BEG airport status
Srbija učestvovala u međunarodnoj vežbi NUCLEAR 14

Srbija učestvovala u međunarodnoj vežbi NUCLEAR 14

BEOGRAD – Poslednjih godina je postala uobičajena praksa Eurocontrola da obavlja vežbe simulacije opasnih pojava u vazduhoplovstvu. Tim povodom, prvi put održana je vežba koja je simulirala nuklearnu katastrofu u Evropi i njen uticaj na vazduhoplovstvo pod nazivom NUCLERAR 14.

 
 
2013-12-24-11.27.17
 
 
Vežba NUKLEAR 14 održana je 19. i 20. novembra 2014. godine u prostorijama Eurocontrola, u Briselu. Priprema učesnika za vežbu je trajala skoro šest meseci. Najpre je održan jednodnevni pripremni sastanak u septembru, a zatim i sama dvodnevna vežba u novembru.

Države koje su po scenariju vežbe bile pod dejstvom simulirane nuklearne katastrofe učestvovale su u vežbi isključivo na poziv. Srbija je jedna od zemalja koja je bila pozvana na vežbu, a predstavnik Direktorata civilnog vazduhoplovstva je bio ujedno i jedini predstavnik Republike Srbije.

Učešće u vežbi je podrazumevalo opsežnu pripremu na nacionalnom nivou. Pripremu je vodio i koordinirao predstavnik DCV što je sprovedeno kroz mnogobrojne konsultacije i šest sastanaka sa predstavnicima SMATSA D.O.O., Air Serbia, RHMZ, aerodroma „Nikola Tesla“ i „Konstantin Veliki“, Instituta „Vinča“ i Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Saradnja sa većinom organizacija je bila veoma dobra i izvršene su sve potrebne pripreme prema Direktivi i scenariju vežbe. Na osnovu njih su simulirane akcije Republike Srbije tokom vežbe, piše u saopštenju Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Kako dalje navode iz vazduhoplovnih vlasti, ciljevi ovakve vežbe bili su provera načina odgovora i donošenja odluka vazduhoplovstva na potencijalne nuklearne katastrofe, provera koordinacije između Eurocontrola, nacionalnih kontakt osoba za opasne situacije i ekspertskih organizacija, uspostavljanje mogućnosti da države učesnice vežbe provere postojeće nacionalne procese za upravljanje kriznim situacijama u vazduhoplovstvu i njihovu vezu sa nacionalnim procesom za upravljanje kriznim situacijama uopšte. Da utvrde postojanje i adekvatnost raspoloživih produkata u vezi sa nuklearnim katastrofama kao što su: poruke, mape disperzije kontaminacije itd, provera podrške Eurocontrolu u komunikaciji učesnika tokom nuklearne opasnosti kao i provera softvera „Narrator“ za similaciju vežbe.

Vežba je pokazala da u trenutnoj situaciji nema jasnih procedura i uputstava za vazduhoplovstvo na nacionalnom nivou skoro ni u jednoj zemlji učesnici vežbe. Slična situacija je i na evropskom nivou, a takođe konstatovan je nedostatak uputstava i standardizovanog materijala za podršku adekvatnih operativnih odluka u vazduhoplovstvu. Utvrđeno je da je u narednom periodu neophodno preduzeti mnoštvo koraka od strane raznih evropskih organizacija kako bi se evidentirani nedostaci što bolje prevazišli. Sumirani rezultati vežbe biće poznati krajem januara 2015. godine u preliminarnom izvešaju. Posle debrifinga vežbe koji će se održati u februaru iduće godine, konačni izveštaj vežbe biće objavljen u martu 2015. godine.
 
 
[colored_box color=“blue“]
ECAC finansira projekat za unapređenje sistema obezbeđivanja vazduhoplovstva Republike Srbije

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Evropska konferencija civilnog vazduhoplovstva (ECAC), potpisali su 12. decembra 2014. godine u Parizu, specijalni projekat koji se odnosi na unapređenje sistema obezbeđivanja u civilnom vazduhoplovstvu Republike Srbije u skladu sa evropskim standardima i preporučenom praksom pod nazivom „Towards one-stop security”.

Ovaj projekat predviđa potpunu usklađenost nacionalnih propisa i programa sa EU Uredbama, adekvatnu popunjenost radnih mesta u nadležnom organu, kao i adekvatan broj oditora (proverivača) koji će pratiti usaglašenost na nacionalnom nivou. Takođe, mere obezbeđivanja koje se primenjuju na aerodromima biće u potpunosti usaglašene sa EU uredbama.

Predviđeni budžet projekta, čija je kompletna realizacija planirana za 2015. godinu, je 25. 000 evra i finansiraće je u celini Evropska konferencija civilnog vazduhoplovstva.[/colored_box]
 
 

  Komentari

  m

  Ako Rusi, nedaj Bože, ispale njihove Topolje neće u EU biti potrebe ni za Eucontrol-om. Briselska birokratija izmišlja poslove da bi opravdala svoje postojanje.

  Odgovori

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  19. Jan 2021.Pogledaj

  Kresimir na: [NAGRADNA IGRA] Poklanjamo Gripen kalendare za 2021. godinu

  Rafale - ljudi koji odlučuju o nabavi su briselski karijeristi koji neće rezati granu na kojoj sjede. Odabir Rafalea znači nagrada za lojalnost, udobne fotelje i lagodan život za 3-4.000 probranih ljudi. Odabir F-16V znači podršku u slučaju sukoba pa bili mi u pravu ili ne. Bliže sam misli da će prvo misliti na osobne…

  18. Jan 2021.Pogledaj

  TT na: Novosti: MiG-ovi 29 iz Belorusije uskoro u Srbiji

  @Vukovarac Pracenje svetskh trendova moze sebi donekle da priusti Madjarska sa svojim BDP od 150 milijardi dolara, Srbija sa svojih 58 i Hrvatska sa svojih 56 milijardi dolara to ne mogu nikako. Mogu da pokusaju ali to je jalov posao dok ekonomije ne budu bar dva puta vece, sa njima i vojni budzeti. Dok se…

  18. Jan 2021.Pogledaj

  Send this to a friend