BEG airport status
LYBE 1714:30 Z 310°09KT 280V340 CAVOK 27/13 Q1012 NOSIG=
Iran predstavio svoj novi borbeni avion

Iran predstavio svoj novi borbeni avion

BEOGRAD – Iranska novinska agencija Mehr objavila je juče da su Ministarstvo odbrane i Agencija za logistiku oružanih snaga Irana prikazali novi domaći borbeni avion Saeghe-2 (Munja-2) i da je avion predat iranskim vazduhoplovnim snagama (IRIAF).

 
 
Saeqeh2.jpg~original
 
 
Saeghe-2 predstavlja drugu generaciju aviona Saeghe koji opet predstavlja drugu generaciju iranskog lovca Azaraksh. Kao osnovu za razvoj aviona Azaraksh i Saeghe uzet je američki jednosedi lovac F-5E “Tiger II“ dok je Saeghe-2 baziran na trenažnom dvosedu F-5F. Oba aviona za razliku od F-5E/F imaju dva vertikalna stabilizatora (Azaraksh ima jedan) ali je njihova elektronska oprema i dalje tajna.

Smatra se ipak da su modifikacija i modernizacije vrlo skromne u odnosu na originalni avion iako Iranci govore da su borbene karakteristike znatno poboljšane integracijom nove opreme i naoružanja. Još 7. januara ove godine Iran je objavio da je započela masovna proizvodnja borbenih aviona Saeghe. Preneseno je da Iran sada ima nekoliko eskadrila ovog aviona ali je realnost ipak drugačija. Veruje se da su do januara meseca ove godine u 23. lovačkoj eskadrili, u vazduhoplovnoj bazi Tabriz bilo samo tri aviona Saeghe. Ovaj avion prvi put je prikazan 2007. dok je septembra 2010. objavljeno da je operativna prva eskadrila. Iran je do revolucije 1979. primio u naoružanje čak 141 avion F-5E, danas se veruje da ih je u IRIAF ostalo oko 31 i da će 24 F-5E biti konvertovano u avione Saeghe. Takođe u upotrebi je i 17 dvoseda F-5F koji su kandidati za modifikaciju u Saeghe-2.
 
178251_88970684_image
 
Usled ekonomskih i drugih sankcija Iran je u poslednjih 20 i više godina bio u nemogućnosti da nabavi savremene borbene avione. Stoga je prinuđen na remont, modifikaciju i modernizaciju postojeće flote borbenih aviona. Jedan od rezultata svega toga su i domaći projekti modifikovanih američkih borbenih aviona koje Iran ima u svom inventaru. Pored aviona Azaraksh i Saeghe/-2 Iran je uspešno izvršio i modifikaciju 13 aviona F-5A u dvosedu varijantu nazvanu Simorgh koji u stvari faktički predstavlja dvosedi F-5B.
 
 

Komentari

J

Najveće pitanje je da li je Iran u stanju da proizvodi avionske motore . Ako jeste biće i domaćih aviona. Ako nije, sve je to samo krpačenje postojećeg .

Odgovori
F

sad su skoro vec kao agresori u TOP GUN-u, eto ide i 2 deo pa ne moraju da menjaju avione samo da dodaju vertikalac!

Odgovori
d

Iran se pokazao kao snalazljiv . Uspeti u ratu sa Irakom u totalnoj izolaciji od oba bloka u ono vreme odrzati flotu F14 tomcata i pri tom naneti sa njima ozbiljne gubitke Irackom vazduhoplovstvu mogu samo ozbiljne zemlje.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

125 na: Vučić: Kupili smo 18 sistema Mistral sa 50 raketa

@Aleksa Radojičić @Petrovic Dusan Sve što pišete Aleksa ima smisla i logike i odlično zvuči u klupama neke vojne akademije ali opet ponavljam ko papagaj iskustva 99e pokazuju da nam je za odvraćanje i odbranu zemlje potrebno nešto drugo a to nije Mistral i to na žalost već 20 godina nije na vidiku da se…

17. Jul 2019.Pogledaj

SINGAPURCANAC na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Split juri prema vrhu

O tome i pričamo, netransparentne subvencije za aerodrom od 3+ miliona putnika, kome gravitira bar 30%celokupnog turizma Hrvatske..... Plus regularne subvencije kroz PSO, i ko zna još kakve injekcije kroz vlasništvo. Ko je vlasnik aerodroma? Šta bi onda trebalo da uradi Rep Srbija za recimo Kraljevo?????? Kad Split ne može izdržati"komercijalnu trku".

17. Jul 2019.Pogledaj

Amater na: Vučić: Kupili smo 18 sistema Mistral sa 50 raketa

@Aleksa Radojičić, zastarela, ali radi u okviru specifikacija, što potvrđuju gubici A10 u Iraku. U Pustinjskoj oluji, dva praseta je pogodila Igla, 2 komada Strela 10, a u najnovijem ratu, jedan je oborio Roland (made in France). I to je ono što je palo, što je otpisano. Koliiko je stvarno pogođeno - vojna tajna. Neki…

17. Jul 2019.Pogledaj

Mislim dakle ne postojim na: Vučić: Kupili smo 18 sistema Mistral sa 50 raketa

A šta će im PZO ili PVO pa oni su u NATO. Koja je realna opasnost za njih ima li je.Istocni susjed. Budi Bog s nama. Možda u crticu. Oni su i bez Stingera Mistrala F 16 ili nekog Gripena realno bezbedni. Trebalo bi tren oka u slučaju agresije da se koalicija obruši na protivnika.…

17. Jul 2019.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Vučić: Kupili smo 18 sistema Mistral sa 50 raketa

@Aleksa Radojičić to,sto je SRJ imala zastitu do 5000m nije nimalo pomoglo. Umesto da juri pojedinacne tenkove,ukopane ko zna gde,NATO je krenuo u razrusenje kompletne ekonomske infrastrukture Srbije,mostove,elektrane,fabrike,pa onda visokotacnim oruzjem sta god hoce i gde god hoce u Srbiji, kao na primer odredjeni prozor kancelarije odredjenog ministra u sred centra Beograda,i zgradu RTS u…

17. Jul 2019.Pogledaj

Send this to a friend