo u MiG-u 21.

I kada sam mislio da me nakon osmogodišnjeg iskustva letenja i skoro 1.000 letova na avionima MIG-21 više ništa ne može iznenaditi, da u njegovoj kabini ne mogu pogrešiti, u tom letu u leto 1975. sam se uverio da nije tako.

Za naručivanje preko on-line formulara treba vam manje od 2 minuta. Popunite ga i knjiga vam stiže na kućnu adresu!

Nisko i brzo

Komanda 15. dPVO (divizija PVO) nam je povremeno dostavljala zahtev i plan naleta avijacije na položaje njihovih jedinica, najčešće vatrene položaje njihovih raketnih diviziona razmeštenih na širim prostoru strategijske prostorije Zagreb – Karlovac – Sisak. U planu je precizno naređivana visina, brzina, pravac i vreme naleta. A mi izviđači smo bili pravi majstori za te vrste zadataka pa su najčešće nama i dodeljivani.

To jutro dobih zadatak da iz pravca istoka izvršim nalet na vatreni položaj raketnog diviziona lociranog 20ak km zapadno od Siska. Profil naleta je bio u snižavanju sa nekih 3.000 metara na visinu od 100 metara na kojoj treba nadleteti njihov položaj brzinom od 900 km/č.

Voleo sam te zadatke, zabavljali su me.

Priđoh tačno po svim zadanim elementima ali da bih uveselio naše raketaše, a i sebe, kada sam već gledao u radarske antene, lansirne rampe sa raketama, komandne kabine na njihovom vatrenom položaju, nepun kilometar pre preleta potisnuh palicu, malo povećah gas i brzinom nešto većom od 1.000 km/č zadržah avion na visini između 15 i 20 metara. Snizio bih ja još da je pešadija u pitanju ali raketaši su uvek imali i nekakvih dodatnih radarskih antena na visokim teleskopskim jarbolima (tzv. žirafa) te nekih razapetih žica i visokih, tankih štap antena. Nije bilo pametno nadletati ih niže.
I u momentu kada sam nadletao sam centar velikog kruga u kojem su razmešteni skoro svi borbeni elementi raketnog diviziona osetih snažan udar u nosnom delu aviona, motor poće gubiti snagu.

Povukoh instiktivno palicu na sebe da obezbedim povoljnije uslove, tačnije visinu za iskakanje, osetih gubitak potiska, videh da temperatura izduvnih gasova motora pada, obrtaji dvoosovinske turbine se kolebaju, gubim snagu motora. Avion strelovito penje a brzina lagano pada. Već sam na preko 1.000 metara i još uvek sa brzinom od preko 800 km/č.

Motor stabilizuje svoj rad. Kroz glavu mi je još ranije proletela pomisao da sam se ipak „sreo“ sa nekom od visokih antena raketaša, udario je usisnikom aviona. Ali motor radi, gura. Posle ću razmišljati o uzrocima, posledicama, sankcijama zbog nediscipline u letenju. Kontrolišem instrumente motora, stabilizuju se temperatura, obrtaji. Pogled mi pada na neveliki indikator položaja konusa koji svojim automatskim kretanjem unapred i unazad smanjuje i povečava prečnik usisnog venca motora, reguliše količinu vazduha koji motor usisava, zavisno od visine, brzine leta, napadnog ugla, preopterečenja.

Videh da je, umesto oko 30% za te letne uslove, konus izašao čitavih 100% i istog momenta shvatih da je otkazao, naprosto izleteo potpuno i drastično poremetio uslove rada motora a što je rezultiralo svime što doživeh u nekoliko prethodnih sekundi. Ruka mi mahinalno pođe ka prekidaču i prebacih prekidač rada konusa sa automatskog na ručno upravljanje.

Novi šok!

Motor ponovo poče da gubi snagu kao da će stati, kazaljke na instrumentima se uznemiriše. Shvatih grešku ali mi nije preostalo ništa drugo već da duboko udahnem vazduh i čekam ishod istovremeno smanjujući ugao penjanja jer sam već bio preko 2.000 metara sa brzinom preko 700 km/č.

Nekoliko sakundi kasnije rad motora se ponovo stabilizuje ali sada sa konusom potpuno uvučenim, dakle sa maksimalnim usisom vazduha.

Bilo je vreme da motoru ručnim upravljanjem položajem konusa obezbedim optimalne uslove rada pa prstima obuhvatih točkić čijim okretanjem lagano dovedoh konus na položaj oko 30% koji je odgovarao trenutnoj visini i brzini leta. Zapravo, da sam postupio pravilno trebao sam prvo tim točkićem kazaljku ručnog upravljanja dovesti ispod kazaljke koja pokazuje stvarni položaj konusa, dakle na 100% pa tek onda onaj prekidač prebaciti na položaj ručnog upravljanja. U tom slučaju bi i motor i ja bili pošteđeni onog drugog šoka koji sam prouzrokovao ja svojim brzopletim i pogrešnim postupkom. Tek tada sam mogao konus ručno upravljati i dovesti ga u isti ovaj položaj od oko 30%.

Ovako i ja i motor preživesmo dva šoka u samo desetak sekundi. Za jedan ja bila kriva tehnika – za drugi ja lično!

Ipak, laknulo mi je od spoznaje da nisam nedozvoljeno niskim letom tresnuo u neku od antena na raketnom položaju. Javih kontroli letenja šta se dogodilo, tek reda radi, jer tako je propisano, i upravljajući ručno konusom uputih se prema aerodromu. Zapravo i nisam bitno menjao taj položaj a niti snagu motora sve do ispuštanja stajnog trapa radi sletanja kada konus potpuno uvukoh jer to radi i automatika kada je ispravna. Sleteh normalno.

U radionici ustanoviše da je pukla tanka čelična sajla koja prenoseći signal računara komanduje hidraulikom koja potiskuje konus unapred ili ga povlači nazad tako regulišući optimalno potrebnu količinu vazduha koji dinamički pritisak vazduha nabija u motor, tačnije ispred venca njegovih kompresorskih lopatica. Kada je ta sajla pukla, moćna hidraulika je doslovno „šutnula“ konus napred u potpuno izvučeni položaj, prigušivši motor i proizvodeći onaj snažni udar za koji sam u momentu pomislio da je sudar sa nekom od antena na vatrenom položaju raketne jedinice.

Ovaj let me je obogatio sa malo letačkog iskustva ali i velikom spoznajom, da mogu pogrešiti i onda kada mislim da mi se to ne može dogoditi.

Za naručivanje preko on-line formulara treba vam manje od 2 minuta. Popunite ga i knjiga vam stiže na kućnu adresu!
[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Suad Hamzić Gostujući autor suadhamzic@yahoo.com

Komentari

or

odlična priča

Odgovori
Ne

Svaka čast Suade što ste nas počastili svojim pričama – jednostavno se uživa čitajući.

Odgovori
to

napisana tecno kao da je popio casu vode.Profesionalac koji je ispekao zanat u kome je znanje i disciplina dominantna.Da je jos prica i drugih Suadovih kolega
pozdrav Djordje

Odgovori
Vl

Majstor je bio i ostao Majstor!

Odgovori
Bo

Hvala na prici Suade! Ispade da ruska tehnika bolje funkcionise u kvaru od americke :)

Odgovori
So

Kako iz ove perspektive smesno zvuci u istoj recenici :"JNA ili RV i plan naleta avijacije na položaje njihovih jedinica, najčešće vatrene položaje njihovih raketnih diviziona razmeštenih na širem prostoru strategijske prostorije Zagreb – Karlovac – Sisak". Sto bi narod cika Suade rekao,dzabe ste krecili.

Odgovori
Zv

Ja znam da je Smiljanić Spasoje najbolji pilot u istoriji RV i PVO!!! Pitajte njega ako ne verujete… Čak i od Nikole Ljubičića!!!

Odgovori
Sa

Super prica, kao i sve ostale naravno. Sto neko rece bilo bi bas lijepo da se jos neko od Suadovih kolega ukljuci u ovo pa da cesce imamo priliku da citamo interesantne ispovjesti…

@Zvonko, Mozda gospodin kojeg spominjes i jeste najbolji ali to nije tema emisije druze, profulao si.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj