BEG airport status
Transaero obustavio letove unutar Rusije Ruska Vlada promenila odluku - umesto kupovine od strane Aeroflota, Transaero obustavo letove

Transaero obustavio letove unutar Rusije

Svega mesec dana posle najave da će akcije Transaera kupiti rival Aeroflot, stižu potpuno suprotne vesti – kompanija je, izgleda, nikada bliža bankrotu.

Naime, Transaero je na svojoj Internet prezentaciji objavio obaveštenje da je obustavljena prodaja karata za letove u nacionalnom saobraćaju. Na međunarodnim linijama ovo će se dogoditi 15. decembra.

– Putnicima sa kartama za polaske posle 00:00h 15. decembra biće vraćen novac – navedeno je na sajtu kompanije Transaero uz doadatne informacije o povraćaju novca, brojevima telefona i e-mail adresama na koje putnici mogu da se jave.

Ruska agencija za vazdušni saobraćaj je, prema navodima portala Air Insight, obavila neplaniranu inspekcijsku kontrolu u Transaeru. Razlog za to bio je mogući negativni uticaj na bezbednost vazdušnog saobraćaja zbog loše finansijske situacije u kojoj se kompanija našla.

Većina Transaerovih aviona je u zakupu, dok su oni koji su kupljeni najčešce korišćeni za potrebe podizanja kredita.

Pojavila se i informacija da Transaero kasni sa isplatom plata iz letnjeg perioda, te bi Aeroflot mogao da nasledi i takve dugove.

U svakom slučaju, cilj će biti da ovu krizu ne osete putnici, što će, sasvim izvesno, biti novi zadatak ne samo za Aeroflot nego i za „S7 Airlines“, „UT Air“.

Čini se, ipak, da će najveću korist imati Aeroflot. Ova kompanija je obećala da će preuzeti sve putnike Transaera koji imaju kartu rezervisanu za period posle 15. decembra, piše Air Insight.

Preokret u planovima Ruske Vlade

Priča o mogućem bankrotu dolazi svega mesec dana posle najave da će ruski Aeroflot kupiti 75% akcija i tako sprečiti krah Transaera.

O kupovini se tada razgovaralo i sa ruskom Vladom, a takvu odluku je, prilikom zasedanja komisije za vazdušni saobraćaj, podržao prvi podpredsednik Vlade Rusije, Igor Šuvalov.

Situacija se, sasvim izvesno, potpuno promenila, pa je, kako je napisano na sajtu Transaera, Vlada Rusije odlučila da ipak odustane od ovakvog poteza i prodaja karata je obustavljena.

Air Insight navodi da bi Aeroflot mogao da preuzme 5.000 od ukupno 11.500 zaposlenih u Transaeru, imovinu, kao i deo flote.

„Bloomberg Business“ navodi da je Transaero krajem decembra 2014. beležio gubitak od 990 miliona dolara, od čega je 31% činio gubitak zbog pada vrednosti domaće valute nakon uvođenja sankcija Rusiji.

To se nastavilo i tokom 2015. godine.

Kako je Tango Six već pisao, u januaru je odlukom Vlade Ruske Federacije, odobren kredit od preko 160 miliona dolara koji je trebalo da konsoliduje finasijsko stanje u ovoj kompaniji.

U avgustu ove godine Transaeru je isporučen novi A321-211SL. Letelica je sa proizvodne linije u Hamburgu i nakon prvog fabričkog probnog leta došla u Beograd gde joj je u hangarima „Jat Tehnike“ urađena rekonfiguracija kabine.

To je ujedno bio prvi A321 na radovima u „Jat Tehnici“.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj