BEG airport status
[UŽIVO] Isporučen prvi A350 XWB: „Odlaganje nema veze sa Erbasom“

[UŽIVO] Isporučen prvi A350 XWB: „Odlaganje nema veze sa Erbasom“

BEOGRAD – U Tuluzu je upravo završena konferencija za novinare povodom isporuke prvog Erbasa (Airbus) A350 XWB kompaniji Katar Ervejz (Qatar Airways) nakon što je događaj zakazan za 13. decembar, otkazan dan ranije bez detaljnog objašnjenja.

 
 
Untitled-1
 
 
Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u sedištu Erbasa u Tuluzu, na kojoj je prisustvovalo preko 150 predstavnika medija iz celog sveta, govorili su čelnici Erbasa, Katar Ervejsa i proizvođača avionskih motora Rols-Rojs (Rollce-Royce). Ceremonija isporuke koja je ranije najavljena, otkazana je u poslednjem trenutku bez detaljnog objašnjenja, da bi se danas konačno odigrala.
 
B5dUhO8IgAAM73i.jpg_large
 
Akbar Al Baker, prvi čovek Katar Ervejsa, se zahvalio čelnicima Erbasa i Rols-Rojsa na saradnji i izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da će kompanija na čijem je čelu, prva uvesti u saobraćaj ovaj revolucionarni avion. Prema njegovim rečima, Katar Ervejz je bio „katalizator“ prodaje i razvoja ovog projekta kada je još pre 7 godina poručeno 80 jedinica Erbasa A350 XWB za kompaniju iz Zaliva:

– Neophodno je konstantno raditi na poboljšanju putničkog iskustva, i podizati ga nove visine, što mi upravo činimo sa ovim avionom. On je revolucionaran po više pitanja: dizajna, putničkog iskustva i odnosa prema životnoj sredini.

Ponosni smo što imamo najtiši i „najzeleniji“ avion na svetu. Erbas A350 XWB je avion koji će obeležiti ovu deceniju, jer neće biti novodizajniranog tipa aviona u narednih deset godina“ – zaključio je Al Baker.
 

 
Untitled-3
 
Za kraj svog izlaganja, prvi čovek Katar Ervejsa, naveo je velike zasluge kompanije Rols-Rojs koja je specijalno za A350XWB flotu, razvila najefikasniji veliki mlazni motor na svetu, koji emituje 25% manje ugljen-dioksida u atmosferu od svoje trenutne konkurencije, navodeći da je Rols-Rojs Trent XWB najtiši motor u avioindustriji.
 

 
Bilo je za očekivati da će stručna javnost biti zainteresovana za razlog odlaganja isporuke, pa je Akbar Al Baker, prvi čovek Katar Ervejsa danas rešio i tu „misteriju“.

– Znam da ste očekivali neki senzacionalan odgovor, ali nažalost moraću da vas razočaram – odgovorio je Al Baker francuskoj novinarki.

– Odlaganje nema nikakve veze sa kompanijom Erbas već sa dobavljačima koji su se bavili opremanjem entreijera, koji je morao da zadovolji visoke standarde naše aviokompanije. Sa druge strane, avion je zapravo isporučen i pre krajnjeg roka koji je dogovoren sa Erbasom koji je isticao tek 31. decembra, objasnio je Al Baker.
 

 
Fabris Brežer (Fabrice Bregier) je pored formalnih izraza zahvalnosti iskoristio priliku da kroz šalu naglasi prvom čoveku Katar Ervejsa da su oni zahtevna mušterija ali nekada i „pomalo previše zahtevna“. Sa druge strane, Brežer misli da nakon ovog iskustva, svaka naredna saradnja sa ostalim kompanijama će biti znatno lakši posao zahvaljujući visokim standardima koje je proizvođaču iz Tuluza postavio Katar Ervejs.
 
Untitled-4
 
Na kraju konferencije bilo je i pitanja vezanih za aktuelnu temu programa Erbasa A380, gde je Akbar Al Baker stao na stranu Erbasa i rekao da je menadžment kompanije jako zadovoljan ovim avionom i da ne vidi šta bi Erbas trenutno mogao da uradi da učini ovaj avion još boljim:

– Mi ne učimo prozvođače kako da naprave avion, mi im samo pomažemo u tome na osnovu svojih iskustava – zaključio je Al Baker.
 

 
Erbas A350 XWB već u januaru naredne godine ulazi u komercijalni saobraćaj i tada zvanično počinje tržišno takmičenje sa njegovoim glavnim konkurentom iz Sijetla – Boingom 787 Drimlajner (Boeing 787 Dreamliner). Drimlajner je za sada u prednosti što se tiče broja poručenih jedinica sa 1055 naspram 778 porudžbina, koliko ih je stiglo u sedište Erbasa u Tuluzu.
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

    Komentari

    Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

    Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

    Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

    Ostavite odgovor

    Najnoviji komentari

    Svarog na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

    @Dusan Petrovic Dijelovi rakete poslije eksplozije nisu dokaz obaranja.Kao sto buster raketnog motora iskandera koji je uletio u stan nekom gruzijcu u goriju 2008-e nije dokaz obaranja iskandera u gruziji.

    28. Mar 2024.Pogledaj

    max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

    @Ljuba kakve veze pomoc Ukrajini ima veze sa bilo čime navedenim? Plus zašto bi pomoc napadnutoj zemlji po povelji UNa u bilo kojem kontekstu bila loša stvar?

    28. Mar 2024.Pogledaj

    max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

    Jeste li kad gledali kako izgleda gašenje požara? Zavlače se u uske usjeke, izmedju drveća, dalekovoda. Cilj je ispustiti vodu čim bliže požaru jer ako je bacate iz visine pretvori se u izmaglicu koja nema nikakvu svrhu. Potpuno neizvedivo po noći osim na nekom ravnom platou za trening/marketing da takva mogućnost postoji.

    28. Mar 2024.Pogledaj

    Topčider na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

    @Nenad(original,iz Srbije) https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1 Mislis ovoliko "dobro"ide putinovoj vojsci sa 20 posto osvojene teritorije i par poljana po 100 kvadratnih metara...Nemoj meni samo da prodajes inostranstvu zutu stampu,to mozes u tvom krugu ljudi sa istim ubedjenjima i imaginacijama.Inace,Oryx je medjunarodno nezavisan i priznat portal koji skuplja podatke sa terena i belezi samo verodostojne podatke o unistenju…

    28. Mar 2024.Pogledaj

    Dejan na: Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

    Vitalni dijelovi su oklopljeni i bez dodatnog oklopa.

    28. Mar 2024.Pogledaj