BEG airport status
Odgovor v.d. direktora Muzeja vazduhoplovstva ministru odbrane

Odgovor v.d. direktora Muzeja vazduhoplovstva ministru odbrane

BEOGRAD – Vršilac dužnosti direktora Muzeja vazduhoplovstva Zoran Radojević poslao je otvoreno pismo ministru odbrane Bratislavu Gašiću i beogradskim medijima povodom priloga na TV Prva. U skladu sa našom uređivačkom politikom da javno iznesemo mišljenja i podatke svih relevantnih strana i pojedinaca u sporu, reakciju v.d. direktora muzeja objavljujemo u celini i bez redakcijskih izmena.

 
 
belgrade3
 
Gospodine Ministre,

Nakon Vašeg istupa 29. oktobra 2014. godine  na vestima televizije Prva TV u 18 časova, gde ste Vi i general-major Miodrag Gordić govorili o stanju u Muzeju vazduhoplovstva – Beograd, nalazim se pozvanim i prozvanim da otvorenim pismom odgovorim na brojne optužbe upućene na račun ustanove na čijem čelu se nalazim.

Izjavili ste „da su eksponati smešteni na sugurno u kasarne i da su predmeti sklonjeni da nebi završili na crnom tržištu“, kao i da „imamo informacije da su određeni eksponati, avioni, sredstva, prodavani u inostranstvu“. Ovo su ozbiljne optužbe i kvalifikacije, pa i uvrede, jer ste na grub način saopštili javnosti da se u Muzeju vrše neke nezakonite radnje. Bez obzira na stil Vašeg nastupa, važno je da ste otvorili ovo pitanje. Mi o ovim i svim drugim kriminalnim radnjama pokušavamo da upoznamo i da upozorimo aktuelne ministre Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane pune dve godine, jer iza ovih prekršilaca Zakona stoje ili su stajali ljudi iz Komande V i PVO, a koji u Muzeju vazduhoplovstva nastupaju kao predstavnici Ministarstva odbrane. Na brojna pisma naslovljena na Vaše Ministarstvo do danas nismo dobili ni jedan odgovor. Podsetiću Vas samo na neke teme koje su ostale otvorene: zašto su u muzejskim depoima pod vojnom kontrolom decenijama skladištene tone nedelaborisanih ubojnih sredstva (bombe i rakete), od kojih su neka čak davana Muzeju radi izlaganja; zašto se godinama zataškavaju ekscesi i manjkovi u depoima pod vojnom kontrolom; zašto se naredbom komandanta V i PVO, generala Ranka Živaka, u Muzeju vrši protiv zakonit popis i odnošenje muzejskih predmeta bez saglasnosti Muzeja. Po ovom poslednjem pitanju u martu ove godine obratio sam se Vašem Ministarstvu i još uvek čekam odgovor.

Svesrdno podržavamo Vašu inicijativu za sprovođenjem istrage i podizanjem krivičnih prijava za sve sumnjive radnje koje su se dogodile u poslednjih deset godina. Upravo u tom periodu predstavnici Ministarstva odbrane su demonstrirali najveći uticaj u Upravnom odboru. Pod njihovim uticajem je ignorisana obaveza raspisivanja konkursa, pa su na mesto direktora Muzeja imenovani penzionisani oficiri. Jedan od njih, potpukovnik Predrag Grandić, uhvaćen je i sprečen u pokušaju da inostranom kupcu, prevarom državnog organa, proda zaštićeno kulturno dobro, koje se čuva u Muzeju već trideset godina. Protiv njega su građani, jedan član upravnog odbora Muzeja i istražni organi 2012. godine pokrenuli više krivičnih prijava, ali je taj predmet završio u tužilaštvu, u nekoj fijoci.  Predlažem gospodine Ministre da upotrebite svoj uticaj i da, Umesto podizanja krivične prijave, odblokirate već započeti sudski istražni postupak.

U emisiji se više puta pojavljuje podatak i neki navodni dokument na osnovu kog se tvrdi da je vojska uložila 70% u postojanje Muzeja vazduhoplovstva. S tim u vezi, ne znam da li ste upoznati da je ta informacija koju ste izneli, Vama predočena na osnovu dokumenta koji je po svemu sporan i nevažeći. Sa druge strane, nije Vam predočeno da broj članova upravnog odbora nije uslovljen ulaganjem u Muzeja već je taj broj je određen važećim Statutom Muzeja vazduhoplovstva iz 2003. godine, koji je potpisao tadašnji predsednik odbora general Vladan Marjanović.

Kao političar i čovek sa velikim životnim iskustvom, sigurno znate da je mudro uvek saslušati i drugu stranu, radi kompletnog uvida nakon kojeg možete doneti svoje mišljenje i odluku. Međutim, Vaše izjave se u velikoj meri podudaraju sa izjavama generala Gordića, koji kaže da su na odnošenje predmeta bili primorani zbog veoma loših uslova pod kojima se oni čuvaju, navodno su odneti iz Muzeja zbog njihove zaštite i da bi se sprečilo njihovo otuđenje. Problem je što je to izgovorio predsednik Upravnog odbora Muzeja Vazduhoplovstva – Beograd, jer se postavlja pitanje njegove odgovornosti na tom mestu: šta je preduzeo u vezi sa navedenim problemima za dve ipo godine sedenja na čelu Muzeja vazduhoplovstva? Od koga on to sklanja muzejske predmete, od muzejskih profesionalaca – kustosa? Čime je pomogao stručnom timu Muzeja da se problemi otklone? Da li su predložene mere zaštite i poboljšanja uslova čuvanja, skladištenja i izlaganja kulturnih dobara, a koje je prihvatio Upravni odbor? Da li je donet i jedan pravilnik o rukovanju kulturnim dobrima ili o korišćenju muzejskih depoa? Da li je predložen ili urađen makar i jedan projekat sanacije ili rekonstrukcije muzejskih prostora? I na kraju, da li je upoznat sa Zakonom o kulturnim dobrima koji se odnosi na sva kulturna dobra na teritoriji Republike Srbije? 

Umesto svega navedenog, svedoci smo da on već dve godine odbija da stavi na dnevni red UO raspravu o pokušaju prodaje aviona inostranom kupcu i ne dozvoljava da se na Upravnom odboru otvori tema protivzakonitog popisa (uzgred, pravilan termin je REVIZIJA MUZEJSKOG FONDA koja ima svoja pravila), otimanja muzejskih predmeta i cepanja jedinstvenog muzeja na dva dela. Još gore, general Gordić je u klasičnom sukobu interesa, jer sa jedne strane sedi u Upravnom odboru, a van njega se zdušno zalaže za odvajanje vojnog dela Muzeja vazduhoplovstva. Sve to jer je u toku proces fuzionisanja vojnog odeljenja Muzeja vazduhoplovstva Beograd sa novim Vojnim muzejom u Nišu. Na realizaciji ovog projekta već dve godine su angažovani načelnik Uprave za tradiciju, standarde i veterane, Sektora za ljudske resurse MO, pukovnik Slađan Ristić i potpukovnik Ivan Ukić, načelnik vojnog odeljenja Muzeja vazduhoplovstva.

Zbog svega navedenog i u vezi sa Vašom konstatacijom iznetom u emisiji Prve TV: „Kada bi vojska, kojoj je do Muzeja najviše stalo, bila glavnokomandujuća, sve bi bilo u redu“, predlažem Vam da Muzej vazduhoplovstva prepustite nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja i ljudima od struke, jer Vi ionako imate dosta nereda o kojem treba da brinete.

 

U Beogradu,                                                                                             

31. oktobar 2014. godine                                                                        

Zoran Radojević‚

v.d. Direktor MVB
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Bo

Pa normalno sada kad sam pročitao neke su stvarisu mi mnogo jasnije. Ko je postavio Grandića? Po čijim direktivama je radio i koliko dugo? Zašto se ceo slučaj ne istraži ?Ko danas štiti Grandića i ne istražuje kriminalne radnje? Da li je istražena umešanost drugih lica u mutnim poslovima? Da li ste Vi vd direktore pokrenuli postupak protiv Grandića? Da li je predsednik UO podneo krivičnu prijavu protiv Grandića? Zašto MO ili komanda ViPVO nije istražila pokušaj te prodaje? Ne činjenje je gospodo zločin i krivično delo a ne poznavanje zakona vas ne štiti pred sudom.

Odgovori
Pe

Svrha postojanja muzeja je do sada bila otuđenje vazduhoplova i eksponata,
i njihova prodaja, odnosno davanje na pokon da bi ih aeroklubovi opravili i koristili besplatno.
Do sada se priča da su "ustupili" oko 100 letelica raznim aeroklubovima i tajkunima.
KO zna koliko su prodali u inostranstvu i zemlji delova i eksponata.
Treba razbiti tu bandu i civilnu i vojnu.
U ovoj zemlji, postoji i "golubarska mafija", a "vazduhoplovna" – ne postoji ?

Odgovori
Cr

Sve najbolje o Zoranu Radojevicu kao odgovornom ,disciplinovanom i radnom coveku a pre svega postenom.. Koliko sam upoznat 30 i neku godinu radite u muzeju vazduhoplovstva, gotovo ni jedan izlozen eksponat nije postavljen , a da niste Vi licno svoje znanje i rad upotrebili. Nikad vam nije bilo tesko bilo sta uraditi i ne samo to vec ste i ostalo osoblje motivisali za rad u navedenom objektu , a sve u cilju da bi se retki eksponati zastitili i sacuvali sto od zuba vremena, sto od razni hostaplera.Gospodine Radojevicu zelim vam uspeh u daljem radu .

Odgovori
Ni

Neko ko sebe naziva bombonom glumi neupućenog! Direktora postavlja Upravni odbor i sve drugo je manipulacija istinom. Direktor radi u skladu sa ovlašćenjima i za to snosi nepodeljenu odgovornost. Protiv Grandića su podnešene krivične prijave kako bi se isti eliminisao sa mesta direktora. Po sistemu-držite lopova! To je istraženo i optužbe su odbačene. Zašto Radojević to nije naveo? Sada će,najzad, da se istraže sva dešavanja tokom dužeg niza godina i dobićemo sve odgovore. Do tada neka Radojević odgovori kako je o trošku Muzeja preuzeo i prevezao hangar iz Crne Gore za čije uklanjanje je od Azerbejdžanaca nekoliko hiljada evra uzeo neki njegov ortak??? Mudar momak ali………

Odgovori
lo

trebalo bi malo dublje uci u problem i shvatiti ono sto je napisano izmedju redova, a kako istorija ne trpi dvovlasce, takav slucaj se i ovde desava.
Propali oficircici, koji nisu imali sta drugo da rade posle penzionisanja ( posto naravno nemogu da dobiju otkaz), postavljaju se na celo institucija, i onda smisljaju kako da se obogate, i eto prodaju avioncic i kraj price.
Najgore je sto takve situacije nisu jedinke, isto se desava i u BiH sa njihovim muzejskim eksponatima, samo sto je razlika sto se u BiH oni prodaju kao sekundarne sirovine.
Neko je te eksponate sakupio sastavio sredio izlozio, ili sacuvao od ruba vremena.
Osnivac muzeja general Viktor Bubanj je pre nego sto je otisao u london i posetio muzej RAFa na poljani izdao naredbu da se eksponati, koji su cekali da se muzej izgradi, zapale, a bilo je tu vrednih stvari kao Aeracobra He-111 Do-17 (i to nasi primerci) i slicno.
Tako da necu vise trositi slova, treba taj muzej da dobije vlasnika u vidu nekoga ko ce zastititi eksponate i uzeti pare od ulaznica i iste uloziti u odrzavanje, a ne da svi kukaju za muzej a niko ni dinara da da.
Ovo za otvaranje muzeja u Nisu, komentarisacu kao odvalu ovoga veka bez premca za u buduce, iz razloga sto on ne funkcionise ovde pored velikog grada i aerodroma, kako li ce tek funkcionisati pored Konstantina velikog necu da komentarisem.

Odgovori
Pr

Tradicija se nastavlja. Pre formiranja muzeja i ulaska aviona eksponata u muzej Viktor Bubanj je spalio buduće eksponate. Načelnik MJRV Starčević je izneo iz depoa muzeja i spalio stare filmove buđave i demode koji nikome nisu trebali.

Bo

Bravo Nikola vidi se da si ti bez lažne skromnosti upućen. Ja baš nemam toliko informacija koliko ih ti imaš. Uglavnom do mene dopiru krici i odjeci iz tog tamnog vilajeta zvanog Muzej vazduhoplovstva. Grandić, Eliminisan, sa mesta direktora zar stvarno to misliš pogledaj samo na T-6 šta je pisao i izjavio u kameru. Sam je sebe eliminisao svojim idejama i delovanjem. Zorana znam još dok je služio vojni rok osamdesetih u nezavršenoj građevini, a moje mišljenje o njemu ni do danas se nije promenilo,Zameram mu što nije do kraja raskrinkao tu grupu koja je pokušala da proda P-38 a do sada me nije razočarao ni kao čovek ni kao stručnjak. Grandića nisam lično upoznao, ali čuo sam o njemu i njegovim ljudima mnogo i ništa lepo i pozitivno.

Odgovori
Ni

Ne poznajem ni ja nikoga od njih lično. Znam da je Radojević godinama vredno i posvećeno radio u Muzeju i veoma to poštujem. Neki su za to vreme,kao napr.muzejski bibliotekar Kolo Aleksandar godinama tamo stvarali lošu atmosferu i slali "anonimna" pisma na različite adrese protiv svakog ko im nije bio po volji,naročito protiv direktora Čede Janića i Bige. To je takva pljuvačina da zdrav razum ne može poverovati. Tip je neopevano zlo!!! To isto je urađeno sa nekim spoljnim momcima i Grandiću. Kakvi se tu lični dugovi svode ne mogu ni zamisliti. Ta ista ekipa koliko vidim navukla je Zorana Radojevića da ceo budžet Muzeja potroši na prebacivanje hangara iz Crne Gore dok je pare na ime toga od firme iz Azerbejdžana već uzeo neki tip koji je ranije istakao širenjem prljavštine i podnošenjem krivične prijave protiv Grandića. Sada guraju Zorana Radojevića u sukob sa Ministarstvom odbrane i on će uprkos svemu što je godinama činio na kraju ispasti grbav. Nije to zaslužio!!! Dakle,ti ne poznaješ Grandića a unapred si prihvatio da je loš momak jer su to rekli "neki".To nije korektno. Drugo, Radojević nikoga nije raskrinkao jer tu igru su vodili drugi igrači i sada naplaćuju revolucionarne zasluge. Ali,kako to uvek biva, svaka revolucija jede svoju decu. Nadam se da će zaista krenuti pravo "raskrinkavanje" a onda će se videti ko je i kako godinama rasprodavao imovinu Muzeja…….

Ko

Никада нисам волео употребу надимака на интернету. Увек сам се потписива пуним именом, па према томе никада нисам упутио ни једно „анонимно“ (чему наводници) писмо. Никола, радо бих одговорио на ово ваше писаније, али вас молим да се лепо потпишете, као што то ја чиним. Александар КОЛО.

Ni

Navodnici su stavljeni jer su svi znali ko stoji iza tih pisama, a kada je autor saznao da to svi znaju onda je počeo da ih potpisuje?! Izgleda da je fini gospodin zaboravio šta je radio i gde je sve i pred kim, ne tako davno, koješta izjavljivaoi. Pamćenje izdalo ili se okrenuo svetloj budućnosti? A šta činiti kad stigne prošlost na naplatu….

Б

Све ово је тачно! Коло дуго загорчава живот свима у Музеју својом нетршељивошћу према свему што му није било по вољи. А њему ништа и нико није по вољи! То што он ради заиста се граничи са фрустрацијом. Себичан,грамзив,арогантан и нећете наћи никога ко има лепу реч за њега.Не постоји запослени у музеју са којим није био у сукобу. Годинама ништа не ради, само осмишљава подмтачине колегама и тражи могућност да извуче корист за себе. Из његов библиотеке недостаје велики број драгоцених докумената, фотографија и предмета а само он има приступ томе.Уместо да то испитају они га за "заслуге" ставе у Управни одбор!? Зоран Радојевић јесте посвећен али он не управља музејом. Он је само средство у рукама Кола и неких чланова Управног одбора из ЈАТ(Аир Србија),првенствено Ђуре Бајића а ту се мува и неки Хреља који је извео комбинацију са овим хангаром. У чијем интересу то раде ту лежи одговор зашто им смета војска…Брину за музеј? Зашто онда не брину и за музеј на Калемегдану? Па,тамо нема ништа за уновчити!

Pr

Kakva paranoja!!!! Nisi samo napisao, ko je razapeo Hrista i da je Li Osvald nevin. Jel ti ovo stvarno tvrdiš ? imaš li ti dokaze ili maniju gonjenja.?

Pr

Upravo sam pročitao na forumu My City komentar Nebojše Đokića za koji dajem link i prosleđujem tekst. Unapred hvala Administratoru http://www.mycity-military.com/Ostalo-3/Muzej-vaz

Da se ne ponavljamo ali sve što je Zoran napisao ministru Gašiću potpisujem. Ceo problem u Muzeju vazduhoplovstva prave vojna lica (aktivna i penzionisana). Upravo su oni prodavali avione. Pa nije moja pokojna baba nezakonito prodala recimo An – 12. Zna se da je jedan od glavnih u nezakonitoj prodaji ovog aviona bio general Biga. To i ptice na grani znaju samo nadležni organi gonjenja izgleda ne znaju. Što je najsmešnije upravo je ta generalska kriminalna banda na nezakonit način registrovala civilni deo muzeja vazduhoplovstva kao GG preduzeće da bi nastavila sa svojim nezakonitim radnjama.
Suština je da vojni muzej a ni vazduhoplovni ne mogu da budu vojne ustanove. Upravo izjava Gašića da je vojska "glavno komandujuća" je suština problema. Kod muzeja ne može niko da bude glavno komandujući.
Samo što problemi i sa vazduhoplovnim i vojnim muzejom nisu od juče. Sa vazduhoplovnim su nastali od nastanka muzeja a sa vojnim sa dolaskom pukovnika Slađana Ristića na mesto načelnika Uprave za tradicije. Reč je o čoveku koji može da bude prototip oficira ispranog mozga u narodu poznatog pod nazivom "oficir volina". On je od svog dolaska svim sredstvima nastojao da oba muzeja postanu vojne ustanove i to ne krije. Nema veze što time krši sve naše i strane zakone i ogroman broj međunarodnih konvencija o zaštiti kulturnih dobara. Inače kad je reč o krađi. Predmeti koji su muzejski eksponati ne mogu da se otuđe tj izuzetno je teško ih otuđiti – legalno gotovo nemoguće (sem u nekoliko jesno preciziranih uslova) i to je propisano ne samo domaćim zakonima nego i međunarodnim konvencijama. E ali šta rade pukovnik Slađan Ristić i pomoćnik ministra za ljudske resurse Miloš Janković (inače poznati kolekcionar slika). Oni insistiraju na reviziji muzejskih zbirki pri čemu se predmeti ne popisuju kao muzejski eksponati nego kao "pokretna sredstva" čiji je status isti kao svima poznati status materijalno tehničkih sredstava. Istovremeno se vrši "fer procena" tih "pokretnih sredstava" pa se tako slike poznatih slikara "fer" procenjuju sa par stotina evra tj nekoliko desetina puta manje od realne vrednosti. Naravno isto važi i za ostale eksponate. Elem, u čemu je problem pa u tome što ta "pokretna sredstva" mogu vrlo lako da se otpišu. Nagradno pitanje je čiji je potpis dovoljan da se recimo slika Paje Jovanovića ili avion P-38 otpišu. Šta mislite čiji aaaaaaa …

Pe

Radi istine i male korekcije avione je rasprodavao, po jako sumnjivim cenama, jedino Čeda Janić dugogodišnji upravnik muzeja ne Vojska. Za sve to postoje podaci pa pogledajte kad, šta, kome i koliko. Nije ni Vojska baš toliko gubava.

Pr

Mali trejler šta se sve izdešavalo u proteklim epizodama serijala:,, Slučaj Lakovernog Detlića"
A onda Gordić opali šakom o sto! Veštim manevrom ne završi sednicu i utekne sa Upravnog Odbora radi zaštitite Grandića i njegove smene. Posle toga general Gordić, kreće u vojnu spasilačku misiju. Zaštita Muzejskih Eksponata od Muzeja i muzejskih radnika. Prvo se popisivalo na licu mesta ,potom je dignut šator, pa na kraju iz šatora u kamione i transport van Muzeja. Kasarna je Mekai Medina za pakovanje i prepakivanje, jer se Muzej pokazao vrlo nepodesan zbog mnogih svedoka. Pravi primer spasavanja (hitne evakuacije) kada sklanjate naj vrednije onda pakujete nove rezervne delove za Utvu-66 jer su naj ugroženiji i naj kurentniji. Onda kamere za MIG-21 fabrički zapakovane (nikada korišćene) koje su već čekali u HRZ-u da stignu..
Slažem se izjavom generala Gordića, da je postojala opasnost i čak opravdani strah od otuđenja više predmeta, koji su bili tema pregovora načelnika MJRV Ukića a bogami i Grandića sa partnerima iz Australije i da je taj posao uspeo, ništa se ne bi selilo iz Muzeja već bi se na licu mesta pakovalo,i preko firme VAD direktno slalo kupcima bez mnogo buke. Međutim malo su se posvađali,( de neće jer Grandić je za to talentovan) što zbog procenata, što zbog sujete ko je glavni u poslu rasturi se društvo. Nastaviće se…

Ob

Ne lupaj profesore…Neko te je loše informisao ili namerno iskrivljuješ stvari. Načelnik MJRV nema ovlašćenja da vodi bilo kakve pregovore.To može da radi samo MVB kao pravni subjekt.Inače, VAD je elegantno udaljen iz pregovora jer se ni naši ne kopčaju na leđima. A ako je bilo ko od ovih koje ti navodiš nešto kombinovao onda je džaba krečio…

Ko

„Никола“, мене оптужујеш за нека „анонимна“ писма, а сам немаш храбрости да се потпишеш. Шта рећи? За „Бумеранга“ исто важи. Када скупиш храбрости да се представиш, покушаћу да ти помогнем у ослобађању од конфузије и тешког талога мржње, који те гуши.
Александар КОЛО.

Odgovori
Ni

Gospodin je pravednik koga svi mrze? Oladi čoveče,kakva mržnja o čemu pričaš? Takvi su za žaljenje! Pridaješ sebi preveliki značaj za marginalca koji zagorčavanjem života okolini hrani svoj stav o vlastitom značaju. Ovo nisu optužbe nego saznanja iz tvog okruženja..Boli saznanje šta drugi misle ili znaju o tebi. A ima toga dosta…

Zo

Za zapisnik: nemam nikakve veze ni sa jednim od profesorskih nadimaka navedenih gore.
Zoran Jakovljević zvani Profa, Pančevo

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Evroprc na: [RAT U UKRAJINI] Usporavanje ruskih ofanzivnih dejstava, navodni pokazatelji da Kina uskoro šalje naoružanje Rusiji, ruska lovačka avijacija dobila još jedno pojačanje

Ја не верујем да је ово био дрон, мислим да би такав радар ( Кој је огроман, као вишеспратница) био одбрањен од тога. Тешко је бранити тако велики и притом истурен систем. Русима ово служи да још виде како да боље бране овакав важан систем , чуди ме да УКР тек сада погађају тај систем,…

24. May 2024.Pogledaj

Yoda na: [RAT U UKRAJINI] Usporavanje ruskih ofanzivnih dejstava, navodni pokazatelji da Kina uskoro šalje naoružanje Rusiji, ruska lovačka avijacija dobila još jedno pojačanje

Zna li ko, da li se radi o novim aparatima SU-30 SM2 ili se postojeći modernizuju na taj nivo - koji ima isključivo ruske komponente, jače motore i Irbis radar poput SU-35 - pa time i rakete dužeg dometa itd. Ovo može značajno olakšati logistiku uz znatno povećanje sposobnosti. Uzgred, rokanje Voronježa definitivno ukazuje na…

24. May 2024.Pogledaj